Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

Primăriile ialomițene, în pragul falimentului administrativ

Primăriile ialomițene, în pragul falimentului administrativ

Restructurare în masă a administrației, orientarea cu prioritate a fondurilor existente către infrastructură, economii bugetare de 125 milioane de euro, un coeficient de angajați bugetari de 0,21 la mia de locuitori ai unei localități, 28 de măsuri anticriză, alocarea a 20 la sută din cheltuielile bugetare pentru investițiile din infrastructură... Și exemplele ar putea continua pe zeci de pagini căci, în urmă cu o lună, Guvernul Boc a avut o perioadă fastă în care previziunile zodiacale anunțau că Marte, în conjuncție cu Saturn, permite susținerea unui discurs populisto-fantastic și recomandă cu tărie gogoșile administrative pentru populație. La o lună de la alinierea planetelor cu Guvernul României, am avut curiozitatea de a verifica cîte din afirmațiile de atunci mai sînt valabile și, mai ales, ce se întîmplă cu primăriile ialomițene, cu 4 luni înainte de finele anului în curs. Rezultatul chestionarului adresat de noi edililor locali e catastrofal: investițiile curente ale primăriilor au fost sistate sau tind către 0, majoritatea celor intervievați funcționează în regim de avarie, iar la unele dintre primării, edilii locali se gîndesc că ar fi mai eficient să pună lacătul pe ușă.
(A. PANAIT)

Coeficient-minune pentru 1247 de angajați
Potrivit unei informații vehiculate în perioada cînd Guvernul Boc promitea un standard general pentru administrație, coeficientul de funcționari publici la mia de locuitori a fost stabilit pe hîrtie la 0,21 la mia de locuitori. În Ialomița însă, coeficientul este la ani lumina distanță de standard. O situație privind numărul personalului din cadrul autorităților publice locale a județului Ialomița la 30 iunie 2009 confirmă nu doar această afirmație, ci și o stare de fapt imposibil de clintit. Conform pretențiilor guvernamentale, Ialomița este un județ supradimensionat administrativ. Iar «supradimensionarea» pentru cei 1247 de funcționari publici din administrația locală începe de la Consiliul Județean Ialomița, unde procentul este de 0,31 la mie, adică 90 de angajați. Potrivit declarațiilor publice făcute de autoritățile județene, «numărul de angajați ai instituției este subdimensionat față de necesități cu aproape 30 de procente». Cum însă Consiliile Județene sînt ultimele vizate de ajustarea conform coeficientului, evident că sîntem ultimii care să le plîngem de milă. Interesant este însă faptul că orașele de mici dimensiuni (ca să nu spunem fostele comune ale județului, devenite peste noapte orașe) depășesc procentual numărul de angajați ai orașului Slobozia (2,36 la mia de locuitori) dovedind că importanța administrativă nu are nici o legătură cu numărul de angajați. Este cazul orașului Țăndărei (3,71), Amara (3,39) sau Căzănești (6,59).
În top, conduc însă, detașat, comunitățile rurale. Lider de clasament este Ciocîrlia (12,38), urmată îndeaproape de Platonești (11,29), Brazii (10,43), Drăgoești (10,88), Colelia (10,59) sau Moldoveni (10,57).
Privit prin prisma coeficientului minune, procentul mare de angajați la mia de locuitori, mai ales în cazul unor comune mici, cu maximum 2-3 mii de locuitori, pare exagerat. În fapt, angajații din primării nu trec de o duzină, iar primele 3-4 poziții, adică primarul, viceprimarul, contabilul și paznicul de noapte nu ajută cu nimic la derularea procesului administrativ.

Demagogie politică pe spinarea primăriilor
Preocuparea autorităților județene de a găsi soluții pentru economisirea celor 125 de milioane de euro promise de Boc luna trecută poporului prin concedierea a 20 la sută din angajați a îmbrăcat, în Ialomița, forme ilare. Este de notorietate ieșirea la rampă a președintelui PD-L Ialomița care a anunțat că filiala locală sprijină inițiativa lui Boc. «Într-o localitate unde au loc 10 nașteri si 5 căsătorii civile nu știu de ce mai e nevoie de un om angajat special pentru asta și nu se face cum se făcea înainte, adică să oficieze secretarul» a declarat cu curaj Cazacu Marinică.
Prinse între demagogia guvernametală și cea politică, autoritățile locale dezvoltă însă metode de apărare inedite, care să permită supraviețuirea administrație pînă la sfîrșitul anului în curs. Așa se face că, de exemplu, primarul de la Ograda, Lilian Badea, se gîndește să recupereze banii din amenzile aplicate prostituatelor, la Platonești, primarul Negraru Florinel amenință că va pune lacătul pe primărie, la Mărculești, Ciriblan Gheorghe a concediat 4 angajați, iar cu unul dintre ei se războiește prin instanțele de judecată, iar în celălalt capăt al județului, la Roșiori, de exemplu, primarul Dobre Nicolae a făcut din primărie crîșmă comunală ca să mai scoată un ban.

Ograda mizează pe amenzile din prostituție
Comuna Ograda are 3100 de locuitori și tocmai a pierdut o finanțare europeană de 2,5 milioane de euro pentru alimentare cu apă. Asta deși primarul Badea Lilian este primar PSD și se bucură de susținere necondiționată din partea partidului pe care îl reprezintă. «Teoretic, pentru că, în fapt, am ajuns să mă întreb dacă n-ar fi mai bine să renunțăm să mai facem ceva. Dacă n-am bani să plătesc energia electrică, Fiscul îmi blochează conturile. Păi, e normal? De ce sînt tratat eu ca o societate comercială? Îmi răspund tot eu. Pentru că se vrea să nu facem nimica. E mai bine așa. Numai că eu am lucrări în desfășurare, vreau să lansez niște lucrări noi de asfaltare. Cu ce bani?» se plînge Lilian Badea. Și, pentru că e deja la al doilea mandat, identifică singur soluțiile, glumind. Ca să nu pună lacăt pe Primărie, va cere la rîndul lui celor 3 prostituate care sînt amendate constant pe teritoriul comunei să plătescă amenzile strînse în decursul unui an la primărie. «Poate așa ne ajungem!» încheie, glumind, primarul.

La Țăndărei, personalul e «bob numărat», dar investițiile sînt în aer
Vicepreședinte al Asociației Orașelor din România, primarul Vasile Sava nu concepe să pună lacăt pe primărie. Deocamdată. Pentru că semne de faliment sînt suficiente. «Eu am primit o informare la nivel național de la Asociație. Sînt lucruri care ne bucură, sînt lucruri care ne întristează. La noi chestiunea e în felul următor. Cîți sîntem, sîntem „bob numărat“. N-am nici un interes să încarc organigrama. Problema nu e asta! Problema sînt investițiile. Avem o grădiniță de un milion de euro, avem 2 proiecte PHARE la care plătim TVA-ul din bugetul propriu. Astea sînt investiții care secătuiesc bugetul, iar guvernanții ar trebui să se gîndească la asta înainte de a reduce din personal» filozofează primarul oamenilor din Țăndărei.
Dacă va fi cazul, susține primarul Vasile Sava, se va reduce și schema de personal. Dar nu mai devreme de sfîrșitul anului. Pentru că experiența din cadrul Asociațieil-a învățat pe primarul din Țăndărei un lucru extrem de interesant. «Acum, abordarea în administrație se bazează pe două componente: buget de dezvoltare și buget de funcționare. Noi aici vrem să asigurăm un echilibru» concluzionează Sava.

Acordarea salariilor, preocuparea primordială a administrației feteștene
La momentul la care am documentat materialul de față, primarul orașului Fetești era ocupat cu cheltuirea celor 2 miliarde de lei alocate anul acesta activităților culturale pentru sărbătoarea anuală a Zilelor Orașului Fetești. Așa că ne-am mulțumit cu declarația viceprimarului Mitache Gheorghe. El a susținut că cei 90 de angajați (plus sutele de asistați sociali care fac din administrația de la Fetești cel mai mare angajator public din județ) nu au de ce să se teamă. «Mai degrabă renunțăm la cheltuielile curente decît să dăm oamenii afară. Unde să se ducă acum, că e criză? Și-așa la noi e greu cu locurile de muncă» spune vicele. Opinia viceprimarului Mitache Gheorghe este că preocuparea principală a administrației locale este asigurarea salariilor, iar instituția nu precupețește niciun efort pentru a garanta siguranța financiară a funcționarilor publici. «Am mai redus niște cheltuieli curente, am mai amînat furnizorii, am redus consumul de carburanți... Facem și noi ce putem ca să asigurăm salariile. Eu am mai lucrat și în alte societăți și știu că acest lucru e primordial» adaugă Mitache.

Mărculești supraviețuiește din concedieri
Primarul din Mărculești, Ciriblan Gheorghe, a înțeles că nu mai poate susține cheltuielile Primăriei încă din martie 2009. Drept pentru care, ca un primar PD-L care se respectă și anticipează visele prim-mi­ nistrului Boc, a concediat 4 angajați dintr-o singură zvîcnitură de condei. «Noi sîntem de culoarea aialaltă și cu 1,3 miliarde de lei primite la rectificare nu ne puteam descurca. Așa că am tăiat din organigramă angajatul care se ocupa de rromi, din 5 paznici am lăsat 2, iar cu Șerbănescu Rodica, angajatul care se ocupa de cadastru, mă judec în instanță. Dar nu mi-e frică. Din cele 17 responsabilități din fișa postului, se mai ocupa de vreo 4» ne declară domnia sa, convins că a găsit soluția eficientizării administrației. Și a găsit-o, căci angajații concediați au degrevat bugetul de aproape un miliard de lei, bani cu care acum se asigură iluminatul public, serviciile curente de funcționare, telefonul. Anul viitor însă, primarul Ciriblan nu știe ce va face. Dar are de unde. Deși este, practic, singura administrație locală care a dat afară oameni, organigrama rămîne supradimensionată. Conform coeficientului înaintat de Guvern luna trecută, Mărculești ocupă un loc fruntaș în statistici, cu 16 angajați pentru doar 1665 de locuitori. Adică 9,61! Deci, mai e loc, nu-i așa?

Primarul-«șmecherie» din Platonești închide Primăria
Nici nu apucăm bine să deschidem discuția căci primarul Florinel Negraru e croit pe subiect și începe să turuie minute în șir despre necesitățile financiare ale administrației pe care o conduce. Aproape că ne face să ne credem dezinformați întrebîndu-l cînd dă faliment. La primărie, firește. «Sîntem deja în faliment. Nu avem niciun ban. Am fond de salarii 200 de milioane pe lună și mă chinui de pe o zi pe alta ca, la finele lunii, să dau banii oamenilor» spune revoltat edilul. Nu-i trebuie mult și își amintește despre mult mediatizata problemă de la începutul anului, cînd Platonești a fost Primăria cu cel mai mic buget de la Consiliul Județean. «Știți bine că la începutul anului eu am primit cel mai puțin. M-a văzut Ciupercă mai șmecher, așa și a zis, „lu' prostu' ăsta-i dau mai puțin că se descurcă el“. Uite că nu mă descurc și am să pun lacăt pe Primărie» adaugă Negraru. Situația financiară precară de la Platonești afectează direct și cetățenii din localitate. Iluminatul public a fost redus la o oră pe timp de noapte, școala din localitate a fost spoită cu două găleți de var, iar autoritățile... «Intrăm în grevă chinezească, poate dacă ne vede Ciupercă cu bandă pe mînă s-o gîndi că la noi e mai rău ca peste tot» completează primarul. Ca să ajungă la finele anului cu Primăria funcționînd, Negraru a estimat un necesar de 700-800 milioane. «Așteptăm o rectificare, dar tare mi-e frică că așteptăm degeaba» încheie democrat-liberalul.

Nici să mori, nici să trăiești la Gheorghe Lazăr
Ca în majoritatea primăriilor din județ, criza financiară face ravagii și la Gheorghe Lazăr. Administrația locală funcționează la cote de avarii, iar banii sînt din ce în ce mai puțini. «Practic, la acest moment, nu mai avem niciun ban, strîngem de la o lună la alta» spune primarul, Marian Pavel. Grav este că în comună se află în desfășurare și cîteva investiții, iar banii pentru continuarea acestora nu mai există. «Noroc cu constructorul care înțelege și continuă lucrările deși nu avem cu ce să le achităm acum. Vedem ce vom face pe viitor» completează Pavel. Fondul de salarii la administrația din Gheorghe Lazăr atinge 1,5 miliarde, bani pe care primarul se chinuie să-i economisească de la o lună la alta. «Mai avem cîțiva agenți economici... Și taxele și impozitele de la populație. Astfel am reușit să asigur fondul de salarii. Dar în astea 4 luni nu știu ce mai fac» încheie edilul...

Criza nu există la Bucu
Situația nu este într-atît de gravă la Bucu. Administrația locală funcționează, concedieri de personal nu se întrevăd, funcționarii își primesc salariile, iar criza nu afectează buna desfășurare a activității Primăriei. «Nu ne plîngem, trăim cu spe ranța că o să avem bani pînă la finalul anului. E bine...» spune, pe scurt, primarul Ion Drăgușin.

Scăderi de 20% din încasări la Amara
Lipsa banilor se resimte și la Primăria din orașul Amara, însă nu la un grad alarmant. Încasările de la populație au scăzut cu 20%, însă declarațiile primarului sînt promițătoare. «Dacă ne raportăm la situația de la nivel național, care este dezastruoasă, la noi este bine. Desigur că sîntem afectați, însă nu într-o măsură atît de mare încît să ne fie perturbată activitatea. Noi am anticipat această criză și am gestionat corespunzător fondurile» susține Victor Moraru, primarul orașului Amara.

8 Septembrie 2009, 17:02 (7483 vizualizări - 0 comentarii)


Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 17 Sep 2019
253 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Bărbat din Movilița, arestat pentru «furt calificat»

Marți, 7 mai a.c., polițiștii ialomițeni au reușit identificarea unui bărbat, de 46 ani, din Movilița, pe numele căruia Judecătoria Urziceni a emis un mandat de executare a pedepsei privative de libertate ...[citește_toată_știrea]

8 Mai 2019, 18:30
(1184 vizualizări - 0 comentarii)


Transport agabaritic pe ruta Constanța-Iernut

În perioada 8-12 mai a.c., Slobozia va fi traversată de un transport agabaritic. Vehiculul transportă piese metalice de la Constanța Poarta 7 la Iernut-Maramureș. Șoferii aflați în trafic la momentul respectiv ...[citește_toată_știrea]

8 Mai 2019, 18:25
(1141 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Pește confiscat

Marți, 7 mai 2019, polițiștii ialomițeni au depistat doi bărbați, de 24 și 51 ani, pe raza municipiului Fetești, în timp ce transportau ilegal 35 kg pește. Primul bărbat, un călărășean de 24 ani, transporta ...[citește_toată_știrea]

8 Mai 2019, 18:20
(1074 vizualizări - 0 comentarii)


3

AJOFM Ialomița: 5,30%, șomajul în luna martie 2019

La sfârșitul lunii martie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 5013 șomeri (din care 2135 femei), rata șomajului fiind de 5,30%. Din totalul de ...[citește_toată_știrea]

7 Mai 2019, 17:10
(1235 vizualizări - 1 comentariu)


4

Cod Roșu de vijelie în județul Ialomița

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo Cod Roșu de vreme rea pentru 3 localități din județul Ialomița. Este vorba despre Ciulnița, Albești și Buești. Fenomenele meteo vizate sunt ...[citește_toată_știrea]

6 Mai 2019, 17:44
(1216 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 200000 de lei, 27 permise reținute

În perioada 3-5 mai a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza județului pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice. Astfel, s-a intervenit la 99 evenimente ...[citește_toată_știrea]

6 Mai 2019, 16:45
(1146 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție la Muzeul Agriculturii

Consiliul Județean Ialomița, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Ialomița și Liceul de Arte «Ionel Perlea» au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției organizate în cadrul Olimpiadei Județene ...[citește_toată_știrea]

6 Mai 2019, 16:40
(1097 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Lemne de foc, confiscate

Sâmbătă, 4 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Slobozia au depistat un bărbat, de 47 de ani, din Buești în timp ce transporta, cu ajutorul unei utilitare,  lemn de foc. Bărbatul ...[citește_toată_știrea]

6 Mai 2019, 16:35
(1133 vizualizări - 0 comentarii)


8

Gheorghe Lazăr: Bucureștean cercetat pentru «braconaj piscicol»

Duminică, 5 mai a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gheorghe Lazăr au depistat un bucureștean, de 63 de ani, în timp ce transporta cu ajutorul unui autoturism pește din speciile scrumbie, somn ...[citește_toată_știrea]

6 Mai 2019, 16:30
(1104 vizualizări - 0 comentarii)


9
Peste 150 de misiuni desfășurate de pompierii ialomițeni în minivacanța de Paște

Peste 150 de misiuni desfășurate de pompierii ialomițeni în minivacanța de Paște

În perioada 26.04-01.05.2019, la nivel județean au fost înregistrate 153 intervenții, salvatorii fiind solicitați pentru stingerea a 9 incendii, 127 cazuri SMURD (123 pentru acordarea primului ajutor medical ...[citește_toată_știrea]

2 Mai 2019, 17:10
(1204 vizualizări - 0 comentarii)


10

Slobozia: Expoziție la Centrul Cultural UNESCO «Ionel Perlea»

Consiliul Județean Ialomița, Centrul Cultural UNESCO «Ionel Perlea» Slobozia-România, Primăria orașului Silistra, Galeria de Artă Silistra, Bulgaria, TRUICART Events Brand și Dan Tudor Truică-curator independent ...[citește_toată_știrea]

2 Mai 2019, 10:25
(1498 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 81000 de lei

Sâmbătă și duminică, 27-28 aprilie a.c., au fost organizate în medie 59 de patrule pentru a menține ordinea și liniștea publică. Pe parcursul celor două zile, polițiștii au intervenit la 71 de evenimente ...[citește_toată_știrea]

30 Aprilie 2019, 08:10
(1486 vizualizări - 0 comentarii)


12

Independent

vă urează Paște Fericit și Sărbători minunate alături de cei dragi!

28 Aprilie 2019, 07:15


Donații pentru copii din partea polițiștilor ialomițeni

Donații pentru copii din partea polițiștilor ialomițeni

Polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au contribuit joi, 25 aprilie a.c., la ajutorarea copiilor din centrele de plasament de pe raza municipiului Slobozia. Scopul acțiunii a fost acela de ajutorare a copiilor ...[citește_toată_știrea]

25 Aprilie 2019, 18:10
(1671 vizualizări - 0 comentarii)


CNAIR: Măsuri pentru evitarea ambuteiajelor pe A2

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere adoptă măsuri pentru evitarea alomerării traficului pe Autostrada Soarelui, în perioada Paștelui și de 1 mai. Astfel, dacă vor exista ambuteiaje ...[citește_toată_știrea]

25 Aprilie 2019, 10:15
(1581 vizualizări - 1 comentariu)


Acțiune a polițiștilor ialomițeni, amenzi de peste 45000 de lei

Marți, 23 aprilie a.c., polițiștii de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Ialomița au organizat și desfășurat acțiuni de verificare unităților economice de pe raza județului Ialomița ...[citește_toată_știrea]

24 Aprilie 2019, 14:50
(1632 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Controale înainte de Paște

În perioada 5-23 aprilie 2019, inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița au efectuat 85 de acțiuni de control în unitățile de producere, procesare, depozitare și ...[citește_toată_știrea]

24 Aprilie 2019, 11:55
(1565 vizualizări - 1 comentariu)


Bărbat din Maia, arestat pentru «tâlhărie calificată»

Luni, 22 aprilie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 16:25
(1758 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan și fără permis

Luni, 22 aprilie a.c., doi bărbați de 30 și 32 de ani, din județul Constanța, respectiv comuna Bordușani, au fost depistați de polițiști în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice deși anterior ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 16:20
(1555 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Concert de Paști la Catedrala «Înălțarea Domnului»

Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează a cincea ediție a Concertului de Paști intitulat «Veniți să luați lumină!». Duminică, 5 mai 2019, începând cu orele 17,00, cu binecuvântarea și în prezența ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 13:20
(1950 vizualizări - 0 comentarii)


Sărbătoarea hramulului Mânăstirii «Sfinții Voievozi» Slobozia

În perioada 30 aprilie-6 mai 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi hramului «Izvorul ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 13:05
(1762 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la două gospodării din Fetești

Incendiu la două gospodării din Fetești

Incendiul a izbucnit la locuința unui cetățean din Cartierul Fetești-Sat, în seara zilei de luni, 22 aprilie a.c., în jurul orelor 22,00. Flăcările au pornit dintr-o anexă din lemn în care se afla centrala ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 11:20
(1646 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


DSVSA Ialomița: Stingere 12 focare de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale, cât și din gospodăriile populației că, în perioada ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:40
(1512 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Bărbulești, reținut după ce a lovit un pieton cu mașina

Un tânăr de 21 de ani, din Bărbulești, bănuit de comiterea infracțiunilor de «ucidere din culpă» și «părăsirea locului accidentului», a fost identificat de către polițiști. Din cercetări a reieșit faptul ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:35
(1662 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni accident


Produse contrafăcute, confiscate la Fetești

Produse contrafăcute, confiscate la Fetești

Vineri, 19 aprilie a.c., polițiștii au depistat, pe raza municipiului Fetești, o femeie de 26 de ani, din județul Constanța, care încerca să comercializeze articole de îmbrăcăminte, unele dintre acestea ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:30
(1460 vizualizări - 0 comentarii)


Jilavele: Contrabandă cu țigări

Vineri, 19 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Jilavele au efectuat două percheziții pe raza comunei Jilavele, la domiciliul unui bărbat de 42 de ani, bănuit de contrabandă cu ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:25
(1418 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de aproape 270000 de lei, 32 de permise reținute

În perioada 19-21 aprilie a.c., polițiștii ialomițeni au fost prezenți, zilnic, în stradă și au aplicat peste 650 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au încălcat normele legale în vigoare și ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:20
(1428 vizualizări - 0 comentarii)


«Ziua Pământului» la Slobozia

«Ziua Pământului» la Slobozia

În fiecare an, data de 22 aprilie-«Ziua Pământului» se sărbătorește în peste 190 de țări. Ziua în care s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător a fost marcată pentru prima dată și la ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:15
(1347 vizualizări - 0 comentarii)


ANOFM: 100 locuri de muncă în domeniul agricol pentru Spania

Grupul de firme Queralt din regiunea Lleida/Spania oferă 100 de locuri de muncă în agricultură, grupul fiind compus din mai multe ferme dedicate producerii și comercializării fructelor (mere, cireșe, nectarine ...[citește_toată_știrea]

23 Aprilie 2019, 08:10
(1174 vizualizări - 0 comentarii)


Piața Agroalimentară Slobozia, spațiu autorizat pentru sacrificarea mieilor

Piața Agroalimentară Slobozia este singurul spațiu autorizat sanitar-veterinar pentru sacrificarea și vânzarea mieilor de către producătorii particulari. Astfel, zona specială va fi deschisă în perioada ...[citește_toată_știrea]

19 Aprilie 2019, 16:50
(1748 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...