Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

160-1

Ialomița lu' 416

Criza economică mondială bîntuie fără țintă printr-o Românie abulică, Guvernul anunță reduceri masive de personal, firmele dau faliment sau își suspendă activitatea, străinătatea refuză forța de muncă românească...În sfîrșit, totul se prăbușește înainte și în urma noastră, iar colapsul total este anunțat fatidic în fiecare minut pe sticlă, la ore de maximă audiență, ca să dea bine la rating. Dacă asculți mai mult de 10 minute orice program de știri care se respectă, ai toate motivele să crezi că sfîrșitul lumii este aproape și că Ialomița n-are nici o șansă de supraviețuire. Și totuși! În mijlocul acestui marasm economic magistral orchestrat, autoritățile locale se dovedesc imune la criză și angajează. Metodic, uniform, la grămadă și garantate mai ceva decît bonurile de tezaur! Vorbim, firește, despre asistații sociali, cei pentru care primăriile din județ se dau peste cap ca să ofere slujbe călduțe, sigure și, ce e mai important, garantate pe viață. La 8 ani de la inventarea Legii 416, în ciuda sutelor de asigurări privind reducerea numărului de asistați social, în satele și comunele ialomițene acesta continuă să fie un modus vivendi în care toată lumea se complace și fiecare are de cîștigat.

De trei ori mai mulți asistați decît suportă hîrtiile oficiale la Bărbulești
Evident, din întreg județul Ialomița, localitatea în care această stare de fapt poate fi constatată cel mai ușor rămîne Bărbulești. Aici, cei 300 de asistați social înregistrați oficial s-au dovedit, în fapt, 900. Adică o cincime din populația totală a localității. Iar cifra este una relativă, pentru că rromii asaltează lunar primăria cu noi și noi cereri de ajutoare. Urmează, la mare distanță orașul Fetești, cu circa 400 de asistați și, la mare distanță, celelalte localități, fie ele urbane, fie rurale.

Vicele Liță cere sprijin județean pentru problema rromilor
Primăria din Bărbulești e nou-nouță. Doar ce a fost renovată mai an, după inundații. Are aer condiționat, podea de gresie industrială și birouri mirosind a var proaspăt. Primarul, ca de obicei, nu e de găsit. «E plecat la județ, cu treabă» ni se răspunde peste umăr. Îl găsim în schimb pe vicele Liță. Vasile Liță. E circumspect și se hotărăște greu să ne răspundă: «Da avem! Ce vreți să știți!?» După ce îi explicăm, se mai înseninează și ne servește aria cu întreținerea drumurilor. «Și folosiți 900 de oameni la întreținerea drumurilor în fiecare lună?!» întrebăm curioși. Nu sesizează ridicolul și continuă să peroreze. «Mai facem curat în curtea școlii, în cimitir, unde este nevoie!» conchide viceprimarul. E greu, ni se explică. Oamenii sînt, ca peste tot, greu de stăpînit, au nevoi multe, n-au bani, n-au slujbe. «Dar sînt ascultători, să știți de la mine. Problema e că sînt discriminați pentru că sînt țigani. E nevoie de bani, dar e nevoie și de sprijin ca să nu mai fie discriminați. Scrieți acolo, să se facă ceva la județ, să ne ajute cineva și pe noi ca să fie bine și liniște. Că dacă omu' vede că e ținut de rău, nici el nu face» ne explică pe un ton didactic vicele.

În cimitiru' lu' Bercea Mondialu'
La Bărbulești sărăcia se vede și în cimitir. Amplasat la șosea, printre casele oamenilor cimitirul din localitatea rromilor nu contenește să surprindă. Pare un mic sătuc, înconjurat de gard, însă nu este altceva decît locul unde se odihnesc defuncții satului. La intrare, un comerciant de ocazie și-a făcut atelier de monumente funerare. L-a denumit Bercea Mondialu', numele unui cunoscut lăutar. După garduri, orînduite sînt morminte. Cine are bani are și cavou, ridicat cu turnulețe și utilat după modă nouă. Zeci de astfel de cavouri, construite la suprafață și asemănătoare cu palatele în care trăiesc, surprind în cimitirul rromilor. Cavourile sînt acoperite cu gresie sau, în funcție de clasele sociale, cu marmură... Unele cruci sînt poleite cu aur, iar valoarea lucrurilor de «utilitate» ce sînt introduse în cavou depășește cu mult limita firească. Sînt rromi și au legile lor. Și înmormîntările surprind prin fast. Lăutarii sînt nelipsiți și, în funcție de bogăția defunctului, se pot transforma în adevărate ritualuri. La cealaltă extremă sînt rromii săraci, ce trăiesc de pe o zi pe alta.
Munca nu-și prea are rostul în Bărbulești. Dar, colindînd ulițele strîmte ale localității, poți vedea de la o poștă cine are bani și cine nu. Adevărate palate răsar pe străzile pline de noroaie, de la o lună la alta. Care mai de care mai împopoțonate, mai mari ca dimensiuni, după o arhitectură țigănească, vilele rromilor sînt de fapt fala dintre familii. Nimeni nu vorbește însă prea mult despre ele. Cu atît mai mult cu cît interlocutorul nu este de aceeași etnie. Mergînd către marginea satului, ajungem inevitabil în curțile fără garduri ale rromilor săraci. Ar munci spun ei dar nu au unde, drept pentru care întind lună de lună mîna către ajutoarele sociale oferite de stat. Casele sînt una lîngă alta, în aceeași curte conviețuind și cîte cinci familii. Și cum procreerea e la loc de cinste în rîndul rromilor, închipuiți-vă ce înseamnă o curte cu cinci familii și o medie de cinci copii la fiecare. Abia dacă au loc să doarmă în cele cîteva cămăruțe mici construite tot cu ajutoare de la stat. Acum e vară, nu se sfiesc să doarmă pe afară... Iarna este mai greu, frigul fiind un inamic de nădejde al rromilor. Se strîng precum ciorchinele pe lîngă noi. Cred că sîntem cu ceva ajutoare. Se plîng că nu au bani, nu au apă și nici ce mînca. Singura lor dorință este ca statul să-și amintească de ei, să îi ajute cumva. Peste toate acestea, un lucru e cert: nimeni nu muncește.

De la fiecare, după posibilități, fiecăruia, după nevoi
Ca să aflăm cum sînt ținuți de rău asistații social, îi cerem vicelui Liță să ne recomande o familie de asistați. E precaut, alege să ne însoțească. Recunoaștem traseul, e clasic. Mergem pe strada cimitirului, la rromii pocăiți, singurii care nu se supără cînd sînt fotografiați. Pocăiți ori ba, învățătura biblică se oprește la poartă. În curțile largi, singurul semn de civilizație sînt casele. În rest doar pămînt bătut și bălării. Rromii au nume de români, nu degeaba s-au pocăit. Îi cheamă Gheorghe, Zamfira, tanti Gabriela... și toți spun aceeași poveste. «N-avem! De unde s-avem. Că acum e mai rău ca pe vremea lu' Ceaușescu. Atunci te plîngeai că te pun românii să muncești. Acuma te bucuri dacă ai unde! Da' noi aici nu putem. N-avem nici apă, cumpărăm» se plînge mulțimea.
Vicele Liță intră în transă electorală și vorbește despre cele două puțuri de apă pe care le-a săpat Primăria. Îl preferăm pe Ionel Sandu, singurul privatizat de pe stradă. «Apă, atîta se plătește cu bani la mine, la magazin. În rest, pe datorie. Am datorii și de doi ani. De unde să ia, n-are de unde. Ajutoarele n-ajunge, trebuie bani» spune «patronul».
Firesc, pe tot parcursul vizitei, niciunul dintre intervievați nu pomenește nimic de obligația de a munci în schimbul banilor. Ca peste tot în județ, ea este un drept cîștigat. Echivalentul salariului pentru bugetari! Sporul de 50 la sută pentru funcțiile de conducere! Pensia de 300 de milioane pentru pensionarii fostei nomenclaturi comuniste! Și-n fond, de ce nu!? Ca orice altă categorie socială, asistații social și-au cîștigat legal dreptul la asistență.

Oficial, peste 1700 de asistați, neoficial, peste 3000
Un raport statistic al Direcției de Muncă și Incluziune Socială Ialomița confirmă, la sfîrșitul lunii ianuarie 2009, existența a nici mai mult nici mai puțin decît 1710 persoane. O cifră în scădere, dacă luăm în considerare datele din anul anterior cînd aceeași instituție raporta existența a 2847 de asistați social. Socoteala de-acasă nu se potrivește însă defel cu cea din teren. Un raid de 2 ceasuri al reporterilor Independent prin holurile primăriilor din județ confirmă că diferențele constatate între numărătoarea oficială și cea reală sînt incredibil de mari. În fapt, cifra este dublă. La Căzănești, de exemplu, în locul celor 30 de asistați social raportați, numărul real este de 64. Iar fenomenul se repetă, cu diferențe sesizabile de la Dridu și pînă la Fetești, oraș care susține peste 400 de dosare de asistați social.
Oficialii județeni admit existența unor eventuale diferențe, dar susțin că nu pot face altceva decît să accepte raportările autorităților locale. «Este posibil să existe diferențe. Sîntem conștienți de asta. Dar nu putem face nimic. Și nu credem că ele sînt atît de mari» confirmă Ștefan Dobriș, directorul Direcției de Muncă și Incluziune Socială Ialomița.
Motivul pentru care autoritățile județene nu sînt impacientate în privința veridicității raportărilor făcute de autoritățile locale este, în aparență, simplu. Potrivit legii, autoritățile locale suportă de la bugetul propriu cheltuielile legate de susținerea asistaților social. În aceste condiții, practic, este treaba fiecăruia cum se gospodărește, și, mai ales, cum reduce presiunea financiară asupra bugetului prin descurajarea acestei forme de pomană administrativă.
Seninătatea bugetară naște monștri
Mai exact spus, asistați social de carieră. Pentru că la fiecare dintre primăriile județului asistații sociali sînt aceiași de 8 ani. Și asta în ciuda declarațiilor autorităților locale care susțin că au reușit să reducă substanțial numărul asistaților social. Ca, de exemplu, la Sfîntu Gheorghe, acolo unde primarul Mădălin Teculescu susține că asistații pot fi numărați pe degetele de la o mînă. «Niciodată nu am avut prea mulți. Dar acum dacă sînt 5-6. Ce fac cu ei! Acum car criblura rezultată din decopertarea asfaltului de pe DN2 pe drumurile de piatră. În general, îi folosim pentru a întreține drumurile publice!» ne-a declarat edilul.
Întreținerea drumurilor publice este un lait-motiv al tuturor administrațiilor locale. Indiferent dacă este vorba despre o localitate rurală sau una urbană, asistații social sînt folosiți pentru «a întreține drumurile». Dacă ai curiozitatea să ceri informații suplimentare legate de această întreținere, primarii se panichează și încep să se bîlbîie. Și e firesc să o facă pentru că în spatele celor 72 de ore de muncă obligatorie pentru întreținerea drumurilor se ascunde, în cel mai bun caz, obligația asistatului de a semna condica de prezență 9 zile pe lună. Asta în cazul în care primarul nu se prezintă singur la domiciliul asistatului pentru a-i înmîna banii, ca recompensă pentru rolul de agent electoral jucat de acesta la alegerile locale.(D.M., A.P.)

14 Septembrie 2009, 07:21 (4969 vizualizări - 0 comentarii)


Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 15 Nov 2019
119 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

În cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie a.c., pe raza municipiului Slobozia au fost angrenate aproximativ 40 de efective de Ordine Publică, Poliție Rutieră și Investigații Criminale, precum și luptători ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:15
(131 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


DN21: Accident rutier soldat cu trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., în jurul orei 6,20, s-a produs o coliziune între două autoturisme pe Drumul Național 21. Pentru salvarea victimelor, au acționat salvatorii de la Detașamentul Slobozia cu o autospecială ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:10
(118 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: DN21 accident


Căzănești: «Cupa Bărăganului la Oină»

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Sala de Sport a orașului Căzănești se va desfășura, începând cu orele 10,00, prima ediție «Cupa Bărăganului la Oină». Competiția, organizată de Federația Română de Oină împreună ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:05
(115 vizualizări - 0 comentarii)


La volan prin Urziceni, fără permis de conducere

Marți, 12 noiembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un tânăr, de 18 ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Urziceni, fără a deține permis de conducere pentru ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:25
(124 vizualizări - 0 comentarii)


4
Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Peste 200 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 43 de ani, care transporta pe DN2A pește fără documente de proveniență ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:20
(167 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: Accident rutier soldat cu cinci victime pe DJ212

Evenimentul s-a produs marți, 12 noiembrie a.c., în jurul orelor 19,30, când un autoturism a părărăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un pom aflat pe marginea șoselei. La locul intervenției au ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 13:05
(154 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Salonul de toamnă 2019»

Vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu orele 13,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Salonul de toamnă 2019». Evenimentul este organizat de Consiliul Județean ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 12:10
(163 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

12 Noiembrie 2019, 17:10


8

Slobozia: Și-a înscenat singur o tâlhărie după ce a pierdut banii la păcănele

Polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Slobozia, care și-ar fi înscenat singur o tâlhărie calificată. În fapt, luni, 11 noiembrie 2019, în jurul orelor 18,00, un bărbat a apelat numărul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:15
(244 vizualizări - 0 comentarii)


9

Beat și fără permis: Tânăr din Săveni, prins de polițiști la volanul unei mașini pe care o furase!

Luni, 11 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au fost sesizați de o femeie, de 40 de ani, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras autoturismul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:10
(196 vizualizări - 0 comentarii)


10

RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Țăndărei

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unui hidrant de la intersecția străzilor Artelor cu Mecanizării, din orașul Țăndărei, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:05
(98 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Misiuni pentru siguranța desfășurării Alegerilor Prezidențiale

În perioada 9-10 noiembrie 2019, polițiștii, jandarmii și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor asigura paza și protecția a 220 secții de votare ce s-au constituit pe raza județului ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:25
(272 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 11-15 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:20
(266 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor în zona Urziceni

Marți, 7 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat o razie în municipiul Urziceni și comuna Bărbulești pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, a activităților comerciale ilicite ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:15
(149 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de prevenire în unitățile de învățământ din Fetești

Aproximativ 800 de elevi din cadrul a 4 unități de învățământ de pe raza municipiului Fetești au participat la activități preventive în cadrul cărora au fost dezbătute diferite teme care să conducă la prevenirea ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:10
(123 vizualizări - 0 comentarii)


Atenție, se oprește apa în municipiul Fetești pentru lucrări E-Distribuție Dobrogea!

Pentru efectuarea lucrărilor anuale de reparații și întreținere a unor instalații și rețele electrice din municipiul Fetești, E-Distribuție Dobrogea va întrerupe furnizarea energiei electrice vineri, 8 ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 17:10
(320 vizualizări - 0 comentarii)


Munteni Buzău: Jandarmii, prezenți la «Târgul de Toamnă»

În perioada 8-9 noiembrie a.c., jandarmii ialomițeni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în localitatea Munteni Buzău cu ocazia «Târgului de Toamnă». În plus, în cadrul acestui eveniment ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 16:10
(229 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Marți, 5 noiembrie a.c., 49 de polițiști  ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Slobozia. Astfel, au fost efectuate percheziții domiciliare ce au vizat documentarea activității ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:20
(380 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


Slobozia: Tânăr reținut după ce a fost prins la volanul mașinii pe care o furase

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii slobozeni au reținut pentru 24 ore doi tineri bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de «furt calificat», «tentativă de furt calificat» și «distrugere», fapte săvârșite ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:15
(258 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Fetești, arestat pentru conducere fără permis

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Fetești au identificat pe raza municipiului Fetești un bărbat, de 37 de ani, pe numele căruia Judecătoria Fetești a emis ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:10
(200 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești arestare


Slobozia: Cercetat pentru «deținere de obiecte periculoase»

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat pe raza municipiului Slobozia un tânăr de 19 ani care avea asupra sa un baston metalic cu 3 elemenți. Cel în cauză a fost sancționat contravențional ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:05
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Adam, la Slobozia

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Adam, la Slobozia

Marți, 5 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, împreună cu toți preoții Eparhiei noastre și peste 4000 de credincioși au întâmpinat la Catedrala Episcopală «Înălțarea Domnului» din Slobozia ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 19:05
(432 vizualizări - 1 comentariu)


S-a stins din viață antrenorul de handbal Liviu Paraschiv

S-a stins din viață antrenorul de handbal Liviu Paraschiv

Ziua de 5 noiembrie 2019 a început cu o veste extrem de tristă pentru handbalul românesc. S-a stins din viață, la vârsta de 72 de ani, unul dintre cei mai longevivi și valoroși antrenori pe care i-a avut ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:45
(615 vizualizări - 2 comentarii)


Movilița: Persoane intoxicate cu monoxid de carbon

Luni, 4 noiembrie a.c., în jurul orelor 23,00, o femeie de 52 de ani, din localitatea Movilița, a apelat numărul de urgență 112 sesizând faptul că fiul ei, în vârstă de 31 de ani, are stări de leșin. În ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:40
(280 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Beat la volan, a provocat un accident

Duminică, 3 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fetești au intervenit la un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. În fapt, în timp ce se afla la volanul unui autoturism ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:35
(176 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Peste 500 sancțiuni contravenționale aplicate

În perioada 1-3 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 155 evenimente și au aplicat peste 500 de sancțiuni contravenționale. Astfel, în urma activităților au fost constatate 37 infracțiuni ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:30
(192 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița: 15 focare active de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine atât din exploatațiile comerciale, cât și din gospodăriile populației despre situația ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:25
(227 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Lansare de carte pentru copii

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, începând cu orele 12,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» din Slobozia va avea loc lansarea de carte pentru copii «Povestea Mimozei». ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:20
(177 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: Percheziție la un hoț din locuințe

Luni, 4 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Axintele au efectuat o percheziție domiciliară pe raza comunei Axintele pentru documentarea activității infracționale a unei persoane bănuite ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:15
(199 vizualizări - 0 comentarii)


Scânteia: Ordin de protecție emis pe numele unui brăilean

Luni, 4 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Grivița au fost sesizați cu privire la un scandal în familie produs în localitatea Scânteia. În fapt, un bărbat, de 36 de ani, din ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:10
(294 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Sacagiu în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Bullyngbașa în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Moldoveanu în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! antijaf în Schimbarea prefectului și subprefectului, prioritate pentru deputatul PNL Gheorghe Tinel Fetele"cumintele" în Razie a polițiștilor la Slobozia spatiu birou în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 13 noiembrie 2019 PSD ist în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Geo în La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, 30% dintre diagnostice au fost eronate Cucu Bau! în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Cetatean în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Dfh în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Cati în Plajă cu acces restricționat în stațiunea Amara dottore în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Urziceni în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! mar în Schimbarea prefectului și subprefectului, prioritate pentru deputatul PNL Gheorghe Tinel george2 în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Unde s bani e și cerneala în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! gogu de la borduri în Schimbarea prefectului și subprefectului, prioritate pentru deputatul PNL Gheorghe Tinel Traian în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect! Gigel în Senatorul lui Dumnezeu și-a adjudecat funcția de subprefect!
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...