Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

160-1

Ialomița lu' 416

Criza economică mondială bîntuie fără țintă printr-o Românie abulică, Guvernul anunță reduceri masive de personal, firmele dau faliment sau își suspendă activitatea, străinătatea refuză forța de muncă românească...În sfîrșit, totul se prăbușește înainte și în urma noastră, iar colapsul total este anunțat fatidic în fiecare minut pe sticlă, la ore de maximă audiență, ca să dea bine la rating. Dacă asculți mai mult de 10 minute orice program de știri care se respectă, ai toate motivele să crezi că sfîrșitul lumii este aproape și că Ialomița n-are nici o șansă de supraviețuire. Și totuși! În mijlocul acestui marasm economic magistral orchestrat, autoritățile locale se dovedesc imune la criză și angajează. Metodic, uniform, la grămadă și garantate mai ceva decît bonurile de tezaur! Vorbim, firește, despre asistații sociali, cei pentru care primăriile din județ se dau peste cap ca să ofere slujbe călduțe, sigure și, ce e mai important, garantate pe viață. La 8 ani de la inventarea Legii 416, în ciuda sutelor de asigurări privind reducerea numărului de asistați social, în satele și comunele ialomițene acesta continuă să fie un modus vivendi în care toată lumea se complace și fiecare are de cîștigat.

De trei ori mai mulți asistați decît suportă hîrtiile oficiale la Bărbulești
Evident, din întreg județul Ialomița, localitatea în care această stare de fapt poate fi constatată cel mai ușor rămîne Bărbulești. Aici, cei 300 de asistați social înregistrați oficial s-au dovedit, în fapt, 900. Adică o cincime din populația totală a localității. Iar cifra este una relativă, pentru că rromii asaltează lunar primăria cu noi și noi cereri de ajutoare. Urmează, la mare distanță orașul Fetești, cu circa 400 de asistați și, la mare distanță, celelalte localități, fie ele urbane, fie rurale.

Vicele Liță cere sprijin județean pentru problema rromilor
Primăria din Bărbulești e nou-nouță. Doar ce a fost renovată mai an, după inundații. Are aer condiționat, podea de gresie industrială și birouri mirosind a var proaspăt. Primarul, ca de obicei, nu e de găsit. «E plecat la județ, cu treabă» ni se răspunde peste umăr. Îl găsim în schimb pe vicele Liță. Vasile Liță. E circumspect și se hotărăște greu să ne răspundă: «Da avem! Ce vreți să știți!?» După ce îi explicăm, se mai înseninează și ne servește aria cu întreținerea drumurilor. «Și folosiți 900 de oameni la întreținerea drumurilor în fiecare lună?!» întrebăm curioși. Nu sesizează ridicolul și continuă să peroreze. «Mai facem curat în curtea școlii, în cimitir, unde este nevoie!» conchide viceprimarul. E greu, ni se explică. Oamenii sînt, ca peste tot, greu de stăpînit, au nevoi multe, n-au bani, n-au slujbe. «Dar sînt ascultători, să știți de la mine. Problema e că sînt discriminați pentru că sînt țigani. E nevoie de bani, dar e nevoie și de sprijin ca să nu mai fie discriminați. Scrieți acolo, să se facă ceva la județ, să ne ajute cineva și pe noi ca să fie bine și liniște. Că dacă omu' vede că e ținut de rău, nici el nu face» ne explică pe un ton didactic vicele.

În cimitiru' lu' Bercea Mondialu'
La Bărbulești sărăcia se vede și în cimitir. Amplasat la șosea, printre casele oamenilor cimitirul din localitatea rromilor nu contenește să surprindă. Pare un mic sătuc, înconjurat de gard, însă nu este altceva decît locul unde se odihnesc defuncții satului. La intrare, un comerciant de ocazie și-a făcut atelier de monumente funerare. L-a denumit Bercea Mondialu', numele unui cunoscut lăutar. După garduri, orînduite sînt morminte. Cine are bani are și cavou, ridicat cu turnulețe și utilat după modă nouă. Zeci de astfel de cavouri, construite la suprafață și asemănătoare cu palatele în care trăiesc, surprind în cimitirul rromilor. Cavourile sînt acoperite cu gresie sau, în funcție de clasele sociale, cu marmură... Unele cruci sînt poleite cu aur, iar valoarea lucrurilor de «utilitate» ce sînt introduse în cavou depășește cu mult limita firească. Sînt rromi și au legile lor. Și înmormîntările surprind prin fast. Lăutarii sînt nelipsiți și, în funcție de bogăția defunctului, se pot transforma în adevărate ritualuri. La cealaltă extremă sînt rromii săraci, ce trăiesc de pe o zi pe alta.
Munca nu-și prea are rostul în Bărbulești. Dar, colindînd ulițele strîmte ale localității, poți vedea de la o poștă cine are bani și cine nu. Adevărate palate răsar pe străzile pline de noroaie, de la o lună la alta. Care mai de care mai împopoțonate, mai mari ca dimensiuni, după o arhitectură țigănească, vilele rromilor sînt de fapt fala dintre familii. Nimeni nu vorbește însă prea mult despre ele. Cu atît mai mult cu cît interlocutorul nu este de aceeași etnie. Mergînd către marginea satului, ajungem inevitabil în curțile fără garduri ale rromilor săraci. Ar munci spun ei dar nu au unde, drept pentru care întind lună de lună mîna către ajutoarele sociale oferite de stat. Casele sînt una lîngă alta, în aceeași curte conviețuind și cîte cinci familii. Și cum procreerea e la loc de cinste în rîndul rromilor, închipuiți-vă ce înseamnă o curte cu cinci familii și o medie de cinci copii la fiecare. Abia dacă au loc să doarmă în cele cîteva cămăruțe mici construite tot cu ajutoare de la stat. Acum e vară, nu se sfiesc să doarmă pe afară... Iarna este mai greu, frigul fiind un inamic de nădejde al rromilor. Se strîng precum ciorchinele pe lîngă noi. Cred că sîntem cu ceva ajutoare. Se plîng că nu au bani, nu au apă și nici ce mînca. Singura lor dorință este ca statul să-și amintească de ei, să îi ajute cumva. Peste toate acestea, un lucru e cert: nimeni nu muncește.

De la fiecare, după posibilități, fiecăruia, după nevoi
Ca să aflăm cum sînt ținuți de rău asistații social, îi cerem vicelui Liță să ne recomande o familie de asistați. E precaut, alege să ne însoțească. Recunoaștem traseul, e clasic. Mergem pe strada cimitirului, la rromii pocăiți, singurii care nu se supără cînd sînt fotografiați. Pocăiți ori ba, învățătura biblică se oprește la poartă. În curțile largi, singurul semn de civilizație sînt casele. În rest doar pămînt bătut și bălării. Rromii au nume de români, nu degeaba s-au pocăit. Îi cheamă Gheorghe, Zamfira, tanti Gabriela... și toți spun aceeași poveste. «N-avem! De unde s-avem. Că acum e mai rău ca pe vremea lu' Ceaușescu. Atunci te plîngeai că te pun românii să muncești. Acuma te bucuri dacă ai unde! Da' noi aici nu putem. N-avem nici apă, cumpărăm» se plînge mulțimea.
Vicele Liță intră în transă electorală și vorbește despre cele două puțuri de apă pe care le-a săpat Primăria. Îl preferăm pe Ionel Sandu, singurul privatizat de pe stradă. «Apă, atîta se plătește cu bani la mine, la magazin. În rest, pe datorie. Am datorii și de doi ani. De unde să ia, n-are de unde. Ajutoarele n-ajunge, trebuie bani» spune «patronul».
Firesc, pe tot parcursul vizitei, niciunul dintre intervievați nu pomenește nimic de obligația de a munci în schimbul banilor. Ca peste tot în județ, ea este un drept cîștigat. Echivalentul salariului pentru bugetari! Sporul de 50 la sută pentru funcțiile de conducere! Pensia de 300 de milioane pentru pensionarii fostei nomenclaturi comuniste! Și-n fond, de ce nu!? Ca orice altă categorie socială, asistații social și-au cîștigat legal dreptul la asistență.

Oficial, peste 1700 de asistați, neoficial, peste 3000
Un raport statistic al Direcției de Muncă și Incluziune Socială Ialomița confirmă, la sfîrșitul lunii ianuarie 2009, existența a nici mai mult nici mai puțin decît 1710 persoane. O cifră în scădere, dacă luăm în considerare datele din anul anterior cînd aceeași instituție raporta existența a 2847 de asistați social. Socoteala de-acasă nu se potrivește însă defel cu cea din teren. Un raid de 2 ceasuri al reporterilor Independent prin holurile primăriilor din județ confirmă că diferențele constatate între numărătoarea oficială și cea reală sînt incredibil de mari. În fapt, cifra este dublă. La Căzănești, de exemplu, în locul celor 30 de asistați social raportați, numărul real este de 64. Iar fenomenul se repetă, cu diferențe sesizabile de la Dridu și pînă la Fetești, oraș care susține peste 400 de dosare de asistați social.
Oficialii județeni admit existența unor eventuale diferențe, dar susțin că nu pot face altceva decît să accepte raportările autorităților locale. «Este posibil să existe diferențe. Sîntem conștienți de asta. Dar nu putem face nimic. Și nu credem că ele sînt atît de mari» confirmă Ștefan Dobriș, directorul Direcției de Muncă și Incluziune Socială Ialomița.
Motivul pentru care autoritățile județene nu sînt impacientate în privința veridicității raportărilor făcute de autoritățile locale este, în aparență, simplu. Potrivit legii, autoritățile locale suportă de la bugetul propriu cheltuielile legate de susținerea asistaților social. În aceste condiții, practic, este treaba fiecăruia cum se gospodărește, și, mai ales, cum reduce presiunea financiară asupra bugetului prin descurajarea acestei forme de pomană administrativă.
Seninătatea bugetară naște monștri
Mai exact spus, asistați social de carieră. Pentru că la fiecare dintre primăriile județului asistații sociali sînt aceiași de 8 ani. Și asta în ciuda declarațiilor autorităților locale care susțin că au reușit să reducă substanțial numărul asistaților social. Ca, de exemplu, la Sfîntu Gheorghe, acolo unde primarul Mădălin Teculescu susține că asistații pot fi numărați pe degetele de la o mînă. «Niciodată nu am avut prea mulți. Dar acum dacă sînt 5-6. Ce fac cu ei! Acum car criblura rezultată din decopertarea asfaltului de pe DN2 pe drumurile de piatră. În general, îi folosim pentru a întreține drumurile publice!» ne-a declarat edilul.
Întreținerea drumurilor publice este un lait-motiv al tuturor administrațiilor locale. Indiferent dacă este vorba despre o localitate rurală sau una urbană, asistații social sînt folosiți pentru «a întreține drumurile». Dacă ai curiozitatea să ceri informații suplimentare legate de această întreținere, primarii se panichează și încep să se bîlbîie. Și e firesc să o facă pentru că în spatele celor 72 de ore de muncă obligatorie pentru întreținerea drumurilor se ascunde, în cel mai bun caz, obligația asistatului de a semna condica de prezență 9 zile pe lună. Asta în cazul în care primarul nu se prezintă singur la domiciliul asistatului pentru a-i înmîna banii, ca recompensă pentru rolul de agent electoral jucat de acesta la alegerile locale.(D.M., A.P.)

14 Septembrie 2009, 07:21 (4795 vizualizări - 0 comentarii)


Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 21 Aug 2019
175 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 19-23 august a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:20
(239 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Polițiștii Secției nr. 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat în trafic un bărbat, de 56 de ani, din Rădulești, care conducea un autoturism pe drumul ce leagă Fierbinți-Târg de Rădulești în timp ce se afla ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:15
(165 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Coșereni, prins cu cuțitul la brâu

Polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșereni, cu ocazia desfășurării de activități specifice pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor cu violență în zona barurilor și a discotecilor ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:10
(181 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Coșereni cuțit


Urmărit internațional, depistat de polițiștii ialomițeni

La data de 15 august a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Jilavele au acționat pe raza județului pentru depistarea peroanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:05
(175 vizualizări - 0 comentarii)


4

Polițiștii din Ialomița caută un bărbat evadat din sediul Poliției Budești, județul Călărași

Polițiștii din Ialomița sunt în altertă, după ce un bărbat de 46 de ani, din județul Călărași, a evadat în cursul zilei de marți, 13 august 2019, din sediul Poliției Budești. Oamenii legii au instituit ...[citește_toată_știrea]

14 August 2019, 15:07
(705 vizualizări - 0 comentarii)


5

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2019, 19:15


Slobozia: Cercetat pentru «violență în familie»

Luni, 12 august a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie, de 39 de ani, din Slobozia, cu privire la faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 16:10
(653 vizualizări - 0 comentarii)


A fost înființată oficial Filiala PLUS Ialomița

Sâmbătă, 10 august 2019, în urma Convenției Județene PLUS Ialomița, care s-a desfășurat la Slobozia, a fost constituită oficial filiala PLUS Ialomița, alegându-se echipa de conducere a acesteia pentru următorii ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 12:20
(824 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Amenzi de peste 250000 de lei, 32 de permise reținute

În perioada 9-11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice pe raza județului, precum și de prevenire și combatere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:25
(762 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție

Duminică, 11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost sesizați cu privire la încălcarea a două ordine de protecție. În primul caz, un bărbat de 42 de ani, din Slobozia, a încălcat ordinul de protecție ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:20
(672 vizualizări - 0 comentarii)


10

Accidente la Malu, Perieți și Lăcusteni

Un accident rutier s-a produs în localitatea Malu, evenimentul fiind înregistrat sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 22,00, când un pieton a fost acroșat de un autoturism. Victima, un bărbat de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:15
(786 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație la Slobozia și Fetești

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în data de sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 11,30, pe un teren viran din Slobozia, Cartier Bora. Pentru stingerea flăcărilor au acționat pompierii de la ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:10
(635 vizualizări - 0 comentarii)


12

Slobozia: Bătrână găsită moartă în propria locuință

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de duminică spre luni, 11/12 august 2019, puțin trecut de miezul nopții, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei femei de 79 de ani, cunoscută ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:05
(789 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: «Marți, 13! Ghinionul poate fi prevenit!»

Superstițiile din popor spun că, atunci când data de 13 (număr cu ghinion) coincide cu o zi de marți (ziua celor 3 ceasuri rele), aceasta se consideră a fi o zi cu adevărat  ghinionistă. Tocmai de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:50
(693 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Controale pentru combaterea Pestei Porcine Africane

Pentru  prevenirea propagării Pestei Porcine Africane și în conformitate cu prevederi legale privind organizarea de acțiuni de control în trafic având ca obiectiv verificarea transporturilor de animale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:20
(686 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

9 August 2019, 19:10


anunț angajare

AMPA Agri Slobozia angajează
REPREZENTANT VÂNZĂRI
UTILAJE AGRICOLE

pentru zona Ialomița-Călărași
Relații la telefon 0723/251.698

9 August 2019, 16:35


Jilavele: Depistat la volanul unei mașini neînmatriculate

Joi, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe raza localității Jilavele, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din Urziceni. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:20
(912 vizualizări - 0 comentarii)


Maia: Lemne confiscate

Joi, 8 august a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat, pe raza localității Maia,  doi bărbați, de 42 de ani, din județul Prahova, în timp ce descărcau material lemnos în dreptul ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:15
(878 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție de pictură «Naționali-Internaționali»

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher anunță susținerea unei noi expoziții de pictură, «Naționali-Internaționali», semnată de Eugen Raportoru. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 13 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:10
(885 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Miercuri, 7 august a.c., în jurul orelor 14,00, un incendiu de vegetație a izbucnit pe terenul aflat în imediata vecinătatea a Autostrăzii A2, pe terasamentul căii ferate, respectiv la km 156 în direcția ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 15:40
(871 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Urziceni, pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale. În cadrul activităților au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 10:50
(947 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu polițiștii de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Slobozia, au desfășurat ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 18:08
(1070 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Surprinși în flagrant la furat

În noaptea de miercuri spre joi, 7/8 august a.c., în jurul orei 1,00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat în flagrant o femeie, de 30 de ani, și un minor de 13 ani ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:15
(995 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Moldoveni furt


Ialomița: Lemne confiscate

Marți, 6 august a.c., polițiștii de Ordine Publică, împreună cu specialiștii silvici au desfășurat mai multe controale pe drumurile publice și la punctele de lucru de pe raza județului pentru combaterea ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:10
(987 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal între Stelnica și Fetești

În noaptea de 5/6 august a.c., pe DN3B, între localitățile Stelnica și Fetești s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ce un bărbat, de 45 de ani, din Fetești ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:10
(1429 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de informare la Tabăra Amara

Marți, 6 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Ialomița au desfășurat activități de informare a elevilor aflați în Tabăra Amara. În ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:05
(956 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: La volan cu un permis fals

Luni, 5 august a.c., polițiștii feteșteni au surprins în flagrant un bărbat, de 37 de ani, din Fetești, în timp ce conducea pe raza localității de domiciliu fără a deține permis de conducere. Șoferul a ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:55
(1067 vizualizări - 0 comentarii)


Ordine de protecție emise de polițiștii ialomițeni

Marți, 6 august a.c., polițiștii alobozeni au emis două ordine de protecție provizorii pe numele a doi bărbați, de 29 și 30 de ani. În primul caz, polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele bărbatului ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:50
(1000 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru depistarea transportatorilor neautorizați de persoane

În perioada 1-4 august a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au controlat 21291 autovehicule și 13 societăți comerciale în cadrul acțiunii pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:45
(925 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...