Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

192-1

Religia orezului Riso Scotti cucerește Europa

Bere, ulei, oțet, lapte, condimente, paste, tăiței, spaghete, grisine, snacks-uri, ciocolată, musli, biscuiți, orez lung, orez colosal, orez rotund... Precum rețetele de mîncare cu creveți din «Forrest Gump», despre ce poți face din orez se poate vorbi ore în șir. Noi am făcut-o la foc automat, alături de singurul specialist județean pe care am avut ocazia să-l cunoaștem, Mihai Nedelcu, director de producție la fabrica Riso Scotti de la Vlădeni. O întrevedere incredibilă, care ne-a reconvertit instantaneu la o nouă religie, mai ecologică, mai sănătoasă și, de ce nu, mai ieftină decît cea bazată pe grîu.
Orez cît vezi cu ochii
«Nu știu nicio boală care să interzică consumul de orez» își începe pledoaria Mihai Nedelcu, directorul de producție al fabricii Riso Scotti, un specialist cu 30 de ani de experiență. Lucrează la fabrică de trei ani și jumătate, de la intrarea acesteia în exploatare. Și, după cum declară, i-au trecut prin ochi patru mii de tone de orez lunar. Un volum care confirmă că aici, în Ialomița, unde orezul nu este o cultură tradițională, o firmă italiană a reușit într-un cincinal ce n-au reușit comuniștii în 5 decenii: să creeze o religie a orezului.
Povestea, după cum ni se explică, începe din cîmp, acolo unde pentru a se cultiva orez, pămîntul trebuie îndreptat cu laserul, ca să nu băltească apa. «Nu vă închipuiți că există lasere care pulverizează bolovani. Nu! Doar că există un laser care sesizează denivelările și arată unde trebuie îndreptat. Și-atunci, ridici pămîntul acolo unde se impune. Nu pentru că orezul trebuie să stea neapărat în apă, așa cum auzi toată ziua. Dar el are nevoie de o temperatură constantă pe aproape toată perioada de vegetație. Iar apa conservă această temperatură» ne explică Mihai Nedelcu primul dintre secretele religiei proaspăt înființate. Ne aducem aminte că orezul îngrașă, ca și pîinea. Și-atunci, la ce bun?! «Dacă manînci la o lingură de orez două kile de carne, firește că te îngrași. Dar dacă îl mănînci cu măsură, e altceva. Noi nu știm decît pilaf, sarmale, musaca... Păi cum, Doamne, iartă-mă, să nu te îngrași de la atîta carne? Dar puțini știu că din orez se fac zeci...» adaugă specialistul.
«Bunica» orezului, mîndria fabricii
Lăsăm controversele culinare și cerem un tur al fabricii. E simplu. O hală uriașă, optimizată pentru a primi și prelucra 150 de tone de orez zilnic, 38 de angajați, plătiți cu salariul mediu pe economie în România și... o instalație computerizată de selectat orezul, care poate alege pînă la 10 tone de orez pe oră, mîndria fabricii de la Vlădeni. «Folosește un sistem optic pentru a detecta impuritățile și orezul spart. Așa cum făcea odată bunica, cînd punea orezul pe masă, ca să-l aleagă. Numai că bunica noastră e mai performantă. De fapt, e cea mai performantă aparatură din Europa la ora actuală...» povestește Nedelcu.
În mod paradoxal însă, cea mai performantă aparatură din Europa, cea a fabricii Riso Scotti de la Vlădeni, înjumătățește cantitatea de orez ambalată aici. Conform estimărilor oficiale, dintr-un kilogram de orez intrat pe poarta fabricii, iese pentru consum puțin peste jumătate de kilogram. «Restul reprezintă pierderi tehnologice. Pleavă, impurități, orez spart... și trebuie să țineți cont că orezul care intră aici e orez controlat încă de la însămînțare. Nu facem rabat de la nimic pentru a obține cea mai bună calitate» ne explică Marian Nedelcu, plimbîndu-ne printre utilaje. Așa aflăm, de altfel, că orezul, înainte de prelucrare, are o culoare galbenă, că albirea se face prin polizare, la fel ca în cazul plăcilor de marmură, că spărturile din orez se datorează, înainte de toate, modului în care se face uscarea «orezului brut», că pungile de orez Riso Scotti au maximum 5 la sută boabe sparte și că în viitorul apropiat fabrica va produce pentru vînzare un nou produs, orezul prefiert. «Cine o să vrea să mănînce pilaf ca la mama acasă, îl va cumpăra de la noi, galben auriu, căci noua linie va păstra culoarea naturală a produsului, printr-un procedeu special de tratare cu aburi. Ca să numai năclăiască gospodina orezul de grăsime fierbînd o gîscă întreagă pentru a-l face galben și gustos. Unde mai pui că nici nu omori ficatul cu grăsime» revine, inevitabil, la rețetele culinare Marian Nedelcu.
10 mii de hectare de orez în Ialomița
Însă cea mai spectaculoasă informație legată de orezul de Vlădeni nu e înăuntru fabricii Riso Scotti, ci afară, în cîmp. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții firmei, orezul produs la Vlădeni are toate șansele să devină orez ecologic. Există și tehnologia necesară și firme interesate să cultive soiuri ecologice și, ce e mai important, există și o piață de desfacere, căci cererea de orez ecologic e uriașă. Suprafețele cultivate cu orez în zona Vlădeni se apropie de 4000 de hectare, iar în următorii 5 ani, reprezentanții firmei speră să dubleze această suprafață. Asta ca să nu mai vorbim de suprafețele cultivate de producătorii locali, tot mai interesați de această afacere. Iar garanția că acest lucru este posibil o reprezintă faptul că Riso Scotti a decis să investească masiv în România. În noiembrie 2007, producătorul de orez și de produse din orez a anunțat ca este interesat să achiziționeze noi suprafețe de teren agricol în România, unde deținea la acea dată 7000 de hectare, în județele Ialomița și Olt. Pe lîngă cele 3 milioane de euro investite în fabrica de la Vlădeni, în 2008 compania italiană Riso Scotti a anunțat că va investi circa 50 de milioane de euro pentru achiziția de terenuri și pentru construcția unei fabrici de prelucrare și de ambalare a orezului în comuna Gighera, din județul Dolj. «O să vedeți dumneavoastră, în următorii ani, orezul din Ialomița va deveni cel mai bun orez din Europa și vom concura țări cu tradiție, ca Spania și Italia. Poate nu la capitolul cantitate, dar calitativ vom deveni cei mai tari de pe continent» profețește Mihai Nedelcu la despărțire. Dacă nu ne credeți, n-aveți decît să-l întrebați singuri la sfîrșitul acestei săptămîni, când va fi amfitrionul local al Zilei Orezului, sărbătoare desfășurată an de an la Slobozia.
Riso Scotti, 120 de ani de tradiție
Grupul Riso Scotti a produs pentru prima dată orez în anul 1890, atunci cînd familia Scotti a înființat o cultură pe un teren de 1200 de metri pătrați. Descendenții familiei au dus mai departe tradiția și au dezvoltat producția care ajunsese la mijlocul secolului trecut la circa un milion de tone. În prezent, Riso Scotti distribuie orez în 50 de țări, fiind cel mai cunoscut producător european din domeniu. În anul 2004, grupul a cultivat experimental 60 hectare de teren pentru a verifica tipul de orez adecvat condițiilor din România, iar in 2007 și-a propus să atingă 10000 de hectare cultivate. Din anul 2005, grupul Riso Scotti, prin societățile românești din componență, face parte din consiliul pentru orez înființat de Guvernul României.

18 Septembrie 2009, 07:33 (14879 vizualizări - 2 comentarii)

Comentariile cititorilor:


WWW:
(20 Februarie 2010, 19:34)
Dupa parerea mea cei mai buni specialisti si cei mai indreptati-ti sa discute despre cultura orezului ar fi Fam. Dragusin, Vladeni, care au lucrat si si-au dedicat acestei culturi toata tineretea lor. Bravo lor!Respectatii si cereti-le parerea!
XYZ:
(20 Februarie 2010, 18:29)
De ce nu intrebati specialistii din zona(Dragusin) care 20 ani au facut orez in zona? Cred ca ar fi cei mai in masura sa va lamuraeasca!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 03 Iun 2020
269 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Ialomița: Un bătrân de 75 de ani a murit din cauza COVID-19

Ialomița înregistrează încă un deces din cauza COVID-19. Este vorba despre un bătrân de 75 de ani, diganosticat în data de 18 mai 2020 și decedat marți, 2 iunie 2020. Acesta suferea de hipertensiune arterială ...[citește_toată_știrea]

2 Iunie 2020, 20:00
(181 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

2 Iunie 2020, 17:50


IPJ Ialomița: 32 de permise reținute, amenzi de peste 290000 de lei

În minivacanța prilejuită de ziua de 1 Iunie, polițiștii din Ialomița au fost prezenți la datorie și au acționat pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. În urma neregulilor descoperite ...[citește_toată_știrea]

2 Iunie 2020, 16:15
(142 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 4 accidente, un decedat și cinci răniți

Pe parcursul minivacanței prilejuită de ziua de 1 Iunie, polițiștii ialomițeni au intervenit la 4 accidente de circulație, soldate cu rănirea a cinci persoane și decesul unui biciclist. Primul eveniment ...[citește_toată_știrea]

2 Iunie 2020, 16:10
(109 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Permise «false» de Italia și Marea Britanie

Sâmbătă, 30 mai a.c., în jurul orelor 21,30, polițiștii din Platonești au oprit în trafic, pe raza comunei Săveni, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani. Întrucât șoferul emana halenă alcoolică ...[citește_toată_știrea]

2 Iunie 2020, 16:05
(136 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 365 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 2 iunie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică s-au înregistrat 365 de cazuri de COVID-19. ...[citește_toată_știrea]

2 Iunie 2020, 13:05
(143 vizualizări - 0 comentarii)


Ion Roată: Incendiu la un rezervor de motorină

Duminică, 31 mai a.c., în jurul orei 4,40, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la un rezervor cu motorină la o societate din localitatea Ion Roată. La locul solicitării ...[citește_toată_știrea]

2 Iunie 2020, 11:05
(94 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 364 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 01 iunie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică s-au înregistrat 364 de cazuri de COVID-19. Totodată, Spitalul Municipal Urziceni a fost declarat spital suport ...[citește_toată_știrea]

1 Iunie 2020, 13:00
(230 vizualizări - 0 comentarii)


8

Grupul de Comunicare Strategică: În ultimele 48 de ore, Ialomița a raportat un singur nou caz de COVID-19

Potrivit grupului de Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 48 de ore, pe raza județului Ialomița a fost raportat doar un singur caz nou de COVID-19. Astfel, duminică, 31 mai 2020, la nivelul județului ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2020, 13:00
(335 vizualizări - 0 comentarii)


9

Malu Roșu: Femeie căzută în fântână

Pompierii din Urziceni au intervenit duminică, 31 mai 2020, pentru scoaterea unei femei, de 49 de ani, din localitatea Malu Roșu, care a căzut într-o fântână. Victima a fost scoasă de pompieri și transportată ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2020, 12:30
(232 vizualizări - 0 comentarii)


10

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

29 Mai 2020, 18:10


Beat la volan pe străzile Sloboziei

Joi, 28 mai a.c., în jurul orei 10,00, polițiștii Serviciului Rutier au depistat pe raza municipiului Slobozia un șofer cu domiciliul în Amara, în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice. ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 15:00
(288 vizualizări - 0 comentarii)


12

Slobozia: Acțiune preventivă a polițiștilor

Forțe de ordine cu efective mărite au acționat joi, 28 mai a.c., pe raza municipiului Slobozia, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale asociate extinderii pandemiei Coronavirus, precum și ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 14:55
(184 vizualizări - 0 comentarii)


13

Grupul de Comunicare Strategică: 360 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 29 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 360 cazuri de infecții COVID-19. ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 13:05
(215 vizualizări - 0 comentarii)


Ion Roată: S-a izbit cu mașina de un pom

Joi, 28 mai, a.c., în jurul orelor 22,30, ISU Ialomița a intervenit la un accident rutier produs în localitatea Ion Roată, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a izbit de un pom de pe ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 12:55
(182 vizualizări - 0 comentarii)


 Accident rutier la Căldărușanca, patru victime

Accident rutier la Căldărușanca, patru victime

Vineri, 29 mai 2020, în jurul orei 9,00, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la un accident rutier produs pe raza localității Glodeanu Sărat, satul Căldărușanca, județul Buzău, din raionul de intervenție ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 12:50
(202 vizualizări - 0 comentarii)


Programul casieriilor RAJA Constanța de 1 iunie 2020

RAJA Constanța aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în data 1 iunie 2020, activitățile societății se desfășoară în regim de foc continuu. În continuare, sute de angajați au ca misiune principală producția, distribuția, calitatea apei și epurarea acesteia, îndeplinind sarcinile specifice în condiții de izolare la locul de muncă, pentru a preveni disfuncționalitățile majore ce ar putea perturba asigurarea serviciilor esențiale. ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 11:25
(164 vizualizări - 0 comentarii)


Direcția Generală Anticorupție, la ceas aniversar-15 ani de activitate

30 Mai 2020-Ziua Aniversară a Direcției Generale Anticorupție (DGA) coincide în mod fericit în acest an cu împlinirea a 15 ani de activitate. Direcția Generală Anticorupție este o structură tânără a Ministerului ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2020, 08:45
(219 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Tânăr rănit într-un accident rutier

Un accident rutier s-a produs miercuri, 27 mai 2020, în sensul giratoriu de la breteaua către Autostrada Soarelui. În timp ce un bărbat, de 24 de ani, din Făcăeni, conducea un autoturism dinspre breteaua ...[citește_toată_știrea]

28 Mai 2020, 14:25
(291 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești accident


IPJ Ialomița: Programul ghișeelor de eliberare a certificatelor de cazier judiciar/integritate comportamentală

IPJ Ialomița informează cu privire la programul hișeelor de  eliberare a certificatelor de  cazier judiciar/integritate comportamentală. Acesta este:
-Ghișeu POLIȚIA MUNICIPIULUI SLOBOZIA ...[citește_toată_știrea]

28 Mai 2020, 14:20
(219 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Campanie de donații pentru copiii nevoiași

Centrul Cultural «Ionel Perlea» din Slobozia, în parteneriat cu voluntarii Crucii Roșii-filiala Ialomița, dă startul unei campanii de sprijin a copiilor nevoiași, denumită «Cutiuța cu surprize». «Cutiuța ...[citește_toată_știrea]

28 Mai 2020, 14:15
(219 vizualizări - 1 comentariu)


Grupul de Comunicare Strategică: 359 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 28 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 359 cazuri de infecții COVID-19. ...[citește_toată_știrea]

28 Mai 2020, 13:05
(245 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 355 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 27 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 355 cazuri de infecții COVID-19. ...[citește_toată_știrea]

27 Mai 2020, 13:10
(284 vizualizări - 0 comentarii)


Sărățeni: Arestat pentru «refuz de prelevare a mostrelor biologice»

Polițiștii ialomițeni au acționat pe raza județului pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de libertate. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

27 Mai 2020, 11:40
(272 vizualizări - 0 comentarii)


Sinești: Beat la volan

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe raza comunei Sinești, un autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din București. Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost ...[citește_toată_știrea]

27 Mai 2020, 11:35
(173 vizualizări - 0 comentarii)


Bucu: Lemne confiscate de polițiști

Polițiștii din Slobozia au confiscat 1,3 metri cubi de material lemnos, transportat fără documente legale de un tânăr, de 31 de ani, din județul Vrancea. Acesta a fost identificat pe raza localității Bucu ...[citește_toată_știrea]

27 Mai 2020, 11:30
(262 vizualizări - 0 comentarii)


Episcopia Sloboziei și Călărașilor: Hramul Catedralei Episcopale

Episcopia Sloboziei și Călărașilor: Hramul Catedralei Episcopale

Joi, 28 mai 2020, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor va sărbători hramul de primăvară al Catedralei Episcopale «Înălțarea Domnului» din Slobozia ...[citește_toată_știrea]

26 Mai 2020, 14:05
(1355 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiuni preventive desfășurate de polițiștii ialomițeni

Polițiștii ialomițeni au acționat luni, 25 mai 2020, pe raza întregului județ, pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și siguranței publice. În urma activităților desfășurate ...[citește_toată_știrea]

26 Mai 2020, 13:30
(1185 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Bătrân de 87 de ani, mort din cauza COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică informează cu privire la decesul unui bătrân, de 87 de ani, din județul Ialomița, din cauza infecției cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2). Acesta a fost confirmat pozitiv pentru ...[citește_toată_știrea]

26 Mai 2020, 13:20
(1459 vizualizări - 2 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 354 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 26 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 354 cazuri de infecții COVID-19. Între timp, la nivelul întregului județ au fost declarate ...[citește_toată_știrea]

26 Mai 2020, 13:10
(1192 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...