Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

«Răul iese în față întotdeauna!»

Viorel Ștefu, polițistul polițiștilor ialomițeni

«Răul iese în față întotdeauna!»

Pentru că politica ne-a acaparat cu totul, pentru că jarul campaniei electorale încă nu s-a stins, pentru că oamenii politici sînt mai preocupați de căutat fraude electorale decît să vorbească ialomițenilor, Independent a decis să schimbe profilul paginii unde v-ați obișnuit să citiți dumele politicienilor locali și să ofere un interviu, în exclusivitate, cu noul șef al Poliției județene, Viorel Ștefu.

Ștefu-i șef de meserie
Viorel Ștefu are 50 de ani. Și 20 de carieră! Este buzoian și asta se cunoaște după accent. Are părul grizonat, este prezentabil și a făcut școala de maniere la Poliție. Ca orice inspector șef ocupă biroul de la etajul 1, acolo unde ne întîmpină fără protocol. Este sfios și neîncrezător, dar pregătit cu răspunsuri aproape perfecte pentru întrebări incomode. E mîndru și se grăbește să ne vorbească despre realizările de la Buzău, motiv pentru care a fost «exportat» în Ialomița. Este șef de aproape două luni, după ce a condus nu mai puțin de patru ani și jumătate Inspectoratul de Poliție Buzău. Biroul domniei sale este gol, la fel de gol cum l-a lăsat Bîtlan. Lipsește orice efect personal, orice dosar în lucru; doar cascheta cu care a venit și cu care, probabil, va pleca, aruncată neglijent într-un colț al mesei. Nu se dă în lături de la afirmați defăimătoare legate de poliția ialomițeană. Trece grăbit în revistă scandalurile ce au bîntuit instituția. Amintește de principalele probleme ale sistemului polițienesc din județul nostru. Refuză însă vreo tangență cu zona politică. Și atît!
-Conduceți un Inspectorat de Poliție pe care nimeni nu l-a vrut. Cum vă explicați asta?
-Nu e corect «nimeni nu l-a vrut». Sînt mulți care vroiau să conducă acest Inspectorat, dar nu au ajuns să-l conducă. Eu îl conduc pentru că am fost numit să-l conduc.
-Atunci care a fost principiul de numire?
-Aceste posturi se ocupă prin două modalități legale: organizarea unui concurs sau numirea unui inspector șef de la alt județ pe aceeași funcție. În cazul meu, s-a ales această variantă. Eu am condus Inspectoratul Buzău patru ani și jumătate. Înainte, am mai condus și Poliția Municipiului Buzău, am fost și adjunct, zic eu că am destulă experiență să rezolv problemele de management ale unui inspectorat.
-Imediat după ce IPJ a rămas fără conducere s-a speculat faptul că nimeni din interiorul instituției nu a dorit să vină la conducere...
-Aici a fost și o perioadă mai grea, în care s-au petrecut multe scandaluri în care au fost implicați și ofițeri din cadrul conducerii instituției. Asta a generat neîncrederea polițiștilor în sistem.
-Fiecare dintre șefii din cadrul instituției dumneavostră a fost mediatizat negativ. Ce știți despre oamenii cu care lucrați?
-Mai mult sau mai puțin. Prima problemă care a fost cînd am venit aici a fost să încerc să cunosc oamenii cu care lucrez. Mi-am propus să discut despre un subordonat cu alte vreo zece persoane. Să ascult mai multe păreri despre același om.
-Îi lucrați din interior?
-Nu, nu se pune problema așa...
-O caracterizare a polițistului ialomițean?
-Trebuie să vă spun că și în județul Ialomița sînt foarte mulți polițiști profesioniști care vor să facă această meserie și să o facă corect.
-Dar avem și uscături...
-Numărul lor este mic. Dar știți că, în general, ce este rău iese în față întotdeauna.
-Deficitul de polițiști a fost tot timpul invocat ca o cauză principală pentru imaginea negativă a Poliției. Ce personal aveți?
-Deficitul de polițiști creează o alterare a calității serviciului polițienesc. Ca în orice alt domeniu, dacă nu ai suficient personal, serviciul pe care îl prestezi nu poate să fie de cea mai bună calitate. Atîta vreme cît vom avea deficit de polițiști și, să adăugăm că nu sînt toți la același nivel de pregătire și competență profesională, sarcinile de serviciu pot să sufere din punct de vedere al calității. De aceea, o prioritate a noastră este o continuă profesionalizare a efectivelor. Sînt polițiști tineri care au venit și le trebuie o anumită perioadă pentru a învăța această meserie. Nu e chiar așa simplu, polițistul trebuie să învețe să aplice legea în mod corect și echidistant.
-S-a vorbit destul de mult în jurul Poliției Ialomița despre o colaborare deficitară, ca să nu-i spunem conflict, cu procurorii. Este asta o cauză de nesoluționare a unor dosare?
-Cred că afirmația este deformată, cooperarea cu procurorii este foarte bună. Numai că, la procurori și la judecători nu te poți duce decît cu un dosar documentat, cu suficiente probe, instanța se pronunță numai atunci cînd ai suficiente probe. Sînt și cazuri cînd noi considerăm că o faptă e de o gravitate mai mare, iar instanța consideră că nu este așa, și îl lasă în libertate. Desigur că lăsarea în stare de libertate a infractorului induce o stare de nesiguranță cetățeanului...
-Întotdeauna s-a apreciat că IPJ Ialomița este subordonată politic. În mandatul dumneavoastră cui vă subordonați?
-Eu niciodată nu m-am subordonat politic nimănui. Eu mă subordonez direct Inspectoratului General al Poliției. Am o colaborare foarte bună cu prefectul județului, cu care este normal să discut problemele de siguranță ale comunității. De asemenea, cu Consiliul Județean am o colaborare foarte bună. Nu se pune problema subordonării. Eu, ca șef de poliție, voi fi întrebat întotdeauna despre ceea ce se întîmplă pe linia de siguranță. Avem exemple chiar aici în acest județ. Au fost diverse scandaluri, cine a plătit? Șeful Poliției. În momentul în care pe funcții sînt puși anumiți oameni neprofesioniști sau cu anumite influențe, nu ai decît de pierdut. În primul rînd, că sînt incapabili să-și desfășoare activitatea în bune condiții, nu ajung la performanțele necesare și pentru rezultatele necorespunzătoare singurul care plătește este inspectorul șef. Din acest motiv eu prefer ca oamenii care sînt puși pe funcții de conducere să fie oameni profesioniști și capabili, pentru că nu vreau să răspund pentru alții.
-Vă veți schimba șefii din subordine?
-De la caz la caz. În momentul de față, sînt foarte multe funcții de conducere libere. Am demarat o acțiune pentru a scoate la concurs funcțiile libere. Deja efectuăm evaluări în anumite zone și acolo unde constatăm că actul managerial nu se ridică la nivelul pe care îl aștepăm probabil că vor fi schimbați din funcție.
-Șeful de la Poliția Slobozia îl puneți din interior sau din altă parte?
-Se va organiza un concurs unde se pot înscrie ofițeri din toată țara. Ideea este să fie oameni competenți care să poată gestiona problemele unui municipiu reședință de județ.
-Îl aduceți de la Buzău?
-Probabil că nu... Cu toate că la Buzău sînt destui oameni competenți.

Nota bene
Ștefu merită o bilă albă. Dacă trebuie apreciat pentru ceva, ei bine, pentru asta merită. Ștefu nu este străin de Ialomița. În timpul scurt de la instalare, inspectorul șef, nou venit, cunoaște aproape toate clanurile interlope locale. Și, nu doar atît. Are un plan secret pentru aceste grupuri. Știe și despre problemele din interiorul instituției, dar ne facem că nu auzim și trecem mai departe.
-Cine-i «Kalu» și cum se scrie?
-Nu știu dacă se scrie altfel decît se aude. Am auzit despre acest personaj, nu cred că e ceva deosebit.
-Cine-i Frusin și cu ce se ocupă?
-Ce pot să spun... Sînt oameni ai comunității. Unii încalcă mai mult legea, alții nu o încalcă deloc. După părerea mea, fiecare trebuie să răspundă după faptele pe care le-a comis.
-Avem grupări interlope în Ialomița? Le recunoaște Poliția?
-Da, sînt.
-Sau doar niște interlopi autointitulați?
-Sînt grupuri, reprezentate de cîte un lider care, pe fondul slăbiciunii, la un moment dat, a aplicării legii, probabil că au crescut, s-au dezvoltat și au căpătat tupeu.
-Există vreo soluție reală nu doar declarativă pentru combaterea acestor fenomene?
-Da, eu cred că există. Cred că trebuie luat un complex de măsuri.
-Mai este județul Ialomița campion la furturile de animale?
-Este.
-Și? Mai rămîne?
-Ne-am propus să facem mai multe lucruri pentru a stopa acest fenomen. Nu știu dacă va mai rămîne pe primul loc, dar infracționalitatea în acest domeniu este destul de ridicată.

Asul din mîneca lui Ștefu-sancționarea politiștilor!
Ca orice nou «numit» Viorel Ștefu are planuri. Nimic nou, căci le-am mai auzit cîndva. De fapt, le auzim de fiecare dată cînd se schimbă conducerea instituției. Vrea să reabiliteze imaginea poliției. Vrea să reducă numărul infracțiunilor. Vrea să instituie ordinea și competența în rîndul subordonaților. Are chiar și un renume de campion la sancțiuni. Ce mai! Aproape că ne impresionează! Așteptăm doar să vedem cum polițistul cu caschetă într-o parte din intersecția principală a orașului ia poziția de drepți în fața cetățeanului de rînd. Iar la final, pentru popularitate, Ștefu face urări...
-Se apropie bilanțul. Tot hoții mărunte și infracțiuni rutiere?
-Păi, ăsta-i specificul județului... Eu sper să le reducem și pe astea.
-Ce vă propuneți pentru anul viitor?
-După evaluarea pe care am făcut-o, am stabilit un set de măsuri pe care le vom lua anul viitor. Printre acestea, sînt măsurile organizatorice, apoi măsuri concrete în stradă. Una dintre priorități este creșterea încrederii cetățenilor în instituția Poliției și în polițiști. O a doua prioritate este creșterea siguranței cetățeanului și a bunurilor cetățenilor. Mai avem în vedere și scăderea infracționalității judiciare, în special. Eu mi-am fixat niște ținte și sînt încrezător că le voi atinge.
-Pe cînd o Poliție ialomițeană reabilitată în ochii opiniei publice?
-Tot ce voi face eu și Poliția în continuare va fi ca cetățenii să conștientizeze că au o instituție credibilă și o instituție care să fie exact pentru cetățeni, care să lucreze în favoarea cetățenilor.
-Sînteți recunoscut drept campion în a vă sancționa subalternii. Este asta o metodă de conducere?
-Eu nu pot să accept și nu e normal să tratezi oamenii la fel. Nu-i poți trata la fel pe cei care muncesc și pe cei care nu muncesc, pe cei care au rezultate bune, care își fac meseria în mod corect, cu cei care nu-și fac meseria. Pe cei care muncesc și-și fac treaba trebuie să găsești soluții să-i recompensezi, iar pe cei care nu muncesc, care cu rea voință încalcă niște reglementări interne, să-i sancționezi!
-Le urăm împreună ialomițenilor Crăciun fericit sau liniștit?
-Eu le urez și Crăciun fericit, și liniștit... Și îi asigur că îl vor avea!

18 Decembrie 2009, 10:14 (7394 vizualizări - 3 comentarii)

Comentariile cititorilor:


MANEA:
(31 Decembrie 2009, 17:16)
Toti ialomitenii avem incredere in domnul comisar-sef Viorel Stefu.Sunt sigur 100% ca este pregatit sa redreseze situatia din judet.
Ion:
(24 Decembrie 2009, 12:09)
Domnul Viorel Stefu imi inspira incredere, si din poza, si mai ales din modul in care vorbeste. Ii doresc succes in activitate. La multi ani politistilor din Ialomita ! La multi ani redactiei Independent !
COSTY:
(20 Decembrie 2009, 18:02)
LA MULTI ANI TUTUROR POLITISTILOR IALOMITENI SI IN SPECIAL DOMNULUI COMISAR SEF STEFU VIOREL

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
26 Ian 2020
79 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Slobozia: A fost jefuit magazinul Altex

Polițiștii din Slobozia caută mai mulți suspecți care, în noaptea de miercuri spre joi, 22/23 ianuarie 2020, au pătruns prin efracție în incinta Magazinului Alex, din zona Value Centre Slobozia. Hoții au ...[citește_toată_știrea]

25 Ianuarie 2020, 20:05
(397 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

24 Ianuarie 2020, 14:50


Fetești: Pieton în scaun cu rotile, lovit de o mașină

Un bătrân de 72 de ani, aflat în scaunul cu rotile, din localitatea Făcăeni, a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină. Accidentul s-a petrecut miercuri, 22 ianuarie 2020, pe raza municipiului ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:25
(197 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești accident


Ialomița: A intrat cu mopedul într-o mașină

Un bărbat de 40 de ani, din localitatea Valea Ciorii, s-a ales marți, 22 ianuarie 2020, cu un dosar penal fiind identificat în trafic fără permis de conducere. Polițiștii s-au sesizat după ce acesta a provocat ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:20
(199 vizualizări - 0 comentarii)


4

Slobozia: «Hora Unirii» la Grădinița «Piticiot»

Preșcolarii Grădiniței «Piticot» din Slobozia au participat la un eveniment organizat de Protopopiatul Slobozia, cu scopul de a marca Ziua Micii Unirii. La finalul manifestărilor, copiii s-au prins de mâini ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:15
(150 vizualizări - 0 comentarii)


Făcăeni: La volan sub influența alcoolului

Un tânăr de 26 de ani, din localitatea Făcăeni, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost depistat în trafic sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a refuzat de asemenea să se prezinte la spital pentru ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:10
(129 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Lemne de foc vândute ilegal

Miercuri, 22 ianuarie 2020, polițiștii din Ialomița au desfășurat o amplă acțiune de combatere a infracțiunilor la regimul silvic. Astfel, oamenii legii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale în valoare ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:05
(200 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Pietonii, victime ale șoferilor grăbiți

În cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2020, trei pietoni au ajuns la spital, fiind victime ale accidentelor de circulație. În primul caz este vorba despre un bărbat, de 47 de ani, domiciliat în Amara, care ...[citește_toată_știrea]

22 Ianuarie 2020, 18:10
(260 vizualizări - 2 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Simulare VR pentru prevenirea furturilor din locuințe

Acțiune inedită a polițiștilor ialomițeni în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuințe «Hoții îți invadează intimitatea». Miercuri, 22 ianuarie 2020, oamenii legii le-au prezentat clienților ...[citește_toată_știrea]

22 Ianuarie 2020, 18:05
(206 vizualizări - 1 comentariu)


9

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

21 Ianuarie 2020, 17:15


10
Valea Ciorii: Peste 300 kg de pește, o barcă pneumatică și plase, confiscate de polițiști

Valea Ciorii: Peste 300 kg de pește, o barcă pneumatică și plase, confiscate de polițiști

Aproape 300 de kilograme de pește din speciile crap și somn precum și o barcă pneumatică și plase de pescuit au fost confiscate de polițiștii ialomițeni în localitatea Valea Ciorii. Astfel, luni, 20 ianuarie ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 14:15
(298 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Luni, 20 ianuarie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii din Stelnica, în timp ce efectuau un filtru rutier pe raza comunei Vlădeni, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 14:10
(278 vizualizări - 0 comentarii)


12

Fetești: 16 persoane evacuate dintr-un bloc cu 4 etaje

16 persoane au fost evacuate în cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2020, dintr-un bloc cu 4 etaje din Fetești, din cauza unei butelii care a luat foc. La locul intervenției au participat pompierii Gărzii ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 12:35
(187 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița atenționează: Sunt active 17 focare de pestă porcină africană!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că luni, 20 ianuarie 2020, pe raza județului Ialomița, sunt declarate 17 focare de pestă porcină africană. Astfel, în localitatea ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 15:10
(260 vizualizări - 0 comentarii)


Bucu: 190 kg de pește, confiscate

Vineri, 17 ianuarie a.c., polițiștii au oprit pentru control, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din județul Ilfov. În urma verificării autovehiculului, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:45
(241 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Săli de jocuri de noroc, verificate de polițiști

Duminică, 19 ianuarie a.c., polițiștii de Ordine Publică și Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au desfășurat o acțiune preventivă pentru creșterea gradului de siguranță al ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:40
(241 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au oprit pentru control, pe raza comunei Săveni, un autoturism condus de un bărbat de 60 ani. În urma testării cu aparatul ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:35
(181 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 4 accidente, cinci victime

În ultimele 48 ore, la nivelul județului Ialomița, pompierii au acționat pentru gestionarea a 62 intervenții destinate protecției comunității, din care 57 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 10:40
(163 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Slobozia, arestat pentru «tâlhărie calificată»

În cursul zilei de 15 ianuarie a.c., polițiștii slobozeni au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 de ani cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de «tâlhărie calificată», săvârșită ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 12:10
(377 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Acțiune de prevenire

Joi, 16 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor în zona unităților de învățământ, precum și ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:50
(226 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Cartierul Fetești Oraș

Pentru remedierea unei avarii survenită la nivelul unui branșament de pe strada Călărași din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile vineri, 17 ianuarie 2020, în ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:40
(194 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Au fost identificate zonele de risc privind gripa aviară

În contextul răspândirii virusului gripei aviare, reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița au identificat zonele din județ cu risc epidemiologic ridicat. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:20
(389 vizualizări - 0 comentarii)


Polei în Ialomița: Două accidente, patru persoane rănite

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere produse pe raza județului, soldate cu rănirea a patru persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:05
(370 vizualizări - 0 comentarii)


Bătrân de 70 de ani din Făcăeni, beat la volan

Miercuri, 15 ianuarie a.c., în jurul orelor 18,00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 70 de ani, din comuna Făcăeni, care conducea un autoturism pe raza localității ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:55
(641 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Gheorghe Doja, arestat după ce a condus fără permis

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:50
(320 vizualizări - 1 comentariu)


Accident la intrare în Movila

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orei 7,30, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe raza localității Movila, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:40
(353 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila accident


Bucu: La volan cu permisul suspendat

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orelor 15,30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de către un bărbat, de 47 de ani, din București, care a ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:35
(383 vizualizări - 1 comentariu)


Acțiune a polițiștilor feteșteni

Marți, 14 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. În cadrul acțiunii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:30
(340 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Locuri de muncă în Germania pentru studenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomita anunță ȋnceperea perioadei de ȋnregistrare a aplicațiilor ȋn programul destinat studenților care doresc să desfășoare o activitate lucrativă pe ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:15
(294 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Miercuri, 15 ianuarie 2020, cu prilejul «Zilei Culturii Naționale» și aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, la Liceul Tehnologic «Mihai Eminescu» din Slobozia, elevii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:10
(483 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...