EVENIMENT

Uniformele școlare, un experiment didactic eșuat în liceele ialomițene
Scandalul uniformelor școlare în Ialomița încă mai naște ecouri pe holurile liceelor din Slobozia. Deși au trecut trei ani de la introducerea oficială în circuitul școlar, uniforma este un subiect sensibil despre care elevii vorbesc cu dispreț, profesorii cu rezerve, iar directorii de liceu care au avut ghinionul de a iniția acest demers smulgîndu-și părul din cap. Una peste alta, experimentul uniformelor școlare este un eșec. Însă unul extrem de scump care costă, în funcție de liceu și de numărul de elevi, între 1,5 și 2 miliarde de lei.
Să le numărăm pe degete
Uniformele! Primele sînt cele de la Liceul «Grigore Moisil» din Urziceni. Bleu, șleampete, vechi de trei-patru ani. Le-a introdus actualul inspector școlar, Ilie Stavăr, încă de pe vremea cînd însemnele școlare nu erau trecute obligatoriu în regulament. Acum sînt facultative, că Stavăr face naveta la Slobozia .Apoi mai sînt cele de la A.I. Cuza, cele vișinii care au făcut deliciul presei locale acum vreo doi ani. De proastă calitate, de nepurtat, anacronice. Aprecierea îi aparține unuia dintre profesori care ne-a declarat că nici măcar cadrele didactice n-au fost de acord cu ele. Dar dacă a fost ordin.... Oricum, n-au avut nici ele zile multe, deși unii elevi încă le mai poartă. Apoi mai sînt sau, mai precis, au fost, cele de la Liceul Pedagogic. Nu s-au purtat decît o vară, ca în filmul acela rusesc. Elevii își mai amintesc și acum de zilele de glorie cînd cu un singur sacou treceau de cerberii de la intrare 200 de fete: «Venea una cu sacoul, de obicei unul mai larg. După ce trecea de intrare, îl dădea jos și îl arunca pe geam. Toată clasa trecea cu un singur sacou. Ajunsesem să-l ținem în clasă, într-o bancă... Apoi, într-o zi s-au săturat să ne mai controleze și ne-au lăsat în pace. Nu știu de ce, dar bine au făcut, că nu ne plăceau!» ne explică o elevă oprită la intrare.
Și mai sînt celebrele uniforme de la Colegiul Național Mihai Viteazul. CNMV s-a aliniat tîrziu la trend. Și a plătit din greu pentru îndrăzneala de a implementa acest sistem obligatoriu...
Uniform Expert versus 700 de elevi
Scandalul uniformelor școlare de la CNMV încă mai agită spiritele. Elevii sînt oripilați de ele. Atît de tare încît imediat ce ies din liceu le ascund în rucsace. Asta cînd le poartă. Pentru că, deși a fost introdusă de numai 2 săptămîni, uniforma a devenit aproape instantaneu facultativă. Poate și pentru că unul dintre elevi s-a plîns că vopseaua pantalonilor s-a imprimat în piele și i-a produs o alergie gravă. Paul Frîncu, directorul liceului este circumspect în privința acestei acuzații: «Este prima oară cînd aud așa ceva. M-au îmbătrînit uniformele astea! Am avut control de la Prefectură, am avut sesizări din partea părinților!... N-am stat la poartă să vină cu uniforme și nu le-am interzis să vină altfel îmbrăcați. Doar că e trecut în regulament și regulamentul e obligatoriu!». Din păcate, acuzațiile aduse conducerii CNMV nu se opresc aici. Deși anonime, voci extrem de vocale din cadrul liceului susțin că uniformele achiziționate sînt de proastă calitate și că valoarea lor a fost extrem de mare, comparativ cu prețurile existente pe piață: 160 de lei noi! Mai mult decît atît, de-a lungul ultimelor luni, directorul Paul Frîncu a fost acuzat că impunerea uniformei școlare a fost parte a tîrgului politic care l-a propulsat în fruntea instituției. Greu de probat, aceste acuzații sînt demontate total de declarațiile reprezentantului firmei care a obținut contractul cu CNMV: «Aceleași uniforme au fost vîndute la Constanța, în trei-patru licee cu tradiție. Nu am avut niciodată nici un fel de problemă cu materialul (n. red.: bumbac și vîscoză). Iar despre șpagă, indiferent sub ce formă, nici nu poate fi vorba. N-a existat profesor sau director care să ceară bani pentru uniformă. Dimpotrivă, chiar s-au bucurat că îi pot ajuta. Iar acolo unde nu s-a putut, am alocat un număr de uniforme gratuit în fiecare an pentru copiii care nu au posibilități».
Eșec pe toată linia?!
Bine articulat la nivelul declarativ, discursul celor implicați în susținerea acestui demers se blochează la proba practică. Directorii liceelor care n-au reușit să impună uniforma preferă să nu facă declarații de niciun fel. La CNMV, într-una dintre pauze, curtea liceului se colorează strident în jumătăți de uniformă. Băieții care încă mai folosesc sacoul îl poartă stingher, jenați atît de croiala inadecvată, cît și de postura care îi obligă la un minimum de decență. Iar fetele, încă seduse de fusta cloș, continuă să o poarte, în fiecare zi mai scurtă. Singurii care își poartă crucea sînt elevii CNMV de ciclu gimnazial, prea mici pentru a se revolta, dar prea mari pentru a scăpa de această obligație financiară. Situația, aparent paradoxală, a fost replicată cu succes la Liceul de Artă din Slobozia. Acesta merită o atenție specială, nu doar pentru că acolo uniformele școlare par să fi biruit libertățile pe care și le arogă elevii, ci pentru că acest lucru s-a petrecut pașnic, fără revolte: «Am încercat orice. Ecusoane, eșarfe, insigne. Nimic n-a ținut. Atunci am apelat la această soluție, asumată atît de elevi, cît și de părinți» ne informează binevoitor directorul liceului, Dumitru Cioboată. Ce nu ne spune nimeni în mod oficial, pentru că niciun cadru didactic nu este dispus să-și asume responsabilitatea unei atare declarații, e că în lipsa unei identități de grup de care elevii să fie mîndri, a unui statut asumat și a unui cult pozitiv al uniformei școlare, orice încercare de a o impune nu este decît un eșec. Tot asumat.
4 Martie 2010, 15:21 (19593 vizualizări - 7 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(10 Decembrie 2010, 09:34)
Sunt elevi de la cnmv olimpici,din ce in ce mai putini, dar se mediteaza pe rupte,acasă la respectivul profesor,pe bani grei.LASĂ-TE de gogoși: in clasă,cu 30 elevi,nu poți pregăti olimpici! Doar dacă prof. se ocupa la oră numai de 2-3 mai breji, și pe ceilalți îi lăsa în plata D-lui! La noi, de exemplu, la franceză, se lucra numai cu asa-zisii olimpici!Cam așa e cu marile succese,cnmv! Cu uniformele nu se va face nimic.
(9 Decembrie 2010, 17:25)
Mircea, nu am de unde sa stiu ce varsta ai, banuiesc totusi ca ai trecut de ceva vreme de liceu, asa ca nu ai de unde sa stii realitatea legata de elevi, singura ta parere legata de noi se datoreaza presei, cel mai probabil. "descriere cat de cat realista a liceenilor"? Sa fim seriosi, CNMV se remarca in primul rand prin numarul mare de olimpici pe care ii are si premiile de nivel national cu care se intorc elevii acasa in fiecare an. De cand fumatul implica lipsa de inteligenta? De cand fumatorii sunt boschetari? Consideri generatia ta una mai buna? Sa fim seriosi, deschide televizorul si vezi cati nenorociti sunt. Ce treaba are refuzul de a purta o uniforma de o calitate execrabila si scumpa cu boschetari si manelsiti? Conceptiile tale legate de generatia mea sunt total gresite, inainte sa iti dai cu parerea, nu ar strica sa stii despre ce vorbesti. Asa nu ai jigni pe nimeni.
(12 Martie 2010, 19:28)
scz de mica neconcordanta intre sb si pr..ma grabeam foarte tare,deci rectific "nimeni daca are",ca sa nu ma trezesc cu adjective gen "boschetar" sau altele pe care oamenii ce se pretind mai educati decat altii le folosesc
(12 Martie 2010, 11:47)
@Mircea..sa stii ca printre aia care fumeaza,mai sunt si olimpici,nu vad legatura intre fumat si uniforme.Ideea e ca nu trebuiesc etichetati toti in functie de cateva cazuri.Si da,uniforma este o prostie,incepand cu materialul si terminand cu preturile.Nu multi isi permit sa dea peste 2 mil pt o uniforma completa,formata din fusta,sacou,cravata si vesta.La CNMV au fost intai ecusoane.Dc nu s-au putut opri doar la atat?Tot din cauza conducerii,care nu a controlat pe nimeni daca au asa ceva sau nu(in concluzie,alti bani dati degeaba).Despre esarfe sau alte obiecte distinctive nici nu s-a pus problema,asa ca au trecut direct la o masura radicala,uniformele pe care noi,elevii ar trebui sa o acceptam fara nicio retinere.Si da,nu suntem o generatie "de aur",dar de aici pana la "boschetari" e drum lung,iar preferintele muzicale nu vad de ce intra in discutie.Nici eu nu agreez manelele,dar asta nu inseamna ca judec pe cineva dupa gusturile muzicale
(11 Martie 2010, 15:42)
lol, ala din a doua imagine sunt eu =))
(6 Martie 2010, 23:12)
si eu am avut uniforma in liceu (am terminat in 2007).. ideea e ca fiecare si-a platit uniforma.. unde au ajuns cele 1,5 - 2 miliarde de lei?
(4 Martie 2010, 16:13)
normal...daca ii vezi pe "baieti" dimineata,fete blazate,pline de "importanta,tragand din tigare cu aer plictisit,cu glugile pope cap...care cap?...in sfarsit,chestia aia cu care se sfarseste corpul...cam asta ar fi o descriere cat de cat realista a "liceenilor",deci,astia sa poarte uniforma?...hm...astia n-o sa faca altceva decat sa ingroase numarul boschetarilor...muti se bazeaza pe parinti,care,in multe cazuri,nu au alt scop,decat sa munceasca pentru "copil",sa-i fie lui bine....sa reuseasca...pur si simplu imi e greata numai cand ii vad...partea rea este ca astia formeaza generatia urmatoare...o generatie de manelisti...