Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Derapajele bugetare, amendate de primari

Cerșetoria administrativă are alternative

Derapajele bugetare, amendate de primari

Alocările bugetare ale Consiliului Județean consumă anual rîuri de cerneală tipografică. Media locală face analize comparative detaliate, identifică teorii ale conspirației, acuză administrația județeană de partizanat politic, profețesc haosul bugetar. Mai modestă, publicația noastră vă oferă anul acesta o perspectivă diferită asupra alocărilor bugetare și o posibilă soluție pentru ieșirea din criza administrativă acută în care ne aflăm.

Jumătate din buget, parazitat de cheltuieli administrative
Pentru a înțelege exact unde ne aflăm în acest moment, facem apel la setul de date seci care compun filozofia bugetară a anului în curs. În proiectul de buget al anului 2010 cele mai consistente cheltuieli sînt cele de personal și cele cu bunuri și servicii. Astfel, pentru funcționarea Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine e nevoie de 22271 mii de lei, iar pentru bunurile și serviciile aferente susținerii activităților acestor instituții alte 22010 mii de lei. Adunate, aceste sume bat binișor spre jumătate din bugetul total alocat, buget care se ridică la 101700 mii de lei.
Această structură, considerată de către specialiștii instituției inevitabilă, explică probabil și reorientatea discursului președintelui Silvian Ciupercă. Astfel, în locul veșnicelor axe de priorități trîmbițate mai dihai ca Don Quijote de două mandate încoace, respectiv infrastructura rutieră, sănătatea și cultura, președintele Consiliului ne servește o filozofie de-a dreptul domestică, lipsită de orice urmă de eroism administrativ: «Anul acesta bugetul reprezintă un echilibru între necesitățile investiționale ale județului și cheltuielile de funcționare a administrației».
Altfel spus, anul acesta conservăm administrația și asigurăm debitul de lichidități necesare supraviețuirii clientelei politice județene, că pînă la alegeri mai sînt ceva ani și oamenii nu trebuie să uite cine e stăpînul!

Cine învață sluga hoață
Evident, același stăpîn. Iar declarațiile primarilor care sînt obligați în acest moment să se descurce cu sume modice pe parcursul întregului an sînt edificatoare. «Nu mă așteptam la mai mult. De doi ani primim mereu aceleași sume. Deja m-am împăcat cu gîndul. Așa e în Ialomița. Cine își face treaba și încasează taxe și impozite, primește bani puțini. Cine stă cu burta la soare tot anul, cerșește de la Consiliul Județean și primește mai mulți bani. O să mor și treaba asta n-am s-o pricep» se plînge primarul din Bucu, Ion Drăgușin. Deși are un grad de încasare a taxelor și impozitelor locale de 92% la nivelul anului 2009, administrația din Bucu va fi obligată anul acesta să se descurce cu numai 85 mii de lei.
La fel de prost stau lucrurile și la Platonești, o altă administrație văduvită an de an: «E prea rău! Majoritatea primarilor sînt nemulțumiți. Anul trecut am primit un miliard. Dacă era după banii ăia, închideam Primăria. Asta e dreptatea pe care o face Ciupercă. Cu stiloul, din spatele biroului. Nu contează ce e în teren» întărește corul nemulțumirilor generale primarul Florinel Negraru.
Există însă și primari mulțumiți. Cu cel mai mic grad de încasare a taxelor și impozitelor din tot județul, administrația publică din Albești consideră că merită fondurile alocate și că acestea sînt suficiente. «Nevoie de bani este peste tot. Dar eu cred că există o lege a compensației. Alocările bugetare de la Albești răspund nevoii de cofinanțare pentru proiectele derulate aici. E vorba de două proiecte de 10 miliarde de lei vechi care vor schimba definitiv imaginea localității» explică primarul Marin Constantin misterul obținerii unei alocări bugetare de 440 mii de lei pentru o localitate cu nici 2500 de suflete.

O soluție pentru liniștea bugetarilor
Indiferent de situația constatată însă, alocările bugetare rămîn insuficiente. Mai mult decît atît, în condițiile politice date (Ion Drăgușin este primar PD-L, iar Marin Constantin este primar PSD), alocările bugetare întrețin o stare conflictuală perpetuă. De aceea, în premieră județeană, Independent propune o alternativă constructivă pentru depășirea definitivă a blocajelor financiare din administrația județeană. Ea aparține primarului din Amara, Victor Moraru, și are premise certe pentru a fi luată în calcul la nivelul următorului an administrativ.
«Proiectul de buget județean de anul acesta e unul încremenit în proiect. Este un proiect al trecutului, făcut pentru o situație existentă acum 15 ani. Nu e nimic care să permită o dezvoltare pentru următorii 10 ani. Soluția mea o reprezintă crearea unui fond de rezervă care să fie pus la dispoziția comunităților pentru a putea prefinanța și cofinanța proiectele europene. În felul acesta, cele 20 milioane de lei aflate în acest moment la dispoziția Consiliului Județean vor putea fi folosite cu folos de către toate cele 66 de comunități locale. Și să nu uităm că vorbim, în esență, de un împrumut. De ce nu are bani în acest moment Consiliul Județean? Toată lumea se întreabă. Răspunsul e simplu. Pentru că nu finanțăm proiecte derulate pe bani europeni. Cu un sfert din acest buget, aflat la dispoziția Consiliului Județean Ialomița, și bani europeni asfaltăm pînă acum tot județul, nu doar 20 de kilometri. Și-atunci, evident, mai rămîneau 75% din bani pentru a finanța alte proiecte ale primarilor care voiau să acceseze bani europeni. Evident, acum e tîrziu. A existat un moment 0 cînd acești bani puteau accesa milioane și milioane de euro. Acum e mai greu. Dar niciodată nu e prea tîrziu!» a declarat primarul orașului Amara, Victor Moraru.
Soluția propusă de primarul Moraru e una bazată pe experiență. În următorii 2 ani, prin proiectele realizate cu finanțări europene, în Amara se vor investi circa 10 milioane de euro. O sumă record la care niciuna dintre orașele din Ialomița nu poate nici măcar visa.
In nuce, fondul de rezervă propus de primarul din Amara există. Acesta se ridică, potrivit declarațiilor oficialilor Consiliului Județean la 35 mii de lei, iar banii vor putea fi accesați pe măsură ce proiectele avansate de comunitățile locale intră în derulare...

12 Martie 2010, 08:10 (17285 vizualizări - 3 comentarii)

Comentariile cititorilor:


ionel:
(15 Martie 2010, 10:28)
"Soluția propusă de primarul Moraru e una bazată pe experiență." De-aia arata drumurile din Amara asa bine.
Replica:
(12 Martie 2010, 20:34)
Gabi Ionașcu, primarul municipiului Slobozia, este cercetat penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave. Dosarul instrumentat mai întâi de procurorii ialomițeni a fost declinat secției centrale a Departamentului Național Anticorupție după ce s-a constatat că prejudiciul creat bugetului local depășește 1 milion de euro.
Mihai Enciu:
(12 Martie 2010, 15:44)
Bre, adica tu propui o solutie care apartine lui Moraru? Cum devine cazul?

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 30 Sep 2020
281 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
Țăndărei: Bărbat descoperit decedat în propria locuință

Țăndărei: Bărbat descoperit decedat în propria locuință

Pompierii ialomițeni au fost solicitați să inter­vină pentru deblocarea accesului într-o locuință din orașul Țăndărei. La locul solicitării s-a deplasat de urgență un echipaj din cadrul Detașamentului de ...[citește_toată_știrea]

29 Septembrie 2020, 15:15
(63 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1243 cazuri de COVID-19 în Ialomița

Marți, 29 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1243, cu 18 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

29 Septembrie 2020, 13:05
(58 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Copil de 13 ani, surprins la volanul unui vehicul

Luni, 28 septembrie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii din Urziceni au oprit în trafic, pentru control, un autoturism ce se deplasa pe raza comunei Manasia fără a avea montată o plăcuță cu numărul ...[citește_toată_știrea]

29 Septembrie 2020, 12:25
(55 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Acordarea subvențiilor pentru încălzirea locuinței

Primăria Municipiului Slobozia, prin Direcția de Asistență Socială, vă aduce la cunoștință că, în perioada 15 octombrie-20 noiembrie 2020, pot fi depuse cererile în vederea acordării subvențiilor la încălzirea ...[citește_toată_știrea]

29 Septembrie 2020, 10:25
(58 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia participă pentru prima dată la «Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice»

Municipiul Slobozia intră pe harta participanților la «Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice», eveniment organizat pentru prima dată pe 13 octombrie 2018 pentru a promova colectarea selectivă ...[citește_toată_știrea]

29 Septembrie 2020, 08:10
(54 vizualizări - 0 comentarii)


Alegeri Locale 2020: Incidente electorale sesizate autorităților la Făcăeni și Țăndărei

Scandal cu urna mobilă la Făcăeni. Biroul Electoral Județean a aprobat solicitarea venită din partea unui candidat pentru funcția de primar în care acesta a reclamat faptul că procedura pe care președinții ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2020, 17:15
(905 vizualizări - 0 comentarii)


Alegeri Locale 2020: 11 sesizări privind incidente electorale în Ialomița

De la începerea procesului de votare, duminică 27 septembrie 2020, au fost înregistrate 11 sesizări privind incidente electorale:
-influențare alegători în localitatea Traian (neconfirmată) ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2020, 13:50
(583 vizualizări - 0 comentarii)


Alegeri Locale 2020: Reclamații privind transportul alegătorilor la Slobozia, Rădulești și Scânteia

Alte 3 incidente electorale au fost sesizate Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. Potrivit polițiștilor, reclamațiile respective fac referire la transportul alegătorilor către Secțiile de ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2020, 13:20
(355 vizualizări - 0 comentarii)


8

Grupul de Comunicare Strategică: 1225 cazuri de COVID-19 în Ialomița

Duminică, 27 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1225, cu 12 cazuri mai mult față de ziua ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2020, 13:05
(250 vizualizări - 0 comentarii)


Alegeri Locale 2020: La Amara se transportă persoane spre secțiile de votare

Ziua Alegerilor Locale nu este lipsită de incidente electorale în localitatea vecină Sloboziei. Astfel, duminică, 27 septembrie 2020, la Amara, au existat numeroase sesizări privind transportul persoanelor ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2020, 11:20
(565 vizualizări - 0 comentarii)


10

Alegeri Locale 2020: Incidente electorale în Ialomița

Conform Biroului Electoral Județean, instituția a fost sesizată cu privire la faptul că într-una dintre secțiile de votare din județ membrii Secției nu poartă măștile de protecție și nu folosesc dezinfectanți ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2020, 10:20
(348 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1213 cazuri de COVID-19 în Ialomița

Sâmbătă, 26 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1213, cu 8 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2020, 13:05
(157 vizualizări - 0 comentarii)


12
Movilița: Șase persoane, rănite într-un accident rutier

Movilița: Șase persoane, rănite într-un accident rutier

Pompierii militari din cadrul ISU Ialomița au intervenit în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, 25/26 septembrie a.c., în jurul orelor 23,00, la un accident rutier produs pe DN2, în localitatea Movilița ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2020, 08:15
(227 vizualizări - 1 comentariu)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

25 Septembrie 2020, 19:10


Beat la volan pe străzile Sloboziei

Un bărbat, de 53 de ani, din Slobozia, a fost oprit în seara zilei de joi, 24 septembrie a.c., pe un drum public din oraș de către un echipaj de Poliție. Oamenii legii au observat că mergea cu mașina pe ...[citește_toată_știrea]

25 Septembrie 2020, 16:15
(242 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Arestat pentru «furt calificat»

Joi, 24 septembrie a.c., polițiștii din Stelnica au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative ...[citește_toată_știrea]

25 Septembrie 2020, 16:10
(123 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1205 cazuri de COVID-19 în Ialomița

Vineri, 25 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1205, cu 14 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

25 Septembrie 2020, 13:05
(139 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 30 septembrie 2020, termen limită pentru depunerea notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare

Agenția Națională de Administrare Fiscală reamintește că termenul limită de depunere a notificării prin care se manifestă intenția de a beneficia de măsura de restructurare a obligațiilor bugetare restante ...[citește_toată_știrea]

25 Septembrie 2020, 10:35
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Primăria Slobozia: Termen scadent pentru plata impozitelor

Serviciul Taxe și Impozite al Primăriei Slobozia aduce la cunoștință contribuabililor care au ales să-și plătească taxele locale în două rate faptul că termenul scadent pentru plata celei de-a doua rate ...[citește_toată_știrea]

24 Septembrie 2020, 17:10
(199 vizualizări - 0 comentarii)


Făcăeni: Cu sturionii în mașină

Făcăeni: Cu sturionii în mașină

Un bărbat, de 44 de ani, din Fetești, s-a ales cu un dosar penal după ce asupra sa au fost descoperite 10 exemplare de cegă, pentru care nu avea documente legale cu privire la proveniență. Bărbatul a fost ...[citește_toată_știrea]

24 Septembrie 2020, 17:00
(286 vizualizări - 1 comentariu)


Făcăeni: Alcoolul l-a lăsat fără permis

În urma unei acțiuni preventive desfășurată miercuri, 23 septembrie a.c., pe zona de Est a județului Ialomița, polițiștii au oprit în trafic un șofer care, înainte de a se urca la volan, consumase băuturi ...[citește_toată_știrea]

24 Septembrie 2020, 16:55
(173 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1191 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Joi, 24 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1191, cu 8 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

24 Septembrie 2020, 13:10
(154 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Controale la firmele care folosesc zilieri

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2020, în perioada 14-19.09.2020 s-a desfășurarat ...[citește_toată_știrea]

24 Septembrie 2020, 12:15
(149 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Campanie europeană de conștientizare a lucrătorilor și angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate

În cadrul campaniei lansate de European Commission și de European Labour  Authority, începând cu data de 21.09.2020 și până vineri 25.09.2020 vor avea loc evenimente și activități pentru promovarea ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2020, 15:50
(178 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1183 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Miercuri, 23 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1183, cu 1 caz mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2020, 13:10
(150 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Programarea on-line, un nou serviciu electronic la dispoziția contribuabililor

Ministerul Finanțelor Publice, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, și ANAF au colaborat la dezvoltarea și implementarea unui nou serviciu electronic, Programarea on-line, prin intermediul ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2020, 12:55
(189 vizualizări - 0 comentarii)


Probleme tehnice la APM Ialomița

Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița informează publicul interesat asupra faptului că, în urma unor defecțiuni tehnice la nivel național, nu sunt funcționale atât pagina web a instituției și e-mailul ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2020, 15:50
(122 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1182 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Marți, 22 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1182, cu 13 cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2020, 13:05
(253 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 1169 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Luni, 21 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 1169, cu 8 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

21 Septembrie 2020, 13:05
(214 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii intenționate pe miriști de porumb la Armășești și Balaciu

În cursul zilei de duminică, 20 septembrie a.c, în jurul orelor 20,30, pompierii ialomițeni au fost solicitați, printr-un apel la 112, să intervină pentru stingerea unui incendiu de miriște de porumb care ...[citește_toată_știrea]

21 Septembrie 2020, 11:20
(262 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Clinterci în Clean Tech produce ilegal și nu respectă condițiile de funcționare impuse de autorități @ Constantin în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei Constantin în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei alegator în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei pe bune în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» colocatar katanga în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei Nelutu în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei Vorbareata în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» Cetatean în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei vasile în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» slobozean în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei art în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» pe bune în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» Gina în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei T,B, în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei Unul în Liberalul Dragoș Soare, NOUL PRIMAR al Sloboziei Viorel în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» Mary în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» Vali în «Mulțumesc Echipei PSD pentru implicarea de care a dat dovadă!» Succesuri în 38 primari-PSD, 17 primari-PNL, 2 primari-ALDE, 3 primari-PRO România, 2 primari-Partidul Ialomițenilor, 2 primari-USR PLUS, 1 primar-AUR, 1 primar-independent
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...