Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Întâlnire de gradul III pentru o piață țărănească la Slobozia

Autoritățile locale își pun singure piedică

Întîlnire de gradul III pentru o piață țărănească la Slobozia

La ieșirea dintr-una dintre piețele agroalimentare ale Sloboziei, piața Cuza-Vodă, pentru cei interesați de amănunt, am surprins următorul dialog:
-Noroc vecine!
-Noroc!
-Iar ai cumpărat mere turcești?!
-Păi, de care altele? răspunde vădit iritat vecinul intervievat.
-Ia și tu de-alea grecești, că sînt mai bune!

Absolut autentic, dialogul consemnat este un bun preambul al uneia dintre cele mai inedite initiațive din practica administrativă locală și județeană. Aceasta s-a consumat joi, 11 martie a.c., la Slobozia, a beneficiat de prezența principalelor instituții județene implicate în adoptarea deciziilor administrative la nivel local și a avut drept scop identificarea unei soluții practice de înființare a unei piețe țărănești în oraș.

Edilii vizionari
Inițiativa înființării unei piețe autentic țărănești, în care să fie comercializate exclusiv produse provenite din gospodăriile din mediul rural, nu este nouă. Practic, fiecare dintre piețele agroalimentare existente a servit acestui scop înainte de a cădea pradă speculanților travestiți în producători agricoli. Pentru prima dată însă, Primăria Slobozia, instituția la inițiativa căreia a fost organizată dezbaterea, recunoaște deschis existența unei probleme reale în acest sens. «Există niște probleme în piață. Noi credem că ele sînt mai mici decît în alte piețe și că le ținem sub control. Dar sesizările depuse la noi confirmă faptul că acolo nu sînt exclusiv producători, iar cei care sînt se plîng de presiunile exercitate asupra lor» a explicat viceprimarul Valentin Băcanu unul dintre motivele care au stat la baza lansării publice a inițiativei de înființate a unei piețe țărănești.
În formula gîndită de edilii locali, scopul principal al înființării pieței țărănești este acela de a oferi țăranilor posibilitatea de a valorifica produsele realizate în gospodăriile țărănești. Efectele vor fi imediate, susțin autoritățile: «Consumatorii de astfel de produse din mediul urban se vor orienta către această piață, iar producătorii vor putea obține venituri suplimentare prin comercializarea produselor proprii» a încheiat Valentin Băcanu expozeul de susținere a proiectului.
Spațiul alocat de autorități a fost deja identificat în cartierul 500 din Slobozia, într-o fostă centrală termică dezafectată, iar cheltiuelile necesare amenajării acestei piețe vor fi suportate în exclusivitate din banii publici. Numai că...

Dezbaterea surzilor
Invitați pentru a identifica împreună cu inițiatorii proiectului soluții de înființare a pieței țărănești în condițiile legii, reprezentanții instituțiilor publice prezente la dezbatere au sabotat constant orice polemică pe marginea acestei inițiative. Concret, reprezentanții DSV au susținut că niciodată piața țărănească nu va primi autorizație de funcționare, reprezentanții Prefecturii au explicat că legislația în vigoare nu permite gospodăriilor țărănești să vîndă produsele în regim individual, iar cei 10-15 primari invitați în sală au apreciat că locuitorii localităților limitrofe Sloboziei vor continua să-și comercializeze produsele «la poartă» dacă autoritățile locale din Slobozia nu oferă facilități atractive celor interesați de acest sistem de comercializare. Într-un cuvînt, oricît de binevenită ar fi o astfel de inițiativă, aceasta rămîne, deocamdată, o utopie administrativă.

Ialomița, sub lacătul autorităților
Mai trist este că o solicitare similară, lansată de aproape un an la nivel județean, este blocată de aproape un an de zile de executivul Consiliului Județean Ialomița. Inițiativa aparține consilierului județean Adrian Andriescu, care a declarat la ultima ședință de Consiliu că autoritățile județene trebuie să adopte imediat măsuri pentru înființarea unei piețe țărănești: «Nu este posibil ca țăranii să bată drumul pînă la Călărași pentru a-și vinde un purcel.Vine mîine-poimîine Paștele și noi le interzicem țăranilor accesul la piață? Așa nu se mai poate!». Interpelarea a avut însă o aderență minimă printre membrii executivului județean care au promis însă, încă o dată, că vor lua în discuție această propunere la următoarea ședință a Consiliului Județean.
În vreme ce la Slobozia piața țărănească nu are șanse de a fi înființată, dar cîștigă tot mai mulți susținători, în alte locații din țară inițiativele similare sînt în plină dezvoltare. Cea mai cunoscută este cea a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a aprobat înființarea a trei piețe țărănești volante. La Cluj s-a înființat, încă din 1994, Asociația Agroecologica, care are 154 de membri. Proiectul acestei asociații se numește «Coșul Țărănesc» și presupune un model de parteneriat între fermieri și cumpărători. Clienții semnează cu Asociația o convenție tip abonament, prin care se angajează să cumpere săptămînal produse realizate în gospodăriile fermierilor. Lista de produse și prețurile sînt disponibile pe un site intitulat cosultaranesc.ro, sistemul fiind funcțional doar pe raza orașului Cluj. Un sistem similar funcționează și la Timișoara, inițiatorul fiind un fermier specializat în producerea de legume. Toamna, clienții achită un avans de 200 de lei în contul producției pe care o vor cumpăra în anul următor. Sistemul s-a extins în fiecare an, la proiect aderînd, pînă acum, circa 30 de fermieri.

21 Martie 2010, 08:28 (18168 vizualizări - 4 comentarii)

Comentariile cititorilor:


replica:
(15 Aprilie 2010, 19:06)
pentru cel ce stie tot , - vere uitate in oglinda si trezestete la realitate dati numele daca ai muschi pe tine si nu mai jigni persoanele alese de noi toti ca asta inseamna ca tu ne jignesti pe noi ca doar noi iam dat votul ,- posibil si tu dar daca nu tea ajutat s-ati faci si tu mendrele (furtisaguri) de acum iti pute aratati adevarata fata nu fi prost cum te stiu vecini si prieteni asumati responsabilitatea , fii cavaler sa stim si noi prostimea cine ne jigneste si sa te analizam si noi pe tine ca de noi fi tu isus .
misu:
(22 Martie 2010, 08:31)
Exista spatiu suficient in piata mare. A amenaja o noua piata intr-o zona fara vad comercial reprezinta o cheltuiala inutila si o compromitere a ideii de piata taraneasca.
Aqua nova:
(21 Martie 2010, 18:18)
Mai rahat cu ochi care te numesti primar, dupa ce ca ne rupem masinile pe drumurile orasului mai montezi si panaramele alea care ne rupe masina in doua. Dar de ce nu te-a dus capul sa montezi limitatoare si pe str garii, nordului, brailei, indepententei...sau orice alta strada ti-o alegi tu in afara de Matei Basarab. Cand ziceam ca am scapat de troncanit de roti, de pe drumurile laterale, dam in panaramele alea care ne rupe telescopul in doua. Ca balteste apa in tot orasul, nu te mai intereseaza. Ne-ai aruncat cu praf in ochi aruncand cu niste griblura in gropile alea care au ajuns pana in primul strat freatic. Cat despre ce scrie in articolul asta, mi-e sila de intelepciunea alesilor nostri. In piata agroalimentara n-ati reusit sa starpiti mafia si vreti sa infiintati una noua. Pai asta mi se pare cea mai mare dovada de incompetenta a vostra, aia care stati cu manuta in sus. Huuuooo..
Cineva care stie:
(21 Martie 2010, 11:44)
Initiative imbecile sau bune in ceea ce priveste produsele importate sau autohtone. Bla bla bla. Dar imbecilii din primarie au montat din nou limitatoare de viteza de parca mama lui Ionascu ne bani din buzunarul lu fi-su sa ne plateasca noua amortizoarele, care de primavara pana iarna sunt facute zdrente. Dar tu ba Ionascule crezi ca esti pe maidan la tine? Nu intrebi si tu populatia daca e de acord cu ideile tale bolnave de comunist pesedist ? Ti-ai dracu de alesi ai poporului!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 19 Feb 2020
192 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

18 Februarie 2020, 18:20


Slobozia: Ordine de protecție provizorie pentru violență domestică

Polițiștii din Slobozia au emis marți, 17 februarie a.c., două ordine de protecție provizorie. Documentele au fost eliberate după ce două femei, victime ale violenței domestice, au făcut solicitări în acest ...[citește_toată_știrea]

18 Februarie 2020, 18:05
(61 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Polițiștii au dispus confiscarea a peste 160 kg de pește

Țăndărei: Polițiștii au dispus confiscarea a peste 160 kg de pește

Peste 160 de kilograme de pește din specia caras au fost confiscate de polițiștii ialomițeni pe raza localității Țăndărei. Astfel, duminică, 16 februarie a.c., polițiștii, în timp ce patrulau pe DN2A în ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 23:05
(188 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Arestat pentru «act sexual cu un minor»

Vineri, 14 februarie a.c., polițiștii au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:55
(164 vizualizări - 0 comentarii)


4

Un tânăr din Făcăeni a modificat data inspecției tehnice periodice la mașină

Sâmbătă, 15 februarie a.c., polițiștii au oprit, pentru control, un autoturism ce se deplasa pe DN3B, din direcția Fetești către Chirana, condus de un tânăr, de 21 de ani, din Făcăeni. În urma verificării ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:50
(168 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Șase șoferi, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, au fost depistați de polițiști conducând autoturisme pe drumurile publice fără a deține permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Alți ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:45
(115 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Urziceni și Manasia

Aproape 100 de polițiști ialomițeni au efectuat luni, 17 februarie 2020, pe raza municipiului Urziceni și a comunei Manasia 12 percheziții domiciliare. În urma acestora au fost ridicate 4 arme, fiind aplicate ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:40
(111 vizualizări - 0 comentarii)


Contractele de muncă cu timp parțial, în atenția ITM Ialomița

În perioada 13-23 ianuarie 2020, s-a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, o campanie națională privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 16:05
(94 vizualizări - 0 comentarii)


8

AJOFM Ialomița: Prima de activare

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița aduce la cunoștința șomerilor înregistrați în evidențele Agenției, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj că, în conformitate cu prevederile ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 10:50
(106 vizualizări - 0 comentarii)


9

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

17 Februarie 2020, 09:10


10

Țăndărei: Minoră de 13 ani, apel fals la 112 sub pretextul de răpire

Zeci de polițiști și jandarmi s-au mobilizat joi, 13 februarie a.c., pentru a localiza o minoră în vârstă de 13 ani care a apelat, la orele 14,00, numărul unic de urgență pentru a anunța că ar fi fost răpită ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:35
(319 vizualizări - 1 comentariu)


Alexeni: Bărbat de 56 de ani, mort după ce a traversat prin loc nepermis

Joi, 13 februarie a.c., în jurul orelor 19,00, polițiștii Serviciului Rutier au intervenit pe raza localității Alexeni după ce un bărbat, în vârstă de 47 de ani, a accidentat mortal un altul în vârstă de ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:25
(193 vizualizări - 0 comentarii)


12
Slobozia: A intrat cu mașina într-o țeavă de gaz

Slobozia: A intrat cu mașina într-o țeavă de gaz

Accident rutier pe raza municipiului Slobozia, în dimineața zilei de joi, 13 februarie 2020. O mașină în care se aflau un adult și doi minori a intrat într-o țeavă de gaze. Pompierii Detașamentului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2020, 14:05
(376 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


13
O femeie s-a aruncat de pe podul de la Fetești

O femeie s-a aruncat de pe podul de la Fetești

Întrucât condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, miercuri, 12 februarie a.c., în jurul orelor 10,00, s-au reluat căutările pe Brațul Borcea al Dunării, în zona localității Vlădeni, pentru cele două persoane ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2020, 16:10
(434 vizualizări - 0 comentarii)


Fierbinții de Jos: Avarie la conducta de alimentare cu apă

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă de pe strada Podgoriilor, din localitatea Fierbinții de Jos, județul Ialomița, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2020, 15:20
(182 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Pieton acroșat de un autoturism

Luni, 10 februarie 2020, polițiștii din Urziceni au intervenit la un accident rutier produs pe DJ201, în localitatea Coșereni, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate a reieșit ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 16:10
(238 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Luni, 10 februarie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii au oprit în trafic pe DN2C, pe raza localității Grivița, un autoturism condus de un bărbat de 63 de ani, din județul Mureș. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:50
(234 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița: Focare de pestă stinse oficial

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează cu privire la faptul că, în perioada 30 ianuarie-3 februarie 2020, la nivelul județului au fost stinse 17 focare de pestă ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:45
(262 vizualizări - 0 comentarii)


Atenție, se oprește apa în orașul Fetești!

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane de legătură de pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA Constanța ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:40
(232 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița/Prahova: Percheziții la persoane bănuite de contrabandă

Polițiștii specializați în Investigarea Criminalității Economice din cadrul IPJ Ialomița au efectuat 7 percheziții domiciliare, în urma cărora au indisponibilizat peste 4300 de țigarete, 25 litri de băuturi ...[citește_toată_știrea]

10 Februarie 2020, 16:40
(322 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Sâmbătă și duminică, 8/9 februarie a.c., polițiștii rutieri au depistat pe raza județului patru șoferi ialomițeni care au condus pe drumurile publice aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorii ...[citește_toată_știrea]

10 Februarie 2020, 16:25
(274 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Polițiștii au amendat cerșetorii

Duminică, 9 februarie a.c., polițiștii din Fetești au acționat pe linia prevenirii și combaterii parazitismului stradal, depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea ...[citește_toată_știrea]

10 Februarie 2020, 16:20
(198 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Infractori arestați

Miercuri, 5 februarie a.c., polițiștii din Jilavele, în baza unor activități pe linia depistării persoanelor urmărite și a celor care posedă mandate de executare a pedepsei, au identificat, pe raza comunei ...[citește_toată_știrea]

6 Februarie 2020, 13:40
(433 vizualizări - 0 comentarii)


Cod Roșu de viscol și ninsori în Ialomița

Cod Roșu de viscol și ninsori în Ialomița

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea vor fi vizate de Cod Roșu de viscol și ninsori. Astfel, Ialomița va intra sub incidența Codului Roșu de viscol și ninsori de miercuri, 5 februarie 2020, orele 22,00, până joi, 6 februarie 2020, orele 8,00. Să precizăm că fenomenele vizate de Codul Roșu de viscol și ninsori fac referire la intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 85-90 km/h, viscol, ninsori relativ abundente, vizibilitatea fiind redusă semnificativ. ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2020, 11:50
(1143 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Două accidente, patru persoane rănite

Marți, 4 februarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente de circulație, soldate cu rănirea a patru persoane. Primul accident rutier s-a produs în jurul orei 9,00, pe DJ213, în afara ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2020, 11:45
(428 vizualizări - 0 comentarii)


Miloșești: Bărbat de 60 de ani, mort în casa incendiată

Miloșești: Bărbat de 60 de ani, mort în casa incendiată

În noaptea de marți spre miercuri, 4/5 februarie 2020, în jurul orelor 23,45, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Miloșești. La locul intervenției ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2020, 09:10
(454 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal la Căzănești: Pieton lovit de o mașină!

Luni, 3 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs pe DN2A, în localitatea Căzănești, soldat cu decesul unei persoane. Din primele cercetări ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 16:40
(528 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Urziceni, drogat la volan

Luni, 3 februarie a.c., polițiștii din Urziceni, în timp ce efectuau un filtru rutier pe raza de competență, au oprit în trafic un tânăr, de 21 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 16:35
(486 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Arestat pentru «vătămare corporală»

Luni, 3 februarie a.c., polițiștii din Coșereni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:25
(370 vizualizări - 0 comentarii)


AJPIS Ialomița: Modificări privind cuantumul alocației de stat pentru copii

În conformitate cu prevederile Legii nr. 214/2019, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, începând cu data de 1 ianuarie 2020, cuantumul alocației de stat ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:20
(519 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Perietean,partea a3a în «Împreună pentru Educație» la Perieți Periețean. în «Împreună pentru Educație» la Perieți Damian în Procurorii DIICOT din Slobozia și polițiștii spanioli, pe urmele unei rețele infracționale specializată în furturi Anonim în Procurorii DIICOT din Slobozia și polițiștii spanioli, pe urmele unei rețele infracționale specializată în furturi Periețean,partea a IIa în «Împreună pentru Educație» la Perieți nicu în Procurorii DIICOT din Slobozia și polițiștii spanioli, pe urmele unei rețele infracționale specializată în furturi Daniel în Procurorii DIICOT din Slobozia și polițiștii spanioli, pe urmele unei rețele infracționale specializată în furturi Ilie în Procurorii DIICOT din Slobozia și polițiștii spanioli, pe urmele unei rețele infracționale specializată în furturi curteanu în Abateri financiare descoperite de auditorii Camerei de Conturi Ialomița laurentiu ghiauru în Certificat de urbanism pentru prima fabrică de ars cauciucuri CETACEAN în «MMA politic» între primarul Mocioniu și fostul șef DADP, Valeriu Roșca Cetatean în Camioanele care aprovizionează supermarketul «ilegal» blochează domeniul public @Lăptarul Vasile în Liviu Patrichi, director la Spitalul Fetești Baiatu cu Q7 în Liviu Patrichi, director la Spitalul Fetești proprietar în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 19 februarie 2020 Mary în Consiliul Județean va cheltui 399 milioane de lei în 2020 Mary în Apă infestată cu substanțe chimice și materii fecale Magda în Camioanele care aprovizionează supermarketul «ilegal» blochează domeniul public Gigi P în Camioanele care aprovizionează supermarketul «ilegal» blochează domeniul public @ Coleg în Liviu Patrichi, director la Spitalul Fetești
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...