Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Cheltuieli de 50 de milioane pentru apă menajeră

«Apa lui Ionașcu» a costat cît nu face!

Cheltuieli de 50 de milioane pentru apă menajeră

În așteptarea unei decizii care să confirme statutul apei din sursa subterană, reamintim care sînt cheltuielile generate de această aventură administrativă care a modificat radical viața slobozenilor. După cum spunea un mucalit în piață, «Ionașcu i-a învățat pe slobozeni să bea apă plată». Cu ce preț, vă spunem noi.

La bani mărunți
Pentru cei care vor să-și reamintească, precizăm că aventura apei a început în anul 2007, cînd BCR a acordat Consiliului Local un împrumut de 50 milioane de lei, pentru investiții locale. Grosul sumei a fost orientată către finanțarea investiției în sursa subterană de apă, însă fondurile obținute au fost cheltuite și pentru alte obiective. Așa se face că, potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Primăria Slobozia, din creditul contractat au fost lansate investiții de 6,1 milioane de lei pentru modernizarea stației de epurare, iar alte 3,1 milioane au fost cheltuite pentru extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare. Grosul sumei a fost însă orientat către alimentarea cu apă din sursa subterană, care a costat oficial 12,4 milioane de lei. La această sumă se adaugă 8 milioane pentru înlocuirea rețelei de conducte de oțel, 1 milion pentru viitoarea stație de tratare a apei și sume mai mici, dar consistente, pentru seturile de analize, cheltuielile generate de refacerea peisagistică a orașului, etc.
O estimare neoficială a administrație locale ridică aceste costuri la suma de 24 milioane de lei, bani suficienți pentru ca administrația locală să poată cumpăra apă direct din lacul Baikal, cea mai mare rezervă de apă dulce din lume. Cum nu acesta era scopul contractării împrumutului, nu vom insista.

Scadența la doi ani
Ceea ce vom readuce în atenția opiniei publice sînt condițiile în care s-a accesat acest împrumut. Lăudat de primarul Gabi Ionașcu drept cel mai performant împrumut de pe piață, creditul BCR include condiții riscante. Astfel, deși emisiunea de obligațiuni municipale a fost de 50 de milioane, sumă care trebuie să fie rambursată în tranșe trimestriale, timp de 20 de ani, Primăria Slobozia a fost obligată, la contractarea împrumutului, să constituie o garanție mobiliară și să ramburseze o bună parte din acestă sumă pînă în primăvara acestui an, din vînzarea de obligațiuni emise de Consiliul Local Slobozia. Astfel, la data de 31 martie 2010, adică în urmă cu 6 luni, autoritatea locală plătise BCR dobînzi în valoare de 1,4 milioane de lei și 600 de mii rambursare obligațiuni. Cea mai importantă cifră făcută publică este cea privind comisioanele de intermediere. În valoare de 620 mii de lei, acestă sumă ascunde, de fapt, una dintre mizele împrumutului acordat de către BCR. Dar despre această miză și beneficiarii ei, într-unul dintre numerele viitoare ale publicației.

Las’ că merge și-așa: Urban, la mîna funcționarilor DSP
După 6 luni de așteptare și două săptămîni de la expirarea ultimatumului impus de Direcția de Sănătate Publică, Urban face anticameră la ușa instituției pentru a obține avizul de reautorizare sanitară. Din rațiuni birocratice, funcționarii instituției refuză semnarea avizului. Între timp, «apa lui Ionașcu» a căpătat proprietăți cancerigene. În așteptarea unei soluții, apa continuă să curgă la robinete conform principiului «las’ că merge și-așa!».
Nicio schimbare, nicio soluție Săptămîna trecută, Dan Noel declara nonșalant că «pentru reavizarea sanitară a SC Urban mai e nevoie să studieze documentele». La 7 zile distanță, directorul DSP nu se grăbește deloc și invocă rațiuni birocratice în luarea unei decizii finale. «Nu s-a modificat nimic. Pentru că în continuare avem o problemă la stația de tratare. Mai așteptăm o hîrtie de la Institutul de Sănătate Publică București și-apoi o să vedem ce e de făcut» a precizat acesta la insistențele noastre.
Hîrtia, o formalitate administrativă, nu va debloca însă situația existentă la nivelul orașului. Valentin Cilibeanu, directorul SC Urban susține că la acest moment DSP are toate datele necesare pentru adoptarea unei decizii în cunoștință de cauză: «Ceea ce așteaptă DSP este un raport de evaluare al Institutului de Sănătate Publică. Dosarul însă a fost înaintat, iar în el există toate informațiile necesare adoptării unei decizii... Avem recomandări pozitive din partea Ministerului Sănătății, din partea ISP București, am făcut tot ce a depins de noi pentru a debloca situația. Noi așteptăm în continuare un punct de vedere»
.
«Apa lui Ionașcu», cancerigenă? În așteptarea unei decizii din partea DSP, scenariile legate de calitatea apei din sursa subterană se înmulțesc. Una dintre ultimele variante aduse în atenția opiniei publice este aceea legată de existența trihalometanului. Rezultat din clorinarea în exces a apei, acest compus ar putea fi cancerigen. Pînă în prezent, niciunul dintre seturile de analize efectuate de către autorități nu a luat în calcul acest potențial pericol. Asta nu înseamnă că autoritățile nu sînt conștiente de existența lui. Așa se explică, de altfel, și graba cu care autoritățile locale au aprobat alocarea a 700 mii de euro pentru viitoarea stație de tratare a apei din sursa subterană. Potrivit documentației înaintate de SC Urban către DSP, «metoda recomandată pentru purificarea apei din sursa subterană prin viitoarea stație de tratare este aceea a folosirii unor filtre cu cărbune activ și zeolit». Singura problemă este că această metodă presupune cheltuieli de 1 milion de lei noi la fiecare doi ani, fapt care ridică, o dată în plus, costurile alimentării din sursa subterană. O alternativă la amenințarea continuă reprezentată de această soluție o reprezintă revenirea la apa din Dunăre. În acest sens, autoritățile locale din Slobozia intenționează să propună Consiliului Local un proiect de hotărîre prin care să se reglementeze maniera de revenire la această sursă. Deși apa din Dunăre este catalogată drept «sursă alternativă», intenția autorităților locale confirmă lipsa de soluții imediate a autorităților locale. În tot acest timp, apa furnizată consumatorilor deserviți de către SC Urban continuă să rămînă menajeră.

29 Septembrie 2010, 08:46 (15262 vizualizări - 5 comentarii)

Citiți și:
Amonil refuză reeșalonarea datoriilor Urban!
Slobozenii au de dat 9 milioane lei la Urban!
Slobozia: Amonil vrea să preia Urban!
Apa mizerabilă și scandalul etern Ionașcu-RAJA

Comentariile cititorilor:


Ionel:
(29 Septembrie 2010, 15:49)
Noul slogan al primarului la viitoarele alegeri, va fi: "Puscarie, te iubesc!!!"
generalul:
(29 Septembrie 2010, 14:34)
toti sunt pusi politic in functii , nimic nu se face in slujba cetateanului. si la urma urmei, pe strazi, cand se inlocuiesc tevile, uitati-va bine ca ele sunt fara capace, si is pline de praf, nu trebuie sa dam vina 100 % pe primar. o avea si el vina lui , recunosc, asta ca poate are destule "parghii" sa rezolve problema apei, dar sunt si altii raspunzatori de CALITATEA apei.
Cineva care stie:
(29 Septembrie 2010, 14:08)
Mai pe intelesul tuturor, penalul de Ionascu sa infunde puscaria impreuna cu colegii de partid din PSD, de altfel, o adunatura de smecheri penali care au consfintit infractiunea. Hai sictir la tot pesedeu !
Papleaca:
(29 Septembrie 2010, 09:53)
Etinderea si modernizarea retelei de canalizare......Hmmmmm.....S-a cheltuit un purcoi de bani pentru racordarea retelei de canalizare din Slobozia Noua la statia de epurare !Nimic rau pana aici ! Din pacate , in cartierul de nord al municipiului exista un singur beneficiar al acestei mega-investitii ! Nimeni altul decat consilierul Bruslea , finul proiectantului lucrarii ! Desi in urma cu doi ani toate strazile erau impanzite cu afise prin care ,candidatul de atunci-primarul de astazi ,ii asigura pe localnici ca pana la finele lui 2010 , cu voia lui Dumnezeu si bunavointa lui , reteaua de canalizare va fi functionala in tot cartierul , astazi , doar pe o singura strada s-a executat canalizarea ! Strada Prunului !Strada aleasa intamplator de beneficiar si , pe care in mod cu totul intamplator , locuieste acest brav si mandru barbat al urbei noastre cea de toate zilele !Sa traiasca NASUL ca sa poata primi finul !!!!!
Luminita:
(29 Septembrie 2010, 09:12)
Cine ii despagubeste pe cetateni pentru dioferenta de pret dintre apa potabila taxata si apa menajera furnizata? Aceasta diferenta de pret incasata nejustificat nu se numeste furt calificat? In ce priveste tratamentele care le tot fac cei de la URBAN apei este ca si cum a-i administra analgezice unui bolnav in metastaza. Sper ca DSP sa dea dovada de maxima responsabilitate in luarea deciziei iar cei care se fac vinovati de risipirea banilor publici cu tot felul de incercari esuate de remediere a situatiei apei potabile sa raspunda in fata legii.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 15 Aug 2020
130 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Movila: Fetiță de 10 ani, moartă într-un accident rutier

Movila: Fetiță de 10 ani, moartă într-un accident rutier

Un grav accident rutier s-a petrecut în dimineața zilei de sâmbătă, 15 august a.c., între localitățile Movila și Fetești. Cinci persoane au fost rănite în urma impactului dintre două autovehicule. Printre ...[citește_toată_știrea]

15 August 2020, 11:00
(388 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila accident


Slobozia: Acțiune de amploare a polițiștilor

Joi, 13 august a.c., polițiștii din Slobozia au organizat o razie de amploare cu scopul de a preveni și combate faptele antisociale pe raza orașului. Astfel, au fost controlate 333 de autovehicule și legitimate ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:30
(163 vizualizări - 1 comentariu)


Protopopiatul Urziceni: «Alături de oameni... pentru oameni»

Protopopiatul Urziceni continuă și în acest an programul social, lansat în urmă cu 11 ani, «Alături de oameni... pentru oameni». Astfel, joi, 13 august a.c., preoții din zona Urziceniului au donat bunuri ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:25
(73 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Transporta ilegal peste 2 tone de roșii

Un bărbat s-a ales cu un dosar penal după ce a fost depistat în trafic transportând peste 2 tone de roșii, fără a avea documente de proveniență a mărfii. În valoare de peste 2300 de lei, întreaga cantitate ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:20
(133 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie în zona Cartierului Buliga din Fetești

Ca urmare a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 110 mm, de pe strada Călarași din orașul Fetești, RAJA Constanța a fost  nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:15
(111 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2020, 17:10


Slobozia: Minor surprins la volan

Polițiștii din Slobozia au identificat miercuri, 12 august a.c., pe raza orașului, un minor de 17 ani care se afla la volanul unei mașini. Acesta s-a deplasat de la Amara către Slobozia, chiar dacă era ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:50
(179 vizualizări - 0 comentarii)


Gheorghe Lazăr: Cinci persoane, rănite într-un accident rutier

Cinci persoane, dintre care doi copii, au fost rănite în urma impactului dintre două autovehicule. Accidentul rutier s-a petrecut miercuri, 12 august a.c., în localitatea Gheorghe Lazăr. Victimele au primit ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:45
(237 vizualizări - 0 comentarii)


8

Țăndărei: Autocamion cuprins de flăcări

Un autocamion care transporta sticlă a luat foc în ziua de joi, 13 august 2020. Autotrenul se afla parcat pe marginea dreaptă a drumului, cel care a observat flăcările fiind șoferul. Acesta a sunat la ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:40
(158 vizualizări - 0 comentarii)


9

Slobozia: În trafic, băut și fără permis

Polițiștii ialomițeni au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat, de 56 de ani, din localitatea Albești. Acesta a fost identificat în trafic miercuri, 12 august a.c., la volanul unui autovehicul, ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:35
(124 vizualizări - 0 comentarii)


10

Urziceni: Acțiune preventivă desfășurată de polițiști

Polițiștii ialomițeni au organizat miercuri, 12 august a.c., o acțiune preventivă pe raza municipiului Urziceni. Scopul său a fost acela de a asigura un climat de ordine și siguranță publică. Astfel, au ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:30
(138 vizualizări - 1 comentariu)


Grupul de Comunicare Strategică: 856 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Joi, 13 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 856, cu 18 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 13:10
(162 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: 838 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Miercuri, 12 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 838, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

12 August 2020, 13:05
(204 vizualizări - 2 comentarii)


13

Fetești: Șoferi beți la volan, prinși de aceeași patrulă de polițiști

Polițiștii ialomițeni au întocmit noaptea trecută două dosare penale pentru refuz de recoltare a probelor biologice de sânge, pe numele a doi bărbați din Fetești, depistați în trafic în stare vădită de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2020, 11:20
(190 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Programul «TEZAUR» continuă în perioada 10-31 august 2020

Românii pot subscrie, începând de luni, 10 august 2020 pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2020, 09:35
(213 vizualizări - 0 comentarii)


APIA Ialomița: Interdicția arderii miriștilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vine în atenția opiniei publice cu informații privind interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 16:20
(190 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Trei bărbați, reținuți pentru «lovire sau alte violențe» și «violare de domiciliu»

Polițiștii ialomițeni au identificat și reținut pentru 24 de ore trei persoane, bănuite că ar fi intrat în curtea unui bărbat din localitatea Miloșești, pe care l-ar fi lovit. Astfel, polițiștii Serviciului ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 16:10
(201 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Căutat de autoritățile germane, identificat de polițiștii ialomițeni

Polițiștii ialomițeni au identificat, pe raza orașului Țăndărei, un tânăr de 17 ani, din comuna Săveni, pe numele căruia autoritățile judiciare din  Germania au emis un mandat european de arestare ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 14:20
(159 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Angajatori amendați pentru «muncă la negru»

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a desfășurat, în luna iulie 2020, acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă în urma cărora s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 14:10
(177 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Brăilean prins șofând beat, fără permis și la volanul unei mașini furate

Un tânăr de 21 de ani din județul Brăila este cercetat penal de polițiști pentru furtul unui autoturism, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice. La data de 9 august a.c., polițiștii ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 14:05
(166 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 829 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Marți, 11 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 829, cu 5 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 13:10
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 824 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 10 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 824, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

10 August 2020, 13:10
(235 vizualizări - 0 comentarii)


Vlădeni: A murit încercâd să-și salveze soția de la înec

Tragedie în localitatea Vlădeni, în după-amiaza zilei de Duminică, 9 august 2020. Pompierii ialomițeni au intervenit pentru a salva din apele brațului Borcea un bărbat care a intrat în apă pentru a-și salva ...[citește_toată_știrea]

9 August 2020, 17:30
(545 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 822 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Duminică, 9 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 822, cu 35 de cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

9 August 2020, 13:05
(238 vizualizări - 0 comentarii)


Horia: În luptă cu flăcările de 48 de ore

Horia: În luptă cu flăcările de 48 de ore

Pompierii din Ialomița și Călărași acționează de mai bine de 48 de ore pentru stingerea unui incendiu, produs în satul Horia, comuna Axintele. Focul a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 7/8 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2020, 12:00
(232 vizualizări - 0 comentarii)


Munteni Buzău: Două mașini cu același număr de înmatriculare

În timpul unor acțiuni preventive desfășurate pe șoselele din județ joi, 6 august a.c., polițiștii ialomițeni au identificat, pe raza localității Munteni Buzău, două autovehicule care aveau numere de înmatriculare ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 16:40
(636 vizualizări - 2 comentarii)


Ialomița: Ordine de protecție emise de polițiști

În ultimele 24 de ore, polițiștii ialomițeni au emis 3 ordine de protecție provizorie pe numele a trei bărbați din Slobozia și Grivița. Aceștia au vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. În cazul bărbatului ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 16:25
(271 vizualizări - 0 comentarii)


Rădulești: Lemne confiscate de polițiști

Un tânăr de 23 de ani din județul Argeș a fost identificat pe raza județului Ialomița, în localitatea Rădulești, în timp ce descărca material lemnos dintr-o autoutilitară, joi, 6 august 2020. Polițiștii ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 16:20
(245 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 787 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 7 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 787, cu 3 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 13:05
(237 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: A intrat cu motocicleta într-o dubă

Slobozia: A intrat cu motocicleta într-o dubă

Un bătrân de 72 de ani a ajuns la spital în dimineața zilei de vineri, 7 august a.c., după ce a intrat cu motocicleta într-o dubă parcată regulamentar pe marginea drumului. În urma impactului, motocicleta ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 10:25
(491 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Mecanic în Alexandru Potor, primul care a depus dosarul de candidat Cetatean sincer în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia Gica în Partidele ialomițene și-au stabilit candidații pentru Consiliul Județean Relu în Spitalul Județean de Urgență Slobozia are nevoie de teste pentru depistarea COVID-19 cetatean în Urziceni: Acțiune preventivă desfășurată de polițiști cetatean în Slobozia: Acțiune de amploare a polițiștilor Cunostinta în Fotografii care NU au făcut istorie Potorist în Alexandru Potor, primul care a depus dosarul de candidat Io în Fotografii care NU au făcut istorie vasile în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia Viitor ancorat in Trecut în Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Slobozia, propune un proiect de regenerare urbană a orașului în valoare de 25 milioane de euro M&M's în Fotografii care NU au făcut istorie garsonieră de închiriat în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 12 august 2020 Benoit în Unirea Slobozia a promovat în «B» Gigel în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia lovrin în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia tratat cu tratament în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia tandarean în «Împreună pentru Țăndărei!»: PSD l-a lansat în cursa electorală pe Cristian Roman Mitu în Fotografii care NU au făcut istorie Ialomitean în Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Slobozia, propune un proiect de regenerare urbană a orașului în valoare de 25 milioane de euro
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...