Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Urban datorează 1,2 milioane lei pentru exploatarea apei din sursa subterană

Cine plătește «apa lui Ionașcu»?

Urban datorează 1,2 milioane lei pentru exploatarea apei din sursa subterană

La începutul lunii februarie a anului în curs, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița anunța demararea procedurii de insolvență a SC Urban pentru o datorie de 1,2 milioane lei noi. În urmă cu două săptămîni, primarul Gabi Ionașcu cataloga această procedură drept «presiune politică» asupra sa și cerea sprijinul Consiliului Local în soluționarea litigiului. Potrivit documentelor oficiale, administrația locală și, ulterior, SC Urban, au datorii restante vechi de peste 3 ani. La acest moment, costurile exploatării pentru mia de metri cubi de apă subterană este de 57,52 de lei.

Fumigene marca Ionașcu
În 2007, cînd primarul Gabi Ionașcu și-a asumat paternitatea (și responsabilitatea!) furnizării apei potabile dintr-o sursă alternativă (sursa subterană de apă), s-a obligat la plata unei taxe de exploatare legale către Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița. Valoarea acestei taxe era la acel moment de circa 10 ori mai mare decît taxa de exploatare a apei din Dunăre, dar Gabi Ionașcu nu s-a încurcat în acest amănunt nesemnificativ. După cum nu s-a încurcat nici cu plata acestei taxe care, în decursul celor 3 ani de exploatare, a ajuns la 1,2 milioane de lei noi. După nenumărate reeșalonări și somații, la începutul lunii februarie, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a anunțat declanșarea procedurii de insolvență. Speriat de această perspectivă (și contrîns public să dea explicații cu privire la negocierile cu RAJA Constanța de anul trecut!), Gabi Ionașcu a sesizat oportunitatea de a intoxica opinia publică cu declarații nefondate, dar belicoase, despre presiunile la care este supus și el și SC Urban.
«(...)ținem să aducem la cunoștința publicului că se exercită mari presiuni din partea unor instituții, chiar publice, ultima acțiune fiind cea a Administrației Bazinală de Apă Buzău-Ialomița prin care în perioada imediat următoare să se demareze deschiderea acțiunii de insolvență a societății Urban Slobozia. Considerăm că locuitorii municipiului Slobozia, prin autoritățile publice locale alese, au dreptul legitim să decidă în mod autonom modalitatea de asigurare, operare și furnizare a serviciilor publice, inclusiv cel de apă și canal (...)» susținea Gabi Ionașcu într-un comunicat semnat alături de grupul de consilieri PSD, prin care atrăgea atenția asupra pericolului preluării SC Urban de către un operator regional.

Apa subterană, neplătită din 2007
La solicitarea noastră, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița ne-a oferit o versiune proprie asupra acestui litigiu, versiune care contravine flagrant «teoriei conspirației» lansată de primarul Gabi Ionașcu. Potrivit oficialilor instituției, datoriile legate de exploatarea apei din sursa subterană sînt neplătite din 2007. Astfel, pe lîngă plata facturilor curente, încă neonorată la acest moment, SC Urban datorează Apelor Române fix 1147513,94 lei, din care penalitățile, și ele aplicate potrivit legii, reprezintă mai bine de 169 mii lei. Mariana Negroiu, directorul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița confirmă aceste cifre și susține că, în spatele deciziei privind declanșarea acțiunii de insolvență, nu există niciun fel de presiune politică.
«Nu dorim decît recuperarea banilor pe care SC Urban ni-i datorează. Sîntem o instituție autofinanțată, datoriile restante grevează asupra bunei desfășurări a activității interne, am respectat toate procedurile legale de recuperare a acestor datorii. Nu facem presiuni și nu vrem să declanșăm procedura de insolvență asupra SC Urban. Apa subterană este bun al statului, noi sîntem administratorii statului și cine exploatează aceste ape are obligația să le plătească» a declarat Mariana Negroiu, directorul instituției.

Urban cesionează pielea ursului din pădure
În paralel cu eforturile primarului Gabi Ionașcu de a abate atenția opiniei publice de la problemele reale legate de exploatarea apei din sursa subterană, SC Urban caută soluții disperate pentru a scăpa de datoriile legate de exploatarea apei din sursa subterană. Astfel, în două întîlniri desfășurare în 2 și 17 februarie, SC Urban a propus Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița cesionarea creanțelor Consiliului Local Amara, în valoare de 927945 lei noi. Mai mult decît atît, pe lîngă aceste creanțe, SC Urban a propus și cesionarea datoriilor populației, unele vechi de peste 10 ani, către aceeași instituție, respectiv Apele Române...
Într-o adresă din 18 februarie, Administrația Bazinală Apele Buzău-Ialomița respinge însă propunerea SC Urban și acordă furnizorului local de apă o perioadă de grație de 1 an pentru plata celor 1,2 milioane lei restanță: «(...) vă propunem să analizați posibilitatea de a achita debitul restant eșalonat, într-un termen de un an, începînd cu data de 1 martie 2011».
De ce perioadă de grație? Ei bine, pentru că potrivit acestei adrese, SC Urban are libertatea totală de a alege maniera de plată, de la rate lunare și pînă la achitarea integrală a debitului, cu condiția ca, între timp, să achite datoriile curente.
Contactat telefonic, directorul SC Urban, Valentin Cilibeanu afirmă că a răspuns ultimatumului Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, cerînd o prelungire a scadenței: «Am cerut o reeșalonare la plată pe o perioadă de trei ani. În funcție de răspunsul la această nouă cerere formulată de noi, vom lua o decizie în viitoarea ședință AGA a SC Urban». AGA SC urban este formată din consilierii locali ai muncipiului Slobozia, iar ședința de care amintește Valentin Cilibeanu se va desfășura joi, 24 februarie, la orele 16.00.

Slobozia plătește pentru deversarea «apei cancerigene». Factura curentă a SC Urban către Apele Romîne, pentru dreptul de exploatare a apei din sursa subterană, se ridică la 50 mii lei lunar. În această sumă este inclusă furnizarea apei din sursa de subterană, deversarea apei uzate în sursele de suprafață, penalitățile de întîrziere la plata acestor servicii și, atenție!, «depășirile de concentrații, față de concentrațiile admise la evacuarea apei într-un receptor natural». Cu alte cuvinte, nu numai că apa furnizată la robinetele populației este scumpă și menajeră (asta ca să nu spunem că are «potențial cancerigen»!), dar mai și poluează la deversarea ei în Ialomița suficient de mult pentru a determina Apele Române să ceară, conform legii, bani pentru «depășirile de concentrații».

25 Februarie 2011, 07:59 (9180 vizualizări - 3 comentarii)

Citiți și:
Slobozia bea apă cu trihalometani
Primăria Slobozia plătește de două ori pentru stația de tratare
Apa din Slobozia, o problemă fără sfârșit

Comentariile cititorilor:


Bebe:
(26 Februarie 2011, 17:21)
Asa sa fie ,Blajinule !Martin sau Tron va fi viitorul primar si cine stie ce "gaura financiara" vor descoperi la primaria Slobozia !
blajinul:
(25 Februarie 2011, 17:23)
te asteptai la ma mult de la un psd-ist ? uite-te la guvernarile psd-iste anterioare si vei vedea aceleasi "mitocanii".Dumnezeu sa-i tina cit mai departe de ciolan. putem trai si fara "CIUMA ROSIE"
pedro slobozia:
(25 Februarie 2011, 11:10)
fonfaila ca si cei din tagma lui[psd]are interese personale mari intr-un oras ca slobozia.pe care lau acaparat si l-au distrus sistematic.doar D-zeu mai poate face dreptate lundui pe rand,sau pe toti odata.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 04 Aug 2020
375 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: 768 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 4 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 768, cu 20 de cazuri mai mult față de ziua de luni ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 13:10
(96 vizualizări - 0 comentarii)


Alexeni: Muniție de război, descoperită la fier vechi

Peste 50 de cartușe de infanterie au fost descoperite la Alexeni. Muniția, provenită din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în depozitul unui centru de colectare a fierului vechi din ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 15:45
(89 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Alexeni și Fierbinți-Târg

Un incendiu violent a cuprins în dimineața zilei de luni, 3 august a.c., în jurul orei 9,00, o locuință din comuna Alexeni. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit pompierii de la Detașamentul Urziceni ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 15:35
(76 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Duminică, 2 august a.c., în jurul orelor 22,30, polițiștii din Amara au observat pe un drum neiluminat din extravilanul localității o autoutilitară al cărei șofer, în momentul efectuării semnalelor de oprire ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:55
(88 vizualizări - 1 comentariu)


IPJ Ialomița: 22 de permise reținute, amenzi de peste 187000 de lei

În perioada 1-3 august a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza întregului județ pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și siguranței publice. Astfel, la sfârșitul de ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:50
(89 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 748 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 3 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 748, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:15
(205 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 744 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Duminică, 2 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 744, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de sâmbătă ...[citește_toată_știrea]

2 August 2020, 13:10
(132 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 742 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Sâmbătă, 1 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 742, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de vineri ...[citește_toată_știrea]

1 August 2020, 13:10
(148 vizualizări - 0 comentarii)


8

Grupul de Comunicare Strategică: 733 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 733, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 13:05
(240 vizualizări - 0 comentarii)


9

Slobozia: Beată la volan, a avariat trei autoturisme

Joi dimineața, 30 iulie a.c., în jurul orei 5,00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linia prevenirii și combaterii faptelor la regimul circulației pe ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 11:35
(494 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


10

Slobozia: Femeie agresată de soț

Joi, 30 iulie a.c., în jurul orelor 12,00, polițiștii din Slobozia au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 42 de ani, cu privire la faptul că este agresată fizic de soțul său.
În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 11:30
(256 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,34%-rata șomajului în iunie 2020

La sfârșitul lunii iunie 2020, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4060 șomeri (din care 1896 femei), rata șomajului fiind de 4,34%, cu 0,49% sub valoarea ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 10:45
(190 vizualizări - 0 comentarii)


12

Instituția Prefectului Ialomița: Modificări asupra modului de organizare a examinării în vederea obținerii permisului auto

Printr-un comunicat de presă, prefectul Tonița Manea aduce în discuție «atribuția prefectului de stabilire a modului de organizare la nivel local a examinării în vederea obținerii permisului de conducere ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 13:45
(392 vizualizări - 0 comentarii)


13

Grupul de Comunicare Strategică: 724 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 30 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 724, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 13:30
(348 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Tânăr de 19 ani, arestat preventiv întrucât conducea o mașină fără a avea permis

Miercuri, 29 iulie a.c., polițiștii din Urziceni au observat în trafic un autoturism condus de un șofer despre care se cunoștea că nu deține permis auto. În momentul în care a sesizat echipajul Poliției ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 11:20
(248 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Proba scrisă la Titularizare 2020

Miercuri, 29 iulie 2020, a avut loc proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar, sesiunea 2020. În județul Ialomița ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 21:35
(386 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Zilierii, introduși în REVISAL

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița anunță beneficiarii care utilizează zilieri că, în condițiile Legii nr.52/2011, modificată, prin Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.1140/23.0 ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 13:20
(259 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 715 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 29 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 715, cu 5 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 13:10
(293 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor la Urziceni

Acțiune a polițiștilor la Urziceni

Pe raza municipiului Urziceni, au fost constituite filtre rutiere pentru verificarea documentelor necesare circulației pe drumurile publice, în conformitate cu legislația în vigoare. La activitățile desfășurate ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 11:20
(309 vizualizări - 0 comentarii)


Amenzi aplicate de inspectorii ITM Ialomița pentru «muncă la negru»

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2020, în perioada 20-22.07.2020 s-a desfășurat ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 09:50
(291 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

28 Iulie 2020, 18:10


ITM Ialomița: Angajați chemați la muncă deși se aflau în șomaj tehnic

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a realizat în această lună o serie de acțiuni de control pentru a verifica modul în care angajatorii respectă legislația în domeniu. Controlul a vizat acele situații ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:55
(414 vizualizări - 0 comentarii)


Vitezoman în localitatea Ciochina

Un bărbat, de 42 de ani, s-a aleds cu un dosar penal după ce a fost depistat conducând în interiorul localității Ciochina cu o viteză de 106 kilometri la oră. În aceeași mașină se aflau alți patru tineri ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:45
(339 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Șofer de autobuz cu alcoolemie de 1,13 mg/l

Un accident rutier a fost semnalat polițiștilor marți, 28 iulie 2020, în zona localității Coșereni. Cel care l-a provocat este un bărbat de 44 de ani, șofer al unui autobuz. În timp ce se deplasa pe DN ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:35
(303 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița, Titlularizare 2020: Emoții pentru 271 de profesori

Miercuri, 29 iulie 2020, la Liceul de Arte «Ionel Perlea» din Slobozia se desfășoară proba scrisă a examenului de Titularizare 2020. Pentru susținerea probei scrise, candidații trebuie să fie prezenți în ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:30
(346 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 710 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 28 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 710, cu 15 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 13:05
(439 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 695 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 27 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 695, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

27 Iulie 2020, 13:05
(571 vizualizări - 3 comentarii)


Fetești: Fiul și-a bătut tatăl. Dosar penal pentru «violență în familie»!

Duminică, 26 iulie a.c., în jurul orelor 18,00, polițiștii din Fetești au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că un bărbat, de 70 de ani, este lovit de fiul său. În urma verificărilor efectuate ...[citește_toată_știrea]

27 Iulie 2020, 11:55
(431 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Borănești, arestat pentru «trafic de minori»

Vineri, 24 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea ...[citește_toată_știrea]

27 Iulie 2020, 11:50
(286 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Duminică, 26 iulie a.c., în jurul orei 3,00, polițiștii din Stelnica, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe linia prevenirii și combaterii faptelor la regimul circulației pe drumurile publice ...[citește_toată_știrea]

27 Iulie 2020, 11:45
(406 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...