Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

«American Dream» de Slobozia Nouă

«American Dream» de Slobozia Nouă

În 2008, cuprinsă de febra dezvoltării pe orizontală (că la verticală nu putem nici măcar visa!), administrația locală anunța dezvoltarea a 8 cartiere nou-nouțe, care să transforme orașul într-un «American Dream» veritabil, unde toată lumea sa aibă o casă, un loc de muncă și... o mașină, că plasmă au pînă și beneficiarii de la 416. În primăvara lui 2009, cel mai așteptat dintre aceste cartiere, cartierul «popular» de la Slobozia Nouă, era parcelat. La trei ani de la declarațiile de atunci, beneficiarii terenurilor concesionate de Primăria Slobozia au îngropat în aceste cartiere sute de miliarde de lei. Doar că în cartier, prezentat la acel moment drept cea mai mare realizare a administrației locale, nici acum nu există rețea de apă, curent electric sau branșament pentru gaze!

Legea 15, pentru unii mumă, pentru alții ciumă
În primăvara lui 2009, cînd viceprimarul Alexandru Stoica bătea destoinic primii țăruși în maidanul din spatele gării de la Slobozia Nouă, beneficiarii parcelelor de 300 de metri pătrați visau cu ochii deschiși la viitorul cartier, «cel mai modern dintre toate» după cum declara atunci edilul local. Potrivit Legii 15, în baza căreia au fost alocate parcelele, noii proprietari aveau obligația ca în termen de un an să înceapă execuția lucrărilor. În caz contrar, precizau autoritățile publice locale, terenurile vor fi redistribuite. «Legea spune un an, dar noi îi vom lăsa doi. Singura obligație pe care o au este să toarne fundația. Măcar să înceapă, să arate că sînt serioși!» declara la momentul respectiv viceprimarul Alexandru Stoica. În schimbul seriozității concesionarilor, administrația locală promitea la momentul respectiv asigurarea tuturor utilităților pînă la sfîrșitul anului 2010, precum și realizarea unor artere de circulație în zonă. Promisiunile autorităților locale erau întărite și de prevederile Legii 15 din 2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, care preciza la articolul 6 că «Planurile urbanistice zonale (PUZ) și planurile urbanistice de detaliu (PUD) privind ansambluri de locuințe-tip înșiruite sau cuplate care se realizează pe terenuri identificate potrivit art. 1 alin. (2) se inițiază și se finanțează de consiliile locale». Numai că aceste planuri ale administrației publice locale n-au trecut niciodată de nivelul documentației. Așa se face că noul cartier s-a ridicat din nimic, datorită eforturilor financiare uriașe ale tinerilor proprietari care așteaptă și acum ca Primăria Slobozia să-și onoreze promisiunile.

Anonimii megavilelor de cartier
Deși știu că n-au nicio șansă să obțină facilitățile promise de autoritățile locale, proprietarii terenurilor din cartierul Slobozia Nouă continuă să investească sume uriașe în ridicarea caselor duplex, conform obligațiilor impuse de administrație: «Deocamdată nu se știe nimic. Da’ dacă toți ridică pe-aici, am ridicat și eu. Se știa clar că n-o să dea utilitățile anul trecut. Și nici anul ăsta. Abia anul viitor, că e an electoral. Și anul ălălat, că e tot an electoral. Și locurile s-au dat tot în an electoral. România va ieși din criză tot în an electoral. C-așa e lumea, de cînd e... lumea! Ca să poa’ să te influențeze pe unul ca tine, ca mine, ca ăla!..» ne explică lîngă una dintre fundații unul dintre proprietari. Refuză să-și dea numele. Mai are de luptat cu primăria, cu birocrația, cu aprobările.
În apropiere, un alt proprietar supraveghează lucrările unei vile ridicată «la roșu». Și el vrea să rămînă anonim, dar ne povestește cît de greu a fost pînă a ajuns aici. «Uite, o cisternă de apă e 3 milioane. Au fost zile cînd am luat apă din șanț, că nu mai erau bani. Nu mai vorbesc de drumuri desfundate, de curent electric, de toate cele... Da’ n-ai cui să spui, că nimeni nu te crede. O închid și aștept pînă aduc utilitățile, că singur nu pot să le trag!». În aceeași situație se află la acest moment cam 50 din cei 200 de concesionari ai cartierului. Cîțiva însă n-au avut încotro și s-au mutat...

Sinistrații anului 2011
Deși nu face parte din lotul 2009, Marius Mișcă e reprezentantiv pentru situația din cartier. Locuiește pe Peneș Curcanul, la intrarea dinspre Ianache. El a primit locul de casă în 2004, iar în 2008 era deja mutat. Are o datorie de 1400 lei lunar și se consideră fericit. Vecinul lui plătește 2500 de lei și se gîndește să vîndă. La vînzare se gîndesc și alți proprietari. Mai ales de cînd terenurile neocupate de case s-au transformat în maidane pe care firmele de salubritate aruncă gunoaiele orașului. «Știm că nu sînt bani, dar mă deranjează lipsa lor de conștiință. Speram că, o dată mutați aici, vor găsi soluții pentru utilități. Am dovedit că avem dorința de a locui aici, plătim impozite... Am fost la Primărie, ne-am adunat toți și am mers acolo, peste ei... Ne-au spus să revenim înainte de Paște. Acum o să mergem iar. Nu înainte, dar după Paște cu siguranță...» își face Marius Mișcă curaj, după un an de zile trăit la sobă pe butelie, cu wc-ul în fundul curții și fără electricitate.
Șansele de rezolvare sînt însă extrem de reduse. Ca și ale celorlalți, obligați de situație să se mute în noile locuințe. Sînt, în majoritatea cazurilor, funcționari ai adimistrației sau angajați la stat. Unii dintre ei lucrează în cadrul administrației locale și au solicitat locuri de casă în acest cartier, tocmai pentru că au sperat să profite de oportunitatea oferită de administrație. Cît de departe sînt toți acești proprietari de mut-visatele utilități? Nimeni nu știe! Dar toată lumea își dă cu părerea...

Grădini de legume printre vile și gunoaie
În așteptarea «sistematizării pe orizontală» promisă de administrația locală, printre vilele din cartier cresc mormane uriașe de deșeuri urbane. Și, mai nou, grădini de legume.
Roșii de la Silviu Petrache. În joia cînd am vizitat noi cartierul, Silviu Petrache întindea două căruțe cu bălegar pe unul dintre maidanele din apropiere. Are 1800 de metri pătrați, intravilan agricol, primiți de la Primărie în locul terenului de sub Tribunal. Și o reclamație de la vecini. «Cică îi deranjează mirosul. Da’ pe mine nu mă deranjează că și-au ridicat vilele aicea?» contracarează el. Pe terenul proaspăt fertilizat, Silviu Petrache intenționează că cultive roșii. Și crede că autoritățile locale și-au bătut joc de oameni cînd le-au concesionat terenurile aici: «De ce crezi mata că pun eu roșii aici? Că puteam și eu să vînd, ca Primăria, să mă umplu de bani. Da’ m-ar bate Dumnezeu să păcălesc oamenii și să le dau pămînt în groapa asta. Că cine e tînăr nu cunoaște... Da’ cine a apucat, știe că aici era senin de apă. Cum dădea o ploaie mai zdravănă, cum se inunda tot. Iar în gropile de pe-aici, dacă scăpai calul, se-neca...».
Lîngă viitorul solar de roșii al lui Silviu Petrache se întinde o cărămidărie. Lîngă ea, un saivan, iar lîngă acesta, mormanele deșeuri. În fiecare zi tot mai multe. «Vin noaptea și le varsă aici. Nu numai oameni, că dacă vă uitați, o să vedeți că nu e doar gunoi de curte... Vin firmele astea de salubritate care n-au contracte și le varsă aici. Nimeni nu întreabă nimica, nimeni nu vede nimica, nimeni nu amendează...» spune nea Silviu.
Surse din cadrul administrație locale susțin că primarul Gabi Ionașcu a fost deja informat cu privire la aceste abuzuri. În cadrul unei ședințe de organizație a PSD. Și că a promis că va lua măsuri. Probabil după ce va asigura utilitățile, ne dăm noi cu părerea... Că și promisiunile astea, se fac în funcție de priorități, nu-i așa?

Autoritățile continuă să promită luna de pe cer
Deși lipsite de resurse reale pentru asigurarea utilizăților în zonă, autoritățile locale continuă să facă promisiuni. Prima dintre ele constă în redirecționarea unei părți din redevența plătită de către SC Urban administrației locale către lucrările edilitate promise încă de acum 2 ani. Prognozată la o valoare de 1,5 milioane lei la nivelul anului 2011, suma se dovedește însă insuficietă. Mai ales că nu toți banii vor fi orientați către asigurarea utilităților în cartier. «Nu știm cît din acești bani vor fi investiți acolo. Dar pot să vă spun că s-a discutat despre asta și, cu siguranță, vom aloca niște bani pentru utilitățile din zonă» declară din nou viceprimarul Alexandru Stoica. O altă posibilă salvare pentru cartier o reprezintă fondurile europene. Potrivit reprezentanților administrației locale, Primăria Slobozia speră ca pînă la sfîrșitul anului în curs să obțină o finanțare de 10 milioane lei pentru asigurarea unor lucrări edilitare de mare anvergură. Dacă aceste sume vor fi accesate, șansele ca cei 200 de proprietari din zonă să aibă înainte de alegerile din 2012 apă curentă, electricitate și sistem de canalizare cresc exponențial. Dacă...

29 Aprilie 2011, 03:42 (7656 vizualizări - 3 comentarii)

Comentariile cititorilor:


alina:
(17 August 2011, 19:21)
vrabia malai viseaza ptr cei de la conducere in special
Sake:
(29 Aprilie 2011, 19:13)
Da, cu siguranta vor face ceva de mantuiala in anii electorali, asa cum au mai facut. Daca tot ati fost in zona, trebuia sa incepeti de unde s-a inceput si cartierul, strazile Plevna /Marasesti si ati fi vazut cat de serioasa e administratia. Vorba omului, cine e tanar nu cunoaste. Uite cateva exemple: stazile cat mai inguste, trotuarele cat mai subtiri, turnate pe moloz necompactat, au inceput sa crape; bordura pe strazile Caramidari, Marasesti si Plevenei e dreapta ca sarpele, stalpii de pe Marasesti, daca inchizi un ochi si te uiti dinspre Ianache, sunt aliniati dupa Calea Lactee; la intersectia Marasesti cu Minerva e un stalp de 5 ani in mijlocul drumului, la intrarea pe strada Plevnei, de la biserica de lemn, iti trebuie ARO ca sa treci, strada Ianache a fost decopertata inainte de asfaltare ca sa fie la nivelul propus, strada Marasesti, bucata asfaltata, n-a mai fost decopertata, asa ca e mult mai sus decat restul strazilor din zona; Marasesti si Plevna au fost asfaltate, intre ele Minerva nu; alinierea gardurilor pe strada Plevna e varza, unii sunt la 0.5 m de bordura, altii la 2 m; pe strada Viitor trebuie sa fii pilot de formula 1 ca sa ocolesti canalele suprainaltate; cota zero a ramas o crima cu autor necunoscut; si tot asa, as mai putea continua. Ca unul care a fost permanent in zona, va pot spune ca toate lucrarile s-au facut cu oameni bauti bine, se observa imediat unde au terminat unii si unde au inceput altii. Desigur ca cineva a semnat procese-verbale de receptie a lucrarilor. Dar astea sunt doar mofturi, pe langa ce aste acum in cartierul propriu-zis. Intregul articol putea fi restrans la un singur cuvant: Afganistan. Ca sa faci credit pe 20-30 de ani si sa-ti ridici o casa in care nu te poti muta, nu e chiar de colea; iti cam vine sa strangi lumea de gat. A, si sa nu uitam cainii bagabonti; sunt cateva grupuri extremiste in zona. Ati avut noroc. Sau ati fost cu masina?
Dan:
(29 Aprilie 2011, 07:52)
Felicitari si multumiri celor de la Independent pentru acest articol..Intr adevar s au investit multi bani de catre proprietari, in aceste case in urma promisiunilor facute de cei de la primarie, care ca de obicei si au batut joc si au mintit cu nerusinare in an electoral..Speram ca in urma mai multor articole..poate se vor lua masuri si vor veni si la noi utilitatile..

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 17 Iul 2019
187 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(146 vizualizări - 1 comentariu)


Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(134 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(160 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


4

Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(135 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(137 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(145 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(129 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(149 vizualizări - 0 comentarii)


9
deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(768 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(560 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(465 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(542 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(555 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(544 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(495 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(645 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(957 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(920 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Axintele

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat 6 percheziții pe raza localității Axintele la persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuința unei persoane din localitatea Horia. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:40
(966 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii ialomițeni premiază spiritul civic

Vineri, 5 iulie a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul IPJ Ialomița au premiat doi ialomițeni pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Astfel, un tânăr de 15 ani, din Slobozia, și o femeie de 26 ani ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:35
(934 vizualizări - 1 comentariu)


Stejaru: Autoturism răsturnat, patru persoane rănite

Polițiștii Serviciului Rutier Ialomița au intervenit în cazul unui accident rutier petrecut vineri, 5 iunie 2019, la intrare în localitatea Stejaru. Din primele informații, este vorba despre un automobil ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 15:20
(965 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Stejaru accident


Incendiu la o stână din Făcăeni

Miercuri, 3 iulie a.c., în jurul orelor 18,30, două adăposturi de animale ale unui localnic din Făcăeni au luat foc. Pompierii Stației Fetești s-au deplasat la fața locului cu două autospeciale cu apă și ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:30
(964 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: A murit după ce a căzut din mașină

Miercuri, 3 iulie a.c., pe drumul județean ce leagă localitățile Hagiești de Lilieci, în timp ce un șofer conducea o autoutilitară, pasagerul aflat pe scaunul din dreapta față al autovehicului s-ar fi sprijinit ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:25
(1005 vizualizări - 0 comentarii)


Săveni: Beat la volan

Un bărbat de 53 de ani, din Săveni, a fost depistat de polițiștii Secției 7 Poliție Săveni, miercuri, 3 iulie a.c., în timp ce conducea un autovehicul, deși anterior consumase băuturi alcoolice. Bărbatul ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:20
(944 vizualizări - 0 comentarii)


Bucu: Bărbat din Vrancea, sancționat pesntru transport ilegal de lemne

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bucu au depistat pe raza comunei Bucu un bărbat, de 52 de ani, din județul Vrancea, în timp ce transporta, cu ajutorul unei utilitare, o cantintate mai mare de ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:15
(952 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 3 accidente, patru răniți

Marți, 2 iulie a.c., pe raza județului Ialomița s-au produs 3 accidente de circulație soldate cu rănirea a patru persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orelor 17,00, în afara localității Grivița ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2019, 16:00
(964 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Urziceni, surprins cu un cuțit asupra sa

Marți, 2 iulie a.c., polițiștii de Ordine Publică din Urziceni au depistat un tânăr, de 18 ani, din Urziceni, care avea asupra sa un cuțit. În cauză cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2019, 15:55
(1089 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni cuțit


Țăndărei: I-a furat banii din geantă

Marți, 2 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată de o tânără, de 19 ani, din Mihail Kogălniceanu, cu privire la faptul că un bărbat, de 29 de ani, din Țăndărei, i-ar fi sustras suma de 400 de lei și ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2019, 15:50
(937 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Țăndărei furt


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...