Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

«American Dream» de Slobozia Nouă

«American Dream» de Slobozia Nouă

În 2008, cuprinsă de febra dezvoltării pe orizontală (că la verticală nu putem nici măcar visa!), administrația locală anunța dezvoltarea a 8 cartiere nou-nouțe, care să transforme orașul într-un «American Dream» veritabil, unde toată lumea sa aibă o casă, un loc de muncă și... o mașină, că plasmă au pînă și beneficiarii de la 416. În primăvara lui 2009, cel mai așteptat dintre aceste cartiere, cartierul «popular» de la Slobozia Nouă, era parcelat. La trei ani de la declarațiile de atunci, beneficiarii terenurilor concesionate de Primăria Slobozia au îngropat în aceste cartiere sute de miliarde de lei. Doar că în cartier, prezentat la acel moment drept cea mai mare realizare a administrației locale, nici acum nu există rețea de apă, curent electric sau branșament pentru gaze!

Legea 15, pentru unii mumă, pentru alții ciumă
În primăvara lui 2009, cînd viceprimarul Alexandru Stoica bătea destoinic primii țăruși în maidanul din spatele gării de la Slobozia Nouă, beneficiarii parcelelor de 300 de metri pătrați visau cu ochii deschiși la viitorul cartier, «cel mai modern dintre toate» după cum declara atunci edilul local. Potrivit Legii 15, în baza căreia au fost alocate parcelele, noii proprietari aveau obligația ca în termen de un an să înceapă execuția lucrărilor. În caz contrar, precizau autoritățile publice locale, terenurile vor fi redistribuite. «Legea spune un an, dar noi îi vom lăsa doi. Singura obligație pe care o au este să toarne fundația. Măcar să înceapă, să arate că sînt serioși!» declara la momentul respectiv viceprimarul Alexandru Stoica. În schimbul seriozității concesionarilor, administrația locală promitea la momentul respectiv asigurarea tuturor utilităților pînă la sfîrșitul anului 2010, precum și realizarea unor artere de circulație în zonă. Promisiunile autorităților locale erau întărite și de prevederile Legii 15 din 2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, care preciza la articolul 6 că «Planurile urbanistice zonale (PUZ) și planurile urbanistice de detaliu (PUD) privind ansambluri de locuințe-tip înșiruite sau cuplate care se realizează pe terenuri identificate potrivit art. 1 alin. (2) se inițiază și se finanțează de consiliile locale». Numai că aceste planuri ale administrației publice locale n-au trecut niciodată de nivelul documentației. Așa se face că noul cartier s-a ridicat din nimic, datorită eforturilor financiare uriașe ale tinerilor proprietari care așteaptă și acum ca Primăria Slobozia să-și onoreze promisiunile.

Anonimii megavilelor de cartier
Deși știu că n-au nicio șansă să obțină facilitățile promise de autoritățile locale, proprietarii terenurilor din cartierul Slobozia Nouă continuă să investească sume uriașe în ridicarea caselor duplex, conform obligațiilor impuse de administrație: «Deocamdată nu se știe nimic. Da’ dacă toți ridică pe-aici, am ridicat și eu. Se știa clar că n-o să dea utilitățile anul trecut. Și nici anul ăsta. Abia anul viitor, că e an electoral. Și anul ălălat, că e tot an electoral. Și locurile s-au dat tot în an electoral. România va ieși din criză tot în an electoral. C-așa e lumea, de cînd e... lumea! Ca să poa’ să te influențeze pe unul ca tine, ca mine, ca ăla!..» ne explică lîngă una dintre fundații unul dintre proprietari. Refuză să-și dea numele. Mai are de luptat cu primăria, cu birocrația, cu aprobările.
În apropiere, un alt proprietar supraveghează lucrările unei vile ridicată «la roșu». Și el vrea să rămînă anonim, dar ne povestește cît de greu a fost pînă a ajuns aici. «Uite, o cisternă de apă e 3 milioane. Au fost zile cînd am luat apă din șanț, că nu mai erau bani. Nu mai vorbesc de drumuri desfundate, de curent electric, de toate cele... Da’ n-ai cui să spui, că nimeni nu te crede. O închid și aștept pînă aduc utilitățile, că singur nu pot să le trag!». În aceeași situație se află la acest moment cam 50 din cei 200 de concesionari ai cartierului. Cîțiva însă n-au avut încotro și s-au mutat...

Sinistrații anului 2011
Deși nu face parte din lotul 2009, Marius Mișcă e reprezentantiv pentru situația din cartier. Locuiește pe Peneș Curcanul, la intrarea dinspre Ianache. El a primit locul de casă în 2004, iar în 2008 era deja mutat. Are o datorie de 1400 lei lunar și se consideră fericit. Vecinul lui plătește 2500 de lei și se gîndește să vîndă. La vînzare se gîndesc și alți proprietari. Mai ales de cînd terenurile neocupate de case s-au transformat în maidane pe care firmele de salubritate aruncă gunoaiele orașului. «Știm că nu sînt bani, dar mă deranjează lipsa lor de conștiință. Speram că, o dată mutați aici, vor găsi soluții pentru utilități. Am dovedit că avem dorința de a locui aici, plătim impozite... Am fost la Primărie, ne-am adunat toți și am mers acolo, peste ei... Ne-au spus să revenim înainte de Paște. Acum o să mergem iar. Nu înainte, dar după Paște cu siguranță...» își face Marius Mișcă curaj, după un an de zile trăit la sobă pe butelie, cu wc-ul în fundul curții și fără electricitate.
Șansele de rezolvare sînt însă extrem de reduse. Ca și ale celorlalți, obligați de situație să se mute în noile locuințe. Sînt, în majoritatea cazurilor, funcționari ai adimistrației sau angajați la stat. Unii dintre ei lucrează în cadrul administrației locale și au solicitat locuri de casă în acest cartier, tocmai pentru că au sperat să profite de oportunitatea oferită de administrație. Cît de departe sînt toți acești proprietari de mut-visatele utilități? Nimeni nu știe! Dar toată lumea își dă cu părerea...

Grădini de legume printre vile și gunoaie
În așteptarea «sistematizării pe orizontală» promisă de administrația locală, printre vilele din cartier cresc mormane uriașe de deșeuri urbane. Și, mai nou, grădini de legume.
Roșii de la Silviu Petrache. În joia cînd am vizitat noi cartierul, Silviu Petrache întindea două căruțe cu bălegar pe unul dintre maidanele din apropiere. Are 1800 de metri pătrați, intravilan agricol, primiți de la Primărie în locul terenului de sub Tribunal. Și o reclamație de la vecini. «Cică îi deranjează mirosul. Da’ pe mine nu mă deranjează că și-au ridicat vilele aicea?» contracarează el. Pe terenul proaspăt fertilizat, Silviu Petrache intenționează că cultive roșii. Și crede că autoritățile locale și-au bătut joc de oameni cînd le-au concesionat terenurile aici: «De ce crezi mata că pun eu roșii aici? Că puteam și eu să vînd, ca Primăria, să mă umplu de bani. Da’ m-ar bate Dumnezeu să păcălesc oamenii și să le dau pămînt în groapa asta. Că cine e tînăr nu cunoaște... Da’ cine a apucat, știe că aici era senin de apă. Cum dădea o ploaie mai zdravănă, cum se inunda tot. Iar în gropile de pe-aici, dacă scăpai calul, se-neca...».
Lîngă viitorul solar de roșii al lui Silviu Petrache se întinde o cărămidărie. Lîngă ea, un saivan, iar lîngă acesta, mormanele deșeuri. În fiecare zi tot mai multe. «Vin noaptea și le varsă aici. Nu numai oameni, că dacă vă uitați, o să vedeți că nu e doar gunoi de curte... Vin firmele astea de salubritate care n-au contracte și le varsă aici. Nimeni nu întreabă nimica, nimeni nu vede nimica, nimeni nu amendează...» spune nea Silviu.
Surse din cadrul administrație locale susțin că primarul Gabi Ionașcu a fost deja informat cu privire la aceste abuzuri. În cadrul unei ședințe de organizație a PSD. Și că a promis că va lua măsuri. Probabil după ce va asigura utilitățile, ne dăm noi cu părerea... Că și promisiunile astea, se fac în funcție de priorități, nu-i așa?

Autoritățile continuă să promită luna de pe cer
Deși lipsite de resurse reale pentru asigurarea utilizăților în zonă, autoritățile locale continuă să facă promisiuni. Prima dintre ele constă în redirecționarea unei părți din redevența plătită de către SC Urban administrației locale către lucrările edilitate promise încă de acum 2 ani. Prognozată la o valoare de 1,5 milioane lei la nivelul anului 2011, suma se dovedește însă insuficietă. Mai ales că nu toți banii vor fi orientați către asigurarea utilităților în cartier. «Nu știm cît din acești bani vor fi investiți acolo. Dar pot să vă spun că s-a discutat despre asta și, cu siguranță, vom aloca niște bani pentru utilitățile din zonă» declară din nou viceprimarul Alexandru Stoica. O altă posibilă salvare pentru cartier o reprezintă fondurile europene. Potrivit reprezentanților administrației locale, Primăria Slobozia speră ca pînă la sfîrșitul anului în curs să obțină o finanțare de 10 milioane lei pentru asigurarea unor lucrări edilitare de mare anvergură. Dacă aceste sume vor fi accesate, șansele ca cei 200 de proprietari din zonă să aibă înainte de alegerile din 2012 apă curentă, electricitate și sistem de canalizare cresc exponențial. Dacă...

29 Aprilie 2011, 03:42 (7794 vizualizări - 3 comentarii)

Comentariile cititorilor:


alina:
(17 August 2011, 19:21)
vrabia malai viseaza ptr cei de la conducere in special
Sake:
(29 Aprilie 2011, 19:13)
Da, cu siguranta vor face ceva de mantuiala in anii electorali, asa cum au mai facut. Daca tot ati fost in zona, trebuia sa incepeti de unde s-a inceput si cartierul, strazile Plevna /Marasesti si ati fi vazut cat de serioasa e administratia. Vorba omului, cine e tanar nu cunoaste. Uite cateva exemple: stazile cat mai inguste, trotuarele cat mai subtiri, turnate pe moloz necompactat, au inceput sa crape; bordura pe strazile Caramidari, Marasesti si Plevenei e dreapta ca sarpele, stalpii de pe Marasesti, daca inchizi un ochi si te uiti dinspre Ianache, sunt aliniati dupa Calea Lactee; la intersectia Marasesti cu Minerva e un stalp de 5 ani in mijlocul drumului, la intrarea pe strada Plevnei, de la biserica de lemn, iti trebuie ARO ca sa treci, strada Ianache a fost decopertata inainte de asfaltare ca sa fie la nivelul propus, strada Marasesti, bucata asfaltata, n-a mai fost decopertata, asa ca e mult mai sus decat restul strazilor din zona; Marasesti si Plevna au fost asfaltate, intre ele Minerva nu; alinierea gardurilor pe strada Plevna e varza, unii sunt la 0.5 m de bordura, altii la 2 m; pe strada Viitor trebuie sa fii pilot de formula 1 ca sa ocolesti canalele suprainaltate; cota zero a ramas o crima cu autor necunoscut; si tot asa, as mai putea continua. Ca unul care a fost permanent in zona, va pot spune ca toate lucrarile s-au facut cu oameni bauti bine, se observa imediat unde au terminat unii si unde au inceput altii. Desigur ca cineva a semnat procese-verbale de receptie a lucrarilor. Dar astea sunt doar mofturi, pe langa ce aste acum in cartierul propriu-zis. Intregul articol putea fi restrans la un singur cuvant: Afganistan. Ca sa faci credit pe 20-30 de ani si sa-ti ridici o casa in care nu te poti muta, nu e chiar de colea; iti cam vine sa strangi lumea de gat. A, si sa nu uitam cainii bagabonti; sunt cateva grupuri extremiste in zona. Ati avut noroc. Sau ati fost cu masina?
Dan:
(29 Aprilie 2011, 07:52)
Felicitari si multumiri celor de la Independent pentru acest articol..Intr adevar s au investit multi bani de catre proprietari, in aceste case in urma promisiunilor facute de cei de la primarie, care ca de obicei si au batut joc si au mintit cu nerusinare in an electoral..Speram ca in urma mai multor articole..poate se vor lua masuri si vor veni si la noi utilitatile..

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 17 Oct 2019
226 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

IPJ Ialomița: «Și tu poți deveni polițist!»

Activitatea de selecționare a candidaților pentru concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne continuă. Până la data de 15 noiembrie 2019 candidații pot depune ...[citește_toată_știrea]

16 Octombrie 2019, 17:10
(107 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

15 Octombrie 2019, 17:30


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița desfășoară permanent acțiuni informativ-preventive dedicate siguranței tinerilor. Luni, 14 octombrie a.c,  peste 300 de elevi din Fetești au participat ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:15
(92 vizualizări - 0 comentarii)


3
Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

În perioada desfășurării Târgului tradițional de toamnă din Fetești, polițiștii au acționat cu efective sporite pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:10
(108 vizualizări - 0 comentarii)


4

Ialomița: Urmărit de polițiștii care au tras și focuri de avertisment, un tânăr s-a răsturnat cu mașina

Un tânăr de 20 de ani, din Hârșova, a fost reținut de polițiștii ialomițeni pentru cumul de infracțiuni la regimul circulației rutier. Va fi prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:05
(125 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

Autovehiculele pentru transportul persoanelor sau mărfurilor vor fi oprite pentru control, în această săptămână, de polițiștii rutieri. Activitățile sunt desfășurate simultan în toate statele membre ale ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:20
(119 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Persoană dispărută!

Fetești: Persoană dispărută!

Polițiștii din Ialomița caută o femeie, de 21 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să sune la numărul unic de urgență 112 ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:15
(110 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestați pentru «conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului» și «furt calificat»

La acest sfârșit de săptămână, polițiștii ialomițeni, în baza unor activități pe linia depistării persoanelor urmărite, au identificat, pe raza județului, mai multe persoane pe numele cărora instanțe de ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:10
(105 vizualizări - 0 comentarii)


8

Slobozia: «Surzii-creatori de frumos»

Asociația Națională a Surzilor din România aniversează 100 de ani de activitate pentru persoanele surde. Pentru promovarea și celebrarea istoriei și culturii comunității de surzi din România,  Asociația ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:05
(84 vizualizări - 0 comentarii)


9

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Octombrie 2019, 17:55


10

Jandarmii ialomițeni donează sânge

Jandarmii ialomițeni vor participa, în perioada 21-25 octombrie 2019, la o campanie de donare de sânge. Acțiunea este inițiată de Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița, cu scopul de a crește numărul donatorilor ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:45
(194 vizualizări - 0 comentarii)


Misleanu: Locuință cuprinsă de flăcări

O locuință din localitatea Misleanu a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de miercuri, 9 octombrie 2019. Focul a distrus o parte din acoperișul imobilului, dar și bunuri din incinta locuinței ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:40
(181 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Misleanu incendiu


12

Fetești: «Târgul de toamnă», supravegheat de jandarmi

Efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor asigura ordinea și liniștea publică în cadrul «Târgului de toamnă», eveniment desfășurat la Fetești. Manifestarea a debutat ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:35
(218 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Marți, 8 octombrie 2019, polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune informativ-preventivă pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile, victimizării minorilor în zona unităților de ...[citește_toată_știrea]

9 Octombrie 2019, 18:15
(168 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,60%-rata șomajului în luna august 2019

La sfârșitul lunii august 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița au fost înregistrați 4348 șomeri (dintre care 2024 femei), rata șomajului fiind de 4,60%. Din totalul ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:35
(216 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Vineri, 4 octombrie a.c., polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Urziceni au identificat pe raza municipiului Urziceni un bărbat, de 24 de ani, din localitate, pe numele căruia Judecătoria Urziceni ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:25
(192 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Verificarea stării tehnice a autovehiculului


Luni, 7 octombrie a.c., polițiștii Rutieri împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat pe raza municipiului Slobozia o acțiune de control în trafic. Scopul acesteia a fost reducerea ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:20
(195 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei la Fetești

Duminică, 6 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au acționat pentru depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea unor acte de vagabondaj. În urma activităților ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:10
(182 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 7-11 octombrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:55
(382 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 17 permise reținute, amenzi de peste 65 mii de lei

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat la 52 evenimente sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au constatat 6 infracțiuni. Astfel, polițiștii au reținut 17 permise ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:50
(279 vizualizări - 1 comentariu)


Bărbat din Andrășești, beat la volan

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au depistat în trafic un bărbat, de 45 de ani, din Andrășești, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:45
(272 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Tovărășia

Miercuri, 2 octombrie a.c., în jurul orelor 13,00, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească din Tovărășia. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:25
(349 vizualizări - 0 comentarii)


Filmul «Între Chin și Amin», premieră la Slobozia

Vineri, 4 octombrie a.c., începând cu orele 18,00, la Sala «Europa» a Consiliului Județean Ialomița va avea loc premiera filmului «Între Chin și Amin» . Filmul independent al lui Toma Enache este un omagiu ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:20
(446 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice»

Cu ocazia «Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice», Protopopiatul Slobozia în colaborare cu Asociația «Samarineni în comunitate» au organizat miercuri, 2 octombrie a.c., o activitate dedicată seniorilor ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:15
(313 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor feteșteni

Miercuri, 2 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. Astfel, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:10
(237 vizualizări - 0 comentarii)


ACS Viitorul Urziceni este în primele 10 cluburi din țară la șah

ACS Viitorul Urziceni este în primele 10 cluburi din țară la șah

În perioada 20-30 Septembrie 2019, Hotelul Aurora din localitatea Mamaia a găzduit Divizia A de șah clasic pe echipe. Divizia A este eșalonul secund al Campionatului Național de șah clasic pe echipe, o ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 15:35
(294 vizualizări - 2 comentarii)


Armășești: Arestat pentru «furt calificat» și «violare de domiciliu»

Marți, 1 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au reușit depistarea unui bărbat, de 25 de ani, din Armășești, pe numele căruia Judecătoria Urziceni a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:30
(331 vizualizări - 0 comentarii)


Activități preventive ale polițiștilor în școlile din Fetești

Marți, 1 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o serie de activități pe linia prevenirii faptelor cu violență, a traficului și a consumului de droguri, precum și siguranța rutieră în școlile ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:25
(281 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: La volan cu permisul suspendat

Polițiștii slobozeni au depistat un tânăr, de 24 de ani, din Amara, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Slobozia luni, 1 octombrie a.c., deși avea acest drept suspendat. În cauză, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:20
(276 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Zilele Recoltei 2019»

În perioada 5-6 octombrie 2019, în Piața Agroalimentară din Slobozia, va avea loc tradiționala manifestare a toamnei «Zilele Recoltei 2019», organizată de Primăria Municipiului Slobozia în parteneriat cu ...[citește_toată_știrea]

1 Octombrie 2019, 15:20
(365 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...