Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dytras, groparul unei stații de epurare de 4,5 milioane de euro

Autoritățile locale din Slobozia se fac că nu văd

Dytras, groparul unei stații de epurare de 4,5 milioane de euro

În anul de grație 2007, pe 20 decembrie, Consiliul local Slobozia aproba atribuirea unui contract de modernizare a stației de epurare de la Slobozia către firma spaniolă Dytras. Valoarea de execuție a contractului, derulat prin Administrația Națională a Fondului de Mediu și Cosiliul Local Slobozia, se ridică la circa 4,5 milioane de euro. De atunci au trecut 4 ani și un termen scadent, la 1 iunie, iar stația de epurare municipală continuă să fie nefuncțională. Mai mult decît atît, susțin surse apropiate investiției, prin cofragul de beton care înconjoară bazinele, se infiltrează apa. Iar pentru ca imaginea viitorului dezastru să fie completă, reamintim că, la acest moment, pentru neconformarea la normele de mediu SC Urban, beneficiara investiției plătește amenzi de 50 mii de lei lunar.

Dytras-scandal național
În urmă cu 4 ani, administrația locală a decis aprobarea unei investiții în modernizarea stației de epurare a orașului. Contractul, adjudecat la suma de 15,2 miliarde de lei vechi, a fost cîștigat de o cvasinecunoscută firmă spaniolă, Dytras, prin filiala națională a acesteia Dytras România și s-a derulat cu viteza melcului. Viteza de lucru la stația de epurare locală nu este însă principala problemă a firmei. Sau, mai exact spus, nu mai este pentru că, începînd de săptămîna trecută, Dytras România a fost acuzată oficial de către subcontractorii cu care lucrează în România de neonorarea plăților restante. Acuzațiile au fost prezentate pe postul național de televiziune de către mai mulți subcontractori cu care a lucrat în ultimii ani pe cele 5 șantiere deschise în România. Potrivit acestora, firma Dytras a cîștigat licitația fără să aibă nici măcar o divizie specializată în construcții edilitare de acest tip, a impus un sistem de decontare la 90 de zile a plăților către subcontractori, iar ulterior epuizării acestei perioade a refuzat să mai deconteze sumele facturate. În acest fel, Dytras România a reușit să deruleze, practic, investițiile la cele 5 stații de epurare preluate în România pe banii subcontractorilor, aducîndu-i pe aceștia în pragul falimentului.
Dacă în cazul TVR1 acuzațiile sînt voalate, iar litigiile existente își așteaptă rezolvarea în instanță, presa locală este mult mai tranșantă și infinit mai virulentă. Un articol intitulat «În atenția DNA: Țepe de zeci de milioane de euro în Proiectul ISPA de la DAC Pașcani» publicația Orizont din județul Iași susține, dublată de punctul de vedere al autorităților locale, că firma Dytras România este o firmă «țepară», care a adus administrației locale, prin nefinalizarea investiției, un prejudiciu de 13 milioane de euro.

Întîrzieri neprevăzute la Slobozia
Oficial, stația de epurare de la Slobozia a fost finalizată în proporție de 90 la sută și se află în probe tehnologice premergătoare intrării în exploatare. Spunem oficial pentru că aceasta este singura informație publică oferită de către SC Urban, beneficiara investiției. Neoficial însă, surse din cadrul societății ne-au confirmat că există întîrzieri mari, care împiedică recepția stației. Data la care ar fi trebuit să aibă loc recepția este, potrivit programului de conformare semnat de către SC Urban anul trecut, 1 iunie 2011.
La începutul acestei luni însă, directorul societății, Valentin Cilibeanu, a declarat că nu va prelua stația și lucrările executate acolo fără proces-verbal de recepție: «Vom înainta o adresă către firmă pentru a ne informa care este stadiul lucrărilor și a vedea ce e de făcut. În nici un caz nu vom prelua investiția fără să știm ce e acolo!».
Declarația directorului Cilibeanu nu face decît să confirme lipsa oricărui control asupra lucrărilor de finalizare a investiției în stația de epurare. Mai mult decît atît, susține unul dintre subcontractorii care au lucrat în cadrul stației, gradul de acuratețe al lucrărilor lasă de dorit: «Soluția aleasă pentru izolarea bazinelor de depozitare a fost izolarea lor cu un cofrag de beton. Numai că deja au apărut infiltrații. Iar unul dintre utilaje lipsește. Ei spun că nu îl aduc pentru că nu-l pot băga în rahat. Așa că, acum, ăia de la Urban scot rahatul la căldare, cu mîna... Ce e acolo, vai de capul lor! Eu nu mai vreau să aud. Lucrarea executată de mine a fost mică, mi-am primit banii. Dar am auzit și eu de scandal!».

Autoritățile știu și tac. Responsabil pentru investiția derulată la stația de epurare a orașului este primarul Gabi Ionașcu. Aflat în concediu în ultimele două săptămîni și intrat în silențio stampa de aproape 6 luni, acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere oficial. Publicația Independent a contactat, în schimb, toți oficialii locali și județeni care ar fi putut (și trebuie) să aibă o opinie vizavi de această investiție crucială pentru viitorul Sloboziei. Inutil să precizăm că niciunul dintre aceștia, de la reprezentanții Prefecturii și pînă la reprezentanții Consiliului Județean, trecînd prin consilierii locali și viceprimarii muncipiului Slobozia, nu știu nimic. Mai mult decît atît, nici nu vor să știe! Ceea ce știu însă toți cei intervievați este că, începînd cu anul 2013, localitățile cu mai mult de 10000 de locuitori trebuie să fie racordate în proporție de 100%, iar în 2015, același tip de localități va trebui să fie racordat 100% la stații de epurare, conform cerințelor europene.

Urban plătește oalele sparte: Amenzi usturătoare pentru deversările necontrolate. Întîrzierile în finalizarea lucrărilor la stația de epurare a orașului Slobozia au și efecte secundare. De la începutul anului și pînă acum, SC Urban nu a reușit să obțină autorizația de deversare a apelor uzate. Conducerea societății susține că a făcut toate demersurile necesare pentru urgentarea situației, dar pînă la acest moment nu a obținut niciun rezultat. În aceste condiții, factura curentă a SC Urban către Apele Romîne pentru dreptul de exploatare a apei din sursa subterană se ridică la 50 mii lei lunar. În această sumă este inclusă furnizarea apei din sursa de subterană, deversarea apei uzate în sursele de suprafață, penalitățile de întîrziere la plata acestor servicii și, atenție!, «depășirile de concentrații, față de concentrațiile admise la evacuarea apei într-un receptor natural». Cu alte cuvinte, nu numai că apa furnizată la robinetele populației este scumpă și menajeră (asta ca să nu spunem că are «potențial cancerigen»!), dar mai și poluează la deversarea ei în Ialomița suficient de mult pentru a determina Apele Române să ceară, conform legii, bani pentru «depășirile de concentrații».

29 Iunie 2011, 03:02 (9362 vizualizări - 2 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Un patit:
(21 Septembrie 2011, 12:19)
FERITI-va de ei ca de dracu...
cunoscatorul:
(29 Iunie 2011, 15:06)
Era de asteptat ca si in epurarea apei URBAN sa o dea in bara. Sub conducerea inteleapta a lui Cilibeanu, sa ales praful de tot, si de apa si de canalizare si de epurare. Singurul lucru de care nu sa ales praful il reprezinta pavilionul de albine al lui Cilibeanu , care prospera an de an (de altfel am mai aratat cu alta ocazie ca individul in afara de a se deplasa cu masinile societatii la albine nu prea se ocupa cu alte activitati). Lui Ionascu ii convine, are un mameluc acolo pe care il manevreaza cum doreste, nici nu ii trebuie altul mai priceput. Cu acest tandem nu se va putea ridica acest oras niciodata, vom fi condamnati pe veci sa bem apa mizerabila.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 15 Aug 2020
408 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Movila: Fetiță de 10 ani, moartă într-un accident rutier

Movila: Fetiță de 10 ani, moartă într-un accident rutier

Un grav accident rutier s-a petrecut în dimineața zilei de sâmbătă, 15 august a.c., între localitățile Movila și Fetești. Cinci persoane au fost rănite în urma impactului dintre două autovehicule. Printre ...[citește_toată_știrea]

15 August 2020, 11:00
(382 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila accident


Slobozia: Acțiune de amploare a polițiștilor

Joi, 13 august a.c., polițiștii din Slobozia au organizat o razie de amploare cu scopul de a preveni și combate faptele antisociale pe raza orașului. Astfel, au fost controlate 333 de autovehicule și legitimate ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:30
(162 vizualizări - 1 comentariu)


Protopopiatul Urziceni: «Alături de oameni... pentru oameni»

Protopopiatul Urziceni continuă și în acest an programul social, lansat în urmă cu 11 ani, «Alături de oameni... pentru oameni». Astfel, joi, 13 august a.c., preoții din zona Urziceniului au donat bunuri ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:25
(73 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Transporta ilegal peste 2 tone de roșii

Un bărbat s-a ales cu un dosar penal după ce a fost depistat în trafic transportând peste 2 tone de roșii, fără a avea documente de proveniență a mărfii. În valoare de peste 2300 de lei, întreaga cantitate ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:20
(133 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie în zona Cartierului Buliga din Fetești

Ca urmare a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 110 mm, de pe strada Călarași din orașul Fetești, RAJA Constanța a fost  nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

14 August 2020, 17:15
(111 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2020, 17:10


Slobozia: Minor surprins la volan

Polițiștii din Slobozia au identificat miercuri, 12 august a.c., pe raza orașului, un minor de 17 ani care se afla la volanul unei mașini. Acesta s-a deplasat de la Amara către Slobozia, chiar dacă era ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:50
(178 vizualizări - 0 comentarii)


Gheorghe Lazăr: Cinci persoane, rănite într-un accident rutier

Cinci persoane, dintre care doi copii, au fost rănite în urma impactului dintre două autovehicule. Accidentul rutier s-a petrecut miercuri, 12 august a.c., în localitatea Gheorghe Lazăr. Victimele au primit ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:45
(237 vizualizări - 0 comentarii)


8

Țăndărei: Autocamion cuprins de flăcări

Un autocamion care transporta sticlă a luat foc în ziua de joi, 13 august 2020. Autotrenul se afla parcat pe marginea dreaptă a drumului, cel care a observat flăcările fiind șoferul. Acesta a sunat la ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:40
(157 vizualizări - 0 comentarii)


9

Slobozia: În trafic, băut și fără permis

Polițiștii ialomițeni au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat, de 56 de ani, din localitatea Albești. Acesta a fost identificat în trafic miercuri, 12 august a.c., la volanul unui autovehicul, ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:35
(124 vizualizări - 0 comentarii)


10

Urziceni: Acțiune preventivă desfășurată de polițiști

Polițiștii ialomițeni au organizat miercuri, 12 august a.c., o acțiune preventivă pe raza municipiului Urziceni. Scopul său a fost acela de a asigura un climat de ordine și siguranță publică. Astfel, au ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 16:30
(138 vizualizări - 1 comentariu)


Grupul de Comunicare Strategică: 856 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Joi, 13 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 856, cu 18 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

13 August 2020, 13:10
(161 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: 838 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Miercuri, 12 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 838, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

12 August 2020, 13:05
(203 vizualizări - 2 comentarii)


13

Fetești: Șoferi beți la volan, prinși de aceeași patrulă de polițiști

Polițiștii ialomițeni au întocmit noaptea trecută două dosare penale pentru refuz de recoltare a probelor biologice de sânge, pe numele a doi bărbați din Fetești, depistați în trafic în stare vădită de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2020, 11:20
(190 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Programul «TEZAUR» continuă în perioada 10-31 august 2020

Românii pot subscrie, începând de luni, 10 august 2020 pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2020, 09:35
(213 vizualizări - 0 comentarii)


APIA Ialomița: Interdicția arderii miriștilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vine în atenția opiniei publice cu informații privind interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 16:20
(190 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Trei bărbați, reținuți pentru «lovire sau alte violențe» și «violare de domiciliu»

Polițiștii ialomițeni au identificat și reținut pentru 24 de ore trei persoane, bănuite că ar fi intrat în curtea unui bărbat din localitatea Miloșești, pe care l-ar fi lovit. Astfel, polițiștii Serviciului ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 16:10
(201 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Căutat de autoritățile germane, identificat de polițiștii ialomițeni

Polițiștii ialomițeni au identificat, pe raza orașului Țăndărei, un tânăr de 17 ani, din comuna Săveni, pe numele căruia autoritățile judiciare din  Germania au emis un mandat european de arestare ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 14:20
(159 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Angajatori amendați pentru «muncă la negru»

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a desfășurat, în luna iulie 2020, acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă în urma cărora s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 14:10
(177 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Brăilean prins șofând beat, fără permis și la volanul unei mașini furate

Un tânăr de 21 de ani din județul Brăila este cercetat penal de polițiști pentru furtul unui autoturism, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice. La data de 9 august a.c., polițiștii ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 14:05
(166 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 829 cazuri de COVID-19 înregistrate în Ialomița

Marți, 11 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 829, cu 5 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

11 August 2020, 13:10
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 824 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 10 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 824, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

10 August 2020, 13:10
(235 vizualizări - 0 comentarii)


Vlădeni: A murit încercâd să-și salveze soția de la înec

Tragedie în localitatea Vlădeni, în după-amiaza zilei de Duminică, 9 august 2020. Pompierii ialomițeni au intervenit pentru a salva din apele brațului Borcea un bărbat care a intrat în apă pentru a-și salva ...[citește_toată_știrea]

9 August 2020, 17:30
(545 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 822 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Duminică, 9 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 822, cu 35 de cazuri mai mult față de ziua de ...[citește_toată_știrea]

9 August 2020, 13:05
(238 vizualizări - 0 comentarii)


Horia: În luptă cu flăcările de 48 de ore

Horia: În luptă cu flăcările de 48 de ore

Pompierii din Ialomița și Călărași acționează de mai bine de 48 de ore pentru stingerea unui incendiu, produs în satul Horia, comuna Axintele. Focul a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 7/8 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2020, 12:00
(232 vizualizări - 0 comentarii)


Munteni Buzău: Două mașini cu același număr de înmatriculare

În timpul unor acțiuni preventive desfășurate pe șoselele din județ joi, 6 august a.c., polițiștii ialomițeni au identificat, pe raza localității Munteni Buzău, două autovehicule care aveau numere de înmatriculare ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 16:40
(636 vizualizări - 2 comentarii)


Ialomița: Ordine de protecție emise de polițiști

În ultimele 24 de ore, polițiștii ialomițeni au emis 3 ordine de protecție provizorie pe numele a trei bărbați din Slobozia și Grivița. Aceștia au vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. În cazul bărbatului ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 16:25
(271 vizualizări - 0 comentarii)


Rădulești: Lemne confiscate de polițiști

Un tânăr de 23 de ani din județul Argeș a fost identificat pe raza județului Ialomița, în localitatea Rădulești, în timp ce descărca material lemnos dintr-o autoutilitară, joi, 6 august 2020. Polițiștii ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 16:20
(245 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 787 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 7 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 787, cu 3 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 13:05
(237 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: A intrat cu motocicleta într-o dubă

Slobozia: A intrat cu motocicleta într-o dubă

Un bătrân de 72 de ani a ajuns la spital în dimineața zilei de vineri, 7 august a.c., după ce a intrat cu motocicleta într-o dubă parcată regulamentar pe marginea drumului. În urma impactului, motocicleta ...[citește_toată_știrea]

7 August 2020, 10:25
(491 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Mecanic în Alexandru Potor, primul care a depus dosarul de candidat Cetatean sincer în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia Gica în Partidele ialomițene și-au stabilit candidații pentru Consiliul Județean Relu în Spitalul Județean de Urgență Slobozia are nevoie de teste pentru depistarea COVID-19 cetatean în Urziceni: Acțiune preventivă desfășurată de polițiști cetatean în Slobozia: Acțiune de amploare a polițiștilor Cunostinta în Fotografii care NU au făcut istorie Potorist în Alexandru Potor, primul care a depus dosarul de candidat Io în Fotografii care NU au făcut istorie vasile în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia Viitor ancorat in Trecut în Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Slobozia, propune un proiect de regenerare urbană a orașului în valoare de 25 milioane de euro M&M's în Fotografii care NU au făcut istorie garsonieră de închiriat în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 12 august 2020 Benoit în Unirea Slobozia a promovat în «B» Gigel în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia lovrin în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia tratat cu tratament în Călătoria inițiatică a lui Dragoș Soare, candidat pentru Primăria Slobozia tandarean în «Împreună pentru Țăndărei!»: PSD l-a lansat în cursa electorală pe Cristian Roman Mitu în Fotografii care NU au făcut istorie Ialomitean în Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Slobozia, propune un proiect de regenerare urbană a orașului în valoare de 25 milioane de euro
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...