Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

«Viețașii» administrației publice locale

Jumătate din Ialomița le rămîne primarilor în funcție

«Viețașii» administrației publice locale

În timp ce toată lumea se întreabă isteric dacă PSD va avea curajul să-l înlocuiască pe Gabi Ionașcu din fruntea bucatelor slobozene ori, după caz, cînd va trece acesta la PD-L cu arme, bagaje și păcate, Ialomița rurală își continuă, molcom, curgerea prin ultimul an al unui mandat nici mai bun, nici mai rău decît altele. Pentru că acolo, la țară, procesul de feudalizare e unul în plin avînt, iar societatea își are regulile ei care nu țin nici de politică, nici de calcule eletorale și, cu atît mai puțin, de criză.

Primari pe viață
Deși în Ialomița cam jumătate dintre primarii în funcție au șanse mari la al treilea sau al patrulea mandat, titlul de primar pe viață este adjudecat de un număr mult mai restrîns dintre ei. Iar cei care sînt convinși că vor ieși din primărie cu picioarele înainte se pot număra pe degetele unei singure mîini. Noi am numărat cinci și am reușit să aflăm cum de este posibilă o astfel de performanță de la unul singur.
Cei cinci sînt, într-o ordine aleatorie, Lucian Corlău (Vlădeni), Nicolae Began (Reviga), Mihai Valeriu (Movila), Dinu Valere (Giurgeni) și Dragomir Răducanu (Ciocîrlia). Aflați la al cincilea mandat, unii primari dinainte de 1989, precum Lucian Corlău, cei cinci par să dețină rețeta succesului în alegeri și sînt condamnați să rămînă primari pe viață sau pînă în momentul în care vor dori să nu mai candideze. Am avut curiozitatea de a încerca să aflăm cum este posibilă o astfel de performanță și, mai ales, de ce își doresc acești oameni să candideze mereu și mereu, în pofida nemulțumirilor acumulate de-a lungul mandatului.
«Mi-e teamă că vă dezamăgesc. Nu există o rețetă ori un secret. Trebuie să fii un bun gospodar, să nu minți oamenii și să fii atent la nevoile lor și să nu promiți fără să te ții de cuvînt. În rest, sîntem oameni ca toți oamenii și acum vorbesc despre toți, că în atîția ani de administrație am ajuns să-i cunosc pe fiecare în parte. Cît despre plecat, eu nu plec pentru că am lucruri neterminate și-mi este frică să nu mi le strice cine are să vină după mine. Am un program de 43 de miliarde derulat în cadrul măsurii 322 cum n-a visat neam de neamu’ meu c-o să ajungă să facă la Reviga. Am de finalizat alimentarea cu apă, am de promovat ansamblul „Mugurelul“, care e mîndria mea și inima comunei... Sînt multe de spus, multe, multe!... Nu mi-ar ajunge o zi, nici să mă laud, nici să mă plîng!» ne spune Niculae Began, primarul comunei Reviga, neuitînd să adauge că, în calitate de președinte al Grupului de Acțiune Local, din care localitatea lui face parte, ar putea cîștiga de trei ori mai mult decît ca primar...

«Viețași» de trei mandate
Discursul lipsit de surpize al primarului Niculae Began este repetat aproape la indigo de primarii care dețin deja trei mandate sau se pregătesc pentru a-l obține pe al treilea.
Este, bunăoară, cazul primarului din Sălcioara, Ionel Frițu, care a candidat în 1996 din partea Partidului Național al Automobiliștilor, devenit azi o ștearsă amintire. «Trebuie să stai cu oamenii, să te vadă în mijlocul lor... Să fii serios, să faci cît mai puține prostii... Numai merge cum era odată! Eu mai trebuie să termin alimentarea cu apă și pietruirea străzilor și, gata!, pot să spun că mi-am făcut datoria față de comună» explică Ionel Frițu.
Cu o modestie calculată, primarul comunei Albești se pregătește activ pentru cel de-al patrulea mandat și deja știe că-l va obține: «Mă flatează ideea, dar nu mă consider unul dintre primarii pe viață. Cred însă că e esențial ca un astfel de primar să fie un bun comunicator, un bun gospodar și să fie cinstit» schițează Marin Constantin imaginea primarului pe viață.
Cine sînt cei care par «condamnați» să rămînă primari, indiferent dacă corespund au ba acestui portret? Nominalizăm o duzină dintre ei, cu rezerva că mulți alții, cu mai puține mandate la activ, au șanse bune de a pătrunde în acest clasament care ne aparține și pe care sperăm ca alegerile viitoare să îl legitimeze: Gheorghe Catrinoiu (Fetești), Constantin Sava (Urziceni), Victor Moraru (Amara), Cărbune Ion (Alexeni), Vasile Cîmpulungeanu (Ciochina), Stelică Gheorghe (Ciulnița), Valentin Turiga (Dridu), Marian Pavel (Gheorghe Lazăr), Grigore Popa (Gîrbovi), Marian Profir (Grindu), Ioan Jipa (Gura Ialomiței), Nicolae Stoene (Jilavele), Alexandru Dinu (M. Kogălniceanu), Gheorghe Soare (Munteni Buzău), Florinel Negraru (Platonești), Eugen Tocileanu (Sărățeni), Nicolae Ursache (Săveni)...
Și clasamentul ar putea continua fără a risca prea mult, cu alți 6-7 primari care, deși nu au nimic comun cu profilul prezentat mai devreme, conduc cu mînă forte (asemeni lui Marian Profir, Constantin Sava sau Florinel Negraru) comunitățile care i-au votat la un moment dat. Ne oprim însă aici și promitem să revenim cu detalii mai aproape de campania electorală de anul viitor...

«Viețași» care au dat vrabia din mînă.... Nu putem încheia trecerea în revistă a primarilor pe viață fără a nominaliza două nume, respectiv cel al prefectului Mădălin Teculescu și cel al președintelui de filială PD-L, Cazacu Marinică. Cei doi au făcut parte și ei din plutonul primarilor pe viață din cadrul administrației ialomițene pînă cînd au decis că fotoliul de primar e prea mic pentru ambițiile personale. Așa se face că primul, actualul prefect Mădălin Teculescu, a renunțat în 2009 la Primăria Sfîntu Gheorghe, unde domina scena politică și socială de trei mandate, iar Cazacu Marincă a renunțat la fotoliul de primar al comunei Ion Roată pentru o iluzorie funcție de deputat pe care n-a mai obținut-o niciodată. Nu ne vom transforma în predicatori de ocazie gata să repete, asemenea tuturor celor care-i cunosc, că și-au ales poate o pălărie prea mare pentru capetele lor de foști primari. Vom observa însă cu precauție că singurul care se poate lăuda că a reușit să supraviețuiască cu succes unui transfer electoral de la o comunitate rurală la una urbană este actualul primar al muncipiului Urziceni, Constantin Sava, fost primar de Manasia. Iar această excepție confirmă regula, o regulă de aur pe care primarii ialomițeni o încalcă arareori și niciodată de bunăvoie.

2 Septembrie 2011, 05:49 (16606 vizualizări - 7 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Zidaru Ion:
(4 Noiembrie 2011, 14:16)
Primarii "vietasi" sunt in localitatile cele mai inapoiate si slab dezvoltate.
eu , din slobozia:
(6 Septembrie 2011, 19:07)
ii cunosc pe toti cei de mai sus , si nu sunt eterni ! Pur si simplu sunt dedicati cetatenilor pe care ii reprezinta . Asa ca daca vor mai castiga un mandat , sa dea Domnul sa poata face tot ceea ce isi doresc , ptr. comunitatile pe care le conduc !
vasile:
(3 Septembrie 2011, 21:32)
@Catavencu ,ii acuzi de pomana ,liberalii slobozeni au luptat ,cei de la Bucuresti insa au cedat Slobozia in favoarea Galatiului!Sper ca Martin sa candideze, ori ca PNL fara USD sau ca independent .Pe un alt site cineva spunea bine ca Ionascu se teme cel mai tare de Martin ,este exact opusul lui (in sens bun).Cred ca liberalii si Martin trebuiesc incurajati sa nu se lase pacaliti de Ionascu si Ciuperca !
catavencu:
(3 Septembrie 2011, 16:18)
S-a terminat cu Slobozia, ne vom intoarce in preistorie cu Ionascu, nu mai vedem noi investitori si un oras modern. Cu ce au gresit oamenii sa mai suporte inca o data candidatura unui infractor. Imi puneam mare baza in liberali dar vad ca s-au inrosit si ei, pe unde mergeam faceam lobii pentru liberalii slobozeni care renascusera in ultimul an. Sa va fie rusine ca suntei in acest partid, nu meritati, ce spun bratienii de ceea ce faceti ? Cred ca nu va mai exista in viitorul apropiat PNL in Slobozia.
peet:
(3 Septembrie 2011, 08:46)
ionascu sa-si faca oras separat(dar cine o sa mai lucreze la curte,la cimp si la ciubucuri.ar fi bine sa spele si sa bea apa de la robinet,sai intre mintile in cap.
UN CETATEAN:
(3 Septembrie 2011, 07:08)
scz ABAZIA(SLOBOZIA)
UN CETATEAN:
(3 Septembrie 2011, 07:03)
DAR ORASUL ABAZIA?URMARIRI DIN BOSCHETI,AMENZI LA LEGEA CIRCULATIEI DIN ORICE POZITIE ,ETC ...MAI AU SA SPUNA SA NU SE MAI ADUNE 4 PERSOANE LA UN LOC,INTR-UN ORAS TOTUSI CU CETATENI CIVILIZATI.MAI USOR CU ACESTI COMUNITARI DOMNILOR ,FACETI CA OAMENILOR SA LE FIE DOR DE COMUNISM?AVEM POLITIE (COMANDANT)PREGATITA ,NU VAD ACTIVITATEA LOR DECAT CA CA A UNOR ZBIRI ,SUNT CURIOS UNDE O SA SE AJUNGA

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 17 Iul 2019
197 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(154 vizualizări - 1 comentariu)


Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(137 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(162 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


4

Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(138 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(139 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(146 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(130 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(151 vizualizări - 0 comentarii)


9
deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(771 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(561 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(466 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(543 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(556 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(545 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(496 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(646 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(958 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(921 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Axintele

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat 6 percheziții pe raza localității Axintele la persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuința unei persoane din localitatea Horia. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:40
(968 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii ialomițeni premiază spiritul civic

Vineri, 5 iulie a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul IPJ Ialomița au premiat doi ialomițeni pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Astfel, un tânăr de 15 ani, din Slobozia, și o femeie de 26 ani ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:35
(935 vizualizări - 1 comentariu)


Stejaru: Autoturism răsturnat, patru persoane rănite

Polițiștii Serviciului Rutier Ialomița au intervenit în cazul unui accident rutier petrecut vineri, 5 iunie 2019, la intrare în localitatea Stejaru. Din primele informații, este vorba despre un automobil ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 15:20
(968 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Stejaru accident


Incendiu la o stână din Făcăeni

Miercuri, 3 iulie a.c., în jurul orelor 18,30, două adăposturi de animale ale unui localnic din Făcăeni au luat foc. Pompierii Stației Fetești s-au deplasat la fața locului cu două autospeciale cu apă și ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:30
(965 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: A murit după ce a căzut din mașină

Miercuri, 3 iulie a.c., pe drumul județean ce leagă localitățile Hagiești de Lilieci, în timp ce un șofer conducea o autoutilitară, pasagerul aflat pe scaunul din dreapta față al autovehicului s-ar fi sprijinit ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:25
(1006 vizualizări - 0 comentarii)


Săveni: Beat la volan

Un bărbat de 53 de ani, din Săveni, a fost depistat de polițiștii Secției 7 Poliție Săveni, miercuri, 3 iulie a.c., în timp ce conducea un autovehicul, deși anterior consumase băuturi alcoolice. Bărbatul ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:20
(945 vizualizări - 0 comentarii)


Bucu: Bărbat din Vrancea, sancționat pesntru transport ilegal de lemne

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bucu au depistat pe raza comunei Bucu un bărbat, de 52 de ani, din județul Vrancea, în timp ce transporta, cu ajutorul unei utilitare, o cantintate mai mare de ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:15
(953 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 3 accidente, patru răniți

Marți, 2 iulie a.c., pe raza județului Ialomița s-au produs 3 accidente de circulație soldate cu rănirea a patru persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orelor 17,00, în afara localității Grivița ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2019, 16:00
(965 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Urziceni, surprins cu un cuțit asupra sa

Marți, 2 iulie a.c., polițiștii de Ordine Publică din Urziceni au depistat un tânăr, de 18 ani, din Urziceni, care avea asupra sa un cuțit. În cauză cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2019, 15:55
(1090 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni cuțit


Țăndărei: I-a furat banii din geantă

Marți, 2 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată de o tânără, de 19 ani, din Mihail Kogălniceanu, cu privire la faptul că un bărbat, de 29 de ani, din Țăndărei, i-ar fi sustras suma de 400 de lei și ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2019, 15:50
(938 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Țăndărei furt


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...