Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

«Viețașii» administrației publice locale

Jumătate din Ialomița le rămîne primarilor în funcție

«Viețașii» administrației publice locale

În timp ce toată lumea se întreabă isteric dacă PSD va avea curajul să-l înlocuiască pe Gabi Ionașcu din fruntea bucatelor slobozene ori, după caz, cînd va trece acesta la PD-L cu arme, bagaje și păcate, Ialomița rurală își continuă, molcom, curgerea prin ultimul an al unui mandat nici mai bun, nici mai rău decît altele. Pentru că acolo, la țară, procesul de feudalizare e unul în plin avînt, iar societatea își are regulile ei care nu țin nici de politică, nici de calcule eletorale și, cu atît mai puțin, de criză.

Primari pe viață
Deși în Ialomița cam jumătate dintre primarii în funcție au șanse mari la al treilea sau al patrulea mandat, titlul de primar pe viață este adjudecat de un număr mult mai restrîns dintre ei. Iar cei care sînt convinși că vor ieși din primărie cu picioarele înainte se pot număra pe degetele unei singure mîini. Noi am numărat cinci și am reușit să aflăm cum de este posibilă o astfel de performanță de la unul singur.
Cei cinci sînt, într-o ordine aleatorie, Lucian Corlău (Vlădeni), Nicolae Began (Reviga), Mihai Valeriu (Movila), Dinu Valere (Giurgeni) și Dragomir Răducanu (Ciocîrlia). Aflați la al cincilea mandat, unii primari dinainte de 1989, precum Lucian Corlău, cei cinci par să dețină rețeta succesului în alegeri și sînt condamnați să rămînă primari pe viață sau pînă în momentul în care vor dori să nu mai candideze. Am avut curiozitatea de a încerca să aflăm cum este posibilă o astfel de performanță și, mai ales, de ce își doresc acești oameni să candideze mereu și mereu, în pofida nemulțumirilor acumulate de-a lungul mandatului.
«Mi-e teamă că vă dezamăgesc. Nu există o rețetă ori un secret. Trebuie să fii un bun gospodar, să nu minți oamenii și să fii atent la nevoile lor și să nu promiți fără să te ții de cuvînt. În rest, sîntem oameni ca toți oamenii și acum vorbesc despre toți, că în atîția ani de administrație am ajuns să-i cunosc pe fiecare în parte. Cît despre plecat, eu nu plec pentru că am lucruri neterminate și-mi este frică să nu mi le strice cine are să vină după mine. Am un program de 43 de miliarde derulat în cadrul măsurii 322 cum n-a visat neam de neamu’ meu c-o să ajungă să facă la Reviga. Am de finalizat alimentarea cu apă, am de promovat ansamblul „Mugurelul“, care e mîndria mea și inima comunei... Sînt multe de spus, multe, multe!... Nu mi-ar ajunge o zi, nici să mă laud, nici să mă plîng!» ne spune Niculae Began, primarul comunei Reviga, neuitînd să adauge că, în calitate de președinte al Grupului de Acțiune Local, din care localitatea lui face parte, ar putea cîștiga de trei ori mai mult decît ca primar...

«Viețași» de trei mandate
Discursul lipsit de surpize al primarului Niculae Began este repetat aproape la indigo de primarii care dețin deja trei mandate sau se pregătesc pentru a-l obține pe al treilea.
Este, bunăoară, cazul primarului din Sălcioara, Ionel Frițu, care a candidat în 1996 din partea Partidului Național al Automobiliștilor, devenit azi o ștearsă amintire. «Trebuie să stai cu oamenii, să te vadă în mijlocul lor... Să fii serios, să faci cît mai puține prostii... Numai merge cum era odată! Eu mai trebuie să termin alimentarea cu apă și pietruirea străzilor și, gata!, pot să spun că mi-am făcut datoria față de comună» explică Ionel Frițu.
Cu o modestie calculată, primarul comunei Albești se pregătește activ pentru cel de-al patrulea mandat și deja știe că-l va obține: «Mă flatează ideea, dar nu mă consider unul dintre primarii pe viață. Cred însă că e esențial ca un astfel de primar să fie un bun comunicator, un bun gospodar și să fie cinstit» schițează Marin Constantin imaginea primarului pe viață.
Cine sînt cei care par «condamnați» să rămînă primari, indiferent dacă corespund au ba acestui portret? Nominalizăm o duzină dintre ei, cu rezerva că mulți alții, cu mai puține mandate la activ, au șanse bune de a pătrunde în acest clasament care ne aparține și pe care sperăm ca alegerile viitoare să îl legitimeze: Gheorghe Catrinoiu (Fetești), Constantin Sava (Urziceni), Victor Moraru (Amara), Cărbune Ion (Alexeni), Vasile Cîmpulungeanu (Ciochina), Stelică Gheorghe (Ciulnița), Valentin Turiga (Dridu), Marian Pavel (Gheorghe Lazăr), Grigore Popa (Gîrbovi), Marian Profir (Grindu), Ioan Jipa (Gura Ialomiței), Nicolae Stoene (Jilavele), Alexandru Dinu (M. Kogălniceanu), Gheorghe Soare (Munteni Buzău), Florinel Negraru (Platonești), Eugen Tocileanu (Sărățeni), Nicolae Ursache (Săveni)...
Și clasamentul ar putea continua fără a risca prea mult, cu alți 6-7 primari care, deși nu au nimic comun cu profilul prezentat mai devreme, conduc cu mînă forte (asemeni lui Marian Profir, Constantin Sava sau Florinel Negraru) comunitățile care i-au votat la un moment dat. Ne oprim însă aici și promitem să revenim cu detalii mai aproape de campania electorală de anul viitor...

«Viețași» care au dat vrabia din mînă.... Nu putem încheia trecerea în revistă a primarilor pe viață fără a nominaliza două nume, respectiv cel al prefectului Mădălin Teculescu și cel al președintelui de filială PD-L, Cazacu Marinică. Cei doi au făcut parte și ei din plutonul primarilor pe viață din cadrul administrației ialomițene pînă cînd au decis că fotoliul de primar e prea mic pentru ambițiile personale. Așa se face că primul, actualul prefect Mădălin Teculescu, a renunțat în 2009 la Primăria Sfîntu Gheorghe, unde domina scena politică și socială de trei mandate, iar Cazacu Marincă a renunțat la fotoliul de primar al comunei Ion Roată pentru o iluzorie funcție de deputat pe care n-a mai obținut-o niciodată. Nu ne vom transforma în predicatori de ocazie gata să repete, asemenea tuturor celor care-i cunosc, că și-au ales poate o pălărie prea mare pentru capetele lor de foști primari. Vom observa însă cu precauție că singurul care se poate lăuda că a reușit să supraviețuiască cu succes unui transfer electoral de la o comunitate rurală la una urbană este actualul primar al muncipiului Urziceni, Constantin Sava, fost primar de Manasia. Iar această excepție confirmă regula, o regulă de aur pe care primarii ialomițeni o încalcă arareori și niciodată de bunăvoie.

2 Septembrie 2011, 05:49 (16903 vizualizări - 7 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Zidaru Ion:
(4 Noiembrie 2011, 14:16)
Primarii "vietasi" sunt in localitatile cele mai inapoiate si slab dezvoltate.
eu , din slobozia:
(6 Septembrie 2011, 19:07)
ii cunosc pe toti cei de mai sus , si nu sunt eterni ! Pur si simplu sunt dedicati cetatenilor pe care ii reprezinta . Asa ca daca vor mai castiga un mandat , sa dea Domnul sa poata face tot ceea ce isi doresc , ptr. comunitatile pe care le conduc !
vasile:
(3 Septembrie 2011, 21:32)
@Catavencu ,ii acuzi de pomana ,liberalii slobozeni au luptat ,cei de la Bucuresti insa au cedat Slobozia in favoarea Galatiului!Sper ca Martin sa candideze, ori ca PNL fara USD sau ca independent .Pe un alt site cineva spunea bine ca Ionascu se teme cel mai tare de Martin ,este exact opusul lui (in sens bun).Cred ca liberalii si Martin trebuiesc incurajati sa nu se lase pacaliti de Ionascu si Ciuperca !
catavencu:
(3 Septembrie 2011, 16:18)
S-a terminat cu Slobozia, ne vom intoarce in preistorie cu Ionascu, nu mai vedem noi investitori si un oras modern. Cu ce au gresit oamenii sa mai suporte inca o data candidatura unui infractor. Imi puneam mare baza in liberali dar vad ca s-au inrosit si ei, pe unde mergeam faceam lobii pentru liberalii slobozeni care renascusera in ultimul an. Sa va fie rusine ca suntei in acest partid, nu meritati, ce spun bratienii de ceea ce faceti ? Cred ca nu va mai exista in viitorul apropiat PNL in Slobozia.
peet:
(3 Septembrie 2011, 08:46)
ionascu sa-si faca oras separat(dar cine o sa mai lucreze la curte,la cimp si la ciubucuri.ar fi bine sa spele si sa bea apa de la robinet,sai intre mintile in cap.
UN CETATEAN:
(3 Septembrie 2011, 07:08)
scz ABAZIA(SLOBOZIA)
UN CETATEAN:
(3 Septembrie 2011, 07:03)
DAR ORASUL ABAZIA?URMARIRI DIN BOSCHETI,AMENZI LA LEGEA CIRCULATIEI DIN ORICE POZITIE ,ETC ...MAI AU SA SPUNA SA NU SE MAI ADUNE 4 PERSOANE LA UN LOC,INTR-UN ORAS TOTUSI CU CETATENI CIVILIZATI.MAI USOR CU ACESTI COMUNITARI DOMNILOR ,FACETI CA OAMENILOR SA LE FIE DOR DE COMUNISM?AVEM POLITIE (COMANDANT)PREGATITA ,NU VAD ACTIVITATEA LOR DECAT CA CA A UNOR ZBIRI ,SUNT CURIOS UNDE O SA SE AJUNGA

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 17 Oct 2019
140 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

IPJ Ialomița: «Și tu poți deveni polițist!»

Activitatea de selecționare a candidaților pentru concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne continuă. Până la data de 15 noiembrie 2019 candidații pot depune ...[citește_toată_știrea]

16 Octombrie 2019, 17:10
(59 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

15 Octombrie 2019, 17:30


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița desfășoară permanent acțiuni informativ-preventive dedicate siguranței tinerilor. Luni, 14 octombrie a.c,  peste 300 de elevi din Fetești au participat ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:15
(82 vizualizări - 0 comentarii)


3
Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

În perioada desfășurării Târgului tradițional de toamnă din Fetești, polițiștii au acționat cu efective sporite pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:10
(101 vizualizări - 0 comentarii)


4

Ialomița: Urmărit de polițiștii care au tras și focuri de avertisment, un tânăr s-a răsturnat cu mașina

Un tânăr de 20 de ani, din Hârșova, a fost reținut de polițiștii ialomițeni pentru cumul de infracțiuni la regimul circulației rutier. Va fi prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:05
(120 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

Autovehiculele pentru transportul persoanelor sau mărfurilor vor fi oprite pentru control, în această săptămână, de polițiștii rutieri. Activitățile sunt desfășurate simultan în toate statele membre ale ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:20
(106 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Persoană dispărută!

Fetești: Persoană dispărută!

Polițiștii din Ialomița caută o femeie, de 21 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să sune la numărul unic de urgență 112 ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:15
(98 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestați pentru «conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului» și «furt calificat»

La acest sfârșit de săptămână, polițiștii ialomițeni, în baza unor activități pe linia depistării persoanelor urmărite, au identificat, pe raza județului, mai multe persoane pe numele cărora instanțe de ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:10
(102 vizualizări - 0 comentarii)


8

Slobozia: «Surzii-creatori de frumos»

Asociația Națională a Surzilor din România aniversează 100 de ani de activitate pentru persoanele surde. Pentru promovarea și celebrarea istoriei și culturii comunității de surzi din România,  Asociația ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:05
(73 vizualizări - 0 comentarii)


9

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Octombrie 2019, 17:55


10

Jandarmii ialomițeni donează sânge

Jandarmii ialomițeni vor participa, în perioada 21-25 octombrie 2019, la o campanie de donare de sânge. Acțiunea este inițiată de Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița, cu scopul de a crește numărul donatorilor ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:45
(186 vizualizări - 0 comentarii)


Misleanu: Locuință cuprinsă de flăcări

O locuință din localitatea Misleanu a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de miercuri, 9 octombrie 2019. Focul a distrus o parte din acoperișul imobilului, dar și bunuri din incinta locuinței ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:40
(171 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Misleanu incendiu


12

Fetești: «Târgul de toamnă», supravegheat de jandarmi

Efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor asigura ordinea și liniștea publică în cadrul «Târgului de toamnă», eveniment desfășurat la Fetești. Manifestarea a debutat ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:35
(207 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Marți, 8 octombrie 2019, polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune informativ-preventivă pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile, victimizării minorilor în zona unităților de ...[citește_toată_știrea]

9 Octombrie 2019, 18:15
(156 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,60%-rata șomajului în luna august 2019

La sfârșitul lunii august 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița au fost înregistrați 4348 șomeri (dintre care 2024 femei), rata șomajului fiind de 4,60%. Din totalul ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:35
(204 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Vineri, 4 octombrie a.c., polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Urziceni au identificat pe raza municipiului Urziceni un bărbat, de 24 de ani, din localitate, pe numele căruia Judecătoria Urziceni ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:25
(190 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Verificarea stării tehnice a autovehiculului


Luni, 7 octombrie a.c., polițiștii Rutieri împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat pe raza municipiului Slobozia o acțiune de control în trafic. Scopul acesteia a fost reducerea ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:20
(193 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei la Fetești

Duminică, 6 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au acționat pentru depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea unor acte de vagabondaj. În urma activităților ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:10
(180 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 7-11 octombrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:55
(377 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 17 permise reținute, amenzi de peste 65 mii de lei

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat la 52 evenimente sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au constatat 6 infracțiuni. Astfel, polițiștii au reținut 17 permise ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:50
(277 vizualizări - 1 comentariu)


Bărbat din Andrășești, beat la volan

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au depistat în trafic un bărbat, de 45 de ani, din Andrășești, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:45
(259 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Tovărășia

Miercuri, 2 octombrie a.c., în jurul orelor 13,00, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească din Tovărășia. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:25
(338 vizualizări - 0 comentarii)


Filmul «Între Chin și Amin», premieră la Slobozia

Vineri, 4 octombrie a.c., începând cu orele 18,00, la Sala «Europa» a Consiliului Județean Ialomița va avea loc premiera filmului «Între Chin și Amin» . Filmul independent al lui Toma Enache este un omagiu ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:20
(435 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice»

Cu ocazia «Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice», Protopopiatul Slobozia în colaborare cu Asociația «Samarineni în comunitate» au organizat miercuri, 2 octombrie a.c., o activitate dedicată seniorilor ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:15
(311 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor feteșteni

Miercuri, 2 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. Astfel, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:10
(235 vizualizări - 0 comentarii)


ACS Viitorul Urziceni este în primele 10 cluburi din țară la șah

ACS Viitorul Urziceni este în primele 10 cluburi din țară la șah

În perioada 20-30 Septembrie 2019, Hotelul Aurora din localitatea Mamaia a găzduit Divizia A de șah clasic pe echipe. Divizia A este eșalonul secund al Campionatului Național de șah clasic pe echipe, o ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 15:35
(290 vizualizări - 2 comentarii)


Armășești: Arestat pentru «furt calificat» și «violare de domiciliu»

Marți, 1 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au reușit depistarea unui bărbat, de 25 de ani, din Armășești, pe numele căruia Judecătoria Urziceni a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:30
(319 vizualizări - 0 comentarii)


Activități preventive ale polițiștilor în școlile din Fetești

Marți, 1 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o serie de activități pe linia prevenirii faptelor cu violență, a traficului și a consumului de droguri, precum și siguranța rutieră în școlile ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:25
(278 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: La volan cu permisul suspendat

Polițiștii slobozeni au depistat un tânăr, de 24 de ani, din Amara, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Slobozia luni, 1 octombrie a.c., deși avea acest drept suspendat. În cauză, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:20
(264 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Zilele Recoltei 2019»

În perioada 5-6 octombrie 2019, în Piața Agroalimentară din Slobozia, va avea loc tradiționala manifestare a toamnei «Zilele Recoltei 2019», organizată de Primăria Municipiului Slobozia în parteneriat cu ...[citește_toată_știrea]

1 Octombrie 2019, 15:20
(362 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...