Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Asistență socială la standarde europene pentru Fetești

Protopopiatul Fetești vrea să investească 1,5 milioane de euro

Asistență socială la standarde europene pentru Fetești

Orașul Fetești este considerat unul dintre cele mai sărace orașe ale județului. Însă cea mai mare problemă a zonei, apreciază autoritățile locale, o reprezintă lipsa unor servicii sociale adecvate nevoilor populației. Pentru a contrabalansa această carență majoră, Biroul de Asistență Socială al Protopopiatului Fetești propune transformarea fostului sediu al Primăriei Fetești într-un Centru Multifuncțional care să permită asigurarea unor sevicii de asistență socială la standarde europene. Investiția în viitorul Centru se ridică la circa 1,5 milioane de euro și urmează să fie asigurată din fonduri europene.

Sediul vechii Primării, Centru de Asistență Socială
Sediul vechii Primării din Fetești a fost părăsit de către autoritățile locale, aflîndu-se în acest moment în conservare. Protopopiatul Fetești solicită Consiliului Local, printr-o adresă înaintată în luna octombrie 2011, cedarea clădirii cu titlu gratuit, în vederea reabilitării și transformării acesteia într-un centru socio-cultural.
Drumul de la idee la faptă. Biroul de Asistență Socială al Protopopiatului Fetești funcționează din 2004 și a obținut o acreditare legală în 2009. Reprezentantul Biroului, protopopul Marian Pătârlăgeanu, apreciază că ideea asigurării prin intermediul bisericii a unor servicii sociale vine dintr-o necesitate a comunității. «Ne dorim să asigurăm o dezvoltare armonioasă a membrilor comunității prin ajutarea și consolidarea comunității locale. Este un demers necesar și considerăm că biroul nostru de asistență socială a dovedit, prin acțiunile pe care le-a întreprins, că merită sprijinul autorităților locale» a declarat acesta. Potrivit raportului anual depus de către Protopopiatul Fetești, în ultimii doi ani, Biroul de Asistență Socială a desfășurat peste 20 de acțiuni în sprijinul comunității. Printre cele mai reprezentative dintre acesta se numără programul «Hristos a Înviat» care a avut ca scop oferirea de produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale unui număr de 95 de copii, 20 de persoane vîrstnice și 134 de familii din 15 parohii, dar și organizarea la 1 octombrie 2011 a «Zilei Pensionarului», ajunsă la cea de-a treia ediție. Finanțările pentru aceste acțiuni provin din fondurile proprii ale Biroului. Oficialii Biroului apreciază că eforturile de pînă în prezent au fost remarcate la nivelul comunității din Fetești, iar numărul celor care au beneficiat de serviciile sociale oferite se ridică la peste 200 de persoane.
Un sediu pentru servicii sociale. Pentru a susține și extinde serviciile sociale pe care le oferă, Protopopiatul Fetești a solicitat, în luna octombrie a acestui an, autorităților locale «darea cu titlu gratuit» a fostei Primării Fetești, abandonată la acest moment, «în vederea aplicării pe fondurile europene (Axa II și Axa III din Fondul Social European) a unui așezămînt socio-cultural». Potrivit expunerii de motive care însoțește solicitarea, «imobilul este în acest moment nereabilitat și nu există niciun program care să permită includerea lui în circuitul civil». Necesitatea schimbării proprietarului, susține protopopul Marian Pătârlăgeanu, este dictată de condițiile impuse pentru accesarea fondurilor europene necesare reabilitării: «Protopopiatul Fetești nu poate aduce vreo atingere intereselor Consiliului Local al municipiului Fetești întrucît, în aria de atragere de fonduri, administrația publică locală nu are vocație pentru liniile de finanțare pentru care solicitant poate fi doar Biserica. Iar pentru derularea acestei finanțări, finanțatorul nu acceptă reabilitarea și punerea în funcțiune a unui imobil pentru care nu există titlu de proprietate deplin» a declarat preotul Pătârlăgeanu. În cazul în care Consiliul Local Fetești va aproba dreptul de folosință gratuită asupra fostului sediu al Primăriei de către Biroul de Asistență Socială, noul centru socio-cultural se va circumscrie Strategiei de Dezvoltare a municipiului Fetești și va ajuta la realizarea obiectivelor prioritare ale acesteia. Potrivit Strategiei, «în această zonă a orașului este concentrată 65% din populație, a cărei viață socio-culturală este amenințată de scăderea nivelului de trai și insuficiența fondurilor alocate pentru instituțiile culturale și investițiile în acest domeniu». Fondurile care urmează să fie cheltuite pentru reabilitarea și înființarea noului centru socio-cultural urmează să fie accesate prin Măsura 3.1, pentru modernizarea și dezvoltarea serviciilor de educație și cultură, dar și prin Măsura 3.3 pentru creșterea capacității de furnizare a serviciilor sociale și socio-medicale.

1,5 milioane de euro pentru comunitatea feteșteană
Protopopul Marian Pătârlăgeanu susține activitatea Biroului de Asistență Socială a Protopopiatului Fetești de peste doi ani. Din păcate, eforturile sale de pînă acum pentru înființarea unui Centru socio-cultural la Fetești, s-au izbit de lipsa resurselor financiare. Axele de finanțare asigurate de către Uniunea Europeană reprezintă însă o oportunitate pe care părintele Marian Pătârlăgeanu speră să nu o rateze.
-Acreditarea obținută în 2009 și parteneriatele încheiate cu autoritățile locale ne recomandă ca un partener stabil și serios. Ceea ce dorim noi este să construim un ansambul de măsuri, programe și activități destinate copiilor, persoanelor vîrstnice, persoanelor cu handicap și familiilor aflate în dificultate sau cu grad de risc social care nu au posibilitatea de a-și realiza prin mijlocale proprii un mod normal și decent de viață.
-Care sînt facilitățile pe care intenționați să le construiți?
-Sediul fostei Primării Fetești este o clădire suficient de mare pentru a asigura toată gama de servicii socio-culturale pe care dorim să le asigurăm. Vom construi acolo cabinete medicale care vor asigura servicii gratuite către cetățeni, un Centru de asistență socială pentru cei fără adăpost sau cei aflați în dificultate, dar și o sală de spectacole care să permită desfășurarea de activități culturale. La acest moment orașul nu are o sală de spectacole suficient de mare pentru elevi, iar aceștia sînt obligați să-și desfășoare activitățile în spații improprii. Este doar un exemplu, mai sînt și alte necesități pe care le putem acoperi.
-Ce șanse aveți să accesați fondurile europene despre care vorbim?
-Nu vorbim de șanse, ci de certitudini. Avem convingerea că, de la momentul aprobării proiectului, în mai puțin de 6 luni vom avea acces la aceste fonduri. Evident, acest deziderat nu este posibil fără sprijinul Consiliului Local Fetești, fără acordul consilierilor și al comunității. Tocmai de aceea facem acest lobby permanent, pe care îl considerăm necesar pentru înțelegerea exactă a mizei. Cerințele finanțării impun această variantă legală de transfer. Altfel, investiția nu este posibilă!
-Garantați apariția noului Centru socio-cultural?
-El există deja, într-o fomă incipientă. Toate proiectele și acțiunile noastre din ultimii ani reprezintă, fiecare în parte, garanția a ceea ce se va întîmpla în viitor. Un sediu și facilitățile pe care le putem asigura prin intermediul lui vor permite extinderea și consolidarea acestor servicii. În zona Fetești sînt cel puțin zece mii de persoane care au nevoie de asistență socială, într-un fel sau altul. Și noi, și celelalte asociații de profil care activează în zonă avem nevoie de un start instituțional. Acest sediu reprezintă doar începutul...
(articol apărut în Independent nr. 574/07.12.2011)

30 Decembrie 2011, 08:21 (14145 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
Protopopiatul Fetești: «Împreună pentru semeni»

Comentariile cititorilor:


Gigi:
(16 Ianuarie 2012, 09:38)
Mă minunez cum toată lumea atacă fără să se informeze înainte. Poate fondurile sunt alocate pentru renovare și nu pot fi "redirecționate" către altceva! Când faci ceva bine e de rău, când faci ceva rău e tot de rău, toată lumea este suspicioasă la absolut orice și nimeni nu mai apreciază nici un efort.
Amir:
(2 Ianuarie 2012, 17:22)
No drumul spre iad e pavat de bune intentii, pai cum zicea cineva mai inainte, de 1,5 milioane euro se construiau 10 spatii cu aceasta destinatie, da popa minte si cine-i fraier il crede.Daca tot sunt ei oamenii biserici, interesati de bunul mers al lucrurilor prin comunitate, de ce nu ajuta spitalele deja existente, scolile si institutiile de cultura, da lor li-i gandul la pomeni, chestii cu titlu gratuit, pentru ei si sefii lor.
Cunoscator:
(30 Decembrie 2011, 19:37)
Nu s-a găsit un popa mai cinstit decât cel din Țăndărei sa ceară înființarea unui asemenea centru în Fetești????? După părerea mea cu 1,5 milioane de euro se poate crea un centru mult mai performant de la pământ, decât să se reabiliteze vechiul sediu al primăriei. Oare nu sunt alte locuri în Fetești unde s-ar putea construi așa ceva????Aici s-ar putea să fie alte interese mult mai mari decât renovarea localului.....prin târg a umblat vorba ca vechea primărie este deja a unuia care tot construiește pe unde vrea. Oare această cerință a „Sfântului” popă de la Țăndărei nu este doar un braț al episcopului Vicențiu, care spun „sutanele preoțești” l-ar fi întrecut pe Teodosie „Șpagoveanu”...poate sunt doar vorbe. Acum către redacția ziarului, parcă în aceste pagini am citit de „harul și sfințenia” popi din Țăndărei care vrea să parvină cu orice preț....sau erau doar comentarii de la atei:)))
asd:
(30 Decembrie 2011, 12:04)
Din doua una: ori popa este inconstient si risca viata altora intr-un sediu care sta sa cada, ori primarul minte si sediul este ok pentru a fi folosit de oameni.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 29 Ian 2020
77 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

28 Ianuarie 2020, 18:10


Fetești: Un bătrân de 70 de ani a ars în propria casă

Fetești: Un bătrân de 70 de ani a ars în propria casă

Luni, 27 ianuarie 2020, în jurul orelor 11,45, a fost anunțată izbucnirea unui incendiu la o locuință din localitatea Fetești. 10 subofițeri, două autospeciale de stingere cu apă și spumă dar și un echipaj ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:40
(66 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


Andrășești: A intrat cu mașina în pom

Luni, 27 ianuarie a.c., în jurul orelor 21,35, un autoturism a derapat de pe partea carosabilă și s-a izbit de un copac, pe raza localității Andrășești. La fața locului au sosit salvatorii de la Detașamentul ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:35
(51 vizualizări - 0 comentarii)


Vlădeni: Un mort și o persoană rănită în urma unui accident rutier

În noaptea de luni spre marți, 27/28 ianuarie a.c., în jurul orei 2,30, cinci persoane aflate într-un autoturism au fost implicate într-un accident pe raza localității Vlădeni. La fața locului au sosit ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:25
(87 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Vlădeni accident


4

Valea Ciorii: Un incendiu a lăsat o casă fără acoperiș

Luni, 27 ianuarie a.c., în jurul orelor 11,00, la sediul Dispeceratului Inspectoratului a fost semnalat un incendiu la o locuință din localitatea Valea Ciorii. O ambulanță SMURD și două autospeciale cu ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:20
(59 vizualizări - 0 comentarii)


Cocora: Pieton accidentat mortal

Marți, 28 ianuarie 2020, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Slobozia s-au deplasat pe DJ102H, în localitatea Cocora, unde un bărbat în vârstă de 27 de ani a accidentat mortal un bărbat în vârstă de ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:15
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: Incendiu de vegetație

Luni, 27 ianuarie a.c., în jurul orelor 18,50, a fost semnalată izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată în zona localității Movilița. La fața locului s-a deplasat un echipaj al Detașamentului de Pompieri ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:10
(36 vizualizări - 0 comentarii)


Avarie pe conducta de alimentare cu apă la Dridu

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă de la intersecția străzilor Principală cu Busuiocului din localitatea Dridu-Ialomița, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei ...[citește_toată_știrea]

28 Ianuarie 2020, 15:05
(63 vizualizări - 0 comentarii)


8
Incendii la Dridu, Gura Ialomiței, Slobozia și Bordușelu

Incendii la Dridu, Gura Ialomiței, Slobozia și Bordușelu

În curzul zilei de vineri, 24 ianuarie a.c., pompierii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă din localitatea Dridu. La locul solicitării s-au deplasat ...[citește_toată_știrea]

27 Ianuarie 2020, 14:20
(110 vizualizări - 0 comentarii)


9

Greci: Accident produs de un șofer băut cu permisul suspendat

Duminică, 26 ianuarie a.c., polițiștii din Fierbinți Târg au intervenit la un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. Din verificări a reieșit că un bărbat, de 44 de ani, din județul Ilfov, în timp ...[citește_toată_știrea]

27 Ianuarie 2020, 13:20
(109 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Greci accident


10

IPJ Ialomița: 37 permise reținute, amenzi de peste 244 mii de lei

În perioada 24-26 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au acționat, pe raza județului, pentru prevenirea evenimentelor negative și creșterea siguranței rutiere. Pe parcursul celor 3 zile, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

27 Ianuarie 2020, 13:15
(95 vizualizări - 1 comentariu)


Fetești: Condamnat de Tribunalul Militar pentru «ucidere din culpă», arestat

Joi, 23 ianuarie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Fetești au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

27 Ianuarie 2020, 13:10
(140 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești arestare


12

Slobozia: A fost jefuit magazinul Altex

Polițiștii din Slobozia caută mai mulți suspecți care, în noaptea de miercuri spre joi, 22/23 ianuarie 2020, au pătruns prin efracție în incinta Magazinului Alex, din zona Value Centre Slobozia. Hoții au ...[citește_toată_știrea]

25 Ianuarie 2020, 20:05
(890 vizualizări - 3 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

24 Ianuarie 2020, 14:50


Fetești: Pieton în scaun cu rotile, lovit de o mașină

Un bătrân de 72 de ani, aflat în scaunul cu rotile, din localitatea Făcăeni, a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină. Accidentul s-a petrecut miercuri, 22 ianuarie 2020, pe raza municipiului ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:25
(261 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești accident


Ialomița: A intrat cu mopedul într-o mașină

Un bărbat de 40 de ani, din localitatea Valea Ciorii, s-a ales marți, 22 ianuarie 2020, cu un dosar penal fiind identificat în trafic fără permis de conducere. Polițiștii s-au sesizat după ce acesta a provocat ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:20
(263 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Hora Unirii» la Grădinița «Piticiot»

Preșcolarii Grădiniței «Piticot» din Slobozia au participat la un eveniment organizat de Protopopiatul Slobozia, cu scopul de a marca Ziua Micii Unirii. La finalul manifestărilor, copiii s-au prins de mâini ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:15
(201 vizualizări - 0 comentarii)


Făcăeni: La volan sub influența alcoolului

Un tânăr de 26 de ani, din localitatea Făcăeni, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost depistat în trafic sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a refuzat de asemenea să se prezinte la spital pentru ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:10
(177 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Lemne de foc vândute ilegal

Miercuri, 22 ianuarie 2020, polițiștii din Ialomița au desfășurat o amplă acțiune de combatere a infracțiunilor la regimul silvic. Astfel, oamenii legii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale în valoare ...[citește_toată_știrea]

23 Ianuarie 2020, 16:05
(280 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Pietonii, victime ale șoferilor grăbiți

În cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2020, trei pietoni au ajuns la spital, fiind victime ale accidentelor de circulație. În primul caz este vorba despre un bărbat, de 47 de ani, domiciliat în Amara, care ...[citește_toată_știrea]

22 Ianuarie 2020, 18:10
(322 vizualizări - 2 comentarii)


IPJ Ialomița: Simulare VR pentru prevenirea furturilor din locuințe

Acțiune inedită a polițiștilor ialomițeni în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuințe «Hoții îți invadează intimitatea». Miercuri, 22 ianuarie 2020, oamenii legii le-au prezentat clienților ...[citește_toată_știrea]

22 Ianuarie 2020, 18:05
(254 vizualizări - 1 comentariu)


Valea Ciorii: Peste 300 kg de pește, o barcă pneumatică și plase, confiscate de polițiști

Valea Ciorii: Peste 300 kg de pește, o barcă pneumatică și plase, confiscate de polițiști

Aproape 300 de kilograme de pește din speciile crap și somn precum și o barcă pneumatică și plase de pescuit au fost confiscate de polițiștii ialomițeni în localitatea Valea Ciorii. Astfel, luni, 20 ianuarie ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 14:15
(367 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Luni, 20 ianuarie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii din Stelnica, în timp ce efectuau un filtru rutier pe raza comunei Vlădeni, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 14:10
(331 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: 16 persoane evacuate dintr-un bloc cu 4 etaje

16 persoane au fost evacuate în cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2020, dintr-un bloc cu 4 etaje din Fetești, din cauza unei butelii care a luat foc. La locul intervenției au participat pompierii Gărzii ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 12:35
(273 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița atenționează: Sunt active 17 focare de pestă porcină africană!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că luni, 20 ianuarie 2020, pe raza județului Ialomița, sunt declarate 17 focare de pestă porcină africană. Astfel, în localitatea ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 15:10
(327 vizualizări - 0 comentarii)


Bucu: 190 kg de pește, confiscate

Vineri, 17 ianuarie a.c., polițiștii au oprit pentru control, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din județul Ilfov. În urma verificării autovehiculului, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:45
(306 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Săli de jocuri de noroc, verificate de polițiști

Duminică, 19 ianuarie a.c., polițiștii de Ordine Publică și Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au desfășurat o acțiune preventivă pentru creșterea gradului de siguranță al ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:40
(304 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au oprit pentru control, pe raza comunei Săveni, un autoturism condus de un bărbat de 60 ani. În urma testării cu aparatul ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:35
(238 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 4 accidente, cinci victime

În ultimele 48 ore, la nivelul județului Ialomița, pompierii au acționat pentru gestionarea a 62 intervenții destinate protecției comunității, din care 57 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 10:40
(211 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Slobozia, arestat pentru «tâlhărie calificată»

În cursul zilei de 15 ianuarie a.c., polițiștii slobozeni au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 de ani cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de «tâlhărie calificată», săvârșită ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 12:10
(423 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...