Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

O vioară într-un azil...

O vioară într-un azil...

Povestea vieții profesorului Ioniță Niță are un început fericit. Chiar dacă acum trupul dascălului este măcinat de boală, el a reușit să dezvăluie clipele în care a trăit la superlativ fiecare pas din existența sa. Momentele în care se afla în sala de clasă alături de elevii săi și cele în care el a reușit să învețe să facă vioara să prindă viața.

Salt în trecut...
Sînt aproape cinci ani de cînd ilustrul profesor de vioară al Liceului Pedagogic «Matei Basarab» din Slobozia, Ioniță Niță a părăsit spațiul public și a decis să își ducă restul zilelor în azilul de pe strada Lacului. Aici, bătrînul dascăl se simte cu adevărat liniștit. Spune că are parte de orice îi trebuie și că este vizitat în permanență de rudele sale. «Mă simt foarte bine aici. Toată lumea este atentă cu mine» susține unul din cei mai apreciați profesori ai județului. Pe chip i se citește dorința arzătoare de a evoca vremurile în care intra în sala de clasă, iar zecile de fețe zîmbitoare ale elevilor săi așteptau cu sufletul la gură să înceapă lecția de vioară. Aceea este perioada în care profesorul Niță a excelat și despre care bătrînului dascăl îi place foarte mult să vorbească. În camera unde profesorul a decis să stăm de vorbă se așterne liniștea. Preț de cîteva secunde, el își închide ochii. A fost nevoie să întrebăm doar... «Vă mai amintiți?...» pentru că imediat glasul său adaugă «cum era viața mea în trecut, vreți să spuneți? Vă lămuresc imediat...». Crezînd că încearcă să își aleagă vorbele, expresia feței sale se schimbă brusc, iar buzele subțiri încep să murmure șoptit, lucruri pe care doar sufletul său le putea auzi. Și cei 61 de ani de viață învie de sub pînza subțire a pleoapelor: «Eu am început să cînt la vioară de cînd aveam vreo 4 ani... Tatăl meu a fost cel care a ținut să învăț studiez acest instrument. Țin minte că făceam tot felul de exerciții pentru a avea o poziție a corpulului, asemenea unui violonist adevărat. Ca să fac acest lucru, tata îmi lega de grindă arcușul, iar eu trebuia să întind mîna după el...» își amintește profesorul cu vocea stinsă.

Tinerețe fără bătrînețe
Cu același voce, vorbește și despre momentele în care, la rîndul său, a purtat uniformă și aștepta cuminte în bancă să înceapă cursurile. A studiat vioara la cele mai apreciate școli de muzică din întreaga țară... Este vorba despre Liceul de Muzică «George  Enescu» de la București, iar pe vremea studenției a urmat cursurile Conservatorului. A ajuns la Slobozia în urma repartițiilor și a muncit din greu pentru a-și învăța elevii să mînuiască strunele viorilor. Mai bine de trei decenii a vegheat fiecare mînă care atingea arcușul. A participat la numeroase concursuri de muzică, iar prin talentul cu care și-a pregătit elevii numele său a primit ropote de aplauze. Unii dintre școlarii care au luat lecții de vioară de la maestrul Ioniță Niță nu au mers pe același drum, alții însă au dorit să îi calce pe urme și au ajuns la fel de cunoscuți. Chiar dacă profesorul nu și-i amintește pe toți, reușește însă să aleagă un nume. Este cel al cunoscutei soprane Mirela Bunoaica, a cărei voce a reușit să cucerească întreaga Europă.

Destine la indigo Dintre amintiri, cea mai dragă profesorului Ioniță Niță este cea legată de compozitorul Ionel Perlea. L-a cunoscut pe vremea cînd era încă elev la Liceul «George Enescu». Atunci a avut șansa să ia parte la  unul ultimele concerte de muzică clasică organizate sub bagheta marelui Ionel Perlea. «Era electrizant, deși era țintuit în scaunul cu rotile. Sub bagheta lui, orchestra a prins viață, iar muzica s-a scurs în noi. Nu-mi mai aduc aminte ce a dirjat, ce cînta orchestra... Am să țin minte însă cît voi trăi aplauzele și emoția care m-a însoțit zile în șir. Chiar și acum, după atîția ani! M-a făcut să uit că dirijează dintr-un scaun cu rotile» ne spune maestrul Ioniță, senin. Îl lăsăm țintuit în propriul lui scaun... Unul la fel, măcinat de rugină, cu roți cauciucate și triste. Un scaun cu rotile!

12 Martie 2012, 08:18 (12337 vizualizări - 14 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Gigi:
(1 Decembrie 2013, 18:30)
Intamplator am dat de acest articol,demulte ori mam gandit daca domn profesor mai traieste. A fost un adevarat talent a-l vioarei,am facut orele de muzica timp de 3 ani la scoala nr 7. Era un profesor adevarat isi iubea munca,ar fi pacat daca nu i s-ar aloca numelui sau o scoala ,gradinita,strada pentru ca datorita muncii sale multi au ajuns in orchestre. Roig daca cineva poate sa-mi confirme daca mai traieste domnu Nita Ionita sau de ce nu mai asteptam prin intermediul ziarului independent stiri despre dansul.
Cristin State:
(1 Octombrie 2012, 18:01)
Dl. Ionita mi-a fost profesor vreme de 3 ani la liceul Ionel Perlea, in Slobozia. N-am sa uit niciodata cursurile domieni sale si pasiunea cu care ne vorbea despre curente artistice manifestate in muzica, sau despre compozitori si lucrarile lor. Mai presus de orice am sa-mi amintesc intotdeauna cu emotie auditiile din orele de Istoria Muzicii.
Daca ar fi sa-l numesc pe cel care m-a invatat sa ascult muzica clasica, domnia sa este acela!

Va multumesc Domnule Profesor!
gogucaramida:
(17 Iunie 2012, 06:18)
Pacat ca multe valori ale Romaniei dispar din cotidian in negura uitarii iar leprele si "interlopii"ocupa primele pagini ale ziarelor si televiziunilor
siviu:
(16 Iunie 2012, 18:44)
Imi amintesc perfect imaginea lui...cand eram in liceu. Un om masiv, sau cel putin asa il vedeam eu, vesnic cu o carja in mana si cu mers usor schiopatat. Prin oras daca il vcedeam il recunoasteam de la spate. Tin minte ca vreo ora sau doua am facut cu el. ...dar ce ore.... m iau ramas si acum in minte. Ne punea muzica clasica si incerca sa ne faca sa intelegem ceea ce a vrut sa spuna compozitorul in cauza in opera respectiva... unii radeau de bietul om, dar rau faceau. Abia acum - si ABSOLUT INTAMPLATOR - am dat de articolul acesta si am aflat ca e la azil.....pacat. dar macar are parte de liniste, cand ia vioara in mana e in lumea lui, traieste cu adevarat muzica adevarata. muzica care de 400 de ani nu a murit. muzica care va trai vesnic
..:
(13 Martie 2012, 08:16)
Danuteee...esti dus mamica
SWK:
(13 Martie 2012, 07:50)
Danut fi mai explicit !!! din textul redactat nu se intelege nimic.
..:
(13 Martie 2012, 03:02)
arata mai bine de cand este la camin...cand era cu ultima sotie arata groaznic( mi-a fost prof la nr 3)
danut:
(13 Martie 2012, 02:37)
Eu l am avut profesor un trimestru ...in locul lui nenea Gica...La ora de muzica eu i am curatat covoarele(ala din sufragerie si mochetele).Nevasta lui era frumoasa si...buna...va zic IO ca doar am curatat cu ea covorul..de vreo patru ori...adica am developat(laba) dupa ce am vazut cum se freaca covorul...era frumoasa si buna ..doamna....stiu c a locuit langa scoala 3....l am vazut pe Ionita pe strada ca are probleme dupa accident cerebral...dar sa te paraseasca si familia...Probabil adevarul e la mijloc...Mie doamna chiar mi s a parut serioasa la cat de frumoasa si buna era!
PROFESOR:
(12 Martie 2012, 14:39)
Bine faceți, domnilor, că pe lângă parosici și băcănei și alți hoți, mai aduceți aminte de oameni adevărați! Ioniță Niță a fost un model de profesor, nu ca hahalerele de acum! Ce se mai certa cu bietul Nedelcu Gheorghe, pe teme profesionale! Erau simpatici, mai mare dragul să-i asculți, dar să-i și împaci că venea CÂNTAREA ROMÂNIEI și ei doi erau fala școlii! Că e la azilul din Slobozia, nu mă mir! Soția l-a părăsit cu cele două fete...Mai bine la azil decât cu Emilia!
felicitari!:
(12 Martie 2012, 14:13)
Mda, un articol bun si o dovada in plus ca acest ziar este cel mai bun de pe piata. Exista astfel de oameni si felicitari ziarului Independent ca ii promoveaza.
ciprian:
(12 Martie 2012, 14:04)
Ce frumos e scris.
CĂNTAREA:
(12 Martie 2012, 13:52)
Dl. IONIȚĂ era un coleg excepțional! L-am cunoscut la Școala 3, unde avea ore și dirija corul școlii...Avea două fete frumoase. A fost dedicat meseriei, foarte conștiicios și pregătit!
SORIN:
(12 Martie 2012, 10:19)
Corect, Ioniță Niță a fost unul din cei mai serioși profesori și dirijori pe care i-a avut Slobozia, chiar dacă mulți i-au contestat valoarea și competența profesională. Păcat că a ajuns la azil, dar, ce să faci, asta-i viața. L-am cunoscut și pe tatăl său, nea Alexe, unul dintre cei mai buni acordeoniști ai anilor '60-'80. Nu știu ce rude ar mai avea, mai ales după ce soția l-a părăsit, o femeie rea care, deși n-avea serviciu, se purta ca o țață ce și era, cheltuind banii profesorului. După ce n-a mai avut ce cheltui, l-a părăsit, sărac și bolnav. O ordinară! Știu că avea un băiat, Alex dacă nu mă-nșel, pe care îl "băgase" la liceul de arte, unde studia, probabil, clarinetul. N-am știut că profesorul e la azil. Promit să-l vizitez cât mai curând.
paul:
(12 Martie 2012, 08:33)
te felicit victore pentru acest articol

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 20 Ian 2020
221 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Tânăr din Slobozia, arestat pentru «tâlhărie calificată»

În cursul zilei de 15 ianuarie a.c., polițiștii slobozeni au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 de ani cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de «tâlhărie calificată», săvârșită ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 12:10
(218 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Acțiune de prevenire

Joi, 16 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor în zona unităților de învățământ, precum și ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:50
(149 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Cartierul Fetești Oraș

Pentru remedierea unei avarii survenită la nivelul unui branșament de pe strada Călărași din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile vineri, 17 ianuarie 2020, în ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:40
(121 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

16 Ianuarie 2020, 18:55


4

DSVSA Ialomița: Au fost identificate zonele de risc privind gripa aviară

În contextul răspândirii virusului gripei aviare, reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița au identificat zonele din județ cu risc epidemiologic ridicat. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:20
(305 vizualizări - 0 comentarii)


Polei în Ialomița: Două accidente, patru persoane rănite

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere produse pe raza județului, soldate cu rănirea a patru persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:05
(263 vizualizări - 0 comentarii)


Bătrân de 70 de ani din Făcăeni, beat la volan

Miercuri, 15 ianuarie a.c., în jurul orelor 18,00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 70 de ani, din comuna Făcăeni, care conducea un autoturism pe raza localității ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:55
(398 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Gheorghe Doja, arestat după ce a condus fără permis

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:50
(214 vizualizări - 1 comentariu)


8

Accident la intrare în Movila

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orei 7,30, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe raza localității Movila, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:40
(231 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila accident


9

Bucu: La volan cu permisul suspendat

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orelor 15,30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de către un bărbat, de 47 de ani, din București, care a ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:35
(277 vizualizări - 1 comentariu)


10

Acțiune a polițiștilor feteșteni

Marți, 14 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. În cadrul acțiunii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:30
(251 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Locuri de muncă în Germania pentru studenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomita anunță ȋnceperea perioadei de ȋnregistrare a aplicațiilor ȋn programul destinat studenților care doresc să desfășoare o activitate lucrativă pe ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:15
(208 vizualizări - 0 comentarii)


12
Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Miercuri, 15 ianuarie 2020, cu prilejul «Zilei Culturii Naționale» și aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, la Liceul Tehnologic «Mihai Eminescu» din Slobozia, elevii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:10
(313 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Bătrână de 87 de ani, moartă într-un incendiu

Moldoveni: Bătrână de 87 de ani, moartă într-un incendiu

În noaptea de marți spre miercuri, 14/15 ianuarie 2020, puțin trecut de miezul nopții, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Moldoveni. La ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 11:20
(230 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

14 Ianuarie 2020, 17:10


Amara: Biciclist acroșat de un autoturism

Luni, 13 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs în localitatea Amara, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate ...[citește_toată_știrea]

14 Ianuarie 2020, 11:50
(191 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Cu permisul suspendat și beat la volan a produs un accident rutier

Sâmbătă, 11 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, în timp ce acționau pe raza localității Bucu, pe linia depistării persoanelor care conduc autovehicule aflate sub influența băuturilor ...[citește_toată_știrea]

13 Ianuarie 2020, 15:50
(217 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziție la Ion Roată la un bărbat suspectat de «tăiere ilegală» și «furt de arbori»

Percheziție la Ion Roată la un bărbat suspectat de «tăiere ilegală» și «furt de arbori»

Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Secției 6 Ion Roată au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat din comuna Ion Roată, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de «tăiere ilegală ...[citește_toată_știrea]

13 Ianuarie 2020, 15:45
(273 vizualizări - 0 comentarii)


Chirana: Un bărbat din Iași a murit într-un accident rutier

Chirana: Un bărbat din Iași a murit într-un accident rutier

Un grav accident rutier s-a petrecut în seara zilei de vineri, 10 ianuarie 2020, în zona Chirana. Se pare că șoferul unui autovehicul, identificat în persoana unui bărbat de 68 de ani, cu domiciliul în ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 20:20
(804 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Chirana accident


Taximetriștii din Fetești, amendați de polițiști

Taxiurile din Fetești au fost verificate de polițiștii ialomițeni. În urma controalelor, oamenii legii au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește starea tehnică a autovehiculelor, dar și faptul ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 17:20
(301 vizualizări - 1 comentariu)


Ajutoare de peste 500 mii de lei, acordate de Epsicopia Sloboziei și Călărașilor

Reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au realizat un bilanț al ajutoarelor pe care le-au acordat persoanelor aflate în dificultate din cadrul Episcopiei în ultimul trimestru al anului 2019 ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 17:05
(317 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Reținut pentru «tâlhărie calificată»

Polițiștii slobozeni au depistat persoana bănuită de comiterea infracțiunii de «tâlhărie calificată» săvârșită în data de 3 noiembrie 2019, asupra unei femei din municipiul Slobozia. Bărbatul în cauză a ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 14:35
(480 vizualizări - 0 comentarii)


Două fete din Amara, dispărute

Două fete din Amara, dispărute

Polițiștii din Ialomița caută două minore, de 14 și 15 ani, care au plecat de la domiciliu. Persoanele care pot oferi informații care să conducă la depistarea acestora, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 10:40
(1008 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Amara dispărute


Tânăr din Slobozia, arestat

Miercuri, 8 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 10:35
(287 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia arestare


Primăria Slobozia: Obligativitatea de înscriere în Registrul Agricol

Primăria Municipiului Slobozia aduce la cunoștința persoanelor fizice și juridice obligația acestora de a declara următoarele date pentru înscrierea în Registrul Agricol. Astfel, între 5 ianuarie și ultima ...[citește_toată_știrea]

8 Ianuarie 2020, 11:20
(600 vizualizări - 0 comentarii)


Cosâmbești: Bătrână de 77 de ani, acroșată de o mașină

Luni, 6 ianuarie a.c., polițiștii rutieri din Slobozia au intervenit la un accident rutier produs pe DJ201, în localitatea Cosâmbești, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate a ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 14:50
(462 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Constănțean reținut pentru «înșelăciune» și «fals în înscrisuri sub semnătură privată»

Un bărbat de 34 de ani a fost reținut luni, 6 ianuarie 2020, de polițiștii ialomițeni, pentru comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune în formă continuată și de fals în înscriuri sub semnătură privată ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 13:55
(352 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Făcăeni, depistat băut la volan

Luni, 6 decembrie a.c., polițiștii din Fetești au depistat un tânăr de 22 de ani, din Făcăeni, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu în timp ce se afla sub influența alcoolului. ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 13:45
(215 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 5 permise reținute, amenzi de peste 79 mii de lei

Luni, 6 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 24 de evenimente, dintre care 23 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. De asemenea, au fost sesizate 8 infracțiuni ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 13:40
(425 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,38%

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4094 șomeri (din care 1867 femei), rata șomajului fiind de 4,38%, cu 0,97 pp ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 10:20
(278 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
PSD ist de Slobozia în Slobozia bea apă cu trihalometani Gogu în Slobozia bea apă cu trihalometani Vio în Slobozia bea apă cu trihalometani Cici în Inflație de candidați pentru șefia Consiliului Județean Ialomița Catalin în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 15 ianuarie 2020 Nuuu în Inflație de candidați pentru șefia Consiliului Județean Ialomița la vremuri noi, tot noi în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia Dorel în Luminița Barcari, nominalizată pentru o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației @alt/votant în Himerele investiționale ale administrației Mocioniu cetatean în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia cetatean în Ialomița: Neglijată de familie, a ajuns în grija statului Sax în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! @cetatean în Luminița Barcari, nominalizată pentru o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației @Ialomiten(!?)psd în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia Simi On Line în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! plătitor de taxe în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia sandu în Reținut pentru că vindea ilegal icre negre cetatean în Luminița Barcari, nominalizată pentru o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației Ialomiten în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia alegator în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...