Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

O vioară într-un azil...

O vioară într-un azil...

Povestea vieții profesorului Ioniță Niță are un început fericit. Chiar dacă acum trupul dascălului este măcinat de boală, el a reușit să dezvăluie clipele în care a trăit la superlativ fiecare pas din existența sa. Momentele în care se afla în sala de clasă alături de elevii săi și cele în care el a reușit să învețe să facă vioara să prindă viața.

Salt în trecut...
Sînt aproape cinci ani de cînd ilustrul profesor de vioară al Liceului Pedagogic «Matei Basarab» din Slobozia, Ioniță Niță a părăsit spațiul public și a decis să își ducă restul zilelor în azilul de pe strada Lacului. Aici, bătrînul dascăl se simte cu adevărat liniștit. Spune că are parte de orice îi trebuie și că este vizitat în permanență de rudele sale. «Mă simt foarte bine aici. Toată lumea este atentă cu mine» susține unul din cei mai apreciați profesori ai județului. Pe chip i se citește dorința arzătoare de a evoca vremurile în care intra în sala de clasă, iar zecile de fețe zîmbitoare ale elevilor săi așteptau cu sufletul la gură să înceapă lecția de vioară. Aceea este perioada în care profesorul Niță a excelat și despre care bătrînului dascăl îi place foarte mult să vorbească. În camera unde profesorul a decis să stăm de vorbă se așterne liniștea. Preț de cîteva secunde, el își închide ochii. A fost nevoie să întrebăm doar... «Vă mai amintiți?...» pentru că imediat glasul său adaugă «cum era viața mea în trecut, vreți să spuneți? Vă lămuresc imediat...». Crezînd că încearcă să își aleagă vorbele, expresia feței sale se schimbă brusc, iar buzele subțiri încep să murmure șoptit, lucruri pe care doar sufletul său le putea auzi. Și cei 61 de ani de viață învie de sub pînza subțire a pleoapelor: «Eu am început să cînt la vioară de cînd aveam vreo 4 ani... Tatăl meu a fost cel care a ținut să învăț studiez acest instrument. Țin minte că făceam tot felul de exerciții pentru a avea o poziție a corpulului, asemenea unui violonist adevărat. Ca să fac acest lucru, tata îmi lega de grindă arcușul, iar eu trebuia să întind mîna după el...» își amintește profesorul cu vocea stinsă.

Tinerețe fără bătrînețe
Cu același voce, vorbește și despre momentele în care, la rîndul său, a purtat uniformă și aștepta cuminte în bancă să înceapă cursurile. A studiat vioara la cele mai apreciate școli de muzică din întreaga țară... Este vorba despre Liceul de Muzică «George  Enescu» de la București, iar pe vremea studenției a urmat cursurile Conservatorului. A ajuns la Slobozia în urma repartițiilor și a muncit din greu pentru a-și învăța elevii să mînuiască strunele viorilor. Mai bine de trei decenii a vegheat fiecare mînă care atingea arcușul. A participat la numeroase concursuri de muzică, iar prin talentul cu care și-a pregătit elevii numele său a primit ropote de aplauze. Unii dintre școlarii care au luat lecții de vioară de la maestrul Ioniță Niță nu au mers pe același drum, alții însă au dorit să îi calce pe urme și au ajuns la fel de cunoscuți. Chiar dacă profesorul nu și-i amintește pe toți, reușește însă să aleagă un nume. Este cel al cunoscutei soprane Mirela Bunoaica, a cărei voce a reușit să cucerească întreaga Europă.

Destine la indigo Dintre amintiri, cea mai dragă profesorului Ioniță Niță este cea legată de compozitorul Ionel Perlea. L-a cunoscut pe vremea cînd era încă elev la Liceul «George Enescu». Atunci a avut șansa să ia parte la  unul ultimele concerte de muzică clasică organizate sub bagheta marelui Ionel Perlea. «Era electrizant, deși era țintuit în scaunul cu rotile. Sub bagheta lui, orchestra a prins viață, iar muzica s-a scurs în noi. Nu-mi mai aduc aminte ce a dirjat, ce cînta orchestra... Am să țin minte însă cît voi trăi aplauzele și emoția care m-a însoțit zile în șir. Chiar și acum, după atîția ani! M-a făcut să uit că dirijează dintr-un scaun cu rotile» ne spune maestrul Ioniță, senin. Îl lăsăm țintuit în propriul lui scaun... Unul la fel, măcinat de rugină, cu roți cauciucate și triste. Un scaun cu rotile!

12 Martie 2012, 08:18 (12587 vizualizări - 14 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Gigi:
(1 Decembrie 2013, 18:30)
Intamplator am dat de acest articol,demulte ori mam gandit daca domn profesor mai traieste. A fost un adevarat talent a-l vioarei,am facut orele de muzica timp de 3 ani la scoala nr 7. Era un profesor adevarat isi iubea munca,ar fi pacat daca nu i s-ar aloca numelui sau o scoala ,gradinita,strada pentru ca datorita muncii sale multi au ajuns in orchestre. Roig daca cineva poate sa-mi confirme daca mai traieste domnu Nita Ionita sau de ce nu mai asteptam prin intermediul ziarului independent stiri despre dansul.
Cristin State:
(1 Octombrie 2012, 18:01)
Dl. Ionita mi-a fost profesor vreme de 3 ani la liceul Ionel Perlea, in Slobozia. N-am sa uit niciodata cursurile domieni sale si pasiunea cu care ne vorbea despre curente artistice manifestate in muzica, sau despre compozitori si lucrarile lor. Mai presus de orice am sa-mi amintesc intotdeauna cu emotie auditiile din orele de Istoria Muzicii.
Daca ar fi sa-l numesc pe cel care m-a invatat sa ascult muzica clasica, domnia sa este acela!

Va multumesc Domnule Profesor!
gogucaramida:
(17 Iunie 2012, 06:18)
Pacat ca multe valori ale Romaniei dispar din cotidian in negura uitarii iar leprele si "interlopii"ocupa primele pagini ale ziarelor si televiziunilor
siviu:
(16 Iunie 2012, 18:44)
Imi amintesc perfect imaginea lui...cand eram in liceu. Un om masiv, sau cel putin asa il vedeam eu, vesnic cu o carja in mana si cu mers usor schiopatat. Prin oras daca il vcedeam il recunoasteam de la spate. Tin minte ca vreo ora sau doua am facut cu el. ...dar ce ore.... m iau ramas si acum in minte. Ne punea muzica clasica si incerca sa ne faca sa intelegem ceea ce a vrut sa spuna compozitorul in cauza in opera respectiva... unii radeau de bietul om, dar rau faceau. Abia acum - si ABSOLUT INTAMPLATOR - am dat de articolul acesta si am aflat ca e la azil.....pacat. dar macar are parte de liniste, cand ia vioara in mana e in lumea lui, traieste cu adevarat muzica adevarata. muzica care de 400 de ani nu a murit. muzica care va trai vesnic
..:
(13 Martie 2012, 08:16)
Danuteee...esti dus mamica
SWK:
(13 Martie 2012, 07:50)
Danut fi mai explicit !!! din textul redactat nu se intelege nimic.
..:
(13 Martie 2012, 03:02)
arata mai bine de cand este la camin...cand era cu ultima sotie arata groaznic( mi-a fost prof la nr 3)
danut:
(13 Martie 2012, 02:37)
Eu l am avut profesor un trimestru ...in locul lui nenea Gica...La ora de muzica eu i am curatat covoarele(ala din sufragerie si mochetele).Nevasta lui era frumoasa si...buna...va zic IO ca doar am curatat cu ea covorul..de vreo patru ori...adica am developat(laba) dupa ce am vazut cum se freaca covorul...era frumoasa si buna ..doamna....stiu c a locuit langa scoala 3....l am vazut pe Ionita pe strada ca are probleme dupa accident cerebral...dar sa te paraseasca si familia...Probabil adevarul e la mijloc...Mie doamna chiar mi s a parut serioasa la cat de frumoasa si buna era!
PROFESOR:
(12 Martie 2012, 14:39)
Bine faceți, domnilor, că pe lângă parosici și băcănei și alți hoți, mai aduceți aminte de oameni adevărați! Ioniță Niță a fost un model de profesor, nu ca hahalerele de acum! Ce se mai certa cu bietul Nedelcu Gheorghe, pe teme profesionale! Erau simpatici, mai mare dragul să-i asculți, dar să-i și împaci că venea CÂNTAREA ROMÂNIEI și ei doi erau fala școlii! Că e la azilul din Slobozia, nu mă mir! Soția l-a părăsit cu cele două fete...Mai bine la azil decât cu Emilia!
felicitari!:
(12 Martie 2012, 14:13)
Mda, un articol bun si o dovada in plus ca acest ziar este cel mai bun de pe piata. Exista astfel de oameni si felicitari ziarului Independent ca ii promoveaza.
ciprian:
(12 Martie 2012, 14:04)
Ce frumos e scris.
CĂNTAREA:
(12 Martie 2012, 13:52)
Dl. IONIȚĂ era un coleg excepțional! L-am cunoscut la Școala 3, unde avea ore și dirija corul școlii...Avea două fete frumoase. A fost dedicat meseriei, foarte conștiicios și pregătit!
SORIN:
(12 Martie 2012, 10:19)
Corect, Ioniță Niță a fost unul din cei mai serioși profesori și dirijori pe care i-a avut Slobozia, chiar dacă mulți i-au contestat valoarea și competența profesională. Păcat că a ajuns la azil, dar, ce să faci, asta-i viața. L-am cunoscut și pe tatăl său, nea Alexe, unul dintre cei mai buni acordeoniști ai anilor '60-'80. Nu știu ce rude ar mai avea, mai ales după ce soția l-a părăsit, o femeie rea care, deși n-avea serviciu, se purta ca o țață ce și era, cheltuind banii profesorului. După ce n-a mai avut ce cheltui, l-a părăsit, sărac și bolnav. O ordinară! Știu că avea un băiat, Alex dacă nu mă-nșel, pe care îl "băgase" la liceul de arte, unde studia, probabil, clarinetul. N-am știut că profesorul e la azil. Promit să-l vizitez cât mai curând.
paul:
(12 Martie 2012, 08:33)
te felicit victore pentru acest articol

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 05 Aug 2020
382 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Miloșești: A încercat să se sinucidă aruncându-se în fântână

Miloșești: A încercat să se sinucidă aruncându-se în fântână

Un tânăr de 30 de ani din localitatea Miloșești a fost scos din fântâna în care s-a aruncat cu intenția de a se sinucide. Gestul său a fost observat de câțiva localnici, care i-au sărit în ajutor. Totuși ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 20:30
(173 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

4 August 2020, 19:15


Bărbat din Movilița, reținut de polițiști pentru furturi din autoturisme

În cursul zilei de luni, 3 august a.c., polițiștii din Urziceni au pus în executare 3 mandate de aducere, în baza cărora au reușit identificarea unui tânăr de 25 de ani, căutat pentru comiterea infracțiunii ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 16:20
(33 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: Agresată de concubinul său

Un bărbat, de 39 de ani, s-a ales cu un dosar penal după ce și-a agresat concubina, o femeie de 48 de ani. Cei doi locuiau în localitatea Movilița, iar în cursul zilei de luni, 3 august a.c., în urma unui ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 16:15
(34 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: La volan sub influența alcoolului

Polițiștii i-au întocmit un dosar penal unui bărbat, de 42 de ani, din localitatea Mihail Kogălniceanu, întrucât acesta s-a urcat la volan sub influența băuturilor alcoolice. Luni, 3 august a.c., la orele ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 16:10
(77 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 768 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 4 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 768, cu 20 de cazuri mai mult față de ziua de luni ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 13:10
(159 vizualizări - 0 comentarii)


Alexeni: Muniție de război, descoperită la fier vechi

Peste 50 de cartușe de infanterie au fost descoperite la Alexeni. Muniția, provenită din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în depozitul unui centru de colectare a fierului vechi din ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 15:45
(111 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Alexeni și Fierbinți-Târg

Un incendiu violent a cuprins în dimineața zilei de luni, 3 august a.c., în jurul orei 9,00, o locuință din comuna Alexeni. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit pompierii de la Detașamentul Urziceni ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 15:35
(103 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Duminică, 2 august a.c., în jurul orelor 22,30, polițiștii din Amara au observat pe un drum neiluminat din extravilanul localității o autoutilitară al cărei șofer, în momentul efectuării semnalelor de oprire ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:55
(119 vizualizări - 1 comentariu)


9

IPJ Ialomița: 22 de permise reținute, amenzi de peste 187000 de lei

În perioada 1-3 august a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza întregului județ pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și siguranței publice. Astfel, la sfârșitul de ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:50
(116 vizualizări - 0 comentarii)


10

Grupul de Comunicare Strategică: 748 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 3 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 748, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:15
(219 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 744 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Duminică, 2 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 744, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de sâmbătă ...[citește_toată_știrea]

2 August 2020, 13:10
(147 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: 742 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Sâmbătă, 1 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 742, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de vineri ...[citește_toată_știrea]

1 August 2020, 13:10
(153 vizualizări - 0 comentarii)


13

Grupul de Comunicare Strategică: 733 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 733, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 13:05
(261 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Beată la volan, a avariat trei autoturisme

Joi dimineața, 30 iulie a.c., în jurul orei 5,00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linia prevenirii și combaterii faptelor la regimul circulației pe ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 11:35
(527 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Slobozia: Femeie agresată de soț

Joi, 30 iulie a.c., în jurul orelor 12,00, polițiștii din Slobozia au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 42 de ani, cu privire la faptul că este agresată fizic de soțul său.
În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 11:30
(291 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,34%-rata șomajului în iunie 2020

La sfârșitul lunii iunie 2020, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4060 șomeri (din care 1896 femei), rata șomajului fiind de 4,34%, cu 0,49% sub valoarea ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 10:45
(220 vizualizări - 0 comentarii)


Instituția Prefectului Ialomița: Modificări asupra modului de organizare a examinării în vederea obținerii permisului auto

Printr-un comunicat de presă, prefectul Tonița Manea aduce în discuție «atribuția prefectului de stabilire a modului de organizare la nivel local a examinării în vederea obținerii permisului de conducere ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 13:45
(433 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 724 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 30 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 724, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 13:30
(377 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Tânăr de 19 ani, arestat preventiv întrucât conducea o mașină fără a avea permis

Miercuri, 29 iulie a.c., polițiștii din Urziceni au observat în trafic un autoturism condus de un șofer despre care se cunoștea că nu deține permis auto. În momentul în care a sesizat echipajul Poliției ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 11:20
(268 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Proba scrisă la Titularizare 2020

Miercuri, 29 iulie 2020, a avut loc proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar, sesiunea 2020. În județul Ialomița ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 21:35
(471 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Zilierii, introduși în REVISAL

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița anunță beneficiarii care utilizează zilieri că, în condițiile Legii nr.52/2011, modificată, prin Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.1140/23.0 ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 13:20
(309 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 715 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 29 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 715, cu 5 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 13:10
(311 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor la Urziceni

Acțiune a polițiștilor la Urziceni

Pe raza municipiului Urziceni, au fost constituite filtre rutiere pentru verificarea documentelor necesare circulației pe drumurile publice, în conformitate cu legislația în vigoare. La activitățile desfășurate ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 11:20
(347 vizualizări - 0 comentarii)


Amenzi aplicate de inspectorii ITM Ialomița pentru «muncă la negru»

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2020, în perioada 20-22.07.2020 s-a desfășurat ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 09:50
(351 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Angajați chemați la muncă deși se aflau în șomaj tehnic

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a realizat în această lună o serie de acțiuni de control pentru a verifica modul în care angajatorii respectă legislația în domeniu. Controlul a vizat acele situații ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:55
(439 vizualizări - 0 comentarii)


Vitezoman în localitatea Ciochina

Un bărbat, de 42 de ani, s-a aleds cu un dosar penal după ce a fost depistat conducând în interiorul localității Ciochina cu o viteză de 106 kilometri la oră. În aceeași mașină se aflau alți patru tineri ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:45
(374 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Șofer de autobuz cu alcoolemie de 1,13 mg/l

Un accident rutier a fost semnalat polițiștilor marți, 28 iulie 2020, în zona localității Coșereni. Cel care l-a provocat este un bărbat de 44 de ani, șofer al unui autobuz. În timp ce se deplasa pe DN ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:35
(335 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița, Titlularizare 2020: Emoții pentru 271 de profesori

Miercuri, 29 iulie 2020, la Liceul de Arte «Ionel Perlea» din Slobozia se desfășoară proba scrisă a examenului de Titularizare 2020. Pentru susținerea probei scrise, candidații trebuie să fie prezenți în ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:30
(379 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 710 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 28 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 710, cu 15 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 13:05
(480 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...