Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

O vioară într-un azil...

O vioară într-un azil...

Povestea vieții profesorului Ioniță Niță are un început fericit. Chiar dacă acum trupul dascălului este măcinat de boală, el a reușit să dezvăluie clipele în care a trăit la superlativ fiecare pas din existența sa. Momentele în care se afla în sala de clasă alături de elevii săi și cele în care el a reușit să învețe să facă vioara să prindă viața.

Salt în trecut...
Sînt aproape cinci ani de cînd ilustrul profesor de vioară al Liceului Pedagogic «Matei Basarab» din Slobozia, Ioniță Niță a părăsit spațiul public și a decis să își ducă restul zilelor în azilul de pe strada Lacului. Aici, bătrînul dascăl se simte cu adevărat liniștit. Spune că are parte de orice îi trebuie și că este vizitat în permanență de rudele sale. «Mă simt foarte bine aici. Toată lumea este atentă cu mine» susține unul din cei mai apreciați profesori ai județului. Pe chip i se citește dorința arzătoare de a evoca vremurile în care intra în sala de clasă, iar zecile de fețe zîmbitoare ale elevilor săi așteptau cu sufletul la gură să înceapă lecția de vioară. Aceea este perioada în care profesorul Niță a excelat și despre care bătrînului dascăl îi place foarte mult să vorbească. În camera unde profesorul a decis să stăm de vorbă se așterne liniștea. Preț de cîteva secunde, el își închide ochii. A fost nevoie să întrebăm doar... «Vă mai amintiți?...» pentru că imediat glasul său adaugă «cum era viața mea în trecut, vreți să spuneți? Vă lămuresc imediat...». Crezînd că încearcă să își aleagă vorbele, expresia feței sale se schimbă brusc, iar buzele subțiri încep să murmure șoptit, lucruri pe care doar sufletul său le putea auzi. Și cei 61 de ani de viață învie de sub pînza subțire a pleoapelor: «Eu am început să cînt la vioară de cînd aveam vreo 4 ani... Tatăl meu a fost cel care a ținut să învăț studiez acest instrument. Țin minte că făceam tot felul de exerciții pentru a avea o poziție a corpulului, asemenea unui violonist adevărat. Ca să fac acest lucru, tata îmi lega de grindă arcușul, iar eu trebuia să întind mîna după el...» își amintește profesorul cu vocea stinsă.

Tinerețe fără bătrînețe
Cu același voce, vorbește și despre momentele în care, la rîndul său, a purtat uniformă și aștepta cuminte în bancă să înceapă cursurile. A studiat vioara la cele mai apreciate școli de muzică din întreaga țară... Este vorba despre Liceul de Muzică «George  Enescu» de la București, iar pe vremea studenției a urmat cursurile Conservatorului. A ajuns la Slobozia în urma repartițiilor și a muncit din greu pentru a-și învăța elevii să mînuiască strunele viorilor. Mai bine de trei decenii a vegheat fiecare mînă care atingea arcușul. A participat la numeroase concursuri de muzică, iar prin talentul cu care și-a pregătit elevii numele său a primit ropote de aplauze. Unii dintre școlarii care au luat lecții de vioară de la maestrul Ioniță Niță nu au mers pe același drum, alții însă au dorit să îi calce pe urme și au ajuns la fel de cunoscuți. Chiar dacă profesorul nu și-i amintește pe toți, reușește însă să aleagă un nume. Este cel al cunoscutei soprane Mirela Bunoaica, a cărei voce a reușit să cucerească întreaga Europă.

Destine la indigo Dintre amintiri, cea mai dragă profesorului Ioniță Niță este cea legată de compozitorul Ionel Perlea. L-a cunoscut pe vremea cînd era încă elev la Liceul «George Enescu». Atunci a avut șansa să ia parte la  unul ultimele concerte de muzică clasică organizate sub bagheta marelui Ionel Perlea. «Era electrizant, deși era țintuit în scaunul cu rotile. Sub bagheta lui, orchestra a prins viață, iar muzica s-a scurs în noi. Nu-mi mai aduc aminte ce a dirjat, ce cînta orchestra... Am să țin minte însă cît voi trăi aplauzele și emoția care m-a însoțit zile în șir. Chiar și acum, după atîția ani! M-a făcut să uit că dirijează dintr-un scaun cu rotile» ne spune maestrul Ioniță, senin. Îl lăsăm țintuit în propriul lui scaun... Unul la fel, măcinat de rugină, cu roți cauciucate și triste. Un scaun cu rotile!

12 Martie 2012, 08:18 (12289 vizualizări - 14 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Gigi:
(1 Decembrie 2013, 18:30)
Intamplator am dat de acest articol,demulte ori mam gandit daca domn profesor mai traieste. A fost un adevarat talent a-l vioarei,am facut orele de muzica timp de 3 ani la scoala nr 7. Era un profesor adevarat isi iubea munca,ar fi pacat daca nu i s-ar aloca numelui sau o scoala ,gradinita,strada pentru ca datorita muncii sale multi au ajuns in orchestre. Roig daca cineva poate sa-mi confirme daca mai traieste domnu Nita Ionita sau de ce nu mai asteptam prin intermediul ziarului independent stiri despre dansul.
Cristin State:
(1 Octombrie 2012, 18:01)
Dl. Ionita mi-a fost profesor vreme de 3 ani la liceul Ionel Perlea, in Slobozia. N-am sa uit niciodata cursurile domieni sale si pasiunea cu care ne vorbea despre curente artistice manifestate in muzica, sau despre compozitori si lucrarile lor. Mai presus de orice am sa-mi amintesc intotdeauna cu emotie auditiile din orele de Istoria Muzicii.
Daca ar fi sa-l numesc pe cel care m-a invatat sa ascult muzica clasica, domnia sa este acela!

Va multumesc Domnule Profesor!
gogucaramida:
(17 Iunie 2012, 06:18)
Pacat ca multe valori ale Romaniei dispar din cotidian in negura uitarii iar leprele si "interlopii"ocupa primele pagini ale ziarelor si televiziunilor
siviu:
(16 Iunie 2012, 18:44)
Imi amintesc perfect imaginea lui...cand eram in liceu. Un om masiv, sau cel putin asa il vedeam eu, vesnic cu o carja in mana si cu mers usor schiopatat. Prin oras daca il vcedeam il recunoasteam de la spate. Tin minte ca vreo ora sau doua am facut cu el. ...dar ce ore.... m iau ramas si acum in minte. Ne punea muzica clasica si incerca sa ne faca sa intelegem ceea ce a vrut sa spuna compozitorul in cauza in opera respectiva... unii radeau de bietul om, dar rau faceau. Abia acum - si ABSOLUT INTAMPLATOR - am dat de articolul acesta si am aflat ca e la azil.....pacat. dar macar are parte de liniste, cand ia vioara in mana e in lumea lui, traieste cu adevarat muzica adevarata. muzica care de 400 de ani nu a murit. muzica care va trai vesnic
..:
(13 Martie 2012, 08:16)
Danuteee...esti dus mamica
SWK:
(13 Martie 2012, 07:50)
Danut fi mai explicit !!! din textul redactat nu se intelege nimic.
..:
(13 Martie 2012, 03:02)
arata mai bine de cand este la camin...cand era cu ultima sotie arata groaznic( mi-a fost prof la nr 3)
danut:
(13 Martie 2012, 02:37)
Eu l am avut profesor un trimestru ...in locul lui nenea Gica...La ora de muzica eu i am curatat covoarele(ala din sufragerie si mochetele).Nevasta lui era frumoasa si...buna...va zic IO ca doar am curatat cu ea covorul..de vreo patru ori...adica am developat(laba) dupa ce am vazut cum se freaca covorul...era frumoasa si buna ..doamna....stiu c a locuit langa scoala 3....l am vazut pe Ionita pe strada ca are probleme dupa accident cerebral...dar sa te paraseasca si familia...Probabil adevarul e la mijloc...Mie doamna chiar mi s a parut serioasa la cat de frumoasa si buna era!
PROFESOR:
(12 Martie 2012, 14:39)
Bine faceți, domnilor, că pe lângă parosici și băcănei și alți hoți, mai aduceți aminte de oameni adevărați! Ioniță Niță a fost un model de profesor, nu ca hahalerele de acum! Ce se mai certa cu bietul Nedelcu Gheorghe, pe teme profesionale! Erau simpatici, mai mare dragul să-i asculți, dar să-i și împaci că venea CÂNTAREA ROMÂNIEI și ei doi erau fala școlii! Că e la azilul din Slobozia, nu mă mir! Soția l-a părăsit cu cele două fete...Mai bine la azil decât cu Emilia!
felicitari!:
(12 Martie 2012, 14:13)
Mda, un articol bun si o dovada in plus ca acest ziar este cel mai bun de pe piata. Exista astfel de oameni si felicitari ziarului Independent ca ii promoveaza.
ciprian:
(12 Martie 2012, 14:04)
Ce frumos e scris.
CĂNTAREA:
(12 Martie 2012, 13:52)
Dl. IONIȚĂ era un coleg excepțional! L-am cunoscut la Școala 3, unde avea ore și dirija corul școlii...Avea două fete frumoase. A fost dedicat meseriei, foarte conștiicios și pregătit!
SORIN:
(12 Martie 2012, 10:19)
Corect, Ioniță Niță a fost unul din cei mai serioși profesori și dirijori pe care i-a avut Slobozia, chiar dacă mulți i-au contestat valoarea și competența profesională. Păcat că a ajuns la azil, dar, ce să faci, asta-i viața. L-am cunoscut și pe tatăl său, nea Alexe, unul dintre cei mai buni acordeoniști ai anilor '60-'80. Nu știu ce rude ar mai avea, mai ales după ce soția l-a părăsit, o femeie rea care, deși n-avea serviciu, se purta ca o țață ce și era, cheltuind banii profesorului. După ce n-a mai avut ce cheltui, l-a părăsit, sărac și bolnav. O ordinară! Știu că avea un băiat, Alex dacă nu mă-nșel, pe care îl "băgase" la liceul de arte, unde studia, probabil, clarinetul. N-am știut că profesorul e la azil. Promit să-l vizitez cât mai curând.
paul:
(12 Martie 2012, 08:33)
te felicit victore pentru acest articol

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 13 Nov 2019
222 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

12 Noiembrie 2019, 17:10


Slobozia: Și-a înscenat singur o tâlhărie după ce a pierdut banii la păcănele

Polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Slobozia, care și-ar fi înscenat singur o tâlhărie calificată. În fapt, luni, 11 noiembrie 2019, în jurul orelor 18,00, un bărbat a apelat numărul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:15
(108 vizualizări - 0 comentarii)


Beat și fără permis: Tânăr din Săveni, prins de polițiști la volanul unei mașini pe care o furase!

Luni, 11 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au fost sesizați de o femeie, de 40 de ani, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras autoturismul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:10
(102 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Țăndărei

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unui hidrant de la intersecția străzilor Artelor cu Mecanizării, din orașul Țăndărei, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:05
(58 vizualizări - 0 comentarii)


4

Ialomița: Misiuni pentru siguranța desfășurării Alegerilor Prezidențiale

În perioada 9-10 noiembrie 2019, polițiștii, jandarmii și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor asigura paza și protecția a 220 secții de votare ce s-au constituit pe raza județului ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:25
(211 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 11-15 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:20
(237 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor în zona Urziceni

Marți, 7 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat o razie în municipiul Urziceni și comuna Bărbulești pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, a activităților comerciale ilicite ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:15
(128 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de prevenire în unitățile de învățământ din Fetești

Aproximativ 800 de elevi din cadrul a 4 unități de învățământ de pe raza municipiului Fetești au participat la activități preventive în cadrul cărora au fost dezbătute diferite teme care să conducă la prevenirea ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:10
(112 vizualizări - 0 comentarii)


8

Atenție, se oprește apa în municipiul Fetești pentru lucrări E-Distribuție Dobrogea!

Pentru efectuarea lucrărilor anuale de reparații și întreținere a unor instalații și rețele electrice din municipiul Fetești, E-Distribuție Dobrogea va întrerupe furnizarea energiei electrice vineri, 8 ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 17:10
(255 vizualizări - 0 comentarii)


9

Munteni Buzău: Jandarmii, prezenți la «Târgul de Toamnă»

În perioada 8-9 noiembrie a.c., jandarmii ialomițeni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în localitatea Munteni Buzău cu ocazia «Târgului de Toamnă». În plus, în cadrul acestui eveniment ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 16:10
(201 vizualizări - 0 comentarii)


10

Razie a polițiștilor la Slobozia

Marți, 5 noiembrie a.c., 49 de polițiști  ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Slobozia. Astfel, au fost efectuate percheziții domiciliare ce au vizat documentarea activității ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:20
(348 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


Slobozia: Tânăr reținut după ce a fost prins la volanul mașinii pe care o furase

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii slobozeni au reținut pentru 24 ore doi tineri bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de «furt calificat», «tentativă de furt calificat» și «distrugere», fapte săvârșite ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:15
(235 vizualizări - 0 comentarii)


12

Bărbat din Fetești, arestat pentru conducere fără permis

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Fetești au identificat pe raza municipiului Fetești un bărbat, de 37 de ani, pe numele căruia Judecătoria Fetești a emis ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:10
(154 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești arestare


Slobozia: Cercetat pentru «deținere de obiecte periculoase»

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat pe raza municipiului Slobozia un tânăr de 19 ani care avea asupra sa un baston metalic cu 3 elemenți. Cel în cauză a fost sancționat contravențional ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:05
(222 vizualizări - 0 comentarii)


Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Adam, la Slobozia

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Adam, la Slobozia

Marți, 5 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, împreună cu toți preoții Eparhiei noastre și peste 4000 de credincioși au întâmpinat la Catedrala Episcopală «Înălțarea Domnului» din Slobozia ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 19:05
(406 vizualizări - 1 comentariu)


S-a stins din viață antrenorul de handbal Liviu Paraschiv

S-a stins din viață antrenorul de handbal Liviu Paraschiv

Ziua de 5 noiembrie 2019 a început cu o veste extrem de tristă pentru handbalul românesc. S-a stins din viață, la vârsta de 72 de ani, unul dintre cei mai longevivi și valoroși antrenori pe care i-a avut ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:45
(540 vizualizări - 2 comentarii)


Movilița: Persoane intoxicate cu monoxid de carbon

Luni, 4 noiembrie a.c., în jurul orelor 23,00, o femeie de 52 de ani, din localitatea Movilița, a apelat numărul de urgență 112 sesizând faptul că fiul ei, în vârstă de 31 de ani, are stări de leșin. În ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:40
(226 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Beat la volan, a provocat un accident

Duminică, 3 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fetești au intervenit la un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. În fapt, în timp ce se afla la volanul unui autoturism ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:35
(160 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Peste 500 sancțiuni contravenționale aplicate

În perioada 1-3 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 155 evenimente și au aplicat peste 500 de sancțiuni contravenționale. Astfel, în urma activităților au fost constatate 37 infracțiuni ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:30
(177 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița: 15 focare active de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine atât din exploatațiile comerciale, cât și din gospodăriile populației despre situația ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:25
(192 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Lansare de carte pentru copii

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, începând cu orele 12,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» din Slobozia va avea loc lansarea de carte pentru copii «Povestea Mimozei». ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:20
(162 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: Percheziție la un hoț din locuințe

Luni, 4 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Axintele au efectuat o percheziție domiciliară pe raza comunei Axintele pentru documentarea activității infracționale a unei persoane bănuite ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:15
(181 vizualizări - 0 comentarii)


Scânteia: Ordin de protecție emis pe numele unui brăilean

Luni, 4 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Grivița au fost sesizați cu privire la un scandal în familie produs în localitatea Scânteia. În fapt, un bărbat, de 36 de ani, din ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:10
(231 vizualizări - 0 comentarii)


Femeie acroșată de o mașină la Lăcusteni

Luni, 4 noiembrie a.c., în jurul orelor 17,30, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe raza localității Lăcusteni, soldat cu rănirea unui pieton. Concret, în timp ce un bărbat, de 31 de ...[citește_toată_știrea]

5 Noiembrie 2019, 16:05
(303 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,49%-rata șomajului în luna septembrie 2019

La sfârșitul lunii septembrie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4194 șomeri (dintre care 1947 femei), rata șomajului fiind de 4,49%. Din totalul ...[citește_toată_știrea]

1 Noiembrie 2019, 16:20
(227 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 4-8 noiembrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

1 Noiembrie 2019, 15:15
(312 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Avarie la conducta principală de alimentare cu apă

Pentru remedierea unei avarii pe conducta principală de alimentare cu apă, de pe strada Călărași din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile vineri, 1 noiembrie ...[citește_toată_știrea]

1 Noiembrie 2019, 15:05
(340 vizualizări - 0 comentarii)


Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Adam, la Slobozia

În perioada 5-11 noiembrie 2019, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi Hramului «Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil» al străvechiului așezământ ...[citește_toată_știrea]

31 Octombrie 2019, 16:15
(512 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Învăț, știu să mă apăr!»

Miercuri, 30 octombrie a.c., Protopopiatul Slobozia, în colaborare cu Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Ialomiță a organizat acțiunea «Învăț, știu să mă apăr!». Evenimentul s-a desfășurat la ...[citește_toată_știrea]

31 Octombrie 2019, 16:10
(373 vizualizări - 0 comentarii)


Ordin de protecție provizoriu pentru un bărbat din Rădulești

Luni, 28 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 41 de ani, din Rădulești, și-ar fi agresat soția. În urma formularului de evaluare a riscului întocmit ...[citește_toată_știrea]

29 Octombrie 2019, 16:15
(515 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
vai de noi în Administrația din Ciulnița amenință cu evacuarea o familie cu trei copii La vot cu tot ce misca inca în PSD a pierdut controlul asupra Ialomiței cetatean în Luminița Barcari a revenit în fruntea Învățământului ialomițean ???? în Schimbarea prefectului și subprefectului, prioritate pentru deputatul PNL Gheorghe Tinel Daniela în Luminița Barcari a revenit în fruntea Învățământului ialomițean Io în La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, 30% dintre diagnostice au fost eronate cetatean în PSD a pierdut controlul asupra Ialomiței EU PSD în PSD a pierdut controlul asupra Ialomiței PSD ist în PSD a pierdut controlul asupra Ialomiței Cineva în Administrația din Ciulnița amenință cu evacuarea o familie cu trei copii Cineva în Administrația din Ciulnița amenință cu evacuarea o familie cu trei copii Legi dulci,cu faguri în Șpăgile luate de agenții Poliției Autostrăzi-Fetești trebuie probate din nou Romeo în Schimbarea prefectului și subprefectului, prioritate pentru deputatul PNL Gheorghe Tinel Ornamente politice în Luminița Barcari a revenit în fruntea Învățământului ialomițean veorica vot mishto în La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, 30% dintre diagnostice au fost eronate Ionut în La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, 30% dintre diagnostice au fost eronate Kali în Schimbarea prefectului și subprefectului, prioritate pentru deputatul PNL Gheorghe Tinel Ioana în La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, 30% dintre diagnostice au fost eronate meditații în Luminița Barcari a revenit în fruntea Învățământului ialomițean giovani în Administrația din Ciulnița amenință cu evacuarea o familie cu trei copii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...