Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dytras, acționată în instanță de Primăria Slobozia

Investiție de peste 7 milioane de euro, nefuncțională

Dytras, acționată în instanță de Primăria Slobozia

În urma articolului «Stația de epurare de 4,5 milioane de euro, nefuncțională!», apărut în Independent, primarul Gabi Ionașcu a organizat o conferință de presă în care a făcut o serie de precizări legate de subiect. Potrivit declarațiilor sale, stația de epurare a orașului Slobozia reprezintă o prioritate investițională pentru administrația locală și «se fac eforturi pentru punerea ei în funcțiune». În așteptarea atingerii acestui obiectiv, declarat «prioritate 0», administrația locală anunță demararea procedurilor de acționare în instanță a firmei Dytras pentru «întîrzieri și neconformități»...

N-ar fi rău să fie bine
Miercuri, 11 aprilie 2012, primarul Gabi Ionașcu a organizat o conferință de presă în care a făcut precizări legate de eșecul investiției în stația de epurare a orașului Slobozia. Așa cum precizam în articolul menționat, lucrările de reabilitare ale stației de epurare a Sloboziei au fost inițiate în anul 2008 și ar fi trebuit să fie finalizate integral la începutul anului 2011. Potrivit declarațiilor făcute de primarul Gabi Ionașcu, la acest moment stația de epurare rămîne nefuncțională, în pofida faptului că valoarea investiției aproape că s-a dublat în cei 5 ani de la demararea acesteia. Concret, de la 4,5 milioane de euro, prețul de adjudecare al licitației, valoarea investiției a crescut la 7 milioane de euro. Întrebat de ce administrația locală a reacționat atît de tîrziu, Gabi Ionașcu a declarat. «Nu am crezut că va fi atît de grav. Am sperat că problemele se vor rezolva... Am chemat Dytras-ul la negocieri și vrem să ajungem la o înțelegere amiabilă care să permită finalizarea lucrărilor în cel mai scurt timp!» a declarat primarul Gabi Ionașcu.
Referitor la acuzele aduse de către consilierii locali, Gabi Ionașcu s-a disculpat, susținînd că nu a făcut parte niciodată din comisia de recepție a lucrărilor. «După cum știți, din comisie a făcut parte viceprimarul Alexandru Stoica. Foștii mei „camarazi“, respectiv Cornel Vasile, Dănuț Nedelcu și Emil Constantinescu ar trebui să ceară socoteală acestuia, nu mie. E trist că cei cu care am lucrat și cărora le-am dat o pîine de mîncat s-au întors împotriva mea...» a mai declarat Ionașcu.

5 adiționale pentru o investiție obligatorie
Investiția în modernizarea stației de epurare a orașului este considerată una obligatorie în procesul de aliniere a SC Urban la standardele europene în domeniu. Potrivit informațiilor făcute publice de către Primăria Slobozia, valoarea inițială de adjudecare a acestor lucrări a fost de 18,3 milioane de lei. «Procedura aleasă a fost aceea a celei mai avantajoase oferte economice. Personal, nu sînt de acord cu această reglementare legală, dar nu am avut încotro. De-asta am ajuns să lucrăm cu Dytras!» a explicat Gabi Ionașcu maniera în care firma incriminată a reușit să-și adjudece contractul.
Conform aceleiași surse, imediat după adjudecarea licitației, administrația locală a solicitat schimbarea soluției tehnice, fapt care a condus la creșterea valorii contractului de la 18 la 24 milioane de lei. «Concret, în locul soluției de modernizare cu fermentație aerobă, am ales soluția care presupune fermentarea anaerobă, în spații închise!».
Ulterior acestei majorări, în perioada mai 2010-aprilie 2011, au fost realizate alte 3 acte adiționale, care au majorat valoarea finala a contractului la 28,6 milioane de lei. Oficialii Primăriei susțin însă că, în ciuda plăților efectuate, firma Dytras și subcontractorii autorizați de aceasta nu au realizat decît parțial lucrările de investiție.
«Comisia de recepție a constatat că sînt lucrări restante și a avansat noi termene. Bineînțeles că aceste termene nu au fost respectate... De aceea, sîntem obligați în acest moment să acționăm în judecată firma. S-a acordat, conform codului de procedură civilă, un termen de 15 zile pentru conciliere, dar ne este teamă că firma Dytras nu va înțelege să se conformeze obligațiilor care îi revin!» a explicat primarul Gabi Ionașcu.

Dytras, acționată în judecată
În luna aprilie a anului 2012, după mai multe runde de negocieri legate de întîrzierile apărute și «remedierea neconformităților», Primăria Slobozia a decis acționarea în instanță a firmei Dytras. Un raport al directorului Administrației Publice Locale, Valentin Tudoran, precizează clar acuzele care i se aduc SC Dytras: «Conform referatului nr (...) al Serviciului Investiții-Achiziții Publice din Primăria Slobozia, obiectele necorespunzătoare sînt: bazinul de aerare, desfosfatare și clorinare, în valoare totală de 5,8 milioane de lei. Aplicînd la această valoare cota procentuală de 0,1% pe fiecare zi de întîrziere pînă la data de 1.03.2012 rezultă o penalitate în valoare de 2,7 milioane de lei, ce este datorată bugetului local de către consorțiul de firme compus de UTE Dytras SPANIA, sucursala București și SC Dytras România SRL. Evident, la aceste sume se mai adaugă și penalitățile plătite de SC Urban SA către RA Apele Române pentru neîncadrarea în parametri stabiliți (...) a apelor deversate în rîul Ialomița din stația de epurare. Din procesele verbale aflate în posesia SC Urban SA Slobozia, pentru perioada 6 mai 2011-6 februarie 2012 au fost achitați 77 mii de lei».
Pe lîngă sumele imputate direct firmei Dytras, există și cheltuieli indirecte. În cei 4 ani de derulare a lucrărilor, valoarea consumului de energie a crescut exponențial atingînd o valoare de 5824 de kwh zilnic. «Din datele furnizate de SC Urban a rezultat faptul că consumul total înregistrat la stația de epurare pentru perioada mai-decembrie 2011 a fost cuprins între 20000 și 139000 kwh, fiind înregistrat un vîrf de consum în luna septembrie 2011, de 153000 kwh» mai precizează raportul.

«Prioritate 0»: «Lucrările de modernizare continuă!» În așteptarea procesului , primarul Gabi Ionașcu dă asigurări că lucrările de modernizare a  stației de epurare a Sloboziei continuă: «Stația de epurare, ca și rezolvarea problemei calității apei, reprezintă o „prioritate 0“ a administrației. Am finalizat procedurile de acționare în instanță a firmei Dytras pentru a garanta că, în final, stația va funcționa conform prevederilor stipulate în legea mediului. De altfel, și SC Urban a remediat o parte din problemele existente, refăcînd echilibrul biologic în reactorul biologic al stației». Pentru a grăbi procesul investițional, administrația locală a blocat o sumă de 740 mii lei din banii facturați către firma Dytras. Potrivit declarațiilor oficiale, aceste fonduri vor fi folosite pentru finanțarea lucrărilor de modernizare a stației și încadrarea acesteia în parametri stabiliți prin HC nr. 352 din 2005.

2 Mai 2012, 15:43 (8823 vizualizări - 6 comentarii)

Citiți și:
PSD Ialomița repetă istoria la Slobozia
Scrisoare deschisă către primarul Alexandru Stoica
«Administrația Stoica nu este calificată pentru a conduce Slobozia!»
«E posibil să nu avem stație de epurare nici peste doi ani!»
Dytras, groparul unei stații de epurare de 4,5 milioane de euro

Comentariile cititorilor:


anonim:
(7 Mai 2012, 14:46)
nu doar moldoveanul este de vina avem si consilieri domnilor.......
Pedro:
(3 Mai 2012, 12:50)
Nu sunt de acord să-l "alintăm" cu "șoldovean" pe Ionașcu. E mai simplu și elegant la vot. Hai să-l trimitem în civilie și să nu-l mai votăm! EU NU VOTEZ GABI IONAȘCU, TU CE MAI AȘTEPȚI!
adeeee:
(3 Mai 2012, 11:36)
dar banii de i-ai dat pentru toata lucrarea ca si cand ar fi terminata si statia ar functiona la parametri cine te-a pus saii dai mai soldovene si 70la suta din garantii cine tea pus sa-i dai
SORIN:
(3 Mai 2012, 08:13)
Șoldoveanul de Bărăgan se dă iar lovit. Văleu, cum a dat el "o pâine de mâncat" viceprimarilor, consilierilor, de parcă Primăria era vreo societate comercială de tip s.r.l., unde agramatul primar
"dădea de mâncare" cuiva. Auzi, nea Caisă, nu eu ți-am completat lista de consilieri, consilieri de
care, acum, te dezici, ca și de "vici". De o bună bucată de timp îi tot atrag atenția șoldoveanului că
nu știe carte, așa cum pretinde. Să-i explic, gratis: rezolvarea unui litigiu contractual se poate face
pe cale amiabilă, sau în instanță. Sintagma folosită de agramat "înțelegere amiabilă" este pleonastică. ÎNȚELEGEREA NU POATE FI DECÂT AMIABILĂ.
misu:
(3 Mai 2012, 07:19)
O mare teapa .
Banii nu vor mai fi recuperati si nici nu vor fi remediate deficientele.
Ma intreb de ce oare a fost achitata o lucrare neconforma fara a se opri macar garantiile legale.
voi avea stampila la vot:
(3 Mai 2012, 05:52)
Esec dupa esec domnule Ionascu!In ce gauri negre ai mai bagat banii comunitatii??Dupa a mea parere o alternativa la indemana dvs ar fi fost demisia de onoare. Pentru ca oricum nu va  mai voteaza nimeni 

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 19 Iul 2019
175 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

DSVSA Ialomița: Controale în piețe la tarabe

În perioada 12-14 iulie a.c., Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița și ai Inspectoratului de ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 16:10
(90 vizualizări - 0 comentarii)


Baza 86 Aeriană, la «Royal International Air Tattoo 2019»

În perioada 19-21 iulie 2019, la Baza Aeriană FAIRFORD, GLOUCESTERSHIRE din Marea Britanie, aparținând Forțelor Aeriene Regale, are loc «Royal International Air Tattoo 2019», unul dintre cele mai mari mitinguri ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 11:40
(113 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Arme găsite în casă

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat 4 percheziții domiciliare la Țăndărei. În urma ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:35
(243 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gârbovi

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orelor 12,30, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni și un echipaj SMURD au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:30
(157 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi incendiu


4

Platonești: Accident rutier soldat cu o victimă

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orei 13,50, un autoturism care se deplasa pe direcția de mers Movila-Platonești a părăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un parapet aflat pe marginea șoselei. ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:25
(155 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 21 de ani, din Făcăieni, în timp ce șofa pe raza localității de domiciliu deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:20
(170 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(352 vizualizări - 1 comentariu)


8
Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(300 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


9

Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(334 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(288 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(273 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(289 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(282 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(286 vizualizări - 0 comentarii)


deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(964 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(681 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(582 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(670 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(665 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(673 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(609 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(754 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(1063 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(1022 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Axintele

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat 6 percheziții pe raza localității Axintele la persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuința unei persoane din localitatea Horia. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:40
(1101 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii ialomițeni premiază spiritul civic

Vineri, 5 iulie a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul IPJ Ialomița au premiat doi ialomițeni pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Astfel, un tânăr de 15 ani, din Slobozia, și o femeie de 26 ani ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:35
(1044 vizualizări - 1 comentariu)


Stejaru: Autoturism răsturnat, patru persoane rănite

Polițiștii Serviciului Rutier Ialomița au intervenit în cazul unui accident rutier petrecut vineri, 5 iunie 2019, la intrare în localitatea Stejaru. Din primele informații, este vorba despre un automobil ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 15:20
(1084 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Stejaru accident


Incendiu la o stână din Făcăeni

Miercuri, 3 iulie a.c., în jurul orelor 18,30, două adăposturi de animale ale unui localnic din Făcăeni au luat foc. Pompierii Stației Fetești s-au deplasat la fața locului cu două autospeciale cu apă și ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:30
(1058 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...