Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dytras, acționată în instanță de Primăria Slobozia

Investiție de peste 7 milioane de euro, nefuncțională

Dytras, acționată în instanță de Primăria Slobozia

În urma articolului «Stația de epurare de 4,5 milioane de euro, nefuncțională!», apărut în Independent, primarul Gabi Ionașcu a organizat o conferință de presă în care a făcut o serie de precizări legate de subiect. Potrivit declarațiilor sale, stația de epurare a orașului Slobozia reprezintă o prioritate investițională pentru administrația locală și «se fac eforturi pentru punerea ei în funcțiune». În așteptarea atingerii acestui obiectiv, declarat «prioritate 0», administrația locală anunță demararea procedurilor de acționare în instanță a firmei Dytras pentru «întîrzieri și neconformități»...

N-ar fi rău să fie bine
Miercuri, 11 aprilie 2012, primarul Gabi Ionașcu a organizat o conferință de presă în care a făcut precizări legate de eșecul investiției în stația de epurare a orașului Slobozia. Așa cum precizam în articolul menționat, lucrările de reabilitare ale stației de epurare a Sloboziei au fost inițiate în anul 2008 și ar fi trebuit să fie finalizate integral la începutul anului 2011. Potrivit declarațiilor făcute de primarul Gabi Ionașcu, la acest moment stația de epurare rămîne nefuncțională, în pofida faptului că valoarea investiției aproape că s-a dublat în cei 5 ani de la demararea acesteia. Concret, de la 4,5 milioane de euro, prețul de adjudecare al licitației, valoarea investiției a crescut la 7 milioane de euro. Întrebat de ce administrația locală a reacționat atît de tîrziu, Gabi Ionașcu a declarat. «Nu am crezut că va fi atît de grav. Am sperat că problemele se vor rezolva... Am chemat Dytras-ul la negocieri și vrem să ajungem la o înțelegere amiabilă care să permită finalizarea lucrărilor în cel mai scurt timp!» a declarat primarul Gabi Ionașcu.
Referitor la acuzele aduse de către consilierii locali, Gabi Ionașcu s-a disculpat, susținînd că nu a făcut parte niciodată din comisia de recepție a lucrărilor. «După cum știți, din comisie a făcut parte viceprimarul Alexandru Stoica. Foștii mei „camarazi“, respectiv Cornel Vasile, Dănuț Nedelcu și Emil Constantinescu ar trebui să ceară socoteală acestuia, nu mie. E trist că cei cu care am lucrat și cărora le-am dat o pîine de mîncat s-au întors împotriva mea...» a mai declarat Ionașcu.

5 adiționale pentru o investiție obligatorie
Investiția în modernizarea stației de epurare a orașului este considerată una obligatorie în procesul de aliniere a SC Urban la standardele europene în domeniu. Potrivit informațiilor făcute publice de către Primăria Slobozia, valoarea inițială de adjudecare a acestor lucrări a fost de 18,3 milioane de lei. «Procedura aleasă a fost aceea a celei mai avantajoase oferte economice. Personal, nu sînt de acord cu această reglementare legală, dar nu am avut încotro. De-asta am ajuns să lucrăm cu Dytras!» a explicat Gabi Ionașcu maniera în care firma incriminată a reușit să-și adjudece contractul.
Conform aceleiași surse, imediat după adjudecarea licitației, administrația locală a solicitat schimbarea soluției tehnice, fapt care a condus la creșterea valorii contractului de la 18 la 24 milioane de lei. «Concret, în locul soluției de modernizare cu fermentație aerobă, am ales soluția care presupune fermentarea anaerobă, în spații închise!».
Ulterior acestei majorări, în perioada mai 2010-aprilie 2011, au fost realizate alte 3 acte adiționale, care au majorat valoarea finala a contractului la 28,6 milioane de lei. Oficialii Primăriei susțin însă că, în ciuda plăților efectuate, firma Dytras și subcontractorii autorizați de aceasta nu au realizat decît parțial lucrările de investiție.
«Comisia de recepție a constatat că sînt lucrări restante și a avansat noi termene. Bineînțeles că aceste termene nu au fost respectate... De aceea, sîntem obligați în acest moment să acționăm în judecată firma. S-a acordat, conform codului de procedură civilă, un termen de 15 zile pentru conciliere, dar ne este teamă că firma Dytras nu va înțelege să se conformeze obligațiilor care îi revin!» a explicat primarul Gabi Ionașcu.

Dytras, acționată în judecată
În luna aprilie a anului 2012, după mai multe runde de negocieri legate de întîrzierile apărute și «remedierea neconformităților», Primăria Slobozia a decis acționarea în instanță a firmei Dytras. Un raport al directorului Administrației Publice Locale, Valentin Tudoran, precizează clar acuzele care i se aduc SC Dytras: «Conform referatului nr (...) al Serviciului Investiții-Achiziții Publice din Primăria Slobozia, obiectele necorespunzătoare sînt: bazinul de aerare, desfosfatare și clorinare, în valoare totală de 5,8 milioane de lei. Aplicînd la această valoare cota procentuală de 0,1% pe fiecare zi de întîrziere pînă la data de 1.03.2012 rezultă o penalitate în valoare de 2,7 milioane de lei, ce este datorată bugetului local de către consorțiul de firme compus de UTE Dytras SPANIA, sucursala București și SC Dytras România SRL. Evident, la aceste sume se mai adaugă și penalitățile plătite de SC Urban SA către RA Apele Române pentru neîncadrarea în parametri stabiliți (...) a apelor deversate în rîul Ialomița din stația de epurare. Din procesele verbale aflate în posesia SC Urban SA Slobozia, pentru perioada 6 mai 2011-6 februarie 2012 au fost achitați 77 mii de lei».
Pe lîngă sumele imputate direct firmei Dytras, există și cheltuieli indirecte. În cei 4 ani de derulare a lucrărilor, valoarea consumului de energie a crescut exponențial atingînd o valoare de 5824 de kwh zilnic. «Din datele furnizate de SC Urban a rezultat faptul că consumul total înregistrat la stația de epurare pentru perioada mai-decembrie 2011 a fost cuprins între 20000 și 139000 kwh, fiind înregistrat un vîrf de consum în luna septembrie 2011, de 153000 kwh» mai precizează raportul.

«Prioritate 0»: «Lucrările de modernizare continuă!» În așteptarea procesului , primarul Gabi Ionașcu dă asigurări că lucrările de modernizare a  stației de epurare a Sloboziei continuă: «Stația de epurare, ca și rezolvarea problemei calității apei, reprezintă o „prioritate 0“ a administrației. Am finalizat procedurile de acționare în instanță a firmei Dytras pentru a garanta că, în final, stația va funcționa conform prevederilor stipulate în legea mediului. De altfel, și SC Urban a remediat o parte din problemele existente, refăcînd echilibrul biologic în reactorul biologic al stației». Pentru a grăbi procesul investițional, administrația locală a blocat o sumă de 740 mii lei din banii facturați către firma Dytras. Potrivit declarațiilor oficiale, aceste fonduri vor fi folosite pentru finanțarea lucrărilor de modernizare a stației și încadrarea acesteia în parametri stabiliți prin HC nr. 352 din 2005.

2 Mai 2012, 15:43 (8961 vizualizări - 6 comentarii)

Citiți și:
PSD Ialomița repetă istoria la Slobozia
Scrisoare deschisă către primarul Alexandru Stoica
«Administrația Stoica nu este calificată pentru a conduce Slobozia!»
«E posibil să nu avem stație de epurare nici peste doi ani!»
Dytras, groparul unei stații de epurare de 4,5 milioane de euro

Comentariile cititorilor:


anonim:
(7 Mai 2012, 14:46)
nu doar moldoveanul este de vina avem si consilieri domnilor.......
Pedro:
(3 Mai 2012, 12:50)
Nu sunt de acord să-l "alintăm" cu "șoldovean" pe Ionașcu. E mai simplu și elegant la vot. Hai să-l trimitem în civilie și să nu-l mai votăm! EU NU VOTEZ GABI IONAȘCU, TU CE MAI AȘTEPȚI!
adeeee:
(3 Mai 2012, 11:36)
dar banii de i-ai dat pentru toata lucrarea ca si cand ar fi terminata si statia ar functiona la parametri cine te-a pus saii dai mai soldovene si 70la suta din garantii cine tea pus sa-i dai
SORIN:
(3 Mai 2012, 08:13)
Șoldoveanul de Bărăgan se dă iar lovit. Văleu, cum a dat el "o pâine de mâncat" viceprimarilor, consilierilor, de parcă Primăria era vreo societate comercială de tip s.r.l., unde agramatul primar
"dădea de mâncare" cuiva. Auzi, nea Caisă, nu eu ți-am completat lista de consilieri, consilieri de
care, acum, te dezici, ca și de "vici". De o bună bucată de timp îi tot atrag atenția șoldoveanului că
nu știe carte, așa cum pretinde. Să-i explic, gratis: rezolvarea unui litigiu contractual se poate face
pe cale amiabilă, sau în instanță. Sintagma folosită de agramat "înțelegere amiabilă" este pleonastică. ÎNȚELEGEREA NU POATE FI DECÂT AMIABILĂ.
misu:
(3 Mai 2012, 07:19)
O mare teapa .
Banii nu vor mai fi recuperati si nici nu vor fi remediate deficientele.
Ma intreb de ce oare a fost achitata o lucrare neconforma fara a se opri macar garantiile legale.
voi avea stampila la vot:
(3 Mai 2012, 05:52)
Esec dupa esec domnule Ionascu!In ce gauri negre ai mai bagat banii comunitatii??Dupa a mea parere o alternativa la indemana dvs ar fi fost demisia de onoare. Pentru ca oricum nu va  mai voteaza nimeni 

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 15 Oct 2019
136 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Octombrie 2019, 17:55


Jandarmii ialomițeni donează sânge

Jandarmii ialomițeni vor participa, în perioada 21-25 octombrie 2019, la o campanie de donare de sânge. Acțiunea este inițiată de Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița, cu scopul de a crește numărul donatorilor ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:45
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Misleanu: Locuință cuprinsă de flăcări

O locuință din localitatea Misleanu a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de miercuri, 9 octombrie 2019. Focul a distrus o parte din acoperișul imobilului, dar și bunuri din incinta locuinței ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:40
(138 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Misleanu incendiu


3

Fetești: «Târgul de toamnă», supravegheat de jandarmi

Efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor asigura ordinea și liniștea publică în cadrul «Târgului de toamnă», eveniment desfășurat la Fetești. Manifestarea a debutat ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:35
(173 vizualizări - 0 comentarii)


4

Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Marți, 8 octombrie 2019, polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune informativ-preventivă pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile, victimizării minorilor în zona unităților de ...[citește_toată_știrea]

9 Octombrie 2019, 18:15
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

8 Octombrie 2019, 17:30


AJOFM Ialomița: 4,60%-rata șomajului în luna august 2019

La sfârșitul lunii august 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița au fost înregistrați 4348 șomeri (dintre care 2024 femei), rata șomajului fiind de 4,60%. Din totalul ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:35
(158 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Vineri, 4 octombrie a.c., polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Urziceni au identificat pe raza municipiului Urziceni un bărbat, de 24 de ani, din localitate, pe numele căruia Judecătoria Urziceni ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:25
(154 vizualizări - 0 comentarii)


8

Slobozia: Verificarea stării tehnice a autovehiculului


Luni, 7 octombrie a.c., polițiștii Rutieri împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat pe raza municipiului Slobozia o acțiune de control în trafic. Scopul acesteia a fost reducerea ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:20
(162 vizualizări - 0 comentarii)


9

Acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei la Fetești

Duminică, 6 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au acționat pentru depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea unor acte de vagabondaj. În urma activităților ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:10
(145 vizualizări - 0 comentarii)


10

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 7-11 octombrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:55
(325 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 17 permise reținute, amenzi de peste 65 mii de lei

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat la 52 evenimente sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au constatat 6 infracțiuni. Astfel, polițiștii au reținut 17 permise ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:50
(240 vizualizări - 1 comentariu)


12

Bărbat din Andrășești, beat la volan

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au depistat în trafic un bărbat, de 45 de ani, din Andrășești, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:45
(222 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Tovărășia

Miercuri, 2 octombrie a.c., în jurul orelor 13,00, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească din Tovărășia. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:25
(310 vizualizări - 0 comentarii)


Filmul «Între Chin și Amin», premieră la Slobozia

Vineri, 4 octombrie a.c., începând cu orele 18,00, la Sala «Europa» a Consiliului Județean Ialomița va avea loc premiera filmului «Între Chin și Amin» . Filmul independent al lui Toma Enache este un omagiu ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:20
(390 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice»

Cu ocazia «Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice», Protopopiatul Slobozia în colaborare cu Asociația «Samarineni în comunitate» au organizat miercuri, 2 octombrie a.c., o activitate dedicată seniorilor ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:15
(263 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor feteșteni

Miercuri, 2 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. Astfel, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:10
(198 vizualizări - 0 comentarii)


ACS Viitorul Urziceni este în primele 10 cluburi din țară la șah

ACS Viitorul Urziceni este în primele 10 cluburi din țară la șah

În perioada 20-30 Septembrie 2019, Hotelul Aurora din localitatea Mamaia a găzduit Divizia A de șah clasic pe echipe. Divizia A este eșalonul secund al Campionatului Național de șah clasic pe echipe, o ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 15:35
(247 vizualizări - 2 comentarii)


Armășești: Arestat pentru «furt calificat» și «violare de domiciliu»

Marți, 1 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au reușit depistarea unui bărbat, de 25 de ani, din Armășești, pe numele căruia Judecătoria Urziceni a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:30
(281 vizualizări - 0 comentarii)


Activități preventive ale polițiștilor în școlile din Fetești

Marți, 1 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o serie de activități pe linia prevenirii faptelor cu violență, a traficului și a consumului de droguri, precum și siguranța rutieră în școlile ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:25
(236 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: La volan cu permisul suspendat

Polițiștii slobozeni au depistat un tânăr, de 24 de ani, din Amara, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Slobozia luni, 1 octombrie a.c., deși avea acest drept suspendat. În cauză, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

2 Octombrie 2019, 15:20
(235 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Zilele Recoltei 2019»

În perioada 5-6 octombrie 2019, în Piața Agroalimentară din Slobozia, va avea loc tradiționala manifestare a toamnei «Zilele Recoltei 2019», organizată de Primăria Municipiului Slobozia în parteneriat cu ...[citește_toată_știrea]

1 Octombrie 2019, 15:20
(331 vizualizări - 0 comentarii)


Șofer din Scânteia, urmărit de polițiști

Sâmbătă, 28 septembrie a.c., Poliția Slobozia a fost sesizată cu privire la faptul că un șofer ar circula haotic dinspre Bucu către Țăndărei, punând în pericol ceilalți participanți la trafic. Polițiștii ...[citește_toată_știrea]

1 Octombrie 2019, 08:20
(336 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Șoferi beți la volan

În perioada 27-28 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat patru conducători auto, cu vârste cuprinse între 32 și 47 de ani, în timp ce șofau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi ...[citește_toată_știrea]

1 Octombrie 2019, 08:15
(1040 vizualizări - 0 comentarii)


Săveni: Lemne confiscate de polițiști

Vineri, 27 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au depistat, pe raza comunei Săveni, un bărbat de 60 de ani, din Platonești, în timp ce transporta cu ajutorul unei ...[citește_toată_știrea]

1 Octombrie 2019, 08:10
(313 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Urziceni, urmărit de polițiști pe autostrada A3 București-Ploiești. A fost prins și arestat, fiind bănuit de furt din mașini!

Polițiștii de Investigații Criminale din Ialomița au depistat un bărbat bănuit că ar fi participat la săvârșirea infracțiunii de furt din auto, faptă comisă pe raza municipiului Slobozia. În continuarea ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2019, 17:50
(474 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: «Verde la Educație pentru Circulație»

Poliția Română și Lidl lansează, la nivel național, a VII-a ediție a campaniei de educație rutieră «Verde la Educație pentru Circulație». Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 28 septembrie a.c., începând ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2019, 17:40
(309 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor la Slobozia și Fetești

În perioada 25-26 septembrie, în intervalul orar 7,30-16,00, polițiștii slobozeni, precum și cei din cadrul Poliției Municipiului Fetești, au organizat și pus în aplicare o serie de acțiuni în unitățile ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2019, 17:35
(519 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: 22 focare de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că, la data de 27 septembrie 2019, pe raza județului Ialomița sunt declarate 22 focare de Pestă Porcină Africană. Acestea ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2019, 17:30
(367 vizualizări - 0 comentarii)


Patruzeci de Sfinte Liturghii la Catedrala Urziceni

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, începând cu data de  30 septembrie 2019, în Catedrala din Urziceni se vor oficia 40 de Sfinte Liturghii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie vindecătorul ...[citește_toată_știrea]

27 Septembrie 2019, 17:25
(343 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...