Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

O lecție despre (non)violența în familie

Al șaselea an de luptă pentru drepturile femeii

O lecție despre (non)violența în familie

Perioada 25 noiembrie-10 decembrie, marchează, anual, lupta permanentă a societății și autorităților cu fenomenul violenței împotriva femeii și combaterea acesteia în cadrul familiei. Anul acesta, la Țăndărei, Asociația Femeilor «Pro Familia» și Protopopiatul Fetești au marcat momentul și au organizat o masă rotundă în cadrul căreia au dezbătut starea de fapt existentă la nivelul județului, precum și progresele legislative înregistrate în ultimul an în combaterea acestui flagel.

Puterea exemplului
Miercuri, 5 decembrie 2012, Primăria Țăndărei, în colaborare cu asociația femeilor «Pro Familia» au organizat o acțiune de susținere a luptei împotriva violenței în familie. Acțiunea s-a desfășurat în sala de ședințe a consiliului local, în fața unui număr impresionant de invitate, dar și în prezența autorităților locale și județene. La eforturile comune ale inițiatorilor proiectului s-a alăturat și protopopul Marian Pătârlăgeanu, militant declarat împotriva abuzurilor familiale. De asemenea, la acțiune au participat și polițiști de proximitate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, oficiali județeni,dar și candidații la acel moment pentru Camera Deputaților și Senat, Cristina Pocora și Marian Pavel...
Concret, evenimentul a debutat prin interpretarea unei scenete care prezenta scene de violență domestică în familie. Extrem de veridic, momentula avut rolul de a induce în public emoții contradictorii, fiecare dintre invitați regăsindu-se de o parte sau alta a baricadei. La solicitarea organizatorilor, cei doi actori amatori, profesori ai școlii «Spiru Haret» din Țăndărei, și-au păstrat identitatea impusă de rol și ulterior, pentru a răspunde tirului întrebărilor celor prezenți. Organizatorii au ales această manieră de lucru pentru a asigura interactivitatea acțiunii și a facilita prezentarea cît mai multor puncte de vedere.
Concluziile prezentate au subliniat faptul că violențele împotriva femeii nu pot fi evitate sau controlate în mod eficient și că fiecare dintre membrii societății trebuie să reacționeze direct și imediat pentru raportarea unor astfel de abuzuri și chiar să se implice în combaterea lor pe cale amiabilă. Deși jucată de peste 5 ani, sceneta prezentată rămîne mereu actuală și reflectă nemijlocit o stare de fapt cu care se confruntă zeci de mii de femei din România...

Un pas mic pentru societate, un pas uriaș pentru femei
Dincolo de intensitatea unică a dezbaterii care a urmat și de numărul mare de opinii legate de soluțiile imediate de combatere a violenței împotriva femeii, am remarcat cu plăcere două dintre opiniile oficialilor invitați. Prima aparține Cristinei-Ancuța Pocora, deputat în Colegiul 1 Fetești-Țăndărei. «Acest subiect trena de 8 ani în Parlament. L-am reluat la preluarea mandatului și am reușit să aduc legii o serie de modificări substanțiale... De exemplu, polițistul nu putea interveni decît în cazuri speciale într-o astfel de situație. Am reglementat în Parlament acest aspect, iar acum există instrumente de lucru... Acum instanța poate fi sesizată de Poliție, de vecini, de un ONG, de oricine este interesat și vrea să ia atitudine împotriva unei situații pe care o consideră inumană. De asemenea, în instanță, termenele sînt foarte scurte și în termen de 48 de ore se poate emite un termen de restricție sau de interdicție. În același timp victima este ajutată, consiliată și se poate reintegra cu o mai mare ușurință în societate...» a declarat deputatul liberal.
Însă declarația care a smuls aplauzele asistenței îi aparține comisarului șef Viorel Ștefu care a precizat, ca răspuns la opinia general împărtășită că toți bărbații păcătuiesc prin violență măcar o dață în viață... «Tot ce pot să vă spun e că eu nu mi-am lovit niciodată nevasta, nu mi-am jignit niciodată copilul și... spăl și vasele!» a spus acesta, printre altele, într-un exces de sinceritate.
Atmosfera destinsă, polemicile constructive și sinceritatea neprefăcută au transformat, astfel, o întîlnire de o oră într-o dezbatere care a durat peste trei ore care a permis atît diseminarea informațiilor cît și ridicarea moralului unei asistențe formate, predominant, din femei. Însă «punctul pe i» a fost așezat de către protopopul Marian Pătârlăgeanu, care de mai mulți ani face un lobby activ pentru înființarea unui așezămînt social pentru victime ale violenței în familie în zona Țăndărei-Fetești. «Sperăm ca ceea ce s-a spus în această seară aici să fie scris și povestit pentru ochi și urechi care au puterea să judece și să hotărască ce e mai bine pentru oamenii aflați în suferință și nevoie...» a declarat acesta ulterior întîlnirii.

19 Decembrie 2012, 10:42 (8305 vizualizări - 8 comentarii)

Citiți și:
«O lecție care NU trebuie învățată»

Comentariile cititorilor:


Acelasi mascarici:
(22 Decembrie 2012, 18:34)
Si, apropos, acei "mascarici", fara pretentia de "actori", sunt profesori! Si nu sunt facuti cu norma "la pacanele' la grandioasa Universitate "Spiru Haret". In ceea ce o priveste pe doamna Mirela Alexandrescu, fie-i tarana usoara, nu cred ca i-a luat cineva vre-un merit. De altfel, ce rost mai are sa polemizam cu niste "subiecti" frustrati de propria lor imagine... Si preotul ce vina are?... Ca-l apropie pe fiul sau de Biserica? Ce-ar trebui sa faca? Sa-l lase sa fie un vagabond care fumeaza si bea precum odraslele voastre? Vai voua nestiutorilor! Sa va fereasca bunul Dumnezeu de " blestemul popii", ca va ajunge pana la a saptea generatie! Oricum, Dumnezeu sa va ierte! Sa aveti sarbatori cu liniste sufleteasca!
Mascariciul de seviciu :
(22 Decembrie 2012, 18:09)
Eu cred c o anumita invatatoare este foarte ofticata ca al ei consort nu mai este edil local! Ei, deh, roata se mai invarte! Anul trecut, cand edilul cu pricina abera pe marginea acelei scenete, totul era O.K. ... Rusinica bre!!!
Observator:
(22 Decembrie 2012, 09:38)
Aia care rad,rad pentru ca au vazut sceneta aia de n ori in acesti ani si probabil s-au plictisit .Tot ce mai pot face e sa zambeasca superior la mascaricii de serviciu de pe scena,cu ajutorul carora mai bifeaza o actiune facuta din complezenta.Asteptam aceasta sceneta si la anul si ..la multi ani..
Io te te :
(21 Decembrie 2012, 13:30)
De-ar fi sa te uiți în poză, nu știi ce să crezi! În timp ce unii sunt adânc pătrunși de cele întâmplate, alți-s veseli și se hlizesc. Io cred că s-au adunat ca să se strângă, că dacă Marean Pavel, Pocorița, Popa Pătlăgică sau altcineva, vroiau să facă ceva, nu era musai să se întâlnească la Țăndărei, unde oricum n-o să se facă ceva trainic vreodată...Publicitaaaaaaate.
Urechiusa zbarlita:
(20 Decembrie 2012, 19:05)
In ce hal se poate exprima acest preot!Zice ca tot ce au facut ei acolo trebuie povestit pentru ,,ochi si urechi care au puterea sa judece".Poate el judeca cu urechile.Eu nu cunosc alt caz asemanator.
Tot eu:
(20 Decembrie 2012, 12:41)
Vrem fapte de la biserica si de la preoti,nu scenete si discutii intre ei.Sa ne spuna Patarlageanu cate femei aflate in dificultate din cauza violentei domestice a ajutat.Nu am auzit de niciuna.Dar jucam in scenete de doi bani.Aplauze ...
Contranas:
(20 Decembrie 2012, 12:30)
Vantura activitatea asta de 6 ani ,in acelasi format,fara vreo adaugire sau imbunatatire ,de ni s-a acrit de ea.Pardon,s-a schimbat distributia:interpretii actuali sunt colorati politic in rosu.Iar ideea nu a apartinut lui Patarlageanu,ci a fost preluata de la Mirela Alexandrescu,de care nu se mai face nicio pomenire.Ca preot,este obligat sa puna adevarul in fagasul sau si,tot ca preot,daca nu ca om,sa recunoasca meritele defunctei si sa ii multumeasca macar prin cateva momente de reculegere.Dar ,,unde nu e,nici dumnezeu nu cere".Prea interesat de cele lumesti acest Patarlageanu care acum merge cu icoana pe la casele enoriasilor si asteapta sa primeasca bani chiar si de la cei mai oropsiti .Isi iau de la gura amaratii ca sa ii dea lui acei cativa banuti pe care ii mai gasesc prin casa.Oare stie el,ca preot prin ce greutati trec acei oameni?Habar nu are .Sau chiar daca stie nu face nimic pentru ei si ,in plus,se bucura si la acei ultimi banuti pe care ii ia cu cinism de la ei.Nu mai zic ca in loc de dascal il ia pe baiatul lui,un pusti de 10- 11 ani care se fonfaie si el cum poate sa ii tina isonul lui taica.
Bla,bla,bla.:
(19 Decembrie 2012, 17:33)
Nasi,fini,cumetrii si multa cumetrie politica.Campanie electorala ca intre ei si atat.Bani accesati din fonduri europene de nasu primarului si directoarea scolii.Numai membrii USL,in sala si atat.Oamenii de rand nu au voie sa participe,doar ei mafiotii trebuie sa stie cum si unde se duc banii europeni si ce proiecte eligibile se duc catre buzunarele clanului USL.Doar redactia a mai scris de accesarea de fonduri europene la Fetesti de catre Patarlageanu.Este nasul actualului primar,care este mana dreapta a mai marelui domn profesor Silvian.Locatia deja s-a gasit. pentru asezamantul social,fosta casa a pionierului din Tandarei.A  fost data cu titlu gratuit unei fundatii crestine,infiintate  si patronate,de catre cine??Exact de preotul Patarlageanu,nasul nasilor.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 20 Aug 2019
196 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 19-23 august a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:20
(50 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Polițiștii Secției nr. 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat în trafic un bărbat, de 56 de ani, din Rădulești, care conducea un autoturism pe drumul ce leagă Fierbinți-Târg de Rădulești în timp ce se afla ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:15
(27 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Coșereni, prins cu cuțitul la brâu

Polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșereni, cu ocazia desfășurării de activități specifice pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor cu violență în zona barurilor și a discotecilor ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:10
(39 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Coșereni cuțit


Urmărit internațional, depistat de polițiștii ialomițeni

La data de 15 august a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Jilavele au acționat pe raza județului pentru depistarea peroanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:05
(40 vizualizări - 0 comentarii)


4

Polițiștii din Ialomița caută un bărbat evadat din sediul Poliției Budești, județul Călărași

Polițiștii din Ialomița sunt în altertă, după ce un bărbat de 46 de ani, din județul Călărași, a evadat în cursul zilei de marți, 13 august 2019, din sediul Poliției Budești. Oamenii legii au instituit ...[citește_toată_știrea]

14 August 2019, 15:07
(579 vizualizări - 0 comentarii)


5

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2019, 19:15


Slobozia: Cercetat pentru «violență în familie»

Luni, 12 august a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie, de 39 de ani, din Slobozia, cu privire la faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 16:10
(560 vizualizări - 0 comentarii)


A fost înființată oficial Filiala PLUS Ialomița

Sâmbătă, 10 august 2019, în urma Convenției Județene PLUS Ialomița, care s-a desfășurat la Slobozia, a fost constituită oficial filiala PLUS Ialomița, alegându-se echipa de conducere a acesteia pentru următorii ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 12:20
(701 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Amenzi de peste 250000 de lei, 32 de permise reținute

În perioada 9-11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice pe raza județului, precum și de prevenire și combatere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:25
(638 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție

Duminică, 11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost sesizați cu privire la încălcarea a două ordine de protecție. În primul caz, un bărbat de 42 de ani, din Slobozia, a încălcat ordinul de protecție ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:20
(572 vizualizări - 0 comentarii)


10

Accidente la Malu, Perieți și Lăcusteni

Un accident rutier s-a produs în localitatea Malu, evenimentul fiind înregistrat sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 22,00, când un pieton a fost acroșat de un autoturism. Victima, un bărbat de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:15
(670 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație la Slobozia și Fetești

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în data de sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 11,30, pe un teren viran din Slobozia, Cartier Bora. Pentru stingerea flăcărilor au acționat pompierii de la ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:10
(532 vizualizări - 0 comentarii)


12

Slobozia: Bătrână găsită moartă în propria locuință

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de duminică spre luni, 11/12 august 2019, puțin trecut de miezul nopții, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei femei de 79 de ani, cunoscută ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:05
(688 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: «Marți, 13! Ghinionul poate fi prevenit!»

Superstițiile din popor spun că, atunci când data de 13 (număr cu ghinion) coincide cu o zi de marți (ziua celor 3 ceasuri rele), aceasta se consideră a fi o zi cu adevărat  ghinionistă. Tocmai de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:50
(583 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Controale pentru combaterea Pestei Porcine Africane

Pentru  prevenirea propagării Pestei Porcine Africane și în conformitate cu prevederi legale privind organizarea de acțiuni de control în trafic având ca obiectiv verificarea transporturilor de animale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:20
(574 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

9 August 2019, 19:10


anunț angajare

AMPA Agri Slobozia angajează
REPREZENTANT VÂNZĂRI
UTILAJE AGRICOLE

pentru zona Ialomița-Călărași
Relații la telefon 0723/251.698

9 August 2019, 16:35


Jilavele: Depistat la volanul unei mașini neînmatriculate

Joi, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe raza localității Jilavele, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din Urziceni. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:20
(817 vizualizări - 0 comentarii)


Maia: Lemne confiscate

Joi, 8 august a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat, pe raza localității Maia,  doi bărbați, de 42 de ani, din județul Prahova, în timp ce descărcau material lemnos în dreptul ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:15
(786 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție de pictură «Naționali-Internaționali»

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher anunță susținerea unei noi expoziții de pictură, «Naționali-Internaționali», semnată de Eugen Raportoru. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 13 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:10
(765 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Miercuri, 7 august a.c., în jurul orelor 14,00, un incendiu de vegetație a izbucnit pe terenul aflat în imediata vecinătatea a Autostrăzii A2, pe terasamentul căii ferate, respectiv la km 156 în direcția ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 15:40
(781 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Urziceni, pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale. În cadrul activităților au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 10:50
(852 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu polițiștii de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Slobozia, au desfășurat ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 18:08
(957 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Surprinși în flagrant la furat

În noaptea de miercuri spre joi, 7/8 august a.c., în jurul orei 1,00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat în flagrant o femeie, de 30 de ani, și un minor de 13 ani ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:15
(917 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Moldoveni furt


Ialomița: Lemne confiscate

Marți, 6 august a.c., polițiștii de Ordine Publică, împreună cu specialiștii silvici au desfășurat mai multe controale pe drumurile publice și la punctele de lucru de pe raza județului pentru combaterea ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:10
(894 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal între Stelnica și Fetești

În noaptea de 5/6 august a.c., pe DN3B, între localitățile Stelnica și Fetești s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ce un bărbat, de 45 de ani, din Fetești ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:10
(1345 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de informare la Tabăra Amara

Marți, 6 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Ialomița au desfășurat activități de informare a elevilor aflați în Tabăra Amara. În ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:05
(874 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: La volan cu un permis fals

Luni, 5 august a.c., polițiștii feteșteni au surprins în flagrant un bărbat, de 37 de ani, din Fetești, în timp ce conducea pe raza localității de domiciliu fără a deține permis de conducere. Șoferul a ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:55
(969 vizualizări - 0 comentarii)


Ordine de protecție emise de polițiștii ialomițeni

Marți, 6 august a.c., polițiștii alobozeni au emis două ordine de protecție provizorii pe numele a doi bărbați, de 29 și 30 de ani. În primul caz, polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele bărbatului ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:50
(918 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru depistarea transportatorilor neautorizați de persoane

În perioada 1-4 august a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au controlat 21291 autovehicule și 13 societăți comerciale în cadrul acțiunii pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:45
(837 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...