Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

O lecție despre (non)violența în familie

Al șaselea an de luptă pentru drepturile femeii

O lecție despre (non)violența în familie

Perioada 25 noiembrie-10 decembrie, marchează, anual, lupta permanentă a societății și autorităților cu fenomenul violenței împotriva femeii și combaterea acesteia în cadrul familiei. Anul acesta, la Țăndărei, Asociația Femeilor «Pro Familia» și Protopopiatul Fetești au marcat momentul și au organizat o masă rotundă în cadrul căreia au dezbătut starea de fapt existentă la nivelul județului, precum și progresele legislative înregistrate în ultimul an în combaterea acestui flagel.

Puterea exemplului
Miercuri, 5 decembrie 2012, Primăria Țăndărei, în colaborare cu asociația femeilor «Pro Familia» au organizat o acțiune de susținere a luptei împotriva violenței în familie. Acțiunea s-a desfășurat în sala de ședințe a consiliului local, în fața unui număr impresionant de invitate, dar și în prezența autorităților locale și județene. La eforturile comune ale inițiatorilor proiectului s-a alăturat și protopopul Marian Pătârlăgeanu, militant declarat împotriva abuzurilor familiale. De asemenea, la acțiune au participat și polițiști de proximitate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, oficiali județeni,dar și candidații la acel moment pentru Camera Deputaților și Senat, Cristina Pocora și Marian Pavel...
Concret, evenimentul a debutat prin interpretarea unei scenete care prezenta scene de violență domestică în familie. Extrem de veridic, momentula avut rolul de a induce în public emoții contradictorii, fiecare dintre invitați regăsindu-se de o parte sau alta a baricadei. La solicitarea organizatorilor, cei doi actori amatori, profesori ai școlii «Spiru Haret» din Țăndărei, și-au păstrat identitatea impusă de rol și ulterior, pentru a răspunde tirului întrebărilor celor prezenți. Organizatorii au ales această manieră de lucru pentru a asigura interactivitatea acțiunii și a facilita prezentarea cît mai multor puncte de vedere.
Concluziile prezentate au subliniat faptul că violențele împotriva femeii nu pot fi evitate sau controlate în mod eficient și că fiecare dintre membrii societății trebuie să reacționeze direct și imediat pentru raportarea unor astfel de abuzuri și chiar să se implice în combaterea lor pe cale amiabilă. Deși jucată de peste 5 ani, sceneta prezentată rămîne mereu actuală și reflectă nemijlocit o stare de fapt cu care se confruntă zeci de mii de femei din România...

Un pas mic pentru societate, un pas uriaș pentru femei
Dincolo de intensitatea unică a dezbaterii care a urmat și de numărul mare de opinii legate de soluțiile imediate de combatere a violenței împotriva femeii, am remarcat cu plăcere două dintre opiniile oficialilor invitați. Prima aparține Cristinei-Ancuța Pocora, deputat în Colegiul 1 Fetești-Țăndărei. «Acest subiect trena de 8 ani în Parlament. L-am reluat la preluarea mandatului și am reușit să aduc legii o serie de modificări substanțiale... De exemplu, polițistul nu putea interveni decît în cazuri speciale într-o astfel de situație. Am reglementat în Parlament acest aspect, iar acum există instrumente de lucru... Acum instanța poate fi sesizată de Poliție, de vecini, de un ONG, de oricine este interesat și vrea să ia atitudine împotriva unei situații pe care o consideră inumană. De asemenea, în instanță, termenele sînt foarte scurte și în termen de 48 de ore se poate emite un termen de restricție sau de interdicție. În același timp victima este ajutată, consiliată și se poate reintegra cu o mai mare ușurință în societate...» a declarat deputatul liberal.
Însă declarația care a smuls aplauzele asistenței îi aparține comisarului șef Viorel Ștefu care a precizat, ca răspuns la opinia general împărtășită că toți bărbații păcătuiesc prin violență măcar o dață în viață... «Tot ce pot să vă spun e că eu nu mi-am lovit niciodată nevasta, nu mi-am jignit niciodată copilul și... spăl și vasele!» a spus acesta, printre altele, într-un exces de sinceritate.
Atmosfera destinsă, polemicile constructive și sinceritatea neprefăcută au transformat, astfel, o întîlnire de o oră într-o dezbatere care a durat peste trei ore care a permis atît diseminarea informațiilor cît și ridicarea moralului unei asistențe formate, predominant, din femei. Însă «punctul pe i» a fost așezat de către protopopul Marian Pătârlăgeanu, care de mai mulți ani face un lobby activ pentru înființarea unui așezămînt social pentru victime ale violenței în familie în zona Țăndărei-Fetești. «Sperăm ca ceea ce s-a spus în această seară aici să fie scris și povestit pentru ochi și urechi care au puterea să judece și să hotărască ce e mai bine pentru oamenii aflați în suferință și nevoie...» a declarat acesta ulterior întîlnirii.

19 Decembrie 2012, 10:42 (8525 vizualizări - 8 comentarii)

Citiți și:
«O lecție care NU trebuie învățată»

Comentariile cititorilor:


Acelasi mascarici:
(22 Decembrie 2012, 18:34)
Si, apropos, acei "mascarici", fara pretentia de "actori", sunt profesori! Si nu sunt facuti cu norma "la pacanele' la grandioasa Universitate "Spiru Haret". In ceea ce o priveste pe doamna Mirela Alexandrescu, fie-i tarana usoara, nu cred ca i-a luat cineva vre-un merit. De altfel, ce rost mai are sa polemizam cu niste "subiecti" frustrati de propria lor imagine... Si preotul ce vina are?... Ca-l apropie pe fiul sau de Biserica? Ce-ar trebui sa faca? Sa-l lase sa fie un vagabond care fumeaza si bea precum odraslele voastre? Vai voua nestiutorilor! Sa va fereasca bunul Dumnezeu de " blestemul popii", ca va ajunge pana la a saptea generatie! Oricum, Dumnezeu sa va ierte! Sa aveti sarbatori cu liniste sufleteasca!
Mascariciul de seviciu :
(22 Decembrie 2012, 18:09)
Eu cred c o anumita invatatoare este foarte ofticata ca al ei consort nu mai este edil local! Ei, deh, roata se mai invarte! Anul trecut, cand edilul cu pricina abera pe marginea acelei scenete, totul era O.K. ... Rusinica bre!!!
Observator:
(22 Decembrie 2012, 09:38)
Aia care rad,rad pentru ca au vazut sceneta aia de n ori in acesti ani si probabil s-au plictisit .Tot ce mai pot face e sa zambeasca superior la mascaricii de serviciu de pe scena,cu ajutorul carora mai bifeaza o actiune facuta din complezenta.Asteptam aceasta sceneta si la anul si ..la multi ani..
Io te te :
(21 Decembrie 2012, 13:30)
De-ar fi sa te uiți în poză, nu știi ce să crezi! În timp ce unii sunt adânc pătrunși de cele întâmplate, alți-s veseli și se hlizesc. Io cred că s-au adunat ca să se strângă, că dacă Marean Pavel, Pocorița, Popa Pătlăgică sau altcineva, vroiau să facă ceva, nu era musai să se întâlnească la Țăndărei, unde oricum n-o să se facă ceva trainic vreodată...Publicitaaaaaaate.
Urechiusa zbarlita:
(20 Decembrie 2012, 19:05)
In ce hal se poate exprima acest preot!Zice ca tot ce au facut ei acolo trebuie povestit pentru ,,ochi si urechi care au puterea sa judece".Poate el judeca cu urechile.Eu nu cunosc alt caz asemanator.
Tot eu:
(20 Decembrie 2012, 12:41)
Vrem fapte de la biserica si de la preoti,nu scenete si discutii intre ei.Sa ne spuna Patarlageanu cate femei aflate in dificultate din cauza violentei domestice a ajutat.Nu am auzit de niciuna.Dar jucam in scenete de doi bani.Aplauze ...
Contranas:
(20 Decembrie 2012, 12:30)
Vantura activitatea asta de 6 ani ,in acelasi format,fara vreo adaugire sau imbunatatire ,de ni s-a acrit de ea.Pardon,s-a schimbat distributia:interpretii actuali sunt colorati politic in rosu.Iar ideea nu a apartinut lui Patarlageanu,ci a fost preluata de la Mirela Alexandrescu,de care nu se mai face nicio pomenire.Ca preot,este obligat sa puna adevarul in fagasul sau si,tot ca preot,daca nu ca om,sa recunoasca meritele defunctei si sa ii multumeasca macar prin cateva momente de reculegere.Dar ,,unde nu e,nici dumnezeu nu cere".Prea interesat de cele lumesti acest Patarlageanu care acum merge cu icoana pe la casele enoriasilor si asteapta sa primeasca bani chiar si de la cei mai oropsiti .Isi iau de la gura amaratii ca sa ii dea lui acei cativa banuti pe care ii mai gasesc prin casa.Oare stie el,ca preot prin ce greutati trec acei oameni?Habar nu are .Sau chiar daca stie nu face nimic pentru ei si ,in plus,se bucura si la acei ultimi banuti pe care ii ia cu cinism de la ei.Nu mai zic ca in loc de dascal il ia pe baiatul lui,un pusti de 10- 11 ani care se fonfaie si el cum poate sa ii tina isonul lui taica.
Bla,bla,bla.:
(19 Decembrie 2012, 17:33)
Nasi,fini,cumetrii si multa cumetrie politica.Campanie electorala ca intre ei si atat.Bani accesati din fonduri europene de nasu primarului si directoarea scolii.Numai membrii USL,in sala si atat.Oamenii de rand nu au voie sa participe,doar ei mafiotii trebuie sa stie cum si unde se duc banii europeni si ce proiecte eligibile se duc catre buzunarele clanului USL.Doar redactia a mai scris de accesarea de fonduri europene la Fetesti de catre Patarlageanu.Este nasul actualului primar,care este mana dreapta a mai marelui domn profesor Silvian.Locatia deja s-a gasit. pentru asezamantul social,fosta casa a pionierului din Tandarei.A  fost data cu titlu gratuit unei fundatii crestine,infiintate  si patronate,de catre cine??Exact de preotul Patarlageanu,nasul nasilor.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 17 Feb 2020
238 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

17 Februarie 2020, 09:10


Țăndărei: Minoră de 13 ani, apel fals la 112 sub pretextul de răpire

Zeci de polițiști și jandarmi s-au mobilizat joi, 13 februarie a.c., pentru a localiza o minoră în vârstă de 13 ani care a apelat, la orele 14,00, numărul unic de urgență pentru a anunța că ar fi fost răpită ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:35
(249 vizualizări - 1 comentariu)


Alexeni: Bărbat de 56 de ani, mort după ce a traversat prin loc nepermis

Joi, 13 februarie a.c., în jurul orelor 19,00, polițiștii Serviciului Rutier au intervenit pe raza localității Alexeni după ce un bărbat, în vârstă de 47 de ani, a accidentat mortal un altul în vârstă de ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:25
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: A intrat cu mașina într-o țeavă de gaz

Slobozia: A intrat cu mașina într-o țeavă de gaz

Accident rutier pe raza municipiului Slobozia, în dimineața zilei de joi, 13 februarie 2020. O mașină în care se aflau un adult și doi minori a intrat într-o țeavă de gaze. Pompierii Detașamentului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2020, 14:05
(344 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


4
O femeie s-a aruncat de pe podul de la Fetești

O femeie s-a aruncat de pe podul de la Fetești

Întrucât condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, miercuri, 12 februarie a.c., în jurul orelor 10,00, s-au reluat căutările pe Brațul Borcea al Dunării, în zona localității Vlădeni, pentru cele două persoane ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2020, 16:10
(398 vizualizări - 0 comentarii)


Fierbinții de Jos: Avarie la conducta de alimentare cu apă

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă de pe strada Podgoriilor, din localitatea Fierbinții de Jos, județul Ialomița, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2020, 15:20
(150 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

11 Februarie 2020, 17:20


Coșereni: Pieton acroșat de un autoturism

Luni, 10 februarie 2020, polițiștii din Urziceni au intervenit la un accident rutier produs pe DJ201, în localitatea Coșereni, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate a reieșit ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 16:10
(194 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Luni, 10 februarie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii au oprit în trafic pe DN2C, pe raza localității Grivița, un autoturism condus de un bărbat de 63 de ani, din județul Mureș. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:50
(190 vizualizări - 1 comentariu)


9

DSVSA Ialomița: Focare de pestă stinse oficial

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează cu privire la faptul că, în perioada 30 ianuarie-3 februarie 2020, la nivelul județului au fost stinse 17 focare de pestă ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:45
(232 vizualizări - 0 comentarii)


10

Atenție, se oprește apa în orașul Fetești!

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane de legătură de pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA Constanța ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:40
(200 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița/Prahova: Percheziții la persoane bănuite de contrabandă

Polițiștii specializați în Investigarea Criminalității Economice din cadrul IPJ Ialomița au efectuat 7 percheziții domiciliare, în urma cărora au indisponibilizat peste 4300 de țigarete, 25 litri de băuturi ...[citește_toată_știrea]

10 Februarie 2020, 16:40
(287 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Sâmbătă și duminică, 8/9 februarie a.c., polițiștii rutieri au depistat pe raza județului patru șoferi ialomițeni care au condus pe drumurile publice aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorii ...[citește_toată_știrea]

10 Februarie 2020, 16:25
(231 vizualizări - 0 comentarii)


13

Fetești: Polițiștii au amendat cerșetorii

Duminică, 9 februarie a.c., polițiștii din Fetești au acționat pe linia prevenirii și combaterii parazitismului stradal, depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea ...[citește_toată_știrea]

10 Februarie 2020, 16:20
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Infractori arestați

Miercuri, 5 februarie a.c., polițiștii din Jilavele, în baza unor activități pe linia depistării persoanelor urmărite și a celor care posedă mandate de executare a pedepsei, au identificat, pe raza comunei ...[citește_toată_știrea]

6 Februarie 2020, 13:40
(387 vizualizări - 0 comentarii)


Cod Roșu de viscol și ninsori în Ialomița

Cod Roșu de viscol și ninsori în Ialomița

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea vor fi vizate de Cod Roșu de viscol și ninsori. Astfel, Ialomița va intra sub incidența Codului Roșu de viscol și ninsori de miercuri, 5 februarie 2020, orele 22,00, până joi, 6 februarie 2020, orele 8,00. Să precizăm că fenomenele vizate de Codul Roșu de viscol și ninsori fac referire la intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 85-90 km/h, viscol, ninsori relativ abundente, vizibilitatea fiind redusă semnificativ. ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2020, 11:50
(1090 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Două accidente, patru persoane rănite

Marți, 4 februarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente de circulație, soldate cu rănirea a patru persoane. Primul accident rutier s-a produs în jurul orei 9,00, pe DJ213, în afara ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2020, 11:45
(396 vizualizări - 0 comentarii)


Miloșești: Bărbat de 60 de ani, mort în casa incendiată

Miloșești: Bărbat de 60 de ani, mort în casa incendiată

În noaptea de marți spre miercuri, 4/5 februarie 2020, în jurul orelor 23,45, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Miloșești. La locul intervenției ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2020, 09:10
(417 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal la Căzănești: Pieton lovit de o mașină!

Luni, 3 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs pe DN2A, în localitatea Căzănești, soldat cu decesul unei persoane. Din primele cercetări ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 16:40
(489 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Urziceni, drogat la volan

Luni, 3 februarie a.c., polițiștii din Urziceni, în timp ce efectuau un filtru rutier pe raza de competență, au oprit în trafic un tânăr, de 21 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 16:35
(454 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Arestat pentru «vătămare corporală»

Luni, 3 februarie a.c., polițiștii din Coșereni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:25
(326 vizualizări - 0 comentarii)


AJPIS Ialomița: Modificări privind cuantumul alocației de stat pentru copii

În conformitate cu prevederile Legii nr. 214/2019, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, începând cu data de 1 ianuarie 2020, cuantumul alocației de stat ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:20
(485 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA SA Constanța activează Comandamentul pentru Situații de Urgență

Ca urmare a atenționărilor meteorologice de intensificări ale vântului (cu rafale ce vor depăși 60-70 km/h) și ninsori viscolite, la nivelul RAJA SA Constanța s-a decis activarea Comandamentului pentru ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:15
(479 vizualizări - 0 comentarii)


Atenție, se oprește apa în localitatea Fetești!

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane de legătură de pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA este ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:10
(327 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la o casă din Gârbovi

Incendiu la o casă din Gârbovi

În noaptea de luni spre marți, 3/4 februarie 2020, în jurul orei 00,25, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Gârbovi. La locul intervenției ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 15:05
(395 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi incendiu


Vlădeni: S-au înecat în apele Borcei

Doi bărbați, de 42 și 48 de ani, din comuna Vlădeni, s-au înecat în cursul zilei de luni, 3 februarie 2020, în apele Brațului Borcea. Aceștia se aflau într-o barcă alături de alți doi bărbați, de 36 și ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 14:35
(530 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Accident rutier cu 3 autoturisme

Coșereni: Accident rutier cu 3 autoturisme

Trei autoturisme au fost avariate și o femeie de 41 de ani a fost rănită ușor, în urma unui accident rutier petrecut în zona localității Coșereni. Evenimentul rutier s-a produs marți, 4 februarie 2020, ...[citește_toată_știrea]

4 Februarie 2020, 11:09
(448 vizualizări - 0 comentarii)


Autoturism furat din Buzău, descoperit la Gârbovi

În data de 31 ianuarie 2019, în jurul orelor 19,30, polițiștii ialomițeni au identificat în localitatea Gârbovi un autoturism declarat furat de către polițiștii din Buzău. Un tânăr de 18 ani, din Pogoanele ...[citește_toată_știrea]

3 Februarie 2020, 16:50
(491 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Femei agresate de soți

Sâmbătă, 1 februarie a.c., o femeie din comuna Dridu a sunat la 112 solicitând ajutor împotriva soțului de 45 de ani care ar fi agresat-o. La fața locului s-au deplasat polițiștii din orașul Fierbinți- ...[citește_toată_știrea]

3 Februarie 2020, 16:40
(385 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Sâmbătă, 1 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat și oprit în trafic un bărbat ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. După ce a fost testat cu alcooltestul ...[citește_toată_știrea]

3 Februarie 2020, 16:15
(330 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...