Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

O lecție despre (non)violența în familie

Al șaselea an de luptă pentru drepturile femeii

O lecție despre (non)violența în familie

Perioada 25 noiembrie-10 decembrie, marchează, anual, lupta permanentă a societății și autorităților cu fenomenul violenței împotriva femeii și combaterea acesteia în cadrul familiei. Anul acesta, la Țăndărei, Asociația Femeilor «Pro Familia» și Protopopiatul Fetești au marcat momentul și au organizat o masă rotundă în cadrul căreia au dezbătut starea de fapt existentă la nivelul județului, precum și progresele legislative înregistrate în ultimul an în combaterea acestui flagel.

Puterea exemplului
Miercuri, 5 decembrie 2012, Primăria Țăndărei, în colaborare cu asociația femeilor «Pro Familia» au organizat o acțiune de susținere a luptei împotriva violenței în familie. Acțiunea s-a desfășurat în sala de ședințe a consiliului local, în fața unui număr impresionant de invitate, dar și în prezența autorităților locale și județene. La eforturile comune ale inițiatorilor proiectului s-a alăturat și protopopul Marian Pătârlăgeanu, militant declarat împotriva abuzurilor familiale. De asemenea, la acțiune au participat și polițiști de proximitate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, oficiali județeni,dar și candidații la acel moment pentru Camera Deputaților și Senat, Cristina Pocora și Marian Pavel...
Concret, evenimentul a debutat prin interpretarea unei scenete care prezenta scene de violență domestică în familie. Extrem de veridic, momentula avut rolul de a induce în public emoții contradictorii, fiecare dintre invitați regăsindu-se de o parte sau alta a baricadei. La solicitarea organizatorilor, cei doi actori amatori, profesori ai școlii «Spiru Haret» din Țăndărei, și-au păstrat identitatea impusă de rol și ulterior, pentru a răspunde tirului întrebărilor celor prezenți. Organizatorii au ales această manieră de lucru pentru a asigura interactivitatea acțiunii și a facilita prezentarea cît mai multor puncte de vedere.
Concluziile prezentate au subliniat faptul că violențele împotriva femeii nu pot fi evitate sau controlate în mod eficient și că fiecare dintre membrii societății trebuie să reacționeze direct și imediat pentru raportarea unor astfel de abuzuri și chiar să se implice în combaterea lor pe cale amiabilă. Deși jucată de peste 5 ani, sceneta prezentată rămîne mereu actuală și reflectă nemijlocit o stare de fapt cu care se confruntă zeci de mii de femei din România...

Un pas mic pentru societate, un pas uriaș pentru femei
Dincolo de intensitatea unică a dezbaterii care a urmat și de numărul mare de opinii legate de soluțiile imediate de combatere a violenței împotriva femeii, am remarcat cu plăcere două dintre opiniile oficialilor invitați. Prima aparține Cristinei-Ancuța Pocora, deputat în Colegiul 1 Fetești-Țăndărei. «Acest subiect trena de 8 ani în Parlament. L-am reluat la preluarea mandatului și am reușit să aduc legii o serie de modificări substanțiale... De exemplu, polițistul nu putea interveni decît în cazuri speciale într-o astfel de situație. Am reglementat în Parlament acest aspect, iar acum există instrumente de lucru... Acum instanța poate fi sesizată de Poliție, de vecini, de un ONG, de oricine este interesat și vrea să ia atitudine împotriva unei situații pe care o consideră inumană. De asemenea, în instanță, termenele sînt foarte scurte și în termen de 48 de ore se poate emite un termen de restricție sau de interdicție. În același timp victima este ajutată, consiliată și se poate reintegra cu o mai mare ușurință în societate...» a declarat deputatul liberal.
Însă declarația care a smuls aplauzele asistenței îi aparține comisarului șef Viorel Ștefu care a precizat, ca răspuns la opinia general împărtășită că toți bărbații păcătuiesc prin violență măcar o dață în viață... «Tot ce pot să vă spun e că eu nu mi-am lovit niciodată nevasta, nu mi-am jignit niciodată copilul și... spăl și vasele!» a spus acesta, printre altele, într-un exces de sinceritate.
Atmosfera destinsă, polemicile constructive și sinceritatea neprefăcută au transformat, astfel, o întîlnire de o oră într-o dezbatere care a durat peste trei ore care a permis atît diseminarea informațiilor cît și ridicarea moralului unei asistențe formate, predominant, din femei. Însă «punctul pe i» a fost așezat de către protopopul Marian Pătârlăgeanu, care de mai mulți ani face un lobby activ pentru înființarea unui așezămînt social pentru victime ale violenței în familie în zona Țăndărei-Fetești. «Sperăm ca ceea ce s-a spus în această seară aici să fie scris și povestit pentru ochi și urechi care au puterea să judece și să hotărască ce e mai bine pentru oamenii aflați în suferință și nevoie...» a declarat acesta ulterior întîlnirii.

19 Decembrie 2012, 10:42 (8536 vizualizări - 8 comentarii)

Citiți și:
«O lecție care NU trebuie învățată»

Comentariile cititorilor:


Acelasi mascarici:
(22 Decembrie 2012, 18:34)
Si, apropos, acei "mascarici", fara pretentia de "actori", sunt profesori! Si nu sunt facuti cu norma "la pacanele' la grandioasa Universitate "Spiru Haret". In ceea ce o priveste pe doamna Mirela Alexandrescu, fie-i tarana usoara, nu cred ca i-a luat cineva vre-un merit. De altfel, ce rost mai are sa polemizam cu niste "subiecti" frustrati de propria lor imagine... Si preotul ce vina are?... Ca-l apropie pe fiul sau de Biserica? Ce-ar trebui sa faca? Sa-l lase sa fie un vagabond care fumeaza si bea precum odraslele voastre? Vai voua nestiutorilor! Sa va fereasca bunul Dumnezeu de " blestemul popii", ca va ajunge pana la a saptea generatie! Oricum, Dumnezeu sa va ierte! Sa aveti sarbatori cu liniste sufleteasca!
Mascariciul de seviciu :
(22 Decembrie 2012, 18:09)
Eu cred c o anumita invatatoare este foarte ofticata ca al ei consort nu mai este edil local! Ei, deh, roata se mai invarte! Anul trecut, cand edilul cu pricina abera pe marginea acelei scenete, totul era O.K. ... Rusinica bre!!!
Observator:
(22 Decembrie 2012, 09:38)
Aia care rad,rad pentru ca au vazut sceneta aia de n ori in acesti ani si probabil s-au plictisit .Tot ce mai pot face e sa zambeasca superior la mascaricii de serviciu de pe scena,cu ajutorul carora mai bifeaza o actiune facuta din complezenta.Asteptam aceasta sceneta si la anul si ..la multi ani..
Io te te :
(21 Decembrie 2012, 13:30)
De-ar fi sa te uiți în poză, nu știi ce să crezi! În timp ce unii sunt adânc pătrunși de cele întâmplate, alți-s veseli și se hlizesc. Io cred că s-au adunat ca să se strângă, că dacă Marean Pavel, Pocorița, Popa Pătlăgică sau altcineva, vroiau să facă ceva, nu era musai să se întâlnească la Țăndărei, unde oricum n-o să se facă ceva trainic vreodată...Publicitaaaaaaate.
Urechiusa zbarlita:
(20 Decembrie 2012, 19:05)
In ce hal se poate exprima acest preot!Zice ca tot ce au facut ei acolo trebuie povestit pentru ,,ochi si urechi care au puterea sa judece".Poate el judeca cu urechile.Eu nu cunosc alt caz asemanator.
Tot eu:
(20 Decembrie 2012, 12:41)
Vrem fapte de la biserica si de la preoti,nu scenete si discutii intre ei.Sa ne spuna Patarlageanu cate femei aflate in dificultate din cauza violentei domestice a ajutat.Nu am auzit de niciuna.Dar jucam in scenete de doi bani.Aplauze ...
Contranas:
(20 Decembrie 2012, 12:30)
Vantura activitatea asta de 6 ani ,in acelasi format,fara vreo adaugire sau imbunatatire ,de ni s-a acrit de ea.Pardon,s-a schimbat distributia:interpretii actuali sunt colorati politic in rosu.Iar ideea nu a apartinut lui Patarlageanu,ci a fost preluata de la Mirela Alexandrescu,de care nu se mai face nicio pomenire.Ca preot,este obligat sa puna adevarul in fagasul sau si,tot ca preot,daca nu ca om,sa recunoasca meritele defunctei si sa ii multumeasca macar prin cateva momente de reculegere.Dar ,,unde nu e,nici dumnezeu nu cere".Prea interesat de cele lumesti acest Patarlageanu care acum merge cu icoana pe la casele enoriasilor si asteapta sa primeasca bani chiar si de la cei mai oropsiti .Isi iau de la gura amaratii ca sa ii dea lui acei cativa banuti pe care ii mai gasesc prin casa.Oare stie el,ca preot prin ce greutati trec acei oameni?Habar nu are .Sau chiar daca stie nu face nimic pentru ei si ,in plus,se bucura si la acei ultimi banuti pe care ii ia cu cinism de la ei.Nu mai zic ca in loc de dascal il ia pe baiatul lui,un pusti de 10- 11 ani care se fonfaie si el cum poate sa ii tina isonul lui taica.
Bla,bla,bla.:
(19 Decembrie 2012, 17:33)
Nasi,fini,cumetrii si multa cumetrie politica.Campanie electorala ca intre ei si atat.Bani accesati din fonduri europene de nasu primarului si directoarea scolii.Numai membrii USL,in sala si atat.Oamenii de rand nu au voie sa participe,doar ei mafiotii trebuie sa stie cum si unde se duc banii europeni si ce proiecte eligibile se duc catre buzunarele clanului USL.Doar redactia a mai scris de accesarea de fonduri europene la Fetesti de catre Patarlageanu.Este nasul actualului primar,care este mana dreapta a mai marelui domn profesor Silvian.Locatia deja s-a gasit. pentru asezamantul social,fosta casa a pionierului din Tandarei.A  fost data cu titlu gratuit unei fundatii crestine,infiintate  si patronate,de catre cine??Exact de preotul Patarlageanu,nasul nasilor.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 21 Feb 2020
174 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

AJOFM organizează cursuri de formare

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează în anul 2010 mai multe cursuri de formare profesională. Potrivit reprezentanților instituției, șomerii sau persoanele interesate se pot înscrie ...[citește_toată_știrea]

26 Februarie 2010, 06:42
(14722 vizualizări - 0 comentarii)


Fermierii pot depune cererile pentru sprijinul pe suprafață

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură lansează luni, 1 martie 2010, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafață. Pentru a beneficia de sprijinul ...[citește_toată_știrea]

26 Februarie 2010, 05:16
(11549 vizualizări - 0 comentarii)


Sînge donat de jandarmi

Miercuri, 24 februarie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița a primit un apel umanitar din partea Poliției Slobozia, pentru ajutorarea mamei unui agent care are nevoie urgentă de o transfuzie ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 16:32
(11149 vizualizări - 0 comentarii)


Restanțieri la eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Ialomița face apel la ialomițeni în vederea verificării termenului de valabilitate al actului de identitate. În cazul în care se constată că termenul de valabilitate ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 15:30
(8341 vizualizări - 0 comentarii)


4

La volan cu permisul suspendat

În cursul zilei de miercuri, 24 februarie a.c., polițiștii feteșteni l-au depistat pe un tînăr, de 19 ani, din Făcăeni, în timp ce conducea un autoturism, avînd dreptul de a conduce suspendat. Pe numele ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 12:49
(11444 vizualizări - 0 comentarii)


Radare, amenzi, permise suspendate

Polițiștii rutieri au acționat în ultimele 24 de ore pe arterele județului pentru creșterea gradului de siguranță în traficul rutier. Acțiunile polițiștilor au vizat atît depistarea și sancționarea cu fermitate ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 12:37
(10181 vizualizări - 0 comentarii)


Hoți arestați

Miercuri, 24 februarie a.c., în jurul orei 10.00, agenții Postului de Poliție Gheorghe Lazăr au fost sesizați de un bărbat de 43 de ani, din Slobozia, despre faptul că, în cursul nopții, persoane necunoscute ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 12:31
(11412 vizualizări - 0 comentarii)


4 persoane urmărite, din care una internațional, depistate de polițiști

În ultimele 24 de ore, în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii din structurile de investigații criminale, au fost identificate și reținute 4 persoane urmărite.
Astfel, în baza unui mandat european ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 12:22
(8632 vizualizări - 0 comentarii)


8

Microbuzele școlare, în atenția autorităților

Folosirea microbuzelor școlare în alte scopuri decît în a transporta elevii a devenit o obișnuință. Adesea mașinile sînt folosite în campaniile electorale sau în interesul personal, după bunul plac al autorităților ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 06:42
(7271 vizualizări - 0 comentarii)


9

Peste 31 mii de fermieri au accesat aplicația online IPA

«Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează că 31 mii de fermieri au accesat aplicația IPA Online și au completat electronic declarația de suprafață în vederea depunerii cererii de plată ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2010, 05:12
(9198 vizualizări - 0 comentarii)


10
77 de ani de protecție civilă

77 de ani de protecție civilă

Ziua Protecției Civile a fost marcată miercuri, 24 februarie 2010, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu», în prezența elevilor de la diferite școli. Evenimentele au vizat ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 17:14
(10282 vizualizări - 0 comentarii)


Hoți din Constanța prinși la Slobozia

Hoți din Constanța prinși la Slobozia

Polițiștii ialomițeni anchetează activitatea infracțională a doi constănțeni, de 21, respectiv 28 de ani, suspectați de comiterea mai multor infracțiuni pe raza județului Ialomița. Cei doi au fost depistați ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 15:02
(10269 vizualizări - 0 comentarii)


12

Hoți prinși în flagrant

Marți, 23 februarie, un cetățean, martor la producerea unui furt dintr-o mașină, a sesizat faptul că trei persoane necunoscute au sustras un acumulator de la un autoturism, după care au fugit înspre cartierul ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 15:01
(8042 vizualizări - 0 comentarii)


13

Beat la volan

În cadrul activităților curente desfășurate în cursul nopții de marți spre miercuri, respectiv 23 spre 24 februarie a.c., polițiștii feteșteni au depistat, la volanul unui autoturism, o persoană ce se afla ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 14:55
(11383 vizualizări - 0 comentarii)


Accident cu o victimă

Miercuri, 24 februarie, în jurul orei 04,30, pe raza comunei Jilavele s-a produs un accident rutier soldat cu o victimă, un bărbat, în vîrstă de 35 de ani, din Rîșnov. Accidentul s-a produs ca urmare a ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 14:54
(10386 vizualizări - 0 comentarii)


Urmărit de polițiști

În cadrul unei acțiuni desfășurate marți, 23 februarie 2010, de către polițiștii din Orașul Fierbinți-Tîrg a fost depistat, la volanul unui autoturism înmatriculat în străinătate, un tînăr de 21 de ani ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 14:54
(10704 vizualizări - 0 comentarii)


Nereguli constatate în trafic, sancționate de polițiștii rutieri

Marți, 23 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acționat în mai multe filtre și au efectuat controale pe arterele principale ale județului. Peste 120 de șoferi au fost sancționați ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2010, 14:41
(6166 vizualizări - 0 comentarii)


Fără permis la volan

Un bărbat de 47 de ani din Fetești a fost depistat de polițiști luni, 22 februarie a.c., în jurul orelor 19,40, în timp ce se deplasa pe strada Călărași din localitate la volanul unui autoturism cu numere ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2010, 17:57
(12455 vizualizări - 0 comentarii)


Amenzi pentru șoferii indisciplinați

Luni, 22 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au acționat pe șoselele ialomițene pentru un trafic rutier mai sigur, precum și pentru prevenirea și combaterea neregulilor ce pot conduce la producerea ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2010, 17:57
(11458 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Sport a fost actualizată!

Cele mai noi știri din sportul ialomițean. ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2010, 17:50
(8568 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri de mică publicitate din Ialomița. ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2010, 17:11
(8300 vizualizări - 0 comentarii)


Tîrgul Primăverii, la Slobozia

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Primăria Municipiului Slobozia și SC Orange România SA organizează, în perioada 25-28 februarie a.c., «Tîrgul Primăverii ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2010, 06:42
(10293 vizualizări - 0 comentarii)


Amenința că se sinucide prin electrocutare

Pompierii ialomițeni au intervenit în week-end-ul trecut la 5 situații de urgență, trei dintre acestea pentru acordarea primului ajutor medical, un caz pentru salvarea unui animal și un altul pentru transportul ...[citește_toată_știrea]

23 Februarie 2010, 06:40
(9226 vizualizări - 0 comentarii)


Unirea Urziceni-CFR Cluj 0-1

Stadionul Tineretului a fost luni seara, 22 februarie a.c., gazda unui duel încrîncenat între două dintre cele mai compacte echipe ale campionatului. Deși, cel puțin în prima repriză, s-a jucat într-un ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2010, 17:35
(10023 vizualizări - 0 comentarii)


A spart geamurile Casei de Cultură

A spart geamurile Casei de Cultură

În dimineața zilei de duminică, 21 februarie a.c., în jurul orelor 05.30, un echipaj mobil din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița, care se afla pe timpul unei misiuni specifice, a observat ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2010, 10:52
(10389 vizualizări - 0 comentarii)


S-au șicanat în trafic și l-a amenințat cu pistolul

Sîmbătă, 20 februarie a.c., un tînăr de 23 de ani, din județul Harghita, a sesizat Poliția despre faptul că, în jurul orei 10.00, în timp ce se afla la volanul autoturismului, pe DN2, pe sensul de mers ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2010, 10:23
(7868 vizualizări - 0 comentarii)


Tînăr mort în accident lîngă Coșereni

În noaptea de sîmbătă spre duminică, 20/21 februarie a.c., în jurul orei 01.15, pe DN2, în apropierea localității Coșereni, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un singur autoturism, soldat ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2010, 10:17
(6330 vizualizări - 0 comentarii)


Au furat pantaloni de pe sîrmele de rufe

Sîmbătă, 20 februarie a.c., doi tineri domiciliați în Căzănești, respectiv în Slobozia, au fost depistați în Urziceni de către o patrulă de siguranță publică, la scurt timp după ce au furat două perechi ...[citește_toată_știrea]

22 Februarie 2010, 10:12
(8397 vizualizări - 0 comentarii)


Primarul din Amara, Victor Moraru s-a retras din cursa pentru șefia PSD

Potrivit ultimelor informații din cadrul Congresului Național al PSD, primarul din Amara, Victor Moraru s-a retras din cursa pentru șefia PSD. De asemenea, Moraru și-a afirmat susținerea pentru candidatul ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2010, 15:20
(9202 vizualizări - 2 comentarii)


Prevenirea acidentelor rutiere, în atenția polițiștilor

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au continuat acțiunile de prevenire și combatere a cauzelor ce pot provoca accidente rutiere pe arterele din județ. Principalul scop al acțiunii a fost acela de ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2010, 06:12
(5219 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...