Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Preotul din Brătia are casă în curtea școlii

Fărădelege la Axintele

Preotul din Brătia are casă în curtea școlii

Curțile unităților de învățămînt din Ialomița, scoase din rețeaua școlară, sînt la dispoziția potentaților locali. De ani buni, aceste locații sînt utilizate pentru amplasarea ilegală a magazinelor, buticurilor sau frizeriilor comunale. Fostul preot din satul Brătia, comuna Axintele, a plusat, iar cu acordul tacit al autorităților locale și-a ridicat în curtea fostei școli o casă parohială...

Scandalul din curtea școlilor
Unitățile de învățămînt din Ialomița, scoase din rețeaua școlară a județului de cîțiva ani, provoacă adevărate scandaluri publice. Deși sînt aflate în administrarea Consiliilor Locale, autoritățile au nevoie de avize de la Ministerul Educației pentru a putea efectua lucrări de întreținere, reparație sau schimbare a destinațiilor acestor obiective. De la teorie la practică distanța este astronomică, puțini dintre reprezentanții autorităților locale ținînd însă cont de prevederile legale care există în acest sens. Prefectura Ialomița a reclamat în nenumărate rînduri ilegalitățile care se petrec în curțile școlilor dezafectate din județ. Oficialii instituției au constatat foarte multe cazuri în care în respectivele locații au fost amenajate, fără ca Ministerul Educației să fie sesizat, magazine, buticuri sau frizerii comunale.

Casa parohială ilegală de la Brătia
O situație similară a fost constatată în satul Brătia, care aparține de comuna Axintele. În curtea grădiniței din sat, un teren de peste 8000 metri pătrați aparținînd fostei școli, fostul preot al comunității și-a ridicat casa parohială. Situația durează de 7 ani și a ieșit la iveală recent, cînd autoritățile locale au încercat să adopte o hotărîre de consiliu local prin care au încercat să-l împroprietărească pe actualul preot cu imobilul și terenul pe care a fost construită respectiva casă parohială. Oficialii Episcopiei Sloboziei și Călărașilor recunosc situația și speră ca situația să fie remediată. «Într-adevăr există o casă parohială în respectiva curte. Ea s-a construit demult și nu are avize... S-a făcut mai mult în baza unei înțelegeri verbale a fostei administrații de la Axintele și fostul duhovnic al satului» a explicat situația Nicușor Dascălu, purtătorul de cuvînt al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Prefectura Ialomița nu a dat aviz de legalitate
Proiectul de hotărîre prin care Consiliul Local Axintele a încercat să legitimeze construcția a fost considerat ilegal de către reprezentanții Prefecturii Ialomița. Surse din cadrul instituției au confirmat faptul că această construcție nu are avizul Ministerului Educației. La începutul acestui an școlar, oficialii Inspectoratului Școlar au constatat că imobilul cu destinația «casa parohială» de la Brătia împarte aceeași curte cu o grădiniță, unde învață 60 de preșcolari. Ea a fost ridicată cu bani de la Banca Mondială și a fost inaugurată la 15 septembrie. Oficialii Inspectoratului Școlar Județean Ialomița au explicat însă că activitatea unității de învățămînt nu este afectată. «Cele două imobile, casa parohială și grădinița, sînt în aceeași curte, dar acest lucru nu împiedică activitatea didactică. Cele două clădiri sînt împrejmuite cu garduri, iar distanța dintre ele este destul de mare. Nu sînt probleme din acest punct de vedere» a confirmat situația Ileana Condruț, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.

DREPT LA REPLICĂ
Dezinformare referitoare la preotul din satul Brătia
În săptămînalul Independent din 13 noiembrie 2014, au fost publicate sub protecția anonimatului informații eronate și jignitoare la adresa preotului Marian Bolborici din satul Brătia, comuna Axintele, județul Ialomița, care slujește de aproape 10 ani în această parohie misionară. Pentru corecta informare a opinei publice, facem următoarele precizări:
În primul rînd, informația că autoritățile locale au încercat să adopte o hotărîre de consiliu local prin care să-l împroprietărească pe preot este falsă. Casa parohială nu constituie un bun imobiliar al preotului Marian Bolborici, ci al comunității creștin-ortodoxe din satul Brătia, comuna Axintele.
În al doilea rînd, construirea casei parohiale a început în anul 2003 la inițiativa fostului preot Daniel Oancea, cu acordul verbal al fostului primar Stelian Butoi, care a înțeles nevoile comunității creștin-ortodoxe de a avea un preot care să locuiască în parohia Brătia. Întrucît părintele Daniel Oancea a fost transferat în anul 2005 la Parohia Sfînta Treime-Urziceni, noului preot Marian Bolborici i-a revenit datoria de a continua și finaliza lucrările de construcție, Astfel, părintele Marian Bolborici a reușit să realizeze branșamentul casei la rețeaua de electricitate a comunei și finisajele. În paralel, părintele Bolborici a făcut demersuri pe lîngă Primăria comunei Axintele în vederea rezolvării situației juridice a terenului, avînd în vedere faptul că aceasta aparține Ministerului Educației si Cercetării.
În al treilea rînd, este jignitoare atitudinea jurnaliștilor anonimi ai săptămânalului
Independent care compară biserica cu hramul Sfânta Treime-Brătia cu un magazin, butic sau frizerie. Preotul paroh Marian Bolborici desfășoară o intensă activitate pastorală și numeroase acțiuni social-filantropice pentru familiile sărace din localitate. În acest sens, le reamintim modul exemplar în care preotul paroh a acționat în timpul căderilor abundente de zăpadă din iarna trecută.
În concluzie, articolul anonim din săptămînalul
Independent este tendențios și denotă lipsă de deontologie, invidie și ură față de Biserică și slujitorii ei. (Serviciul de presă al Protopopiatului Urziceni)

13 Noiembrie 2014, 09:30 (5367 vizualizări - 11 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Valentina:
(28 Septembrie 2016, 14:13)
Doamne ajuta !
Axinteanu:
(22 Noiembrie 2014, 00:45)
Stimati domni de la redactia ziarului INDEPENDENT..incercati sa va documentati mai bine asupra faptelor care le inserati in acest articol pentru ca esenta adevarata a acestui articol il puteti dezlega numai printro investigatie minutioasa cu destul timp in urma pentru ca asa cum s-a spus de d-l Cristi acel teren pe care s-a construit casa parohiala are ca regim juridic o confiscare de teren luata de comunisti de la adevaratul propietar din familia Bratienilor si dat spre folosinta fara nici un act jumatate de teren fostei scoli din satul Bratia iar cealalta parte spre folosinta CPADM-AXINTELE ACOLO UNDE A FUNCTIONAT UN MAGAZIN MIXT  multa vreme si pe care s-a construit actuala casa parohiala cu mentiunea ca tot timpul cele doua trupuri de teren au fost departajate prin imprejmuiala iar acceptul tacit de constructie a casei parohiale nu a fost dat de fosta administratie a Primariei Axintele ci de fostul conducator al lanturilor de magazine CPADM D-L Robe MIHAIL CEL CARE AVEA SUB CONTROL ACEST TEREN  care a devenit ulterior loc viran prin dezafectarea fostului magazin si care a fost donat spre folosinta comunitatii -cu mentiunea ca TERENUL PE CARE S-A RIDICAT ACTUALA GRADINITA din satul AXINTELE fost Bratia si pe care a functionat vechea scoala Bratia nu are nici o tangenta ca propietate a MEI ci doar de vecinatate si atat !!!  
Cristi:
(21 Noiembrie 2014, 20:54)
S-a interesat cineva de situatia exacta a subiectului luat in discutie ? Mama mea locuieste in satul Bratia de 75 ani . Terenul respectiv a fost al unui boier . Casa boierului  a fost transformata in scoala . .. asa s-a ajuns dupa moartea boierului ca terenul sa fie luat de comunisti abuziv si trecut la scoala. in anul 2002 oameni din sat au inceput constructia casei parohiale pe acel teren viran ( scoala fiind doar o ruina , nu mai era functionala ) urmand sa primesca aprobare de la primarie, etc..dar terenul a intrat in litigiu ( primaria si nepotii boierului ) si nu au mai primit aprobarile ... acu am inteles ca  locuitorii din sat au cerut concesiunea terenului  in favoarea bisercii prin preotul Ciprian ..   Casa este construita din paianta , prin claca , nu prin fonduri europene pe locul unde a fost magazia boierului apoi o carciuma , nefiind in posesia scolii sau a primariei atunci .
Doru:
(20 Noiembrie 2014, 12:17)
Atit ar mai lipsi, fonduri europene pentru lucrari bisericesti. La cit sint de intreprinzatori purtatorii de sutana am avea ulita si biserica si nici creierii muntilor nu cred c-ar scapa nelobotomizati.
Mimi:
(20 Noiembrie 2014, 11:32)
Fondurile de la Banca mondiala au fost pentru gradinita, nu pentru casa popii desi textul articolului e putin neclar. E evidenta totusi destinatia banilor, n-arunca scirtarii aia banii asa, aiurea, decit atunci cind le convine.
costel:
(20 Noiembrie 2014, 09:17)
Stau si ma intreb cum au putut accesa fonduri europene pentru ridicarea acestei constructii care nu are autorizatie de construire si in plus pe terenul care nu ii apartine. Cine a declarat eligibil acel proiect de finantare nu are nimic de declarat ( in fata celor de la DNA)?
Silviu:
(19 Noiembrie 2014, 10:39)
Multumim pentru publicarea dreptului la replica. Asta inseamna profesionalism. Felicitari !
Vlad:
(15 Noiembrie 2014, 13:16)
Auzi parinte, da cu craciunu cind veniti? Sa stim sa legam purceaua si sa dam drumu la caini.
Hella:
(14 Noiembrie 2014, 15:03)
Ce si-o fi zis parintele: ian uite cum sta degeaba frumusete de locsor, sa-mi trag io un acaret pina nu-l ocupa pasarile migratoare. S-a uitat in dreapta, s-a uitat in stinga si daca nimeni n-a zic nimica, lasa pielea porcului de-o parte si peste noapte isi ridica o frumusete de palat. Plus ca eludarea legii nu face parte din cele sapte pacate capitale.
Sfintul Petru:
(14 Noiembrie 2014, 14:01)
Adica doamna Condrut vrea sa zica ca nu e cazul sa ne mai incurcam intr-o foaie de hirtie acuma, avizul ala va fi dat oricum, fapta s-a prescris, doar n-o sa dam popa afara din casa. Cred ca le tremura nadragii pe ei la gindul c-ar putea parintele sa-i afuriseasca cumva. Improprietari-ti-l naibii odata si sa ne vedem de treaba ca oricum e o formalitate.
SORIN:
(14 Noiembrie 2014, 09:56)
Eu pup poala popii, popa pupă p...a mea! Chiar dacă acea construcție ridicată ilegal "... nu împiedică activitatea didactică", doamna inspector general, oricât de credincioasă ar fi alături de toți pesediștii din ziua de azi, mai mult sau mai puțin penali, ar trebui să ia atitudine și să obțină evacuarea IMEDIATĂ a lui Scharaoțchi în sutană de pe "moșia" Învățământului. Ce dracu, au ajuns popii să facă regulile în țara asta fără să-i tragă nimeni la răspundere, doar pentru că au burta și barba mari?! Iar o să-mi sară-n cap alde pupători de oase "binefăcătoare". Ăstora le-aș propune să primească în curtea și grădina lor câte un Popa-paișpe, care să-și construiască o casă parohială, poate chiar o bisericuță, ca să nu se mai deplaseze "gazda", poate face și niscaiva bani, cu chestia asta. Cât tupeu pot avea unii de-și zic "trimișii Domnului" pe Pământ! Nu  mai zic nimic, fiindcă mi se ridică ... părul, ha, ha, ha!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 17 Oct 2019
214 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Protopopiatul Slobozia: Pâinea vieții, împletită de tinerele generații

Protopopiatul Slobozia: Pâinea vieții, împletită de tinerele generații

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, în ziua de 16 octombrie 2019, Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Muzeul Național al Agriculturii, a desfășurat ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:30
(37 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor ialomițeni în zona trecerilor la nivel cu cale ferată

Acțiune a polițiștilor ialomițeni în zona trecerilor la nivel cu cale ferată

În cursul zilei de joi, 17 octombrie a.c., polițiștii rutieri, cei de Ordine Publică și Transporturi au desfășurat, timp de mai multe ore, activități atât în zona trecerilor la nivel cu calea ferată semnalizate ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:25
(45 vizualizări - 0 comentarii)


Albești: Arestat pentru «furt calificat»

MIercuri, 16 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:20
(38 vizualizări - 0 comentarii)


3

Șoferi băuți la volan, depistați de polițiștii ialomițeni

Miercuri, 16 octombrie a.c, doi șoferi au fost depistați de polițiști conducând autoturisme pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Astfel, pe raza localității Dridu, un conducător auto ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:15
(43 vizualizări - 0 comentarii)


4
IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii ialomițeni, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulație produse ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:10
(37 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: «Și tu poți deveni polițist!»

Activitatea de selecționare a candidaților pentru concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne continuă. Până la data de 15 noiembrie 2019 candidații pot depune ...[citește_toată_știrea]

16 Octombrie 2019, 17:10
(149 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

15 Octombrie 2019, 17:30


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița desfășoară permanent acțiuni informativ-preventive dedicate siguranței tinerilor. Luni, 14 octombrie a.c,  peste 300 de elevi din Fetești au participat ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:15
(107 vizualizări - 0 comentarii)


8
Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

În perioada desfășurării Târgului tradițional de toamnă din Fetești, polițiștii au acționat cu efective sporite pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:10
(115 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Urmărit de polițiștii care au tras și focuri de avertisment, un tânăr s-a răsturnat cu mașina

Un tânăr de 20 de ani, din Hârșova, a fost reținut de polițiștii ialomițeni pentru cumul de infracțiuni la regimul circulației rutier. Va fi prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:05
(134 vizualizări - 0 comentarii)


10

IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

Autovehiculele pentru transportul persoanelor sau mărfurilor vor fi oprite pentru control, în această săptămână, de polițiștii rutieri. Activitățile sunt desfășurate simultan în toate statele membre ale ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:20
(134 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Persoană dispărută!

Fetești: Persoană dispărută!

Polițiștii din Ialomița caută o femeie, de 21 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să sune la numărul unic de urgență 112 ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:15
(118 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Arestați pentru «conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului» și «furt calificat»

La acest sfârșit de săptămână, polițiștii ialomițeni, în baza unor activități pe linia depistării persoanelor urmărite, au identificat, pe raza județului, mai multe persoane pe numele cărora instanțe de ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:10
(116 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Surzii-creatori de frumos»

Asociația Națională a Surzilor din România aniversează 100 de ani de activitate pentru persoanele surde. Pentru promovarea și celebrarea istoriei și culturii comunității de surzi din România,  Asociația ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:05
(91 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Octombrie 2019, 17:55


Jandarmii ialomițeni donează sânge

Jandarmii ialomițeni vor participa, în perioada 21-25 octombrie 2019, la o campanie de donare de sânge. Acțiunea este inițiată de Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița, cu scopul de a crește numărul donatorilor ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:45
(198 vizualizări - 0 comentarii)


Misleanu: Locuință cuprinsă de flăcări

O locuință din localitatea Misleanu a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de miercuri, 9 octombrie 2019. Focul a distrus o parte din acoperișul imobilului, dar și bunuri din incinta locuinței ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:40
(196 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Misleanu incendiu


Fetești: «Târgul de toamnă», supravegheat de jandarmi

Efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor asigura ordinea și liniștea publică în cadrul «Târgului de toamnă», eveniment desfășurat la Fetești. Manifestarea a debutat ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:35
(232 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Marți, 8 octombrie 2019, polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune informativ-preventivă pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile, victimizării minorilor în zona unităților de ...[citește_toată_știrea]

9 Octombrie 2019, 18:15
(174 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,60%-rata șomajului în luna august 2019

La sfârșitul lunii august 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița au fost înregistrați 4348 șomeri (dintre care 2024 femei), rata șomajului fiind de 4,60%. Din totalul ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:35
(222 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Vineri, 4 octombrie a.c., polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Urziceni au identificat pe raza municipiului Urziceni un bărbat, de 24 de ani, din localitate, pe numele căruia Judecătoria Urziceni ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:25
(201 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Verificarea stării tehnice a autovehiculului


Luni, 7 octombrie a.c., polițiștii Rutieri împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat pe raza municipiului Slobozia o acțiune de control în trafic. Scopul acesteia a fost reducerea ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:20
(200 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei la Fetești

Duminică, 6 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au acționat pentru depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea unor acte de vagabondaj. În urma activităților ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:10
(198 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 7-11 octombrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:55
(391 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 17 permise reținute, amenzi de peste 65 mii de lei

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat la 52 evenimente sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au constatat 6 infracțiuni. Astfel, polițiștii au reținut 17 permise ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:50
(286 vizualizări - 1 comentariu)


Bărbat din Andrășești, beat la volan

Joi, 3 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au depistat în trafic un bărbat, de 45 de ani, din Andrășești, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:45
(276 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Tovărășia

Miercuri, 2 octombrie a.c., în jurul orelor 13,00, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească din Tovărășia. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:25
(356 vizualizări - 0 comentarii)


Filmul «Între Chin și Amin», premieră la Slobozia

Vineri, 4 octombrie a.c., începând cu orele 18,00, la Sala «Europa» a Consiliului Județean Ialomița va avea loc premiera filmului «Între Chin și Amin» . Filmul independent al lui Toma Enache este un omagiu ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:20
(454 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice»

Cu ocazia «Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice», Protopopiatul Slobozia în colaborare cu Asociația «Samarineni în comunitate» au organizat miercuri, 2 octombrie a.c., o activitate dedicată seniorilor ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:15
(319 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor feteșteni

Miercuri, 2 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. Astfel, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

3 Octombrie 2019, 16:10
(241 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...