Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Birocrația APIA gripează agricultura ialomițeană

Proteste publice

Birocrația APIA gripează agricultura ialomițeană

Nicolae Sitaru, vicepreședintele LAPAR: «Vor să ne lipsim de subvenții!»

De aproape 10 ani, sistemul de subvenții acordate agricultorilor din România creează probleme greu de surmontat. Și tot de atîta timp, marii agricultori caută soluții și fac presiuni pentru ca Ministerul Agriculturii și instituțiile din subordine să creeze un sistem de reglementări simple, clare și ușor de urmat. Prinși la mijloc în acest război fără sfîrșit, agricultorii care cultivă suprafețe de teren mai mici de 50 de hectare au ajuns la capătul puterilor. Ca de obicei în astfel de situații, soluțiile sînt simple, dar oficialii guvernamentali refuză să le ia în calcul. «Vor să ne lipsim de subvenții!» declară Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România și președinte al LAPAR Ialomița.

Mii de acte pentru subvențiile agricole
Pentru anul agricol 2015-2016 subvențiile agricole vin la pachet cu un sistem birocratic împovărător, făcut pe genunchi și schimbat des. Certificatul de producător agricol de anul trecut se înlocuiește în 2015 cu atestatul de producător și cu carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Producătorii sînt obligați să vină semestrial la primărie pentru avizarea noilor atestate, iar în cazul carnetelor de comercializare de cîte ori vor avea nevoie. Pentru subvențiile acordate prin APIA, procedurile sînt și mai complicate. Se cer hîrtii noi, copii după registrul agricol, declarații pe proprie răspundere pentru cei care nu au  titlu de proprietate, un tabel centralizator cu culturile (registrul agricol trebuie să bată cu datele APIA), etc. În plus, pentru fiecare dintre subvențiile acordate, fiecare fermier trebuie să depună un dosar separat care conține aceleași date. Neoficial, funcționarii APIA Ialomița se plîng că nu mai au spații pentru a stoca aceste dosare. Fermierii care cultivă între 1 și 10 hectare beneficiază de o plată unică pe suprafață de aproximativ 125 de euro. Ca să beneficieze de fonduri suplimentare, trebuie să îndeplinească o serie de condiții de ecocondiționalitate. De la 10 la 15 hectare, fermierul e obligat să aibe 2 culturi. Fermierii care cultivă mai mult de 15 hectare au obligația de a înființa 3 culturi și primesc 5% în plus pentru înființarea zonelor de interes ecologic. Acestea sînt condiții obligatorii minimale pentru obținerea subvenției, iar nerespectarea lor poate genera în anii următori penalități.

Mii de fermieri luptă pentru supraviețuire
La nivelul județului Ialomița există o suprafață eligibilă la plată de 359300 de hectare de teren agricol. Noile reglementări birocratice impuse pentru acordatea subvenției afectează peste 10 mii de agricultori. Dintre aceștia, doar 753 de agricultori cultivă suprafețe mai mari de 50 de hectare. Restul sînt agricultori care cultivă suprafețe mai mici de teren, iar un număr de circa 6000 cultivă între 1 și 5 hectare. În aceste condiții, mulți dintre ei renunță. Iar cei care nu renunță riscă să fie declarați infractori. «Suprafețele raportate sînt identificate cadastral, nu în blocurile fizice. Deci, din start, fermierul cînd vine și declară că exploatează un teren pentru care nu poate face dovada proprietății sau dreptului de folosință, poate fi suspicionat de infracțiune!» susține un oficial din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Chiar și cînd reușesc să facă dovada că exploatează legal terenurile, mulți dintre agricultori aleg să renunțe la subvenții. Pavel Miclea cultivă la Gheorghe Doja o suprafață de 40 de hectare. Și anul acesta a renunțat la subvenția pentru motorină, pentru că... este plătitor de TVA! «N-am putut să iau subvenția pentru că sînt plătitor de TVA. Mi-au spus că nu am dreptul. Dar eu de-asta am ales să plătesc TVA, ca să am dreptul la subvenții și să fac agricultură legal. Nu știu ce să mai spun... Fac agricultură din ’89, am fost primul din comună care am primit terenul înapoi, dar așa ceva n-am mai trăit. Părerea mea e că fac orice ca să ne lipsim de subvenții și să dăm faliment. Iar după aia se plîng că ne cumpără alții pămînturile!».

Nicolae Sitaru, vicepreședintele LAPAR
«Vor să ne lipsim de subvenții!»
Vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România-LAPAR și președinte al LAPAR Ialomița, consilier județean și unul dintre cei mai importanți fermieri din județ, Nicolae Sitaru afirmă că a încercat întotdeauna să atragă atenția Ministerului Agriculturii asupra derapajelor care apar. Uneori a reușit, alteori i s-a dat dreptate post factum. Consideră însă că lupta pentru reducerea birocrației și soluționarea problemelor care apar este un efort permanent.
-Ce înseamnă aceste măsuri pe care LAPAR le propune în acest moment?
-Tot atîtea soluții, evident. Problemele care apar sînt foarte multe. Uneori, cred, toate aceste proceduri birocratice apar pentru ca agricultorii să se lipsească de subvenții. De-asta am și decis să atragem în acest moment atenția asupra problemelor cu care ne confruntăm. Vă dau un exemplu de problemă care apare permanent... Motorina! Anul trecut hotărîrea a apărut pe la sfîrșitul lunii decembrie, pentru motorina de anul ăsta. S-a spus că o să intre în vigoare după 20 decembrie 2014. S-a crezut că toți cei care au cumpărat-o înainte de apariția deciziei nu vor primi sprijin. Așa că oamenii au ezitat să o cumpere. Ei bine, sprijinul a fost acordat. Dar cei care au cumpărat motorina după 20 decembrie nu au mai primit subvenția, sub pretextul că această motorină nu a fost consumată. Și ăsta e doar un exemplu...
-Ați apărut în spațiul public și ați declarat că mulți dintre agricultorii pe care îi reprezentați vor să renunțe la subvenții! Cîți agricultori sînt afectați direct de aceste schimbări?
-Asociația pe care o reprezint are 140 de membri. Și toți sînt afectați de aceste probleme. Absolut toți! Și nu doar membrii Asociației. Toți agricultorii, din toată țara, chiar dacă au 10 hectare, chiar dacă cultivă 10 mii de hectare... E drept, unii dintre ei nu pot renunța la această subvenție! Dar sîntem aduși în situația de a ne lipsi singuri de aceste subvenții...
-Sînteți de 25 de ani pe piață... De ce nu au putut fi reglementate aceste lucruri pînă la acest moment?
-Noi am discutat cu ei înainte de a apărea hotărîrea. Și am propus varianța corectă. Dar de apărut, a apărut strîmb. Atunci am spus din nou că e greșit și ce e greșit! Atunci au schimbat-o, dar n-au urmărit pînă la capăt dacă se poate aplica. Eu m-am dus mai devreme și am descoperit că, de fapt, acordul prealabil este pentru anul care tocmai se închide... E o nebunie, pe onoarea mea!
-Care este soluția în acest moment?
-Soluția e simplă. Am făcut o declarație la APIA potrivit căreia lucrez o anumită suprafață de pămînt?! Pentru suprafața respectivă primesc subvențiile! De ce să mai fac o mie și una de hîrtii?! Oricum APIA verifică aceste suprafețe la sînge! Nu au ce face cu atîtea hîrtii, în fiecare an aceleași...
-De ce nu se aplică această soluție?
-Pentru că nu se vrea! Vor să ne lipsim, aceasta este opinia mea. Sînt situații în care aceste subvenții nu sînt acordate în procent de 100%. În cazul motorinei, despre care vorbește acum toată lumea, e vorba de un sprijin de 20 și ceva de euro la hectar... Un ajutor care compensează lipsa sprijinului național. Dar ei pun niște bariere pe care nu le mai putem depăși, oricît am încerca să ne conformăm. Vor să ne lipsim de subvenții!
-Cît pierd agricultorii!?
-Cam 20% din subvenții, aș aprecia eu. Asta înseamnă un nivel de capitalizare mai lent, investiții mai puține... E un lanț care se strînge și gîtuie fermierii mici într-o primă etapă. Iar ulterior pe toți ceilalți. Nimeni nu scapă!

Măsuri urgente pentru debirocratizarea sistemului de acordare a subvențiilor
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din Romania-LAPAR este o federație la nivel național, constituită prin asocierea, liber consimțită, a asociațiilor profesionale teritoriale din agricultură și a producătorilor. LAPAR reprezintă interesele producătorilor agricoli, stabilite prin hotărîri proprii și hotărîri ale organizațiilor profesionale componente, în relațiile cu organele administrației centrale, cu alte asociații și federații, interne și internaționale, gestionare de politici și programe pentru agricultură, fonduri destinate activității din agricultură și alte asemenea. Filiala Ialomița a LAPAR a decis să protesteze public ca reacție la noile reglementări birocratice impuse de APIA. Iată care sînt principalele revendicări făcute publice:
-flexibilitate din partea UAT-urilor la eliberarea adeverințelor de proprietate și realizarea de tabele care să certifice fără echivoc dreptul de utilizare a terenului
-identificarea unei modalități de măsurare performantă pentru identificarea terenurilor agricole cultivate
-dosar comun pentru toate tipurile de subvenții
-acordarea sprijinului național, fără condiționările existente la acest moment
-reducerea birocrației prin proceduri simple, clare și eficiente

27 Noiembrie 2015, 17:45 (4325 vizualizări - 7 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Marcu, cel cu arcu':
(4 Decembrie 2015, 11:53)
  Si nu este corect sa nu se mai dea subventie, domnule Sitaru? Plimbati-va mai putin, iar cu banii economisiti investiti in recoltele viitoare. Romanul a fost invatat sa ia, dar cand a venit randul sa dea, s-a codit sau i-a murit vitelu'. A venit vremea sa se faca agricultura stand pe picioare voastre si nu cu mana intinsa.Toti agricultorii se vaita cand nu fac nimic intr-un an prost, in schimb cand au din abundenta tac malc. Trebuie sa va schimbati mentalitatea, mai bine spus hotia de doi bani. Toti arendasii se plimba in masini luxoase, isi petrec concediile in locurile cele mai exotice, si-au cumparat utilaje de top si tot se vaita sau vezi cum ii prostesc pe arendatori de ani de zile. Sa va intreb cum ati facut primul milion de lei?, sau cum ati ajuns mari latifundiari?. Ciocul mic.
micul fermier:
(3 Decembrie 2015, 17:35)
Lasa sa ia el toate subventiile ca nu-l mai saturi..apropo a se verifica unde se duc banii de la GAL CAZANESTI,cica ajuta fermierii(doar pe unii) care au relatii.Daca vrei sa accesezi un fond nu ai loc de astia.
geta:
(29 Noiembrie 2015, 21:56)
DNA,APIA,ANI nu aveti ochi si pentru primarul LEfTER de la Cocora? Are in declaratiile de avere venituri din agricultura si cresterea animalelor. Verificati si corectitudinea acestor declaratii! Nu vi se pare curios sa agoniseasca fix aceleasi venituri ani la rand cum nu-i iese cu virgula deloc? 400000 lei cresterea animalelor, 150000 lei agricultura. Are documente, ANAF si ANTIFRAUDA nu va intereseaza? Politia doarme sigur atat timp cat fratiorul Cristi Lefter este adjunctul comandantului.
Romania Reala:
(28 Noiembrie 2015, 18:57)
O intrebare am si eu: Daca nu se mai dau subventii ,renunta domnu Sitaru sau alti agricultori la pamant? Niciodata. Pai in Ialomita este o bataie pe pamant , jale mare. Se lupta intre ei si dau in preturi ca sa poata cumpara. Suntem nebuni domnule, cei mai multi bani la ora actuala ,agricultorii ii au. Pai majoritatea nu stiu sa scrie, sa vb si nu mai au ce face cu banii, epateaza in case , masini, etc. Agricultorii sunt nr. 1 la ora actuala la capitolul BANI.
Cici:
(28 Noiembrie 2015, 14:16)
Ma lasati cu agricultorii astia care ragaie de bani.....?!!
tudor65:
(28 Noiembrie 2015, 11:27)
dl.Sitaru vorbiti despre sacrificiile agricultorilor ,de unde vorbiti din Peru,Argentina,Brazilia,Japonia,India,canada.......cap pe aceste meleaguri dv si agricultori va-ti petrecut vacantele sau din superba vila aflata in capatul strazi Nisipuri? gata m-am prins din unul dintre SUVurile aflate in dotare. Ce inseamna sa fii milionar( ipocrit) luati exemplul dl.Sitaru.
gogu:
(27 Noiembrie 2015, 19:35)
Lasa frate  sa va ceara justificari ca nu va mai satura ....Nea Sitarule nu mai zic nimica de matale ca macar ai fost vertical si te-ai comportat demn in cazul Ghe Tinel, negustand gluma buldogului .

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 20 Iul 2019
204 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Un feteștean beat la volan a provocat un accident rutier

Joi, 18 iulie a.c., un bărbat de 26 de ani, din Fetești, în timp ce se afla la volanul unui autoturism ce se deplasa pe direcția Movila-Fetești, ar fi pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:25
(139 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gheorghe Doja

Joi, 18 iulie a.c., în jurul orelor 23,40, Pompierii de la Detașamentul de Pompieri Slobozia împreună cu patru pompieri civili de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență au intervenit cu două autospeciale ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:20
(156 vizualizări - 0 comentarii)


Gârbovi: Cercetați penal pentru furt de cereale

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au identificat joi, 18 iulie a.c., trei bărbați, cu vârste cuprinse între 38 și 44 de ani, bănuiți de comiterea unui furt. Cei în cauză au fost opriți în ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:15
(182 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Fără permis, la volan

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier efectuează cercetări într-un dosar penal privind infracțiunea de «conducere a unui vehicul fără permis», faptă comisă în localitatea Ograda, la data de 19 aprilie ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:10
(157 vizualizări - 0 comentarii)


4

DSVSA Ialomița: Controale în piețe la tarabe

În perioada 12-14 iulie a.c., Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița și ai Inspectoratului de ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 16:10
(243 vizualizări - 0 comentarii)


Baza 86 Aeriană, la «Royal International Air Tattoo 2019»

În perioada 19-21 iulie 2019, la Baza Aeriană FAIRFORD, GLOUCESTERSHIRE din Marea Britanie, aparținând Forțelor Aeriene Regale, are loc «Royal International Air Tattoo 2019», unul dintre cele mai mari mitinguri ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 11:40
(251 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Arme găsite în casă

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat 4 percheziții domiciliare la Țăndărei. În urma ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:35
(354 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gârbovi

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orelor 12,30, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni și un echipaj SMURD au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:30
(230 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi incendiu


8

Platonești: Accident rutier soldat cu o victimă

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orei 13,50, un autoturism care se deplasa pe direcția de mers Movila-Platonești a părăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un parapet aflat pe marginea șoselei. ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:25
(232 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Beți la volan

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 21 de ani, din Făcăieni, în timp ce șofa pe raza localității de domiciliu deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:20
(237 vizualizări - 0 comentarii)


10

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(435 vizualizări - 1 comentariu)


12
Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(372 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(433 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(361 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(344 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(360 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(351 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(355 vizualizări - 0 comentarii)


deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(1053 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(763 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(658 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(743 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(744 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(757 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(680 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(827 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(1144 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(1092 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...