Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Vivani refuză colectarea deșeurilor menajere

Bombă cu ceas

Vivani refuză colectarea deșeurilor menajere

Negocierile purtate de atoritățile locale și firma Polaris M Holding cu Vivani Salubritate au intrat în impas. Potrivit informațiilor oficiale, începînd cu data de 13 aprilie 2016, operatorul privat de colectare a deșeurilor a refuzat colectarea gunoiului menajer la prețul de pînă acum, respectiv 9 euro/tonă. Autoritățile locale și județene susțin că această problemă este una privată, care vizează relațiile contractuale dintre cele două firme. În realitate însă, Ialomița nu are o soluție alternativă de depozitare a gunoiului menajer, iar creșterea de preț, 16 euro/tonă, se va reflecta în buzunarele beneficiarilor ialomițeni.

Termenul limită a expirat pe 13 aprilie
La jumătatea săptămînii precedente, joi, 7 aprilie 2016, conducerea Consiliului Județean Ialomița a mediat o întîlnire între reprezentații Vivani Salubritate, conducerea Polaris M Holding Slobozia, oficialii Primăriei Slobozia, precum și șefii instituțiilor publice care reglementează și controlează activitatea în acest domeniu. Extrem de tensionată (n.red.: primarul Alexandru Stoica a părăsit iritat sala înainte de finalul întîlnirii), întrunirea nu s-a soldat cu niciun rezultat palpabil. Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, a declarat public că poziția reprezentanților Vivani Salubritate a fost inflexibilă. «Noi am avut doar rolul de a media acest conflict. Nu avem nicio responsabilitate directă. Ba, chiar am fost acuzați că susținem interesele firmei Polaris. Nu o facem! Dorim doar o soluție constructivă la o problemă care ar putea afecta întreaga populație...» susține Ștefan Mușoiu. Majorarea de preț solicitată de către Vivani Salubritate pentru depozitarea gunoiului menajer este de 7 euro, de la 9 la 16 euro! Acest preț nu a mai fost indexat din 2007, susțin reprezentanții firmei.

Polaris nu are soluții
Poziția de monopol a firmei Vivani pune în dificultate conducerea Polaris M Holding Slobozia. Mariana Iancu, directorul societății, susține că majorarea de preț nu poate fi acceptată în condițiile în care nu există un memoriu justificativ. «Am tot așteptat o fișă de fundamentare a prețului, un memoriu justificativ în baza căruia să putem lua o decizie... Nu a venit, dar de anunțat, ne-au anunțat că nu mai depozitează deșeurile decît dacă acceptăm prețul impus și plătim în avans. Nu e posibil așa ceva! Contractul nostru expiră... Dar Ordinul 109 prevede clar că altfel nu se poate. Pentru că altfel nu putem, la rîndul nostru, să cerem Primăriei să aprobe o creștere de tarif. În plus, din punctul nostru de vedere, creșterea de tarif nu poate fi mai mare de 20%... Contractul cu Vivani are 1 an și jumătate, nu se pot invoca indexări de tarif anterioare acestei date...». Creșterea de tarif la care face referire Mariana Iancu reprezintă o posibilă soluție pentru deblocarea situației. Concret, reprezentanții Polaris M Holding au propus municipalității să adopte o hotărîre de Consiliu Local care presupune acceptarea unei majorări a tarifului cu 1 leu de persoană, suma fiind considerată acoperitoare pentru majorarea impusă de Vivani Salubritate. Poziția primarului Alexandru Stoica rămîne însă neschimbată. «Nu e problema municipalității, să și-o rezolve singuri!» a declarat acesta în repetate rînduri.

Vina de sub preșul autorităților
Deși oficialii susțin că diferendul dintre Vivani Salubritate și Polaris M Holding nu privește județul, realitatea îi contrazice. Întîi de toate pentru că Vivani Salubritate, deși firmă cu capital integral privat, este partener strategic al Consiliului Județean Ialomița în cadrul Planului Județean de Gestiune a Deșeurilor. Situația este recunoscută oficial în cadrul unui raport remis recent publicității de către instituție. «Funcționarea depozitului a fost concepută în sistem integrat, cuprinzînd colectarea selectivă a deșeurilor prin intermediul celor 4 stații de transfer (Balaciu, Fetești, Țăndărei și Urziceni), transportul și depozitarea la depozitul zonal conform de deșeuri nepericuloase din municipiul Slobozia. În prezent, din cauza situației financiare, SC Vivani Salubritate SA a intrat în insolvență. În acest sens, Consiliul Județean Ialomița a făcut demersuri, prin întîlniri repetate cu operatorul depozitului zonal, SC Vivani Salubritate SA, în vederea găsirii unor soluții pentru continuarea în condiții optime a activității acestuia». Pe de altă parte, autoritățile slobozene nu pot risca, în preajma alegerilor, blocarea serviciilor de colectare a deșeurilor menajere din oraș. În aceste condiții, toți cei nominalizați mai sus, la care se adaugă operatorii de salubritate care deservesc comunitățile rurale, sînt legați ombilical.

30 de zile de grație pentru Slobozia
Administrația locală a Sloboziei mai are la dispoziție 30 de zile pentru a rezolva problema depozitării deșeurilor, colectate la nivelul orașului, în groapa de gunoi a firmei Vivani Salubritate. Potrivit unui comunicat de presă remis publicității de societatea Polaris M Holding, care asigură în prezent salubrizarea orașului, în cadrul unei întîlniri s-a luat în discuție amînarea deciziei de sistare a activității la groapa de gunoi. O nouă dezbatere privind această situație urmează să desfășoare la expirarea termenului.
Problemă rezolvată temporar Reamintim faptul că în data de 13 aprilie 2016, reprezentanții societății Vivavi Salubritate au anunțat public faptul că vor închide groapa de gunoi a Sloboziei. Totul ca urmare a faptului că administrația locală de la Slobozia a refuzat să susțină demersul societății de a majora tarifele pentru colectarea deșeurilor. La scurt timp de la această decizie, operatorul de salubrizare Polaris M Holding a dat publicității un comunicat prin care a explicat faptul că suspendarea activității gropii de gunoi se amînă pentru 30 de zile: «Ca urmare a comunicatului de presă, transmis în data de 13.04.2016, prin care s-a menționat că serviciul de salubrizare va fi sistat din cauza suspendării contractului de depozitare a deșeurilor cu SC Vivani Salubritate SA-în insolvență, compania Polaris M Holding face următoarele mențiuni: În urma ședinței din data de 13.04.2016, orele 13,30, la care au luat parte reprezentanții tuturor părților implicate, s-a hotărît remedierea temporară a situației actuale privind sistarea serviciului de salubrizare. Contractul de prestări servicii de depozitare a deșeurilor, dintre compania Polaris M Holding și SC Vivani Salubritate SA, se va derula pe o perioadă de încă 30 de zile, în aceleași condiții stabilite în contract. În acest interval, propunerea de majorarea a tarifului pentru depozitarea deșeurilor municipale la Depozitul Zonal Conform pentru deșeuri periculoase al județului Ialomița, solicitată de către SC Vivani Salubritate SA, va urma să fie analizată și aprobată de către Consiliul Local Municipal Slobozia la solicitarea operatorului de salubrizare» se arată în comunicatul transmis de Polaris M Holding.

Vivani este protejata sistemului Dincolo de situația explozivă generată de pretențiile hegemonice ale firmei Vivani Salubritate, rămîne problema legalității. Independent a demonstrat că timp de 10 luni Vivani Salubritate a operat fără licență de funcționare din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Aceasta situație, inadmisibilă în condițiile legii, nu a putut fi justificată nici de către conducerea Vivani Salubritate, care a refuzat să răspundă public întrebărilor noastre, și nici de către conducerea ANRSC. Mai mult decît atît, conducerea ANRSC susține că, fiind operator privat, «Vivani Salubritate nu a avut nevoie de licență de funcționare». Acest răspuns neverosimil a fost oferit conducerii Consiliului Județean Ialomița de către Doru Ciocan, președintele ANRSC. Aceeași instituție s-a grăbit însă să elibereze la începutul lunii aprilie 2016 o nouă licență de funcționare firmei Vivani Salubritate... O altă întrebare rămasă fără răspuns este: unde a dispărut fondul de garanție impus de lege pentru situația în care firma intră în faliment? Potrivit informațiilor oficiale, sumele aflate la începutul anului în acest cont sînt derizorii (n.red.: circa 700 mii de lei) și nimeni nu știe unde au dispărut banii colectați în acest fond înainte de intrarea în insolvență a firmei în 2014. Potrivit informațiilor oficiale, în cazul în care firma își declară falimentul, situație posibilă în contextul dificil prin care trece, pentru intrarea în conservare a depozitului de deșeuri al firmei Vivani Salubritate ar fi nevoie de mai mult de un milion de euro. Acești bani nu există și nici nu vor putea fi recuperați atît timp cît autoritățile locale nu revendică plata acestor sume. Și, în sfîrșit, o altă problemă care ridică semne de întrebare asupra legalității activității firmei este cea a colectării deșeurilor periculoase și toxice. Reamintim că, în perioada 2008-2015, Vivani Salubritate a neutralizat peste 320 mii de tone de deșeuri periculoase. Numai în anul 2015, cantitatea de deșeuri periculoase neutralizată a fost de 41 mii de tone, în condițiile în care capacitatea de ardere anuală a instalației de incinerare este de 23 mii de tone anual. Ce se întîmplă cu diferența? Cum neutralizează firmele satelit ale Vivani Salubritate acest tip de deșeuri? Cine verifică modul în care au fost neutralizate aceste deșeuri? Sînt întrebări fără răspuns. Și vor rămîne așa atît timp cît instituțiile statului și autoritățile publice continuă să accepte monopolul Vivani Salubritate pe piața locală de colectare a deșeurilor menajere.

19 Aprilie 2016, 08:20 (3664 vizualizări - 3 comentarii)

Citiți și:
Bomba cu ceas de la Vivani ticăie: Groapa de gunoi a Sloboziei a luat foc!
Vivani, acuzată public de încălcarea legislației privind mediul
«Groapa de deșeuri periculoase reprezintă un pericol pentru mediu și cetățeni!»
Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere
Vivani denunță contractele de colectare a deșeurilor menajere

Comentariile cititorilor:


ionut:
(21 Aprilie 2016, 09:35)
Domnule ziarist face-ti de curiozitate un tur pe la statiile de transfer pe care le-ati enumerat si o sa va apuce groaza! Garda de mediu sau cine dracu ii controleaza pe astia unde  sant,in campanie electorala?
LA DREACU!!!:
(20 Aprilie 2016, 19:25)
DEEP HIDE WAREHOUSING WASTES!!!!
andrei:
(19 Aprilie 2016, 19:53)
Primarica - grenadica pleaca - gunoiul lui ramane. Cum a iesit de la sedinta nu poate iesi si din primarie?

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 22 Nov 2019
165 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

AJOFM Ialomița: Angajatorii sunt obligați să anunțe locurile de muncă vacante și ocuparea acestora

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă reamintește tuturor angajatorilor (persoane fizice/juridice de drept public sau privat) că, potrivit Legii, au obligația de a comunica agențiilor județene ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2019, 17:15
(54 vizualizări - 0 comentarii)


Sancțiuni aplicate taximetriștilor din Slobozia

Polițiștii din Slobozia au verificat marți, 19 noiembrie 2019, taximetriștii din municipiul reședință de județ. În urma acțiunii, oamenii legii au aplicat sancțiuni în valoare de 4900 de lei. Problemele ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2019, 17:10
(60 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Voluntariatul ne face mai buni»

Reprezentanții Protopopiatului Slobozia au inițiat un proiect al cărui scop vizează formarea spiritului moral-creștin al tinerilor. Inițiativa se numește «Voluntariatul ne face mai buni», iar prima acțiune ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2019, 17:05
(93 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

19 Noiembrie 2019, 19:15


4

IPJ Ialomița: Acțiunea «Foc de Artificii»

Luni, 18 noiembrie a.c., Poliția Română a demarat acțiunea națională «Foc de Artificii». Și în acest an sunt continuate activitățile la nivel național, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe ...[citește_toată_știrea]

19 Noiembrie 2019, 16:05
(183 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Accident cu două victime

Un accident s-a produs la Slobozia, în dimineața zilei de sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în jurul orei 8,05, între două autoturisme. Pentru salvarea victimelor au intervenit o descarcerare și o ambulanță ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:30
(229 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Incendiu la Mihail Kogălniceanu

În vineri spre sâmbătă, 15/16 noiembrie a.c., în jurul orei 3,45, a izbucnit un incendiu la un garaj auto din incinta unei gospodării din localitatea Mihail Kogălniceanu. La fața locului s-au deplasat ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:25
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: A ars un autoturism

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în jurul orelor 18,45, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu de autoturism din localitatea Moldoveni. La fața ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:20
(114 vizualizări - 0 comentarii)


8

Pompierii slobozeni au deblocat ușa unei bătrâne

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 16 noiembrie a.c., în jurul orelor 23,30, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei persoane de 73 ani. Pompierii ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:15
(241 vizualizări - 0 comentarii)


9
Polițiștii au plantat arbori la Colelia

Polițiștii au plantat arbori la Colelia

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Grivița au acceptat invitația de a participa la o acțiune de împădurire, desfășurată sub deviza «România plantează pentru mâine ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:15
(214 vizualizări - 1 comentariu)


10

Ialomița: Beți la volan

Duminică,17 noiembrie a.c, polițiștii feteșteni au depistat doi șoferi conducând autoturisme pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. În primul caz, un tânăr de 25 de ani, din Fetești, a ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:10
(129 vizualizări - 0 comentarii)


Fierbinți-Târg: Produse contrafăcute, confiscate

Zeci de produse cosmetice și articole de îmbrăcăminte, susceptibile a fi contrafăcute, au fost confiscate de polițiștii Orașului Fierbinți Târg. Vineri, 15 noiembrie a.c., polițiștii au oprit, pentru control ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:05
(125 vizualizări - 0 comentarii)


12

APIA: Pete 700 mii de fermieri, autorizați la plată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova informează că, începând cu data de 16 octombrie 2019, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2019, s-a autorizat la plată la nivel național ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 13:40
(145 vizualizări - 0 comentarii)


Proiecte europene implementate de DSVSA Ialomița

Printr-un comunicat de presă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează asupra semnării a două Contracte de finanțare cu fonduri europene nerambursabile prin Programul ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 11:05
(131 vizualizări - 0 comentarii)


DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

Direcția de Sănătate Publică Ialomița anunță faptul că a doua tranșă de vaccin antigripal a fost distribuită de la finalul săptămânii trecute în cabinetele medicilor de familie din județ. Astfel, peste ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 16:10
(281 vizualizări - 4 comentarii)


Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în preajma hramului bisericii «Sfântul Evanghelist Matei», vineri, 15 noiembrie 2019, la orele 17,00, o delegație de la ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:55
(352 vizualizări - 0 comentarii)


Proiect de promovare a școlilor de pompieri în liceele din Ialomița

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița au desfășurat o amplă campanie de promovare a școlilor de pompieri în liceele din județ. Campania a debutat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:50
(186 vizualizări - 2 comentarii)


Jilavele: Arestat pentru «evaziune fiscală»

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au reușit identificarea unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Jilavele, pe numele căruia Tribunalul Ialomița a emis un mandat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:45
(183 vizualizări - 0 comentarii)


Deficit de personal la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița

Concursurile din sursă externă organizate de Inspec­toratul de Poliție al Județului Ialomița au rezolvat pro­blema lipsei de personal doar parțial. Instituția continuă să aibă probleme din cauza deficitului ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:40
(321 vizualizări - 3 comentarii)


Accidente la Slobozia și Urziceni, trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere soldate cu rănirea a trei persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei 6,00, pe raza municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:35
(299 vizualizări - 0 comentarii)


APM Ialomița: «Voluntar, implică-te!»

Joi, 7 noiembrie 2019, la Sala de Festivități a Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia s-a desfășurat cea de a V-a ediție a evenimentului «Voluntar, implică-te!», eveniment organizat de Agenția ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:30
(144 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 18-22 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în localitățile ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:25
(155 vizualizări - 0 comentarii)


«Ziua Mondială a Diabetului», marcată și la Slobozia

Slobozia se alătură orașelor din țară care în noiembrie marchează «Ziua Mondială a Diabetului». Cu acest prilej, Direcția de Sănătate Publică și medicii diabetologi din județ organizează până pe data de ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:20
(148 vizualizări - 0 comentarii)


O nouă campanie la Crucea Roșie Ialomița

Crucea Roșie Ialomița este înscrisă în Programul «Colgate», o campanie ce se desfășoară în perioada noiembrie 2019-februarie 2020. Alături de alte 10 județe din țară, peste 77 mii de copii din clasele primare ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:15
(181 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

Un polițist rutier ialomițean a reușit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2500 metri din România, atingând înălțimile amețitoare ale Alpilor Italieni, Munților Balcani sau Muntele Olimp. Agentul ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:10
(153 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

În cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie a.c., pe raza municipiului Slobozia au fost angrenate aproximativ 40 de efective de Ordine Publică, Poliție Rutieră și Investigații Criminale, precum și luptători ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:15
(322 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Slobozia razie


DN21: Accident rutier soldat cu trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., în jurul orei 6,20, s-a produs o coliziune între două autoturisme pe Drumul Național 21. Pentru salvarea victimelor, au acționat salvatorii de la Detașamentul Slobozia cu o autospecială ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:10
(415 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: DN21 accident


Căzănești: «Cupa Bărăganului la Oină»

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Sala de Sport a orașului Căzănești se va desfășura, începând cu orele 10,00, prima ediție «Cupa Bărăganului la Oină». Competiția, organizată de Federația Română de Oină împreună ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:05
(529 vizualizări - 4 comentarii)


La volan prin Urziceni, fără permis de conducere

Marți, 12 noiembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un tânăr, de 18 ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Urziceni, fără a deține permis de conducere pentru ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:25
(228 vizualizări - 0 comentarii)


Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Peste 200 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 43 de ani, care transporta pe DN2A pește fără documente de proveniență ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:20
(300 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...