Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hârtie

Ministerul Agriculturii confirmă

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hîrtie

firma consilierului județean PSD Viorel Nica, obligată să ramburseze peste 1 milion de euro subvenții încasate necuvenit

Ministerul Agriculturii îi acuză pe unii dintre fermierii ialomițeni de practici ilegale în ceea ce privește înființarea de culturi agricole ecologice. Este un subiect pe care ziarul nostru l-a mai dezbătut, atrăgînd atenția asupra neregulilor înregistrate. Revenind, în urma unui control demarat în luna mai 2016 pe raza județului de către firme specializate, specialiștii Ministerului Agriculturii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care ar fi fost înființate culturi de grîu, orz sau soia, certificate drept ecologice, erau în realitate exploatate în mod convențional, aplicîndu-se asupra acestora tratamente cu pesticide sau îngrășăminte chimice. În acest sens, au fost adoptate măsuri ce au vizat, într-o primă fază, declasarea culturilor cu probleme din acest an și scoaterea acestora de pe piețele de consum specifice produselor de natură ecologică. Mai mult, au fost remise notificări către Agenția pentru Plăți și Inspecție în Agricultură, instituție care va trece la «recuperarea» subvențiilor acordate pentru toate culturile declarate ecologice. Așadar, fermierii vor fi obligați să ramburseze subvențiile încasate ilegal pentru regimul ecologic al culturilor. De menționat că în toate situațiile au fost contestate Notele de Control...

Mitul agriculturii ecologice, spulberat
Ministerul Agriculturii are o politică foarte clară în ceea ce privește modul în care fermierii trebuie să practice agricultura ecologică. Cu toate acestea, mai mulți fermieri ialomițeni, tentați de subvențiile ridicate acordate de Uniunea Europeană pentru produsele agricole ecologice, dar și de prețurile de vînzare ale acestora, au înființat în Ialomița, cel puțin la nivelul anului 2015, aproximativ 7000 de hectare certificate drept ecologice. Astfel, după cum spuneam mai sus, o statistică a Direcției pentru Agricultură Ialomița arată faptul că, în 2015, din cele 7000 de hectare certificate drept ecologice, peste 5200 de hectare au fost identificate în sectorul cerealier. Specialiștii în domeniu au recunoscut public faptul că este mai mult decît imposibil să înființezi culturi ecologice pe o suprafață atît de mare. «Așa cum am mai spus, pentru agricultura ecologică cel mai bine se pretează legumele sau fructele. Pentru culturile cerealiere este destul de complicat, pentru că plantele au nevoie de tratamente pentru a putea rezista... Grîul, de exemplu, poate dezvolta o serie de boli care, netratate, pot pune în pericol sănătatea oamenilor! Astfel, eu sînt rezervat să cred că agricultura ecologică în sectorul cerealier se practică în mod real!» declara, la momentul respectiv, Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, într-un interviu pe această temă.

Inconștiența compromite agricultura
Un control al Ministerului Agriculturii, desfășurat la nivelul județului Ialomița în luna mai 2016, demonstrează faptul că unii dintre fermierii din Ialomița au încălcat legislația în ceea ce privește modul în care trebuie practicată agricultura ecologică. Concret, specialiștii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care au fost înființate culturi certificate ca fiind ecologice erau în realitate convenționale, fiind tratate cu diverse substanțe chimice interzise de tehnologia ecologică. Dincolo de faptul că nu au putut justifica cantitățile mari de pesticide achiziționate pentru culturile convenționale, substanțele interzise de tehnologia ecologică au fost identificate în urma testelor de laborator efectuate. De pe fiecare suprafață de teren pe care au fost declarate culturi ecologice au fost ridicate probe de sol și din plante, în toate cazurile rezultatele indicînd faptul că fermierii vizați de control au compromis culturile ecologice. Principalele măsuri care au fost dispuse au vizat anularea certificatelor de conformitate pentru anul agricol 2015-2016, includerea suprafețelor în sistemul convențional de agricultură și interzicerea la comercializare a produselor pe piețele autorizate pentru valorificarea produselor ecologice.

Penalizați de Uniunea Europeană
Potrivit legislației, fermierii descoperiți că folosesc substanțe interzise pentru culturile ecologice sînt amendați și obligați să restituite valoarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru acest tip de agricultură. Reamintim faptul că valoarea ridicată a subvențiilor îi determină pe cei mai mulți dintre fermieri să declare culturile convenționale drept ecologice. În medie, UE oferă între 170 și 250 euro/hectar pentru suprafețele pe care sînt înființate culturi ecologice. Doar pentru culturile declarate ecologice înființate în anul 2016, fermierii prinși în ilegalitate de Ministerul Agriculturii ar putea să ramburseze subvenții de aproximativ 4 milioane de euro. Banii vor fi returnați Agenției pentru Plăți și Inspecție în Agricultură Ialomița. Reprezentanții instituției sînt însă rezervați cu privire la recuperarea banilor, așteptînd să vadă rezultatele contestațiilor pe care le-au făcut fermierii. «După lege, subvențiile trebuie înapoiate! Nu știm dacă vor fi cele aferente anului în curs sau și pentru anii trecuți... Deocamdată așteptăm să vedem rezultatele contestațiilor pe care le-au depus fermierii, pentru că fiecare dintre ei au contestat notele de control. Este un drept prevăzut de lege pe care dînșii au decis să-l folosească!» a declarat Florea Stoian, directorul executiv al APIA Ialomița.

Dezastru la Agrichim Fetești, firma deținută de consilierul județean PSD Viorel Nica
Controlată de consilierul județean PSD Viorel Nica, societatea comercială Agrichim Fetești este una dintre firmele din Ialomița supusă verificărilor desfășurate în luna mai a acestui an de Ministerul Agriculturii. Totodată, firma deține și cea mai mare suprafață de teren pe care au fost înființate culturi ecologice. Pentru anul 2016, societatea Agrichim Fetești s-a înregistrat la Direcția pentru Agricultură Ialomița cu 1447 de hectare certificate ecologic (din total suprafață de aproximativ 3000 de hectare!), de către Organismul de Inspecție și Certificare Ecoinspect SRL. Pe această suprafață au fost înființate culturi de grîu de toamnă pentru consum (415 ha), grîu de primăvară sămînță (63,19 ha), soia pentru consum (836,63 ha) și lucernă pentru sămînță (94,33 ha). În urma analizelor efectuate la probele de sol și din plante recoltate de pe suprafețele declarate ca fiind ecologice, experții Ministerului Agriculturii au descoperit existența substanțelor interzise, atît în sol cît și la nivelul plantelor. În urma abaterilor constatate, specialiștii din Minister au somat Organismul de Inspecție și Certificare includerea societății Agrichim Fetești pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce privește practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice și au solicitat realizarea unor controale mai dese. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la deficiențele constatate pe suprafețele deținute, consilierul județean PSD Viorel Nica a declarat faptul că a contestat Nota de Control a Ministerului Agriculturii. «Mare lucru nu au găsit pe pămînturile mele... Pentru că este dreptul meu, eu am contestat Nota de Control. Mie nu mi-a trimis nimeni răspunsul, să vedem ceea ce s-a întîmplat de fapt acolo și ce au descoperit... Dacă am făcut contestație, zic eu că ceea ce s-a descoperit nu corespunde cu ceea ce e de fapt în sol...» a declarat Viorel Nica.

12 Septembrie 2016, 07:50 (8452 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
APIA îl obligă pe latifundiarul Viorel Nica să ramburseze 1,3 milioane de euro
Agricultura ecologică se practică doar pe hîrtie
Ialomița: Bani europeni pentru agricultură (ne)ecologică

Comentariile cititorilor:


xwx:
(4 Aprilie 2018, 13:53)
O jigodie ordinara.Sa-l impuste!
W.W.:
(6 Februarie 2017, 14:02)
Si cand te gandesti ca este si presedintele Consiliului judetean al P.S.D.Ialomita,parca-ti vine greata privind corectitudinea lui.Astfel de oameni duc partidul de ripa si de aceea acest partid este denumit ciuma rosie.Este plina tara de ei.Ar fi bine sa fie trasi la raspundere de catre D.N.A.in regim de urgenta ca ne face tara de ris in fata U.E.si la nivel national prin politica demagogica aplicata de P.S.D. Sa speram ca bulaul ii asteapta pe toti escrocii.Miliardar de carton ca de altfel si terenul care il detine.Luat cu japca.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:46)
Saracu' i se trage de cand era seful agriculturii pe judet. I-a sarit ceapeul in brate "cerand ajutor" si nu i-a mai dat drumu'. La si botezat, ii striga Agrichim! Acum Agrichim, a crescut si s-a facut mare, mare de tot. Nu este rau sa iai un sprijin la batranete.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:35)
Un fermier de miliarde. Sa ne spuna si noua, sau celor de la DNA, cum a "reusit" acesta isprava. Ciocu' mic!.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 19 Iul 2019
188 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

DSVSA Ialomița: Controale în piețe la tarabe

În perioada 12-14 iulie a.c., Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița și ai Inspectoratului de ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 16:10
(100 vizualizări - 0 comentarii)


Baza 86 Aeriană, la «Royal International Air Tattoo 2019»

În perioada 19-21 iulie 2019, la Baza Aeriană FAIRFORD, GLOUCESTERSHIRE din Marea Britanie, aparținând Forțelor Aeriene Regale, are loc «Royal International Air Tattoo 2019», unul dintre cele mai mari mitinguri ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 11:40
(117 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Arme găsite în casă

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat 4 percheziții domiciliare la Țăndărei. În urma ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:35
(244 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gârbovi

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orelor 12,30, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni și un echipaj SMURD au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:30
(158 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi incendiu


4

Platonești: Accident rutier soldat cu o victimă

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orei 13,50, un autoturism care se deplasa pe direcția de mers Movila-Platonești a părăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un parapet aflat pe marginea șoselei. ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:25
(157 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 21 de ani, din Făcăieni, în timp ce șofa pe raza localității de domiciliu deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:20
(171 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(354 vizualizări - 1 comentariu)


8
Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(301 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


9

Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(336 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(289 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(274 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(290 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(283 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(288 vizualizări - 0 comentarii)


deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(967 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(683 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(584 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(672 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(667 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(676 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(611 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(757 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(1065 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(1024 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Axintele

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat 6 percheziții pe raza localității Axintele la persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuința unei persoane din localitatea Horia. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:40
(1103 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii ialomițeni premiază spiritul civic

Vineri, 5 iulie a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul IPJ Ialomița au premiat doi ialomițeni pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Astfel, un tânăr de 15 ani, din Slobozia, și o femeie de 26 ani ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:35
(1046 vizualizări - 1 comentariu)


Stejaru: Autoturism răsturnat, patru persoane rănite

Polițiștii Serviciului Rutier Ialomița au intervenit în cazul unui accident rutier petrecut vineri, 5 iunie 2019, la intrare în localitatea Stejaru. Din primele informații, este vorba despre un automobil ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 15:20
(1086 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Stejaru accident


Incendiu la o stână din Făcăeni

Miercuri, 3 iulie a.c., în jurul orelor 18,30, două adăposturi de animale ale unui localnic din Făcăeni au luat foc. Pompierii Stației Fetești s-au deplasat la fața locului cu două autospeciale cu apă și ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:30
(1060 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...