Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hârtie

Ministerul Agriculturii confirmă

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hîrtie

firma consilierului județean PSD Viorel Nica, obligată să ramburseze peste 1 milion de euro subvenții încasate necuvenit

Ministerul Agriculturii îi acuză pe unii dintre fermierii ialomițeni de practici ilegale în ceea ce privește înființarea de culturi agricole ecologice. Este un subiect pe care ziarul nostru l-a mai dezbătut, atrăgînd atenția asupra neregulilor înregistrate. Revenind, în urma unui control demarat în luna mai 2016 pe raza județului de către firme specializate, specialiștii Ministerului Agriculturii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care ar fi fost înființate culturi de grîu, orz sau soia, certificate drept ecologice, erau în realitate exploatate în mod convențional, aplicîndu-se asupra acestora tratamente cu pesticide sau îngrășăminte chimice. În acest sens, au fost adoptate măsuri ce au vizat, într-o primă fază, declasarea culturilor cu probleme din acest an și scoaterea acestora de pe piețele de consum specifice produselor de natură ecologică. Mai mult, au fost remise notificări către Agenția pentru Plăți și Inspecție în Agricultură, instituție care va trece la «recuperarea» subvențiilor acordate pentru toate culturile declarate ecologice. Așadar, fermierii vor fi obligați să ramburseze subvențiile încasate ilegal pentru regimul ecologic al culturilor. De menționat că în toate situațiile au fost contestate Notele de Control...

Mitul agriculturii ecologice, spulberat
Ministerul Agriculturii are o politică foarte clară în ceea ce privește modul în care fermierii trebuie să practice agricultura ecologică. Cu toate acestea, mai mulți fermieri ialomițeni, tentați de subvențiile ridicate acordate de Uniunea Europeană pentru produsele agricole ecologice, dar și de prețurile de vînzare ale acestora, au înființat în Ialomița, cel puțin la nivelul anului 2015, aproximativ 7000 de hectare certificate drept ecologice. Astfel, după cum spuneam mai sus, o statistică a Direcției pentru Agricultură Ialomița arată faptul că, în 2015, din cele 7000 de hectare certificate drept ecologice, peste 5200 de hectare au fost identificate în sectorul cerealier. Specialiștii în domeniu au recunoscut public faptul că este mai mult decît imposibil să înființezi culturi ecologice pe o suprafață atît de mare. «Așa cum am mai spus, pentru agricultura ecologică cel mai bine se pretează legumele sau fructele. Pentru culturile cerealiere este destul de complicat, pentru că plantele au nevoie de tratamente pentru a putea rezista... Grîul, de exemplu, poate dezvolta o serie de boli care, netratate, pot pune în pericol sănătatea oamenilor! Astfel, eu sînt rezervat să cred că agricultura ecologică în sectorul cerealier se practică în mod real!» declara, la momentul respectiv, Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, într-un interviu pe această temă.

Inconștiența compromite agricultura
Un control al Ministerului Agriculturii, desfășurat la nivelul județului Ialomița în luna mai 2016, demonstrează faptul că unii dintre fermierii din Ialomița au încălcat legislația în ceea ce privește modul în care trebuie practicată agricultura ecologică. Concret, specialiștii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care au fost înființate culturi certificate ca fiind ecologice erau în realitate convenționale, fiind tratate cu diverse substanțe chimice interzise de tehnologia ecologică. Dincolo de faptul că nu au putut justifica cantitățile mari de pesticide achiziționate pentru culturile convenționale, substanțele interzise de tehnologia ecologică au fost identificate în urma testelor de laborator efectuate. De pe fiecare suprafață de teren pe care au fost declarate culturi ecologice au fost ridicate probe de sol și din plante, în toate cazurile rezultatele indicînd faptul că fermierii vizați de control au compromis culturile ecologice. Principalele măsuri care au fost dispuse au vizat anularea certificatelor de conformitate pentru anul agricol 2015-2016, includerea suprafețelor în sistemul convențional de agricultură și interzicerea la comercializare a produselor pe piețele autorizate pentru valorificarea produselor ecologice.

Penalizați de Uniunea Europeană
Potrivit legislației, fermierii descoperiți că folosesc substanțe interzise pentru culturile ecologice sînt amendați și obligați să restituite valoarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru acest tip de agricultură. Reamintim faptul că valoarea ridicată a subvențiilor îi determină pe cei mai mulți dintre fermieri să declare culturile convenționale drept ecologice. În medie, UE oferă între 170 și 250 euro/hectar pentru suprafețele pe care sînt înființate culturi ecologice. Doar pentru culturile declarate ecologice înființate în anul 2016, fermierii prinși în ilegalitate de Ministerul Agriculturii ar putea să ramburseze subvenții de aproximativ 4 milioane de euro. Banii vor fi returnați Agenției pentru Plăți și Inspecție în Agricultură Ialomița. Reprezentanții instituției sînt însă rezervați cu privire la recuperarea banilor, așteptînd să vadă rezultatele contestațiilor pe care le-au făcut fermierii. «După lege, subvențiile trebuie înapoiate! Nu știm dacă vor fi cele aferente anului în curs sau și pentru anii trecuți... Deocamdată așteptăm să vedem rezultatele contestațiilor pe care le-au depus fermierii, pentru că fiecare dintre ei au contestat notele de control. Este un drept prevăzut de lege pe care dînșii au decis să-l folosească!» a declarat Florea Stoian, directorul executiv al APIA Ialomița.

Dezastru la Agrichim Fetești, firma deținută de consilierul județean PSD Viorel Nica
Controlată de consilierul județean PSD Viorel Nica, societatea comercială Agrichim Fetești este una dintre firmele din Ialomița supusă verificărilor desfășurate în luna mai a acestui an de Ministerul Agriculturii. Totodată, firma deține și cea mai mare suprafață de teren pe care au fost înființate culturi ecologice. Pentru anul 2016, societatea Agrichim Fetești s-a înregistrat la Direcția pentru Agricultură Ialomița cu 1447 de hectare certificate ecologic (din total suprafață de aproximativ 3000 de hectare!), de către Organismul de Inspecție și Certificare Ecoinspect SRL. Pe această suprafață au fost înființate culturi de grîu de toamnă pentru consum (415 ha), grîu de primăvară sămînță (63,19 ha), soia pentru consum (836,63 ha) și lucernă pentru sămînță (94,33 ha). În urma analizelor efectuate la probele de sol și din plante recoltate de pe suprafețele declarate ca fiind ecologice, experții Ministerului Agriculturii au descoperit existența substanțelor interzise, atît în sol cît și la nivelul plantelor. În urma abaterilor constatate, specialiștii din Minister au somat Organismul de Inspecție și Certificare includerea societății Agrichim Fetești pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce privește practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice și au solicitat realizarea unor controale mai dese. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la deficiențele constatate pe suprafețele deținute, consilierul județean PSD Viorel Nica a declarat faptul că a contestat Nota de Control a Ministerului Agriculturii. «Mare lucru nu au găsit pe pămînturile mele... Pentru că este dreptul meu, eu am contestat Nota de Control. Mie nu mi-a trimis nimeni răspunsul, să vedem ceea ce s-a întîmplat de fapt acolo și ce au descoperit... Dacă am făcut contestație, zic eu că ceea ce s-a descoperit nu corespunde cu ceea ce e de fapt în sol...» a declarat Viorel Nica.

12 Septembrie 2016, 07:50 (8933 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
APIA îl obligă pe latifundiarul Viorel Nica să ramburseze 1,3 milioane de euro
Agricultura ecologică se practică doar pe hîrtie
Ialomița: Bani europeni pentru agricultură (ne)ecologică

Comentariile cititorilor:


xwx:
(4 Aprilie 2018, 13:53)
O jigodie ordinara.Sa-l impuste!
W.W.:
(6 Februarie 2017, 14:02)
Si cand te gandesti ca este si presedintele Consiliului judetean al P.S.D.Ialomita,parca-ti vine greata privind corectitudinea lui.Astfel de oameni duc partidul de ripa si de aceea acest partid este denumit ciuma rosie.Este plina tara de ei.Ar fi bine sa fie trasi la raspundere de catre D.N.A.in regim de urgenta ca ne face tara de ris in fata U.E.si la nivel national prin politica demagogica aplicata de P.S.D. Sa speram ca bulaul ii asteapta pe toti escrocii.Miliardar de carton ca de altfel si terenul care il detine.Luat cu japca.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:46)
Saracu' i se trage de cand era seful agriculturii pe judet. I-a sarit ceapeul in brate "cerand ajutor" si nu i-a mai dat drumu'. La si botezat, ii striga Agrichim! Acum Agrichim, a crescut si s-a facut mare, mare de tot. Nu este rau sa iai un sprijin la batranete.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:35)
Un fermier de miliarde. Sa ne spuna si noua, sau celor de la DNA, cum a "reusit" acesta isprava. Ciocu' mic!.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
17 Nov 2019
205 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

Direcția de Sănătate Publică Ialomița anunță faptul că a doua tranșă de vaccin antigripal a fost distribuită de la finalul săptămânii trecute în cabinetele medicilor de familie din județ. Astfel, peste ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 16:10
(108 vizualizări - 3 comentarii)


Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în preajma hramului bisericii «Sfântul Evanghelist Matei», vineri, 15 noiembrie 2019, la orele 17,00, o delegație de la ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:55
(145 vizualizări - 0 comentarii)


Proiect de promovare a școlilor de pompieri în liceele din Ialomița

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița au desfășurat o amplă campanie de promovare a școlilor de pompieri în liceele din județ. Campania a debutat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:50
(78 vizualizări - 1 comentariu)


Jilavele: Arestat pentru «evaziune fiscală»

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au reușit identificarea unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Jilavele, pe numele căruia Tribunalul Ialomița a emis un mandat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:45
(93 vizualizări - 0 comentarii)


4

Deficit de personal la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița

Concursurile din sursă externă organizate de Inspec­toratul de Poliție al Județului Ialomița au rezolvat pro­blema lipsei de personal doar parțial. Instituția continuă să aibă probleme din cauza deficitului ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:40
(116 vizualizări - 1 comentariu)


Accidente la Slobozia și Urziceni, trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere soldate cu rănirea a trei persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei 6,00, pe raza municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:35
(101 vizualizări - 0 comentarii)


APM Ialomița: «Voluntar, implică-te!»

Joi, 7 noiembrie 2019, la Sala de Festivități a Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia s-a desfășurat cea de a V-a ediție a evenimentului «Voluntar, implică-te!», eveniment organizat de Agenția ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:30
(73 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 18-22 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în localitățile ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:25
(64 vizualizări - 0 comentarii)


8

«Ziua Mondială a Diabetului», marcată și la Slobozia

Slobozia se alătură orașelor din țară care în noiembrie marchează «Ziua Mondială a Diabetului». Cu acest prilej, Direcția de Sănătate Publică și medicii diabetologi din județ organizează până pe data de ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:20
(73 vizualizări - 0 comentarii)


9

O nouă campanie la Crucea Roșie Ialomița

Crucea Roșie Ialomița este înscrisă în Programul «Colgate», o campanie ce se desfășoară în perioada noiembrie 2019-februarie 2020. Alături de alte 10 județe din țară, peste 77 mii de copii din clasele primare ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:15
(49 vizualizări - 0 comentarii)


10
IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

Un polițist rutier ialomițean a reușit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2500 metri din România, atingând înălțimile amețitoare ale Alpilor Italieni, Munților Balcani sau Muntele Olimp. Agentul ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:10
(74 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

În cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie a.c., pe raza municipiului Slobozia au fost angrenate aproximativ 40 de efective de Ordine Publică, Poliție Rutieră și Investigații Criminale, precum și luptători ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:15
(194 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


12

DN21: Accident rutier soldat cu trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., în jurul orei 6,20, s-a produs o coliziune între două autoturisme pe Drumul Național 21. Pentru salvarea victimelor, au acționat salvatorii de la Detașamentul Slobozia cu o autospecială ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:10
(178 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: DN21 accident


Căzănești: «Cupa Bărăganului la Oină»

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Sala de Sport a orașului Căzănești se va desfășura, începând cu orele 10,00, prima ediție «Cupa Bărăganului la Oină». Competiția, organizată de Federația Română de Oină împreună ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:05
(187 vizualizări - 3 comentarii)


La volan prin Urziceni, fără permis de conducere

Marți, 12 noiembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un tânăr, de 18 ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Urziceni, fără a deține permis de conducere pentru ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:25
(144 vizualizări - 0 comentarii)


Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Peste 200 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 43 de ani, care transporta pe DN2A pește fără documente de proveniență ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:20
(224 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: Accident rutier soldat cu cinci victime pe DJ212

Evenimentul s-a produs marți, 12 noiembrie a.c., în jurul orelor 19,30, când un autoturism a părărăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un pom aflat pe marginea șoselei. La locul intervenției au ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 13:05
(181 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Salonul de toamnă 2019»

Vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu orele 13,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Salonul de toamnă 2019». Evenimentul este organizat de Consiliul Județean ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 12:10
(184 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

12 Noiembrie 2019, 17:10


Slobozia: Și-a înscenat singur o tâlhărie după ce a pierdut banii la păcănele

Polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Slobozia, care și-ar fi înscenat singur o tâlhărie calificată. În fapt, luni, 11 noiembrie 2019, în jurul orelor 18,00, un bărbat a apelat numărul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:15
(272 vizualizări - 0 comentarii)


Beat și fără permis: Tânăr din Săveni, prins de polițiști la volanul unei mașini pe care o furase!

Luni, 11 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au fost sesizați de o femeie, de 40 de ani, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras autoturismul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:10
(206 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Țăndărei

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unui hidrant de la intersecția străzilor Artelor cu Mecanizării, din orașul Țăndărei, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:05
(117 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Misiuni pentru siguranța desfășurării Alegerilor Prezidențiale

În perioada 9-10 noiembrie 2019, polițiștii, jandarmii și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor asigura paza și protecția a 220 secții de votare ce s-au constituit pe raza județului ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:25
(293 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 11-15 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:20
(296 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor în zona Urziceni

Marți, 7 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat o razie în municipiul Urziceni și comuna Bărbulești pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, a activităților comerciale ilicite ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:15
(169 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de prevenire în unitățile de învățământ din Fetești

Aproximativ 800 de elevi din cadrul a 4 unități de învățământ de pe raza municipiului Fetești au participat la activități preventive în cadrul cărora au fost dezbătute diferite teme care să conducă la prevenirea ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:10
(142 vizualizări - 0 comentarii)


Atenție, se oprește apa în municipiul Fetești pentru lucrări E-Distribuție Dobrogea!

Pentru efectuarea lucrărilor anuale de reparații și întreținere a unor instalații și rețele electrice din municipiul Fetești, E-Distribuție Dobrogea va întrerupe furnizarea energiei electrice vineri, 8 ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 17:10
(338 vizualizări - 0 comentarii)


Munteni Buzău: Jandarmii, prezenți la «Târgul de Toamnă»

În perioada 8-9 noiembrie a.c., jandarmii ialomițeni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în localitatea Munteni Buzău cu ocazia «Târgului de Toamnă». În plus, în cadrul acestui eveniment ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 16:10
(254 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Marți, 5 noiembrie a.c., 49 de polițiști  ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Slobozia. Astfel, au fost efectuate percheziții domiciliare ce au vizat documentarea activității ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:20
(411 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


Slobozia: Tânăr reținut după ce a fost prins la volanul mașinii pe care o furase

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii slobozeni au reținut pentru 24 ore doi tineri bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de «furt calificat», «tentativă de furt calificat» și «distrugere», fapte săvârșite ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:15
(282 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...