Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hârtie

Ministerul Agriculturii confirmă

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hîrtie

firma consilierului județean PSD Viorel Nica, obligată să ramburseze peste 1 milion de euro subvenții încasate necuvenit

Ministerul Agriculturii îi acuză pe unii dintre fermierii ialomițeni de practici ilegale în ceea ce privește înființarea de culturi agricole ecologice. Este un subiect pe care ziarul nostru l-a mai dezbătut, atrăgînd atenția asupra neregulilor înregistrate. Revenind, în urma unui control demarat în luna mai 2016 pe raza județului de către firme specializate, specialiștii Ministerului Agriculturii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care ar fi fost înființate culturi de grîu, orz sau soia, certificate drept ecologice, erau în realitate exploatate în mod convențional, aplicîndu-se asupra acestora tratamente cu pesticide sau îngrășăminte chimice. În acest sens, au fost adoptate măsuri ce au vizat, într-o primă fază, declasarea culturilor cu probleme din acest an și scoaterea acestora de pe piețele de consum specifice produselor de natură ecologică. Mai mult, au fost remise notificări către Agenția pentru Plăți și Inspecție în Agricultură, instituție care va trece la «recuperarea» subvențiilor acordate pentru toate culturile declarate ecologice. Așadar, fermierii vor fi obligați să ramburseze subvențiile încasate ilegal pentru regimul ecologic al culturilor. De menționat că în toate situațiile au fost contestate Notele de Control...

Mitul agriculturii ecologice, spulberat
Ministerul Agriculturii are o politică foarte clară în ceea ce privește modul în care fermierii trebuie să practice agricultura ecologică. Cu toate acestea, mai mulți fermieri ialomițeni, tentați de subvențiile ridicate acordate de Uniunea Europeană pentru produsele agricole ecologice, dar și de prețurile de vînzare ale acestora, au înființat în Ialomița, cel puțin la nivelul anului 2015, aproximativ 7000 de hectare certificate drept ecologice. Astfel, după cum spuneam mai sus, o statistică a Direcției pentru Agricultură Ialomița arată faptul că, în 2015, din cele 7000 de hectare certificate drept ecologice, peste 5200 de hectare au fost identificate în sectorul cerealier. Specialiștii în domeniu au recunoscut public faptul că este mai mult decît imposibil să înființezi culturi ecologice pe o suprafață atît de mare. «Așa cum am mai spus, pentru agricultura ecologică cel mai bine se pretează legumele sau fructele. Pentru culturile cerealiere este destul de complicat, pentru că plantele au nevoie de tratamente pentru a putea rezista... Grîul, de exemplu, poate dezvolta o serie de boli care, netratate, pot pune în pericol sănătatea oamenilor! Astfel, eu sînt rezervat să cred că agricultura ecologică în sectorul cerealier se practică în mod real!» declara, la momentul respectiv, Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, într-un interviu pe această temă.

Inconștiența compromite agricultura
Un control al Ministerului Agriculturii, desfășurat la nivelul județului Ialomița în luna mai 2016, demonstrează faptul că unii dintre fermierii din Ialomița au încălcat legislația în ceea ce privește modul în care trebuie practicată agricultura ecologică. Concret, specialiștii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care au fost înființate culturi certificate ca fiind ecologice erau în realitate convenționale, fiind tratate cu diverse substanțe chimice interzise de tehnologia ecologică. Dincolo de faptul că nu au putut justifica cantitățile mari de pesticide achiziționate pentru culturile convenționale, substanțele interzise de tehnologia ecologică au fost identificate în urma testelor de laborator efectuate. De pe fiecare suprafață de teren pe care au fost declarate culturi ecologice au fost ridicate probe de sol și din plante, în toate cazurile rezultatele indicînd faptul că fermierii vizați de control au compromis culturile ecologice. Principalele măsuri care au fost dispuse au vizat anularea certificatelor de conformitate pentru anul agricol 2015-2016, includerea suprafețelor în sistemul convențional de agricultură și interzicerea la comercializare a produselor pe piețele autorizate pentru valorificarea produselor ecologice.

Penalizați de Uniunea Europeană
Potrivit legislației, fermierii descoperiți că folosesc substanțe interzise pentru culturile ecologice sînt amendați și obligați să restituite valoarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru acest tip de agricultură. Reamintim faptul că valoarea ridicată a subvențiilor îi determină pe cei mai mulți dintre fermieri să declare culturile convenționale drept ecologice. În medie, UE oferă între 170 și 250 euro/hectar pentru suprafețele pe care sînt înființate culturi ecologice. Doar pentru culturile declarate ecologice înființate în anul 2016, fermierii prinși în ilegalitate de Ministerul Agriculturii ar putea să ramburseze subvenții de aproximativ 4 milioane de euro. Banii vor fi returnați Agenției pentru Plăți și Inspecție în Agricultură Ialomița. Reprezentanții instituției sînt însă rezervați cu privire la recuperarea banilor, așteptînd să vadă rezultatele contestațiilor pe care le-au făcut fermierii. «După lege, subvențiile trebuie înapoiate! Nu știm dacă vor fi cele aferente anului în curs sau și pentru anii trecuți... Deocamdată așteptăm să vedem rezultatele contestațiilor pe care le-au depus fermierii, pentru că fiecare dintre ei au contestat notele de control. Este un drept prevăzut de lege pe care dînșii au decis să-l folosească!» a declarat Florea Stoian, directorul executiv al APIA Ialomița.

Dezastru la Agrichim Fetești, firma deținută de consilierul județean PSD Viorel Nica
Controlată de consilierul județean PSD Viorel Nica, societatea comercială Agrichim Fetești este una dintre firmele din Ialomița supusă verificărilor desfășurate în luna mai a acestui an de Ministerul Agriculturii. Totodată, firma deține și cea mai mare suprafață de teren pe care au fost înființate culturi ecologice. Pentru anul 2016, societatea Agrichim Fetești s-a înregistrat la Direcția pentru Agricultură Ialomița cu 1447 de hectare certificate ecologic (din total suprafață de aproximativ 3000 de hectare!), de către Organismul de Inspecție și Certificare Ecoinspect SRL. Pe această suprafață au fost înființate culturi de grîu de toamnă pentru consum (415 ha), grîu de primăvară sămînță (63,19 ha), soia pentru consum (836,63 ha) și lucernă pentru sămînță (94,33 ha). În urma analizelor efectuate la probele de sol și din plante recoltate de pe suprafețele declarate ca fiind ecologice, experții Ministerului Agriculturii au descoperit existența substanțelor interzise, atît în sol cît și la nivelul plantelor. În urma abaterilor constatate, specialiștii din Minister au somat Organismul de Inspecție și Certificare includerea societății Agrichim Fetești pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce privește practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice și au solicitat realizarea unor controale mai dese. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la deficiențele constatate pe suprafețele deținute, consilierul județean PSD Viorel Nica a declarat faptul că a contestat Nota de Control a Ministerului Agriculturii. «Mare lucru nu au găsit pe pămînturile mele... Pentru că este dreptul meu, eu am contestat Nota de Control. Mie nu mi-a trimis nimeni răspunsul, să vedem ceea ce s-a întîmplat de fapt acolo și ce au descoperit... Dacă am făcut contestație, zic eu că ceea ce s-a descoperit nu corespunde cu ceea ce e de fapt în sol...» a declarat Viorel Nica.

12 Septembrie 2016, 07:50 (8713 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
APIA îl obligă pe latifundiarul Viorel Nica să ramburseze 1,3 milioane de euro
Agricultura ecologică se practică doar pe hîrtie
Ialomița: Bani europeni pentru agricultură (ne)ecologică

Comentariile cititorilor:


xwx:
(4 Aprilie 2018, 13:53)
O jigodie ordinara.Sa-l impuste!
W.W.:
(6 Februarie 2017, 14:02)
Si cand te gandesti ca este si presedintele Consiliului judetean al P.S.D.Ialomita,parca-ti vine greata privind corectitudinea lui.Astfel de oameni duc partidul de ripa si de aceea acest partid este denumit ciuma rosie.Este plina tara de ei.Ar fi bine sa fie trasi la raspundere de catre D.N.A.in regim de urgenta ca ne face tara de ris in fata U.E.si la nivel national prin politica demagogica aplicata de P.S.D. Sa speram ca bulaul ii asteapta pe toti escrocii.Miliardar de carton ca de altfel si terenul care il detine.Luat cu japca.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:46)
Saracu' i se trage de cand era seful agriculturii pe judet. I-a sarit ceapeul in brate "cerand ajutor" si nu i-a mai dat drumu'. La si botezat, ii striga Agrichim! Acum Agrichim, a crescut si s-a facut mare, mare de tot. Nu este rau sa iai un sprijin la batranete.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:35)
Un fermier de miliarde. Sa ne spuna si noua, sau celor de la DNA, cum a "reusit" acesta isprava. Ciocu' mic!.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 19 Sep 2019
188 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Biciclist acroșat de o mașină între Bucu și Ograda

Miercuri, 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident produs pe DN2A, între localitățile Bucu și Ograda. În timp ce un bărbat, de 39 de ani, din Țăndărei, conducea ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 17:10
(60 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Acțiune de prevenire a furturilor de și din autovehicule

Miercuri, 18 septembrie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Urziceni au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea furturilor de și din autovehicule pe raza localităților ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 17:05
(48 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea de apă în Fetești

Pentru remedierea unei avarii survenite joi, 19 septembrie 2019, la nivelul unui branșament de pe strada Garofiței, din orașul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea de ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 09:55
(106 vizualizări - 0 comentarii)


3
Activitate desfășurată de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot»

Activitate desfășurată de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot»

Miercuri, 18 septembrie 2019, părintele protopop Laurențiu Cioranu, împreună cu părintele Daniel Ferbințeanu de la Parohia Ograda au săvârșit Slujba sfeștaniei, Sfințirea cea mică a apei și au rostit rugăciuni ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 09:50
(112 vizualizări - 0 comentarii)


4

DSVSA Ialomița: 21 focare de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că, la data de 18.09.2019, pe raza județului Ialomița sunt declarate 21 focare de Pestă Porcină Africană. Acestea au fost ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:30
(103 vizualizări - 0 comentarii)


Ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat din Manasia


Marți, 17 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Urziceni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 41 de ani, din Manasia, și-ar fi agresat și amenințat fosta soție. Astfel ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:25
(90 vizualizări - 0 comentarii)


APM Ialomița: Zi pentru combaterea ambroziei

Conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a propus ziua de sâmbătă, 28 septembrie a.c., o zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională când, într-o singură zi, prin ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:20
(91 vizualizări - 0 comentarii)


Gheorghe Lazăr: Beat la volan

Marți, 17 septembrie 2019, polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 29 de ani, din comuna Gheorghe Lazăr, în timp ce conducea un autoturism pe DN2A, deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:15
(91 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Campania «Clean Stations»

Miercuri, 18 septembrie a.c., la nivel național, Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi a desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în zona stațiilor CFR. Astfel ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:10
(87 vizualizări - 0 comentarii)


9

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

17 Septembrie 2019, 18:20


10

AJOFM Ialomița: 320 locuri de muncă în Europa

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 320 locuri de muncă vacante. Țările vizate sunt Austria, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Polonia și ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 17:10
(181 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 83 mii de lei, 12 permise reținute

Luni, 16 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza întregului județ pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Astfel, polițiștii au intervenit la 98 evenimente, cele ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:55
(185 vizualizări - 0 comentarii)


12

Târgul «Pâinea și Vinul» la Muzeul Agriculturii

În perioada 20-22 septembrie 2019, orele 11,00-18,00, la Muzeul Național al Agriculturii se va desfășura, în cadrul Târgului «Pâinea și Vinul», expoziția și lansarea albumului «Pâinea noastră cea de toate ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:50
(164 vizualizări - 0 comentarii)


«Săptămâna Mobilității Europene», la Slobozia

În perioada 16-22 septembrie a.c., se desfășoară la nivel european Campania «Săptămâna Mobilității Europene». Astfel, Primăria municipiului Slobozia, prin Direcția Educație, Cultură și Tineret, în parteneriat ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:45
(149 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis

Luni, 16 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic doi conducători auto, de 22 și 39 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice fără a avea acest drept. În fapt, polițiștii Secției ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:40
(152 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Campanie vaccinare vulpi

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează locuitorii județului că, începând cu data de 23 septembrie 2019, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:35
(225 vizualizări - 0 comentarii)


Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Grav accident de circulație produs în seara zilei de vineri, 13 septembrie 2019, la ieșirea din Slobozia către Constanța. Trei persoane au fost grav rănite, în urma impactului a două mașini. La fața locului ...[citește_toată_știrea]

13 Septembrie 2019, 18:20
(2286 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


ISU Ialomița: 13 Septembrie-«ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA»

În luna iunie a anului 1848 unda de șoc revoluționară din Franța s-a propagat rapid în Țara Românească. După 3 luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:45
(225 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

Polițiștii ialomițeni, însoțiți de reprezentanți ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat activități informativ-preventive în școlile de pe raza județului, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:10
(262 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

Noua epidemie de Pestă Porcină Africană aduce și sancțiuni pentru crescătorii de animale din Ialomița. În ultimele săptămâni, au fost aplicate amenzi de peste 30 mii de lei din cauza nerespectării măsurilor ...[citește_toată_știrea]

10 Septembrie 2019, 17:05
(396 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

Peste 180 de polițiști au fost în misiune, în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din județul Ialomița, pentru un început în siguranță al noului an școlar. Polițiștii prezenți la festivitățile specifice ...[citește_toată_știrea]

9 Septembrie 2019, 16:20
(319 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 9-14 septembrie a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:30
(499 vizualizări - 0 comentarii)


Lilieci: Accident rutier soldat cu două victime

Joi, 5 septembrie a.c., în jurul orelor 5,30, pe raza localității Lilieci s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. În timp ce un bărbat, de 57 de ani, din București, conducea pe ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:25
(392 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Lilieci accident


Ialomița: La volan, fără permis

Joi, 5 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 26 de ani, din Bărbulești, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității Ciochina, deși avea acest drept suspendat ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:20
(312 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

Un luptător al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița a devenit «părinte spiritual» pentru patru copii din satul Bucșa. Cristi Stan ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:25
(474 vizualizări - 1 comentariu)


Protopopiatul Slobozia: Proiectul «Vreau să merg la școală»

În perioada 30 august-6 septembrie 2019, Protopopiatul Slobozia, împreună cu Părintele Laurențiu Cioranu au organizat a V-a ediție a proiectului social-filantropic «Vreau să merg la școală». Scopul proiectului ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:15
(312 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,76%-rata șomajului în luna iulie 2019

La sfârșitul lunii iulie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4506 șomeri (din care 2093 femei), rata șomajului fiind de 4,76%. Din totalul de ...[citește_toată_știrea]

3 Septembrie 2019, 17:25
(429 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Verificarea microbuzelor școlare

IPJ Ialomița: Verificarea microbuzelor școlare

Marți, 3 septembrie 2019, polițiștii rutieri au desfășurat sesiuni de instruire a conducătorilor de autovehicule destinate transportului de elevi către unitățile de învățământ. În cadrul activităților au ...[citește_toată_știrea]

3 Septembrie 2019, 17:05
(486 vizualizări - 0 comentarii)


Reviga: Trei tineri, răniți într-un accident rutier

Reviga: Trei tineri, răniți într-un accident rutier

Trei tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 21 de ani, au fost la un pas de moarte după ce au fost implicati într-un accident rutier. Evenimentul s-a petrecut în dimineața zilei de sâmbătă, 31 august 2 ...[citește_toată_știrea]

31 August 2019, 11:35
(1344 vizualizări - 11 comentarii)

Taguri: Reviga accident


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 2-6 septembrie a.c., între orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice în mai ...[citește_toată_știrea]

30 August 2019, 17:20
(688 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Ministrul sănătății în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe Bossu' din Gigi Lazar în Motivele pentru care românii semnează în număr mare pentru candidatura lui Iohannis Ministrul sanatatii în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe Pt xxx în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe @mircea în PS Vincențiu a blocat investiția la «groapa lui Stoica» Urmașul lui urmașul lui Sava în Primarul din Urziceni vrea serviciu de salubritate propriu xxx în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe mircea în PS Vincențiu a blocat investiția la «groapa lui Stoica» Alin în Golurile căpitanului Toma @Jeni în Seceta pedologică afectează terenurile agricole din Ialomița @Zau asa? în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe Vanzator în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 18 septembrie 2019 pt T în Golurile căpitanului Toma ouai în Seceta pedologică afectează terenurile agricole din Ialomița vali în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe T în Golurile căpitanului Toma @cetatean în PS Vincențiu a blocat investiția la «groapa lui Stoica» @Jilava. în Medicii din Ialomița negociază «ca la piață» transferurile bolnavilor către spitalele din alte orașe partizan în Seceta pedologică afectează terenurile agricole din Ialomița Mariana în Seceta pedologică afectează terenurile agricole din Ialomița
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...