Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hârtie

Ministerul Agriculturii confirmă

În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hîrtie

firma consilierului județean PSD Viorel Nica, obligată să ramburseze peste 1 milion de euro subvenții încasate necuvenit

Ministerul Agriculturii îi acuză pe unii dintre fermierii ialomițeni de practici ilegale în ceea ce privește înființarea de culturi agricole ecologice. Este un subiect pe care ziarul nostru l-a mai dezbătut, atrăgînd atenția asupra neregulilor înregistrate. Revenind, în urma unui control demarat în luna mai 2016 pe raza județului de către firme specializate, specialiștii Ministerului Agriculturii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care ar fi fost înființate culturi de grîu, orz sau soia, certificate drept ecologice, erau în realitate exploatate în mod convențional, aplicîndu-se asupra acestora tratamente cu pesticide sau îngrășăminte chimice. În acest sens, au fost adoptate măsuri ce au vizat, într-o primă fază, declasarea culturilor cu probleme din acest an și scoaterea acestora de pe piețele de consum specifice produselor de natură ecologică. Mai mult, au fost remise notificări către Agenția pentru Plăți și Inspecție în Agricultură, instituție care va trece la «recuperarea» subvențiilor acordate pentru toate culturile declarate ecologice. Așadar, fermierii vor fi obligați să ramburseze subvențiile încasate ilegal pentru regimul ecologic al culturilor. De menționat că în toate situațiile au fost contestate Notele de Control...

Mitul agriculturii ecologice, spulberat
Ministerul Agriculturii are o politică foarte clară în ceea ce privește modul în care fermierii trebuie să practice agricultura ecologică. Cu toate acestea, mai mulți fermieri ialomițeni, tentați de subvențiile ridicate acordate de Uniunea Europeană pentru produsele agricole ecologice, dar și de prețurile de vînzare ale acestora, au înființat în Ialomița, cel puțin la nivelul anului 2015, aproximativ 7000 de hectare certificate drept ecologice. Astfel, după cum spuneam mai sus, o statistică a Direcției pentru Agricultură Ialomița arată faptul că, în 2015, din cele 7000 de hectare certificate drept ecologice, peste 5200 de hectare au fost identificate în sectorul cerealier. Specialiștii în domeniu au recunoscut public faptul că este mai mult decît imposibil să înființezi culturi ecologice pe o suprafață atît de mare. «Așa cum am mai spus, pentru agricultura ecologică cel mai bine se pretează legumele sau fructele. Pentru culturile cerealiere este destul de complicat, pentru că plantele au nevoie de tratamente pentru a putea rezista... Grîul, de exemplu, poate dezvolta o serie de boli care, netratate, pot pune în pericol sănătatea oamenilor! Astfel, eu sînt rezervat să cred că agricultura ecologică în sectorul cerealier se practică în mod real!» declara, la momentul respectiv, Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, într-un interviu pe această temă.

Inconștiența compromite agricultura
Un control al Ministerului Agriculturii, desfășurat la nivelul județului Ialomița în luna mai 2016, demonstrează faptul că unii dintre fermierii din Ialomița au încălcat legislația în ceea ce privește modul în care trebuie practicată agricultura ecologică. Concret, specialiștii au descoperit faptul că peste 4000 de hectare pe care au fost înființate culturi certificate ca fiind ecologice erau în realitate convenționale, fiind tratate cu diverse substanțe chimice interzise de tehnologia ecologică. Dincolo de faptul că nu au putut justifica cantitățile mari de pesticide achiziționate pentru culturile convenționale, substanțele interzise de tehnologia ecologică au fost identificate în urma testelor de laborator efectuate. De pe fiecare suprafață de teren pe care au fost declarate culturi ecologice au fost ridicate probe de sol și din plante, în toate cazurile rezultatele indicînd faptul că fermierii vizați de control au compromis culturile ecologice. Principalele măsuri care au fost dispuse au vizat anularea certificatelor de conformitate pentru anul agricol 2015-2016, includerea suprafețelor în sistemul convențional de agricultură și interzicerea la comercializare a produselor pe piețele autorizate pentru valorificarea produselor ecologice.

Penalizați de Uniunea Europeană
Potrivit legislației, fermierii descoperiți că folosesc substanțe interzise pentru culturile ecologice sînt amendați și obligați să restituite valoarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru acest tip de agricultură. Reamintim faptul că valoarea ridicată a subvențiilor îi determină pe cei mai mulți dintre fermieri să declare culturile convenționale drept ecologice. În medie, UE oferă între 170 și 250 euro/hectar pentru suprafețele pe care sînt înființate culturi ecologice. Doar pentru culturile declarate ecologice înființate în anul 2016, fermierii prinși în ilegalitate de Ministerul Agriculturii ar putea să ramburseze subvenții de aproximativ 4 milioane de euro. Banii vor fi returnați Agenției pentru Plăți și Inspecție în Agricultură Ialomița. Reprezentanții instituției sînt însă rezervați cu privire la recuperarea banilor, așteptînd să vadă rezultatele contestațiilor pe care le-au făcut fermierii. «După lege, subvențiile trebuie înapoiate! Nu știm dacă vor fi cele aferente anului în curs sau și pentru anii trecuți... Deocamdată așteptăm să vedem rezultatele contestațiilor pe care le-au depus fermierii, pentru că fiecare dintre ei au contestat notele de control. Este un drept prevăzut de lege pe care dînșii au decis să-l folosească!» a declarat Florea Stoian, directorul executiv al APIA Ialomița.

Dezastru la Agrichim Fetești, firma deținută de consilierul județean PSD Viorel Nica
Controlată de consilierul județean PSD Viorel Nica, societatea comercială Agrichim Fetești este una dintre firmele din Ialomița supusă verificărilor desfășurate în luna mai a acestui an de Ministerul Agriculturii. Totodată, firma deține și cea mai mare suprafață de teren pe care au fost înființate culturi ecologice. Pentru anul 2016, societatea Agrichim Fetești s-a înregistrat la Direcția pentru Agricultură Ialomița cu 1447 de hectare certificate ecologic (din total suprafață de aproximativ 3000 de hectare!), de către Organismul de Inspecție și Certificare Ecoinspect SRL. Pe această suprafață au fost înființate culturi de grîu de toamnă pentru consum (415 ha), grîu de primăvară sămînță (63,19 ha), soia pentru consum (836,63 ha) și lucernă pentru sămînță (94,33 ha). În urma analizelor efectuate la probele de sol și din plante recoltate de pe suprafețele declarate ca fiind ecologice, experții Ministerului Agriculturii au descoperit existența substanțelor interzise, atît în sol cît și la nivelul plantelor. În urma abaterilor constatate, specialiștii din Minister au somat Organismul de Inspecție și Certificare includerea societății Agrichim Fetești pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce privește practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice și au solicitat realizarea unor controale mai dese. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la deficiențele constatate pe suprafețele deținute, consilierul județean PSD Viorel Nica a declarat faptul că a contestat Nota de Control a Ministerului Agriculturii. «Mare lucru nu au găsit pe pămînturile mele... Pentru că este dreptul meu, eu am contestat Nota de Control. Mie nu mi-a trimis nimeni răspunsul, să vedem ceea ce s-a întîmplat de fapt acolo și ce au descoperit... Dacă am făcut contestație, zic eu că ceea ce s-a descoperit nu corespunde cu ceea ce e de fapt în sol...» a declarat Viorel Nica.

12 Septembrie 2016, 07:50 (9785 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
APIA îl obligă pe latifundiarul Viorel Nica să ramburseze 1,3 milioane de euro
Agricultura ecologică se practică doar pe hîrtie
Ialomița: Bani europeni pentru agricultură (ne)ecologică

Comentariile cititorilor:


xwx:
(4 Aprilie 2018, 13:53)
O jigodie ordinara.Sa-l impuste!
W.W.:
(6 Februarie 2017, 14:02)
Si cand te gandesti ca este si presedintele Consiliului judetean al P.S.D.Ialomita,parca-ti vine greata privind corectitudinea lui.Astfel de oameni duc partidul de ripa si de aceea acest partid este denumit ciuma rosie.Este plina tara de ei.Ar fi bine sa fie trasi la raspundere de catre D.N.A.in regim de urgenta ca ne face tara de ris in fata U.E.si la nivel national prin politica demagogica aplicata de P.S.D. Sa speram ca bulaul ii asteapta pe toti escrocii.Miliardar de carton ca de altfel si terenul care il detine.Luat cu japca.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:46)
Saracu' i se trage de cand era seful agriculturii pe judet. I-a sarit ceapeul in brate "cerand ajutor" si nu i-a mai dat drumu'. La si botezat, ii striga Agrichim! Acum Agrichim, a crescut si s-a facut mare, mare de tot. Nu este rau sa iai un sprijin la batranete.
Lorett:
(14 Septembrie 2016, 12:35)
Un fermier de miliarde. Sa ne spuna si noua, sau celor de la DNA, cum a "reusit" acesta isprava. Ciocu' mic!.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
05 Apr 2020
229 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 56 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 56 de persoane ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 13:10
(80 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

În cadrul unor acțiuni de amploare desfășurate sâmbătă, 4 aprilie a.c., între orele 14,00-22,00, pe raza orașului Țăndărei și a municipiului Slobozia, au fost constituite 20 de dispozitive de ordine și ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 11:15
(90 vizualizări - 0 comentarii)


Amara: Incendiu la o fermă de animale. Un bărbat a ars de viu!

Un incendiu puternic a curpins în seara zilei de sâmbătă, 4 aprilie 2020, o fermă de animale din localitatea Amara. Pompierii Detașamentului Slobozia s-au luptat mai bine de 3 ore să stingă flăcările. ...[citește_toată_știrea]

4 Aprilie 2020, 23:15
(302 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 45 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 45 de persoane ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 13:10
(353 vizualizări - 3 comentarii)


4
Intervenții ale pompierilor ialomițeni

Intervenții ale pompierilor ialomițeni

La nivelul județului, pompierii militari ialomițeni au acționat pentru gestionarea a 13 intervenții destinate protecției comunității, din care 8 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență. Astfel ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 11:05
(107 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Detalii despre șomajul tehnic

Pentru a facilita accesul în ceea ce privește depunerea documentelor de către agenții economici care vor beneficia de prevederile art. XI din OUG nr. 30/2020, pentru modificarea și completarea unor acte ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 10:40
(120 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 37 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 37 de persoane ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:10
(369 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Ordin de protecție emis pe numele unui bărbat care și-ar fi lovit concubina

Polițiștii ialomițeni au emis miercuri, 1 aprilie .a.c., un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 34 de ani, din comuna Ograda, care și-ar fi lovit concubina. Poliția Municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:05
(142 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: La volan fără permis și amendați pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare

Joi, 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de bărbat de 48 de ani din orașul Amara. În urma verificărilor efectuate ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 12:40
(218 vizualizări - 0 comentarii)


9
Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Miercuri, 1 aprilie, a.c., în jurul orelor 13,10, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu produs la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Drăgoești. ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 10:20
(113 vizualizări - 0 comentarii)


10
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:40
(235 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Sancțiuni aplicate de peste 414000 de lei

Marți, 31 martie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au constatat 14 infracțiuni și au aplicat peste 250 de sancțiuni contravenționale. Valoarea ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:35
(148 vizualizări - 1 comentariu)


12

Roșiori: Fără permis și beat la volan

Marți, 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au oprit pentru control, pe DJ02, pe raza comunei Roșiori, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăgoești ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:30
(106 vizualizări - 0 comentarii)


13

Federația «Solidaritatea Sanitară»: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația «Solidaritatea Sanitară» solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID-19 pentru toți salariații din spitalele ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:10
(100 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Cu mașina la plimbare, deși trebuia să stea autoizolat

Tot mai mulți ialomițeni sunt sancționați de polițiști întrucât nu respectă obligativitatea izolării la domiciliu, așa cum prevede Ordonanța Militară Nr. 3. Un tânăr de 20 de ani din Coșereni a fost prins ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:25
(251 vizualizări - 0 comentarii)


Căzănești: Reținut pentru 24 de ore pentru că și-a agresat fiică

Un bărbat de 46 de ani din Căzănești a fost reținut luni, 30 martie 2020, după ce a provocat un scandal monstru în familia sa. Acesta și-a lovit fiica, apoi și-a amenințat soția. Foarte revoltat, bărbatul ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:20
(312 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendiu de vegetație uscată pe raza localității Valea Ciorii.
Luni, 30 martie, a.c., în jurul orelor 13,20, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu de vegetație uscată ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 10:40
(222 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița atenționează asupra cumpărăturilor on-line

În contextul evoluției pandemiei de COVID -19 și a măsurilor de restricție dispuse de Guvernul României pe perioada instituirii stării de urgență, există posibilitatea creșterii numărului de persoane care ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 09:10
(274 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: 2245 de persoane sunt autoizolate la domiciliu

Reprezentanții Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița informează, printr-un comunicat de presă, faptul că la această oră, pe raza județului nostru, există 2245 de persoane ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:30
(314 vizualizări - 0 comentarii)


Medici pentru România: Suport on-line gratuit pentru pacienții cu boli cronice

Lansat în octombrie 2019, proiectul «Medici pentru România» vine în sprijinul pacienților cu boli cronice, în pandemie COVID-19. Pacienții cronici care nu se pot deplasa la cabinetele medicale, pot beneficia ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:20
(273 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Locuința unui localnic din comuna Axintele a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă, 28 martie 2020. La fața locului au intervenit pompierii din Urziceni, care au stins focul după aproximativ o oră și jumătate ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:10
(223 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Axintele incendiu


Gheorghe Lazăr: Dosar penal pentru conducere fără permis

Polițiștii din comuna Gheorghe Lazăr i-au întocmit dosar penal unui tânăr de 27 de ani, din comuna Bucu, pentru faptul că a condus pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Acesta a fost identificat ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:00
(193 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Polițiștii ialomițeni au desfășurat sâmbătă, 28 martie 2020, o acțiune preventivă pe raza municipiului Slobozia. Oamenii legii s-au deplasat în zona centrelor comerciale din oraș și au discutat cu cetățenii ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:50
(200 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Incendii de vegetație uscată

Peste 11 hectare de vegetație uscată au ars la sfârșitul săptămânii trecute. Pompierii ialomițeni au intervenit în zona localităților Bărbulești, Fierbinți Târg, Platonești și Bărcănești pentru a stinge ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:40
(126 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: Posibil infectat cu noul Coronavirus, decedat la Țăndărei

Direcția de Sănătate Publică Ialomița a inițiat o anchetă epidemiologică în urma decesului unui bărbat, de 39 de ani, din orașul Țăndărei. Acesta a fost consultat la Spitalul Orășenesc din Țăndărei, unde ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 16:40
(882 vizualizări - 4 comentarii)


Ialomița: Polițiștii sunt la datorie pe străzile din județ

Ialomița: Polițiștii sunt la datorie pe străzile din județ

În urma unei acțiuni preventive desfășurate la nivelul județului joi, 26 martie a.c., polițiștii au intervenit la 72 de evenimente, cele mai multe dintre acestea sesizate pe numărul unic de urgență 112 ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 16:35
(414 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Întreruperi programate la rețeaua de energie electrică

Din cauza lucrărilor de reparații ale rețelelor de distribuție a energiei electrice, Enel Dobrogea anunță faptul că, în perioada 30 martie-3 aprilie 2020, în anumite zone din localitățile Urziceni, Rași ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 16:30
(295 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Obținerea certificatului de situație de urgență

În Monitorul Oficial nr. 248, a fost publicat Ordinul nr. 791/24.03.2020, privind acordarea certificatelor de situație de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 11:35
(236 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la un autocamion pe Autostrada A2/km 146

Joi, 26 martie, a.c., în jurul orelor 23,35, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la un autocamion cu semiremorcă, produs pe Autostrada A2, în zona podului de la ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 11:10
(238 vizualizări - 0 comentarii)


Ciochina: Incendiu la o anexă gospodărească

Joi, 26 martie, a.c., în jurul orelor 19,15, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Ciochina. La locul solicitării ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 11:05
(220 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...