Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Master Plan-ul RAJA Constanța relansează investițiile din Ialomița

O nouă șansă pentru administrațiile locale

Master Plan-ul RAJA Constanța relansează investițiile din Ialomița

Consiliul Județean Ialomița a aprobat, în plenul ședinței din 17 noiembrie 2016, Master Plan-ul RAJA Constanța «pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare». Documentul, de o importanță strategică pentru Ialomița, permite relansarea proiectelor de investiții pentru reabilitarea sistemelor de apă-canal-epurare din localitățile ialomițene. Potrivit Directivei 91/271/CEE a Consiliului Europei, privind epurarea apelor uzate urbane, asumată de România, termenul limită pentru racordarea la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate urbane a fost 31 decembrie 2015, iar în cazul localităților rurale este ultima zi a anului 2018.

Un nou start investițional
Săptămîna trecută, în cadrul ședinței ordinare lunare, consilierii județeni au aprobat cu majoritate de voturi Master Plan-ul RAJA Constanța pentru «reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița». Aprobarea acestui document reprezintă ultima șansă pentru administrațiile ialomițene interesate să inițieze sau să reia investițiile în sistemele de apă-canal-epurare din localitățile județului. Concret, RAJA Constanța, în calitate de proprietar al acestui Master Plan, este singura autoritate îndreptățită legal să acorde Avizul de conformitate al unor eventuale investiții cofinanțate din fonduri europene. Votul în plen al consilierilor județeni a fost unul marcat de discursuri pro și contra. Deși conștienți de importanța Master Plan-ului, mulți dintre consilieri s-au arătat nemulțumiți de relația dintre autoritățile locale și această instituție. «La Fetești, investițiile gestionate de RAJA au creat probleme. Sîntem foarte nemulțumiți... Asta nu înseamnă că nu vom susține acest proiect! Dar dorim ca autoritățile județene să verifice atent situația și să ia măsurile care se impun!» a declarat în plen, înainte de vot, consilierul Viorel Nica (PSD). Nemulțumită de situație s-a arătat și Luminița Barcari (PNL). «Deși înțelegem importanța acestui document, noi ne vom abține de la vot. Nici acum nu îmi este clar de ce acest Master Plan nu a putut fi elaborat de către Ialomița, de către Consiliul Județean. Este regretabil!» a declarat aceasta. Concluzia finală a acestui vot a fost oferită de către președintele Victor Moraru. «După cum știți, nu sînt un mare fan al RAJA Constanța... La Amara, unde am fost primar, am reabilitat sistemul de apă și canalizare, există stație de epurare, puțuri de apă care asigură autonomia orașului... (...) Pe de altă parte, în condițiile legislației existente, nu există o altă soluție pentru a susține viitoarele investiții din mediul rural! (...)» a declarat acesta înainte de votul final.

Administrațiile locale au proiecte
În cadrul proiectului aprobat săptămîna trecută, autoritățile județene au prezentat și o listă cu 9 administrații locale interesate să obțină fonduri europene pentru inițierea sau continuarea unor lucrări de reabilitare a sistemelor de apă-canal-epurare. Este vorba despre localitățile Slobozia, Amara, Adîncata, Bucu, Ciulnița, Cosîmbești, Miloșești, Mărculești și Maia. Lor, susțin autoritățile județene, li se vor alătura toate administrațiile locale interesate să se alinieze Directivei 91/271/CEE a Consiliului Europei privind epurarea apelor uzate urbane. Gheorghe Stelică, primarul comunei Ciulnița, estimează că valoarea investițiilor restante, în cazul comunei pe care o administrează, este de 1 milion de euro. «Este o sumă estimată... Noi avem deja realizat sistemul de canalizare în satele Ciulnița și Ion Ghica. Rămîn satele Invănești, Ghimpați și Poiana. Marea problemă în cazul nostru o reprezintă întinderea foarte mare a acestor localități...» a explicat edilul. La Mărculești, unde sistemul de canalizare este funcțional în proporție de 70%, primarul Romeo Sorin Ciriblan speră ca o investiție de 250 mii de euro să-i asigure autonomia față de operatorul de apă: «Avem un puț forat și mai avem nevoie de unul. De asemenea, avem nevoie și de o stație de tratare a apei. Așa, sperăm să devenim autonomi și să nu mai depindem de nimeni!» declară acesta. La Bucu, primarul Ioan Drăgușin estimează că localitatea ar avea nevoie de 500 mii de euro pentru a finaliza investițiile restante în sistemul de apă-canalizare-epurare: «Noi sperăm să obținem aceste fonduri prin intermediul GAL-ului din care facem parte. Vom depune un proiect pentru finanțare!». În pofida interesului manifestat al autorităților pentru atragerea de fonduri europene, realitatea este dezarmantă. Un raport făcut public în vara anului 2016 de către Instituția Prefectului atrage atenția asupra faptului că «nivelul de echipare cu rețele de canalizare și stații de epurare este foarte scăzut, mai ales în mediul rural. Este posibil ca, în ritmul actual de extindere a lungimii rețelelor de canalizare și stațiilor de epurare, să nu se poată asigura atingerea țintelor prevăzute în Directiva Consiliului 91/271/CEE, privind epurarea apelor uzate urbane, conform căreia, pînă la sfîrșitul anului 2018, toate localitățile din România trebuie să fie racordate în proporție de 100%...».

Evul mediu administrativ din Ialomița Așa cum am precizat deja, Master Plan-ul pentru «reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița» reprezintă ultima șansă de a obține fonduri europene pentru sistemele de apă-canal din mediul rural. Reamintim că, potrivit unei statistici solicitate de ANRSC și centralizate de către Consiliul Județean Ialomița, din totalul de 59 de localități rurale din județ, doar jumătate au sisteme de alimentare cu apă funcționale. Însumate, aceste rețele reprezintă aproximativ 600 de kilometri de conducte, unele dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare. În ciuda investițiilor făcute în ultimii 25 de ani, un număr de 13 localități din Ialomița nu dețin nici la acest moment sisteme centralizate de alimentare cu apă funcționale. Este vorba despre Alexeni, Andrășești, Armășești, Bărbulești, Borănești, Ciocîrlia, Colelia, Grindu, Jilavele, Manasia, Movilița, Platonești și Roșiori. Nici în cazul celor care dețin astfel de sisteme, lucrurile nu stau cu mult mai bine... Astfel, doar 24 de localități au serviciu de alimentare cu apă proprii, înființate prin hotărîri de consilii locale. Marea surpriză o constituie însă lipsa licenței de funcționare. Din cele 59 de localități rurale de localități, doar comunele Stelnica și Mihail Kogălniceanu dețin o documentație completă în acest sens, restul, inclusiv serviciile din orașele județului, funcționînd ilegal. De asemenea, ar mai fi de remarcat faptul că doar 77,5% din populația județului, respectiv 70604 familii, beneficiază de acces la serviciile de apă. În ceea ce privește lungimea rețelelor de apă din județ, ea este de 4 ori mai mică decît necesarul estimat, numărul de kilometri de rețea de apă funcțională fiind de 171,8 kilometri. Nici în ceea ce privește stațiile de epurare a apei Ialomița nu excelează. Potrivit datelor oficiale, la acest moment există 3 stații de epurare în mediul urban (Slobozia, Urziceni și Țăndărei) și alte 3 stații în mediul rural (Mihail Kogălniceanu, Făcăeni și Reviga). Primul termen scadent privind racordarea la rețeaua de canalizare și la sistemele de epurare a apei a expirat la sfîrșitul anului 2013, cînd, la nivel național, România trebuia să atingă un grad de racordare la sistemele de canalizare de 69% și de 61% la stațiile de epurare. În 2015, aceeași Uniune Europeană cerea un grad de racordare la sistemele de canalizare de 80% și de 77% la stațiile de epurare. Iar pînă la 31 decembrie 2018, România va trebui să aibă ambele grade de racordare la 100%...

12 luni de grație pentru revizuirea Master Plan-ului RAJA Potrivit informațiilor publice furnizate de către autoritățile județene, RAJA Constanța are la dispoziție 12 luni pentru revizuirea Master Plan-ului și includerea proiectelor inițiate de către autoritățile locale ialomițene. Mai mult decît atît, susțin oficiali județeni, numărul proiectelor de investiții este mai mare: «din datele centralizate rezultă faptul că cele 20 de proiecte a căror implementare se dorește a fi făcută cu fonduri europene prin PNDR au o valoare estimată de 30,69 milioane de euro, pentru acestea făcîndu-se cheltuieli în cuantum de 3,6 milioane de lei, reprezentînd SF, PT și consultanță pentru redactarea și depunerea cererilor de finanțare. Aceste proiecte riscă să fie respinse în faza de evaluare a conformității dacă nu se va aproba Master Plan-ul județean de apă-canal...». Reamintim că Master Plan-ul va include toate investițiile la sistemul de apă și ape uzate cu termenul de referință 2012 «indiferent dacă acestea sînt operate de un operator regional sau nu!». De asemenea, avizul acordat de RAJA Constanța nu obligă administrațiile locale să cedeze ulterior gestionarea investițiilor realizate acestui operator regional. În concluzie, investițiile administrațiilor locale care obțin Avizul de oportunitate prin intermediul Master Plan-ului RAJA «confirmă faptul că investiția propusă asigură funcționalitatea și compatibilitatea cu sistemele de apă și apă uzată implementate la nivel regional...».

29 Noiembrie 2016, 08:35 (2189 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
Administrația ialomițeană acceptă Master Plan-ul RAJA Constanța
Ialomița respinge Master Plan-ul RAJA Constanța
Consiliul Județean Ialomița vrea Master Plan pentru apă și apă uzată
Ialomița NU este racordată la rețeaua de apă-canal

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 21 Aug 2019
148 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 19-23 august a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:20
(240 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Polițiștii Secției nr. 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat în trafic un bărbat, de 56 de ani, din Rădulești, care conducea un autoturism pe drumul ce leagă Fierbinți-Târg de Rădulești în timp ce se afla ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:15
(166 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Coșereni, prins cu cuțitul la brâu

Polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșereni, cu ocazia desfășurării de activități specifice pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor cu violență în zona barurilor și a discotecilor ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:10
(182 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Coșereni cuțit


Urmărit internațional, depistat de polițiștii ialomițeni

La data de 15 august a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Jilavele au acționat pe raza județului pentru depistarea peroanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

20 August 2019, 08:05
(176 vizualizări - 0 comentarii)


4

Polițiștii din Ialomița caută un bărbat evadat din sediul Poliției Budești, județul Călărași

Polițiștii din Ialomița sunt în altertă, după ce un bărbat de 46 de ani, din județul Călărași, a evadat în cursul zilei de marți, 13 august 2019, din sediul Poliției Budești. Oamenii legii au instituit ...[citește_toată_știrea]

14 August 2019, 15:07
(706 vizualizări - 0 comentarii)


5

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2019, 19:15


Slobozia: Cercetat pentru «violență în familie»

Luni, 12 august a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie, de 39 de ani, din Slobozia, cu privire la faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 16:10
(654 vizualizări - 0 comentarii)


A fost înființată oficial Filiala PLUS Ialomița

Sâmbătă, 10 august 2019, în urma Convenției Județene PLUS Ialomița, care s-a desfășurat la Slobozia, a fost constituită oficial filiala PLUS Ialomița, alegându-se echipa de conducere a acesteia pentru următorii ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 12:20
(825 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Amenzi de peste 250000 de lei, 32 de permise reținute

În perioada 9-11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice pe raza județului, precum și de prevenire și combatere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:25
(763 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție

Duminică, 11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost sesizați cu privire la încălcarea a două ordine de protecție. În primul caz, un bărbat de 42 de ani, din Slobozia, a încălcat ordinul de protecție ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:20
(673 vizualizări - 0 comentarii)


10

Accidente la Malu, Perieți și Lăcusteni

Un accident rutier s-a produs în localitatea Malu, evenimentul fiind înregistrat sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 22,00, când un pieton a fost acroșat de un autoturism. Victima, un bărbat de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:15
(787 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație la Slobozia și Fetești

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în data de sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 11,30, pe un teren viran din Slobozia, Cartier Bora. Pentru stingerea flăcărilor au acționat pompierii de la ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:10
(636 vizualizări - 0 comentarii)


12

Slobozia: Bătrână găsită moartă în propria locuință

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de duminică spre luni, 11/12 august 2019, puțin trecut de miezul nopții, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei femei de 79 de ani, cunoscută ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:05
(790 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: «Marți, 13! Ghinionul poate fi prevenit!»

Superstițiile din popor spun că, atunci când data de 13 (număr cu ghinion) coincide cu o zi de marți (ziua celor 3 ceasuri rele), aceasta se consideră a fi o zi cu adevărat  ghinionistă. Tocmai de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:50
(694 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Controale pentru combaterea Pestei Porcine Africane

Pentru  prevenirea propagării Pestei Porcine Africane și în conformitate cu prevederi legale privind organizarea de acțiuni de control în trafic având ca obiectiv verificarea transporturilor de animale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:20
(687 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

9 August 2019, 19:10


anunț angajare

AMPA Agri Slobozia angajează
REPREZENTANT VÂNZĂRI
UTILAJE AGRICOLE

pentru zona Ialomița-Călărași
Relații la telefon 0723/251.698

9 August 2019, 16:35


Jilavele: Depistat la volanul unei mașini neînmatriculate

Joi, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe raza localității Jilavele, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din Urziceni. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:20
(913 vizualizări - 0 comentarii)


Maia: Lemne confiscate

Joi, 8 august a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat, pe raza localității Maia,  doi bărbați, de 42 de ani, din județul Prahova, în timp ce descărcau material lemnos în dreptul ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:15
(879 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție de pictură «Naționali-Internaționali»

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher anunță susținerea unei noi expoziții de pictură, «Naționali-Internaționali», semnată de Eugen Raportoru. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 13 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:10
(886 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Miercuri, 7 august a.c., în jurul orelor 14,00, un incendiu de vegetație a izbucnit pe terenul aflat în imediata vecinătatea a Autostrăzii A2, pe terasamentul căii ferate, respectiv la km 156 în direcția ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 15:40
(872 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Urziceni, pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale. În cadrul activităților au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 10:50
(948 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu polițiștii de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Slobozia, au desfășurat ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 18:08
(1071 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Surprinși în flagrant la furat

În noaptea de miercuri spre joi, 7/8 august a.c., în jurul orei 1,00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat în flagrant o femeie, de 30 de ani, și un minor de 13 ani ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:15
(996 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Moldoveni furt


Ialomița: Lemne confiscate

Marți, 6 august a.c., polițiștii de Ordine Publică, împreună cu specialiștii silvici au desfășurat mai multe controale pe drumurile publice și la punctele de lucru de pe raza județului pentru combaterea ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:10
(988 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal între Stelnica și Fetești

În noaptea de 5/6 august a.c., pe DN3B, între localitățile Stelnica și Fetești s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ce un bărbat, de 45 de ani, din Fetești ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:10
(1430 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de informare la Tabăra Amara

Marți, 6 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Ialomița au desfășurat activități de informare a elevilor aflați în Tabăra Amara. În ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:05
(957 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: La volan cu un permis fals

Luni, 5 august a.c., polițiștii feteșteni au surprins în flagrant un bărbat, de 37 de ani, din Fetești, în timp ce conducea pe raza localității de domiciliu fără a deține permis de conducere. Șoferul a ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:55
(1068 vizualizări - 0 comentarii)


Ordine de protecție emise de polițiștii ialomițeni

Marți, 6 august a.c., polițiștii alobozeni au emis două ordine de protecție provizorii pe numele a doi bărbați, de 29 și 30 de ani. În primul caz, polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele bărbatului ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:50
(1002 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru depistarea transportatorilor neautorizați de persoane

În perioada 1-4 august a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au controlat 21291 autovehicule și 13 societăți comerciale în cadrul acțiunii pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:45
(926 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...