Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Master Plan-ul RAJA Constanța relansează investițiile din Ialomița

O nouă șansă pentru administrațiile locale

Master Plan-ul RAJA Constanța relansează investițiile din Ialomița

Consiliul Județean Ialomița a aprobat, în plenul ședinței din 17 noiembrie 2016, Master Plan-ul RAJA Constanța «pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare». Documentul, de o importanță strategică pentru Ialomița, permite relansarea proiectelor de investiții pentru reabilitarea sistemelor de apă-canal-epurare din localitățile ialomițene. Potrivit Directivei 91/271/CEE a Consiliului Europei, privind epurarea apelor uzate urbane, asumată de România, termenul limită pentru racordarea la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate urbane a fost 31 decembrie 2015, iar în cazul localităților rurale este ultima zi a anului 2018.

Un nou start investițional
Săptămîna trecută, în cadrul ședinței ordinare lunare, consilierii județeni au aprobat cu majoritate de voturi Master Plan-ul RAJA Constanța pentru «reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița». Aprobarea acestui document reprezintă ultima șansă pentru administrațiile ialomițene interesate să inițieze sau să reia investițiile în sistemele de apă-canal-epurare din localitățile județului. Concret, RAJA Constanța, în calitate de proprietar al acestui Master Plan, este singura autoritate îndreptățită legal să acorde Avizul de conformitate al unor eventuale investiții cofinanțate din fonduri europene. Votul în plen al consilierilor județeni a fost unul marcat de discursuri pro și contra. Deși conștienți de importanța Master Plan-ului, mulți dintre consilieri s-au arătat nemulțumiți de relația dintre autoritățile locale și această instituție. «La Fetești, investițiile gestionate de RAJA au creat probleme. Sîntem foarte nemulțumiți... Asta nu înseamnă că nu vom susține acest proiect! Dar dorim ca autoritățile județene să verifice atent situația și să ia măsurile care se impun!» a declarat în plen, înainte de vot, consilierul Viorel Nica (PSD). Nemulțumită de situație s-a arătat și Luminița Barcari (PNL). «Deși înțelegem importanța acestui document, noi ne vom abține de la vot. Nici acum nu îmi este clar de ce acest Master Plan nu a putut fi elaborat de către Ialomița, de către Consiliul Județean. Este regretabil!» a declarat aceasta. Concluzia finală a acestui vot a fost oferită de către președintele Victor Moraru. «După cum știți, nu sînt un mare fan al RAJA Constanța... La Amara, unde am fost primar, am reabilitat sistemul de apă și canalizare, există stație de epurare, puțuri de apă care asigură autonomia orașului... (...) Pe de altă parte, în condițiile legislației existente, nu există o altă soluție pentru a susține viitoarele investiții din mediul rural! (...)» a declarat acesta înainte de votul final.

Administrațiile locale au proiecte
În cadrul proiectului aprobat săptămîna trecută, autoritățile județene au prezentat și o listă cu 9 administrații locale interesate să obțină fonduri europene pentru inițierea sau continuarea unor lucrări de reabilitare a sistemelor de apă-canal-epurare. Este vorba despre localitățile Slobozia, Amara, Adîncata, Bucu, Ciulnița, Cosîmbești, Miloșești, Mărculești și Maia. Lor, susțin autoritățile județene, li se vor alătura toate administrațiile locale interesate să se alinieze Directivei 91/271/CEE a Consiliului Europei privind epurarea apelor uzate urbane. Gheorghe Stelică, primarul comunei Ciulnița, estimează că valoarea investițiilor restante, în cazul comunei pe care o administrează, este de 1 milion de euro. «Este o sumă estimată... Noi avem deja realizat sistemul de canalizare în satele Ciulnița și Ion Ghica. Rămîn satele Invănești, Ghimpați și Poiana. Marea problemă în cazul nostru o reprezintă întinderea foarte mare a acestor localități...» a explicat edilul. La Mărculești, unde sistemul de canalizare este funcțional în proporție de 70%, primarul Romeo Sorin Ciriblan speră ca o investiție de 250 mii de euro să-i asigure autonomia față de operatorul de apă: «Avem un puț forat și mai avem nevoie de unul. De asemenea, avem nevoie și de o stație de tratare a apei. Așa, sperăm să devenim autonomi și să nu mai depindem de nimeni!» declară acesta. La Bucu, primarul Ioan Drăgușin estimează că localitatea ar avea nevoie de 500 mii de euro pentru a finaliza investițiile restante în sistemul de apă-canalizare-epurare: «Noi sperăm să obținem aceste fonduri prin intermediul GAL-ului din care facem parte. Vom depune un proiect pentru finanțare!». În pofida interesului manifestat al autorităților pentru atragerea de fonduri europene, realitatea este dezarmantă. Un raport făcut public în vara anului 2016 de către Instituția Prefectului atrage atenția asupra faptului că «nivelul de echipare cu rețele de canalizare și stații de epurare este foarte scăzut, mai ales în mediul rural. Este posibil ca, în ritmul actual de extindere a lungimii rețelelor de canalizare și stațiilor de epurare, să nu se poată asigura atingerea țintelor prevăzute în Directiva Consiliului 91/271/CEE, privind epurarea apelor uzate urbane, conform căreia, pînă la sfîrșitul anului 2018, toate localitățile din România trebuie să fie racordate în proporție de 100%...».

Evul mediu administrativ din Ialomița Așa cum am precizat deja, Master Plan-ul pentru «reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița» reprezintă ultima șansă de a obține fonduri europene pentru sistemele de apă-canal din mediul rural. Reamintim că, potrivit unei statistici solicitate de ANRSC și centralizate de către Consiliul Județean Ialomița, din totalul de 59 de localități rurale din județ, doar jumătate au sisteme de alimentare cu apă funcționale. Însumate, aceste rețele reprezintă aproximativ 600 de kilometri de conducte, unele dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare. În ciuda investițiilor făcute în ultimii 25 de ani, un număr de 13 localități din Ialomița nu dețin nici la acest moment sisteme centralizate de alimentare cu apă funcționale. Este vorba despre Alexeni, Andrășești, Armășești, Bărbulești, Borănești, Ciocîrlia, Colelia, Grindu, Jilavele, Manasia, Movilița, Platonești și Roșiori. Nici în cazul celor care dețin astfel de sisteme, lucrurile nu stau cu mult mai bine... Astfel, doar 24 de localități au serviciu de alimentare cu apă proprii, înființate prin hotărîri de consilii locale. Marea surpriză o constituie însă lipsa licenței de funcționare. Din cele 59 de localități rurale de localități, doar comunele Stelnica și Mihail Kogălniceanu dețin o documentație completă în acest sens, restul, inclusiv serviciile din orașele județului, funcționînd ilegal. De asemenea, ar mai fi de remarcat faptul că doar 77,5% din populația județului, respectiv 70604 familii, beneficiază de acces la serviciile de apă. În ceea ce privește lungimea rețelelor de apă din județ, ea este de 4 ori mai mică decît necesarul estimat, numărul de kilometri de rețea de apă funcțională fiind de 171,8 kilometri. Nici în ceea ce privește stațiile de epurare a apei Ialomița nu excelează. Potrivit datelor oficiale, la acest moment există 3 stații de epurare în mediul urban (Slobozia, Urziceni și Țăndărei) și alte 3 stații în mediul rural (Mihail Kogălniceanu, Făcăeni și Reviga). Primul termen scadent privind racordarea la rețeaua de canalizare și la sistemele de epurare a apei a expirat la sfîrșitul anului 2013, cînd, la nivel național, România trebuia să atingă un grad de racordare la sistemele de canalizare de 69% și de 61% la stațiile de epurare. În 2015, aceeași Uniune Europeană cerea un grad de racordare la sistemele de canalizare de 80% și de 77% la stațiile de epurare. Iar pînă la 31 decembrie 2018, România va trebui să aibă ambele grade de racordare la 100%...

12 luni de grație pentru revizuirea Master Plan-ului RAJA Potrivit informațiilor publice furnizate de către autoritățile județene, RAJA Constanța are la dispoziție 12 luni pentru revizuirea Master Plan-ului și includerea proiectelor inițiate de către autoritățile locale ialomițene. Mai mult decît atît, susțin oficiali județeni, numărul proiectelor de investiții este mai mare: «din datele centralizate rezultă faptul că cele 20 de proiecte a căror implementare se dorește a fi făcută cu fonduri europene prin PNDR au o valoare estimată de 30,69 milioane de euro, pentru acestea făcîndu-se cheltuieli în cuantum de 3,6 milioane de lei, reprezentînd SF, PT și consultanță pentru redactarea și depunerea cererilor de finanțare. Aceste proiecte riscă să fie respinse în faza de evaluare a conformității dacă nu se va aproba Master Plan-ul județean de apă-canal...». Reamintim că Master Plan-ul va include toate investițiile la sistemul de apă și ape uzate cu termenul de referință 2012 «indiferent dacă acestea sînt operate de un operator regional sau nu!». De asemenea, avizul acordat de RAJA Constanța nu obligă administrațiile locale să cedeze ulterior gestionarea investițiilor realizate acestui operator regional. În concluzie, investițiile administrațiilor locale care obțin Avizul de oportunitate prin intermediul Master Plan-ului RAJA «confirmă faptul că investiția propusă asigură funcționalitatea și compatibilitatea cu sistemele de apă și apă uzată implementate la nivel regional...».

29 Noiembrie 2016, 08:35 (2437 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
Administrația ialomițeană acceptă Master Plan-ul RAJA Constanța
Ialomița respinge Master Plan-ul RAJA Constanța
Consiliul Județean Ialomița vrea Master Plan pentru apă și apă uzată
Ialomița NU este racordată la rețeaua de apă-canal

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 26 Mai 2020
204 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Tudorița Ionescu, învestită în funcția de subprefect al Ialomiței

«În ședința de Guvern din data de 21 mai 2020 a fost aprobată Hotărârea nr. 399, publicată în Monitorul Oficial nr. 431 din 22.05.2020, privind exercitarea, cu caracter temporar, în condițiile legii, a ...[citește_toată_știrea]

25 Mai 2020, 16:25
(146 vizualizări - 1 comentariu)


Accident rutier pe centura Sloboziei

Accident rutier pe centura Sloboziei

Pompierii din Slobozia, împreună cu paramedicii SMURD au intervenit în după amiaza zilei de luni, 25 mai 2020, pentru a acorda îngrjiri medicale victimelor unui accident rutier. Evenimentul s-a petrecut ...[citește_toată_știrea]

25 Mai 2020, 14:10
(205 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: S-a izbit de un alt autoturism și a fost proiectat cu mașina într-un copac

Sâmbătă, 23 mai 2020, în jurul orelor 17,00, polițiștii rutieri au intervenit, pe raza comunei Movilița, la un accident de circulație soldat cu rănirea unei persoane. Din verificările efectuate a reieșit ...[citește_toată_știrea]

25 Mai 2020, 13:35
(98 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Sâmbătă, 23 mai a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii din Urziceni au depistat în trafic, pe raza municipiului, un șofer de 25 de ani, cu domiciliul în Grivița, în timp ce conducea un autoturism sub ...[citește_toată_știrea]

25 Mai 2020, 13:30
(70 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 352 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 25 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 352 cazuri de infecții COVID-19. Între timp, la nivelul întregului județ au fost declarate vindecate ...[citește_toată_știrea]

25 Mai 2020, 13:10
(118 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 347 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Sâmbătă, 23 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 347 cazuri de infecții COVID-19. Între timp, la nivelul întregului județ au fost declarate ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2020, 13:05
(327 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: S-a răsturnat cu mașina

Manasia: S-a răsturnat cu mașina

O tânără de 19 ani și un bărbat de 23 de ani au fost victimele unui accident rutier petrecut în dimineața zilei de vineri, 22 mai 2020, pe raza localității Manasia. Aflat la volan, bărbatul de 23 de ani ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2020, 14:40
(286 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Manasia accident


Audiențe digitale pentru clienții ENEL

Începând de luni, 25 mai 2020, companiile E-Distribuție, operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Enel în România, vor introduce o soluție digitală pentru audiențe, prin intermediul ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2020, 14:25
(166 vizualizări - 0 comentarii)


8

Rată de vindecare a pacienților COVID-19 de 64% în Spitalul Fetești

Reprezentanții Spitalului Municipal «Anghel Saligny» Fetești au precizat faptul că 64% dintre pacienții bolnavi de COVID-19 s-au vindecat. Estimativ, în cadrul unității medicale, au fost internați 187 de ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2020, 14:05
(189 vizualizări - 0 comentarii)


9

Axintele: Reținut pentru încălcarea ordinului de protecție

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au reținut un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din comuna Axintele, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de «amenințare», «nerespectare ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2020, 13:40
(145 vizualizări - 0 comentarii)


10

AJOFM Ialomița: Se prelungește perioada de acordare a indemnizației de șomaj

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița informează cu privire la faptul că beneficiarii de indemnizație de șomaj, aflați în plată la data de 22 mai 2020, dreptul la indemnizație de șomaj ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2020, 13:20
(184 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 346 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 22 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 346 cazuri de infecții COVID-19. Între timp, la nivelul întregului județ au fost declarate ...[citește_toată_știrea]

22 Mai 2020, 13:05
(160 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: 342 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 21 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 342 cazuri de infecții COVID-19. Între timp, la nivelul întregului județ au fost declarate vindecate ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2020, 13:10
(292 vizualizări - 0 comentarii)


13

Feteși: Lovit de tren la trecerea de cale ferată

Un bărbat de 49 de ani a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat la București după ce a fost lovit de un tren de marfă. Accidentul s-a petrecut în dimineața zilei de miercuri, 20 mai 2020, când ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 15:20
(286 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Modele de bună practică privind educația on-line

Inspectoratul Școlar Județean Ialomița a dat publicității lista localităților unde administrațiile locale au făcut eforturi pentru a-i sprijini pe elevii fără posibilități materiale să aibă acces la resursele ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 15:10
(292 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Pasagera unui taxi, victimă a unui accident rutier

O femeie de 29 de ani, din Fetești, pasageră a unui taxi, a ajuns la spital după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier produs miercuri, 20 mai 2020. Șoferul taxiului nu a respectat ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 14:05
(213 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești accident


Țăndărei: Anexă gospodărească cuprinsă de flăcări

Pompierii din Țăndărei au intervenit miercuri, 20 mai 2020, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit în gospodăria unui localnic. Flăcările au cuprins o anexă și au ars aproximativ 5 mp din acoperișul ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 13:45
(179 vizualizări - 0 comentarii)


Stelnica: Incendiu de vegetație uscată

Pompierii din Fetești au intervenit marți, 19 mai 2020, pentru stingerea unui incendiu de vegetație produs în zona localității Stelnica. Flăcările au distrus un hectar cultivat cu grâu. Cel mai probabil ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 13:30
(182 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Stelnica incendiu


ITM Ialomița: Măsuri de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2 în căminele pentru bătrâni

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița informează cu privire la faptul că administratorii centrelor dedicate îngrijirii vârstnicilor trebuie să ia măsuri de prevenire a infectării cu ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 13:20
(193 vizualizări - 1 comentariu)


Grupul de Comunicare Strategică: Niciun alt caz de COVID-19 înregistrat în Ialomița în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică informează cu privire la faptul că, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Ialomița nu au fost înregistrate cazuri noi de COVID-19. Astfel, numărul îmbolnăvirilor este ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 13:05
(230 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Panică pe Secția Boli Interne a Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de miercuri, 20 mai 2020, din cauza unei candele rămasă aprinsă. Flăcările au cuprins o ...[citește_toată_știrea]

20 Mai 2020, 08:05
(511 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

19 Mai 2020, 16:10


IPJ Ialomița: «Pomana regelui Cioabă», o nouă metodă de înșelăciune

Polițiștii ialomițeni atrag atenția cu privire la o nouă metodă de înșelăciune pe care escrocii o folosesc. Este vorba despre metoda «Pomana regelui Cioabă». Potrivit oamenilor legii, infractorii acostează ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2020, 16:05
(414 vizualizări - 0 comentarii)


S-a răsturnat cu mașina într-un șanț între Slobozia și Amara

Un accident rutier s-a produs în după-amiaza zilei de luni, 18 mai 2020. Evenimentul rutier s-a petrecut pe șoseaua care leagă orașele Amara și Slobozia din cauza unui șofer de 45 de ani. Acesta s-a angajat ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2020, 15:55
(279 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Măsuri de asigurare la locul de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița informează cu privire la măsurile de protecție pe care trebuie să le ia atât angajatorii, cât și angajații, pentru a preveni riscul infectării cu SARS-CoV-2 în ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2020, 15:50
(278 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 336 cazuri de infecții COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 19 mai 2020, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost raportate 336 cazuri de infecții COVID-19. Între timp, la nivelul Spitalului Municipal «Anghel Saligny ...[citește_toată_știrea]

19 Mai 2020, 13:00
(276 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Vineri, 15 mai a.c., în jurul orelor 22,00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Nr. 6 Ion Roată au depistat în trafic, pe raza comunei Valea Măcrișului, un șofer, de 47 de ani, ce emana halenă ...[citește_toată_știrea]

18 Mai 2020, 14:55
(254 vizualizări - 0 comentarii)


În afara Mărculeștiului, s-a răsturnat cu mașina în șanț. La Adâncata, un biciclist a intrat frontal într-un autoturism!

La sfârșit de săptămână, polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente de circulație, soldate cu rănirea a două persoane. Primul accident de circulație s-a produs sâmbătă, 16 mai a.c., în jurul ...[citește_toată_știrea]

18 Mai 2020, 14:45
(296 vizualizări - 0 comentarii)


Poiana: Beat la volan, a izbit gardul unei case și a fugit de la locul accidentului

Un bărbat de 29 de ani din comuna Albești este cercetat de polițiștii ialomițeni pentru mai multe infracțiuni după ce a condus sub influența băuturilor alcoolice, a lovit gardul unui imobil și a părăsit ...[citește_toată_știrea]

18 Mai 2020, 14:35
(237 vizualizări - 0 comentarii)


Enel reia activitatea cu publicul in unele magazine

O parte din magazinele Enel Energie și Enel Energie Muntenia, precum și cele ale partenerilor, își vor relua activitatea cu publicul, începând de luni, 18 mai 2020. Pentru a preveni riscul răspândirii ...[citește_toată_știrea]

18 Mai 2020, 14:20
(250 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Tedy în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta Romi în Secretarul Primăriei Mihail Kogălniceanu, al doilea subprefect al Ialomiței Maria în Armășești: Crimă învăluită în mister Ioana în Tudorița Ionescu, învestită în funcția de subprefect al Ialomiței Ddy în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta Tedy în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta Nutu în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta Ddy în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta @Nu uita@@ în Comisarul șef Mircea Ion Rus, noul șef al Poliției ialomițene Pentru A si A5 în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta "asta e Johannis" în Comisarul șef Mircea Ion Rus, noul șef al Poliției ialomițene Popa Dan în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta Nu uita@@ în Comisarul șef Mircea Ion Rus, noul șef al Poliției ialomițene Marinela în Comisarul șef Mircea Ion Rus, noul șef al Poliției ialomițene Dana în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 20 mai 2020 A5 în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta A în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta antena 3 în Făcăeni: Polițist bătut de infractorii pe care îi ancheta @Stanley în Comisarul șef Mircea Ion Rus, noul șef al Poliției ialomițene mishto în Cheltuieli de 7,3 milioane de lei pentru Centrele de Carantină și spitalele din Ialomița
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...