Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Master Plan-ul RAJA Constanța relansează investițiile din Ialomița

O nouă șansă pentru administrațiile locale

Master Plan-ul RAJA Constanța relansează investițiile din Ialomița

Consiliul Județean Ialomița a aprobat, în plenul ședinței din 17 noiembrie 2016, Master Plan-ul RAJA Constanța «pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare». Documentul, de o importanță strategică pentru Ialomița, permite relansarea proiectelor de investiții pentru reabilitarea sistemelor de apă-canal-epurare din localitățile ialomițene. Potrivit Directivei 91/271/CEE a Consiliului Europei, privind epurarea apelor uzate urbane, asumată de România, termenul limită pentru racordarea la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate urbane a fost 31 decembrie 2015, iar în cazul localităților rurale este ultima zi a anului 2018.

Un nou start investițional
Săptămîna trecută, în cadrul ședinței ordinare lunare, consilierii județeni au aprobat cu majoritate de voturi Master Plan-ul RAJA Constanța pentru «reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița». Aprobarea acestui document reprezintă ultima șansă pentru administrațiile ialomițene interesate să inițieze sau să reia investițiile în sistemele de apă-canal-epurare din localitățile județului. Concret, RAJA Constanța, în calitate de proprietar al acestui Master Plan, este singura autoritate îndreptățită legal să acorde Avizul de conformitate al unor eventuale investiții cofinanțate din fonduri europene. Votul în plen al consilierilor județeni a fost unul marcat de discursuri pro și contra. Deși conștienți de importanța Master Plan-ului, mulți dintre consilieri s-au arătat nemulțumiți de relația dintre autoritățile locale și această instituție. «La Fetești, investițiile gestionate de RAJA au creat probleme. Sîntem foarte nemulțumiți... Asta nu înseamnă că nu vom susține acest proiect! Dar dorim ca autoritățile județene să verifice atent situația și să ia măsurile care se impun!» a declarat în plen, înainte de vot, consilierul Viorel Nica (PSD). Nemulțumită de situație s-a arătat și Luminița Barcari (PNL). «Deși înțelegem importanța acestui document, noi ne vom abține de la vot. Nici acum nu îmi este clar de ce acest Master Plan nu a putut fi elaborat de către Ialomița, de către Consiliul Județean. Este regretabil!» a declarat aceasta. Concluzia finală a acestui vot a fost oferită de către președintele Victor Moraru. «După cum știți, nu sînt un mare fan al RAJA Constanța... La Amara, unde am fost primar, am reabilitat sistemul de apă și canalizare, există stație de epurare, puțuri de apă care asigură autonomia orașului... (...) Pe de altă parte, în condițiile legislației existente, nu există o altă soluție pentru a susține viitoarele investiții din mediul rural! (...)» a declarat acesta înainte de votul final.

Administrațiile locale au proiecte
În cadrul proiectului aprobat săptămîna trecută, autoritățile județene au prezentat și o listă cu 9 administrații locale interesate să obțină fonduri europene pentru inițierea sau continuarea unor lucrări de reabilitare a sistemelor de apă-canal-epurare. Este vorba despre localitățile Slobozia, Amara, Adîncata, Bucu, Ciulnița, Cosîmbești, Miloșești, Mărculești și Maia. Lor, susțin autoritățile județene, li se vor alătura toate administrațiile locale interesate să se alinieze Directivei 91/271/CEE a Consiliului Europei privind epurarea apelor uzate urbane. Gheorghe Stelică, primarul comunei Ciulnița, estimează că valoarea investițiilor restante, în cazul comunei pe care o administrează, este de 1 milion de euro. «Este o sumă estimată... Noi avem deja realizat sistemul de canalizare în satele Ciulnița și Ion Ghica. Rămîn satele Invănești, Ghimpați și Poiana. Marea problemă în cazul nostru o reprezintă întinderea foarte mare a acestor localități...» a explicat edilul. La Mărculești, unde sistemul de canalizare este funcțional în proporție de 70%, primarul Romeo Sorin Ciriblan speră ca o investiție de 250 mii de euro să-i asigure autonomia față de operatorul de apă: «Avem un puț forat și mai avem nevoie de unul. De asemenea, avem nevoie și de o stație de tratare a apei. Așa, sperăm să devenim autonomi și să nu mai depindem de nimeni!» declară acesta. La Bucu, primarul Ioan Drăgușin estimează că localitatea ar avea nevoie de 500 mii de euro pentru a finaliza investițiile restante în sistemul de apă-canalizare-epurare: «Noi sperăm să obținem aceste fonduri prin intermediul GAL-ului din care facem parte. Vom depune un proiect pentru finanțare!». În pofida interesului manifestat al autorităților pentru atragerea de fonduri europene, realitatea este dezarmantă. Un raport făcut public în vara anului 2016 de către Instituția Prefectului atrage atenția asupra faptului că «nivelul de echipare cu rețele de canalizare și stații de epurare este foarte scăzut, mai ales în mediul rural. Este posibil ca, în ritmul actual de extindere a lungimii rețelelor de canalizare și stațiilor de epurare, să nu se poată asigura atingerea țintelor prevăzute în Directiva Consiliului 91/271/CEE, privind epurarea apelor uzate urbane, conform căreia, pînă la sfîrșitul anului 2018, toate localitățile din România trebuie să fie racordate în proporție de 100%...».

Evul mediu administrativ din Ialomița Așa cum am precizat deja, Master Plan-ul pentru «reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița» reprezintă ultima șansă de a obține fonduri europene pentru sistemele de apă-canal din mediul rural. Reamintim că, potrivit unei statistici solicitate de ANRSC și centralizate de către Consiliul Județean Ialomița, din totalul de 59 de localități rurale din județ, doar jumătate au sisteme de alimentare cu apă funcționale. Însumate, aceste rețele reprezintă aproximativ 600 de kilometri de conducte, unele dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare. În ciuda investițiilor făcute în ultimii 25 de ani, un număr de 13 localități din Ialomița nu dețin nici la acest moment sisteme centralizate de alimentare cu apă funcționale. Este vorba despre Alexeni, Andrășești, Armășești, Bărbulești, Borănești, Ciocîrlia, Colelia, Grindu, Jilavele, Manasia, Movilița, Platonești și Roșiori. Nici în cazul celor care dețin astfel de sisteme, lucrurile nu stau cu mult mai bine... Astfel, doar 24 de localități au serviciu de alimentare cu apă proprii, înființate prin hotărîri de consilii locale. Marea surpriză o constituie însă lipsa licenței de funcționare. Din cele 59 de localități rurale de localități, doar comunele Stelnica și Mihail Kogălniceanu dețin o documentație completă în acest sens, restul, inclusiv serviciile din orașele județului, funcționînd ilegal. De asemenea, ar mai fi de remarcat faptul că doar 77,5% din populația județului, respectiv 70604 familii, beneficiază de acces la serviciile de apă. În ceea ce privește lungimea rețelelor de apă din județ, ea este de 4 ori mai mică decît necesarul estimat, numărul de kilometri de rețea de apă funcțională fiind de 171,8 kilometri. Nici în ceea ce privește stațiile de epurare a apei Ialomița nu excelează. Potrivit datelor oficiale, la acest moment există 3 stații de epurare în mediul urban (Slobozia, Urziceni și Țăndărei) și alte 3 stații în mediul rural (Mihail Kogălniceanu, Făcăeni și Reviga). Primul termen scadent privind racordarea la rețeaua de canalizare și la sistemele de epurare a apei a expirat la sfîrșitul anului 2013, cînd, la nivel național, România trebuia să atingă un grad de racordare la sistemele de canalizare de 69% și de 61% la stațiile de epurare. În 2015, aceeași Uniune Europeană cerea un grad de racordare la sistemele de canalizare de 80% și de 77% la stațiile de epurare. Iar pînă la 31 decembrie 2018, România va trebui să aibă ambele grade de racordare la 100%...

12 luni de grație pentru revizuirea Master Plan-ului RAJA Potrivit informațiilor publice furnizate de către autoritățile județene, RAJA Constanța are la dispoziție 12 luni pentru revizuirea Master Plan-ului și includerea proiectelor inițiate de către autoritățile locale ialomițene. Mai mult decît atît, susțin oficiali județeni, numărul proiectelor de investiții este mai mare: «din datele centralizate rezultă faptul că cele 20 de proiecte a căror implementare se dorește a fi făcută cu fonduri europene prin PNDR au o valoare estimată de 30,69 milioane de euro, pentru acestea făcîndu-se cheltuieli în cuantum de 3,6 milioane de lei, reprezentînd SF, PT și consultanță pentru redactarea și depunerea cererilor de finanțare. Aceste proiecte riscă să fie respinse în faza de evaluare a conformității dacă nu se va aproba Master Plan-ul județean de apă-canal...». Reamintim că Master Plan-ul va include toate investițiile la sistemul de apă și ape uzate cu termenul de referință 2012 «indiferent dacă acestea sînt operate de un operator regional sau nu!». De asemenea, avizul acordat de RAJA Constanța nu obligă administrațiile locale să cedeze ulterior gestionarea investițiilor realizate acestui operator regional. În concluzie, investițiile administrațiilor locale care obțin Avizul de oportunitate prin intermediul Master Plan-ului RAJA «confirmă faptul că investiția propusă asigură funcționalitatea și compatibilitatea cu sistemele de apă și apă uzată implementate la nivel regional...».

29 Noiembrie 2016, 08:35 (2107 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
Administrația ialomițeană acceptă Master Plan-ul RAJA Constanța
Ialomița respinge Master Plan-ul RAJA Constanța
Consiliul Județean Ialomița vrea Master Plan pentru apă și apă uzată
Ialomița NU este racordată la rețeaua de apă-canal

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
16 Iun 2019
242 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

AJOFM Ialomița: În atenția absolvenților promoției 2019

Reamintim absolvenților instituțiilor de învățământ, faptul că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt așteptați să se înregistreze în evidențele AJOFM Ialomița pentru a beneficia de servicii personalizate ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:30
(425 vizualizări - 0 comentarii)


Motociclist autoaccidentat în apropiere de Urziceni

Marți, 11 iunie a.c., pe DN2, în apropiere de Urziceni, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane. Astfel, în timp ce un bărbat, de 25 de ani, conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:25
(507 vizualizări - 0 comentarii)


Ion Roată: Depistat în trafic cu parfumuri contrafăcute

Marți, 11 iunie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat pe raza comunei Ion Roată, în habitaclul unui autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, parfumuri susceptibile de a fi contrafăcute. Astfel, parfumurile ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:20
(436 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Braconajul piscicol, în atenția polițiștilor

Polițiștii feteșteni au depistat pe raza localității un bărbat, de 48 de ani, care avea asupra sa o unealtă de pescuit tip monofilament cu o lungime de 60 metri. Unealta a fost confiscată de polițiști, ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:15
(376 vizualizări - 0 comentarii)


4

Programul casieriilor RAJA Constanța de Rusalii

RAJA Constanța aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în perioada Rusaliilor, dispeceratul, echipele de intervenție, dar și reprezentanții societății care asigură buna desfășurare a proceselor de alimentare ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:10
(372 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: RAJA Constanța


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

11 Iunie 2019, 20:05


Slobozia: Expoziție aniversară a sculptorului Mihai Marcu

Joi, 30 iunie 2019, începând cu orele 15,30, la Galeriile de Artă «Arcadia» din incinta Centrului Cultural UNESCO «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Sculptură-Mihai Marcu-80». Lucrări ...[citește_toată_știrea]

11 Iunie 2019, 16:25
(445 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

7 Iunie 2019, 18:15


8
Fetești: S-a înecat în Dunăre

Fetești: S-a înecat în Dunăre

Miercuri, 6 iunie a.c., în jurul orelor 19,30, un tânăr de 18 ani a dispărut în apa învolburată a Dunării în zona municipiului Fetești. Acesta a fost luat de curenți și nu a mai putut înota spre mal. Fratele ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:25
(791 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Dunăre înecat


9

Slobozia: Doi tineri, coborâți de pompieri de pe acoperișul unei clădiri

Vineri, 7 iunie a.c., în jurul orei 4,30, pompierii Detașamentului Slobozia s-au deplasat cu autoscara mecanică pentru a interveni la coborârea a două persoane, în vârstă de 23 ani, de pe acoperișul unei ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:20
(1009 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 10-14 iunie a.c., orele 8,00-16,30, E -Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparație la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:15
(816 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Ultima zi a campaniei «Săptămâna Prevenirii Criminalității»

Vineri, 7 iunie a.c., a fost ultima zi a campaniei «Săptămâna prevenirii criminalității», zi dedicată siguranței rutiere. Polițiștii ialomițeni de la Rutieră au fost prezenți în școlile din județ unde au ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:10
(632 vizualizări - 0 comentarii)


12

Săveni: Probleme cu apa potabilă

Ploile din ultimele zile au afectat calitatea apei din localitatea Săveni. Analizele de laborator ale Direcției de Sănătate Publică Ialomița au arătat faptul că mai multe probe conțineau depășiri ale parametrilor ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:20
(808 vizualizări - 0 comentarii)


Doi bărbați din Amara, arestați pentru «viol»

Miercuri, 5 iunie a.c., pe raza localității Amara, polițiștii de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei privative de libertate de 6 și 7 ani, pentru doi bărbați de ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:15
(1109 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Amara viol arestare


IPJ Ialomița: «Săptămâna Prevenirii Criminalității», în școli

Miercuri, 5 iunie a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au continuat campania «Săptămâna Prevenirii Criminalității», cu informații privind delincvența juvenilă și victimizarea minorilor. Astfel, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:10
(751 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Violența în familie, în atenția polițiștilor

Marți, 4 iunie 2019, polițiștii ialomițeni au realizat o nouă acțiune în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității. Oamenii legii au prezentat publicului informații referitoare la violența domestică. ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 20:10
(1014 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Stingere focare de Pestă Porcină Africană la Axintele

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că în data de 31.05.2019 au fost stinse un număr de 3 focare de Pestă Porcină Africană declarate ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 19:05
(853 vizualizări - 0 comentarii)


«Expoziția Absolvenților 2019», la Muzeul Agriculturii

Marți, 4 iunie a.c., de la orele 14,00, a fost vernisată expoziția absolvenților Liceului de Arte «Ionel Perlea» Slobozia. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Național al Agriculturii din România. ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 18:15
(962 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Rata șomajulului, 5,01%

La sfârșitul lunii aprilie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4736 șomeri (din care 2072 femei), rata șomajului fiind ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 08:10
(921 vizualizări - 0 comentarii)


Adâncata: Cod Roșu de inundații

Hidrologii au emis pentru zona Adâncata, din județul Ialomița, o avertizare Cod Portocaliu de inundații. Specialiștii atrag atenția că din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, există ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 22:03
(1403 vizualizări - 0 comentarii)


DIICOT: 13 percheziții și șase persoane arestate

Miercuri, 29 mai a.c., polițiștii specializați în Combatrea Criminalității Organizate din Ialomița și procurorii DIICOT, au efectuat 13 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:35
(1289 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intevalul 3-7 iunie a.c., orele 8,00-16,30, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cazua unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:15
(1292 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Ca urmare a atenționărilor meteorologice de instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial de ploi și grindină, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:05
(1247 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se întrerupe apa în Fetești Oraș!

Pentru remedierea unei avarii survenite la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

30 Mai 2019, 09:40
(1250 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Înșelat prin metoda «Șmen»

Metoda «Șmen» reprezintă solicitarea unor sume mari de bani de către persoane la diverse instituții, magazine sau chiar pe stradă. Astfel, marți, 28 mai a.c., pe raza unui magazin din localitatea Țăndărei ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2019, 17:20
(1646 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Campanie de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor

Începând cu data de 07.06.2019, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița anunță începerea celei de a IX-a campanie de primăvară de vaccinare antirabică a vulpilor. Campania ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2019, 17:10
(1186 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 3 accidente, o persoană decedată și alte șase rănite

În perioada 24-26 mai a.c., pe raza județului Ialomița s-au produs 3 accidente rutiere, soldate cu decesul unei persoane și rănirea altor șase. Primul accident s-a produs vineri, 24 mai a.c., în jurul orelor ...[citește_toată_știrea]

28 Mai 2019, 16:20
(1474 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

În perioada 24-26 mai a.c., trei șoferi, cu vârste cuprinse între 24 și 49 ani, au fost depistați de polițiștii ialomițeni în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior cunsumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

28 Mai 2019, 16:10
(1425 vizualizări - 0 comentarii)


Broșteni: Și-a omorât vecinul cu un cuțit

O anchetă penală a fost deschisă în localitatea Broșteni, după ce un bărbat a lovit cu mașina două persoane și a înjunghiat o a treia. Victima a murit pe loc, în urma agresiunii. Surse judiciare susțin ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 16:10
(1839 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Broșteni crimă


IPJ Ialomița: Acțiuni de prevenire în școli

Joi, 23 mai a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități informativ-preventive ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 15:55
(1669 vizualizări - 4 comentarii)


Ultimele comentarii
George în Doi minori din Slobozia au fost reținuți de polițiști, în cazul bătrânei agresată în centrul orașului Flory în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Plus valoare. Nu +Vio în «Sunt un om normal care este membru al unui partid politic!» Cioban în Bibliotecă modernă pentru cititorii din Perieți @Tufisuri în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Alina în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Rodica în Ariana Gălbenuș, soprană la 17 ani Paznic în lupul paznic la mioare Tufișuri în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Ionescu B. în Bătrână agresată în propriul apartament, autorii sunt încă neidentificați! Bătrâna a murit a doua zi... Colegă în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Maria în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului prahova în Bătrână agresată în propriul apartament, autorii sunt încă neidentificați! Bătrâna a murit a doua zi... @Laura în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Anonim în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Hoț în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului Laura în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului contribuabil în lupul paznic la mioare ffci în «Tulburarea păcii sufletești», evaluată la 1,38 milioane de lei paulica în Daniela Necula, cea mai tânără polițistă a județului
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...