Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Jaf financiar în administrația locală din Ialomița

Prejudicii de 15 milioane de lei constatate de Camera de Conturi Ialomița

Jaf financiar în administrația locală din Ialomița

Oficialii Curții de Conturi a României au dat publicității Raportul de activitate realizat în urma controalelor efectuate anul trecut, referitor la exercițiul bugetar aferent anului 2015. În ceea ce privește județul Ialomița, auditorii din cadrul Camerei de Conturi Ialomița au descoperit prejudicii de peste 15 milioane de lei. Cele mai multe dintre abaterile sesizate au vizat utilizarea nelegală a fondurilor publice, plata ilegală de sporuri salariale sau neîncasarea corespunzătoare a taxelor și impozitelor locale.

Camera de Conturi Ialomița, la raport
În baza Programului de activitate, aprobat de Plenul Curții de Conturi, Camera de Conturi Ialomița a efectuat în 2016 un număr total de 43 de acțiuni de verificare la nivelul administrațiilor locale din județul Ialomița. Astfel, au fost vizați 29 de ordonatori principali de credite, 1 ordonator terțiar de credite, 6 societăți comerciale de interes local și 7 Asociații de Dezvoltare Intercomunitare. Acestea s-au concretizat prin 25 de misiuni de audit financiar, 11 acțiuni de control și 7 misiuni de auditul performanței privind modul de utilizare a fondurilor publice. Ca urmare a celor 25 de misiuni de audit financiar efectuate de auditorii Camerei de Conturi Ialomița, au fost constatate abateri privind legalitatea utilizării fondurilor publice la toate cele 25 de entități supuse verificării. În privința acțiunilor de control, auditorii ialomițeni precizează în Raportul de activitate aferent anului 2016 faptul că acestea s-au desfășurat în baza a două teme principale. Este vorba despre «Controlul modului de utilizare a fondurilor alocate unităților administrativ-teritoriale de la bugetul de stat, prin MDRAP, pentru modernizarea drumurilor de interes local clasificate și alimentarea cu apă» și «Controlul situației, evoluției și modului de administrare al patrimoniului public și privat al unităților administrativ teritoriale de către societăți comerciale cu capital integral sau majoritar al unităților administrativ teritoriale». De asemenea,  misiunile care au vizat auditul performanței au avut ca temă principală «Analiza eficacității fondurilor publice alocate de unitățile administrativ-teritoriale Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în perioada 2013-2015». La finalul acțiunilor de verificare, auditorii Camerei de Conturi Ialomița au emis 29 de decizii prin care s-au dispus 143 de măsuri legale privind înlăturarea deficiențelor care au fost constatate și care au vizat, printre altele, și recuperarea prejudiciilor create. În privința prejudiciilor, auditorii ialomițeni au constatat faptul că jaful financiar petrecut în vistieriile primăriilor din Ialomița se ridică la valoarea de 15 milioane de lei. Singurul aspect îmbucurător al acestei situații vizează faptul că valoarea totală a acestor prejudicii a scăzut cu 2 milioane de lei comparativ cu acțiunile de verificare întreprinse anterior. Astfel, în 2015, în urma acțiunilor care au vizat exercițiul bugetar aferent anului 2014, Camera de Conturi Ialomița a prezentat publicității faptul că valoarea prejudiciilor produse în cadrul administrațiilor locale din județul nostru s-a ridicat la suma de 17 milioane de lei. În unele cazuri, auditorii ialomițeni au sesizat organele de cercetare penală. Faptele pe care le-au adus în atenția polițiștilor sau procurorilor locali aveau legătură cu infracțiuni de serviciu, comise de funcționarii aparatului administrativ ialomițean.

Dezastrul din administrația publică locală
Auditorii ialomițeni au realizat, de asemenea, o clasificare a abaterilor constatate, folosind drept criteriu de departajare valoarea prejudiciilor constatate. Astfel, Consiliul Județean Ialomița, Primăriile Slobozia, Fierbinți-Târg, Armășești, Ciulnița, Coșereni, Făcăeni, Sinești, Bordușani, Grivița, Mărculești, Reviga, Miloșești, Movilița, Ograda și Rădulești au creat un prejudiciu de 1,7 milioane de lei prin efectuarea de plăți nelegale pentru produse, lucrări sau servicii «nelivrate sau neexecutate în cantitatea facturată sau decontată», precizează auditorii Camerei de Conturi Ialomița. Alți 375 mii de lei au cheltuit ilegal și Primăriile Adâncata, Coșereni, Dridu, Grivița, Manasia, Miloșești, Roșiori. Prejudiciul a fost creat prin efectuarea de plăți nelegale pentru achiziționarea de bunuri sau servicii neautorizate de lege. Societatea Consiliului Județean Ialomița, SC Drumuri și Poduri SA, a cheltuit ilegal 240 mii de lei pentru plata ilegală a fondurilor publice prin acordarea de prime administratorilor entității, o dată cu ieșirea la pensie a acestora. Tot în cadrul acestei instituții s-a mai descoperit și un prejudiciu de 35 mii de lei prin acordarea ilegală de tichete-cadou angajaților. SC Drumuri și Poduri SA se face responsabilă și pentru un prejudiciu de 80 mii de lei, creat prin «necalcularea de penalități de întârziere în cazul clienților care nu au achitat la scadență contravaloarea serviciilor de care au beneficiat», se mai precizează în Raportul întocmit de auditorii Camerei de Conturi Ialomița. De asemenea, alți 166 mii de lei au fost cheltuiți de Primăriile Slobozia, Fierbinți-Târg, Adâncata, Ciulnița, Făcăeni și Grivița pentru acordarea nelegală de drepturi salariale. Auditorii Camerei de Conturi Ialomița au explicat faptul că entitățile mai sus menționate au reușit să creeze acest prejudiciu fie prin acordarea de sporuri salariale necuvenite, fie prin majorarea nejustificată a salariilor de încadrare. Mai mult, Primăriile Jilavele, Roșiori, Sinești, Rădulești sau Ciulnița au prejudiciat bugetele locale cu 118 mii de lei în urma efectuării de plăți nelegale, rezultate prin acceptarea la plată a unor situații de lucrări în care au fost utilizate tarife mai mari decât cele stabilite prin contractul de achiziție publică.

Disfuncționalități în cadrul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară Activitatea întreprinsă de Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară din Ialomița a făcut obiectul unei acțiuni a Camerei de Conturi Ialomița în cursul anului 2016. Cele mai multe disfuncționalități au fost identificate în cadrul entităților ADI Salubris Group Grivița, ADI Eco Vest Codrii Vlăsiei Dridu, ADI Eco 2009 Țăndărei și ADI Eco Euro Cab Coșereni. În Raportul de control, auditorii ialomițeni au sesizat «funcționarea necorespunzătoare a Asociațiilor ca urmare a faptului că persoanele numite în organele de conducere nu și-au îndeplinit atribuțiile stabilite în sarcina lor», «utilizarea veniturilor realizate la nivelul asociațiilor în alte scopuri decât cele prevăzute prin actele de înființare», «neelaborarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor de utilitate publică gestionate în comun de unitățile administrativ-teritoriale membre în asociație» se arată în Raportul Camerei de Conturi Ialomița.

Semnal de alarmă, tras de Camera de Conturi Ialomița În Raportul de audit financiar realizat în urma verificărilor efectuate în 2016, auditorii Camerei de Conturi Ialomița explică modul în care firmele care încasează necuvenit bani publici prin neefectuarea lucrărilor de investiții pentru care au fost angajate reușesc să scape fără a da banii înapoi. «Imediat ce află despre prejudiciile stabilite, firmele solicită deschiderea procedurii insolvenței și intrarea în faliment» susțin auditorii ialomițeni. În aceste condiții, deși entitățile publice se adresează instanțelor de judecată, tot ce obțin este o hotărâre judecătorească prin care se pot înscrie la masa credală.

9 Februarie 2017, 13:40 (3371 vizualizări - 5 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Alta intrebare...:
(12 Februarie 2017, 00:52)
S-au pensionat si-au luat primele de pensie si sunt din nou angajati la aceeasi societate unii pe aceeasi functie, vorbeau ceva de disponibilizare , probabil se vor disponibiliza si vor lua si prima de disponibilizare..?
Cetatean:
(10 Februarie 2017, 19:01)
La Amara unde a fost MORARU s- au constatat multe abuzuri .SC Amara Business a efectuat activități pe care nu le avea în domeniul de activitate ilegale , dar nu se spune nimic ca de la Amara este Primaria perfecta cu administratie performanta condusa și acum de acest dictator devenit peste noapte șef peste județ .Cine răspunde de aceste ilegalități?Rușine.
Ordonanta 14:
(10 Februarie 2017, 17:02)
Ordonanta 13  era ideala pentru multe din autoritatile locale din Ialomita, devalizarea bugetelor locale  ar fi fost legala.
Anonim:
(10 Februarie 2017, 15:57)
Trimiteti va rog un audit si la primaria Ion Roata judetul Ialomita nu curtea de conturi pentru ca este ceva putred la mijloc si o sa descoperiti. Va multumesc
mar:
(9 Februarie 2017, 23:34)
E lasă că se duc în instanta si vor castiga. Daca nu vor castiga in instante, va da guvernul, cum a mai dat de altfel, o lege de iertare. Nu imi sare in ochi decat ADI ECO 2009 Tandarei, 

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 22 Oct 2019
200 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Trafic blocat între Slobozia și Drajna din cauza unui accident rutier

Cinci persoane au fost rănite, după ce mașina în care se aflau s-a lovit de un tir. Accidentul s-a petrecut în seara zilei de duminică, 20 octombrie 2019, pe șoseaua dintre Slobozia și Drajna. Victimele ...[citește_toată_știrea]

20 Octombrie 2019, 21:34
(669 vizualizări - 0 comentarii)


Trei persoane, rănite într-un accident rutier între Slobozia Nouă și Iazu

Trei persoane au fost rănite după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit. Accidentul rutier s-a petrecut între Slobozia Nouă și Iazu, duminică, 20 octombrie 2019, în jurul orelor 11,00. Una dintre victime ...[citește_toată_știrea]

20 Octombrie 2019, 11:40
(449 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

18 Octombrie 2019, 17:30


3

AJOFM Ialomița: «Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți»

Vineri, 18 octombrie 2019, la nivel național s-a desfășurat «Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți», acțiune organizată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest eveniment a fost ...[citește_toată_știrea]

18 Octombrie 2019, 16:55
(142 vizualizări - 0 comentarii)


4

Biciclist izbit frontal de o mașină în apropiere de Săveni

Joi, 17 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident produs pe Drumul Județean 201, în afara localității Săveni, soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ...[citește_toată_știrea]

18 Octombrie 2019, 16:50
(235 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziția «Bisericile din lemn din Bucovina istorică» la Muzeul Agriculturii

Marți, 22 octombrie 2019, începând cu orele 14,00, la Muzeul Național al Agriculturii se va inaugura Expoziția «Bisericile din lemn din Bucovina istorică». Cercetarea și conservarea acestei expoziții a ...[citește_toată_știrea]

18 Octombrie 2019, 16:45
(117 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 21-25 octombrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie elecrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

18 Octombrie 2019, 16:40
(131 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: Pâinea vieții, împletită de tinerele generații

Protopopiatul Slobozia: Pâinea vieții, împletită de tinerele generații

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, în ziua de 16 octombrie 2019, Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Muzeul Național al Agriculturii, a desfășurat ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:30
(224 vizualizări - 0 comentarii)


8
Acțiune a polițiștilor ialomițeni în zona trecerilor la nivel cu cale ferată

Acțiune a polițiștilor ialomițeni în zona trecerilor la nivel cu cale ferată

În cursul zilei de joi, 17 octombrie a.c., polițiștii rutieri, cei de Ordine Publică și Transporturi au desfășurat, timp de mai multe ore, activități atât în zona trecerilor la nivel cu calea ferată semnalizate ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:25
(161 vizualizări - 0 comentarii)


9

Albești: Arestat pentru «furt calificat»

MIercuri, 16 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:20
(156 vizualizări - 0 comentarii)


10

Șoferi băuți la volan, depistați de polițiștii ialomițeni

Miercuri, 16 octombrie a.c, doi șoferi au fost depistați de polițiști conducând autoturisme pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Astfel, pe raza localității Dridu, un conducător auto ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:15
(161 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii ialomițeni, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulație produse ...[citește_toată_știrea]

17 Octombrie 2019, 16:10
(127 vizualizări - 0 comentarii)


12

IPJ Ialomița: «Și tu poți deveni polițist!»

Activitatea de selecționare a candidaților pentru concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne continuă. Până la data de 15 noiembrie 2019 candidații pot depune ...[citește_toată_știrea]

16 Octombrie 2019, 17:10
(224 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

15 Octombrie 2019, 17:30


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița desfășoară permanent acțiuni informativ-preventive dedicate siguranței tinerilor. Luni, 14 octombrie a.c,  peste 300 de elevi din Fetești au participat ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:15
(163 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

Fetești: «Târgul de toamnă», în atenția polițiștilor

În perioada desfășurării Târgului tradițional de toamnă din Fetești, polițiștii au acționat cu efective sporite pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:10
(157 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Urmărit de polițiștii care au tras și focuri de avertisment, un tânăr s-a răsturnat cu mașina

Un tânăr de 20 de ani, din Hârșova, a fost reținut de polițiștii ialomițeni pentru cumul de infracțiuni la regimul circulației rutier. Va fi prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 15:05
(182 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiunea «Truck&Bus»

Autovehiculele pentru transportul persoanelor sau mărfurilor vor fi oprite pentru control, în această săptămână, de polițiștii rutieri. Activitățile sunt desfășurate simultan în toate statele membre ale ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:20
(185 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Persoană dispărută!

Fetești: Persoană dispărută!

Polițiștii din Ialomița caută o femeie, de 21 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să sune la numărul unic de urgență 112 ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:15
(171 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestați pentru «conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului» și «furt calificat»

La acest sfârșit de săptămână, polițiștii ialomițeni, în baza unor activități pe linia depistării persoanelor urmărite, au identificat, pe raza județului, mai multe persoane pe numele cărora instanțe de ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:10
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Surzii-creatori de frumos»

Asociația Națională a Surzilor din România aniversează 100 de ani de activitate pentru persoanele surde. Pentru promovarea și celebrarea istoriei și culturii comunității de surzi din România,  Asociația ...[citește_toată_știrea]

15 Octombrie 2019, 08:05
(132 vizualizări - 0 comentarii)


Jandarmii ialomițeni donează sânge

Jandarmii ialomițeni vor participa, în perioada 21-25 octombrie 2019, la o campanie de donare de sânge. Acțiunea este inițiată de Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița, cu scopul de a crește numărul donatorilor ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:45
(257 vizualizări - 0 comentarii)


Misleanu: Locuință cuprinsă de flăcări

O locuință din localitatea Misleanu a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de miercuri, 9 octombrie 2019. Focul a distrus o parte din acoperișul imobilului, dar și bunuri din incinta locuinței ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:40
(252 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Misleanu incendiu


Fetești: «Târgul de toamnă», supravegheat de jandarmi

Efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor asigura ordinea și liniștea publică în cadrul «Târgului de toamnă», eveniment desfășurat la Fetești. Manifestarea a debutat ...[citește_toată_știrea]

10 Octombrie 2019, 16:35
(282 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile și consumului de droguri în școlile din Fetești

Marți, 8 octombrie 2019, polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune informativ-preventivă pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile, victimizării minorilor în zona unităților de ...[citește_toată_știrea]

9 Octombrie 2019, 18:15
(231 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,60%-rata șomajului în luna august 2019

La sfârșitul lunii august 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița au fost înregistrați 4348 șomeri (dintre care 2024 femei), rata șomajului fiind de 4,60%. Din totalul ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:35
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Vineri, 4 octombrie a.c., polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Urziceni au identificat pe raza municipiului Urziceni un bărbat, de 24 de ani, din localitate, pe numele căruia Judecătoria Urziceni ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:25
(258 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Verificarea stării tehnice a autovehiculului


Luni, 7 octombrie a.c., polițiștii Rutieri împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat pe raza municipiului Slobozia o acțiune de control în trafic. Scopul acesteia a fost reducerea ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:20
(250 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei la Fetești

Duminică, 6 octombrie a.c., polițiștii feteșteni au acționat pentru depistarea cerșetorilor și minorilor lăsați fără supraveghere, predispuși la comiterea unor acte de vagabondaj. În urma activităților ...[citește_toată_știrea]

8 Octombrie 2019, 15:10
(242 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 7-11 octombrie 2019, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

4 Octombrie 2019, 15:55
(461 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...