Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Jaf financiar în administrația locală din Ialomița

Prejudicii de 15 milioane de lei constatate de Camera de Conturi Ialomița

Jaf financiar în administrația locală din Ialomița

Oficialii Curții de Conturi a României au dat publicității Raportul de activitate realizat în urma controalelor efectuate anul trecut, referitor la exercițiul bugetar aferent anului 2015. În ceea ce privește județul Ialomița, auditorii din cadrul Camerei de Conturi Ialomița au descoperit prejudicii de peste 15 milioane de lei. Cele mai multe dintre abaterile sesizate au vizat utilizarea nelegală a fondurilor publice, plata ilegală de sporuri salariale sau neîncasarea corespunzătoare a taxelor și impozitelor locale.

Camera de Conturi Ialomița, la raport
În baza Programului de activitate, aprobat de Plenul Curții de Conturi, Camera de Conturi Ialomița a efectuat în 2016 un număr total de 43 de acțiuni de verificare la nivelul administrațiilor locale din județul Ialomița. Astfel, au fost vizați 29 de ordonatori principali de credite, 1 ordonator terțiar de credite, 6 societăți comerciale de interes local și 7 Asociații de Dezvoltare Intercomunitare. Acestea s-au concretizat prin 25 de misiuni de audit financiar, 11 acțiuni de control și 7 misiuni de auditul performanței privind modul de utilizare a fondurilor publice. Ca urmare a celor 25 de misiuni de audit financiar efectuate de auditorii Camerei de Conturi Ialomița, au fost constatate abateri privind legalitatea utilizării fondurilor publice la toate cele 25 de entități supuse verificării. În privința acțiunilor de control, auditorii ialomițeni precizează în Raportul de activitate aferent anului 2016 faptul că acestea s-au desfășurat în baza a două teme principale. Este vorba despre «Controlul modului de utilizare a fondurilor alocate unităților administrativ-teritoriale de la bugetul de stat, prin MDRAP, pentru modernizarea drumurilor de interes local clasificate și alimentarea cu apă» și «Controlul situației, evoluției și modului de administrare al patrimoniului public și privat al unităților administrativ teritoriale de către societăți comerciale cu capital integral sau majoritar al unităților administrativ teritoriale». De asemenea,  misiunile care au vizat auditul performanței au avut ca temă principală «Analiza eficacității fondurilor publice alocate de unitățile administrativ-teritoriale Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în perioada 2013-2015». La finalul acțiunilor de verificare, auditorii Camerei de Conturi Ialomița au emis 29 de decizii prin care s-au dispus 143 de măsuri legale privind înlăturarea deficiențelor care au fost constatate și care au vizat, printre altele, și recuperarea prejudiciilor create. În privința prejudiciilor, auditorii ialomițeni au constatat faptul că jaful financiar petrecut în vistieriile primăriilor din Ialomița se ridică la valoarea de 15 milioane de lei. Singurul aspect îmbucurător al acestei situații vizează faptul că valoarea totală a acestor prejudicii a scăzut cu 2 milioane de lei comparativ cu acțiunile de verificare întreprinse anterior. Astfel, în 2015, în urma acțiunilor care au vizat exercițiul bugetar aferent anului 2014, Camera de Conturi Ialomița a prezentat publicității faptul că valoarea prejudiciilor produse în cadrul administrațiilor locale din județul nostru s-a ridicat la suma de 17 milioane de lei. În unele cazuri, auditorii ialomițeni au sesizat organele de cercetare penală. Faptele pe care le-au adus în atenția polițiștilor sau procurorilor locali aveau legătură cu infracțiuni de serviciu, comise de funcționarii aparatului administrativ ialomițean.

Dezastrul din administrația publică locală
Auditorii ialomițeni au realizat, de asemenea, o clasificare a abaterilor constatate, folosind drept criteriu de departajare valoarea prejudiciilor constatate. Astfel, Consiliul Județean Ialomița, Primăriile Slobozia, Fierbinți-Târg, Armășești, Ciulnița, Coșereni, Făcăeni, Sinești, Bordușani, Grivița, Mărculești, Reviga, Miloșești, Movilița, Ograda și Rădulești au creat un prejudiciu de 1,7 milioane de lei prin efectuarea de plăți nelegale pentru produse, lucrări sau servicii «nelivrate sau neexecutate în cantitatea facturată sau decontată», precizează auditorii Camerei de Conturi Ialomița. Alți 375 mii de lei au cheltuit ilegal și Primăriile Adâncata, Coșereni, Dridu, Grivița, Manasia, Miloșești, Roșiori. Prejudiciul a fost creat prin efectuarea de plăți nelegale pentru achiziționarea de bunuri sau servicii neautorizate de lege. Societatea Consiliului Județean Ialomița, SC Drumuri și Poduri SA, a cheltuit ilegal 240 mii de lei pentru plata ilegală a fondurilor publice prin acordarea de prime administratorilor entității, o dată cu ieșirea la pensie a acestora. Tot în cadrul acestei instituții s-a mai descoperit și un prejudiciu de 35 mii de lei prin acordarea ilegală de tichete-cadou angajaților. SC Drumuri și Poduri SA se face responsabilă și pentru un prejudiciu de 80 mii de lei, creat prin «necalcularea de penalități de întârziere în cazul clienților care nu au achitat la scadență contravaloarea serviciilor de care au beneficiat», se mai precizează în Raportul întocmit de auditorii Camerei de Conturi Ialomița. De asemenea, alți 166 mii de lei au fost cheltuiți de Primăriile Slobozia, Fierbinți-Târg, Adâncata, Ciulnița, Făcăeni și Grivița pentru acordarea nelegală de drepturi salariale. Auditorii Camerei de Conturi Ialomița au explicat faptul că entitățile mai sus menționate au reușit să creeze acest prejudiciu fie prin acordarea de sporuri salariale necuvenite, fie prin majorarea nejustificată a salariilor de încadrare. Mai mult, Primăriile Jilavele, Roșiori, Sinești, Rădulești sau Ciulnița au prejudiciat bugetele locale cu 118 mii de lei în urma efectuării de plăți nelegale, rezultate prin acceptarea la plată a unor situații de lucrări în care au fost utilizate tarife mai mari decât cele stabilite prin contractul de achiziție publică.

Disfuncționalități în cadrul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară Activitatea întreprinsă de Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară din Ialomița a făcut obiectul unei acțiuni a Camerei de Conturi Ialomița în cursul anului 2016. Cele mai multe disfuncționalități au fost identificate în cadrul entităților ADI Salubris Group Grivița, ADI Eco Vest Codrii Vlăsiei Dridu, ADI Eco 2009 Țăndărei și ADI Eco Euro Cab Coșereni. În Raportul de control, auditorii ialomițeni au sesizat «funcționarea necorespunzătoare a Asociațiilor ca urmare a faptului că persoanele numite în organele de conducere nu și-au îndeplinit atribuțiile stabilite în sarcina lor», «utilizarea veniturilor realizate la nivelul asociațiilor în alte scopuri decât cele prevăzute prin actele de înființare», «neelaborarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor de utilitate publică gestionate în comun de unitățile administrativ-teritoriale membre în asociație» se arată în Raportul Camerei de Conturi Ialomița.

Semnal de alarmă, tras de Camera de Conturi Ialomița În Raportul de audit financiar realizat în urma verificărilor efectuate în 2016, auditorii Camerei de Conturi Ialomița explică modul în care firmele care încasează necuvenit bani publici prin neefectuarea lucrărilor de investiții pentru care au fost angajate reușesc să scape fără a da banii înapoi. «Imediat ce află despre prejudiciile stabilite, firmele solicită deschiderea procedurii insolvenței și intrarea în faliment» susțin auditorii ialomițeni. În aceste condiții, deși entitățile publice se adresează instanțelor de judecată, tot ce obțin este o hotărâre judecătorească prin care se pot înscrie la masa credală.

9 Februarie 2017, 13:40 (3245 vizualizări - 5 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Alta intrebare...:
(12 Februarie 2017, 00:52)
S-au pensionat si-au luat primele de pensie si sunt din nou angajati la aceeasi societate unii pe aceeasi functie, vorbeau ceva de disponibilizare , probabil se vor disponibiliza si vor lua si prima de disponibilizare..?
Cetatean:
(10 Februarie 2017, 19:01)
La Amara unde a fost MORARU s- au constatat multe abuzuri .SC Amara Business a efectuat activități pe care nu le avea în domeniul de activitate ilegale , dar nu se spune nimic ca de la Amara este Primaria perfecta cu administratie performanta condusa și acum de acest dictator devenit peste noapte șef peste județ .Cine răspunde de aceste ilegalități?Rușine.
Ordonanta 14:
(10 Februarie 2017, 17:02)
Ordonanta 13  era ideala pentru multe din autoritatile locale din Ialomita, devalizarea bugetelor locale  ar fi fost legala.
Anonim:
(10 Februarie 2017, 15:57)
Trimiteti va rog un audit si la primaria Ion Roata judetul Ialomita nu curtea de conturi pentru ca este ceva putred la mijloc si o sa descoperiti. Va multumesc
mar:
(9 Februarie 2017, 23:34)
E lasă că se duc în instanta si vor castiga. Daca nu vor castiga in instante, va da guvernul, cum a mai dat de altfel, o lege de iertare. Nu imi sare in ochi decat ADI ECO 2009 Tandarei, 

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 19 Iul 2019
151 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

DSVSA Ialomița: Controale în piețe la tarabe

În perioada 12-14 iulie a.c., Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița și ai Inspectoratului de ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 16:10
(89 vizualizări - 0 comentarii)


Baza 86 Aeriană, la «Royal International Air Tattoo 2019»

În perioada 19-21 iulie 2019, la Baza Aeriană FAIRFORD, GLOUCESTERSHIRE din Marea Britanie, aparținând Forțelor Aeriene Regale, are loc «Royal International Air Tattoo 2019», unul dintre cele mai mari mitinguri ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 11:40
(112 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Arme găsite în casă

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat 4 percheziții domiciliare la Țăndărei. În urma ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:35
(242 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gârbovi

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orelor 12,30, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni și un echipaj SMURD au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:30
(156 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi incendiu


4

Platonești: Accident rutier soldat cu o victimă

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orei 13,50, un autoturism care se deplasa pe direcția de mers Movila-Platonești a părăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un parapet aflat pe marginea șoselei. ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:25
(153 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 21 de ani, din Făcăieni, în timp ce șofa pe raza localității de domiciliu deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:20
(169 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(351 vizualizări - 1 comentariu)


8
Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(299 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


9

Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(333 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(287 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(272 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(288 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(281 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(286 vizualizări - 0 comentarii)


deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(964 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(680 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(582 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(668 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(665 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(673 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(609 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(754 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(1063 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(1022 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Axintele

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat 6 percheziții pe raza localității Axintele la persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuința unei persoane din localitatea Horia. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:40
(1101 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii ialomițeni premiază spiritul civic

Vineri, 5 iulie a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul IPJ Ialomița au premiat doi ialomițeni pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Astfel, un tânăr de 15 ani, din Slobozia, și o femeie de 26 ani ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:35
(1044 vizualizări - 1 comentariu)


Stejaru: Autoturism răsturnat, patru persoane rănite

Polițiștii Serviciului Rutier Ialomița au intervenit în cazul unui accident rutier petrecut vineri, 5 iunie 2019, la intrare în localitatea Stejaru. Din primele informații, este vorba despre un automobil ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 15:20
(1084 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Stejaru accident


Incendiu la o stână din Făcăeni

Miercuri, 3 iulie a.c., în jurul orelor 18,30, două adăposturi de animale ale unui localnic din Făcăeni au luat foc. Pompierii Stației Fetești s-au deplasat la fața locului cu două autospeciale cu apă și ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2019, 15:30
(1058 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...