Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Vivani Salubritate obligă Polaris M Holding să majoreze tarifele

Consiliul Local Slobozia se opune

Vivani Salubritate obligă Polaris M Holding să majoreze tarifele

Vivani Salubritate obligă administrațiile locale să majoreze tarifele pentru serviciile de salubrizare a localităților. Concret, deținătorul singurului depozit zonal de deșeuri din județ impune majorarea tarifului pentru fiecare tonă de deșeu depozitat cu valoarea TVA aferentă taxei de mediu de 80 de lei aplicată începând cu 1 ianuarie 2017. Cele mai multe dintre localitățile care depozitează deșeuri menajere la Vivani Salubritate au acceptat această majorare obligatorie. Consiliul Local Slobozia a amânat adoptarea deciziei, solicitând un răspuns oficial din partea Administrației Naționale a Finanțelor Publice.

O decizie curajoasă
Joi, 30 martie 2017, Consiliul Local Slobozia, convocat într-o ședință «de îndată» a decis respingerea proiectului de hotărâre privind majorarea tarifului la colectarea deșeurilor menajere prin «includerea cotei TVA în valoarea taxei de 80 lei/tonă deșeuri». Propunerea de majorare a tarifului a venit din partea Polaris M Holding, care suportă de 3 luni de zile TVA aferentă sumei de 80 de lei reprezentând taxa specială de mediu introdusă la 1 ianuarie 2017. «SC Polaris M Holding SRL Constanța insistă să fie aplicată cota de TVA la taxa de salubrizare cu maximă urgență (1 aprilie 2017) în scopul limitării pierderilor economice pe care ar putea să le înregistreze» se arată în adresa prezentată Consiliului Local. Vizibil deranjați de această decizie nepopulară, consilierii locali au amânat adoptarea proiectului de hotărâre. Decizia a fost motivată de lipsa unui răspuns oficial din partea ANAF cu privire la această obligație. «Vrem să avem punctul de vedere oficial al Finanțelor cu privire la această decizie. Dacă ei confirmă legalitatea acestei decizii, plătim, că nu ne putem opune aplicării legii. Eu cred că avem nevoie de un răspuns clar și fără echivoc!» a declarat în sprijinul deciziei consilierul local PSD Valentin Băcanu.

Soluții alternative
Decizia de amânare a majorării tarifelor pentru depozitarea deșeurilor menajere este una temporară. Conform unor surse administrative autorizate, includerea cotei de TVA aferente taxei de mediu este o obligație legală de care nicio administrație locală nu se poate deroba. De altfel, majoritatea administrațiilor locale deservite de către operatorul de salubritate Polaris M Holding sau care depozitează deșeurile menajere pe platformele de transfer ale Vivani Salubritate au acceptat această majorare. Primarul orașului Urziceni, Constantin Sava, care asigură salubrizarea localității cu firma Rosal SA, a confirmat și el că a acceptat majorarea de tarif: «Nu am avut încotro. Așa e legea, a trebuit să ne supunem!». O posibilă soluție pentru contracararea majorărilor de tarife la deșeurile menajere o reprezintă colectarea selectivă a acestora. Colectarea selectivă se dovedește însă eficientă doar în cazul unor cantități semnificative de astfel de deșeuri. Consilierul local Andreea Conescu a declarat public că există și soluții alternative. «Eu, în calitate de agent economic, predau selectiv gunoiul unei firme de profil. În felul ăsta, plătesc 360 de lei lunar către Polaris, dar încasez 300 de lei lunar pentru deșeurile colectate selectiv...». Soluția alternativă oferită de către consilierul Andreea Conescu se aplică exclusiv în cazul colectării selective.

Vivani nu are autorizație de mediu
Majorarea impusă de Vivani Salubritate survine pe fondul expirării autorizației de mediu a acestei societăți. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, societatea a demarat procedura de obținerea unei noi autorizații, însă aceasta nu a fost emisă.
Vivani funcționează ilegal Potrivit informațiilor oficiale, la acest moment Vivani Salubritate funcționează ilegal. Autorizația de mediu, prelungită prin artificii legale la care autoritățile au închis ochii, a expirat la începutul acestui an. Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița confirmă această realitate: «Firma se află în proces de reautorizare... Și, probabil, va primi autorizația până la sfârșitul acestei luni!». În perioada scursă de la expirarea autorizației de mediu, Vivani Salubritate nu a fost deranjată în vreun fel de către autorități. Explicația pentru această stare de fapt, susține Dan Popescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Ialomița este următoarea: «Firma respectă reglementările legale în vigoare. Nu i se poate reproșa nimic!».
Prețuri da, colectare selectivă nu Ceea ce nu spun nici oficialii instituțiilor publice și nici cei ai firmei este însă faptul că nici Vivani Salubritate și nici Polaris M Holding nu respectă obligația de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Potrivit articolului 14 din Legea 211/2011, privind regimul deșeurilor, obligația colectării separate a deșeurilor este valabilă pentru toți producătorii și deținătorii de deșeuri, fie ei persoane fizice ori juridice. Iar amenzile prevăzute pentru persoane juridice care nu colectează selectiv oscilează între 20000 și 40000 lei. De asemenea, societățile de salubritate sunt obligate prin intermediul aceluiași cadru legislativ să ofere populației saci speciali în mai multe culori pentru reciclare, astfel încât hârtia să nu se amestece cu metalul, plasticul sau cu sticla. Nerespectarea acestei obligații, susțin statisticile oficiale, conduce la pierderea a 97% din deșeurile menajere reciclabile.

11 Aprilie 2017, 08:15 (2822 vizualizări - 3 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Gabi:
(19 Aprilie 2017, 17:27)
 Like Mary!
platitor de taxe:
(11 Aprilie 2017, 19:30)
Salut!
Cred ca titlul acestui articol este pus totalmente gresit ... . Nu Vivani cere Polarisului sa majoreze tarifiul de depozitare/tona de deseu. Este total gresit si incorect asa cum suna titlul acestui articol.
In conformitate cu prevederile  Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonanței de Urgență(OUG) 31/2013 pentru modificarea și completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare taxa pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, care mai degrabă este o penalitate prin care se urmărește reducerea deșeurilor depozitate.

Aceasta taxa are urmatorul traseu.... este platita de operatorul care efectueaza colectarea deseurilor din municipiul Slobozia, in speta Polaris, catre Vivani Salubritate S.A., depozitarul deseului. La randul sau, Vivani Salubritate este obligata sa achite aceasta taxa de 80 ron/tona catre Administratia Fondului de Mediu . Deci aceasta taxa intra tot in buzunarul statului Roman.... . Referitor la colectarea selectiva a deseurilor, obligatia de colectere selectiva revine operatorului economic care efectueaza colectarea deseurilor - Polari M Holding. 
Degeaba au pus ei atatea recipiente de colectare selectiva daca, in fond, colectarea o fac tot la gramada... . 
Din cate imi imaginez, la Vivani pe poarta intra deseurile colectate de Polaris in regim de deseuri menajere, si nu pe diferite clase de clasificare ( sticla, carton, plastic).

In legatura cu lipsa de Autorizatiei de Mediu a Vivani ar trebui sa va infomati mai atent pentru ca in fond, desi societatea probabil ca a demarat procedurile de autorizare din timp, procedura este una anevoioasa. Nu puteti sa spuneti ca Vivani functioneaza ilegal pentru ca asta poate avea efecte destul de grave.
Va multumesc pentru publicarea acestui mesaj, 


Mary:
(11 Aprilie 2017, 13:14)
   Se spune ca omul sfinteste locul, numai ca omul "nostru" fost primar al Municipiului Slobozia, actualmente senator, a lasat in urma lui numai nenorociri. Transportul local, salubritatea, apa nepotabila, investitii fara rost, prost gandite, sunt numai cateva "culori" care zugravesc portretul unui om de nimic, caruia aproape toti i-au cantat in struna, de la conducerea locala a partidului din care facea parte ce l-au propulsat si sustinut in campanii electorale, pana la consilierii locali. Toti in frunte cu acest dobitoc, care dupa el a mai venit unul, tot ca primar, sunt vinovati de cum arata si cum a ajuns Slobozia.
 P.S. "Nici cu actualul primar nu imi este rusine".

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 19 Aug 2019
189 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Polițiștii din Ialomița caută un bărbat evadat din sediul Poliției Budești, județul Călărași

Polițiștii din Ialomița sunt în altertă, după ce un bărbat de 46 de ani, din județul Călărași, a evadat în cursul zilei de marți, 13 august 2019, din sediul Poliției Budești. Oamenii legii au instituit ...[citește_toată_știrea]

14 August 2019, 15:07
(541 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2019, 19:15


Slobozia: Cercetat pentru «violență în familie»

Luni, 12 august a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie, de 39 de ani, din Slobozia, cu privire la faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 16:10
(530 vizualizări - 0 comentarii)


A fost înființată oficial Filiala PLUS Ialomița

Sâmbătă, 10 august 2019, în urma Convenției Județene PLUS Ialomița, care s-a desfășurat la Slobozia, a fost constituită oficial filiala PLUS Ialomița, alegându-se echipa de conducere a acesteia pentru următorii ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 12:20
(662 vizualizări - 0 comentarii)


4

IPJ Ialomița: Amenzi de peste 250000 de lei, 32 de permise reținute

În perioada 9-11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice pe raza județului, precum și de prevenire și combatere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:25
(610 vizualizări - 0 comentarii)


5

Ialomița: Cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție

Duminică, 11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost sesizați cu privire la încălcarea a două ordine de protecție. În primul caz, un bărbat de 42 de ani, din Slobozia, a încălcat ordinul de protecție ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:20
(543 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Malu, Perieți și Lăcusteni

Un accident rutier s-a produs în localitatea Malu, evenimentul fiind înregistrat sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 22,00, când un pieton a fost acroșat de un autoturism. Victima, un bărbat de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:15
(643 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație la Slobozia și Fetești

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în data de sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 11,30, pe un teren viran din Slobozia, Cartier Bora. Pentru stingerea flăcărilor au acționat pompierii de la ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:10
(506 vizualizări - 0 comentarii)


8

Slobozia: Bătrână găsită moartă în propria locuință

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de duminică spre luni, 11/12 august 2019, puțin trecut de miezul nopții, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei femei de 79 de ani, cunoscută ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:05
(652 vizualizări - 0 comentarii)


9

ISU Ialomița: «Marți, 13! Ghinionul poate fi prevenit!»

Superstițiile din popor spun că, atunci când data de 13 (număr cu ghinion) coincide cu o zi de marți (ziua celor 3 ceasuri rele), aceasta se consideră a fi o zi cu adevărat  ghinionistă. Tocmai de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:50
(557 vizualizări - 0 comentarii)


10

DSVSA Ialomița: Controale pentru combaterea Pestei Porcine Africane

Pentru  prevenirea propagării Pestei Porcine Africane și în conformitate cu prevederi legale privind organizarea de acțiuni de control în trafic având ca obiectiv verificarea transporturilor de animale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:20
(546 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

9 August 2019, 19:10


12

anunț angajare

AMPA Agri Slobozia angajează
REPREZENTANT VÂNZĂRI
UTILAJE AGRICOLE

pentru zona Ialomița-Călărași
Relații la telefon 0723/251.698

9 August 2019, 16:35


Jilavele: Depistat la volanul unei mașini neînmatriculate

Joi, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe raza localității Jilavele, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din Urziceni. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:20
(793 vizualizări - 0 comentarii)


Maia: Lemne confiscate

Joi, 8 august a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat, pe raza localității Maia,  doi bărbați, de 42 de ani, din județul Prahova, în timp ce descărcau material lemnos în dreptul ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:15
(762 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție de pictură «Naționali-Internaționali»

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher anunță susținerea unei noi expoziții de pictură, «Naționali-Internaționali», semnată de Eugen Raportoru. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 13 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:10
(740 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Miercuri, 7 august a.c., în jurul orelor 14,00, un incendiu de vegetație a izbucnit pe terenul aflat în imediata vecinătatea a Autostrăzii A2, pe terasamentul căii ferate, respectiv la km 156 în direcția ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 15:40
(757 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Urziceni, pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale. În cadrul activităților au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 10:50
(818 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu polițiștii de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Slobozia, au desfășurat ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 18:08
(933 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Surprinși în flagrant la furat

În noaptea de miercuri spre joi, 7/8 august a.c., în jurul orei 1,00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat în flagrant o femeie, de 30 de ani, și un minor de 13 ani ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:15
(890 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Moldoveni furt


Ialomița: Lemne confiscate

Marți, 6 august a.c., polițiștii de Ordine Publică, împreună cu specialiștii silvici au desfășurat mai multe controale pe drumurile publice și la punctele de lucru de pe raza județului pentru combaterea ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:10
(859 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal între Stelnica și Fetești

În noaptea de 5/6 august a.c., pe DN3B, între localitățile Stelnica și Fetești s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ce un bărbat, de 45 de ani, din Fetești ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:10
(1321 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de informare la Tabăra Amara

Marți, 6 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Ialomița au desfășurat activități de informare a elevilor aflați în Tabăra Amara. În ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:05
(839 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: La volan cu un permis fals

Luni, 5 august a.c., polițiștii feteșteni au surprins în flagrant un bărbat, de 37 de ani, din Fetești, în timp ce conducea pe raza localității de domiciliu fără a deține permis de conducere. Șoferul a ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:55
(942 vizualizări - 0 comentarii)


Ordine de protecție emise de polițiștii ialomițeni

Marți, 6 august a.c., polițiștii alobozeni au emis două ordine de protecție provizorii pe numele a doi bărbați, de 29 și 30 de ani. În primul caz, polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele bărbatului ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:50
(893 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru depistarea transportatorilor neautorizați de persoane

În perioada 1-4 august a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au controlat 21291 autovehicule și 13 societăți comerciale în cadrul acțiunii pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:45
(811 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan și fără permis

În perioada 2-4 august a.c., trei bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 66 de ani, au fost depistați de polițiștii ialomițeni în timp ce conduceau autoturisme pe drumurile publice deși anterior consumaseră ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:40
(912 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Dosar penal pentru un fals taximetrist


Sâmbătă, 3 august a.c., polițiștii rutieri au depistat pe raza municipiului Fetești un bărbat, de 54 de ani, în timp ce conducea un autoturism în regim «taxi» pe raza localității de domiciliu. La ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:35
(965 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Ordin de protecție provizoriu

Sâmbătă, 3 august a.c., în jurul orelor 22,00, polițiștii slobozeni au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Slobozia sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «violență în familie». În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:30
(912 vizualizări - 0 comentarii)


Accident la Movilița

Duminică, 4 august a.c., în jurul orelor 16,30, pe raza localității Movilița s-a produs o coliziune între un autoturism și o autoutilitară. Pentru salvarea celor trei victime, un minor de 7 ani, un bărbat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:25
(901 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...