Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

Slobozia: «Parlamentarii europeni» de la Liceul de Arte

11 elevi care au decis să schimbe lumea

Slobozia: «Parlamentarii europeni» de la Liceul de Arte

În timp ce Brexit-ul și replicile lui cutremură Uniunea Europeană, 11 elevi de la Liceul de Arte din Slobozia oferă comunității un exemplu de «unitate în diversitate». Ei au participat în urmă cu două săptămâni la o sesiune regională de dezbateri publice. Evenimentul este prima stație în lupta pentru selectarea în Parlamentul European al Tinerilor, proiect aparținând EYP România, care constă în educarea nonformală a tinerilor. Ambasadorul «parlamentarilor europeni» ai Sloboziei la eveniment, desfășurat în perioada 16-18 martie 2017 la Bușteni, a fost Roxana Petrache. Ceilalți «parlamentari» sunt Vlad Rusu, Adela Drangă, Simona Bonciu, Teodora Grecu, Sebastian Solomon, Diana Radu, Vivian Șendroiu, Cezar Dacici, Adrian Moroianu și Iulia Găzdaru.

O visătoare cu inițiativă
Roxana nu e un lider consacrat. Dar 10 colegi din cadrul Liceului de Arte din Slobozia, unde învață ea, au avut încredere și au urmat-o atunci când i-a rugat să participe la proiectul EYP de la Bușteni. Are 18 ani, visează să facă carieră învățând despre științele cognitive, se pregătește activ pentru facultatea de Drept de la Cluj și crede cu toată candoarea vârstei că lumea poate fi schimbată prin acțiuni de voluntariat. A simțit gustul acestei activități ca avocat în Consiliul Local al Elevilor și, exasperată că Slobozia nu se mișcă în pas cu ea, a dorit mai mult: «Am aflat de existența acestui proiect. Și mi-am spus: de ce nu o sesiune de dezbateri în limba engleză? De-aci și până la concretizarea inițiativei a fost doar un pas. Am rugat-o pe doamna Tudor Adriana, profesorul meu de Limba Engleză, să mă ajute să găsesc elevi interesați, am format împreună cu ei o echipă și am primit tema proiectului: modul în care cetățenii UE pot frauda statul pentru a primi sprijin financiar...». Modestia Roxanei face ca totul să pară o joacă. În spatele ei se ascund însă miile de ore de studiu pentru stăpânirea Limbii Engleze la nivelul cerut de proiect, eforturile a 11 elevi deciși să reprezinte orașul într-un concurs regional extrem de puternic și... capacitatea lor de a-și armoniza interesele, fără sprijinul direct al școlii sau al profesorilor, într-un proiect despre care, inițial, nu au știut nimic: «Am ales Marea Britanie ca exemplu și cei 50 de mii de oameni care primesc beneficii financiare fără să le merite... Am identificat problemele, le-am sintetizat, iar apoi am oferit soluții pentru remedierea situației. Ulterior, toată această muncă a fost susținută în cadrul sesiunii de dezbateri la care am participat la Bușteni!».

10 specialiști în dezbateri publice
Regulile sesiunilor de dezbateri sunt complicate și greu de înțeles pentru un neofit. Chiar și noțiunea în sine, care poate fi definită ca «un sport intelectual ce dezvoltă gândirea analitică, abilitățile oratorice și spiritul de echipă, dezvoltând în același timp cunoștințele participanților despre problemele de interes național și internațional». Cei 10 colegi care au acceptat să se alăture Roxanei nu au avut însă nevoie decât de tema supusă dezbaterii. Restul a venit de la sine. «Eu am intrat în grup ca să-mi îmbunătățesc aptitudinile. Și cea mai mare teamă a mea nu a fost competiția în sine... Știam că suntem pregătiți și foarte buni. Lupta mea a fost cu emoția de a vorbi liber în public!» ne spune Vlad Rusu, unul dintre membrii echipei. Are 16 ani și experiența competiției l-a făcut mai puternic. «Am fost prima delegație din Ialomița care am participat la sesiunile Parlamentului European al Tinerilor. Și am vrut să arătăm că suntem interesați și de altceva decât de haine și ieșitul în oraș...» ne spune Ana Adela Drangă, la 18 ani deja împliniți. Adela crede că va pleca la facultate înainte ca rezultatele sesiunii să apară, dar nu regretă. La fel și colega ei, Simona Bonciu: «Inițial, am vrut să obțin încă o diplomă. Apoi am descoperit că îmi place pur și simplu! Cel mai mult mi-a plăcut să identific punctele slabe ale colegilor din echipele adverse și să formulez argumente puternice și bine articulate. Nu știam că pot și, mai ales, nu știam că îmi place atât de mult!» ne spune ea râzând. Teodora Grecu a fost avocatul apărării, iar argumentele formulate de ea au ajutat echipa să supraviețuiască atacurilor din cadrul dezbaterii: «Am intrat în echipă pentru că voiam să mă dezvolt eu, individual... Apoi am văzut că, apărându-i pe ceilalți, devenim un tot unitar, ne dezvoltăm împreună ca echipă. Este o transformare incredibilă și mă bucur mult că am avut această experiență!».

Slobozia, pe harta UE
Prezența celor 11 elevi ai Liceului de Arte din Slobozia în cadrul acestui proiect este doar un primul pas pe un drum lung, care va presupune la final selectarea unui singur participant în Parlamentul European al tinerilor susținut de EYP România. Dar atingerea acestui obiectiv nu a fost niciodată luată în calcul. Până atunci, mai bine de jumătate dintre elevii echipei reprezentate de Roxana vor deveni studenți și vor uita visele adolescenței. «Sau poate că nu! Visul nostru este acela de a lăsa ceva în urmă, de a oferi celorlalți un exemplu și o alternativă. Puteam face orice altceva, puteam alege orice alt proiect, orice altă temă, oricare altă organizație... Dorința noastră a fost aceea de a dezbate idei și de a găsi soluții. Noi, ca elevi, avem nevoie de tipul acesta de exercițiu. Și vrem să lăsăm celorlalți, în cazul în care plecăm la facultate, dovada că am mișcat lumea din loc!» ne spun la unison și pe diferite tonuri cei elevi intervievați. În spatele lor, Roxana zâmbește stingheră, dar fericită. A vrut să schimbe lumea ei, dar a schimbat lumea tuturor. Diana Mihaela Radu este dovada. La cei 17 ani ai ei a primit din partea echipei misiunea de «atacant». Vorbește despre asta sigură și fără ezitări, semn că alegerea ei nu a fost întâmplătoare: «Am citit frica în ochii adversarilor... Și mi-a plăcut puterea mea! Nu e doar meritul meu, fără echipă nu aș fi avut un discurs de atac atât de puternic. Dar am descoperit că am această abilitate și am exploatat-o pentru a câștiga. Și oricât aș încerca să explic, nu e de ajuns. Trebuie să fii acolo ca să înțelegi... Dar vă pot spune că a fost o experiență de neuitat!». Proiectul inițiat de Roxana Petrache este încă o dovadă că elevii liceelor din Slobozia își pot croi singuri drumul către lume. Și, de ce nu, că proiectul cel mare al Uniunii Europene încă mai are o șansă.

17 Aprilie 2017, 10:25 (9142 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
Slobozia 3D
Suspectă de rujeolă, a susținut prima probă a Bacalaureatului în cabinetul medical
Scandal intern la Liceul de Arte din Slobozia

Comentariile cititorilor:


Destro:
(25 Aprilie 2017, 18:19)
Acestia sunt viitorii hoti ai Romaniei. Felicitari, copii buni la invatatura(de unde, sunt praf si pulbere), duceti traditia furtului si a nesimtirii mai departe.
ana:
(20 Aprilie 2017, 10:06)
Pentru acesti copii minunati sunt doar 2 comentarii.....cand este vorba de  carcotasi sunteti buni la alte articole ?! FELICITARI COPII !
PARINTE:
(18 Aprilie 2017, 11:24)
Felicitari elevilor, dar in special parintilor si profesorilor pentru educatia oferita . Da, sa ne bucuram si sa aratam ca inca avem tineri inteligenti si pregatiti. Ca mai intotdeauna sunt blamati, ca stiu numai sa se distreze . Acestea sunt vremurile pe care le traim si trebuie sa ne adaptam la ele.
Petrache Adina:
(17 Aprilie 2017, 22:42)
Felicitări,copii frumoși! Visați, deschideți-vă aripile către visele voastre și zburați intracolo! " Fiți voi schimbarea pe care vreți s-o vedeți in lume" Felicitări reporterului ,părinților și inițiatorilor proiectului! Eu sunt o mamă binecuvântată.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 09 Iul 2020
117 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: 464 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 8 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 464, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 13:05
(173 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Atenție, se oprește apa în Cartierul Buliga!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile ce deservește municipiul Fetești/Ialomița, RAJA Constanța va sista furnizarea apei, joi, 9 iulie ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 09:40
(81 vizualizări - 0 comentarii)


Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Evenimentul a fost semnalat de un lucrător al unei firme marți, 7 iulie a.c., în jurul orelor 15,25. În sprijinul bărbatului de 43 de ani s-au deplasat de urgență 3 echipaje de salvare de la Detașamentul ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 08:40
(101 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

7 Iulie 2020, 17:10


Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Pompierii din Urziceni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins două utilaje agricole, puse în funcțiune pe un câmp din zona localității Ion Roată. Cel mai probabil flăcările au izbucnit ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 16:05
(156 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo-Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu vijelii (ce vor atinge în anumite intervale viteze de 80-90 km/h), averse ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:55
(70 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența alcoolului

În urma unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii ialomițeni au identificat , pe raza localităților Rădulești, Slobozia și Țăndărei, 4 conducători auto care circulau pe drumurile publice ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:50
(101 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu la o casă din Movila

Incendiu la o casă din Movila

Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia și membrii serviciului voluntar cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru stingerea unui incendiu care ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:05
(97 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila incendiu


8

Grupul de Comunicare Strategică: 455 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 7 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 455, cu 11 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 13:05
(143 vizualizări - 0 comentarii)


9

IȘJ Ialomița: Calendarul privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021 a fost reactualizat

În urma promulgării de către președintele României, Klaus Iohannis, a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 21:20
(213 vizualizări - 0 comentarii)


10

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 iulie a.c., în jurul orei 9,30, polițiștii din Slobozia au oprit pentru control, pe raza localității Misleanu, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din aceeași localitate. În urma solicitării ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 16:10
(144 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 444 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 6 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 444, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de vineri, ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 13:05
(197 vizualizări - 0 comentarii)


12

IPJ Ialomița: Acțiuni integrate pentru combaterea COVID-19

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, la nivelul județului Ialomița se vor desfășura acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2020, 08:20
(111 vizualizări - 0 comentarii)


13
Șosele însângerate în județul Ialomița

Șosele însângerate în județul Ialomița

Zi neagră pe șoselele din Ialomița sâmbătă, 4 iulie 2020. Cinci persoane au fost rănite și una a murit în urma a 3 accidente rutiere, petrecute pe raza localităților Fetești, Coșereni și Misleanu. Cel mai ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2020, 12:15
(662 vizualizări - 5 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

3 Iulie 2020, 17:10


Grupul de Comunicare Strategică: 440 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 3 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 440, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de joi, 2 ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 13:05
(226 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis sau cu permise suspendate

Joi, 2 iulie a.c., în jurul orelor 15,00, polițiștii din Balaciu în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe raza de competență au oprit pentru control un autoturism condus de un ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 11:40
(179 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Pieton acroșat de un autoturism

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 18,00, ISU Ialomița a intervenit la un accident rutier în municipiul Slobozia, în care un autoturism a lovit un pieton. La locul evenimentului s-a deplasat de urgență ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:55
(225 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Vineri dimineață, 3 iulie a.c., în jurul orei 3,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o șiră de baloți din paie în gospodăria unui cetățean din Cartierul Vlașca ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:50
(130 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


Slobozia: A luat foc ghena de ventilație

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 16,00, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu produs la o ghenă Slobozia. Incendiul a fost stins operativ de ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:45
(177 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia incendiu


Săveni: Incendiu la o anexă gospodărească

Săveni: Incendiu la o anexă gospodărească

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 11,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Săveni. La locul solicitării ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:40
(196 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Săveni incendiu


Proxenet din Axintele, arestat

Polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Urziceni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 16:50
(267 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Femei reținute pentru contrabandă cu țigări

Două femei, de 43 și 66 de ani, au fost reținute de polițiștii ialomițeni într-un dosar privind contrabanda cu țigări. Oamenii legii au efectuat în cursul zilei de joi, 2 iulie a.c., 10 percheziții domiciliare ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 16:45
(321 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Dosare penale pentru încălcarea Codului Rutier

Un tânăr de 22 de ani și un altul de 30 de ani s-au ales cu dosare penale după ce au fost suprinși în trafic încălcând regulile de circulație. Tânărul de 22 de ani s-a urcat la volan în stare de ebrietate ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 16:40
(191 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 436 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 2 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 436, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de miercuri, ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 13:05
(186 vizualizări - 0 comentarii)


Sudiți: Proiectil neexplodat găsit în grădină

Sudiți: Proiectil neexplodat găsit în grădină

O persoană din Sudiți a descoperit un proiectil de artilerie exploziv, de calibru 120 mm, miercuri, 1 iulie a.c., în jurul orelor 12,50, în grădina din propria gospodărie. Conștientizând ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 09:10
(234 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Contestații la Bacalaureat 2020

La nivelul județului Ialomița, 661 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate obținute de către candidații prezenți la probele din sesiunea curentă a examenului de Bacalaureat. ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 07:15
(245 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

97 de persoane amprentate, 122 de autoturisme controlate, 23 de sancțiuni contravenționale aplicate și 6962 de kilograme de deșeuri feroase ridicate de polițiști. Este bilanțul unei ample acțiuni de prevenire ...[citește_toată_știrea]

1 Iulie 2020, 14:40
(324 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Controale la centrele rezidențiale

Având în vedere prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  în  perioada 3-15.06.2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă ...[citește_toată_știrea]

1 Iulie 2020, 13:20
(321 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 432 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 1 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 432, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

1 Iulie 2020, 13:05
(221 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...