Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Apa de la robinete, pericol real pentru sănătatea ialomițenilor

Apa de la robinete, pericol real pentru sănătatea ialomițenilor

La solicitarea ziarului nostru, Direcția de Sănătate Publică Ialomița a făcut o prezentare detaliată a calității apei care curge la robinetele gospodăriilor din întreg județul Ialomița. Datele prezentate de inspectorii DSP vizează perioada ianuarie-august 2017 și scot în evidență faptul că, în cele mai multe cazuri, lichidul vital este impropriu consumului. Dincolo de acest aspect, informațiile date publicității evidențiază și lipsa de interes a reprezentanților autorităților locale în privința distribuirii în rețelele de aducțiune a apei un produs finit de calitate. Toate acestea în condițiile în care multe dintre localitățile unde apa are probleme au investit sume enorme pentru realizarea de proiecte ce vizează amenajarea rețelelor de apă sau a stațiilor de tratare a apei potabile.

Probleme cu apa potabilă
Calitatea apei la nivelul județului lasă de dorit. Este o realitate pe care o știu atât autoritățile, dar și oamenii care sunt obligați să bea apă infestată cu bacterii sau metale, de fiecare dată când deschid robinetele. Iar analizele pe care Direcția de Sănătate Publică Ialomița le-a pus la dispoziția opiniei publice, în baza solicitării făcute de ziarul nostru, confirmă acest amănunt. Datele cuprinse în răspunsul oficial oferit de DSP Ialomița vizează perioada cuprinsă între ianuarie-august 2017 cu privire la calitatea apei din toate cele 66 de localități ale județului. Parametrii analizați de specialiștii instituției vizează prezența metalelor în apă, analizele bacteriologice și analizele fizico-chimice ale apei potabile. Așa cum se arată în adresa oficială, cele mai multe probleme pe care apa potabilă din Ialomița le are sunt generate de indicatorii fizico-chimici sau de cei care măsoară prezența metalelor în lichidul vital. Specialiștii DSP Ialomița confirmă faptul că aceste probleme apar din cauza lipsei aplicării unor proceduri de tratare a apei corespunzătoare sau care necesită trepte de tratare suplimentare. De asemenea, există și localități care deși dețin sisteme de tratare acestea sunt ineficiente. Parcurgând lista comunelor ialomițene unde apa nu corespunde din punct de vedere fizico-chimic (în ultimele 8 luni aici au fost descoperite, în urma analizelor, prezența unor elemente, precum Sodiu, Mangan sau Clor liber, probleme de gust sau miros) deficiențe mari fiind descoperite la Albești, Balaciu, Miloșești, Valea Măcrișului sau Vlădeni. Raportat la mediul urban, cele mai multe probleme din punct de vedere al potabilității apei le ridică orașele Amara, Țăndărei și Slobozia. La Amara, între ianuarie-august 2017, au fost identificate 13 analize neconforme pentru parametrii fizico-chimici. Clorul liber a fost elementul care a depășit valorile normale în urma verificărilor. La Țăndărei au fost declarate ca neconforme 11 analize fizico-chimice, aici probleme fiind semnalate și din punct de vedere al turbidității. Deși funcționează în baza unei autorizații sanitare provizorii iar oficialii locali sunt optimiști din acest punct de vedere, calitatea apei de la Slobozia lasă încă de dorit. În municipiul reședință de județ au fost identificate 9 analize neconforme, printre care una pentru parametrul bacteriologic. Concret, în urma unor analize în apa de la Slobozia s-au descoperit depășiri ale nivelului enterococilor.

Bani risipiți de pomană
Într-un articol anterior legat de calitatea apei potabile din Ialomița, ziarul nostru atrăgea atenția cu privire la investițiile pe care le-au făcut aleșii locali din județ pentru a amenaja rețelele de apă și stațiile de tratare. Datele au fost furnizate tot de Direcția de Sănătate Publică, instituție care preciza faptul că, din cele 57 de stații de alimentare cu apă ale județului, nici măcar jumătate nu dețin autorizații sanitare de funcționare din cauza problemelor de potabilizare pe care apa distribuită în respectivele rețele le are. Dincolo de acest aspect, rămân milioanele de euro sau lei pe care le-au cheltuit administrațiile locale în ultimii 15 ani pentru a realiza astfel de investiții. Ca de exemplu, orașul Amara, localitate a cărei primărie a aruncat pe apa sâmbetei 3 milioane de euro pentru a le furniza la robinete locuitorilor un lichid ce nu poate fi băut. Lucrarea s-a realizat în etape și a debutat prin forarea a 9 puțuri de mare adâncime. Ulterior, la finalul acestui proiect, s-a demarat cel denumit «Îmbunătățirea alimentării cu apă» care, pe lângă construcția rețelei de apă, a vizat și amenajarea unei stații de tratare. Cele două proiecte au fost finanțate atât cu fonduri europene, cât și cu bani din bugetul local.

Dezastrul de la Gura Ialomiței Deloc de neglijat sunt și problemele cu apa potabilă ale localității Gura Ialomiței. Edilul Cristinel Lambru a fost acuzat public de faptul că a folosit abuziv fondurile publice din bugetul local pentru petreceri și festivități, deși ar fi putut să rezolve probleme de potabilitate ale apei din comună. Deși angajase o societate care să rezolve problemele stației de tratare, primarul a preferat să nu plătească serviciile societății și să organizeze «Zilele Comunei Gura Ialomiței». Datele DSP Ialomița arată că, la sfârșitul lunii august, apa de la Gura Ialomiței era neconformă pentru 10 analize ale parametrilor fizico-chimici.

18 Septembrie 2017, 08:05 (4059 vizualizări - 9 comentarii)

Citiți și:
Pericolul de la robinetele ialomițenilor

Comentariile cititorilor:


@Cuiva caruia..:
(4 Octombrie 2017, 13:37)
Din pacate ai mare dreptate.Apa nu numai ca nu e buna de baut dar are si alte efecte nefaste. Edilii psd, constienti de pericolul public al apei si-au marit salariile si merg inainte sustinuti de zombii si de asistati social..
Cuiva caruia ii pasa :
(4 Octombrie 2017, 11:41)
Nu inteleg cum de slobozenii raman impasibili in fata unei asemenea situatii. Nu doar ca apa nu e potabila, dar ne afecteaza pielea, parul, ochii. Caderea parului e strans legata de apa plina de clor, fier si bacterii cu care ne spalam. I-am privit pe oamenii ce merg pe strazile Sloboziei. Sunt ca niste zombi, adica morti vii. Totul se prabuseste in jurul nostru si nimeni nu vede. 
cezar:
(20 Septembrie 2017, 08:26)
Iteresant in Tandarei au iesit 11 analize neconforme din cate analize ?-ce spune ANPC , Directia sanitara  , eventual primaria Tandarei ,consiliul local - RAJA parca are  licenta ANRSC (vezi pagina RAJA ) si o pleiada de certificari ca respecta standarele din EU.A fost luata eventual o masura pt informarea locuitorilor si aducerea la parametri a apei ?astept ,,reactii " -sugerez RAJA o marire de tarif pt a obtine o apa conforma cu scrie pe pagina RAJA
Cocorean:
(18 Septembrie 2017, 22:05)
Despre apa din Cocora de ce nu faceti vorbire? In loc sa umble din instanța in instant cu " nevasta mea", mai bine sa facă ceva, ca apa sa fie potabilă, ca este in slujba contribuabililor, nu a firmei, nici moara primarului nu are apa potabilă.Revizuiti-i autorizația, nu este gluma, trebuie sa dea banii înapoi la Uniunea Europeana! Anuntați și APM ul sa retrag autorizația de mediu și apoi APDRP-ul!
Acum intelegeti si voi:
(18 Septembrie 2017, 14:13)
de ce primarul Mocioniu vrea un spor in plus la salariul de 13 mii de lei: daca din greseala bea apa de la robinet si se imbolnaveste(Doamne fereste!), sa aiba bani de tratament. Cu sanatatea nu te joci!..
Slobozia:
(18 Septembrie 2017, 12:40)
Ce noutate! Apa potabilă este nepotabilă în Slobozia! Cine sunt criminalii?
citizen:
(18 Septembrie 2017, 10:53)
Nici de-ar avea bugetul SUA si tot nu ar fi capabili sa rezolve situatia apei, tot ar mai fi nevoie de  ceva fonduri. Afacerea cu apa "potabila" la bidoane de plastic o fi avand legatura cu nerezolvarea apei de la robinet?.
Consumator de Amara:
(18 Septembrie 2017, 09:58)
Punct ochit , punct lovit! Acum 3 ani, am dus o proba de apa de la domiciliul meu la laboratorul DSP. Principalii indicatori au iesit in limitele potabilitatii. Anul acesta, speriat de semnalele neacordarii Autorizatiei de functionare la Serviciul de apa, am reluat procedura de verificare a calitatii apei. Surpriza....ba recipientul nu corespunde, ba laboratorul este prea ocupat, ba ....ba....ba...Acum inteleg de ce a fost schimbat Directorul Noel. Bine ca avem bani de Festivaluri inutile si tot felul de porcarii marca pesede.....
Mario:
(18 Septembrie 2017, 09:46)
Apa este otravita la robinete iar PFA Ionascu si S.C. PSD sunt foarte bine in sondaje. Ne meritam soarta deplorabila in care suntem cu Ionascu senator si cu doctorul primar. Sincer domnule senator Ionascu locul dvs este la puscarie si nu in Parlamentul Romaniei care a devenit o adunatura de infractori. Unde esti tu Tepes?!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 19 Iun 2019
215 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Bărbați din Slobozia, cercetați pentru «șantaj»

Doi bărbați, de 27 și 46 de ani, din Slobozia, au fost identificați de polițiștii ialomițeni și arestați pentru infracțiuni de «șantaj». În fapt, în perioada februarie-martie 2019, cei în cauză au pretins ...[citește_toată_știrea]

19 Iunie 2019, 15:45
(78 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia șantaj


IPJ Ialomița: Campania «Păstrați surprizele doar pentru vacanță!»

Miercuri, 19 iunie a.c., Poliția Română în parteneriat cu EUCPN-Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității a desfășurat, în cadrul campaniei «Păstrați surprizele doar pentru vacanță!», evenimentul ...[citește_toată_știrea]

19 Iunie 2019, 15:40
(65 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

18 Iunie 2019, 17:55


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

18 Iunie 2019, 17:20


4

Festivitatea de premiere a elevilor olimpici și Cerc Pastoral la Parohia «Sfântul Dumitru» Slobozia

Vineri, 14 iunie 2019, la Parohia «Sfântul Dumitru» din Slobozia, în prezența preoților parohiilor din municipiu în frunte cu părintele inspector de religie Dragoș Stanciu, părintele protopop Ionuț Butu ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 17:15
(184 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Măsuri de siguranță pentru Examenele Naționale 2019

Marți, 18 iunie 2019, la nivel național, a început prima probă a Evaluării Naționale 2019, iar polițiștii ialomițeni acționează, până pe data de 29 iunie, pentru ca examenul,  susținut de absolvenții ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 17:05
(192 vizualizări - 0 comentarii)


Trei slobozeni, reținuți pentru «tâlhărie»

Polițiștii ialomițeni au depistat 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 24 și 33 de ani, după ce, la data de 10 iunie a.c., ar fi tâlhărit două persoane, pe raza municipiului Slobozia. Doi dintre aceștia ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 16:35
(198 vizualizări - 0 comentarii)


Elevii din Ialomița susțin Evaluarea Națională

Marți, 18 iunie 2019, elevii de clasa a VIII-a  susțin prima probă a Evaluării Naționale la disciplina Limba și Literatura Română. Datale Inspectoratului Școlar Județean arată că la acest examen s ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 09:50
(185 vizualizări - 0 comentarii)


8
Manasia: Cinci persoane grav rănite într-un accident rutier

Manasia: Cinci persoane grav rănite într-un accident rutier

Intervenție a pompierilor din Urziceni în zona localității Manasia. Militarii ISU au acordat primul ajutor în cazul unui accident rutier. Două autovehicule s-au ciocnit frontal, iar în urma impactului cinci ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2019, 20:25
(340 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Manasia accident


9

AJOFM Ialomița: În atenția absolvenților promoției 2019

Reamintim absolvenților instituțiilor de învățământ, faptul că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt așteptați să se înregistreze în evidențele AJOFM Ialomița pentru a beneficia de servicii personalizate ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:30
(720 vizualizări - 0 comentarii)


Motociclist autoaccidentat în apropiere de Urziceni

Marți, 11 iunie a.c., pe DN2, în apropiere de Urziceni, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane. Astfel, în timp ce un bărbat, de 25 de ani, conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:25
(780 vizualizări - 0 comentarii)


Ion Roată: Depistat în trafic cu parfumuri contrafăcute

Marți, 11 iunie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat pe raza comunei Ion Roată, în habitaclul unui autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, parfumuri susceptibile de a fi contrafăcute. Astfel, parfumurile ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:20
(682 vizualizări - 0 comentarii)


12

Fetești: Braconajul piscicol, în atenția polițiștilor

Polițiștii feteșteni au depistat pe raza localității un bărbat, de 48 de ani, care avea asupra sa o unealtă de pescuit tip monofilament cu o lungime de 60 metri. Unealta a fost confiscată de polițiști, ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:15
(556 vizualizări - 0 comentarii)


Programul casieriilor RAJA Constanța de Rusalii

RAJA Constanța aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în perioada Rusaliilor, dispeceratul, echipele de intervenție, dar și reprezentanții societății care asigură buna desfășurare a proceselor de alimentare ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:10
(541 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: RAJA Constanța


Slobozia: Expoziție aniversară a sculptorului Mihai Marcu

Joi, 30 iunie 2019, începând cu orele 15,30, la Galeriile de Artă «Arcadia» din incinta Centrului Cultural UNESCO «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Sculptură-Mihai Marcu-80». Lucrări ...[citește_toată_știrea]

11 Iunie 2019, 16:25
(682 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: S-a înecat în Dunăre

Fetești: S-a înecat în Dunăre

Miercuri, 6 iunie a.c., în jurul orelor 19,30, un tânăr de 18 ani a dispărut în apa învolburată a Dunării în zona municipiului Fetești. Acesta a fost luat de curenți și nu a mai putut înota spre mal. Fratele ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:25
(995 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Dunăre înecat


Slobozia: Doi tineri, coborâți de pompieri de pe acoperișul unei clădiri

Vineri, 7 iunie a.c., în jurul orei 4,30, pompierii Detașamentului Slobozia s-au deplasat cu autoscara mecanică pentru a interveni la coborârea a două persoane, în vârstă de 23 ani, de pe acoperișul unei ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:20
(1231 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 10-14 iunie a.c., orele 8,00-16,30, E -Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparație la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:15
(1047 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Ultima zi a campaniei «Săptămâna Prevenirii Criminalității»

Vineri, 7 iunie a.c., a fost ultima zi a campaniei «Săptămâna prevenirii criminalității», zi dedicată siguranței rutiere. Polițiștii ialomițeni de la Rutieră au fost prezenți în școlile din județ unde au ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:10
(808 vizualizări - 0 comentarii)


Săveni: Probleme cu apa potabilă

Ploile din ultimele zile au afectat calitatea apei din localitatea Săveni. Analizele de laborator ale Direcției de Sănătate Publică Ialomița au arătat faptul că mai multe probe conțineau depășiri ale parametrilor ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:20
(1006 vizualizări - 0 comentarii)


Doi bărbați din Amara, arestați pentru «viol»

Miercuri, 5 iunie a.c., pe raza localității Amara, polițiștii de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei privative de libertate de 6 și 7 ani, pentru doi bărbați de ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:15
(1391 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Amara viol arestare


IPJ Ialomița: «Săptămâna Prevenirii Criminalității», în școli

Miercuri, 5 iunie a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au continuat campania «Săptămâna Prevenirii Criminalității», cu informații privind delincvența juvenilă și victimizarea minorilor. Astfel, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:10
(917 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Violența în familie, în atenția polițiștilor

Marți, 4 iunie 2019, polițiștii ialomițeni au realizat o nouă acțiune în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității. Oamenii legii au prezentat publicului informații referitoare la violența domestică. ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 20:10
(1224 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Stingere focare de Pestă Porcină Africană la Axintele

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că în data de 31.05.2019 au fost stinse un număr de 3 focare de Pestă Porcină Africană declarate ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 19:05
(1048 vizualizări - 0 comentarii)


«Expoziția Absolvenților 2019», la Muzeul Agriculturii

Marți, 4 iunie a.c., de la orele 14,00, a fost vernisată expoziția absolvenților Liceului de Arte «Ionel Perlea» Slobozia. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Național al Agriculturii din România. ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 18:15
(1176 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Rata șomajulului, 5,01%

La sfârșitul lunii aprilie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4736 șomeri (din care 2072 femei), rata șomajului fiind ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 08:10
(1119 vizualizări - 0 comentarii)


Adâncata: Cod Roșu de inundații

Hidrologii au emis pentru zona Adâncata, din județul Ialomița, o avertizare Cod Portocaliu de inundații. Specialiștii atrag atenția că din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, există ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 22:03
(1609 vizualizări - 0 comentarii)


DIICOT: 13 percheziții și șase persoane arestate

Miercuri, 29 mai a.c., polițiștii specializați în Combatrea Criminalității Organizate din Ialomița și procurorii DIICOT, au efectuat 13 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:35
(1499 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intevalul 3-7 iunie a.c., orele 8,00-16,30, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cazua unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:15
(1498 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Ca urmare a atenționărilor meteorologice de instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial de ploi și grindină, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:05
(1452 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...