Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Viața administrativă secretă a «primarului 007» de Slobozia

Viața administrativă secretă a «primarului 007» de Slobozia

În iunie 2016, la preluarea mandatului de primar al municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu promitea concetățenilor săi «un oraș european», guvernat transparent și democratic. La aproape un an și jumătate distanță, administrația Mocioniu s-a transformat într-o sectă politică a cărei activitate este secretă și... secretizată! Potrivit datelor oficiale, în această perioadă primarul Sloboziei a emis peste 2600 de dispoziții de primar. Dintre acestea, mai puțin de 200 sunt publice, restul fiind «exceptate de la accesul liber al cetățenilor...».

Dispoziții pe bandă rulantă Potrivit Legii 215, privind administrația publică locală, primarul emite dispoziții cu caracter normativ și individual. Proiectele de dispoziții ale primarului în problemele de interes local pot avea impact economic, de mediu, social și se consultă public. În cazul Primăriei Slobozia însă, aceste dispoziții nu sunt și nu au fost niciodată publice! La solicitarea ziarului nostru, Primăria Slobozia a făcut publice pentru prima dată aceste dispoziții care reflectă, în ultimă instanță, activitatea instituției și modul în care aceasta se desfășoară. Conform datelor furnizate, în ultimele 6 luni ale anului 2016 și în cele 8 luni trecute din acest an, primarul Adrian Mocioniu a semnat 2597 de dispoziții! Statistic, asta ar însemna o medie de 6 dispoziții pe zi în 2016 și cel puțin 4 dispoziții pe zi în 2017! Surprinzător însă, mai puțin de 200 dintre aceste dispoziții sunt publice, oficialii instituției considerând că restul acestora «sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor». Valentin Tudoran, șeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Slobozia explică situația: «Majoritatea acestor dispoziții conțin date cu caracter personal... De exemplu, fiecare dintre angajați a fost numit pe post printr-o dispoziție semnată de primar. În total, sunt cam 900 de astfel de dispoziții... Pe de altă parte, e adevărat că până acum dispozițiile primarului nu au fost publicate niciodată pe site-ul instituției! Site-ul este în lucru și în noua formă aceste dispoziții vor fi și ele publice...».

Administrația secretă a lui Mocioniu În pofida declarațiilor oficiale, modul în care administrația locală a decis să secretizeze informațiile de interes public este cel puțin suspect. Astfel, Hotărârea de Consiliul Local nr. 33 din 2001, invocată atât de insistent, conține o listă lungă de documente printre care se numără, evident, și «dispozițiile emise de către primarul Municipiului Slobozia». De asemenea, nici Legea 544 din 2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, nu exceptează de la publicare dispozițiile primarului. Potrivit art. 12 din această lege, articol invocat de autorități pentru secretizarea celor 2400 de dispoziții emise de primarul Adrian Mocioniu în 2016 și 2017, «se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1, următoarele informații: informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice (...), informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României (...)» etc. E drept, datele cu caracter personal sunt exceptate «de la liberul acces al cetățenilor», însă art. 13, din aceeași Lege 544, precizează la articolul următor faptul că «informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituție publică nu pot fi incluse în categoria informațiilor clasificate și constituie informații de interes public». Iar invocarea acestui articol, după cum veți descoperi, nu e întâmplătoare...

Dispozițiile de primar dezvăluie ilegalități flagrante
Ex-primarul Stoica, asigurat pe bani publici pentru «accident și boală»
Lecturarea celor aproximativ 200 de dispoziții de primar făcute publice de către administrația slobozeană reflectă practici administrative ilegale. Concluziile aparțin Camerei de Conturi Ialomița și sunt reflectate clar. În plus, aceleași dispoziții confirmă lipsa de implicare a autorităților locale în recuperarea prejudiciilor create de administrațiile precedente sau de nerespectarea contractelor economice încheiate în decursul ultimelor 3 mandate.
Polițe de asigurare pe bani publici Majoritatatea dispozițiilor emise (și făcute publice) de către primarul Adrian Mocioniu reflectă o rutină instituțională obligatorie. Celelalte însă, dezvăluie practici ilegale, generatoare de prejudicii financiare, unele vechi de peste 10 ani, pentru care primarul în funcție al Sloboziei a prelungit termenele de soluționare. Concret, vorbim despre neînregistrarea în evidența contabilă a unor bunuri care aparțin Primăriei, de impozitarea greșită a clădirilor, de acordarea nelegală de facilități fiscale, etc. Însă cea mai flagrantă dintre neregulile constatate o reprezintă asigurarea ex-primarului Alexandru Stoica și a directorului economic Adrian Trifan «împotriva riscului de accident și boală». Potrivit dispoziției emise de către primarul Adrian Mocioniu, termenul scadent pentru «recuperarea prejudiciului la nivelul primelor de asigurare plătite din bugetul Municipiului Slobozia» pentru cei doi nominalizați mai sus are ca termen scadent data de 15 decembrie 2017. Evident, pentru recuperarea pagubelor s-a ajuns în instanță, litigiul aflându-se în acest moment în stadiul procesual al recursului pe rolul Judecătoriei Slobozia.
Administrație de mântuială Când nu este vorba despre abuzuri ale oficialilor în funcție, Primăria Slobozia se face remarcată prin maniera defectuoasă de urmărire a contractelor de execuție pentru investiții. Un exemplu în acest sens îl reprezintă conflictul cu firma Inter Group SRL, cu care adminisrația locală a încheiat un contract de concesiune pe o perioadă de 20 de ani. Închis la acest moment, Ștrandul Municipal concesionat de firmă face obiectul unui litigiu comercial generat de «compensarea nelegală» a unor facturi în valoare de 62090, 24 lei. Evident, nu este singura situație de acest gen. Curtea de Conturi a constatat «efectuarea de plăți nelegale la cheltuieli de capital» și în cazul investiției în Grădinița cu 200 de locuri Cartier Pepinieră, sprijin financiar «ilegal» acordat în anul 2016 unor unități de cult din Slobozia, respectiv biserica Sf. Dumitru și Mânăstirea Sfinții Voievozi... Și lista poate continua! Termenele scadente stabilite prin dispozițiile de primar pentru toate aceste nereguli sau ilegalități administrative este luna decembrie a anului în curs. Surse administrative confirmă însă faptul că unele dintre problemele semnalate sunt vechi de 10 ani, iar dispozițiile primarului Adrian Mocioniu au doar un rol decorativ.

Adrian Mocioniu, campion la dispoziții ilegale
Secretomania administrației Mocioniu e cu atât mai ilară cu cât unele dintre dispozițiile de primar «exceptate de la accesul liber al cetățenilor» au fost considerate ilegale de către Instituția Prefectului Ialomița.
O duzină de ilegalități În aproape un an și jumătate de administrație, primarul Adrian Mocioniu a reușit să intre în istoria administrației locale cu un număr record de dispoziții de primar care încalcă legislația în vigoare. De la cele privind majorarea ilegală a salariilor consilierilor personali, la cele privind încălcarea Legii 153, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și de la încălcarea clauzelor unor contracte de concesiune la delegarea defectuoasă a unor atribuții, totul a fost posibil pentru Adrian Mocioniu&comp. Una dintre cauzele acestor bâlbe și ilegalități administrative repetate o constituie, neîndoielnic, lipsa de experiență administrativă a primarului în funcție. Celelalte însă, cele mai multe, sunt acțiuni deliberate, care afectează fie funcționarii publici din cadrul instituției, fie cetățenii în numele cărora Adrian Mocioniu guvernează orașul. Este de notorietate, de exemplu, maniera defectuoasă, respinsă de Instituția Prefectului, în care a gestionat majorarea salariilor subordonaților, sfidând reglementările Legii 153. Sau, în cazul deciziilor luate în numele orașului, modul în care a ales să se înconjoare de indivizi lipsiți de anvergură administrativă și incapabili să adopte decizii pentru «mai binele comunității». În aceste condiții, duzina de dispoziții considerate ilegale de către Instituția Prefectului reprezintă doar vârful unui iceberg administrativ care ascunde interese politice meschine, nepotism și încălcări flagrante ale practicilor administrative. Ascunse în spatele sintagmei «exceptate de la accesul liber al cetățenilor», cele 2400 de dispoziții de primar secretizate după bunul plac al oficialilor administrației locale produc la rândul lor prejudicii morale și financiare imposibil de recuperat. Cât despre «orașul european» promis de Adrian Mocioniu, el este azi la ani-lumină distanță. Iar acesta este doar începutul!

10 Noiembrie 2017, 10:25 (2534 vizualizări - 9 comentarii)

Citiți și:
Zece negri mititei pentru «primarul 007»
Școlile din Slobozia au cheltuit 2,8 milioane de lei pentru reparații și întreținere
Salariile din Primăria Slobozia «nu respectă prevederile legale»

Comentariile cititorilor:


Andrei:
(16 Noiembrie 2017, 11:48)
Numarul pisicilor este mai mare de cat al cainilor. Este o invazie de miorlaitoare care calaresc masinile parcate. FACETI CEVA CU ELE!!
Liliana:
(15 Noiembrie 2017, 13:32)
Cum a luat Mocioniu scaunul de Primar? Cine l-a ales să tacă, așa cum idioții tac și le fac!
ileana :
(15 Noiembrie 2017, 11:46)
acest primar a facut ceva a adus orasul intr-o mizerie crunta si cu foarte multi ciini care a invadat in oras Oare de unde ia adus si ce vrea sa faca cu ei ?
anghel:
(15 Noiembrie 2017, 11:43)
cel mai mizerabil oras pe aceasta guvernare 
primarul 007:
(13 Noiembrie 2017, 19:43)
asta o sa ramina in istoria orasului ca cel mai incompetent si cu renumele de 0 (zero) realizari, 0 (zero) initiative, 7 (sapte) ani cu executare
Gabi:
(13 Noiembrie 2017, 19:39)
Tipul asta e asa de fals si total nepregatit sa administreze Slobozia.  Sunt curioasa daca PSD-ul o sa il mentina ca propunere la alegerile viitoare, daca da inseamna ca asta e cel mai bun din organizatia lor iar restul sunt varza. Indiferent de cine o sa fie candidat la primarie doar cel al PSD o sa castige ca asta e situatia si aranjamentul aici.
Mary:
(13 Noiembrie 2017, 12:20)
UN PROST SI MINCINOS.
Gigel:
(11 Noiembrie 2017, 13:24)
Convingerile mele ca lui Mocio i-a cumparat ma-sa primarie sunt din ce in ce mai puternice. Nu m-ar prinde mirarea sa-l pocneasca unu, asa din greseala, pe strada, vreodata. Una peste alta, si-a tras salariu bun, le-a dat si mucosilor de langa el sa manance, broscutele stau si ele cu gurita mare, ca au si ele renumeratia ridicata.. Cainii latra, ursul trece!
primarul 7 zero..:
(10 Noiembrie 2017, 17:54)
" Surse administrative confirmă faptul că unele dintre problemele semnalate sunt vechi de 10 ani, iar dispozițiile primarului Adrian Mocioniu au doar un rol decorativ" Ce bine ar fi ca si  salariul primarului sa aiba doar rol decorativ..

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 22 Nov 2017
133 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

21 Noiembrie 2017, 16:35


1

IPJ Ialomița: Polițiștii au acționat «în cascadă» pe DN21

5  permise de conducere au fost reținute și 33 de sancțiuni au fost aplicate în urma unei acțiuni naționale de 3 zile desfășurate pentru creșterea siguranței rutiere. Astfel, în perioada 17-19 noiembrie ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2017, 16:25
(104 vizualizări - 0 comentarii)


2

Controale ale DSVSA Ialomița

În conformitate cu prevederile Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire și control, în perioada 02.10-17.11. 2017, consilierii din cadrul DSVSA Ialomița au efectuat 79 controale în unități ce desfășoară ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2017, 14:20
(80 vizualizări - 0 comentarii)


3
IPJ Ialomița: Reținut pentru «contrabandă cu țigări»

IPJ Ialomița: Reținut pentru «contrabandă cu țigări»

Un bărbat de 42 de ani din Constanța a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii din Fetești, după ce asupra lui s-au găsit 13500 de pachete cu țigări contrafăcute. Pachetele nu erau timbrate și imitau ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2017, 14:05
(120 vizualizări - 0 comentarii)


Locuri de muncă sezonieră în agricultură-Portugalia

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, prin serviciul de ocupare EURES România, oferă 330 locuri de muncă vacante în Portugalia pentru munca sezonieră în agricultură la recoltarea zmeurei ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2017, 11:55
(75 vizualizări - 0 comentarii)


5

Misiune și filantropie în prag de iarnă la Urziceni

În urma colaborării dintre Parohia «Sfinții Împărați Constantin și Elena» și Școala Gimnazială «Ion Heliade Rădulescu» din Urziceni s-a născut un nou proiect în toamna acestui an. La inițiativa doamnei ...[citește_toată_știrea]

21 Noiembrie 2017, 08:05
(76 vizualizări - 0 comentarii)


6

Țăndărei: Bonă cu dosar penal

O tânără de 30 de ani din localitatea Săveni, care avea în grijă 3 bebeluși ai unor familii de romi din Țăndărei, s-a ales cu dosar penal pentru «rele tratamente aplicate minorilor». Potrivit anchetei, ...[citește_toată_știrea]

20 Noiembrie 2017, 09:35
(308 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 35000 de lei

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, în cadrul activităților desfășurate, polițiștii au aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35000 de lei. Astfel, au fost verificate 18 localuri publice ...[citește_toată_știrea]

19 Noiembrie 2017, 13:05
(287 vizualizări - 0 comentarii)


8

IPJ Ialomița: Acțiune pentru combaterea evaziunii fiscale

Polițiștii ialomițeni au aplicat 22 de amenzi a căror valoare a depășit suma de 15000 de lei, în urma unei acțiuni derulată de polițiștii de Investigare a Criminalității Economice. Astfel, polițiștii ialomițeni ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2017, 18:10
(290 vizualizări - 0 comentarii)


«Înșelăciune» în plină stradă, la Ion Roată

Un bătrân din Ion Roată a sesizat Poliția că a fost victima unei infracțiuni de «înșelăciune». Victima a fost abordată de un bărbat, care a spus că a fost trimis de fiul său pentru a-i împrumuta o sumă ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2017, 17:35
(257 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiuni ale polițiștilor ialomițeni

Pentru creșterea gradului de siguranță publică a cetățenilor, polițiști din toate structurile operative ale IPJ Ialomița au fost angrenați vineri, 17 noiembrie a.c., în executarea unei serii de acțiuni ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2017, 11:50
(327 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Întreruperi programate în furnizarea energiei electrice

Enel Dobrogea continuă lucrările de modernizare și reabilitare a rețelelor de distribuție a energiei electrice desfășurate pe raza județului Ialomița. Din această cauză, în perioada 20-24 noiembrie 201 ...[citește_toată_știrea]

17 Noiembrie 2017, 18:05
(365 vizualizări - 0 comentarii)


12

Polițiștii ialomițeni, amenzi pentru șoferii indisciplinați

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Ialomița au aplicat, în doar 3 ore, 11 sancțiuni contravenționale, în  cuantum de 3000 de lei. Demersul s-a desfășurat în cadrul unei acțiuni ce a vizat tragerea ...[citește_toată_știrea]

17 Noiembrie 2017, 17:50
(349 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestat pentru «tentativă la omor»

Polițiștii ialomițeni au reușit să identifice un bărbat, de 45 de ani, din București, care se sustrăgea executării unei pedepse cu închisoarea ca urmare a unei condamnări de 3 ani și 10 luni, emisă pe numele ...[citește_toată_știrea]

17 Noiembrie 2017, 17:40
(316 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campanie împotriva furturilor din autoturisme

Polițiștii ialomițeni desfășoară până la finalul lunii decembrie 2017 o campanie de informare cu privire la prevenirea furturilor din autoturisme. Acțiunea se numește «Auto în siguranță!», iar în cadrul ...[citește_toată_știrea]

17 Noiembrie 2017, 17:25
(305 vizualizări - 0 comentarii)


15

Ialomița: Se întrerupe gazul

Distrigaz Sud Rețele anunță faptul că luni, 20 noiembrie 2017, furnizarea cu gaz metan va fi întreruptă în localitățile Fetești și Țăndărei, pe străzile Căminului și București, din cauza lucrărilor de întreținere ...[citește_toată_știrea]

17 Noiembrie 2017, 17:10
(326 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Pietoni amendați de polițiști

103 pietoni au fost sancționați de polițiștii Serviciului Poliției Rutiere Ialomița ca urmare a faptului că aceștia au traversat strada necorespunzător. ...[citește_toată_știrea]

16 Noiembrie 2017, 17:20
(470 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Vindeau ilegal lemne de foc

Polițiștii au amendat doi bărbați din Vrancea, în vârstă de 28 și 41 de ani, după ce au constatat faptul că aceștia încercau să vândă ilegal lemne de foc. Potrivit informațiilor, cei doi comercianți transportau ...[citește_toată_știrea]

16 Noiembrie 2017, 16:55
(507 vizualizări - 0 comentarii)


18

IPJ Ialomița: Acțiune preventivă în școli

350 de elevi din cadrul unor unități de învățământ de pe raza localităților Traian și Fetești au participat la o acțiune preventivă a polițiștilor ialomițeni. Oamenii legii i-au învățat pe aceștia ce trebuie ...[citește_toată_știrea]

16 Noiembrie 2017, 16:25
(415 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Dosare penale pentru furt de arbori

Doi constănțeni, de 32 și 44 de ani, s-au ales cu dosare penale după ce au fost surprinși comercializând arbori tăiați ilegali și sustrași dintr-o pădure de pe raza localității Bordușani. Cercetările continuă ...[citește_toată_știrea]

16 Noiembrie 2017, 16:10
(379 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Munca «la negru», sancționată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a desfășurat,  în luna octombrie 2017, în domeniul relațiilor de muncă, acțiuni de control la un număr de 125 angajatori. În urma acțiunilor de control au ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2017, 18:20
(426 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiuni pentru siguranța rutieră

Marți, 14 noiembrie 2017, polițiștii de la Rutieră au acționat pe raza întregului județ pentru prevenirea și combaterea accidentelor de circulație. Obiectivul principal al polițiștilor este salvarea de ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2017, 16:50
(377 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Puncte Gastronomice Locale, campanie la final

În perioada 1-10 noiembrie 2017, în județul Ialomița s-a desfășurat în 6 centre teritoriale programate, campania de informare privind inființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale pe teritoriul ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2017, 11:45
(517 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: A luat foc mașina!

Un autoturism s-a aprins în timp ce se afla luni, 13 noiembrie a.c., în jurul orelor 18,30, pe o stradă din Urziceni. În aproximativ 30 de minute, pompierii sosiți la fața locului au lichidat consecințele ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2017, 11:35
(508 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Miloșești

Flăcările au izbucnit luni, 13 noiembrie 2017, în jurul orelor 16,30, la o anexă gospodărească formată din mai multe încăperi. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii de la Garda Slobozia, cu două ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2017, 11:30
(550 vizualizări - 0 comentarii)


Accident grav la Mărculești. O femeie a murit, un bărbat este rănit grav!

Accident grav la Mărculești. O femeie a murit, un bărbat este rănit grav!

Luni seara, 13 noiembrie 2017, în jurul orelor 19,30, s-a produs un accident rutier pe DJ201, la ieșire din comuna Mărculești. Un subofițer, care activează la Garda Slobozia ca pompier, dar și ca paramedic ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2017, 11:25
(1265 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiuni ale polițiștilor ialomițeni

Polițiștii ialomițeni au desfășurat la acest sfârșit de săptămână, 10-12 noiembrie a.c., acțiuni în locurile și zonele de interes operativ din județ, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2017, 09:05
(482 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: S-au plătit peste 902 milioane de euro fermierilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează că suma totală autorizată la plată, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 902,17 milioane de euro pentru un număr ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2017, 08:20
(682 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: APIA subvenție


Intervenție SMURD la Coșereni

Paramedicii SMURD din Urziceni au intervenit pentru acordarea primului ajutor unei femei din localitatea Coșereni, lovită de o mașină. Victima se afla în stare gravă și a fost transportată de urgență la ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2017, 19:36
(622 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campanie preventivă

Polițiștii din Ialomița derulează în perioada noiembrie-decembrie 2017 o campanie locală de conștientizare a administratorilor de societăți comerciale cu privire la prevenirea furturilor din incinta firmelor ...[citește_toată_știrea]

9 Noiembrie 2017, 18:30
(726 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
8408-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...