Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Milionarii serviciilor medicale BFT decontate de CJAS Ialomița

Afaceri cu Sănătatea

Milionarii serviciilor medicale BFT decontate de CJAS Ialomița

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița gestionează un buget similar cu cel al județului. De la Programe Naționale de milioane de lei și până la banalele rețete compensate, totul trece prin malaxorul financiar al acestei instituții. Anual (sau de câte ori este cazul), președintele Mihai Geantă oferă, transparent, asigurări că «toate serviciile medicale sunt decontate la timp», iar situația este sub control. În spatele acestor declarații însă, bugetul CJAS ascunde zone «gri», despre care nimeni nu vorbește. Una dintre acestea este reprezentată de serviciile medicale BFT (balneofizioterapie) din Ialomița...

Datele statistice de la CJAS
Bugetul anual al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița se ridică, în 2018, la aproximativ 150 milioane de lei. Potrivit declarațiilor președintelui Mihai Geantă, el este mai mare decât anul trecut și asigură, așa cum am mai spus-o, «decontarea tuturor serviciilor medicale». Ca să avem o imagine apropiată de realitate a acestor cheltuieli, apelăm la raportul de activitate al CJAS pentru anul 2017. Potrivit acestui document, cei 126 de medici de familie din Ialomița au acordat celor peste 217 mii de asigurați (dintre care 60662 salariați și 59286 pensionari) fix 640783 servicii medicale, pentru acestea CJAS Ialomița achitând 18,9 milioane de lei. La nivelul celor 4 spitale din județ, CJAS a decontat pentru cele 775 de paturi existente, servicii medicale de 54 milioane de lei. La aceste deconturi se adaugă cele pentru Programele Naționale, în cadrul cărora cea mai mare sumă este utilizată în cadrul Programului Național de Suplinire a Funcției Renale, respectiv 10,8 milioane de lei. Potrivit aceluiași document, «comparativ cu anul 2016, consumul de medicamente și materiale în programele de Sănătate a crescut cu 17,4%».

Despre BFT numai de bine
În contextul de mai sus, sumele decontate de către CJAS pentru serviciile medicale BFT pot părea insignifiante. Ele reflectă însă o realitate suspectă, care merită detaliată. Pentru început ar trebui precizat că, potrivit pachetului de servicii de bază, CJAS poate deconta un număr de 49 de proceduri specifice de recuperare, medicină fizică și balneologie, acordate ambulatoriu sau în regim de spitalizare. Evident, la nivelul județului Ialomița, aceste servicii medicale nu se pot asigura în totalitate, iar numărul unităților medicale care le asigură scade de la an la an. Potrivit datelor oficiale, în anul 2018 doar 4 unități au încheiate contracte cu CJAS. Cea mai mare dintre acestea este TBRCM SA Amara (Hotel Ialomița). Restul sunt unități mai mici sau clinici private, respectiv Spitalul Municipal Fetești, Como Consulting SRL și CMI dr Pitea Constantin. Absentul principal de pe această listă este Spitalul Județean de Urgență Slobozia, unitate medicală care, de aproape 2 ani, nu mai reușește să aceseze foduri pentru serviciile medicale BFT, în pofida investițiilor considerabile pe care le-a făcut în aparatură medicală de specialitate sau a dotărilor aferente.

Mint deconturile, mințim și noi
Informațiile privind decontarea serviciilor BFT de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt bine camuflate în bugetul anual al CJAS. Însă există și ridică serioase semne de întrebare. Potrivit datelor oficiale, pentru primul trimestru al anului 2018, CJAS ar fi trebuit să deconteze pentru serviciile medicale oferite o sumă de 530 mii de lei. Nu este o sumă exorbitantă dar nici de lepădat în contextul articolului de față. Acum, defalcat, pentru primul trimestru din 2018, TBRCM SA Amara ar avea de încasat puțin peste 81 mii de lei, Spitalul Municipal Fetești aproximativ 146 mii de lei, CMI dr Pitea Constantin aproximativ 85 mii de lei și, bombonica de pe colivuța Sănătății ialomițene, Como Consulting SRL, aproximativ 218 mii de lei! Pentru profanii în ale decontării de servicii medicale BFT, adică noi, surprinderea a fost reală și evidentă. Cum adică o chestie mică, cu o bază de două încăperi și un oficiu, respectiv Como Consulting SRL, se poate compara prin prisma procedurilor executate cu o bază de tratament cum este cea a TBRCM SA-Hotel Ialomița? Și dacă, totuși, CJAS Ialomița a reușit să producă o astfel de comparație și să deconteze, cel puțin la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2018, sume de cel puțin 85 mii de lei către Como Consulting SRL, semnele de întrebare rămân, cu atât mai mult cu cât corecțiile financiare aplicate între sumele previzionate și cele încasate efectiv se ridică la «fabuloasa» valoare de 10,56 lei!

Cum stăteam noi cu dinții la gard...
...și număram banii virați cu lopata de Mihai Geantă către onorabilii furnizori, ne-am imaginat cum ar fi să fim Corpul de Control de la Casa de Sănătate. Și, cu gândul la fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care spunea că, printre altele, «costurile serviciilor medicale nu reflectă realitatea», ne-am gândit cum ar fi dacă pacienții BFT posesori de carduri de sănătate ar primi acasă un desfășurător al procedurilor decontate către prestatorii de servicii medicale. Adică, spre exemplu, din cei 200 de pacienți cu care se mândrește în luna ianuarie 2018 Como Consulting SRL pe pagina de Facebook (cu Diplomă de recunoștință acordată CAS Ialomița și echipei COMOClinic!) să vedem noi, Corpul de Control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița, cam câte proceduri au fost decontate pentru fiecare pacient. Ce-ar fi dacă am înștiința și Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomița în același timp cu emiterea desfășurătoarelor de proceduri pentru fiecare pacient? Ar fi vreo problemă? Noi credem că nu, atâta timp cât și domnul Geantă execută proceduri aproape după fiecare ședință de tenis.

Câte ceva și despre Îngrijiri Medicale la Domiciliu Fără a avea legătură cu subiectul articolului nostru, am găsit și decontările efectuate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița în luna ianuarie 2018 pentru Îngrijirile Medicale la Domiciliu. Un alt domeniu de servicii medicale decontate cu drag de CJAS Ialomița, îndeosebi prin prisma firmei din Miloșești, Sylmed Invest SRL, prestatoare de Îngrijiri Medicale la Domiciliu în cuantum de cam 10 mii de lei lunar... Dar cum firma în cauză e evitată elegant de Corpul de Control al CJAS Ialomița, ne permitem și noi să întrebăm «de ce, domnule Geantă, de ce?»... Revenind, am admirat la acest capitol de servicii medicale încasările Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Cea mai mare unitate medicală din județ și cel mai mai mare angajator în același timp a ajuns de râsul celor din Miloșești (ne scuzați, domnule Geantă!) după ce au atras de la bugetul CJAS Ialomița, la nivelul lunii ianuarie 2018, fix 1665 de lei. Suntem convinși de eficiența Compartimentului de Îngrijiri Medicale la Domiciliu în condițiile în care respectiva structură are două asistente medicale angajate și câte o mașină repartizată fiecăreia (cu combustibil la discreție!). Doamna manager Mariana Iancu, economist după facultăți, sigur iese «pe plus» după fiecare lună de funcționare, cel puțin «-15000 de lei», iar eficiența Compartimentului o calculează la două luni, când minus cu minus fac plus...

26 Martie 2018, 07:45 (3228 vizualizări - 5 comentarii)

Citiți și:
Sănătate de 6 milioane de lei în Ialomița

Comentariile cititorilor:


Cealapa:
(26 Martie 2018, 21:18)
Întrebați.l pe nenea Geanta, dacă are habar de hotelurile din Amara, cum au facut avere din decontare false, din dosare de tratament dublate, oameni care nu au mai călcat fizic în stațiune, dar pt care s.au decontat serviciile si de 2 si de 3 ori...Ia vedeti, stie?
STANCU:
(26 Martie 2018, 21:16)
Acum 1 luna am benificiat de procedurile recuperatorii de la Comoclini Slobozia. In anii trecuti mergeam la spitalul Slobozia dar de cand nu mai au medici BFT ca altceva nu stiau decat SPAGA s-a dezoltat si bine au facut clinicile private. Va spun sincer ca la Comoclinic am beneficiat de servicii foarte bune, personalul amabil si respectuos si nu a trebuit sa mai dau niciun ban SPAGA la nimeni. La stat, adica spitale si policlinici de cand intrii toti vor sa le dai si sa le bagi in buzunare bani sau atentii (cafea, tigari, ciocolata). Nu cunosc cum sa fac decontarile dar eu porpun sa fie desfiintate cabinetele de la stat ca sunt o batjocura la adresa populatiei (jegoase deloc dotate si poti lua tot felul de boli; personal irascibil pus numai pe cearta si pe luat SPAGA). Pentru noi cel mai bine e sa fie desfiintate cele de la stat si dupa o sa vedeti ce calitate a serviciilor o sa avem cand intre privati o sa fie concurenta.
Hello Kitty :
(26 Martie 2018, 17:08)
Cica Geanta se trage dintr-un neam de faraoni egipteni, daia nu-l mai da nimeni jos de pe scaunul casei. E mai smecher ca Tutankamon ;)
@C-asa este in tenis!: :
(26 Martie 2018, 16:57)
Domnilor, multe hoții vor mai trece nevăzute și necercetate? CJAS Ialomița ce fel de instituție este? Cum să decontezi asemenea sume unui SRL ? Împuțite vremuri trăim. Păcat de copiii acestei țări! Faceți-vă treaba , organe de control ! Și mai ales recuperați furtul! Pușcăria hoților  nu mă interesează! 
C-asa este in tenis!:
(26 Martie 2018, 10:16)
Director pe viata in Sanatatea ialomiteana, Geanta joaca tenis cu bugete de miliarde....Legatura lui cu  Ursu din padurea COMOCLINIC este mult mai adanca. Decontarile catre medicii de familie in ceea ce priveste vizitele la domiciliu, sunt enorme si, vizitele, lipsesc cu desavarsire...Geanta va termina Foarte Prost....Zangane catusele!!!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 09 Dec 2019
296 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

6 Decembrie 2019, 19:05


Traian: Polițiștii ialomițeni, în rolul lui Moș Nicolae

Moș Nicolae a venit cu autospeciala de poliție la un copil de numai 10 luni, din localitatea Traian, abandonat de mamă la naștere. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au fost joi, 5 decembrie ...[citește_toată_știrea]

6 Decembrie 2019, 13:40
(184 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Din inimă pentru inimă-daruri de Moș Nicolae»

Protopopiatul Slobozia: «Din inimă pentru inimă-daruri de Moș Nicolae»

Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot» din Slobozia, a desfășurat joi, 5 decembrie 2019, activitatea «Din inimă pentru inimă-daruri de Moș Nicolae». Micii creștini ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 13:20
(152 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: Pește confiscat

Movilița: Pește confiscat

65 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 41 de ani, care transporta pe raza comunei Movilița pește fără documente ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 09:50
(206 vizualizări - 1 comentariu)


4
Polițiștii ialomițeni au donat sânge

Polițiștii ialomițeni au donat sânge

Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița a inițiat o campanie internă de donare voluntară de sânge, ca un demers de salvare de vieți omenești, prin sprijinirea eforturilor de refacere a rezervei de ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 09:35
(161 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița atenționează: Sunt active 17 focare de pestă porcină africană!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populației cu Trichinella spiralis (Trichineloză), aduce la cunoștința consumatorilor ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 09:10
(222 vizualizări - 1 comentariu)


Accident la Gârbovi

Un accident rutier s-a produs în localitatea Gârbovi, pe DJ 203B. Evenimentul a fost înregistrat marți, 3  decembrie a.c., în jurul orelor 19,20, un autoturism părăsind partea carosabilă și acroșând ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 08:35
(175 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi accident


Fetești: Bărbat găsit mort în propriul apartament

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul zilei de marți, 3 decembrie 2019, în jurul orelor 15,10, pentru asigurarea accesului în apartamentul unui bărbat, de 48 de ani. Pompierii de la Stația de ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 08:15
(222 vizualizări - 0 comentarii)


8

Fetești: Avarie la conducta principală de alimentare cu apă

Pentru remedierea unei avarii pe conducta principală de alimentare cu apă de pe strada Veșniciei, din orașul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, miercuri, 4 decembrie ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 08:05
(171 vizualizări - 0 comentarii)


9

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

3 Decembrie 2019, 17:55


10

Slobozia: Liceul Tehnologic Special «Ion Teodorescu» a serbat Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

Marți, 3 decembrie 2019, cei 140 de elevi ai Liceului Tehnologic Special «Ion Teodorescu» din Slobozia au marcat printr-o serbare Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În cadrul ceremoniei ...[citește_toată_știrea]

3 Decembrie 2019, 16:25
(278 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Copil posibil înecat în Borcea

Încă de duminică, 1 decembrie 2019, salvatorii de la Stația de pompieri Fetești, la solicitarea forțelor de Poliție, au intervenit pentru căutarea unui minor dispărut în zona pontonului din comuna Bordușani ...[citește_toată_știrea]

3 Decembrie 2019, 08:20
(194 vizualizări - 0 comentarii)


12
Bordușani: Minor dispărut fără urmă

Bordușani: Minor dispărut fără urmă

Polițiștii ialomițeni desfășoară activități de căutare a unui minor de 13 ani, Costel Cătălin Ioniță. Joi, 28 noiembrie 2019, băiatul a plecat de la domiciliul unchiului său din comuna ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:45
(401 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Manifestări dedicate «Zilei Naționale a României»

Spectacole de muzică folclorică și tradiționala paradă militară sunt principalele evenimente care se vor desfășura la Slobozia cu ocazia «Zilei Naționale a României». Manifestările debutează la ora 11, ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:40
(420 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Un bărbat de 59 de ani, din Urziceni, care se sustrăgea executării unei pedepse de 7 luni închisoare a fost indentificat de polițiști și încarcerat. Acesta a fost condamnat definitiv, printr-o sentință ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:35
(289 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni arestare


Ialomița: Campanie de donare susținută de preoți

Preoții din 4 localități ialomițene, respectiv Iazu, Valea Ciorii, Scânteia și Murgeanca, au participat marți, 26 noiembrie 2019, la o campanie de donare de sânge, organizată de Centrul Județean de Transfuzie ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:30
(301 vizualizări - 1 comentariu)


Jandarmii și polițiștii ialomițeni, la datorie de «Ziua Națională a României»

Manifestările organizate în județul Ialomița cu ocazia Zilei Naționale a României vor fi supravegheate de jandarmi. Astfel, efectivele de intervenție ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:25
(215 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de 61 mii de lei aplicate de polițiști

În urma unei acțiuni a polițiștilor ialomițeni privind abaterile de la regimul rutier, oamenii legii au aplicat sancțiuni contravenționale de 61 mii de lei. De asemenea, au fost reținute 10 permise de conducere ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:20
(316 vizualizări - 0 comentarii)


O bătrână de 73 de ani din Jilavele a dispărut de la domiciliu

Polițiștii ialomițeni caută o bătrână de 73 de ani care a dispărut de la domiciliul din localitatea Jilavele. Rudele femeii spun că în data de 26 noiembrie 2019 aceasta a plecat de acasă și nu a mai revenit ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:15
(233 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiuni preventive desfășurate de polițiștii ialomițeni

Acțiunile preventive în școli desfășurate de polițiștii ialomițeni au continuat și în această săptămână. Miercuri, 27 noiembrie 2019, oamenii legii au mers la Fetești, acolo unde au discutat cu elevii din ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:10
(243 vizualizări - 0 comentarii)


Programul casieriilor RAJA în perioada Sărbătorilor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României

RAJA Constanța aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în perioada Sărbătorilor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, dispece­ratul, echipele de intervenție, dar și reprezentanții societății ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 08:25
(218 vizualizări - 0 comentarii)


CJAS Ialomița: Înregistrarea în sistemul informatic a bolnavilor cronici

Înregistrarea în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a bolnavilor cu afecțiuni incluse în Programele Naționale de Sănătate stabilite de Ministerul Sănătății se va face numai pe baza adeverinței ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 08:10
(292 vizualizări - 0 comentarii)


Săveni: Copil de 4 ani, mort după ce a fost intoxicat cu fum

Marți, 26 noiembrie a.c., în jurul orei 9,20, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Săveni-sat Frățilești. La fața ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 15:25
(478 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: A intrat cu camionul în lac

Un accident rutier s-a produs luni, 25 noiembrie a.c., în jurul orei 6,15, în localitatea Movilița, când un autotren a derapat de pe partea carosabilă și a intrat în Balta Movilița. Pentru salvarea victimei ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 15:20
(396 vizualizări - 0 comentarii)


Ciochina: Cinci persoane intoxicate cu fum de la o sobă

Cinci persoane au fost intoxicate cu fum în comuna Ciochina luni, 25 noiembrie a.c., în jurul orelor 07,30. Pentru salvarea victimelor, intoxicate cu fum produs de o sobă cu lemne folosită la încălzirea ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 15:15
(331 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: S-au răsturnat cu mașina

Accident rutier cu trei victime în localitatea Coșereni, pe DN2. Evenimentul s-a produs luni, 25 noiembrie a.c., în jurul orelor 12,55, la intersecția cu localitatea Borănești, când o autoutilitară a părăsit ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 15:10
(364 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Informare cu privire la prevenirea apariției unor noi focare de pestă porcină africană

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă, DSVSA Ialomița informează toți crescătorii de porcine, din exploatațiile nonprofesionale, cu privire la necesitatea respectării următoarelor măsuri: ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 08:30
(366 vizualizări - 0 comentarii)


Poliția Română: Campanie internațională de prevenire a violenței domestice

Poliția Română: Campanie internațională de prevenire a violenței domestice

Poliția Română, alături de organizații din țara noastră și agenții de aplicare a legii din Bulgaria și Ungaria, este parte a campaniei regionale a OSCE de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 08:25
(340 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Duminică, 24 noiembrie a.c., polițiștii slobozeni au depistat un bărbat, de 68 de ani, din Slobozia, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 08:20
(273 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Grivița, reținut de polițiști după o urmărire ca în filme

Un bărbat de 32 de ani, din Grivița, a fost reținut de polițiștii ialomițeni pentru «ultraj» și cumul de infracțiuni la regimul circulației rutiere. Va fi prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2019, 08:15
(349 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Un simplu cetatean în Procurorii DIICOT cer pedepse mai aspre pentru traficanții de copii din Țăndărei Antonio în Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei Leaganele ciumei rosii în Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei Brav popor istoric! în Politica demografică a președintelui Moraru Locatar în Politica demografică a președintelui Moraru Alo! în Politica demografică a președintelui Moraru plătitor de taxe în Politica demografică a președintelui Moraru Copii prea buni în Matematicienii Liceului Tehnologic «A.I. Cuza» Autorizatul în Tănase Mihalcea revine la șefia Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița #Alegator în Tănase Mihalcea revine la șefia Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița body în Tănase Mihalcea revine la șefia Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița Viorica în Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei Ea în reprezentativitate Vlad în Matematicienii Liceului Tehnologic «A.I. Cuza» Un Om în Tănase Mihalcea revine la șefia Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița Drept de administrare în Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei Slobozean pana la capat...... în Matematicienii Liceului Tehnologic «A.I. Cuza» nesanatosul în Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei Un simplu cetatean în Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei Auras în Slobozenii au primit sarmale de 1 Decembrie
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...