Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Administrația din Slobozia s-a predat

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Joi, 26 aprilie 2018,Consiliul Local Slobozia a aprobat un proiect de hotărâre prin care se majorează tarifele pentru colectarea deșeurilor menajere. Potrivit notei de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre, majorarea solicitată este justificată de «impunerea unui nou tarif pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul Zonal aparținând firmei Vivani Salubritate, (...) de la 72 lei/to la 99,92 lei/to» și a creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Conform calculelor administrației locale, majorarea de tarife va fi de 36%. Concret, pentru populație prețul va crește la 5,8 lei/persoană lunar, iar pentru agenții economici la 286,15 lei/to.

Vot împotriva evidenței Consiliul Local Slobozia a aprobat pentru a doua oară într-un singur an majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Necesitatea adoptării acestei decizii a fost justificată de către primarul Adrian Mocioniu. Acesta a declarat în plenul ședinței că, deși Vivani nu deține licență eliberată de ANRSC pentru funcționare, cei 17 consilieri locali prezenți trebuie să voteze majorarea de tarif: «Avem o adresă de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în care se precizează că Vivani Salubritate nu are calitatea de operator (...) întrucât nu deține licență eliberată de această instituție. În același timp, avem Legea 51/2006 care ne spune că prestarea de servicii publice fără contract de delegare și fără licență ANRSC reprezintă contravenție. Am înțeles că, abia în 2017, Vivani a reușit într-un final să obțină și o autorizație de mediu... (...) Suntem puși să alegem astăzi între a lăsa gunoiul în stradă sau a vota niște proceduri care nu se supun niciunor legi...». Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi «pentru», unul «împotrivă» și 5 «abțineri». Deși anunțată, decizia de majorare a tarifului rămâne una surprinzătoare. Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul (expunere semnată de primarul Adrian Mocioniu!), majorarea impusă de Vivani nu este justificată: «Din verificarea documentelor transmise de către SC Vivani Salubritate SA-societate în reorganizare judiciară-rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, punând autoritatea publică locală în situația de a împovăra populația și agenții economici din municipiul Slobozia».

Vivani este protejată de sistem Situația cu care se confruntă municipalitatea slobozeană este una generală, extinsă la nivelul întregului județ. Reamintim că, în luna august a anului 2016, Vivani Salubritate a transmis o adresă autorităților locale și operatorilor de salubritate de pe raza județului prin care a anunțat majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor menajere la 72,4 lei per tonă. Decizia a determinat majorări de tarife în lanț la nivelul administrațiilor publice locale. Paradoxal, în aceeași perioadă, Consiliul Concurenței din România preciza, la solicitarea Primăriei Slobozia, că Vivani Salubritate funcționează ilegal! «Vivani nu deține licență eliberată de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru furnizarea serviciului public de depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat și nici nu deține contract de delegare a gestiunii activității de depozitare a deșeurilor municipale în Municipiul Slobozia. Mai mult, întreprinderea Vivani este în stare de insolvență!» se preciza în această adresă. De la momentul respectiv, în afara acestei noi majorări de tarif, nu s-a schimbat nimic. Vivani Salubritate nu deține nici acum o licență ANRSC care să-i permită depozitarea deșeurilor menajere contra-cost, autorizația de mediu nu a fost eliberată, procedura fiind în curs, iar majorarea de tarif la depozitare solicitată nu este fundamentată în niciun fel. În aceste condiții, decizia Consiliului Local Slobozia devine una iresponsabilă, iar justificările oferite irelevante.

autoritățile neagă evidența
Declarațiile autorităților privitoare la acest scandal public care afectează întreg județul sunt contradictorii. În vreme ce primarul Adrian Mocioniu susține public că Vivani funcționează ilegal, Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, susține că legea este respectată. «Vivani are autorizație de mediu pentru deșeuri nepericuloase! Licența ANRSC nu este necesară, în condițiile în care depozitul zonal de la Slobozia este unul privat... Prin urmare, firma poate colecta legal deșeurile menajere și poate impune orice preț dorește!» declară acesta. Declarațiile lui Laurențiu Ghiauru sunt dublate de cele ale prefectului Gigi Petre. Prezent la ședința Consiliului Local Slobozia, acesta a declarat: «Neexistând o relație contractuală între Vivani și Primărie sau Consiliul Local, nu pot fi constrânși în niciun fel... Și nu funcționează ilegal! Avem adresă de la ANRSC că nu trebuie licențiat, fiind operator privat. În privința autorizației de mediu... I s-a eliberat pe 8 mai 2017 și a solicitat prelungirea acestei autorizații pe 20 aprilie 2018. Procedura este în curs și Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM urmează ca până pe data de 8 mai să emită un punct de vedere în acest sens! Toate documentele sunt pe site-ul instituției. (...) Și, dacă nu sunt probleme, în 30 de zile va fi emisă autorizația conform legii!». Prefectul Gigi Petre a mai declarat că, în cazul în care apar probleme privind colectarea deșeurilor menajere de la populație, poate dispune «starea de alertă», procedură care va obliga Vivani Salubritate să depoziteze deșeurile menajere colectate de la populație.

dezastrul ecologic din Ialomița
Dincolo de speculațiile noastre și declarațiile oficiale pro și contra, decizia Vivani de majorare a tarifelor pentru deșeurile menajere a generat reacții în lanț. Incapabile să susțină majorările de tarif impuse, firmele de salubritate din județ, cu acordul tacit al autorităților locale, aruncă deșeurile menajere în gropile de gunoi «închise» acum 10 ani sau în altele noi, nesupravegheate în niciun fel. Este deja de notoritetate situația de la lacul Draga, de la Urziceni, dar situația este similară peste tot în Ialomița. În fotografia alăturată, un consilier local din Ciochina a surprins angajații firmei de salubritate aruncând deșeurile menajere colectate de la populație la platforma închisă acum 10 ani. «Gunoiul de la Ciochina strâns de ADIECO pentru care se PLĂTEȘTE RENUMITA TAXA ILEGALĂ nu ajunge la VIVANI și ajunge la platforma de la Ciochina situată pe islazul comunal!» comentează Mihai Călin în dreptul fotografiei postate pe un site de socializare. E una dintre sutele de dovezi pe care Garda de Mediu Ialomița nu le vede niciodată. Iar când este sesizată, nu le ia în considerare. Potrivit datelor oficiale, în Ialomița există acum peste 35 de ha de depozite de deșeuri menajere ilegale. În realitate, suprafața afectată ar putea fi de până la 4 ori mai mare și crește permanent!

Vivani vrea depozit de deșeuri periculoase
Conform datelor publice, la acest moment cele 3 celule de depozitare a deșeurilor nepericuloase ale Vivani Salubritate sunt ocupate în proporție de 98%! Firma a făcut demersuri pentru deschiderea unei a patra celule, însă operaționalizarea acesteia depinde de obținerea autorizației integrate de mediu. Informațiiile oficiale se suprapun însă pe altele mai vechi. La începutul anului în curs, Vivani Salubritate a anunțat public că intenționează să amenajeze un depozit de «deșeuri periculoase». Noul depozit presupune o investiție estimată la 5 milioane de euro. «Celula» va avea o suprafață de peste un hectar (10500 mp), respectiv 170 m lungime și 150 lățime, o adâncime de 3 metri și o înălțime a digului de 2,5 m. Aceasta va însemna un volum de deșeuri periculoase de 115000 mc și o capacitate de 241500 tone, la o densitate de 2,15 mc. La începutul anului, proiectul mai avea nevoie de un studiu de impact asupra mediului pentru a fi «în conformitate cu Strategia Națională de Depozitare a Gunoiului». Numai că noile reglementări ale UE nu agreează ideea construirii de noi depozite de deșeuri, indiferent de natura acestora. Soluția agreată este cea a construirii unei linii de sortare a deșeurilor, fapt care ar permite reciclarea lor în proporție de 90%. O astfel de investiție a fost finalizată anul acesta la Galați și va deveni operațională începând cu 2019. Consiliul Județean Ialomița deține și el un proiect similar, însă refuză să îl ia în calcul pentru că documentația a fost furnizată de către consilierii Opoziției. Majorările de tarife pentru deșeurile menajere din acest moment nu sunt cele finale. Începând cu anul 2019, taxa de depozitare la rampă va fi reintrodusă, iar valoarea ei va fi de 120 de lei pe tonă.

7 Mai 2018, 13:10 (2199 vizualizări - 2 comentarii)

Citiți și:
Administrația Mocioniu circulă într-un singur autobuz!
Bugetul Sloboziei, suplimentat cu 530 mii de lei
Hotărâri ale Consiliului Local Slobozia care afectează viața publică
Consiliul Local Slobozia a votat pentru blocarea investiției Vivani Salubritate

Comentariile cititorilor:


gogu:
(8 Mai 2018, 12:48)
Sa vina doamna Iancu sa faca ordine ca si-au luat-o astia in cap . La spital sa fie pusa o cadana de-a lui moraru sau mocioniu ca daca tot nu sunt competente macar sa arate bine la pacienti 
ionela:
(8 Mai 2018, 10:32)
Nea ziaristule, vezi ca SC Vivani Salubritate SA, incepind cu ianuarie 2018 este in reorganizare.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
18 Aug 2019
87 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Polițiștii din Ialomița caută un bărbat evadat din sediul Poliției Budești, județul Călărași

Polițiștii din Ialomița sunt în altertă, după ce un bărbat de 46 de ani, din județul Călărași, a evadat în cursul zilei de marți, 13 august 2019, din sediul Poliției Budești. Oamenii legii au instituit ...[citește_toată_știrea]

14 August 2019, 15:07
(433 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

13 August 2019, 19:15


Slobozia: Cercetat pentru «violență în familie»

Luni, 12 august a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie, de 39 de ani, din Slobozia, cu privire la faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 16:10
(439 vizualizări - 0 comentarii)


A fost înființată oficial Filiala PLUS Ialomița

Sâmbătă, 10 august 2019, în urma Convenției Județene PLUS Ialomița, care s-a desfășurat la Slobozia, a fost constituită oficial filiala PLUS Ialomița, alegându-se echipa de conducere a acesteia pentru următorii ...[citește_toată_știrea]

13 August 2019, 12:20
(561 vizualizări - 0 comentarii)


4

IPJ Ialomița: Amenzi de peste 250000 de lei, 32 de permise reținute

În perioada 9-11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice pe raza județului, precum și de prevenire și combatere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:25
(528 vizualizări - 0 comentarii)


5

Ialomița: Cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție

Duminică, 11 august a.c., polițiștii ialomițeni au fost sesizați cu privire la încălcarea a două ordine de protecție. În primul caz, un bărbat de 42 de ani, din Slobozia, a încălcat ordinul de protecție ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 14:20
(471 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Malu, Perieți și Lăcusteni

Un accident rutier s-a produs în localitatea Malu, evenimentul fiind înregistrat sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 22,00, când un pieton a fost acroșat de un autoturism. Victima, un bărbat de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:15
(558 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație la Slobozia și Fetești

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în data de sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orelor 11,30, pe un teren viran din Slobozia, Cartier Bora. Pentru stingerea flăcărilor au acționat pompierii de la ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:10
(434 vizualizări - 0 comentarii)


8

Slobozia: Bătrână găsită moartă în propria locuință

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de duminică spre luni, 11/12 august 2019, puțin trecut de miezul nopții, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei femei de 79 de ani, cunoscută ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 13:05
(566 vizualizări - 0 comentarii)


9

ISU Ialomița: «Marți, 13! Ghinionul poate fi prevenit!»

Superstițiile din popor spun că, atunci când data de 13 (număr cu ghinion) coincide cu o zi de marți (ziua celor 3 ceasuri rele), aceasta se consideră a fi o zi cu adevărat  ghinionistă. Tocmai de ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:50
(481 vizualizări - 0 comentarii)


10

DSVSA Ialomița: Controale pentru combaterea Pestei Porcine Africane

Pentru  prevenirea propagării Pestei Porcine Africane și în conformitate cu prevederi legale privind organizarea de acțiuni de control în trafic având ca obiectiv verificarea transporturilor de animale ...[citește_toată_știrea]

12 August 2019, 12:20
(469 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

9 August 2019, 19:10


12

anunț angajare

AMPA Agri Slobozia angajează
REPREZENTANT VÂNZĂRI
UTILAJE AGRICOLE

pentru zona Ialomița-Călărași
Relații la telefon 0723/251.698

9 August 2019, 16:35


Jilavele: Depistat la volanul unei mașini neînmatriculate

Joi, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe raza localității Jilavele, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din Urziceni. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:20
(718 vizualizări - 0 comentarii)


Maia: Lemne confiscate

Joi, 8 august a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au depistat, pe raza localității Maia,  doi bărbați, de 42 de ani, din județul Prahova, în timp ce descărcau material lemnos în dreptul ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:15
(687 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție de pictură «Naționali-Internaționali»

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher anunță susținerea unei noi expoziții de pictură, «Naționali-Internaționali», semnată de Eugen Raportoru. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 13 august ...[citește_toată_știrea]

9 August 2019, 15:10
(664 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Incendiu de vegetație în apropiere de A2

Miercuri, 7 august a.c., în jurul orelor 14,00, un incendiu de vegetație a izbucnit pe terenul aflat în imediata vecinătatea a Autostrăzii A2, pe terasamentul căii ferate, respectiv la km 156 în direcția ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 15:40
(682 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Urziceni: Razie de amploare a polițiștilor ialomițeni

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Urziceni, pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale. În cadrul activităților au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2019, 10:50
(750 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

IPJ Ialomița: Acțiune de prevenire a furturilor din autoturisme

Miercuri, 7 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu polițiștii de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Slobozia, au desfășurat ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 18:08
(854 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Surprinși în flagrant la furat

În noaptea de miercuri spre joi, 7/8 august a.c., în jurul orei 1,00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat în flagrant o femeie, de 30 de ani, și un minor de 13 ani ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:15
(811 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Moldoveni furt


Ialomița: Lemne confiscate

Marți, 6 august a.c., polițiștii de Ordine Publică, împreună cu specialiștii silvici au desfășurat mai multe controale pe drumurile publice și la punctele de lucru de pe raza județului pentru combaterea ...[citește_toată_știrea]

7 August 2019, 16:10
(790 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal între Stelnica și Fetești

În noaptea de 5/6 august a.c., pe DN3B, între localitățile Stelnica și Fetești s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ce un bărbat, de 45 de ani, din Fetești ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:10
(1237 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de informare la Tabăra Amara

Marți, 6 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Ialomița au desfășurat activități de informare a elevilor aflați în Tabăra Amara. În ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 18:05
(772 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: La volan cu un permis fals

Luni, 5 august a.c., polițiștii feteșteni au surprins în flagrant un bărbat, de 37 de ani, din Fetești, în timp ce conducea pe raza localității de domiciliu fără a deține permis de conducere. Șoferul a ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:55
(863 vizualizări - 0 comentarii)


Ordine de protecție emise de polițiștii ialomițeni

Marți, 6 august a.c., polițiștii alobozeni au emis două ordine de protecție provizorii pe numele a doi bărbați, de 29 și 30 de ani. În primul caz, polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele bărbatului ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:50
(815 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru depistarea transportatorilor neautorizați de persoane

În perioada 1-4 august a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au controlat 21291 autovehicule și 13 societăți comerciale în cadrul acțiunii pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:45
(744 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan și fără permis

În perioada 2-4 august a.c., trei bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 66 de ani, au fost depistați de polițiștii ialomițeni în timp ce conduceau autoturisme pe drumurile publice deși anterior consumaseră ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:40
(820 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Dosar penal pentru un fals taximetrist


Sâmbătă, 3 august a.c., polițiștii rutieri au depistat pe raza municipiului Fetești un bărbat, de 54 de ani, în timp ce conducea un autoturism în regim «taxi» pe raza localității de domiciliu. La ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:35
(877 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Ordin de protecție provizoriu

Sâmbătă, 3 august a.c., în jurul orelor 22,00, polițiștii slobozeni au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Slobozia sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «violență în familie». În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:30
(837 vizualizări - 0 comentarii)


Accident la Movilița

Duminică, 4 august a.c., în jurul orelor 16,30, pe raza localității Movilița s-a produs o coliziune între un autoturism și o autoutilitară. Pentru salvarea celor trei victime, un minor de 7 ani, un bărbat ...[citește_toată_știrea]

6 August 2019, 17:25
(823 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...