Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Administrația din Slobozia s-a predat

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Joi, 26 aprilie 2018,Consiliul Local Slobozia a aprobat un proiect de hotărâre prin care se majorează tarifele pentru colectarea deșeurilor menajere. Potrivit notei de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre, majorarea solicitată este justificată de «impunerea unui nou tarif pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul Zonal aparținând firmei Vivani Salubritate, (...) de la 72 lei/to la 99,92 lei/to» și a creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Conform calculelor administrației locale, majorarea de tarife va fi de 36%. Concret, pentru populație prețul va crește la 5,8 lei/persoană lunar, iar pentru agenții economici la 286,15 lei/to.

Vot împotriva evidenței Consiliul Local Slobozia a aprobat pentru a doua oară într-un singur an majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Necesitatea adoptării acestei decizii a fost justificată de către primarul Adrian Mocioniu. Acesta a declarat în plenul ședinței că, deși Vivani nu deține licență eliberată de ANRSC pentru funcționare, cei 17 consilieri locali prezenți trebuie să voteze majorarea de tarif: «Avem o adresă de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în care se precizează că Vivani Salubritate nu are calitatea de operator (...) întrucât nu deține licență eliberată de această instituție. În același timp, avem Legea 51/2006 care ne spune că prestarea de servicii publice fără contract de delegare și fără licență ANRSC reprezintă contravenție. Am înțeles că, abia în 2017, Vivani a reușit într-un final să obțină și o autorizație de mediu... (...) Suntem puși să alegem astăzi între a lăsa gunoiul în stradă sau a vota niște proceduri care nu se supun niciunor legi...». Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi «pentru», unul «împotrivă» și 5 «abțineri». Deși anunțată, decizia de majorare a tarifului rămâne una surprinzătoare. Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul (expunere semnată de primarul Adrian Mocioniu!), majorarea impusă de Vivani nu este justificată: «Din verificarea documentelor transmise de către SC Vivani Salubritate SA-societate în reorganizare judiciară-rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, punând autoritatea publică locală în situația de a împovăra populația și agenții economici din municipiul Slobozia».

Vivani este protejată de sistem Situația cu care se confruntă municipalitatea slobozeană este una generală, extinsă la nivelul întregului județ. Reamintim că, în luna august a anului 2016, Vivani Salubritate a transmis o adresă autorităților locale și operatorilor de salubritate de pe raza județului prin care a anunțat majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor menajere la 72,4 lei per tonă. Decizia a determinat majorări de tarife în lanț la nivelul administrațiilor publice locale. Paradoxal, în aceeași perioadă, Consiliul Concurenței din România preciza, la solicitarea Primăriei Slobozia, că Vivani Salubritate funcționează ilegal! «Vivani nu deține licență eliberată de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru furnizarea serviciului public de depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat și nici nu deține contract de delegare a gestiunii activității de depozitare a deșeurilor municipale în Municipiul Slobozia. Mai mult, întreprinderea Vivani este în stare de insolvență!» se preciza în această adresă. De la momentul respectiv, în afara acestei noi majorări de tarif, nu s-a schimbat nimic. Vivani Salubritate nu deține nici acum o licență ANRSC care să-i permită depozitarea deșeurilor menajere contra-cost, autorizația de mediu nu a fost eliberată, procedura fiind în curs, iar majorarea de tarif la depozitare solicitată nu este fundamentată în niciun fel. În aceste condiții, decizia Consiliului Local Slobozia devine una iresponsabilă, iar justificările oferite irelevante.

autoritățile neagă evidența
Declarațiile autorităților privitoare la acest scandal public care afectează întreg județul sunt contradictorii. În vreme ce primarul Adrian Mocioniu susține public că Vivani funcționează ilegal, Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, susține că legea este respectată. «Vivani are autorizație de mediu pentru deșeuri nepericuloase! Licența ANRSC nu este necesară, în condițiile în care depozitul zonal de la Slobozia este unul privat... Prin urmare, firma poate colecta legal deșeurile menajere și poate impune orice preț dorește!» declară acesta. Declarațiile lui Laurențiu Ghiauru sunt dublate de cele ale prefectului Gigi Petre. Prezent la ședința Consiliului Local Slobozia, acesta a declarat: «Neexistând o relație contractuală între Vivani și Primărie sau Consiliul Local, nu pot fi constrânși în niciun fel... Și nu funcționează ilegal! Avem adresă de la ANRSC că nu trebuie licențiat, fiind operator privat. În privința autorizației de mediu... I s-a eliberat pe 8 mai 2017 și a solicitat prelungirea acestei autorizații pe 20 aprilie 2018. Procedura este în curs și Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM urmează ca până pe data de 8 mai să emită un punct de vedere în acest sens! Toate documentele sunt pe site-ul instituției. (...) Și, dacă nu sunt probleme, în 30 de zile va fi emisă autorizația conform legii!». Prefectul Gigi Petre a mai declarat că, în cazul în care apar probleme privind colectarea deșeurilor menajere de la populație, poate dispune «starea de alertă», procedură care va obliga Vivani Salubritate să depoziteze deșeurile menajere colectate de la populație.

dezastrul ecologic din Ialomița
Dincolo de speculațiile noastre și declarațiile oficiale pro și contra, decizia Vivani de majorare a tarifelor pentru deșeurile menajere a generat reacții în lanț. Incapabile să susțină majorările de tarif impuse, firmele de salubritate din județ, cu acordul tacit al autorităților locale, aruncă deșeurile menajere în gropile de gunoi «închise» acum 10 ani sau în altele noi, nesupravegheate în niciun fel. Este deja de notoritetate situația de la lacul Draga, de la Urziceni, dar situația este similară peste tot în Ialomița. În fotografia alăturată, un consilier local din Ciochina a surprins angajații firmei de salubritate aruncând deșeurile menajere colectate de la populație la platforma închisă acum 10 ani. «Gunoiul de la Ciochina strâns de ADIECO pentru care se PLĂTEȘTE RENUMITA TAXA ILEGALĂ nu ajunge la VIVANI și ajunge la platforma de la Ciochina situată pe islazul comunal!» comentează Mihai Călin în dreptul fotografiei postate pe un site de socializare. E una dintre sutele de dovezi pe care Garda de Mediu Ialomița nu le vede niciodată. Iar când este sesizată, nu le ia în considerare. Potrivit datelor oficiale, în Ialomița există acum peste 35 de ha de depozite de deșeuri menajere ilegale. În realitate, suprafața afectată ar putea fi de până la 4 ori mai mare și crește permanent!

Vivani vrea depozit de deșeuri periculoase
Conform datelor publice, la acest moment cele 3 celule de depozitare a deșeurilor nepericuloase ale Vivani Salubritate sunt ocupate în proporție de 98%! Firma a făcut demersuri pentru deschiderea unei a patra celule, însă operaționalizarea acesteia depinde de obținerea autorizației integrate de mediu. Informațiiile oficiale se suprapun însă pe altele mai vechi. La începutul anului în curs, Vivani Salubritate a anunțat public că intenționează să amenajeze un depozit de «deșeuri periculoase». Noul depozit presupune o investiție estimată la 5 milioane de euro. «Celula» va avea o suprafață de peste un hectar (10500 mp), respectiv 170 m lungime și 150 lățime, o adâncime de 3 metri și o înălțime a digului de 2,5 m. Aceasta va însemna un volum de deșeuri periculoase de 115000 mc și o capacitate de 241500 tone, la o densitate de 2,15 mc. La începutul anului, proiectul mai avea nevoie de un studiu de impact asupra mediului pentru a fi «în conformitate cu Strategia Națională de Depozitare a Gunoiului». Numai că noile reglementări ale UE nu agreează ideea construirii de noi depozite de deșeuri, indiferent de natura acestora. Soluția agreată este cea a construirii unei linii de sortare a deșeurilor, fapt care ar permite reciclarea lor în proporție de 90%. O astfel de investiție a fost finalizată anul acesta la Galați și va deveni operațională începând cu 2019. Consiliul Județean Ialomița deține și el un proiect similar, însă refuză să îl ia în calcul pentru că documentația a fost furnizată de către consilierii Opoziției. Majorările de tarife pentru deșeurile menajere din acest moment nu sunt cele finale. Începând cu anul 2019, taxa de depozitare la rampă va fi reintrodusă, iar valoarea ei va fi de 120 de lei pe tonă.

7 Mai 2018, 13:10 (2492 vizualizări - 2 comentarii)

Citiți și:
Nota de plată a sensului giratoriu din Slobozia crește la 3,2 milioane de lei
Consiliul Local a aprobat bugetul Sloboziei pentru 2020
Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei
Bugetul Sloboziei, suplimentat cu 530 mii de lei
Consiliul Local Slobozia a votat pentru blocarea investiției Vivani Salubritate

Comentariile cititorilor:


gogu:
(8 Mai 2018, 12:48)
Sa vina doamna Iancu sa faca ordine ca si-au luat-o astia in cap . La spital sa fie pusa o cadana de-a lui moraru sau mocioniu ca daca tot nu sunt competente macar sa arate bine la pacienti 
ionela:
(8 Mai 2018, 10:32)
Nea ziaristule, vezi ca SC Vivani Salubritate SA, incepind cu ianuarie 2018 este in reorganizare.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 06 Apr 2020
268 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 63 de cazuri de infecție COVID-19

Numărul cazurilor de infecție COVID-19 este în creștere la nivelul județului Ialomița. Potrivit estimărilor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică, în Ialomița există 63 de cazuri confirmate pozitiv ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:15
(175 vizualizări - 0 comentarii)


Proiectil neexplodat, descoperit la Armășești

Lucrările agricole de primăvară scot la iveală elemente de muniție neexplodată. Astfel, un cetățean din comuna Armășești ce executa în cursul dimineții de luni, 6 aprilie a.c., săpături pe un teren de pe ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:10
(82 vizualizări - 0 comentarii)


Roșiori: Bătrân de 88 de ani, carbonizat în propria casă

În cursul nopții de duminică spre luni, 5/6 aprilie a.c., un incendiu a curmat viața unui bărbat de 88 de ani, din Roșiori. Alarma s-a dat în jurul orelor 21,30, când casa bătrânului a fost cuprinsă de ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:05
(69 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Roșiori incendiu


Firmă din Fetești, controlată de polițiști după ce ar fi vândut măști neconforme

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei un operator economic din Fetești care comercializa măști de protecție și mănuși ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:35
(88 vizualizări - 0 comentarii)


4

Ordine de protecție provizorii emise de polițiști la Slobozia și Axintele

Sâmbătă, 4 aprilie a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie, de 45 de ani, din Slobozia, ar fi fost agresată de concubinul său, un bărbat de 46 de ani. De asemenea ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:30
(82 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat, pe raza comunei Bărbulești, un tânăr de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism fără a poseda permis ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:25
(77 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 56 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 56 de persoane ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 13:10
(245 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

În cadrul unor acțiuni de amploare desfășurate sâmbătă, 4 aprilie a.c., între orele 14,00-22,00, pe raza orașului Țăndărei și a municipiului Slobozia, au fost constituite 20 de dispozitive de ordine și ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 11:15
(760 vizualizări - 1 comentariu)


8

Amara: Incendiu la o fermă de animale. Un bărbat a ars de viu!

Un incendiu puternic a curpins în seara zilei de sâmbătă, 4 aprilie 2020, o fermă de animale din localitatea Amara. Pompierii Detașamentului Slobozia s-au luptat mai bine de 3 ore să stingă flăcările. ...[citește_toată_știrea]

4 Aprilie 2020, 23:15
(422 vizualizări - 0 comentarii)


9

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 45 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 45 de persoane ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 13:10
(389 vizualizări - 3 comentarii)


10
Intervenții ale pompierilor ialomițeni

Intervenții ale pompierilor ialomițeni

La nivelul județului, pompierii militari ialomițeni au acționat pentru gestionarea a 13 intervenții destinate protecției comunității, din care 8 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență. Astfel ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 11:05
(129 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Detalii despre șomajul tehnic

Pentru a facilita accesul în ceea ce privește depunerea documentelor de către agenții economici care vor beneficia de prevederile art. XI din OUG nr. 30/2020, pentru modificarea și completarea unor acte ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 10:40
(149 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 37 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 37 de persoane ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:10
(381 vizualizări - 0 comentarii)


13

Ograda: Ordin de protecție emis pe numele unui bărbat care și-ar fi lovit concubina

Polițiștii ialomițeni au emis miercuri, 1 aprilie .a.c., un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 34 de ani, din comuna Ograda, care și-ar fi lovit concubina. Poliția Municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:05
(162 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan fără permis și amendați pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare

Joi, 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de bărbat de 48 de ani din orașul Amara. În urma verificărilor efectuate ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 12:40
(252 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Miercuri, 1 aprilie, a.c., în jurul orelor 13,10, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu produs la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Drăgoești. ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 10:20
(118 vizualizări - 0 comentarii)


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:40
(254 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Sancțiuni aplicate de peste 414000 de lei

Marți, 31 martie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au constatat 14 infracțiuni și au aplicat peste 250 de sancțiuni contravenționale. Valoarea ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:35
(156 vizualizări - 1 comentariu)


Roșiori: Fără permis și beat la volan

Marți, 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au oprit pentru control, pe DJ02, pe raza comunei Roșiori, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăgoești ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:30
(121 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația «Solidaritatea Sanitară» solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID-19 pentru toți salariații din spitalele ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:10
(106 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Cu mașina la plimbare, deși trebuia să stea autoizolat

Tot mai mulți ialomițeni sunt sancționați de polițiști întrucât nu respectă obligativitatea izolării la domiciliu, așa cum prevede Ordonanța Militară Nr. 3. Un tânăr de 20 de ani din Coșereni a fost prins ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:25
(264 vizualizări - 0 comentarii)


Căzănești: Reținut pentru 24 de ore pentru că și-a agresat fiică

Un bărbat de 46 de ani din Căzănești a fost reținut luni, 30 martie 2020, după ce a provocat un scandal monstru în familia sa. Acesta și-a lovit fiica, apoi și-a amenințat soția. Foarte revoltat, bărbatul ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:20
(346 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendiu de vegetație uscată pe raza localității Valea Ciorii.
Luni, 30 martie, a.c., în jurul orelor 13,20, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu de vegetație uscată ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 10:40
(229 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița atenționează asupra cumpărăturilor on-line

În contextul evoluției pandemiei de COVID -19 și a măsurilor de restricție dispuse de Guvernul României pe perioada instituirii stării de urgență, există posibilitatea creșterii numărului de persoane care ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 09:10
(290 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: 2245 de persoane sunt autoizolate la domiciliu

Reprezentanții Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița informează, printr-un comunicat de presă, faptul că la această oră, pe raza județului nostru, există 2245 de persoane ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:30
(318 vizualizări - 0 comentarii)


Medici pentru România: Suport on-line gratuit pentru pacienții cu boli cronice

Lansat în octombrie 2019, proiectul «Medici pentru România» vine în sprijinul pacienților cu boli cronice, în pandemie COVID-19. Pacienții cronici care nu se pot deplasa la cabinetele medicale, pot beneficia ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:20
(279 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Locuința unui localnic din comuna Axintele a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă, 28 martie 2020. La fața locului au intervenit pompierii din Urziceni, care au stins focul după aproximativ o oră și jumătate ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:10
(240 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Axintele incendiu


Gheorghe Lazăr: Dosar penal pentru conducere fără permis

Polițiștii din comuna Gheorghe Lazăr i-au întocmit dosar penal unui tânăr de 27 de ani, din comuna Bucu, pentru faptul că a condus pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Acesta a fost identificat ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:00
(209 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Polițiștii ialomițeni au desfășurat sâmbătă, 28 martie 2020, o acțiune preventivă pe raza municipiului Slobozia. Oamenii legii s-au deplasat în zona centrelor comerciale din oraș și au discutat cu cetățenii ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:50
(219 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Incendii de vegetație uscată

Peste 11 hectare de vegetație uscată au ars la sfârșitul săptămânii trecute. Pompierii ialomițeni au intervenit în zona localităților Bărbulești, Fierbinți Târg, Platonești și Bărcănești pentru a stinge ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:40
(141 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...