Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Administrația din Slobozia s-a predat

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Joi, 26 aprilie 2018,Consiliul Local Slobozia a aprobat un proiect de hotărâre prin care se majorează tarifele pentru colectarea deșeurilor menajere. Potrivit notei de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre, majorarea solicitată este justificată de «impunerea unui nou tarif pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul Zonal aparținând firmei Vivani Salubritate, (...) de la 72 lei/to la 99,92 lei/to» și a creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Conform calculelor administrației locale, majorarea de tarife va fi de 36%. Concret, pentru populație prețul va crește la 5,8 lei/persoană lunar, iar pentru agenții economici la 286,15 lei/to.

Vot împotriva evidenței Consiliul Local Slobozia a aprobat pentru a doua oară într-un singur an majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Necesitatea adoptării acestei decizii a fost justificată de către primarul Adrian Mocioniu. Acesta a declarat în plenul ședinței că, deși Vivani nu deține licență eliberată de ANRSC pentru funcționare, cei 17 consilieri locali prezenți trebuie să voteze majorarea de tarif: «Avem o adresă de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în care se precizează că Vivani Salubritate nu are calitatea de operator (...) întrucât nu deține licență eliberată de această instituție. În același timp, avem Legea 51/2006 care ne spune că prestarea de servicii publice fără contract de delegare și fără licență ANRSC reprezintă contravenție. Am înțeles că, abia în 2017, Vivani a reușit într-un final să obțină și o autorizație de mediu... (...) Suntem puși să alegem astăzi între a lăsa gunoiul în stradă sau a vota niște proceduri care nu se supun niciunor legi...». Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi «pentru», unul «împotrivă» și 5 «abțineri». Deși anunțată, decizia de majorare a tarifului rămâne una surprinzătoare. Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul (expunere semnată de primarul Adrian Mocioniu!), majorarea impusă de Vivani nu este justificată: «Din verificarea documentelor transmise de către SC Vivani Salubritate SA-societate în reorganizare judiciară-rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, punând autoritatea publică locală în situația de a împovăra populația și agenții economici din municipiul Slobozia».

Vivani este protejată de sistem Situația cu care se confruntă municipalitatea slobozeană este una generală, extinsă la nivelul întregului județ. Reamintim că, în luna august a anului 2016, Vivani Salubritate a transmis o adresă autorităților locale și operatorilor de salubritate de pe raza județului prin care a anunțat majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor menajere la 72,4 lei per tonă. Decizia a determinat majorări de tarife în lanț la nivelul administrațiilor publice locale. Paradoxal, în aceeași perioadă, Consiliul Concurenței din România preciza, la solicitarea Primăriei Slobozia, că Vivani Salubritate funcționează ilegal! «Vivani nu deține licență eliberată de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru furnizarea serviciului public de depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat și nici nu deține contract de delegare a gestiunii activității de depozitare a deșeurilor municipale în Municipiul Slobozia. Mai mult, întreprinderea Vivani este în stare de insolvență!» se preciza în această adresă. De la momentul respectiv, în afara acestei noi majorări de tarif, nu s-a schimbat nimic. Vivani Salubritate nu deține nici acum o licență ANRSC care să-i permită depozitarea deșeurilor menajere contra-cost, autorizația de mediu nu a fost eliberată, procedura fiind în curs, iar majorarea de tarif la depozitare solicitată nu este fundamentată în niciun fel. În aceste condiții, decizia Consiliului Local Slobozia devine una iresponsabilă, iar justificările oferite irelevante.

autoritățile neagă evidența
Declarațiile autorităților privitoare la acest scandal public care afectează întreg județul sunt contradictorii. În vreme ce primarul Adrian Mocioniu susține public că Vivani funcționează ilegal, Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, susține că legea este respectată. «Vivani are autorizație de mediu pentru deșeuri nepericuloase! Licența ANRSC nu este necesară, în condițiile în care depozitul zonal de la Slobozia este unul privat... Prin urmare, firma poate colecta legal deșeurile menajere și poate impune orice preț dorește!» declară acesta. Declarațiile lui Laurențiu Ghiauru sunt dublate de cele ale prefectului Gigi Petre. Prezent la ședința Consiliului Local Slobozia, acesta a declarat: «Neexistând o relație contractuală între Vivani și Primărie sau Consiliul Local, nu pot fi constrânși în niciun fel... Și nu funcționează ilegal! Avem adresă de la ANRSC că nu trebuie licențiat, fiind operator privat. În privința autorizației de mediu... I s-a eliberat pe 8 mai 2017 și a solicitat prelungirea acestei autorizații pe 20 aprilie 2018. Procedura este în curs și Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM urmează ca până pe data de 8 mai să emită un punct de vedere în acest sens! Toate documentele sunt pe site-ul instituției. (...) Și, dacă nu sunt probleme, în 30 de zile va fi emisă autorizația conform legii!». Prefectul Gigi Petre a mai declarat că, în cazul în care apar probleme privind colectarea deșeurilor menajere de la populație, poate dispune «starea de alertă», procedură care va obliga Vivani Salubritate să depoziteze deșeurile menajere colectate de la populație.

dezastrul ecologic din Ialomița
Dincolo de speculațiile noastre și declarațiile oficiale pro și contra, decizia Vivani de majorare a tarifelor pentru deșeurile menajere a generat reacții în lanț. Incapabile să susțină majorările de tarif impuse, firmele de salubritate din județ, cu acordul tacit al autorităților locale, aruncă deșeurile menajere în gropile de gunoi «închise» acum 10 ani sau în altele noi, nesupravegheate în niciun fel. Este deja de notoritetate situația de la lacul Draga, de la Urziceni, dar situația este similară peste tot în Ialomița. În fotografia alăturată, un consilier local din Ciochina a surprins angajații firmei de salubritate aruncând deșeurile menajere colectate de la populație la platforma închisă acum 10 ani. «Gunoiul de la Ciochina strâns de ADIECO pentru care se PLĂTEȘTE RENUMITA TAXA ILEGALĂ nu ajunge la VIVANI și ajunge la platforma de la Ciochina situată pe islazul comunal!» comentează Mihai Călin în dreptul fotografiei postate pe un site de socializare. E una dintre sutele de dovezi pe care Garda de Mediu Ialomița nu le vede niciodată. Iar când este sesizată, nu le ia în considerare. Potrivit datelor oficiale, în Ialomița există acum peste 35 de ha de depozite de deșeuri menajere ilegale. În realitate, suprafața afectată ar putea fi de până la 4 ori mai mare și crește permanent!

Vivani vrea depozit de deșeuri periculoase
Conform datelor publice, la acest moment cele 3 celule de depozitare a deșeurilor nepericuloase ale Vivani Salubritate sunt ocupate în proporție de 98%! Firma a făcut demersuri pentru deschiderea unei a patra celule, însă operaționalizarea acesteia depinde de obținerea autorizației integrate de mediu. Informațiiile oficiale se suprapun însă pe altele mai vechi. La începutul anului în curs, Vivani Salubritate a anunțat public că intenționează să amenajeze un depozit de «deșeuri periculoase». Noul depozit presupune o investiție estimată la 5 milioane de euro. «Celula» va avea o suprafață de peste un hectar (10500 mp), respectiv 170 m lungime și 150 lățime, o adâncime de 3 metri și o înălțime a digului de 2,5 m. Aceasta va însemna un volum de deșeuri periculoase de 115000 mc și o capacitate de 241500 tone, la o densitate de 2,15 mc. La începutul anului, proiectul mai avea nevoie de un studiu de impact asupra mediului pentru a fi «în conformitate cu Strategia Națională de Depozitare a Gunoiului». Numai că noile reglementări ale UE nu agreează ideea construirii de noi depozite de deșeuri, indiferent de natura acestora. Soluția agreată este cea a construirii unei linii de sortare a deșeurilor, fapt care ar permite reciclarea lor în proporție de 90%. O astfel de investiție a fost finalizată anul acesta la Galați și va deveni operațională începând cu 2019. Consiliul Județean Ialomița deține și el un proiect similar, însă refuză să îl ia în calcul pentru că documentația a fost furnizată de către consilierii Opoziției. Majorările de tarife pentru deșeurile menajere din acest moment nu sunt cele finale. Începând cu anul 2019, taxa de depozitare la rampă va fi reintrodusă, iar valoarea ei va fi de 120 de lei pe tonă.

7 Mai 2018, 13:10 (2601 vizualizări - 2 comentarii)

Citiți și:
Cântecul de lebădă al Consiliului Local Slobozia
Schimb de terenuri pentru finalizarea complexului comercial din «Pepinieră»
Nota de plată a sensului giratoriu din Slobozia crește la 3,2 milioane de lei
Bugetul Sloboziei, suplimentat cu 530 mii de lei
Consiliul Local Slobozia a votat pentru blocarea investiției Vivani Salubritate

Comentariile cititorilor:


gogu:
(8 Mai 2018, 12:48)
Sa vina doamna Iancu sa faca ordine ca si-au luat-o astia in cap . La spital sa fie pusa o cadana de-a lui moraru sau mocioniu ca daca tot nu sunt competente macar sa arate bine la pacienti 
ionela:
(8 Mai 2018, 10:32)
Nea ziaristule, vezi ca SC Vivani Salubritate SA, incepind cu ianuarie 2018 este in reorganizare.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
12 Iul 2020
242 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: 521 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Sâmbătă, 11 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 521, cu 7 cazuri mai mult față de ziua de vineri ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2020, 13:05
(117 vizualizări - 0 comentarii)


Marsilieni: A fost găsit ialomițeanul evadat din Penitenciarul Rahova

În seara zilei de vineri, 10 iulie 2020, polițiștii ialomițeni au reușit să-l identifice pe tânărul de 32 de ani care, în luna martie, a evadat din Penitenciarul Rahova. Acesta se afla pe un câmp din localitatea ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 20:20
(206 vizualizări - 2 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

10 Iulie 2020, 17:15


USR PLUS Ialomița susține strângerea de semnături on-line

Organizația USR PLUS Ialomița trage un puternic semnal de alarmă în ideea în care România se pregătește de Alegerile Locale care vor alea loc duminică, 27 septembrie 2020. Conform Legii 115/2015, fiecare ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 16:10
(88 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Reținut după ce a furat portofelul unei bătrâne

Un bărbat de 53 de ani, din Slobozia, a fost reținut pentru 24 de ore după ce a furat portofelul unei bătrâne de 71 de ani, plecată la cumpărături la un supermarket din oraș. Femeia a sesizat dispariția ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 16:05
(119 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 514 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 10 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 514, cu 11 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 13:05
(191 vizualizări - 0 comentarii)


Gura Ialomiței: Beat la volan, a derapat cu mașina

Un cetățean din Gura Ialomiței a sesizat joi dimineața, 9 iulie a.c., în jurul orei 3,00, faptul că un autoturism a derapat pe raza localității. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:25
(157 vizualizări - 0 comentarii)


Perieți: Arestat pentru «furt calificat»

Miercuri, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:20
(148 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Miercuri, 8 iulie a.c., în jurul orelor 22,00, polițiștii rutieri din Fetești au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani. În urma verificării în bazele de date, s-a ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:15
(131 vizualizări - 0 comentarii)


9
Razie la Bărbulești

Razie la Bărbulești

Peste 160 de efective ale Poliției și Jandarmeriei au descins în dimineața zilei de joi, 9 iulie a.c., în comuna Bărbulești, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, asigurarea climatului de ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:10
(166 vizualizări - 0 comentarii)


10

Grupul de Comunicare Strategică: 503 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 9 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 503, cu 39 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 13:05
(263 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 464 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 8 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 464, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 13:05
(327 vizualizări - 0 comentarii)


12

Fetești: Atenție, se oprește apa în Cartierul Buliga!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile ce deservește municipiul Fetești/Ialomița, RAJA Constanța va sista furnizarea apei, joi, 9 iulie ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 09:40
(136 vizualizări - 0 comentarii)


13
Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Evenimentul a fost semnalat de un lucrător al unei firme marți, 7 iulie a.c., în jurul orelor 15,25. În sprijinul bărbatului de 43 de ani s-au deplasat de urgență 3 echipaje de salvare de la Detașamentul ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 08:40
(202 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

7 Iulie 2020, 17:10


Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Pompierii din Urziceni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins două utilaje agricole, puse în funcțiune pe un câmp din zona localității Ion Roată. Cel mai probabil flăcările au izbucnit ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 16:05
(278 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo-Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu vijelii (ce vor atinge în anumite intervale viteze de 80-90 km/h), averse ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:55
(110 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența alcoolului

În urma unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii ialomițeni au identificat , pe raza localităților Rădulești, Slobozia și Țăndărei, 4 conducători auto care circulau pe drumurile publice ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:50
(159 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu la o casă din Movila

Incendiu la o casă din Movila

Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia și membrii serviciului voluntar cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru stingerea unui incendiu care ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:05
(132 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila incendiu


Grupul de Comunicare Strategică: 455 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 7 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 455, cu 11 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 13:05
(205 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Calendarul privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021 a fost reactualizat

În urma promulgării de către președintele României, Klaus Iohannis, a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 21:20
(308 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 iulie a.c., în jurul orei 9,30, polițiștii din Slobozia au oprit pentru control, pe raza localității Misleanu, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din aceeași localitate. În urma solicitării ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 16:10
(194 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 444 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 6 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 444, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de vineri, ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 13:05
(239 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiuni integrate pentru combaterea COVID-19

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, la nivelul județului Ialomița se vor desfășura acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2020, 08:20
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Șosele însângerate în județul Ialomița

Șosele însângerate în județul Ialomița

Zi neagră pe șoselele din Ialomița sâmbătă, 4 iulie 2020. Cinci persoane au fost rănite și una a murit în urma a 3 accidente rutiere, petrecute pe raza localităților Fetești, Coșereni și Misleanu. Cel mai ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2020, 12:15
(769 vizualizări - 5 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 440 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 3 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 440, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de joi, 2 ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 13:05
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis sau cu permise suspendate

Joi, 2 iulie a.c., în jurul orelor 15,00, polițiștii din Balaciu în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe raza de competență au oprit pentru control un autoturism condus de un ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 11:40
(243 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Pieton acroșat de un autoturism

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 18,00, ISU Ialomița a intervenit la un accident rutier în municipiul Slobozia, în care un autoturism a lovit un pieton. La locul evenimentului s-a deplasat de urgență ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:55
(272 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Vineri dimineață, 3 iulie a.c., în jurul orei 3,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o șiră de baloți din paie în gospodăria unui cetățean din Cartierul Vlașca ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:50
(180 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


Slobozia: A luat foc ghena de ventilație

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 16,00, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu produs la o ghenă Slobozia. Incendiul a fost stins operativ de ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:45
(222 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia incendiu


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...