Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Administrația din Slobozia s-a predat

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Joi, 26 aprilie 2018,Consiliul Local Slobozia a aprobat un proiect de hotărâre prin care se majorează tarifele pentru colectarea deșeurilor menajere. Potrivit notei de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre, majorarea solicitată este justificată de «impunerea unui nou tarif pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul Zonal aparținând firmei Vivani Salubritate, (...) de la 72 lei/to la 99,92 lei/to» și a creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Conform calculelor administrației locale, majorarea de tarife va fi de 36%. Concret, pentru populație prețul va crește la 5,8 lei/persoană lunar, iar pentru agenții economici la 286,15 lei/to.

Vot împotriva evidenței Consiliul Local Slobozia a aprobat pentru a doua oară într-un singur an majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Necesitatea adoptării acestei decizii a fost justificată de către primarul Adrian Mocioniu. Acesta a declarat în plenul ședinței că, deși Vivani nu deține licență eliberată de ANRSC pentru funcționare, cei 17 consilieri locali prezenți trebuie să voteze majorarea de tarif: «Avem o adresă de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în care se precizează că Vivani Salubritate nu are calitatea de operator (...) întrucât nu deține licență eliberată de această instituție. În același timp, avem Legea 51/2006 care ne spune că prestarea de servicii publice fără contract de delegare și fără licență ANRSC reprezintă contravenție. Am înțeles că, abia în 2017, Vivani a reușit într-un final să obțină și o autorizație de mediu... (...) Suntem puși să alegem astăzi între a lăsa gunoiul în stradă sau a vota niște proceduri care nu se supun niciunor legi...». Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi «pentru», unul «împotrivă» și 5 «abțineri». Deși anunțată, decizia de majorare a tarifului rămâne una surprinzătoare. Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul (expunere semnată de primarul Adrian Mocioniu!), majorarea impusă de Vivani nu este justificată: «Din verificarea documentelor transmise de către SC Vivani Salubritate SA-societate în reorganizare judiciară-rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, punând autoritatea publică locală în situația de a împovăra populația și agenții economici din municipiul Slobozia».

Vivani este protejată de sistem Situația cu care se confruntă municipalitatea slobozeană este una generală, extinsă la nivelul întregului județ. Reamintim că, în luna august a anului 2016, Vivani Salubritate a transmis o adresă autorităților locale și operatorilor de salubritate de pe raza județului prin care a anunțat majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor menajere la 72,4 lei per tonă. Decizia a determinat majorări de tarife în lanț la nivelul administrațiilor publice locale. Paradoxal, în aceeași perioadă, Consiliul Concurenței din România preciza, la solicitarea Primăriei Slobozia, că Vivani Salubritate funcționează ilegal! «Vivani nu deține licență eliberată de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru furnizarea serviciului public de depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat și nici nu deține contract de delegare a gestiunii activității de depozitare a deșeurilor municipale în Municipiul Slobozia. Mai mult, întreprinderea Vivani este în stare de insolvență!» se preciza în această adresă. De la momentul respectiv, în afara acestei noi majorări de tarif, nu s-a schimbat nimic. Vivani Salubritate nu deține nici acum o licență ANRSC care să-i permită depozitarea deșeurilor menajere contra-cost, autorizația de mediu nu a fost eliberată, procedura fiind în curs, iar majorarea de tarif la depozitare solicitată nu este fundamentată în niciun fel. În aceste condiții, decizia Consiliului Local Slobozia devine una iresponsabilă, iar justificările oferite irelevante.

autoritățile neagă evidența
Declarațiile autorităților privitoare la acest scandal public care afectează întreg județul sunt contradictorii. În vreme ce primarul Adrian Mocioniu susține public că Vivani funcționează ilegal, Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, susține că legea este respectată. «Vivani are autorizație de mediu pentru deșeuri nepericuloase! Licența ANRSC nu este necesară, în condițiile în care depozitul zonal de la Slobozia este unul privat... Prin urmare, firma poate colecta legal deșeurile menajere și poate impune orice preț dorește!» declară acesta. Declarațiile lui Laurențiu Ghiauru sunt dublate de cele ale prefectului Gigi Petre. Prezent la ședința Consiliului Local Slobozia, acesta a declarat: «Neexistând o relație contractuală între Vivani și Primărie sau Consiliul Local, nu pot fi constrânși în niciun fel... Și nu funcționează ilegal! Avem adresă de la ANRSC că nu trebuie licențiat, fiind operator privat. În privința autorizației de mediu... I s-a eliberat pe 8 mai 2017 și a solicitat prelungirea acestei autorizații pe 20 aprilie 2018. Procedura este în curs și Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM urmează ca până pe data de 8 mai să emită un punct de vedere în acest sens! Toate documentele sunt pe site-ul instituției. (...) Și, dacă nu sunt probleme, în 30 de zile va fi emisă autorizația conform legii!». Prefectul Gigi Petre a mai declarat că, în cazul în care apar probleme privind colectarea deșeurilor menajere de la populație, poate dispune «starea de alertă», procedură care va obliga Vivani Salubritate să depoziteze deșeurile menajere colectate de la populație.

dezastrul ecologic din Ialomița
Dincolo de speculațiile noastre și declarațiile oficiale pro și contra, decizia Vivani de majorare a tarifelor pentru deșeurile menajere a generat reacții în lanț. Incapabile să susțină majorările de tarif impuse, firmele de salubritate din județ, cu acordul tacit al autorităților locale, aruncă deșeurile menajere în gropile de gunoi «închise» acum 10 ani sau în altele noi, nesupravegheate în niciun fel. Este deja de notoritetate situația de la lacul Draga, de la Urziceni, dar situația este similară peste tot în Ialomița. În fotografia alăturată, un consilier local din Ciochina a surprins angajații firmei de salubritate aruncând deșeurile menajere colectate de la populație la platforma închisă acum 10 ani. «Gunoiul de la Ciochina strâns de ADIECO pentru care se PLĂTEȘTE RENUMITA TAXA ILEGALĂ nu ajunge la VIVANI și ajunge la platforma de la Ciochina situată pe islazul comunal!» comentează Mihai Călin în dreptul fotografiei postate pe un site de socializare. E una dintre sutele de dovezi pe care Garda de Mediu Ialomița nu le vede niciodată. Iar când este sesizată, nu le ia în considerare. Potrivit datelor oficiale, în Ialomița există acum peste 35 de ha de depozite de deșeuri menajere ilegale. În realitate, suprafața afectată ar putea fi de până la 4 ori mai mare și crește permanent!

Vivani vrea depozit de deșeuri periculoase
Conform datelor publice, la acest moment cele 3 celule de depozitare a deșeurilor nepericuloase ale Vivani Salubritate sunt ocupate în proporție de 98%! Firma a făcut demersuri pentru deschiderea unei a patra celule, însă operaționalizarea acesteia depinde de obținerea autorizației integrate de mediu. Informațiiile oficiale se suprapun însă pe altele mai vechi. La începutul anului în curs, Vivani Salubritate a anunțat public că intenționează să amenajeze un depozit de «deșeuri periculoase». Noul depozit presupune o investiție estimată la 5 milioane de euro. «Celula» va avea o suprafață de peste un hectar (10500 mp), respectiv 170 m lungime și 150 lățime, o adâncime de 3 metri și o înălțime a digului de 2,5 m. Aceasta va însemna un volum de deșeuri periculoase de 115000 mc și o capacitate de 241500 tone, la o densitate de 2,15 mc. La începutul anului, proiectul mai avea nevoie de un studiu de impact asupra mediului pentru a fi «în conformitate cu Strategia Națională de Depozitare a Gunoiului». Numai că noile reglementări ale UE nu agreează ideea construirii de noi depozite de deșeuri, indiferent de natura acestora. Soluția agreată este cea a construirii unei linii de sortare a deșeurilor, fapt care ar permite reciclarea lor în proporție de 90%. O astfel de investiție a fost finalizată anul acesta la Galați și va deveni operațională începând cu 2019. Consiliul Județean Ialomița deține și el un proiect similar, însă refuză să îl ia în calcul pentru că documentația a fost furnizată de către consilierii Opoziției. Majorările de tarife pentru deșeurile menajere din acest moment nu sunt cele finale. Începând cu anul 2019, taxa de depozitare la rampă va fi reintrodusă, iar valoarea ei va fi de 120 de lei pe tonă.

7 Mai 2018, 13:10 (2078 vizualizări - 2 comentarii)

Citiți și:
Consilierii locali ai Sloboziei au aprobat un proiect ilegal
Consiliul Local Slobozia a votat pentru blocarea investiției Vivani Salubritate
Consilierii locali ai Sloboziei au aprobat «Bugetul Sărăciei»
Criza deșeurilor menajere se amînă pentru toamna anului 2016

Comentariile cititorilor:


gogu:
(8 Mai 2018, 12:48)
Sa vina doamna Iancu sa faca ordine ca si-au luat-o astia in cap . La spital sa fie pusa o cadana de-a lui moraru sau mocioniu ca daca tot nu sunt competente macar sa arate bine la pacienti 
ionela:
(8 Mai 2018, 10:32)
Nea ziaristule, vezi ca SC Vivani Salubritate SA, incepind cu ianuarie 2018 este in reorganizare.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 19 Iun 2019
177 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

18 Iunie 2019, 17:55


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

18 Iunie 2019, 17:20


Festivitatea de premiere a elevilor olimpici și Cerc Pastoral la Parohia «Sfântul Dumitru» Slobozia

Vineri, 14 iunie 2019, la Parohia «Sfântul Dumitru» din Slobozia, în prezența preoților parohiilor din municipiu în frunte cu părintele inspector de religie Dragoș Stanciu, părintele protopop Ionuț Butu ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 17:15
(98 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Măsuri de siguranță pentru Examenele Naționale 2019

Marți, 18 iunie 2019, la nivel național, a început prima probă a Evaluării Naționale 2019, iar polițiștii ialomițeni acționează, până pe data de 29 iunie, pentru ca examenul,  susținut de absolvenții ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 17:05
(138 vizualizări - 0 comentarii)


4

Trei slobozeni, reținuți pentru «tâlhărie»

Polițiștii ialomițeni au depistat 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 24 și 33 de ani, după ce, la data de 10 iunie a.c., ar fi tâlhărit două persoane, pe raza municipiului Slobozia. Doi dintre aceștia ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 16:35
(103 vizualizări - 0 comentarii)


Elevii din Ialomița susțin Evaluarea Națională

Marți, 18 iunie 2019, elevii de clasa a VIII-a  susțin prima probă a Evaluării Naționale la disciplina Limba și Literatura Română. Datale Inspectoratului Școlar Județean arată că la acest examen s ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2019, 09:50
(143 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Cinci persoane grav rănite într-un accident rutier

Manasia: Cinci persoane grav rănite într-un accident rutier

Intervenție a pompierilor din Urziceni în zona localității Manasia. Militarii ISU au acordat primul ajutor în cazul unui accident rutier. Două autovehicule s-au ciocnit frontal, iar în urma impactului cinci ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2019, 20:25
(246 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Manasia accident


AJOFM Ialomița: În atenția absolvenților promoției 2019

Reamintim absolvenților instituțiilor de învățământ, faptul că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt așteptați să se înregistreze în evidențele AJOFM Ialomița pentru a beneficia de servicii personalizate ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:30
(669 vizualizări - 0 comentarii)


8

Motociclist autoaccidentat în apropiere de Urziceni

Marți, 11 iunie a.c., pe DN2, în apropiere de Urziceni, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane. Astfel, în timp ce un bărbat, de 25 de ani, conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:25
(732 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ion Roată: Depistat în trafic cu parfumuri contrafăcute

Marți, 11 iunie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat pe raza comunei Ion Roată, în habitaclul unui autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, parfumuri susceptibile de a fi contrafăcute. Astfel, parfumurile ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:20
(629 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Braconajul piscicol, în atenția polițiștilor

Polițiștii feteșteni au depistat pe raza localității un bărbat, de 48 de ani, care avea asupra sa o unealtă de pescuit tip monofilament cu o lungime de 60 metri. Unealta a fost confiscată de polițiști, ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:15
(522 vizualizări - 0 comentarii)


Programul casieriilor RAJA Constanța de Rusalii

RAJA Constanța aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în perioada Rusaliilor, dispeceratul, echipele de intervenție, dar și reprezentanții societății care asigură buna desfășurare a proceselor de alimentare ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2019, 17:10
(508 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: RAJA Constanța


12

Slobozia: Expoziție aniversară a sculptorului Mihai Marcu

Joi, 30 iunie 2019, începând cu orele 15,30, la Galeriile de Artă «Arcadia» din incinta Centrului Cultural UNESCO «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Sculptură-Mihai Marcu-80». Lucrări ...[citește_toată_știrea]

11 Iunie 2019, 16:25
(633 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: S-a înecat în Dunăre

Fetești: S-a înecat în Dunăre

Miercuri, 6 iunie a.c., în jurul orelor 19,30, un tânăr de 18 ani a dispărut în apa învolburată a Dunării în zona municipiului Fetești. Acesta a fost luat de curenți și nu a mai putut înota spre mal. Fratele ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:25
(948 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Dunăre înecat


Slobozia: Doi tineri, coborâți de pompieri de pe acoperișul unei clădiri

Vineri, 7 iunie a.c., în jurul orei 4,30, pompierii Detașamentului Slobozia s-au deplasat cu autoscara mecanică pentru a interveni la coborârea a două persoane, în vârstă de 23 ani, de pe acoperișul unei ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:20
(1181 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 10-14 iunie a.c., orele 8,00-16,30, E -Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparație la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:15
(1003 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Ultima zi a campaniei «Săptămâna Prevenirii Criminalității»

Vineri, 7 iunie a.c., a fost ultima zi a campaniei «Săptămâna prevenirii criminalității», zi dedicată siguranței rutiere. Polițiștii ialomițeni de la Rutieră au fost prezenți în școlile din județ unde au ...[citește_toată_știrea]

7 Iunie 2019, 17:10
(763 vizualizări - 0 comentarii)


Săveni: Probleme cu apa potabilă

Ploile din ultimele zile au afectat calitatea apei din localitatea Săveni. Analizele de laborator ale Direcției de Sănătate Publică Ialomița au arătat faptul că mai multe probe conțineau depășiri ale parametrilor ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:20
(969 vizualizări - 0 comentarii)


Doi bărbați din Amara, arestați pentru «viol»

Miercuri, 5 iunie a.c., pe raza localității Amara, polițiștii de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei privative de libertate de 6 și 7 ani, pentru doi bărbați de ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:15
(1331 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Amara viol arestare


IPJ Ialomița: «Săptămâna Prevenirii Criminalității», în școli

Miercuri, 5 iunie a.c., polițiștii din cadrul IPJ Ialomița au continuat campania «Săptămâna Prevenirii Criminalității», cu informații privind delincvența juvenilă și victimizarea minorilor. Astfel, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

6 Iunie 2019, 16:10
(883 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Violența în familie, în atenția polițiștilor

Marți, 4 iunie 2019, polițiștii ialomițeni au realizat o nouă acțiune în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității. Oamenii legii au prezentat publicului informații referitoare la violența domestică. ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 20:10
(1189 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Stingere focare de Pestă Porcină Africană la Axintele

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că în data de 31.05.2019 au fost stinse un număr de 3 focare de Pestă Porcină Africană declarate ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 19:05
(1011 vizualizări - 0 comentarii)


«Expoziția Absolvenților 2019», la Muzeul Agriculturii

Marți, 4 iunie a.c., de la orele 14,00, a fost vernisată expoziția absolvenților Liceului de Arte «Ionel Perlea» Slobozia. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Național al Agriculturii din România. ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 18:15
(1133 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Rata șomajulului, 5,01%

La sfârșitul lunii aprilie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4736 șomeri (din care 2072 femei), rata șomajului fiind ...[citește_toată_știrea]

4 Iunie 2019, 08:10
(1074 vizualizări - 0 comentarii)


Adâncata: Cod Roșu de inundații

Hidrologii au emis pentru zona Adâncata, din județul Ialomița, o avertizare Cod Portocaliu de inundații. Specialiștii atrag atenția că din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, există ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 22:03
(1563 vizualizări - 0 comentarii)


DIICOT: 13 percheziții și șase persoane arestate

Miercuri, 29 mai a.c., polițiștii specializați în Combatrea Criminalității Organizate din Ialomița și procurorii DIICOT, au efectuat 13 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:35
(1461 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intevalul 3-7 iunie a.c., orele 8,00-16,30, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cazua unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:15
(1452 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Ca urmare a atenționărilor meteorologice de instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial de ploi și grindină, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului ...[citește_toată_știrea]

31 Mai 2019, 16:05
(1397 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se întrerupe apa în Fetești Oraș!

Pentru remedierea unei avarii survenite la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

30 Mai 2019, 09:40
(1391 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Înșelat prin metoda «Șmen»

Metoda «Șmen» reprezintă solicitarea unor sume mari de bani de către persoane la diverse instituții, magazine sau chiar pe stradă. Astfel, marți, 28 mai a.c., pe raza unui magazin din localitatea Țăndărei ...[citește_toată_știrea]

29 Mai 2019, 17:20
(1824 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...