Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Administrația din Slobozia s-a predat

Dictatura Vivani scumpește tarifele pentru deșeurile menajere

Joi, 26 aprilie 2018,Consiliul Local Slobozia a aprobat un proiect de hotărâre prin care se majorează tarifele pentru colectarea deșeurilor menajere. Potrivit notei de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre, majorarea solicitată este justificată de «impunerea unui nou tarif pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul Zonal aparținând firmei Vivani Salubritate, (...) de la 72 lei/to la 99,92 lei/to» și a creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Conform calculelor administrației locale, majorarea de tarife va fi de 36%. Concret, pentru populație prețul va crește la 5,8 lei/persoană lunar, iar pentru agenții economici la 286,15 lei/to.

Vot împotriva evidenței Consiliul Local Slobozia a aprobat pentru a doua oară într-un singur an majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Necesitatea adoptării acestei decizii a fost justificată de către primarul Adrian Mocioniu. Acesta a declarat în plenul ședinței că, deși Vivani nu deține licență eliberată de ANRSC pentru funcționare, cei 17 consilieri locali prezenți trebuie să voteze majorarea de tarif: «Avem o adresă de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în care se precizează că Vivani Salubritate nu are calitatea de operator (...) întrucât nu deține licență eliberată de această instituție. În același timp, avem Legea 51/2006 care ne spune că prestarea de servicii publice fără contract de delegare și fără licență ANRSC reprezintă contravenție. Am înțeles că, abia în 2017, Vivani a reușit într-un final să obțină și o autorizație de mediu... (...) Suntem puși să alegem astăzi între a lăsa gunoiul în stradă sau a vota niște proceduri care nu se supun niciunor legi...». Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi «pentru», unul «împotrivă» și 5 «abțineri». Deși anunțată, decizia de majorare a tarifului rămâne una surprinzătoare. Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul (expunere semnată de primarul Adrian Mocioniu!), majorarea impusă de Vivani nu este justificată: «Din verificarea documentelor transmise de către SC Vivani Salubritate SA-societate în reorganizare judiciară-rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, punând autoritatea publică locală în situația de a împovăra populația și agenții economici din municipiul Slobozia».

Vivani este protejată de sistem Situația cu care se confruntă municipalitatea slobozeană este una generală, extinsă la nivelul întregului județ. Reamintim că, în luna august a anului 2016, Vivani Salubritate a transmis o adresă autorităților locale și operatorilor de salubritate de pe raza județului prin care a anunțat majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor menajere la 72,4 lei per tonă. Decizia a determinat majorări de tarife în lanț la nivelul administrațiilor publice locale. Paradoxal, în aceeași perioadă, Consiliul Concurenței din România preciza, la solicitarea Primăriei Slobozia, că Vivani Salubritate funcționează ilegal! «Vivani nu deține licență eliberată de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru furnizarea serviciului public de depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat și nici nu deține contract de delegare a gestiunii activității de depozitare a deșeurilor municipale în Municipiul Slobozia. Mai mult, întreprinderea Vivani este în stare de insolvență!» se preciza în această adresă. De la momentul respectiv, în afara acestei noi majorări de tarif, nu s-a schimbat nimic. Vivani Salubritate nu deține nici acum o licență ANRSC care să-i permită depozitarea deșeurilor menajere contra-cost, autorizația de mediu nu a fost eliberată, procedura fiind în curs, iar majorarea de tarif la depozitare solicitată nu este fundamentată în niciun fel. În aceste condiții, decizia Consiliului Local Slobozia devine una iresponsabilă, iar justificările oferite irelevante.

autoritățile neagă evidența
Declarațiile autorităților privitoare la acest scandal public care afectează întreg județul sunt contradictorii. În vreme ce primarul Adrian Mocioniu susține public că Vivani funcționează ilegal, Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, susține că legea este respectată. «Vivani are autorizație de mediu pentru deșeuri nepericuloase! Licența ANRSC nu este necesară, în condițiile în care depozitul zonal de la Slobozia este unul privat... Prin urmare, firma poate colecta legal deșeurile menajere și poate impune orice preț dorește!» declară acesta. Declarațiile lui Laurențiu Ghiauru sunt dublate de cele ale prefectului Gigi Petre. Prezent la ședința Consiliului Local Slobozia, acesta a declarat: «Neexistând o relație contractuală între Vivani și Primărie sau Consiliul Local, nu pot fi constrânși în niciun fel... Și nu funcționează ilegal! Avem adresă de la ANRSC că nu trebuie licențiat, fiind operator privat. În privința autorizației de mediu... I s-a eliberat pe 8 mai 2017 și a solicitat prelungirea acestei autorizații pe 20 aprilie 2018. Procedura este în curs și Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM urmează ca până pe data de 8 mai să emită un punct de vedere în acest sens! Toate documentele sunt pe site-ul instituției. (...) Și, dacă nu sunt probleme, în 30 de zile va fi emisă autorizația conform legii!». Prefectul Gigi Petre a mai declarat că, în cazul în care apar probleme privind colectarea deșeurilor menajere de la populație, poate dispune «starea de alertă», procedură care va obliga Vivani Salubritate să depoziteze deșeurile menajere colectate de la populație.

dezastrul ecologic din Ialomița
Dincolo de speculațiile noastre și declarațiile oficiale pro și contra, decizia Vivani de majorare a tarifelor pentru deșeurile menajere a generat reacții în lanț. Incapabile să susțină majorările de tarif impuse, firmele de salubritate din județ, cu acordul tacit al autorităților locale, aruncă deșeurile menajere în gropile de gunoi «închise» acum 10 ani sau în altele noi, nesupravegheate în niciun fel. Este deja de notoritetate situația de la lacul Draga, de la Urziceni, dar situația este similară peste tot în Ialomița. În fotografia alăturată, un consilier local din Ciochina a surprins angajații firmei de salubritate aruncând deșeurile menajere colectate de la populație la platforma închisă acum 10 ani. «Gunoiul de la Ciochina strâns de ADIECO pentru care se PLĂTEȘTE RENUMITA TAXA ILEGALĂ nu ajunge la VIVANI și ajunge la platforma de la Ciochina situată pe islazul comunal!» comentează Mihai Călin în dreptul fotografiei postate pe un site de socializare. E una dintre sutele de dovezi pe care Garda de Mediu Ialomița nu le vede niciodată. Iar când este sesizată, nu le ia în considerare. Potrivit datelor oficiale, în Ialomița există acum peste 35 de ha de depozite de deșeuri menajere ilegale. În realitate, suprafața afectată ar putea fi de până la 4 ori mai mare și crește permanent!

Vivani vrea depozit de deșeuri periculoase
Conform datelor publice, la acest moment cele 3 celule de depozitare a deșeurilor nepericuloase ale Vivani Salubritate sunt ocupate în proporție de 98%! Firma a făcut demersuri pentru deschiderea unei a patra celule, însă operaționalizarea acesteia depinde de obținerea autorizației integrate de mediu. Informațiiile oficiale se suprapun însă pe altele mai vechi. La începutul anului în curs, Vivani Salubritate a anunțat public că intenționează să amenajeze un depozit de «deșeuri periculoase». Noul depozit presupune o investiție estimată la 5 milioane de euro. «Celula» va avea o suprafață de peste un hectar (10500 mp), respectiv 170 m lungime și 150 lățime, o adâncime de 3 metri și o înălțime a digului de 2,5 m. Aceasta va însemna un volum de deșeuri periculoase de 115000 mc și o capacitate de 241500 tone, la o densitate de 2,15 mc. La începutul anului, proiectul mai avea nevoie de un studiu de impact asupra mediului pentru a fi «în conformitate cu Strategia Națională de Depozitare a Gunoiului». Numai că noile reglementări ale UE nu agreează ideea construirii de noi depozite de deșeuri, indiferent de natura acestora. Soluția agreată este cea a construirii unei linii de sortare a deșeurilor, fapt care ar permite reciclarea lor în proporție de 90%. O astfel de investiție a fost finalizată anul acesta la Galați și va deveni operațională începând cu 2019. Consiliul Județean Ialomița deține și el un proiect similar, însă refuză să îl ia în calcul pentru că documentația a fost furnizată de către consilierii Opoziției. Majorările de tarife pentru deșeurile menajere din acest moment nu sunt cele finale. Începând cu anul 2019, taxa de depozitare la rampă va fi reintrodusă, iar valoarea ei va fi de 120 de lei pe tonă.

7 Mai 2018, 13:10 (2325 vizualizări - 2 comentarii)

Citiți și:
Consiliul Local Slobozia preia controlul asupra Primăriei
Un consilier local PSD a obținut interzicerea filmării ședințelor de Consiliu Local de către slobozeni!
Propunere de majorare a tarifelor pentru măturatul stradal
Bugetul Sloboziei, suplimentat cu 530 mii de lei
Consiliul Local Slobozia a votat pentru blocarea investiției Vivani Salubritate

Comentariile cititorilor:


gogu:
(8 Mai 2018, 12:48)
Sa vina doamna Iancu sa faca ordine ca si-au luat-o astia in cap . La spital sa fie pusa o cadana de-a lui moraru sau mocioniu ca daca tot nu sunt competente macar sa arate bine la pacienti 
ionela:
(8 Mai 2018, 10:32)
Nea ziaristule, vezi ca SC Vivani Salubritate SA, incepind cu ianuarie 2018 este in reorganizare.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 11 Dec 2019
153 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

10 Decembrie 2019, 17:40


Manasia: Tânăr de 17 ani, reținut de polițiști după ce a furat o mașină și a condus beat la volan

Un tânăr de 17 ani, din județul Buzău, a fost reținut de polițiștii ialomițeni după ce a furat un autoturism staționat în localitatea Manasia, pe care ulterior l-a condus sub influența băuturilor alcoolice ...[citește_toată_știrea]

10 Decembrie 2019, 16:50
(68 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Evenimente dedicate memoriei muzicianului Ionel Perlea

Anul acesta, pe data de 13 decembrie, se împlinesc 119 ani de la naștererea dirijorului ialomițean Ionel Perlea. Pentru a marca acest eveniment, reprezentanții Centrului Cultural din Slobozia, al cărui ...[citește_toată_știrea]

10 Decembrie 2019, 16:35
(65 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Și-au pierdut viața sub roțile mașinilor

Luni, 9 decembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere produse pe raza județului, soldate cu decesul a două persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orelor 12, ...[citește_toată_știrea]

10 Decembrie 2019, 16:20
(132 vizualizări - 0 comentarii)


4

ANOFM a împlinit 21 de ani de activitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a împlinit marți, 10 decembrie 2019, 21 de ani de activitate. ANOFM funcționează sub autoritatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și are rolul ...[citește_toată_știrea]

10 Decembrie 2019, 16:05
(58 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiști noi la IPJ Ialomița

Polițiști noi la IPJ Ialomița

44 de absolvenți ai unităților de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne își încep cariera de polițist la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița. Cei 44 de absolvenți ai unităților de învățământ ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 16:55
(194 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Pește confiscat de polițiști

Ialomița: Pește confiscat de polițiști

Peste 500 de kilograme de pește din speciile crap și fitofag precum și setci și unelte de pescuit au fost confiscate de polițiștii ialomițeni. Sâmbătă, 7 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 16:35
(152 vizualizări - 1 comentariu)


Șofer din Amara, urmărit din polițiști

Vineri, 6 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Amara, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au procedat la efectuarea semnalelor de oprire unui conducător auto ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 16:20
(109 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 6 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție nr. 4 Coșereni au depistat un bărbat, de 45 de ani, din comuna Roșiori, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, aflându ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 16:15
(86 vizualizări - 0 comentarii)


9

Incendiu la Păltinișu

Sâmbătă, 7 decembrie 2019, în jurul orei 2,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească din localitatea Perieți-sat Păltinișu. La fața locului ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 11:35
(84 vizualizări - 0 comentarii)


10

AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,30%

La sfârșitul lunii octombrie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4023 șomeri (din care 1840 femei), rata șomajului fiind de 4,30%, cu 0,97% sub ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 09:40
(80 vizualizări - 0 comentarii)


Moș Nicolae a sosit la Centrul de Copii din Urziceni

Moș Nicolae a sosit la Centrul de Copii din Urziceni

Vineri, 6 decembrie 2019, copiii aflați în Complexul de Servicii Sociale Urziceni au avut o frumoasă surpriză. Momentul a fost plănuit de parintele Bogdan Ionuț Stancu, parohul Catedralei din Urziceni, ...[citește_toată_știrea]

9 Decembrie 2019, 08:10
(103 vizualizări - 0 comentarii)


12

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

6 Decembrie 2019, 19:05


Traian: Polițiștii ialomițeni, în rolul lui Moș Nicolae

Moș Nicolae a venit cu autospeciala de poliție la un copil de numai 10 luni, din localitatea Traian, abandonat de mamă la naștere. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au fost joi, 5 decembrie ...[citește_toată_știrea]

6 Decembrie 2019, 13:40
(267 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Din inimă pentru inimă-daruri de Moș Nicolae»

Protopopiatul Slobozia: «Din inimă pentru inimă-daruri de Moș Nicolae»

Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot» din Slobozia, a desfășurat joi, 5 decembrie 2019, activitatea «Din inimă pentru inimă-daruri de Moș Nicolae». Micii creștini ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 13:20
(187 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: Pește confiscat

Movilița: Pește confiscat

65 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 41 de ani, care transporta pe raza comunei Movilița pește fără documente ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 09:50
(243 vizualizări - 1 comentariu)


Polițiștii ialomițeni au donat sânge

Polițiștii ialomițeni au donat sânge

Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița a inițiat o campanie internă de donare voluntară de sânge, ca un demers de salvare de vieți omenești, prin sprijinirea eforturilor de refacere a rezervei de ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 09:35
(190 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița atenționează: Sunt active 17 focare de pestă porcină africană!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populației cu Trichinella spiralis (Trichineloză), aduce la cunoștința consumatorilor ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 09:10
(308 vizualizări - 1 comentariu)


Accident la Gârbovi

Un accident rutier s-a produs în localitatea Gârbovi, pe DJ 203B. Evenimentul a fost înregistrat marți, 3  decembrie a.c., în jurul orelor 19,20, un autoturism părăsind partea carosabilă și acroșând ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 08:35
(238 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi accident


Fetești: Bărbat găsit mort în propriul apartament

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul zilei de marți, 3 decembrie 2019, în jurul orelor 15,10, pentru asigurarea accesului în apartamentul unui bărbat, de 48 de ani. Pompierii de la Stația de ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 08:15
(274 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Avarie la conducta principală de alimentare cu apă

Pentru remedierea unei avarii pe conducta principală de alimentare cu apă de pe strada Veșniciei, din orașul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, miercuri, 4 decembrie ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2019, 08:05
(217 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Liceul Tehnologic Special «Ion Teodorescu» a serbat Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

Marți, 3 decembrie 2019, cei 140 de elevi ai Liceului Tehnologic Special «Ion Teodorescu» din Slobozia au marcat printr-o serbare Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În cadrul ceremoniei ...[citește_toată_știrea]

3 Decembrie 2019, 16:25
(304 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Copil posibil înecat în Borcea

Încă de duminică, 1 decembrie 2019, salvatorii de la Stația de pompieri Fetești, la solicitarea forțelor de Poliție, au intervenit pentru căutarea unui minor dispărut în zona pontonului din comuna Bordușani ...[citește_toată_știrea]

3 Decembrie 2019, 08:20
(252 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Minor dispărut fără urmă

Bordușani: Minor dispărut fără urmă

Polițiștii ialomițeni desfășoară activități de căutare a unui minor de 13 ani, Costel Cătălin Ioniță. Joi, 28 noiembrie 2019, băiatul a plecat de la domiciliul unchiului său din comuna ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:45
(434 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Manifestări dedicate «Zilei Naționale a României»

Spectacole de muzică folclorică și tradiționala paradă militară sunt principalele evenimente care se vor desfășura la Slobozia cu ocazia «Zilei Naționale a României». Manifestările debutează la ora 11, ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:40
(451 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Urziceni, arestat pentru «infracțiuni la regimul rutier»

Un bărbat de 59 de ani, din Urziceni, care se sustrăgea executării unei pedepse de 7 luni închisoare a fost indentificat de polițiști și încarcerat. Acesta a fost condamnat definitiv, printr-o sentință ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:35
(318 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni arestare


Ialomița: Campanie de donare susținută de preoți

Preoții din 4 localități ialomițene, respectiv Iazu, Valea Ciorii, Scânteia și Murgeanca, au participat marți, 26 noiembrie 2019, la o campanie de donare de sânge, organizată de Centrul Județean de Transfuzie ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:30
(326 vizualizări - 1 comentariu)


Jandarmii și polițiștii ialomițeni, la datorie de «Ziua Națională a României»

Manifestările organizate în județul Ialomița cu ocazia Zilei Naționale a României vor fi supravegheate de jandarmi. Astfel, efectivele de intervenție ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița vor ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:25
(233 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de 61 mii de lei aplicate de polițiști

În urma unei acțiuni a polițiștilor ialomițeni privind abaterile de la regimul rutier, oamenii legii au aplicat sancțiuni contravenționale de 61 mii de lei. De asemenea, au fost reținute 10 permise de conducere ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:20
(335 vizualizări - 0 comentarii)


O bătrână de 73 de ani din Jilavele a dispărut de la domiciliu

Polițiștii ialomițeni caută o bătrână de 73 de ani care a dispărut de la domiciliul din localitatea Jilavele. Rudele femeii spun că în data de 26 noiembrie 2019 aceasta a plecat de acasă și nu a mai revenit ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2019, 17:15
(254 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...