Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Slobozia a declarat război firmei Vivani Salubritate

Groapa de deșeuri periculoase inflamenază spiritele

Slobozia a declarat război firmei Vivani Salubritate

Decizia firmei Vivani Salubritate de a extinde depozitul de deșeuri periculoase din cadrul Depozitului Zonal a generat o reacție fără precedent. Joi, 17 mai 2018, în cadrul unei dezbateri publice, autoritățile slobozene au respins categoric solicitarea reprezentanților Vivani. Poziția oficială a autorităților a fost dublată de opoziția deschisă a slobozenilor prezenți la dezbaterea publică. Problema va fi tranșată în două săptămâni de către Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, care urmează să transmită un punct de vedere oficial privitor la legalitatea cererii.

Reacție fără precedent Joi, 17 mai a.c, după o campanie intensă de mobilizare pe grupurile de socializare locale, circa 30 de slobozeni au fost prezenți la dezbaterea publică obligatorie a raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul «Construire depozit deșeuri periculoase, Celula 2», propus a fi amplasat în Slobozia, în cadrul Depozitului Zonal deținut de Vivani Salubritate SA. Întâlnirea a durat două ore, timp în care cei prezenți au protestat public împotriva intenției formulate de firmă de a extinde capacitatea de depozitare a celulelor de deșeuri periculoase. Dezbaterea a fost mediată de către Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița. Acesta a declarat în cadrul întâlnirii că obiecțiile formulate de către cei prezenți vor face obiectul unui raport la care Vivani Salubritate va fi obligat să răspundă în 20 de zile, potrivit legii: «Toate aceste obiecțiuni vor fi transmise către Vivani Salubritate în vederea formulării unor soluții legale. În calitate de director al APM pot primi oameni în audiență, iar aceștia pot formula orice obiecție. Prin urmare, îi invit pe toți cei interesați să mă caute pentru a solicita și primi informați privitoare la problemele de mediu cu care se confruntă!».

Oficial, primarul Sloboziei se opune Cel mai vehement contestatar al investiției a fost primarul Adrian Mocioniu. Acesta a formulat un punct de vedere oficial pe care a insistat să-l facă public în cadrul dezbaterii. «Apreciem că la acest moment sunt foarte multe necunoscute cu privire la impactul acestei investiții asupra mediului și populației... Drept urmare, ne exprimăm poziția fermă împotriva acestui demers și nu putem susține o eventuală decizie a APM pentru emiterea acordului de mediu în vederea realizării obiectivului (...) care ar putea aduce grave deservicii cetățenilor din municipiul Slobozia, dar și localităților limitrofe acestui depozit!». Poziția publică a primarului Adrian Mocioniu rămâne însă una neverosimilă. Potrivit unor surse administrative apropiate domniei sale, miza sa este una electorală. De altfel, această miză transpare involuntar și din declarațiile făcute liber în cadrul întâlnirii. «Vreți să scot 30000 de slobozeni în stradă? Să strângem semnături?» a amenințat retoric Adrian Mocioniu reprezentanții firmei Vivani Salubritate.

Vivani merge mai departe Dezbaterea publică de joi este prima dintr-un șir de dezbateri publice obligatorii care preced construcția efectivă a unei noi celule de deșeuri periculoase în cadrul Depozitului Zonal Vivani. Reprezentanții firmei au precizat în cadrul acestei prime întâlniri că obiecțiile formulate de către toți cei prezenți vor primi răspuns în termenul legal de 20 de zile și că autoritățile nu au niciun motiv pentru a respinge solicitarea de eliberare a unui nou certificat de urbanism. «Investiția aceasta este prevăzută în planul de reorganizare al firmei. Prin urmare este legală și aprobată de către creditori! Este un plan fezabil, iar o dovadă în acest sens o reprezintă faptul că, ulterior, planul a fost aprobat și de către instanță. (...) Primăria Slobozia nu are niciun motiv să refuze reînnoirea certificatului de urbanism pentru că acesta este identic cu cel aprobat anul trecut, în luna martie... Toți cei interesați de raportul nostru îl pot consulta pe site-ul instituției sau la sediul firmei! Prin urmare, considerăm că ne-am îndeplinit toate obligațiile legale care decurg din acest demers și ne conformăm termenelor prevăzute de legislație pentru a demara această investiție!» a declarat avocatul firmei, Ioana Manea.

Ne inflamăm degeaba!
Vivani are o groapă de deșeuri periculoase la Slobozia
Dincolo de declarațiile panicarde, de confiscarea electorală a subiectului, de manipularea presei pro sau contra și de «convingerile ecologice» ale fiecărui slobozean, realitatea e una singură: Vivani Salubritate are deja o groapă de deșeuri periculoase la Slobozia. De asemenea, firma are un incinerator care poate arde aceste deșeuri periculoase. Și, ce e mai important, face toate demersurile LEGALE pentru a putea construi o nouă celulă de deșeuri periculoase!
Un an de la prima intenție Ziarul nostru a publicat primele informații privind extinderea gropii de deșeuri periculoase din cadrul Depozitului Zonal  la sfârșitul anului trecut. Procedura de autorizare a fost declanșată în luna martie 2017, însă timp de mai bine de un an Vivani Salubritate SA nu a putut face dovada că respectă legislația privind protecția mediului. Din documentația depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, rezultă faptul că «Celula 2 este un depozit de sine stătător și va funcționa în cadrul Depozitului Zonal». «Celula 2» va avea o suprafață de peste un hectar (10500 mp), respectiv 170 m lungime și 150 lățime, o adâncime de 3 metri și o înălțime a digului de 2,5 m. Aceasta va însemna un volum de deșeuri periculoase de 115000 mc și o capacitate de 241500 tone, la o densitate de 2,15 mc. Vivani Salubritate SA a estimat investiția la o valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
Depozitele de deșeuri periculoase sunt legale Vivani Salubritate deține încă de la înființare un depozit de deșeuri periculoase. În luna aprilie a anului 2018, firma și-a reînnoit autorizația de mediu pentru acest depozit care are o capacitate de 10500 mp și «o capacitate disponibilă de depozitare deșeuri periculoase de 20000 mc, 40000 tone, la o densitate medie=2t/mc». Prin urmare, firma depozitează legal aceste deșeuri de aproape 10 ani. Iar atunci când incineratorul nu este defect sau nu explodează (n.red.: așa cum s-a întâmplat în 2012) aceste deșeuri sunt arse. Legal! Iar această realitate demonstrează că un depozit de deșeuri periculoase nu reprezintă un pericol iminent pentru populație, dacă cel care-l operează respectă procedurile de tratare și eliminare finală a deșeurilor. Ba, dimpotrivă, administrat corect, el produce mai puține pagube mediului. În plus, existența lui poate genera locuri de muncă, taxe și impozite suplimentare la nivelul județului, condiții stricte de supraveghere, depozitare și neutralizare a deșeurilor, etc. În aceste condiții, adevărata problemă nu o reprezintă intenția de a construi o nouă celulă, ci contextul legal și socio-economic în care este ea promovată.
Vivani este o firmă toxică Potrivit informațiilor publice existente, prima problemă cu care se confruntă Vivani Salubritate în acest moment e aceea că se află în insolvență. Practic, tot grupul de firme din cadrul căruia face parte societatea se îndreaptă către faliment. Numai în cazul SC Vivani Salubritate se vehiculează o cifră a datoriilor de 12,5 milioane de euro și un număr de 77 de creditori, inclusiv salariații. O a doua problemă majoră o reprezintă lipsa unui certificat de urbanism valid pentru continuarea procedurilor de autorizare din partea APM Ialomița. Certificatul a fost emis (tot sub semnătura primarului Adrian Mocioniu!) în luna martie a anului 2017 și a expirat după un an. Legal, Primăria Slobozia nu poate refuza justificat emiterea unui nou certificat de urbanism. A treia problemă o reprezintă faptul că Vivani Salubritate nu deține licență de funcționare eliberată de ANRSC. Și, în sfârșit (dar nu în ultimul rând), Vivani deține o poziție de monopol pe piața deșeurilor menajere din Ialomița prin Depozitul Zonal. Reamintim că, din acestă poziție, Vivani Salubritate a impus, în numai 2 ani, dublarea tarifelor de depozitare, ajungându-se în acest moment la 99,92 lei per tonă!

29 Mai 2018, 11:05 (3156 vizualizări - 7 comentarii)

Citiți și:
Bomba cu ceas de la Vivani ticăie: Groapa de gunoi a Sloboziei a luat foc!
Vivani, acuzată public de încălcarea legislației privind mediul
«Groapa de deșeuri periculoase reprezintă un pericol pentru mediu și cetățeni!»
Consiliul Local Slobozia a votat pentru blocarea investiției Vivani Salubritate

Comentariile cititorilor:


Agricultorul:
(5 August 2018, 22:15)
Vorbim de teren agricol, clasa de fertilitate I sau II care se transforma in groapa de gunoi !

Definitie: Deșeurile gestionate pot fi atât solide, cât și lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți (de exemplu radioactive) !

Certificat de urbanism:
- S.C. VIVANI SALUBRITATE S.A. nr. 21743 din 2018-06-08
SLOBOZIA CONSTRUIRE DEPOZIT DESEURI PERICULOASE CELULA 2 TARLAUA 327/4, PARCELA 11


Ionel:
(2 Iunie 2018, 08:06)
@Vali - nu e vorba de depozitul de gunoi menajer, ci pentru DESEURI PERICULOASE. Se aduc din toata Europa si se incinereaza la noi, reziduurile urmand a fi depozitate in noua celula care se doreste a fi construita. Deci, DESEURI PERICULOASE.
cetatean:
(1 Iunie 2018, 23:23)
Si cu mirosul insuportabil de la fabrica de mancare pt caini,de la ciulnita nu se poate face nimic.miroare ca politica,a hoit
Vali:
(31 Mai 2018, 23:17)
Ionel, dacă se închide depozitul de la Slobozia unde ducem gunoiul? La Constanța sa plătim de 5 ori mai mult ca acum? Sau poate are mata mare loc în gradina.
plătitor de taxe:
(31 Mai 2018, 11:18)
ATENȚIE!   Sindromul Sinești, s-a mutat la Slobozia. În cimitirul Bora, sunt șmecheri care vănd budonul de 10 litrii cu apă de la pompă cu 2,50 lei. Defapt, în cimitir sunt pompe pentru apă, de unde doritorii își procură apă de mai stropec florile plantete pe morminte etc. ȘMECHERII au luat rozeta pompelor respective și pândesc doritorii de apă. Ai pompă, dar nu ai cu ce-i da drumul la apă. PE ACESTĂ CALE, FAC APEL LA ORGANELE DE CONTROL, POLIȚIE, PRIMARIE, șă ia atitudine și să estompeze acestă tâlharie.
eu:
(30 Mai 2018, 10:24)
Mai ziaristule, tu stii ca niste firme care au fost in insolventa si au trecut in reorganizare, conform hotaririi instantei pe baza unor programe serioase de reorganizare, se indreapta spre faliment? Ce -ar fi sa platesti tu niste daune de imagine si sa te apuci de citit lg. 85/2006.
Ionel:
(29 Mai 2018, 17:18)
Noul depozit de deseuri periculoase trebuie oprit! Slobozia NU trebuie sa devina CERNOBIL!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 16 Sep 2019
188 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Grav accident de circulație produs în seara zilei de vineri, 13 septembrie 2019, la ieșirea din Slobozia către Constanța. Trei persoane au fost grav rănite, în urma impactului a două mașini. La fața locului ...[citește_toată_știrea]

13 Septembrie 2019, 18:20
(2002 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


ISU Ialomița: 13 Septembrie-«ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA»

În luna iunie a anului 1848 unda de șoc revoluționară din Franța s-a propagat rapid în Țara Românească. După 3 luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:45
(166 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

Polițiștii ialomițeni, însoțiți de reprezentanți ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat activități informativ-preventive în școlile de pe raza județului, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:10
(187 vizualizări - 0 comentarii)


3

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

10 Septembrie 2019, 17:10


4
DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

Noua epidemie de Pestă Porcină Africană aduce și sancțiuni pentru crescătorii de animale din Ialomița. În ultimele săptămâni, au fost aplicate amenzi de peste 30 mii de lei din cauza nerespectării măsurilor ...[citește_toată_știrea]

10 Septembrie 2019, 17:05
(313 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

Peste 180 de polițiști au fost în misiune, în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din județul Ialomița, pentru un început în siguranță al noului an școlar. Polițiștii prezenți la festivitățile specifice ...[citește_toată_știrea]

9 Septembrie 2019, 16:20
(250 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 9-14 septembrie a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:30
(446 vizualizări - 0 comentarii)


Lilieci: Accident rutier soldat cu două victime

Joi, 5 septembrie a.c., în jurul orelor 5,30, pe raza localității Lilieci s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. În timp ce un bărbat, de 57 de ani, din București, conducea pe ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:25
(320 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Lilieci accident


8

Ialomița: La volan, fără permis

Joi, 5 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 26 de ani, din Bărbulești, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității Ciochina, deși avea acest drept suspendat ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:20
(249 vizualizări - 0 comentarii)


9
IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

Un luptător al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița a devenit «părinte spiritual» pentru patru copii din satul Bucșa. Cristi Stan ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:25
(399 vizualizări - 0 comentarii)


10

Protopopiatul Slobozia: Proiectul «Vreau să merg la școală»

În perioada 30 august-6 septembrie 2019, Protopopiatul Slobozia, împreună cu Părintele Laurențiu Cioranu au organizat a V-a ediție a proiectului social-filantropic «Vreau să merg la școală». Scopul proiectului ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:15
(254 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,76%-rata șomajului în luna iulie 2019

La sfârșitul lunii iulie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4506 șomeri (din care 2093 femei), rata șomajului fiind de 4,76%. Din totalul de ...[citește_toată_știrea]

3 Septembrie 2019, 17:25
(362 vizualizări - 0 comentarii)


12
IPJ Ialomița: Verificarea microbuzelor școlare

IPJ Ialomița: Verificarea microbuzelor școlare

Marți, 3 septembrie 2019, polițiștii rutieri au desfășurat sesiuni de instruire a conducătorilor de autovehicule destinate transportului de elevi către unitățile de învățământ. În cadrul activităților au ...[citește_toată_știrea]

3 Septembrie 2019, 17:05
(422 vizualizări - 0 comentarii)


Reviga: Trei tineri, răniți într-un accident rutier

Reviga: Trei tineri, răniți într-un accident rutier

Trei tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 21 de ani, au fost la un pas de moarte după ce au fost implicati într-un accident rutier. Evenimentul s-a petrecut în dimineața zilei de sâmbătă, 31 august 2 ...[citește_toată_știrea]

31 August 2019, 11:35
(1258 vizualizări - 11 comentarii)

Taguri: Reviga accident


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 2-6 septembrie a.c., între orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice în mai ...[citește_toată_știrea]

30 August 2019, 17:20
(625 vizualizări - 0 comentarii)


Urmărit internațional, depistat la Bărbulești

Joi, 29 august a.c., polițiștii ialomițeni au identificat pe raza comunei Bărbulești un bărbat, de 46 de ani, din Craiova, care era urmărit internațional. Autoritățile judiciare din Germania au emis pe ...[citește_toată_știrea]

30 August 2019, 15:50
(490 vizualizări - 0 comentarii)


Accident mortal în apropiere de Urziceni

Joi, 29 august a.c., în jurul orelor 2,30, în apropiere de localitatea Urziceni s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. În fapt, în timp ce un tânăr, de 21 de ani, din comuna Coșereni ...[citește_toată_știrea]

30 August 2019, 15:35
(518 vizualizări - 0 comentarii)


Sărățeni: Beat la volan

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Ion Roată au depistat în trafic, joi, 29 august a.c., un bărbat de 48 de ani, din Sărățeni, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității de ...[citește_toată_știrea]

30 August 2019, 15:25
(461 vizualizări - 0 comentarii)


Contul meu RAJA-mai mult timp pentru abonați, mai multă grijă față de mediul înconjurător

Sigur, ușor, rapid, ... oricând ! Un singur click, mai multe facilități! Cu platforma on-line Contul meu RAJA clienții noștri, indiferent de ...[citește_toată_știrea]

29 August 2019, 14:20
(459 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: RAJA Constanța


Protopopiatul Urziceni: «Donează sânge, salvează o viață!»

Miercuri, 28 august a.c., în intervalul orar 8,00-12,00, Protopopiatul Urziceni, din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, împreună cu membrii Biroului de Asistență Socială și Serviciul Social acreditat ...[citește_toată_știrea]

28 August 2019, 17:20
(580 vizualizări - 0 comentarii)


Lipsă apă în Cartierul Sinistrați din orașul Țăndărei

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 160 mm, de pe strada Armanului, din orașul Țăndărei, RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile miercuri, ...[citește_toată_știrea]

28 August 2019, 10:55
(627 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Expoziție aniversară «Închinare Sfintei Cruci»

Marți, 27 august 2019, PS Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, însoțit de consilieri eparhiali, a mers la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia la vernisajul celei de-a doua ediții a expoziției ...[citește_toată_știrea]

27 August 2019, 16:10
(634 vizualizări - 0 comentarii)


Razie de amploare la Țăndărei

Razie de amploare la Țăndărei

Marți, 27 august a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat o razie pe raza localității Țăndărei, în cadrul căreia au fost efectuate 6 percheziții domiciliare pe linia nerespectării regimului armelor și ...[citește_toată_știrea]

27 August 2019, 15:50
(842 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Țăndărei razie


Bărcănești: Deținere ilegală de arme

Marți, 27 august a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au depistat, în urma unei percheziții domiciliare, în casa unui bărbat de 50 de ani, din Bărcănești, o pușcă cu aer comprimat ...[citește_toată_știrea]

27 August 2019, 15:45
(585 vizualizări - 0 comentarii)


Minor urmărit internațional, depistat în Țăndărei

Luni, 26 august a.c., polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr de 16 ani, din Țăndărei, pe numele căruia autoritățile judiciare din Germania au emis un mandat european de arestare. Minorul este cercetat ...[citește_toată_știrea]

27 August 2019, 15:40
(790 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Produse contrafăcute, confiscate

Luni, 26 august a.c., polițiștii slobozeni au depistat, în urma unui control, un tânăr de 26 de ani, din Bărbulești, în timp ce conducea pe raza municipiului Slobozia un autoturism ce avea inspecția tehnică ...[citește_toată_știrea]

27 August 2019, 15:35
(616 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți sau fără permise, la volan

Ialomița: Beți sau fără permise, la volan

În perioada 24-25 august a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic șoferi care conduceau sub influența băuturilor alcoolice sau  fără permis de conducere. Este cazul a doi bărbați, de 21 și ...[citește_toată_știrea]

26 August 2019, 13:20
(677 vizualizări - 0 comentarii)


Pietoni accidentați la Dridu și Sinești

La sfârșitul de săptămână precedent, doi pietoni au fost răniți ca urmare a unor accidente rutiere produse pe raza județului. Astfel, vineri, 23 august a.c., un bărbat de 34 de ani, din localitatea Jilavele ...[citește_toată_știrea]

26 August 2019, 13:10
(567 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Focare de Pestă Porcină Africană la Gheorghe Doja și Mărculești

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, cu privire la ...[citește_toată_știrea]

26 August 2019, 12:15
(673 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 26-30 august a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice în mai multe localități ...[citește_toată_știrea]

23 August 2019, 15:55
(979 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...