Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dezvoltarea economică a județului Ialomița bate pasul pe loc

Dezvoltarea economică a județului Ialomița bate pasul pe loc

bonus: Ialomița, județul fără investitori

Mult anunțata creștere economică a României este in­sesizabilă dacă raportăm indicatorii la nivelul județului Ialomița. O serie de date statistice publicate pe site-ul www.topfirme.com demonstrează faptul că, din punct de vedere economic, Ialomița continuă să se lupte cu sărăcia. Mare problemă o reprezintă lipsa unor măsuri eficiente prin care să fie atrași investitorii.

Cifre îngrijorătoare Potrivit datelor centralizate de site-ul amintit, în Ialomița au fost declarate funcționale 16 mii de societăți comerciale. Cifra nu este deloc una îm­bucurătoare, pentru că alte date statistice plasează județul nostru pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește nu­mărul de firme active. În cele 16 mii de societăți pe care Ialomița le înegistrează lucrează puțin peste 25 mii de persoane. Fără să mai surprindă pe nimeni, cea mai mare pondere dintre salariații județului dețin funcții în cadrul instituțiilor publice, după cum apreciază experții din cadrul Institutului Național de Statistică. Polul economic al Ialomiței ar trebui să fie reședința jude­țului, municipiul Slobozia. Datele pre­zentate de site-ul topfirme.com arată că aproape jumătate din cele 16 mii de firme din județ există la Slobozia. Totuși, realitatea este cu totul alta. Econo­mia ora­șului se bazează, în mare parte, pe activitatea întreprinsă de firmele mici, cu cel mult 20 angajați, magazinele de cartier și cele 5 supermarketuri. Firmele mari care aveau 100 de angajați sunt aproape istorie. Cel mai viu exemplu este societatea Chemgas Holding (fostul Combinat Chi­mic), firmă care, până în 2016, era printre cei mai mari angajatori ai județului, cu peste 600 de persoane. În prezent, cel mai mare angajator al județului a devenit firma cu cele mai ridicate datorii către stat și creditori. Potrivit Tribunalului Ialomița, acolo unde Chemgas Holding și-a solicitat insolvența, societatea are acumulate datorii de cel puțin 8 milioane de lei. Mai mult, societatea a concediat anul trecut aproape toți angajații în urma proceselor repetate de concediere colectivă. Totuși, există și câteva firme mari din Slobozia, cu activitate economică profitabilă. Printre ele se numără Expur SA (cu 1,1 miliarde de lei cifră de afaceri și 460 de angajați), Pet Star Holding (cu 105 milioane de lei cifră de afaceri și 100 de angajați) sau Oyl Holding Company AG SRL (cu 95 milioane de lei cifră și afaceri și 372 de angajați).

Radiografia economică a Urziceniului Potrivit site-ului de specialitate amintit mai sus, la Urziceni există aproape 1500 de societăți comerciale care anul trecut au avut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei. În cadrul acestora își desfășurau activitatea peste 5000 de angajați. În rea­litate, orașul Urziceni este la fel de sărac, multe dintre firmele active ale orașului fiind de fapt mici magazine sau afaceri de familie. Cei mai mari angajatori ai municipiului, care asigurau mai bine de jumătate din locurile de muncă existente în oraș, și-au întrerupt activitatea din cauza problemelor economice pe care le-au în­tâmpinat. Este vorba despre firmele Alison Hayes și producătorul de zahăr Lemarco Cristal SRL. Declinul Alison Hayes a în­ceput în prima parte a anului 2017, când a anunțat că închide fabrica din Urziceni, lăsând fără locuri de muncă peste 300 de angajați. Decizia a redus profiturile producătorului cu peste 15%, profitul înre­gistrat la finalul anului trecut fiind de doar 288 milioane de lei. Lemarco Cristal SRL a luat decizia de a intra în insolvență în primăvara acestui an, des­chi­zând imediat și procedura de conce­diere colectivă. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița, peste 200 dintre angajați au fost concediați de către societate. Firma se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește plata furnizorilor și distribuitorilor. În 2017, potrivit topfirme.com, profitul firmei a fost de 93 milioane de lei, în timp ce datoriile au depășit va­loarea de 100 milioane de lei.

Fetești, orașul asistaților sociali În ultimii 3 ani, toate statisticile Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Sociale Ialomița arătau că Fetești este singura localitate din mediul urban care are cei mai mulți asistați sociali. Infor­ma­ția nu mai surprinde pe nimeni în condi­țiile în care din punct de vedere economic orașul este «mort». Cu puțin peste 1400 de firme, Feteștiul are doar 2000 de angajați. Cei mai mari angajatori ai orașului sunt firmele Agrichim SRL, controlată de latifundiarul Viorel Nica, și Agrofam Holding, administrată de Ștefan Poienaru. Topfirme.com arată faptul că situația celor două societăți nu este una tocmai favorabilă. Astfel, Agrichim SRL a avut în 2017 o cifră de afaceri de 33 mili­oane de lei, însă datoriile pe care le-a acumulat au depășit 20 de milioane de lei. Agrofam Holding a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, însă valoarea datoriilor acumulate a depășit 35 milioane de lei. Tricotaje Fetești SA este unul dintre cei mai mari angajatori ai orașului, oferind peste 300 de locuri de muncă. În 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, acu­mulând datorii de peste 2 milioane de lei.

Situația economică a orașelor mici Până la începutul anilor 2000, orașul Țăndărei avea cea mai activă industrie din Ialomița, cu 4 fabrici în funcțiune. Astăzi, nu mai are nimic... Fabricile s-au închis una câte una, lăsând în urma lor fiare vechi și sute de șomeri. În ultimul timp, întreaga activitate economică s-a concentrat în jurul firmei Floarea Inter­național, societate creată pe ruinele de­functei Ultex. În prezent, firma și-a cerut insolvența, iar angajații mai au de primit salarii restante. Totuși, la Țăndărei, arată statisticile de pe internet, există 604 firme. Cel mai mare angajator din prezent al orașului este AGFD Țăndărei, care oferă 128 de locuri de muncă. Anul trecut societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 100 milioane de lei, dar a acumulat datorii de 60 milioane de lei. ADI ECOO 2009 Țăndărei, creată în urma asocierii a 11 administrații locale din vecinătatea ora­șului este considerată printre cei mai mari angajatori din Țăndărei, oferind 43 de locuri de muncă. În 2017 a înregistrat o cifră de afaceri de 1 milion de lei, dar datoriile sale au însumat peste 1 milion de lei. De asemenea, firma se află într-un proces de insolvență de câțiva ani. Amara, orașul președintelui Moraru, supraviețuiește doar pe timp de vară, din turismul bal­near. În rest, activitatea economică a orașului este aproape inexistentă. Cel mai mare angajator al orașului a fost desemnat în 2017 Amara Turism SRL, cu 78 de angajați. Cifra de afaceri a societății a fost anul trecut de 8 milioane de lei, iar datoriile acumulate au depășit 2 milioane de lei.

361 de firme radiate în Ialomița
Situația dezastruoasă a economiei județului Ialomița este relevată și de statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului. Astfel, potrivit ONRC, de la începutul anului și până la sfârșitului lunii august 2018, în județ au fost radiate 361 de societăți comerciale. De asemenea, în aceeași perioadă de timp, și-au cerut insolvența 75 de societăți comerciale. Alte 109 firme au fost dizolvate între 1 ianuarie 2018 și 31 august 2018.

Ialomița, județul fără investitori
Cea mai mare pro­ble­mă a județului Ialomița o reprezintă lipsa investitorilor. Cele câteva afaceri cu capital străin care există în jude­țul nostru pot fi numărate pe degetele unei singure mâini și există doar în domeniul agriculturii. În industrie, de exemplu, nu există nicio firmă din afară interesată să dezvolte o afacere pe teritoriul județului Ialomița. Adminis­trațiile județene au încercat de-a lungul timpului să atragă investitori străini, însă demersurile au eșuat de fiecare dată. De cele mai multe ori, s-a dat vina pe neprice­pe­rea celor perindați la conducerea Consi­liului Județean Ialomița în a negocia cu oamenii de afaceri din străinătate. Un raport al Băncii Naționale a României privind investi­țiile străine directe realizate în țara noastră anul trecut confirmă această rea­litate. Potrivit documentului oficial, Ialomița se află printre județele cu cele mai mici cifre din acest punct de vedere... Astfel, valoarea fondurilor provenite din investiții străine derulate în județul nostru a fost în 2017 de doar 293 milioane de euro.

5 Octombrie 2018, 08:05 (1521 vizualizări - 4 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Moraru Victor :
(7 Octombrie 2018, 15:53)
Noi PSD neam ținut de cuvânt am luat comisioane de la firmele de constructii care au lucrat acolo numai că investitori aduce Moncioiu din America. Dar nu vrea că el nu prea e de vină decât că a spălat din gură că face pe dracu să îl ia. MONCIOIU FACE UN ORAS EUROPEAN. Haideți să îi mai votăm o dată pe Stoica si Ionascu că nu au avut timp sa termine ce au inceput. Mai avem un candidat de incredere pe PERICLE. Votatii cu incredere. Multumesc
Mary:
(7 Octombrie 2018, 11:58)
  Mai țineți minte?! Victor Ponta, aflat în fruntea PSD, câștiga detașat la alegeri cu promisiuni de genul, un milion de locuri de muncă, etc. Astăzi, aici, se regăsesc locurile de muncă promise. Acești oameni ai PSD, de sus pâna jos, nu au limită în a spune minciuni. Așa încurajează tinerii șă rămână în țară. Niște lepre! Și mai vorbesc de familia tradițională, care familie?! Acești copii, nu au curajul nici să viseze, dar să-și întemeieze o familie, un cămin. 
Viki:
(6 Octombrie 2018, 20:37)
Pai unde este cei care acum vreo 2 ani ne promitea ca Ialomița si Slobozia va curge lapte si miere si ca in par cu IMM Slobozia va fi plin de investitori în care sa creeze aproape 700 de locuri de munca si care domnul de la Conducerea județului i se spunea ceva cu European ul,si ca județul asta va fi Europenizat inafara pe la sedintele de consiliu judetean nu se vorbeste decit de 70 000 de proiecte pe drumul judetean între Grivița Smirna Scânteia Pina in Dn 21A si practic drumul ala arata extrem de jalnic si de Spitalu Judetean care si acolo inafara de Computeru Tomograf instalat acum vreo câteva zile in Policlinica si niste lifturi in care tie frica sa intri in ele ca ori ai sansa sa rămâi blocat ori cu butoanele care ai tendința sa te electrocutezi ,in rest condițiile hoteliere lasa de dorit,,,,,altceva nu am mai vazut sa miste in anii astia 2 Asa ca domnilor din conducere aplicativă de treaba cu fapte nu cu vorbe si cu tot felu de simpozioane pe la Amara ca nu stiu cum iesiti la vopsea in fata electorilor peste 2 ani sau cit mai este pina la alegeri !,,,,,,
Oarecare:
(5 Octombrie 2018, 18:43)
Orice ati scrie este asa....de ochii lumii. Nu aveti taria sa publicati toate comentariile.Nu mai scrieti de cj ialomita, asta este.doar de fatada. Cand ati scris de salarii nu ati avut taria sa publicati toate comentariile.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 11 Dec 2018
106 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

DSVSA Ialomița: Pestă Porcină Africană la un mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 12 Săveni

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației că joi, 6 decembrie ...[citește_toată_știrea]

7 Decembrie 2018, 15:50
(495 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

7 Decembrie 2018, 12:45


2

Urziceni: Copil de 12 ani, acroșat de o mașină

Joi, 6 decembrie a.c., Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că pe raza municipului Urziceni s-a produs un accident. Astfel, polițiștii ajunși la locul evenimentului au stabilit că în timp ce un ...[citește_toată_știrea]

7 Decembrie 2018, 12:35
(369 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni accident


3

Ialomița: Beți la volan

Joi, 6 decembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat trei bărbați, cu vârste între 33 și 58 de ani, care conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși anterior au consumat băuturi alcoolice. Cei în ...[citește_toată_știrea]

7 Decembrie 2018, 12:30
(425 vizualizări - 0 comentarii)


Articole pirotehnice, confiscate de polițiștii ialomițeni

Poliția Română desfășoară acțiunea națională «Foc de Artificii» pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice. Polițiștii ialomițeni au ...[citește_toată_știrea]

7 Decembrie 2018, 12:25
(288 vizualizări - 0 comentarii)


Alexeni: Copil de un an și jumătate, bolnav de gripă

Caz de gripă confirmat în județul Ialomița. Este vorba despre un copil de un an și cinci luni din comuna Alexeni, care în prezent se află internat la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș ...[citește_toată_știrea]

7 Decembrie 2018, 12:20
(367 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Alexeni gripă


6

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

5 Decembrie 2018, 18:10


Fetești: «Tentativă de furt calificat» și «distrugere»

Marți, 4 decembrie a.c., polițiștii feteșteni au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană ar fi încercat să sustragă bunuri dintr-un autovehicul aflat parcat în incinta unei societăți comerciale ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2018, 14:40
(546 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ion Roată: Deținere ilegală de lemne, beat la volan și fără permis

Marți, 4 decembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat pe raza localității Ion Roată un bărbat, de 41 de ani, conducând o autoutilitară în stare de ebrietate și fără a poseda permis de conducere. Acesta ...[citește_toată_știrea]

5 Decembrie 2018, 14:25
(528 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Subvenții lunare de 2250 de lei pentru angajatorii care încadrează șomeri

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă aplică o serie de măsuri active ce vizează integrarea pe piața muncii a șomerilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Printre măsurile destinate ...[citește_toată_știrea]

4 Decembrie 2018, 17:20
(835 vizualizări - 0 comentarii)


Urmărit internațional, depistat la Urziceni

Luni, 3 decembrie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ialomița au acționat pe raza județului pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de ...[citește_toată_știrea]

4 Decembrie 2018, 17:15
(544 vizualizări - 0 comentarii)


Sfântu Gheorghe: Beat la volan și fără permis de conducere

Luni, 3 decembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat pe raza localității Sfântu Gheorghe un bărbat, de 32 de ani, din comuna Ion Roată. Acesta conducea pe drumurile publice în stare de ebrietate, având ...[citește_toată_știrea]

4 Decembrie 2018, 17:10
(504 vizualizări - 0 comentarii)


12

Ilegalitățile din domeniul silvic, în atenția polițiștilor ialomițeni

Duminică, 3 decembrie a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din silvicultură. În urma verificărilor efectuate pe raza ...[citește_toată_știrea]

4 Decembrie 2018, 17:05
(532 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Examene pentru depistarea trichinelozei

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, asupra riscului de îmbolnăvire cu trichineloză. Astfel, pentru a preveni îmbolnăvirea ...[citește_toată_știrea]

4 Decembrie 2018, 08:10
(693 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Ridicare restricție Pestă Porcină Africană la Andrășești

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează deținătorii de porcine cu privire la faptul că, în perioada 18.10-19.11.2018, s-au examinat toate porcinele existente în ...[citește_toată_știrea]

30 Noiembrie 2018, 11:05
(1156 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Restricții de circulație de Ziua Națională a României

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, începând cu orele 9,00, se vor impune restricții de circulație pe bulevardul Matei Basarab (de la intersecția cu strada Ardealului la intersecția cu bulevardul Cosminului) și ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2018, 18:10
(1080 vizualizări - 0 comentarii)


Campanie de donare de sânge în Protopopiatul Urziceni

Pentru a veni în sprijinul semenilor noștri aflați în suferință, joi, 29 noiembrie 2018, în intervalul orar 8,00-13,00, Biroul de Asistență Socială din cadrul Protopopiatului Urziceni a continuat acest ...[citește_toată_știrea]

29 Noiembrie 2018, 15:45
(801 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Cod Galben de ninsori și vânt puternic, valabil până vineri, 30 noiembrie 2018

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru județul Ialomița o avertizare meteo Cod Galben, de ninsori și vânt puternic. Avertizarea intră în vigoare miercuri, 28 noiembrie 2018, la orele 2,0 ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2018, 16:10
(1140 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Sfântul Stelian-ocrotitorul copiilor»

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Slobozia a desfășurat marți, 27 noiembrie 2018, acțiunea «Sfântul Stelian-ocrotitorul copiilor» la ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2018, 11:50
(1103 vizualizări - 0 comentarii)


Delictele silvice, în atenția polițiștilor ialomițeni

În perioada 19-25 noiembrie a.c., polițiștii de Ordine Publică din cadrul IPJ Ialomița au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din silvicultură. ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2018, 11:45
(1042 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Slobozia și Dridu

Luni, 26 noiembrie a.c., Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că pe raza municipului Slobozia s-a produs un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. Astfel, polițiștii ajunși la locul evenimentului ...[citește_toată_știrea]

27 Noiembrie 2018, 11:30
(1055 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Șofer căutat de polițiști, după ce a produs un accident rutier

Polițiștii din Ialomița sunt pe urmele unui șofer care a lovit cu mașina un copil de 12 ani din Țăndărei, pe trecerea de pietoni, iar apoi a fugit de la locul accidentului. Se pare că bărbatul a ajuns la ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2018, 19:48
(1466 vizualizări - 3 comentarii)


ITM Ialomița: Controale la spălătoriile auto

În perioada 19-20 octombrie 2018, s-a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, o campanie națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă prevederile ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2018, 19:05
(1282 vizualizări - 0 comentarii)


Ziua Națională a României, sărbătorită la Slobozia

Primăria Slobozia invită cetățenii municipiului sâmbătă, 1 Decembrie 2018, la un program festiv dedicat Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri. Evenimentul va debuta la orele 10,00 în Piața ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2018, 17:20
(1060 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Contrabandă cu țigări

La data de 23 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Slobozia au oprit pentru control, în trafic, un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din București. În urma controlului ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2018, 15:25
(860 vizualizări - 2 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 190000 de lei, 31 de permise reținute

În perioada 23-25 noiembrie a.c., polițiștii din Ialomița au acționat pe raza județului pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice. Astfel, au fost organizate 25 ...[citește_toată_știrea]

26 Noiembrie 2018, 14:20
(825 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: O autobasculantă a luat foc pe Autostrada Soarelui

Incendiu pe Autostrada Soarelui, pe sectorul de drum cuprins între localitățile Feteși și Drajna. O autobasculantă care se afla pe banda de urgență a luat foc, iar din cauza fumului dens circulația se desfășoară ...[citește_toată_știrea]

23 Noiembrie 2018, 20:53
(1302 vizualizări - 0 comentarii)


Trafic blocat între Slobozia și Drajna din cauza unui accidet rutier

La această oră circulația este blocată între Slobozia și Drajna din cauza unui accident rutier, produs în zona localității Brâncoveni. Se pare că un autovehicul s-a ciocnit de un tir, în urma impactului ...[citește_toată_știrea]

23 Noiembrie 2018, 17:44
(3364 vizualizări - 4 comentarii)


E-Distribuție Dobrogea: Atenție, se întrerupe curentul!

E-Distribuție Dobrogea SA anunță că, urmare a lucrărilor planificate de revizii, reparații și modernizări în rețeaua de distribuție, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă în mai multe zone din ...[citește_toată_știrea]

23 Noiembrie 2018, 16:35
(1123 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 5,27%, rata șomajului în luna octombrie 2018

La sfârșitul lunii octombrie 2018, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4988 șomeri (din care 2183 femei), rata șomajului fiind de 5,27%. Comparativ ...[citește_toată_știrea]

23 Noiembrie 2018, 16:10
(1044 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...