Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dezvoltarea economică a județului Ialomița bate pasul pe loc

Dezvoltarea economică a județului Ialomița bate pasul pe loc

bonus: Ialomița, județul fără investitori

Mult anunțata creștere economică a României este in­sesizabilă dacă raportăm indicatorii la nivelul județului Ialomița. O serie de date statistice publicate pe site-ul www.topfirme.com demonstrează faptul că, din punct de vedere economic, Ialomița continuă să se lupte cu sărăcia. Mare problemă o reprezintă lipsa unor măsuri eficiente prin care să fie atrași investitorii.

Cifre îngrijorătoare Potrivit datelor centralizate de site-ul amintit, în Ialomița au fost declarate funcționale 16 mii de societăți comerciale. Cifra nu este deloc una îm­bucurătoare, pentru că alte date statistice plasează județul nostru pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește nu­mărul de firme active. În cele 16 mii de societăți pe care Ialomița le înegistrează lucrează puțin peste 25 mii de persoane. Fără să mai surprindă pe nimeni, cea mai mare pondere dintre salariații județului dețin funcții în cadrul instituțiilor publice, după cum apreciază experții din cadrul Institutului Național de Statistică. Polul economic al Ialomiței ar trebui să fie reședința jude­țului, municipiul Slobozia. Datele pre­zentate de site-ul topfirme.com arată că aproape jumătate din cele 16 mii de firme din județ există la Slobozia. Totuși, realitatea este cu totul alta. Econo­mia ora­șului se bazează, în mare parte, pe activitatea întreprinsă de firmele mici, cu cel mult 20 angajați, magazinele de cartier și cele 5 supermarketuri. Firmele mari care aveau 100 de angajați sunt aproape istorie. Cel mai viu exemplu este societatea Chemgas Holding (fostul Combinat Chi­mic), firmă care, până în 2016, era printre cei mai mari angajatori ai județului, cu peste 600 de persoane. În prezent, cel mai mare angajator al județului a devenit firma cu cele mai ridicate datorii către stat și creditori. Potrivit Tribunalului Ialomița, acolo unde Chemgas Holding și-a solicitat insolvența, societatea are acumulate datorii de cel puțin 8 milioane de lei. Mai mult, societatea a concediat anul trecut aproape toți angajații în urma proceselor repetate de concediere colectivă. Totuși, există și câteva firme mari din Slobozia, cu activitate economică profitabilă. Printre ele se numără Expur SA (cu 1,1 miliarde de lei cifră de afaceri și 460 de angajați), Pet Star Holding (cu 105 milioane de lei cifră de afaceri și 100 de angajați) sau Oyl Holding Company AG SRL (cu 95 milioane de lei cifră și afaceri și 372 de angajați).

Radiografia economică a Urziceniului Potrivit site-ului de specialitate amintit mai sus, la Urziceni există aproape 1500 de societăți comerciale care anul trecut au avut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei. În cadrul acestora își desfășurau activitatea peste 5000 de angajați. În rea­litate, orașul Urziceni este la fel de sărac, multe dintre firmele active ale orașului fiind de fapt mici magazine sau afaceri de familie. Cei mai mari angajatori ai municipiului, care asigurau mai bine de jumătate din locurile de muncă existente în oraș, și-au întrerupt activitatea din cauza problemelor economice pe care le-au în­tâmpinat. Este vorba despre firmele Alison Hayes și producătorul de zahăr Lemarco Cristal SRL. Declinul Alison Hayes a în­ceput în prima parte a anului 2017, când a anunțat că închide fabrica din Urziceni, lăsând fără locuri de muncă peste 300 de angajați. Decizia a redus profiturile producătorului cu peste 15%, profitul înre­gistrat la finalul anului trecut fiind de doar 288 milioane de lei. Lemarco Cristal SRL a luat decizia de a intra în insolvență în primăvara acestui an, des­chi­zând imediat și procedura de conce­diere colectivă. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița, peste 200 dintre angajați au fost concediați de către societate. Firma se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește plata furnizorilor și distribuitorilor. În 2017, potrivit topfirme.com, profitul firmei a fost de 93 milioane de lei, în timp ce datoriile au depășit va­loarea de 100 milioane de lei.

Fetești, orașul asistaților sociali În ultimii 3 ani, toate statisticile Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Sociale Ialomița arătau că Fetești este singura localitate din mediul urban care are cei mai mulți asistați sociali. Infor­ma­ția nu mai surprinde pe nimeni în condi­țiile în care din punct de vedere economic orașul este «mort». Cu puțin peste 1400 de firme, Feteștiul are doar 2000 de angajați. Cei mai mari angajatori ai orașului sunt firmele Agrichim SRL, controlată de latifundiarul Viorel Nica, și Agrofam Holding, administrată de Ștefan Poienaru. Topfirme.com arată faptul că situația celor două societăți nu este una tocmai favorabilă. Astfel, Agrichim SRL a avut în 2017 o cifră de afaceri de 33 mili­oane de lei, însă datoriile pe care le-a acumulat au depășit 20 de milioane de lei. Agrofam Holding a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, însă valoarea datoriilor acumulate a depășit 35 milioane de lei. Tricotaje Fetești SA este unul dintre cei mai mari angajatori ai orașului, oferind peste 300 de locuri de muncă. În 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, acu­mulând datorii de peste 2 milioane de lei.

Situația economică a orașelor mici Până la începutul anilor 2000, orașul Țăndărei avea cea mai activă industrie din Ialomița, cu 4 fabrici în funcțiune. Astăzi, nu mai are nimic... Fabricile s-au închis una câte una, lăsând în urma lor fiare vechi și sute de șomeri. În ultimul timp, întreaga activitate economică s-a concentrat în jurul firmei Floarea Inter­național, societate creată pe ruinele de­functei Ultex. În prezent, firma și-a cerut insolvența, iar angajații mai au de primit salarii restante. Totuși, la Țăndărei, arată statisticile de pe internet, există 604 firme. Cel mai mare angajator din prezent al orașului este AGFD Țăndărei, care oferă 128 de locuri de muncă. Anul trecut societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 100 milioane de lei, dar a acumulat datorii de 60 milioane de lei. ADI ECOO 2009 Țăndărei, creată în urma asocierii a 11 administrații locale din vecinătatea ora­șului este considerată printre cei mai mari angajatori din Țăndărei, oferind 43 de locuri de muncă. În 2017 a înregistrat o cifră de afaceri de 1 milion de lei, dar datoriile sale au însumat peste 1 milion de lei. De asemenea, firma se află într-un proces de insolvență de câțiva ani. Amara, orașul președintelui Moraru, supraviețuiește doar pe timp de vară, din turismul bal­near. În rest, activitatea economică a orașului este aproape inexistentă. Cel mai mare angajator al orașului a fost desemnat în 2017 Amara Turism SRL, cu 78 de angajați. Cifra de afaceri a societății a fost anul trecut de 8 milioane de lei, iar datoriile acumulate au depășit 2 milioane de lei.

361 de firme radiate în Ialomița
Situația dezastruoasă a economiei județului Ialomița este relevată și de statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului. Astfel, potrivit ONRC, de la începutul anului și până la sfârșitului lunii august 2018, în județ au fost radiate 361 de societăți comerciale. De asemenea, în aceeași perioadă de timp, și-au cerut insolvența 75 de societăți comerciale. Alte 109 firme au fost dizolvate între 1 ianuarie 2018 și 31 august 2018.

Ialomița, județul fără investitori
Cea mai mare pro­ble­mă a județului Ialomița o reprezintă lipsa investitorilor. Cele câteva afaceri cu capital străin care există în jude­țul nostru pot fi numărate pe degetele unei singure mâini și există doar în domeniul agriculturii. În industrie, de exemplu, nu există nicio firmă din afară interesată să dezvolte o afacere pe teritoriul județului Ialomița. Adminis­trațiile județene au încercat de-a lungul timpului să atragă investitori străini, însă demersurile au eșuat de fiecare dată. De cele mai multe ori, s-a dat vina pe neprice­pe­rea celor perindați la conducerea Consi­liului Județean Ialomița în a negocia cu oamenii de afaceri din străinătate. Un raport al Băncii Naționale a României privind investi­țiile străine directe realizate în țara noastră anul trecut confirmă această rea­litate. Potrivit documentului oficial, Ialomița se află printre județele cu cele mai mici cifre din acest punct de vedere... Astfel, valoarea fondurilor provenite din investiții străine derulate în județul nostru a fost în 2017 de doar 293 milioane de euro.

5 Octombrie 2018, 08:05 (1736 vizualizări - 4 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Moraru Victor :
(7 Octombrie 2018, 15:53)
Noi PSD neam ținut de cuvânt am luat comisioane de la firmele de constructii care au lucrat acolo numai că investitori aduce Moncioiu din America. Dar nu vrea că el nu prea e de vină decât că a spălat din gură că face pe dracu să îl ia. MONCIOIU FACE UN ORAS EUROPEAN. Haideți să îi mai votăm o dată pe Stoica si Ionascu că nu au avut timp sa termine ce au inceput. Mai avem un candidat de incredere pe PERICLE. Votatii cu incredere. Multumesc
Mary:
(7 Octombrie 2018, 11:58)
  Mai țineți minte?! Victor Ponta, aflat în fruntea PSD, câștiga detașat la alegeri cu promisiuni de genul, un milion de locuri de muncă, etc. Astăzi, aici, se regăsesc locurile de muncă promise. Acești oameni ai PSD, de sus pâna jos, nu au limită în a spune minciuni. Așa încurajează tinerii șă rămână în țară. Niște lepre! Și mai vorbesc de familia tradițională, care familie?! Acești copii, nu au curajul nici să viseze, dar să-și întemeieze o familie, un cămin. 
Viki:
(6 Octombrie 2018, 20:37)
Pai unde este cei care acum vreo 2 ani ne promitea ca Ialomița si Slobozia va curge lapte si miere si ca in par cu IMM Slobozia va fi plin de investitori în care sa creeze aproape 700 de locuri de munca si care domnul de la Conducerea județului i se spunea ceva cu European ul,si ca județul asta va fi Europenizat inafara pe la sedintele de consiliu judetean nu se vorbeste decit de 70 000 de proiecte pe drumul judetean între Grivița Smirna Scânteia Pina in Dn 21A si practic drumul ala arata extrem de jalnic si de Spitalu Judetean care si acolo inafara de Computeru Tomograf instalat acum vreo câteva zile in Policlinica si niste lifturi in care tie frica sa intri in ele ca ori ai sansa sa rămâi blocat ori cu butoanele care ai tendința sa te electrocutezi ,in rest condițiile hoteliere lasa de dorit,,,,,altceva nu am mai vazut sa miste in anii astia 2 Asa ca domnilor din conducere aplicativă de treaba cu fapte nu cu vorbe si cu tot felu de simpozioane pe la Amara ca nu stiu cum iesiti la vopsea in fata electorilor peste 2 ani sau cit mai este pina la alegeri !,,,,,,
Oarecare:
(5 Octombrie 2018, 18:43)
Orice ati scrie este asa....de ochii lumii. Nu aveti taria sa publicati toate comentariile.Nu mai scrieti de cj ialomita, asta este.doar de fatada. Cand ati scris de salarii nu ati avut taria sa publicati toate comentariile.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 25 Mai 2019
164 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Broșteni: Și-a omorât vecinul cu un cuțit

O anchetă penală a fost deschisă în localitatea Broșteni, după ce un bărbat a lovit cu mașina două persoane și a înjunghiat o a treia. Victima a murit pe loc, în urma agresiunii. Surse judiciare susțin ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 16:10
(165 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Broșteni crimă


IPJ Ialomița: Acțiuni de prevenire în școli

Joi, 23 mai a.c., polițiștii ialomițeni din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități informativ-preventive ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 15:55
(92 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 27-31 mai a.c., orele 8,00-17,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 15:50
(111 vizualizări - 0 comentarii)


Contrabandă cu țigări la Fetești

Polițiștii ialomițeni au efectuat joi, 23 mai a.c., percheziții pe raza municipiului Fetești, la domiciliul unui bărbat de 45 de ani și a unei femei de 64 de ani, bănuiți de contrabandă cu țigări. Astfel ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 15:45
(115 vizualizări - 0 comentarii)


4

IPJ Ialomița: Peste 200 de polițiști și jandarmi la alegeri

În perioada 25-26 mai a.c., 136 de polițiști, alături de 86 de jandarmi și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» Ialomița vor asigura paza și protecția a 214 secții ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 15:40
(95 vizualizări - 0 comentarii)


5

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

24 Mai 2019, 14:10


La Slobozia s-a semnat studiul de fezabilitate pentru pasajul de la Drajna

La Slobozia s-a semnat studiul de fezabilitate pentru pasajul de la Drajna

Joi, 23 mai 2019, la Slobozia a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui pasaj în zona barierei de la Drajna. Procedura s-a desfășurat în ...[citește_toată_știrea]

24 Mai 2019, 08:10
(117 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

23 Mai 2019, 19:15


8

Urmărită internațional pentru «trafic de persoane», depistată la Movila

Miercuri, 22 mai a.c., polițiștii ialomițeni au reușit să depisteze o femeie, de 30 de ani, din Movila pe numele căreia autoritățile britanice au emis un mandat european de arestare. Femeia a fost dată ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2019, 16:20
(215 vizualizări - 0 comentarii)


9

Bărbat din Cocora, la volan fără permis

Un bărbat, de 32 de ani, din Cocora, a fost depistat de polițiștii Postului de Poliție Cocora miercuri, 22 mai a.c., în timp ce conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu deși acesta nu poseda ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2019, 16:15
(196 vizualizări - 1 comentariu)


IPJ Ialomița: Campania «Împreună pentru o comunitate mai sigură!»

În perioada aprilie-iunie 2019, IPJ Ialomița organizează campania «Împreună pentru o comunitate mai sigură!». Astfel, miercuri, 22 mai a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității ...[citește_toată_știrea]

23 Mai 2019, 16:10
(146 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: Exercițiu la Fetești

Joi, 23 mai a.c., începând cu orele 10,00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» Ialomița organizează un exercițiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren în care este simulată producerea ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2019, 20:53
(355 vizualizări - 0 comentarii)


12

Căzănești: Percheziții la hoți din magazine

Polițiștii din Urziceni au reținut trei bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 46 de ani, din Căzănești, pentru sustragerea mai multor bunuri din incinta unei societăți comerciale. În fapt, în noaptea ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2019, 17:10
(353 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: Concursuri cu și pentru elevi

Marți, 21 mai a.c., începând cu orele 9,30, Liceul de Arte «Ionel Perlea» din Slobozia a găzduit concursul «Cu viața mea apăr viața». 15 echipaje de ciclu gimnazial și liceal s-au întrecut în concursul ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2019, 08:35
(279 vizualizări - 0 comentarii)


La volan fără permis pe străzile Sloboziei

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Slobozia au depistat un tânăr, de 21 de ani, din Slobozia, în timp ce conducea pe raza localității de domiciliu, deși acesta nu deținea permis pentru nicio ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2019, 08:20
(286 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Sudiți și Gura Ialomiței. Șoferii erau beți la volan!

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 mai a.c., la Sudiți s-a produs un accident rutier. Astfel, în timp ce un tânăr, de 23 de ani, conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, acesta a ...[citește_toată_știrea]

21 Mai 2019, 08:10
(365 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Beat la volan, a acroșat un autoturism

Joi, 16 mai a.c., în jurul orelor 23,00, un bărbat de 33 de ani, din Fetești, a provocat un accident rutier, acroșând autoturismul unei tinere, de 21 de ani, din aceeași localitate. Șoferii auto au fost ...[citește_toată_știrea]

17 Mai 2019, 16:35
(501 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Hoț din magazine, arestat preventiv

Joi, 16 mai a.c., un bărbat, de 51 de ani, din Ilfov, a fost surprins în flagrant, pe timpul nopții, de polițiștii Secției de Poliție Rurală Slobozia după ce ar fi sustras bunuri din două societăți comerciale ...[citește_toată_știrea]

17 Mai 2019, 16:30
(608 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Atenție, se întrerupe curentul electric!

În intervalul 20-24 mai a.c., orele 8,00-17,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparație a rețelelor electrice. Aceste lucrări se ...[citește_toată_știrea]

17 Mai 2019, 16:30
(548 vizualizări - 0 comentarii)


«Atelierul de pictură pe linguri de lemn» la Muzeul Agriculturii din Slobozia

Joi, 16 mai a.c., la Muzeul Național al Agriculturii, elevii Liceului Tehnologic Special «Ion Teodorescu» Slobozia, în colaborare cu Protopopiatul Slobozia și Parohia «Sfântul Dumitru» au participat la ...[citește_toată_știrea]

17 Mai 2019, 16:25
(589 vizualizări - 0 comentarii)


Suspiciune de focar de Pestă Porcină Africană la Buești

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că miercuri, 15 mai 2019, a fost emis un buletin de analize prin care se suspicionează Pesta ...[citește_toată_știrea]

17 Mai 2019, 08:05
(563 vizualizări - 0 comentarii)


Raja Constanța: Atenție, se întrerupe apa în Fetești Oraș!

Pentru remedierea unei avarii survenită la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, RAJA SA a fost  nevoită să întrerupă furnizarea apei ...[citește_toată_știrea]

16 Mai 2019, 15:04
(640 vizualizări - 0 comentarii)


Pieton acroșat la Movilița

Marți, în jurul orelor 10,30, pe raza localității Movilița a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton. Astfel, în timp ce un ilfovean, de 41 de ani, conducea un autoturism din direcția ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 16:20
(724 vizualizări - 0 comentarii)


Alege o carieră în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor

Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate vor demara începând cu miercuri, 15 mai 2019, campania de recrutare pentru anul școlar și universitar 2019-2020. Tinerii interesați de ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 16:15
(658 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Fără permis, la volan

Un tânăr, de 26 de ani, din Ograda, a fost depistat de polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ograda marți, 14 mai a.c.,  în timp ce conducea un vehicul pe raza localității de domiciliu fără a poseda ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 16:10
(621 vizualizări - 0 comentarii)


Pescuit ilegal pe Brațul Borcea

Marți, 14 mai a.c., polițiștii ialomițeni au depistat doi bărbați, de 24 și 68 ani, ambii din Fetești, în timp ce pescuiau pe Brațul Borcea cu ajutorul a două unelte de pescuit tip halău, fără a respecta ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 16:05
(630 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: pescuit ilegal


«Școala Altfel»-lecție deschisă a polițiștilor ialomițeni

Miercuri, 15 mai a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia s-au alăturat programului «Școala Altfel», susținând o lecție deschisă despre semnificația indicatoarelor rutiere și regulile ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 15:55
(646 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Școala Altfel


DAJ Ialomița: Ajutor de minimis pentru crescători de ovine

Anul acesta, prin Direcția pentru Agricultură Ialomița s-au înscris 300 de posibili beneficiari ai schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea progranului de sustenanță a crescătorilor de ovine pentru comercializarea ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 09:45
(716 vizualizări - 0 comentarii)


Balaciu: Bărbat căzut în fântână

Luni, 13 mai a.c., în jurul orelor 20,30, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni s-au deplasat în satul Crăsanii de Jos din comuna Balaciu. Un echipaj format din 6 subofițeri ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 09:40
(716 vizualizări - 0 comentarii)


DAJ Ialomița: Primele livrări de porci din rasa Mangalița și Bazna

În cadrul programului «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc», în anul 2019 cei doi ...[citește_toată_știrea]

15 Mai 2019, 09:35
(705 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...