Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Dezvoltarea economică a județului Ialomița bate pasul pe loc

Dezvoltarea economică a județului Ialomița bate pasul pe loc

bonus: Ialomița, județul fără investitori

Mult anunțata creștere economică a României este in­sesizabilă dacă raportăm indicatorii la nivelul județului Ialomița. O serie de date statistice publicate pe site-ul www.topfirme.com demonstrează faptul că, din punct de vedere economic, Ialomița continuă să se lupte cu sărăcia. Mare problemă o reprezintă lipsa unor măsuri eficiente prin care să fie atrași investitorii.

Cifre îngrijorătoare Potrivit datelor centralizate de site-ul amintit, în Ialomița au fost declarate funcționale 16 mii de societăți comerciale. Cifra nu este deloc una îm­bucurătoare, pentru că alte date statistice plasează județul nostru pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește nu­mărul de firme active. În cele 16 mii de societăți pe care Ialomița le înegistrează lucrează puțin peste 25 mii de persoane. Fără să mai surprindă pe nimeni, cea mai mare pondere dintre salariații județului dețin funcții în cadrul instituțiilor publice, după cum apreciază experții din cadrul Institutului Național de Statistică. Polul economic al Ialomiței ar trebui să fie reședința jude­țului, municipiul Slobozia. Datele pre­zentate de site-ul topfirme.com arată că aproape jumătate din cele 16 mii de firme din județ există la Slobozia. Totuși, realitatea este cu totul alta. Econo­mia ora­șului se bazează, în mare parte, pe activitatea întreprinsă de firmele mici, cu cel mult 20 angajați, magazinele de cartier și cele 5 supermarketuri. Firmele mari care aveau 100 de angajați sunt aproape istorie. Cel mai viu exemplu este societatea Chemgas Holding (fostul Combinat Chi­mic), firmă care, până în 2016, era printre cei mai mari angajatori ai județului, cu peste 600 de persoane. În prezent, cel mai mare angajator al județului a devenit firma cu cele mai ridicate datorii către stat și creditori. Potrivit Tribunalului Ialomița, acolo unde Chemgas Holding și-a solicitat insolvența, societatea are acumulate datorii de cel puțin 8 milioane de lei. Mai mult, societatea a concediat anul trecut aproape toți angajații în urma proceselor repetate de concediere colectivă. Totuși, există și câteva firme mari din Slobozia, cu activitate economică profitabilă. Printre ele se numără Expur SA (cu 1,1 miliarde de lei cifră de afaceri și 460 de angajați), Pet Star Holding (cu 105 milioane de lei cifră de afaceri și 100 de angajați) sau Oyl Holding Company AG SRL (cu 95 milioane de lei cifră și afaceri și 372 de angajați).

Radiografia economică a Urziceniului Potrivit site-ului de specialitate amintit mai sus, la Urziceni există aproape 1500 de societăți comerciale care anul trecut au avut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei. În cadrul acestora își desfășurau activitatea peste 5000 de angajați. În rea­litate, orașul Urziceni este la fel de sărac, multe dintre firmele active ale orașului fiind de fapt mici magazine sau afaceri de familie. Cei mai mari angajatori ai municipiului, care asigurau mai bine de jumătate din locurile de muncă existente în oraș, și-au întrerupt activitatea din cauza problemelor economice pe care le-au în­tâmpinat. Este vorba despre firmele Alison Hayes și producătorul de zahăr Lemarco Cristal SRL. Declinul Alison Hayes a în­ceput în prima parte a anului 2017, când a anunțat că închide fabrica din Urziceni, lăsând fără locuri de muncă peste 300 de angajați. Decizia a redus profiturile producătorului cu peste 15%, profitul înre­gistrat la finalul anului trecut fiind de doar 288 milioane de lei. Lemarco Cristal SRL a luat decizia de a intra în insolvență în primăvara acestui an, des­chi­zând imediat și procedura de conce­diere colectivă. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița, peste 200 dintre angajați au fost concediați de către societate. Firma se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește plata furnizorilor și distribuitorilor. În 2017, potrivit topfirme.com, profitul firmei a fost de 93 milioane de lei, în timp ce datoriile au depășit va­loarea de 100 milioane de lei.

Fetești, orașul asistaților sociali În ultimii 3 ani, toate statisticile Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Sociale Ialomița arătau că Fetești este singura localitate din mediul urban care are cei mai mulți asistați sociali. Infor­ma­ția nu mai surprinde pe nimeni în condi­țiile în care din punct de vedere economic orașul este «mort». Cu puțin peste 1400 de firme, Feteștiul are doar 2000 de angajați. Cei mai mari angajatori ai orașului sunt firmele Agrichim SRL, controlată de latifundiarul Viorel Nica, și Agrofam Holding, administrată de Ștefan Poienaru. Topfirme.com arată faptul că situația celor două societăți nu este una tocmai favorabilă. Astfel, Agrichim SRL a avut în 2017 o cifră de afaceri de 33 mili­oane de lei, însă datoriile pe care le-a acumulat au depășit 20 de milioane de lei. Agrofam Holding a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, însă valoarea datoriilor acumulate a depășit 35 milioane de lei. Tricotaje Fetești SA este unul dintre cei mai mari angajatori ai orașului, oferind peste 300 de locuri de muncă. În 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, acu­mulând datorii de peste 2 milioane de lei.

Situația economică a orașelor mici Până la începutul anilor 2000, orașul Țăndărei avea cea mai activă industrie din Ialomița, cu 4 fabrici în funcțiune. Astăzi, nu mai are nimic... Fabricile s-au închis una câte una, lăsând în urma lor fiare vechi și sute de șomeri. În ultimul timp, întreaga activitate economică s-a concentrat în jurul firmei Floarea Inter­național, societate creată pe ruinele de­functei Ultex. În prezent, firma și-a cerut insolvența, iar angajații mai au de primit salarii restante. Totuși, la Țăndărei, arată statisticile de pe internet, există 604 firme. Cel mai mare angajator din prezent al orașului este AGFD Țăndărei, care oferă 128 de locuri de muncă. Anul trecut societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 100 milioane de lei, dar a acumulat datorii de 60 milioane de lei. ADI ECOO 2009 Țăndărei, creată în urma asocierii a 11 administrații locale din vecinătatea ora­șului este considerată printre cei mai mari angajatori din Țăndărei, oferind 43 de locuri de muncă. În 2017 a înregistrat o cifră de afaceri de 1 milion de lei, dar datoriile sale au însumat peste 1 milion de lei. De asemenea, firma se află într-un proces de insolvență de câțiva ani. Amara, orașul președintelui Moraru, supraviețuiește doar pe timp de vară, din turismul bal­near. În rest, activitatea economică a orașului este aproape inexistentă. Cel mai mare angajator al orașului a fost desemnat în 2017 Amara Turism SRL, cu 78 de angajați. Cifra de afaceri a societății a fost anul trecut de 8 milioane de lei, iar datoriile acumulate au depășit 2 milioane de lei.

361 de firme radiate în Ialomița
Situația dezastruoasă a economiei județului Ialomița este relevată și de statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului. Astfel, potrivit ONRC, de la începutul anului și până la sfârșitului lunii august 2018, în județ au fost radiate 361 de societăți comerciale. De asemenea, în aceeași perioadă de timp, și-au cerut insolvența 75 de societăți comerciale. Alte 109 firme au fost dizolvate între 1 ianuarie 2018 și 31 august 2018.

Ialomița, județul fără investitori
Cea mai mare pro­ble­mă a județului Ialomița o reprezintă lipsa investitorilor. Cele câteva afaceri cu capital străin care există în jude­țul nostru pot fi numărate pe degetele unei singure mâini și există doar în domeniul agriculturii. În industrie, de exemplu, nu există nicio firmă din afară interesată să dezvolte o afacere pe teritoriul județului Ialomița. Adminis­trațiile județene au încercat de-a lungul timpului să atragă investitori străini, însă demersurile au eșuat de fiecare dată. De cele mai multe ori, s-a dat vina pe neprice­pe­rea celor perindați la conducerea Consi­liului Județean Ialomița în a negocia cu oamenii de afaceri din străinătate. Un raport al Băncii Naționale a României privind investi­țiile străine directe realizate în țara noastră anul trecut confirmă această rea­litate. Potrivit documentului oficial, Ialomița se află printre județele cu cele mai mici cifre din acest punct de vedere... Astfel, valoarea fondurilor provenite din investiții străine derulate în județul nostru a fost în 2017 de doar 293 milioane de euro.

5 Octombrie 2018, 08:05 (1618 vizualizări - 4 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Moraru Victor :
(7 Octombrie 2018, 15:53)
Noi PSD neam ținut de cuvânt am luat comisioane de la firmele de constructii care au lucrat acolo numai că investitori aduce Moncioiu din America. Dar nu vrea că el nu prea e de vină decât că a spălat din gură că face pe dracu să îl ia. MONCIOIU FACE UN ORAS EUROPEAN. Haideți să îi mai votăm o dată pe Stoica si Ionascu că nu au avut timp sa termine ce au inceput. Mai avem un candidat de incredere pe PERICLE. Votatii cu incredere. Multumesc
Mary:
(7 Octombrie 2018, 11:58)
  Mai țineți minte?! Victor Ponta, aflat în fruntea PSD, câștiga detașat la alegeri cu promisiuni de genul, un milion de locuri de muncă, etc. Astăzi, aici, se regăsesc locurile de muncă promise. Acești oameni ai PSD, de sus pâna jos, nu au limită în a spune minciuni. Așa încurajează tinerii șă rămână în țară. Niște lepre! Și mai vorbesc de familia tradițională, care familie?! Acești copii, nu au curajul nici să viseze, dar să-și întemeieze o familie, un cămin. 
Viki:
(6 Octombrie 2018, 20:37)
Pai unde este cei care acum vreo 2 ani ne promitea ca Ialomița si Slobozia va curge lapte si miere si ca in par cu IMM Slobozia va fi plin de investitori în care sa creeze aproape 700 de locuri de munca si care domnul de la Conducerea județului i se spunea ceva cu European ul,si ca județul asta va fi Europenizat inafara pe la sedintele de consiliu judetean nu se vorbeste decit de 70 000 de proiecte pe drumul judetean între Grivița Smirna Scânteia Pina in Dn 21A si practic drumul ala arata extrem de jalnic si de Spitalu Judetean care si acolo inafara de Computeru Tomograf instalat acum vreo câteva zile in Policlinica si niste lifturi in care tie frica sa intri in ele ca ori ai sansa sa rămâi blocat ori cu butoanele care ai tendința sa te electrocutezi ,in rest condițiile hoteliere lasa de dorit,,,,,altceva nu am mai vazut sa miste in anii astia 2 Asa ca domnilor din conducere aplicativă de treaba cu fapte nu cu vorbe si cu tot felu de simpozioane pe la Amara ca nu stiu cum iesiti la vopsea in fata electorilor peste 2 ani sau cit mai este pina la alegeri !,,,,,,
Oarecare:
(5 Octombrie 2018, 18:43)
Orice ati scrie este asa....de ochii lumii. Nu aveti taria sa publicati toate comentariile.Nu mai scrieti de cj ialomita, asta este.doar de fatada. Cand ati scris de salarii nu ati avut taria sa publicati toate comentariile.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Vineri 15 Feb 2019
177 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

15 Februarie 2019, 16:30


E-Distribuție Dobrogea: Atenție, se întrerupe curentul!

E-Distribuție Dobrogea SA anunță că, urmare a lucrărilor planificate de revizii, reparații și modernizări în rețeaua de distribuție, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă în mai multe zone din ...[citește_toată_știrea]

15 Februarie 2019, 16:25
(95 vizualizări - 0 comentarii)


Accident la Urziceni, două persoane rănite

Un accident rutier s-a produs joi, 14 februarie a.c., pe DN2A, în apropiere de muncipiul Uziceni, soldat cu rănirea a două persoane. În timp ce o tânără, de 21 ani, din Cosâmbești, conducea un autoturism ...[citește_toată_știrea]

15 Februarie 2019, 15:35
(89 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni accident


Ialomița: Șoferi beți și fără permis, la volan

Joi, 14 februarie a.c., polițiștii rutieri au depistat un bărbat, de 32 ani, din Urziceni în timp ce conducea un  autoturism pe raza localității Moldoveni, deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

15 Februarie 2019, 15:30
(75 vizualizări - 0 comentarii)


4

Tineri din Ion Roată, hoți din locuințe. Percheziții la Slobozia și Amara!

Joi, 14 februarie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Ion Roată au identificat trei tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 21 de ani, din Ion Roată, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de «furt calificat ...[citește_toată_știrea]

15 Februarie 2019, 15:25
(137 vizualizări - 0 comentarii)


5
Slobozia: Cleric al Mânăstirii «Sfinții Voievozi», implicat într-un accident rutier

Slobozia: Cleric al Mânăstirii «Sfinții Voievozi», implicat într-un accident rutier

Accident rutier produs joi, 14 februarie 2019, pe șoseaua de centură a Sloboziei, în zona Mânăstirii «Sfinții Voievozi». Se pare evenimentul rutier ar fi fost provocat de un călugăr care slujește în cadrul ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2019, 17:10
(509 vizualizări - 0 comentarii)


6

Acțiune de amploare a polițiștilor pe raza localității Movilița

Miercuri, 13 februarie a.c., polițiștii de Investigații Criminale au efectuate pe raza comunei Movilița percheziții la persoane fizice bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de «furt din locuință ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2019, 16:40
(188 vizualizări - 0 comentarii)


7

Tânăr din Stelnica, bănuit a fi spărgător de case

Marți, 12 februarie a.c., polițiștii feteșteni au identificat un tânăr, de 20 de ani, din Stelnica, bănuit de săvârșirea infracțiunii de «furt calificat». La sfârșitul anului 2018, tânărul ar fi intrat ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2019, 16:15
(330 vizualizări - 0 comentarii)


8

Trei tineri din Ciochina, arestați pentru «tâlhărie calificată»

Polițiștii slobozeni au identificat trei tineri, de 18, 21 și 30 de ani, din comuna Ciochina, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de «tâlhărie calificată», faptă comisă asupra unui alt tânăr, de 19 ani, ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2019, 16:10
(384 vizualizări - 0 comentarii)


9

Bărbat din Scânteia, la volan fără permis

Marți, 12 februarie a.c., polițiștii rutieri au depistat un bărbat, în vârstă de 48 ani, din Scânteia, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu fără a poseda permis de conducere. De ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2019, 16:05
(313 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia Nouă: Accident cu doi morți pe DN21

Slobozia Nouă: Accident cu doi morți pe DN21

Miercuri, 13 februarie a.c., în jurul orelor 5,00, pe DN21, s-a produs un accident rutier soldat cu decesul a două persoane. Astfel, în timp ce un bărbat, de 51 de ani, din județul Galați, conducea un autoturism ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2019, 08:40
(1530 vizualizări - 1 comentariu)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

12 Februarie 2019, 16:15


12

Munca «la negru», în atenția ITM Ialomița

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a desfășurat, în luna ianuarie  2019, acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă, în urma cărora s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2019, 15:55
(486 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

Doi ialomițeni, de 47 și 56 ani, au fost depistați de polițiștii rutieri luni, 11 februarie 2019, în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice. Ambii ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2019, 13:20
(436 vizualizări - 0 comentarii)


Maia: Dosar penal pentru o remorcă

Un bărbat, de 40 ani, din Fierbinți-Târg, a fost depistat de polițiștii ialomițeni pe raza localității Maia, în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism care tracta o remorcă. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2019, 13:10
(529 vizualizări - 0 comentarii)


Valea Ciorii: A murit intoxicată cu monoxid de carbon

O bătrână de 75 de ani a murit intoxicată cu monoxid de carbon, în propria locuință. Femeia a fost descoperită de vecini, care au observat că atât ea, cât și soțul ei, nu au ieșit din casă. Oamenii s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2019, 16:15
(631 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Explozie și incendiu, în incinta unei vulcanizări

Manasia: Explozie și incendiu, în incinta unei vulcanizări

Astăzi, 11 februarie a.c., în jurul orei 10,00, 3 autospeciale de stingere și o autosanitară SMURD de la Detașamentul Urziceni s-au deplasat la o vulcanizare din Manasia. Incendiul a pornit de la un cap ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2019, 12:34
(912 vizualizări - 0 comentarii)


Drajna: O femeie a murit într-un accident rutier

O femeie a murit și alte trei persoane au fost rănite, în urma impactului dintre un tir și un autoturism, produs la ieșirea de pe A2, în zona localității Drajna. La fața locului s-a intervenit cu un elicopter ...[citește_toată_știrea]

9 Februarie 2019, 12:12
(1653 vizualizări - 2 comentarii)


Accident la Urziceni

Marți, 5 februarie a.c., un tânăr de 18 ani din comuna Axintele, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiul Urziceni, nu a respectat semnificația indicatorului «Oprire» și a pătruns în intersecție ...[citește_toată_știrea]

6 Februarie 2019, 17:25
(1121 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni accident


Bucureștean arestat la Ion Roată pentru «tentativă de furt»

Polițiștii Secției Rurale Ion Roată au reușit identificarea unui bărbat, de 39 de ani, din București, pe numele căruia Judecătoria Sectorului 2 București a emis un mandat de executare a pedepsei. Bărbatul ...[citește_toată_știrea]

6 Februarie 2019, 17:10
(1154 vizualizări - 0 comentarii)


Perieți: Dosar penal pentru conducere fără permis

Polițiștii Secției Rurale Slobozia au depistat pe raza comunei Perieți un bărbat, de 31 de ani, din localitate, care se deplasa la volanul unui autoturism pe raza localității de domiciliu deși nu deținea ...[citește_toată_știrea]

6 Februarie 2019, 17:05
(1117 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Albești, reținut pentru furturi din locuințe

Polițiștii Secției Rurale Slobozia au reținut un tânăr, de 24 de ani, din Albești. Acesta ar fi sustras mai multe scule electrice și produse accizabile din anexele unor locuințe de pe raza comunei de domiciliu ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2019, 15:25
(1249 vizualizări - 0 comentarii)


Grivița: Arestat pentru «distrugere» și «loviri sau alte violențe»

Polițiștii Secției Rurale Grivița au acționat pe raza de competență, pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de libertate ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2019, 15:05
(1295 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Grivița arestare


AJOFM Ialomița: Locuri de muncă pentru studenți în Germania

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița anunță organizarea selecției pentru studenții care doresc să desfășoare o activitate lucrativă pe teritoriul Germaniei pe perioada vacanței de ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2019, 14:45
(1149 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: «Șoferi» urmăriți de polițiști

Un bărbat, de 34 ani, din Manasia, care se deplasa la volanul unui autoturism pe raza localității de domiciliu, a încercat să se sustragă controlului polițiștilor. Din verificările efectuate, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2019, 14:30
(1129 vizualizări - 0 comentarii)


Făcăeni: Braconajul piscicol, în atenția polițiștilor

Polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Stelnica au depistat doi bărbați, de 45, respectiv 46 ani, ambii din comuna Făcăeni, în timp ce se deplasau cu o căruță, având asupra lor pește din speciile ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2019, 14:25
(1235 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți la volan

La sfârșitul de săptămână precedent, polițiștii rutieri au depistat trei bărbați, de 27, 32 și 64 de ani, din Slobozia, respectiv București, care conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși au consumat ...[citește_toată_știrea]

5 Februarie 2019, 14:15
(1128 vizualizări - 0 comentarii)


Preasfințitul Vincențiu, 25 de ani ca episcop

Preasfințitul Vincențiu, 25 de ani ca episcop

Sâmbătă, 2 februarie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor va sărbători «Întâmpinarea Domnului» la Catedrala Episcopală «Înălțarea Domnului ...[citește_toată_știrea]

31 Ianuarie 2019, 17:05
(2081 vizualizări - 5 comentarii)


AJOFM Ialomița: 5,57%, rata șomajului în luna decembrie 2018

La sfârșitul lunii decembrie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 5268 șomeri (din care 2184 femei), rata șomajului fiind de 5,57%. Comparativ cu luna ...[citește_toată_știrea]

31 Ianuarie 2019, 15:20
(1572 vizualizări - 0 comentarii)


Trei persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN21

Luni, 28 ianuarie a.c., în jurul orei 8,40, în timp ce un bărbat de 44 de ani, din județul Giurgiu, conducea un autoturism pe Drumul Național 21, din direcția Slobozia către Brăila, se pare că pe fondul ...[citește_toată_știrea]

29 Ianuarie 2019, 17:45
(2044 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...