Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Ialomița e lăsată pradă țânțarilor

20000 de hectare infestate

Ialomița e lăsată pradă țânțarilor

bonus: «Festivalul țânțarilor» de la Amara

În pofida reglementărilor legale, autoritățile din Ialomița lasă în fiecare an populația pradă țânțarilor. Anul acesta, susține prefectul județului Gigi Petre, situația e mai dramatică decât în anii precedenți: «Din datele noastre, peste 20000 de hectare de teren au nevoie de dezinsecție... Din păcate, legislația permite doar autorităților locale să intervină!». Direcția de Sănătate Publică Ialomița a trimis o adresă prin care avertizează autoritățile locale că sunt obligate de lege să adopte «măsuri specifice». La nivelul autorităților locale, doar Slobozia are capacitatea de a executa tratamente de dezinsecție.

Legea nu e pentru autoritățile locale Conform Ordinului Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice 520 din 27.11.2018, toate autoritățile publice locale «sunt obligate să execute servicii de dezinsecție în sezonul cald, pe spațiile deschise, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea țânțarilor adulți și larvelor de țânțari». În Ialomița însă, autoritățile consi­deră că obligațiile lor sunt... opționale. Singurul oraș care are o secție specializată în cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public este Slobozia. Secția a intrat în legalitate în urmă cu 2 ani, după un scandal public prelungit. Restul orașelor se bazează pe intervenția punctuală a unor firme specializate sau... așteaptă ca sezonul țânțarilor să treacă. În fiecare an, autoritățile din Ialomița raportează infecții cu virusul West Nile ca urmare a acestor «practici». Mai mult decât atât, în ultimii 3 ani, cel puțin un ialomițean a murit din cauza acestor infecții. În anul 2018, la nivel național au fost înre­gistrate 277 de cazuri și 47 de decese.

Anul ăsta este mai rău Primul care a atras public atenția asupra situației este prefectul județului Ialomița, Gigi Petre. Acesta a convocat un Comitet pentru Situații de Urgență în cadrul căruia a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă infestarea cu țânțari. «Din datele noastre, peste 20000 hectare de teren au nevoie de dezinsecție. Din păcate, legislația permite doar autorităților locale să inter­vină... Am comunicat acest lucru în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a urgenta adoptarea unei decizii în cadrul Consiliilor locale. Situația nu poate fi gestionată legal la nivel județean, ci numai punctual, pe fiecare localitate în parte. Mai ales în zonele riverane...» a declarat prefectul Gigi Petre. Declarațiile prefectului Gigi Petre sunt, din păcate, tardive. La acest moment, susțin specialiștii în domeniu, gradul de infestare a atins maximul înregistrat în ultiimii 5 ani, iar soluțiile rămase sunt puține: «O dezinsecție serioasă trebuia începută în februarie! Acum e târziu... Vom avea țânțari toată vara, nu-i mai putem opri. Dar, dacă facem ceva acum, după ploi, îi putem ține sub control. Anul ăsta e mai rău pentru că de mulți ani nu se face nimic serios. Doar intervenții pompieristice...» susține Viorel Bax, reprezentantul firmei Re-Therm din Amara.

Autoritățile sunt depășite de situație Amenințarea a fost recunoscută oficial și de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Directorul instituției, Cristina Iorga, susține că a informat autori­tățile cu privire la obligativitatea asigurării dezinsecției: «Am transmis o adresă către toate autoritățile locale din Ialomița. Problema este una serioasă și trebuie tratată cu maxi­mă responsabilitate!». Adresa confirmă faptul că dezinsecția este obligatorie. «Conform ordinului Ministerului Sănătății nr. 119 din 2014, consiliile locale, primăriile și operatorii economici au obligația de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artero­po­delor și răzătoarelor. (... ) Consiliile locale și primăriile au obligația de a comunica cetă­țenilor măsurile întreprinse, însoțite de recomandări de prim-ajutor în caz de in­cidente, recomandate de producători. In­for­marea populației va cuprinde calendarul efectuării lucrărilor (data, ora, zonele de aplicare, de­numirea substanței)». Pentru ur­gentarea dez­in­secției, autoritățile locale pot apela la fonduri proprii, fără a mai organiza licitații. Chiar și în aceste condiții, primarii ialomițeni intervievați de noi nu se grăbesc, considerând că dezinsecția, mai ales în mediul rural, nu este o urgență.

«Festivalul țânțarilor» de la Amara
Siguranța populației nu reprezintă singura problemă. La Amara, de exemplu, unde peste o lună și jumătate se va desfășura Trofeul Tinereții, situația este critică. Turiștii aflați în stațiune se plâng că țânțarii îi împie­dică să se bucure de concedii și de tratamentul cu nămol. «Au mai fost ani cu țânțari, dar acum e de groază! Dacă te prinde seara pe lac, te mănâncă de viu... Ar fi trebuit să se facă ceva până acum, că de-aia suntem din ce în ce mai puțini...» ne-a spus duminică, pe plaja Zorilor, Nae Tudor din Prahova. Conform informațiilor oficiale, autoritățile din Amara nu au contactat nici până la acest moment o firmă specializată care să asigure dezinsecția lacului și a localității. În aceste condiții, șansele ca Festivalul de la Amara să se desfășoare în condiții normale scade dramatic. Riscuri similare, susțin au­toritățile județene, apar în toate zonele din Ialomița unde există lacuri. «Recomandările noastre au vizat, cu precădere, zonele cu suprafețe mari de apă. Întâi zona Fetești, Stelnica, Bordușani... Apoi Țăndărei, Valea Ciorii, Amara, Gheorghe Doja... Peste tot e nevoie de dezinsecție pentru că apa favori­zează înmulțirea exponențială a țânțarilor!» a mai declarat prefectul Gigi Petre.

Despre simptomele virusului West Nile
Manifestările infecției cu Virusul West Nile sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli, până la semne de meningo-encefalită. Perioada de incubare este de 2-8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată. Apro­ximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virus nu prezintă niciun simptom. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină. Simptomele severe apar destul de rar, 1 din 150 de oameni infectați având riscul să pre­zinte aceste simptome. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la cameră de gardă. În general, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Probabili­tatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.

2 Iulie 2019, 08:05 (2666 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
Marea «desțînțărizare» se amînă pînă la noi ordine
Autoritățile ialomițene ignoră «alerta Zika»
Ialomița: Virusul Zika declanșează marea «desțînțărizare»

Comentariile cititorilor:


Mary:
(3 Iulie 2019, 12:20)
  Mânca-v-ar țânțarii pe ăștia care nu faceți nimic și care sunteți în măsură să faceți ce trebuie!!!
Eu:
(3 Iulie 2019, 08:47)
Lăsați politica si aici,Domnule prefect nu există nici o lege sa ii obligați pe primari sa ne scape de tătari ma repet sa îi obligați ?
Flori:
(2 Iulie 2019, 09:34)
Mizeria PSD -ALDE-PNL începe chiar din primariile din cele mai mici localități si nu se termina la omul lui Tariceanu, colectorul Prefect Gigi Petre. Cand acestia si acoliti, acolitilor lor vor zbura cu catusele de maini, sa trageti speranta la ceva bun, pentru viitorul copiilor si nepotilor vostri.
Ion:
(2 Iulie 2019, 08:32)
Toti, enunta articol din lege, din care reese ca dezinsectia este obligatorie. Ne intereseaza daca in lege sunt prevazute sanctiuni si daca da, de ce nu se aplica.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
22 Sep 2019
181 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

20 Septembrie 2019, 16:15


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 23-27 septembrie a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

20 Septembrie 2019, 15:20
(195 vizualizări - 0 comentarii)


anunț

Servicii Publice Slobozia SRL
vă face cunoscut faptul că,
în perioada 05-06.10.2019,
se vor desfășura
«Zilele Recoltei»
în incinta Pieței Agroalimentare Ialomița

20 Septembrie 2019, 08:10


3

Biciclist acroșat de o mașină între Bucu și Ograda

Miercuri, 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident produs pe DN2A, între localitățile Bucu și Ograda. În timp ce un bărbat, de 39 de ani, din Țăndărei, conducea ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 17:10
(210 vizualizări - 0 comentarii)


4

Urziceni: Acțiune de prevenire a furturilor de și din autovehicule

Miercuri, 18 septembrie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Urziceni au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea furturilor de și din autovehicule pe raza localităților ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 17:05
(166 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea de apă în Fetești

Pentru remedierea unei avarii survenite joi, 19 septembrie 2019, la nivelul unui branșament de pe strada Garofiței, din orașul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea de ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 09:55
(211 vizualizări - 0 comentarii)


Activitate desfășurată de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot»

Activitate desfășurată de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot»

Miercuri, 18 septembrie 2019, părintele protopop Laurențiu Cioranu, împreună cu părintele Daniel Ferbințeanu de la Parohia Ograda au săvârșit Slujba sfeștaniei, Sfințirea cea mică a apei și au rostit rugăciuni ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 09:50
(259 vizualizări - 3 comentarii)


DSVSA Ialomița: 21 focare de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că, la data de 18.09.2019, pe raza județului Ialomița sunt declarate 21 focare de Pestă Porcină Africană. Acestea au fost ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:30
(191 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat din Manasia


Marți, 17 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Urziceni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 41 de ani, din Manasia, și-ar fi agresat și amenințat fosta soție. Astfel ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:25
(169 vizualizări - 0 comentarii)


9

APM Ialomița: Zi pentru combaterea ambroziei

Conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a propus ziua de sâmbătă, 28 septembrie a.c., o zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională când, într-o singură zi, prin ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:20
(170 vizualizări - 1 comentariu)


10

Gheorghe Lazăr: Beat la volan

Marți, 17 septembrie 2019, polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 29 de ani, din comuna Gheorghe Lazăr, în timp ce conducea un autoturism pe DN2A, deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:15
(195 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Clean Stations»

Miercuri, 18 septembrie a.c., la nivel național, Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi a desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în zona stațiilor CFR. Astfel ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:10
(175 vizualizări - 0 comentarii)


12

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

17 Septembrie 2019, 18:20


AJOFM Ialomița: 320 locuri de muncă în Europa

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 320 locuri de muncă vacante. Țările vizate sunt Austria, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Polonia și ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 17:10
(264 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 83 mii de lei, 12 permise reținute

Luni, 16 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza întregului județ pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Astfel, polițiștii au intervenit la 98 evenimente, cele ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:55
(256 vizualizări - 0 comentarii)


Târgul «Pâinea și Vinul» la Muzeul Agriculturii

În perioada 20-22 septembrie 2019, orele 11,00-18,00, la Muzeul Național al Agriculturii se va desfășura, în cadrul Târgului «Pâinea și Vinul», expoziția și lansarea albumului «Pâinea noastră cea de toate ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:50
(242 vizualizări - 0 comentarii)


«Săptămâna Mobilității Europene», la Slobozia

În perioada 16-22 septembrie a.c., se desfășoară la nivel european Campania «Săptămâna Mobilității Europene». Astfel, Primăria municipiului Slobozia, prin Direcția Educație, Cultură și Tineret, în parteneriat ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:45
(222 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis

Luni, 16 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic doi conducători auto, de 22 și 39 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice fără a avea acest drept. În fapt, polițiștii Secției ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:40
(220 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Campanie vaccinare vulpi

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează locuitorii județului că, începând cu data de 23 septembrie 2019, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:35
(326 vizualizări - 0 comentarii)


Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Grav accident de circulație produs în seara zilei de vineri, 13 septembrie 2019, la ieșirea din Slobozia către Constanța. Trei persoane au fost grav rănite, în urma impactului a două mașini. La fața locului ...[citește_toată_știrea]

13 Septembrie 2019, 18:20
(2380 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


ISU Ialomița: 13 Septembrie-«ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA»

În luna iunie a anului 1848 unda de șoc revoluționară din Franța s-a propagat rapid în Țara Românească. După 3 luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:45
(293 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

Polițiștii ialomițeni, însoțiți de reprezentanți ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat activități informativ-preventive în școlile de pe raza județului, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:10
(346 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

Noua epidemie de Pestă Porcină Africană aduce și sancțiuni pentru crescătorii de animale din Ialomița. În ultimele săptămâni, au fost aplicate amenzi de peste 30 mii de lei din cauza nerespectării măsurilor ...[citește_toată_știrea]

10 Septembrie 2019, 17:05
(472 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

Peste 180 de polițiști au fost în misiune, în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din județul Ialomița, pentru un început în siguranță al noului an școlar. Polițiștii prezenți la festivitățile specifice ...[citește_toată_știrea]

9 Septembrie 2019, 16:20
(397 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 9-14 septembrie a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:30
(571 vizualizări - 0 comentarii)


Lilieci: Accident rutier soldat cu două victime

Joi, 5 septembrie a.c., în jurul orelor 5,30, pe raza localității Lilieci s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. În timp ce un bărbat, de 57 de ani, din București, conducea pe ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:25
(460 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Lilieci accident


Ialomița: La volan, fără permis

Joi, 5 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 26 de ani, din Bărbulești, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității Ciochina, deși avea acest drept suspendat ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:20
(381 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

Un luptător al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița a devenit «părinte spiritual» pentru patru copii din satul Bucșa. Cristi Stan ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:25
(556 vizualizări - 1 comentariu)


Protopopiatul Slobozia: Proiectul «Vreau să merg la școală»

În perioada 30 august-6 septembrie 2019, Protopopiatul Slobozia, împreună cu Părintele Laurențiu Cioranu au organizat a V-a ediție a proiectului social-filantropic «Vreau să merg la școală». Scopul proiectului ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:15
(372 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,76%-rata șomajului în luna iulie 2019

La sfârșitul lunii iulie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4506 șomeri (din care 2093 femei), rata șomajului fiind de 4,76%. Din totalul de ...[citește_toată_știrea]

3 Septembrie 2019, 17:25
(491 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...