Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Ialomița e lăsată pradă țânțarilor

20000 de hectare infestate

Ialomița e lăsată pradă țânțarilor

bonus: «Festivalul țânțarilor» de la Amara

În pofida reglementărilor legale, autoritățile din Ialomița lasă în fiecare an populația pradă țânțarilor. Anul acesta, susține prefectul județului Gigi Petre, situația e mai dramatică decât în anii precedenți: «Din datele noastre, peste 20000 de hectare de teren au nevoie de dezinsecție... Din păcate, legislația permite doar autorităților locale să intervină!». Direcția de Sănătate Publică Ialomița a trimis o adresă prin care avertizează autoritățile locale că sunt obligate de lege să adopte «măsuri specifice». La nivelul autorităților locale, doar Slobozia are capacitatea de a executa tratamente de dezinsecție.

Legea nu e pentru autoritățile locale Conform Ordinului Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice 520 din 27.11.2018, toate autoritățile publice locale «sunt obligate să execute servicii de dezinsecție în sezonul cald, pe spațiile deschise, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea țânțarilor adulți și larvelor de țânțari». În Ialomița însă, autoritățile consi­deră că obligațiile lor sunt... opționale. Singurul oraș care are o secție specializată în cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public este Slobozia. Secția a intrat în legalitate în urmă cu 2 ani, după un scandal public prelungit. Restul orașelor se bazează pe intervenția punctuală a unor firme specializate sau... așteaptă ca sezonul țânțarilor să treacă. În fiecare an, autoritățile din Ialomița raportează infecții cu virusul West Nile ca urmare a acestor «practici». Mai mult decât atât, în ultimii 3 ani, cel puțin un ialomițean a murit din cauza acestor infecții. În anul 2018, la nivel național au fost înre­gistrate 277 de cazuri și 47 de decese.

Anul ăsta este mai rău Primul care a atras public atenția asupra situației este prefectul județului Ialomița, Gigi Petre. Acesta a convocat un Comitet pentru Situații de Urgență în cadrul căruia a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă infestarea cu țânțari. «Din datele noastre, peste 20000 hectare de teren au nevoie de dezinsecție. Din păcate, legislația permite doar autorităților locale să inter­vină... Am comunicat acest lucru în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a urgenta adoptarea unei decizii în cadrul Consiliilor locale. Situația nu poate fi gestionată legal la nivel județean, ci numai punctual, pe fiecare localitate în parte. Mai ales în zonele riverane...» a declarat prefectul Gigi Petre. Declarațiile prefectului Gigi Petre sunt, din păcate, tardive. La acest moment, susțin specialiștii în domeniu, gradul de infestare a atins maximul înregistrat în ultiimii 5 ani, iar soluțiile rămase sunt puține: «O dezinsecție serioasă trebuia începută în februarie! Acum e târziu... Vom avea țânțari toată vara, nu-i mai putem opri. Dar, dacă facem ceva acum, după ploi, îi putem ține sub control. Anul ăsta e mai rău pentru că de mulți ani nu se face nimic serios. Doar intervenții pompieristice...» susține Viorel Bax, reprezentantul firmei Re-Therm din Amara.

Autoritățile sunt depășite de situație Amenințarea a fost recunoscută oficial și de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Directorul instituției, Cristina Iorga, susține că a informat autori­tățile cu privire la obligativitatea asigurării dezinsecției: «Am transmis o adresă către toate autoritățile locale din Ialomița. Problema este una serioasă și trebuie tratată cu maxi­mă responsabilitate!». Adresa confirmă faptul că dezinsecția este obligatorie. «Conform ordinului Ministerului Sănătății nr. 119 din 2014, consiliile locale, primăriile și operatorii economici au obligația de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artero­po­delor și răzătoarelor. (... ) Consiliile locale și primăriile au obligația de a comunica cetă­țenilor măsurile întreprinse, însoțite de recomandări de prim-ajutor în caz de in­cidente, recomandate de producători. In­for­marea populației va cuprinde calendarul efectuării lucrărilor (data, ora, zonele de aplicare, de­numirea substanței)». Pentru ur­gentarea dez­in­secției, autoritățile locale pot apela la fonduri proprii, fără a mai organiza licitații. Chiar și în aceste condiții, primarii ialomițeni intervievați de noi nu se grăbesc, considerând că dezinsecția, mai ales în mediul rural, nu este o urgență.

«Festivalul țânțarilor» de la Amara
Siguranța populației nu reprezintă singura problemă. La Amara, de exemplu, unde peste o lună și jumătate se va desfășura Trofeul Tinereții, situația este critică. Turiștii aflați în stațiune se plâng că țânțarii îi împie­dică să se bucure de concedii și de tratamentul cu nămol. «Au mai fost ani cu țânțari, dar acum e de groază! Dacă te prinde seara pe lac, te mănâncă de viu... Ar fi trebuit să se facă ceva până acum, că de-aia suntem din ce în ce mai puțini...» ne-a spus duminică, pe plaja Zorilor, Nae Tudor din Prahova. Conform informațiilor oficiale, autoritățile din Amara nu au contactat nici până la acest moment o firmă specializată care să asigure dezinsecția lacului și a localității. În aceste condiții, șansele ca Festivalul de la Amara să se desfășoare în condiții normale scade dramatic. Riscuri similare, susțin au­toritățile județene, apar în toate zonele din Ialomița unde există lacuri. «Recomandările noastre au vizat, cu precădere, zonele cu suprafețe mari de apă. Întâi zona Fetești, Stelnica, Bordușani... Apoi Țăndărei, Valea Ciorii, Amara, Gheorghe Doja... Peste tot e nevoie de dezinsecție pentru că apa favori­zează înmulțirea exponențială a țânțarilor!» a mai declarat prefectul Gigi Petre.

Despre simptomele virusului West Nile
Manifestările infecției cu Virusul West Nile sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli, până la semne de meningo-encefalită. Perioada de incubare este de 2-8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată. Apro­ximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virus nu prezintă niciun simptom. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină. Simptomele severe apar destul de rar, 1 din 150 de oameni infectați având riscul să pre­zinte aceste simptome. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la cameră de gardă. În general, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Probabili­tatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.

2 Iulie 2019, 08:05 (2883 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
Marea «desțînțărizare» se amînă pînă la noi ordine
Autoritățile ialomițene ignoră «alerta Zika»
Ialomița: Virusul Zika declanșează marea «desțînțărizare»

Comentariile cititorilor:


Mary:
(3 Iulie 2019, 12:20)
  Mânca-v-ar țânțarii pe ăștia care nu faceți nimic și care sunteți în măsură să faceți ce trebuie!!!
Eu:
(3 Iulie 2019, 08:47)
Lăsați politica si aici,Domnule prefect nu există nici o lege sa ii obligați pe primari sa ne scape de tătari ma repet sa îi obligați ?
Flori:
(2 Iulie 2019, 09:34)
Mizeria PSD -ALDE-PNL începe chiar din primariile din cele mai mici localități si nu se termina la omul lui Tariceanu, colectorul Prefect Gigi Petre. Cand acestia si acoliti, acolitilor lor vor zbura cu catusele de maini, sa trageti speranta la ceva bun, pentru viitorul copiilor si nepotilor vostri.
Ion:
(2 Iulie 2019, 08:32)
Toti, enunta articol din lege, din care reese ca dezinsectia este obligatorie. Ne intereseaza daca in lege sunt prevazute sanctiuni si daca da, de ce nu se aplica.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 26 Feb 2020
166 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Prefectura Ialomița, Coronavirus: 9 persoane, izolate la domiciliu la Fetești, Urziceni, Manasia, Amara și Dridu. Alte 4 persoane, izolate la domiciliu sub supraveghere medicală!

Având în vedere situația epidemiologică creată de numeroasele cazuri de coronavirus confirmate în regiunile Lombardia și Veneto din nordul  Italiei,  precum și numărul mare de cetățeni români ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2020, 19:15
(2218 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

25 Februarie 2020, 18:10


Slobozia: Spărgător de mașini, reținut pentru 24 de ore

Polițiștii slobozeni au identificat un bărbat, de 28 de ani, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de «tentativă la furt calificat», fapte săvârșite în noaptea de 23/24 februarie 2020. Cel în cauză ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2020, 16:50
(106 vizualizări - 0 comentarii)


Tineri ialomițeni, prinși la volan fără permis

Doi ialomițeni de 20, respectiv 30 de ani, au fost depistați de polițiști luni, 24 februarie a.c., conducând autoturisme pe drumurile publice fără a deține permise de conducere pentru vreo categorie de ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2020, 16:40
(67 vizualizări - 0 comentarii)


4

DSVSA Ialomița: Amendat de 3 ori pentru comerț ilegal cu porci

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți cetățenii județului că, în scopul prevenirii reapariției de focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2020, 16:15
(68 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA SA Constanța: Avarie pe strada Călărași din Fetești!

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 75 mm, de pe strada Călărași din Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți, 25 februarie ...[citește_toată_știrea]

25 Februarie 2020, 16:10
(64 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 4 accidente, un decedat și patru răniți

La sfârșitul de săptămână precedent, 21-23 februarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la patru accidente de circulație, soldate cu decesul unui persoane și rănirea a altor patru. Primul accident ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2020, 17:40
(125 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Lemne confiscate de polițiști

Fetești: Lemne confiscate de polițiști

Polițiștii din Fetești au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 11000 de lei, în urma unei razii pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților ce se pot comite în domeniul silviculturii ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2020, 17:15
(139 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Polițiștii rutieri au depistat, pe raza județului Ialomița, șapte șoferi ialomițeni care au condus pe drumurile publice aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Șoferii, cu vârste cuprinse între ...[citește_toată_știrea]

24 Februarie 2020, 17:05
(100 vizualizări - 0 comentarii)


9

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

21 Februarie 2020, 18:20


10

ISU Ialomița: 28 Februarie-Ziua Protecției Civile din România

Protecția civilă este o structură înființată încă de acum 87 de ani în România, cu scopul îndeplinirii sarcinilor umanitare destinate să protejeze populația civilă împotriva pericolelor, ostilităților sau ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2020, 10:50
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Târgul Apicol, ediția a XI-a

Slobozia: Târgul Apicol, ediția a XI-a

Primăria Municipiului Slobozia prin Servicii Publice Slobozia SRL, în parteneriat cu Casa Mierii Cooperativă Agricolă, vă face cunoscut faptul că, în perioada 28 februarie-1 martie 2020, se va desfășura ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2020, 09:40
(210 vizualizări - 0 comentarii)


12

Slobozia: Tânăr reținut pentru «furt calificat»

Miercuri, 19 februarie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au identificat un bărbat, de 28 de ani, din Slobozia, bănuit de comiterea infracțiunii de «furt ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2020, 16:15
(210 vizualizări - 0 comentarii)


13
Percheziții în Ialomița și Ilfov. Trei persoane reținute pentru «braconaj piscicol» și «furt calificat»!

Percheziții în Ialomița și Ilfov. Trei persoane reținute pentru «braconaj piscicol» și «furt calificat»!

Polițiștii din Ialomița au reținut trei bărbați în urma unor percheziții efectuate la locuințele unor persoane bănuite de «braconaj piscicol» și «furt calificat». Au fost descoperite peste 570 kilograme ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2020, 08:10
(259 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița și IPJ Ialomița, controale în trafic

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează ialomițenii că, în scopul prevenirii reapariției de focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Ialomița, desfășoară ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 18:10
(212 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pe linia prevenirii și combaterii infracționalității în școli

Miercuri, 19 februarie a.c., polițiștii rutieri și cei de Ordine Publică din Slobozia au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii infracționalității în incinta și în zonele adiacente unităților ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:25
(203 vizualizări - 0 comentarii)


Grecii de Jos: Șoferul de 87 de ani a acroșat cu mașina un biciclist

Marți, 18 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs pe DJ101, în localitatea Grecii de Jos, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:20
(249 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Marți, 18 februarie a.c., în jurul orelor 16,00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pe DN2, pe raza comunei Movilița, un autoturism condus de un tânăr, de 20 de ani, din Coșereni ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:15
(212 vizualizări - 0 comentarii)


Mărculești: A intrat cu tractorul în gard

Marți, 18  februarie a.c., în jurul orelor 17,00, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Slobozia au fost sesizați prin 112 de o femeie din localitatea Mărculești, despre faptul că un tractor ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:10
(272 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Vernisaj la Centrul Cultural «Ionel Perlea»

Muzeul Județean Ialomița organizează o expoziție de lucrări a 22 de artiști plastici, din colecțiile Muzeului. 31 de tablouri ale unor artiști renumiți, printre care și Constantin Piliuță, Dona Noni Delavrancea ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:05
(251 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții în Ialomița și Ilfov. Evaziunea fiscală cu achiziții intracomunitare, în vizor!

Miercuri, 19 februarie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 15 percheziții domiciliare, în cadrul unei operațiuni pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 09:05
(578 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Ordine de protecție provizorie pentru violență domestică

Polițiștii din Slobozia au emis marți, 17 februarie a.c., două ordine de protecție provizorie. Documentele au fost eliberate după ce două femei, victime ale violenței domestice, au făcut solicitări în acest ...[citește_toată_știrea]

18 Februarie 2020, 18:05
(311 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Polițiștii au dispus confiscarea a peste 160 kg de pește

Țăndărei: Polițiștii au dispus confiscarea a peste 160 kg de pește

Peste 160 de kilograme de pește din specia caras au fost confiscate de polițiștii ialomițeni pe raza localității Țăndărei. Astfel, duminică, 16 februarie a.c., polițiștii, în timp ce patrulau pe DN2A în ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 23:05
(338 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Arestat pentru «act sexual cu un minor»

Vineri, 14 februarie a.c., polițiștii au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:55
(301 vizualizări - 0 comentarii)


Un tânăr din Făcăeni a modificat data inspecției tehnice periodice la mașină

Sâmbătă, 15 februarie a.c., polițiștii au oprit, pentru control, un autoturism ce se deplasa pe DN3B, din direcția Fetești către Chirana, condus de un tânăr, de 21 de ani, din Făcăeni. În urma verificării ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:50
(322 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Șase șoferi, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, au fost depistați de polițiști conducând autoturisme pe drumurile publice fără a deține permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Alți ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:45
(250 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Urziceni și Manasia

Aproape 100 de polițiști ialomițeni au efectuat luni, 17 februarie 2020, pe raza municipiului Urziceni și a comunei Manasia 12 percheziții domiciliare. În urma acestora au fost ridicate 4 arme, fiind aplicate ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:40
(284 vizualizări - 0 comentarii)


Contractele de muncă cu timp parțial, în atenția ITM Ialomița

În perioada 13-23 ianuarie 2020, s-a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, o campanie națională privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 16:05
(319 vizualizări - 2 comentarii)


AJOFM Ialomița: Prima de activare

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița aduce la cunoștința șomerilor înregistrați în evidențele Agenției, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj că, în conformitate cu prevederile ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 10:50
(262 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minoră de 13 ani, apel fals la 112 sub pretextul de răpire

Zeci de polițiști și jandarmi s-au mobilizat joi, 13 februarie a.c., pentru a localiza o minoră în vârstă de 13 ani care a apelat, la orele 14,00, numărul unic de urgență pentru a anunța că ar fi fost răpită ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:35
(467 vizualizări - 1 comentariu)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...