Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Ialomița e lăsată pradă țânțarilor

20000 de hectare infestate

Ialomița e lăsată pradă țânțarilor

bonus: «Festivalul țânțarilor» de la Amara

În pofida reglementărilor legale, autoritățile din Ialomița lasă în fiecare an populația pradă țânțarilor. Anul acesta, susține prefectul județului Gigi Petre, situația e mai dramatică decât în anii precedenți: «Din datele noastre, peste 20000 de hectare de teren au nevoie de dezinsecție... Din păcate, legislația permite doar autorităților locale să intervină!». Direcția de Sănătate Publică Ialomița a trimis o adresă prin care avertizează autoritățile locale că sunt obligate de lege să adopte «măsuri specifice». La nivelul autorităților locale, doar Slobozia are capacitatea de a executa tratamente de dezinsecție.

Legea nu e pentru autoritățile locale Conform Ordinului Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice 520 din 27.11.2018, toate autoritățile publice locale «sunt obligate să execute servicii de dezinsecție în sezonul cald, pe spațiile deschise, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea țânțarilor adulți și larvelor de țânțari». În Ialomița însă, autoritățile consi­deră că obligațiile lor sunt... opționale. Singurul oraș care are o secție specializată în cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public este Slobozia. Secția a intrat în legalitate în urmă cu 2 ani, după un scandal public prelungit. Restul orașelor se bazează pe intervenția punctuală a unor firme specializate sau... așteaptă ca sezonul țânțarilor să treacă. În fiecare an, autoritățile din Ialomița raportează infecții cu virusul West Nile ca urmare a acestor «practici». Mai mult decât atât, în ultimii 3 ani, cel puțin un ialomițean a murit din cauza acestor infecții. În anul 2018, la nivel național au fost înre­gistrate 277 de cazuri și 47 de decese.

Anul ăsta este mai rău Primul care a atras public atenția asupra situației este prefectul județului Ialomița, Gigi Petre. Acesta a convocat un Comitet pentru Situații de Urgență în cadrul căruia a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă infestarea cu țânțari. «Din datele noastre, peste 20000 hectare de teren au nevoie de dezinsecție. Din păcate, legislația permite doar autorităților locale să inter­vină... Am comunicat acest lucru în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a urgenta adoptarea unei decizii în cadrul Consiliilor locale. Situația nu poate fi gestionată legal la nivel județean, ci numai punctual, pe fiecare localitate în parte. Mai ales în zonele riverane...» a declarat prefectul Gigi Petre. Declarațiile prefectului Gigi Petre sunt, din păcate, tardive. La acest moment, susțin specialiștii în domeniu, gradul de infestare a atins maximul înregistrat în ultiimii 5 ani, iar soluțiile rămase sunt puține: «O dezinsecție serioasă trebuia începută în februarie! Acum e târziu... Vom avea țânțari toată vara, nu-i mai putem opri. Dar, dacă facem ceva acum, după ploi, îi putem ține sub control. Anul ăsta e mai rău pentru că de mulți ani nu se face nimic serios. Doar intervenții pompieristice...» susține Viorel Bax, reprezentantul firmei Re-Therm din Amara.

Autoritățile sunt depășite de situație Amenințarea a fost recunoscută oficial și de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Directorul instituției, Cristina Iorga, susține că a informat autori­tățile cu privire la obligativitatea asigurării dezinsecției: «Am transmis o adresă către toate autoritățile locale din Ialomița. Problema este una serioasă și trebuie tratată cu maxi­mă responsabilitate!». Adresa confirmă faptul că dezinsecția este obligatorie. «Conform ordinului Ministerului Sănătății nr. 119 din 2014, consiliile locale, primăriile și operatorii economici au obligația de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artero­po­delor și răzătoarelor. (... ) Consiliile locale și primăriile au obligația de a comunica cetă­țenilor măsurile întreprinse, însoțite de recomandări de prim-ajutor în caz de in­cidente, recomandate de producători. In­for­marea populației va cuprinde calendarul efectuării lucrărilor (data, ora, zonele de aplicare, de­numirea substanței)». Pentru ur­gentarea dez­in­secției, autoritățile locale pot apela la fonduri proprii, fără a mai organiza licitații. Chiar și în aceste condiții, primarii ialomițeni intervievați de noi nu se grăbesc, considerând că dezinsecția, mai ales în mediul rural, nu este o urgență.

«Festivalul țânțarilor» de la Amara
Siguranța populației nu reprezintă singura problemă. La Amara, de exemplu, unde peste o lună și jumătate se va desfășura Trofeul Tinereții, situația este critică. Turiștii aflați în stațiune se plâng că țânțarii îi împie­dică să se bucure de concedii și de tratamentul cu nămol. «Au mai fost ani cu țânțari, dar acum e de groază! Dacă te prinde seara pe lac, te mănâncă de viu... Ar fi trebuit să se facă ceva până acum, că de-aia suntem din ce în ce mai puțini...» ne-a spus duminică, pe plaja Zorilor, Nae Tudor din Prahova. Conform informațiilor oficiale, autoritățile din Amara nu au contactat nici până la acest moment o firmă specializată care să asigure dezinsecția lacului și a localității. În aceste condiții, șansele ca Festivalul de la Amara să se desfășoare în condiții normale scade dramatic. Riscuri similare, susțin au­toritățile județene, apar în toate zonele din Ialomița unde există lacuri. «Recomandările noastre au vizat, cu precădere, zonele cu suprafețe mari de apă. Întâi zona Fetești, Stelnica, Bordușani... Apoi Țăndărei, Valea Ciorii, Amara, Gheorghe Doja... Peste tot e nevoie de dezinsecție pentru că apa favori­zează înmulțirea exponențială a țânțarilor!» a mai declarat prefectul Gigi Petre.

Despre simptomele virusului West Nile
Manifestările infecției cu Virusul West Nile sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli, până la semne de meningo-encefalită. Perioada de incubare este de 2-8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată. Apro­ximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virus nu prezintă niciun simptom. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină. Simptomele severe apar destul de rar, 1 din 150 de oameni infectați având riscul să pre­zinte aceste simptome. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la cameră de gardă. În general, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Probabili­tatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.

2 Iulie 2019, 08:05 (2527 vizualizări - 4 comentarii)

Citiți și:
Marea «desțînțărizare» se amînă pînă la noi ordine
Autoritățile ialomițene ignoră «alerta Zika»
Ialomița: Virusul Zika declanșează marea «desțînțărizare»

Comentariile cititorilor:


Mary:
(3 Iulie 2019, 12:20)
  Mânca-v-ar țânțarii pe ăștia care nu faceți nimic și care sunteți în măsură să faceți ce trebuie!!!
Eu:
(3 Iulie 2019, 08:47)
Lăsați politica si aici,Domnule prefect nu există nici o lege sa ii obligați pe primari sa ne scape de tătari ma repet sa îi obligați ?
Flori:
(2 Iulie 2019, 09:34)
Mizeria PSD -ALDE-PNL începe chiar din primariile din cele mai mici localități si nu se termina la omul lui Tariceanu, colectorul Prefect Gigi Petre. Cand acestia si acoliti, acolitilor lor vor zbura cu catusele de maini, sa trageti speranta la ceva bun, pentru viitorul copiilor si nepotilor vostri.
Ion:
(2 Iulie 2019, 08:32)
Toti, enunta articol din lege, din care reese ca dezinsectia este obligatorie. Ne intereseaza daca in lege sunt prevazute sanctiuni si daca da, de ce nu se aplica.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 23 Iul 2019
132 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Un feteștean beat la volan a provocat un accident rutier

Joi, 18 iulie a.c., un bărbat de 26 de ani, din Fetești, în timp ce se afla la volanul unui autoturism ce se deplasa pe direcția Movila-Fetești, ar fi pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:25
(341 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gheorghe Doja

Joi, 18 iulie a.c., în jurul orelor 23,40, Pompierii de la Detașamentul de Pompieri Slobozia împreună cu patru pompieri civili de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență au intervenit cu două autospeciale ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:20
(399 vizualizări - 0 comentarii)


Gârbovi: Cercetați penal pentru furt de cereale

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au identificat joi, 18 iulie a.c., trei bărbați, cu vârste cuprinse între 38 și 44 de ani, bănuiți de comiterea unui furt. Cei în cauză au fost opriți în ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:15
(374 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Fără permis, la volan

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier efectuează cercetări într-un dosar penal privind infracțiunea de «conducere a unui vehicul fără permis», faptă comisă în localitatea Ograda, la data de 19 aprilie ...[citește_toată_știrea]

19 Iulie 2019, 17:10
(341 vizualizări - 0 comentarii)


4

DSVSA Ialomița: Controale în piețe la tarabe

În perioada 12-14 iulie a.c., Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița și ai Inspectoratului de ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 16:10
(420 vizualizări - 0 comentarii)


Baza 86 Aeriană, la «Royal International Air Tattoo 2019»

În perioada 19-21 iulie 2019, la Baza Aeriană FAIRFORD, GLOUCESTERSHIRE din Marea Britanie, aparținând Forțelor Aeriene Regale, are loc «Royal International Air Tattoo 2019», unul dintre cele mai mari mitinguri ...[citește_toată_știrea]

18 Iulie 2019, 11:40
(420 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Arme găsite în casă

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat 4 percheziții domiciliare la Țăndărei. În urma ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:35
(563 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Gârbovi

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orelor 12,30, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni și un echipaj SMURD au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:30
(378 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi incendiu


8

Platonești: Accident rutier soldat cu o victimă

Marți, 16 iulie a.c., în jurul orei 13,50, un autoturism care se deplasa pe direcția de mers Movila-Platonești a părăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un parapet aflat pe marginea șoselei. ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:25
(383 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Beți la volan

Marți, 16 iulie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 21 de ani, din Făcăieni, în timp ce șofa pe raza localității de domiciliu deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2019, 15:20
(386 vizualizări - 0 comentarii)


10

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

16 Iulie 2019, 18:50


IPJ Ialomița: Nereguli constatate la taximetriștii slobozeni

Luni, 15 iulie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au acționat pe raza municipiului pentru verificarea legalității transportului public de persoane în regim de taxi. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:50
(602 vizualizări - 1 comentariu)


12
Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Cotorca: S-au ciocnit 5 mașini, două victime

Luni, 15 iulie a.c., în jurul orei 06,30, pe raza localității Cotorca s-a produs o coliziune între 5 autovehicule. Pentru salvarea celor două victime, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 41 de ani, au ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:35
(545 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Cotorca accident


Gârbovi: Tânăr prins la volan cu un pistol

Sâmbătă, 13 iulie a.c., în jurul orelor 21,00, în urma unui control în trafic, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Gârbovi au depistat un tânăr, de 18 ani, care deținea în habitaclul autoturismului ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:30
(571 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Gârbovi pistol


Ordin de protecție pentru un tată agresor din Cosâmbești

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fierbinți Târg au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat din Cosâmbești după ce acesta și-ar fi agresat fiica. În urma cercetărilor ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:25
(499 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice deși anterior consumaseră băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:20
(484 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Fără permis de conducere pe drumurile publice

Doi bărbați, de 32 de ani, din Țăndărei, și de 44 de ani, din Căzănești, au fost depistați de polițiștii ialomițeni vineri, 12 iulie a.c., în timp ce șofau pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:15
(508 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Bărbat depistat la volanul unui vehicul neînmatriculat

Duminică, 14 iulie a.c., polițiștii rutieri din Urziceni au depistat în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din Urziceni, care avea autorizația de circulație provizorie expirată din ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:10
(497 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Fii inteligent, nu fi violent!»

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2019, Poliția Municipiului Slobozia desfășoară campania «Fii inteligent, nu fi violent!». Principalele obiective ale polițiștilor de Ordine Publică sunt reprezentate de ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2019, 15:05
(486 vizualizări - 0 comentarii)


deces

deces

Familia Sohodoleanu
anunță cu nesfârșită
durere trecerea în
neființă a celui
care a fost
Gheorghe Sohodoleanu ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2019, 08:05
(1238 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minor prins la volan cu 107 km/h!

Joi, 11 iulie, în orașul Țăndărei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un autoturism care se deplasa cu viteza de 107 km/h. În urma verificărilor efectuate, au constatat că la volanul mașinii se afla ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:30
(922 vizualizări - 1 comentariu)


Țăndărei: Beat la volan, a acroșat o mașină parcată

În miezul nopții de joi spre vineri, 11/12 iulie a.c., Poliția Țăndărei a fost sesizată despre producerea pe strada Gării, din Țăndărei, a unui accident soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:25
(799 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 15-19 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2019, 16:20
(885 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

11 Iulie 2019, 19:15


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,89%

Conform informațiilor oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița, la sfârșitul lunii mai 2019, rata șomajului a fost de 4,89%. Exprimat în cifre acest procent arată că peste ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:15
(897 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 iulie 2019, termen limită pentru depunerea Declarației Unice

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii din județul nostru cu privire la faptul că termenul limită pentru depunerea Declarației unice este data de ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:10
(902 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Consultări la nivel național cu reprezentanții mediului de afaceri

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au continuat seria întâlnirilor organizate în toate județele țării cu membrii mediului de afaceri. Alături de oficialii Ministerului Finanțelor Publice s-au ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2019, 17:05
(841 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Toate focarele de Pestă Porcină Africană, stinse

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre  situația ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2019, 15:10
(1000 vizualizări - 0 comentarii)


Traian: Arestat pentru «conducere fără permis»

Joi, 4 iulie a.c., polițiștii au reușit identificarea unui bărbat, de 23 de ani, din comuna Traian, pe numele căruia Judecătoria Făurei a emis un mandat de executare a pedepsei. Cel în cauză a fost încarcerat ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:50
(1304 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 8-12 iulie, orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2019, 16:45
(1237 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...