Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Administrația din Ialomița a realizat doar 90 de proiecte cu finanțare europeană

În 6 ani

Administrația din Ialomița a realizat doar 90 de proiecte cu finanțare europeană

bonus: Ialomița rurală este departe de Europa

Dezvoltarea administrațiilor publice din Ialomița cu ajutorul fondurilor europene este greu de realizat. Conform datelor oficiale ale Autorităților de Management, organisme cu ajutorul cărora au fost implementate proiectele cu finanțare europeană, gradul de absorbție în­registrat în județul nostru este scăzut. Statistic, în ultimii 6 ani, în Ialomița au fost concepute doar 90 de proiecte cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 800 milioane de lei, din care s-au atras puțin peste 300 de milioane. Îngrijorător este faptul că mai bine de jumătate dintre proiecte se află într-un stadiu incipient în ceea ce privește realizarea. Singura veste bună pe care Autoritățile de Management o oferă este faptul că specialiștii de la Bruxelles au decis să prelungească termenul de finalizare a tuturor proiectelor până în 2023...

Banii europeni, imposibil de obținut «Modernizare străzi și drumuri», «Amenajare rețele de apă și canalizare», «Construcție centru multifuncțional», «Reabilitare dispensar», «Reabilitare școală», «Reabilitare grădiniță», «Reabilitarea și punerea în valoare a unor monumente istorice»... Acestea sunt, pe scurt, titlurile celor mai multe proiecte realizate de reprezentanții administrațiilor publice județene și locale din Ialomița, prin care doresc să atragă fonduri europene. Estimativ, din 2014, dată la care Uniunea Europeană a deschis noul exercițiu financiar, și până în prezent, instituțiile publice din Ialomița au întocmit doar 90 de proiecte cu finanțare europeană. Valoarea aproximativă a acestora depășește suma de 800 milioane de lei. Chiar dacă aceste cifre ar trebui să ne bucure, realitatea este cu totul alta. Mai bine de jumătate dintre proiectele amintite în rândurile de mai sus sunt încă în stadiu incipient în ceea ce privește realizarea lor efectivă. Multe dintre acestea se află în faza de evaluare sau încă în faza de întocmire a documentațiilor pentru ca proiectele să fie depuse... Aceste aspecte generează și un grad scăzut al absorbției fondurilor europene. Calculele făcute de Autoritățile de Management, entități create pentru a monitoriza proiectele cu finanțare europeană și pentru a asigura implementarea corespunzătoare a acestora, arată că Ialomița a reușit să absoarbă până în prezent doar 300 milioane de lei din fondurile solicitate Uniunii Europene. Situația este generată, sunt de părere specialiștii în domeniu, de legislația extrem de complicată. «De vină, categoric, este legislația extrem de stufoasă. Noi am analizat și evaluat mai multe proiecte la stadiul de SF (n. red.: studiu de fezabilitate). Unii dintre inițiatorii proiectelor au avut grupată realizarea acestor studii cu execuția. Au fost cazuri în care au așteptat și 2 ani pentru organizarea licitațiilor și găsirea unor specialiști care să realizeze aceste documente...» a explicat Liviu Mușat, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, entitate cu ajutorul căreia Ialomița a rea­lizat cele mai multe proiecte cu finanțare europeană. Singura veste bună este faptul că Uniunea Europeană a decis să prelun­gească termenul final al execuției acestor proiecte. Astfel, inițiatorii proiectelor nu mai sunt obligați să le încheie anul viitor, dată la care se încheie exercițiul financiar actual stabilit de Uniunea Europeană. Potrivit noilor reglementări de la Bruxelles, finalizarea proiectelor a fost stabilită pentru anul 2023.

Proiecte în pericol Gura de oxigen oferită de oficialii de la Bruxelles rezolvă situația doar pe sfert. Autoritățile de Management atrag atenția cu privire la faptul că există un risc iminent ca multe dintre proiectele inițiate de administrațiile publice județene și locale din Ialomița să nu se finalizeze până în 2023. De exemplu, Consiliul Județean Ialomița este instituția publică din județ care a depus cele mai multe proiecte cu finanțare europeană. 11 la număr, acestea însumează, potrivit calculelor estimativ, peste 70 milioane de lei... Printre proiectele inițiate de Consiliul Județean Ialomița se numără și cele referitoare la reabilitarea unor monumente istorice precum Conacul Bolomey de la Cosâmbești, Orașul de Floci din Giurgeni sau Biserica de lemn «Sf. Nicolae» din fața Muzeului Național al Agriculturii... Specialiștii în domeniul absorbției fondurilor europene atrag atenția cu privire la faptul că aceste proiecte riscă să nu fie încheiate până în 2023 din cauza unor blocaje instituționale. «Sunt într-adevăr proiecte care ne dau emoții... Organizarea unor licitații este dificilă pentru că nu prea există firme specializate care să asigure reabi­litarea de obiective istorice. De asemenea, este nevoie de obținerea unor avize speciale, care se eliberează într-o perioadă de timp destul de lungă. Aceste aspecte nu au fost luate în calcul de inițiatorii proiectelor!» avertizează Liviu Mușat, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. Într-o situație similară se află și un proiect de 8,3 milioane de lei, prin care Primăria Amara își dorește să realizeze un plan de management al întregii arii protejate Amara-Fundata. Proiectul se află în faza de evaluare, administrația locală având nevoie de avize speciale.

Ialomița rurală este departe de Europa
Deși guvernanții susțin că satele românești pot concura cu cele europene din punct de vedere al dezvoltării, realitatea este cu totul alta. În Ialomița, jumătate dintre proiectele cu finanțare europeană întocmite în ultimii 6 ani aparțin administrațiilor locale de la țară. Edilii susțin însă că banii de la Bruxelles sunt greu de obținut din cauza birocrației excesive. Așa se face că investițiile pentru care așteaptă banii oferiți de Uniunea Europeană riscă să nu ajugă în comunitățile lor.
Statistici îngrijorătoare Conform unor date oficiale, în actua­lul exercițiu financiar al Uniunii Europene, care a debutat în 2014, în Ialomița au fost depuse pentru finanțare 90 de proiecte. Analiza Autorităților de Management care le gestionează arată faptul că 45 dintre acestea sunt întocmite la nivelul comunităților locale din mediul rural. Multe dintre aceste proiecte vizează realizarea de drumuri comunale, reabi­litarea sediilor unor instituții publice necesare comunităților locale sau amenajarea de rețele de apă și canalizare. Esti­mativ, valoarea tuturor proiectelor cu fonduri europene realizate în mediul rural ialomițean se apropie de 100 milioane de lei. Din păcate multe dintre aceste inițiative edilitare sunt și acum într-un stadiu incipient. Problemele care au făcut ca demersurile în ceea ce privește realizarea efectivă a proiectelor să stagneze diferă de la caz la caz. Comuna Adâncata, de exemplu, a solicitat Uniunii Europene, în 2017, peste 10 milioane de lei pentru realizarea unui sistem integrat de apă potabilă, precum și extinderea rețelei de canalizare. Conform Autorităților de Management, și la momentul de față, proiectele comunității locale din Adâncata se află într-o fază incipientă. Iată care este motivul: «Rețeaua noastră trece foarte aproape de calea ferată și avem nevoie de un aviz de la CFR pentru construcția ei... Cei de la CFR ne-au explicat că ne vor oferi documentul numai că, la rândul lor, au nevoie de un alt aviz din partea Ministerului Transporturilor. Am fost la București la Minister, ne-au promis că se rezolvă! Au trecut câteva luni de atunci, dar problema a rămas... Este foarte greu să faci proiecte europene! Am zis că le vom termina pe cele pe care le avem acum și pe urmă ne mai gândim dacă vom accesa alți bani. Banii sunt buni, dar sunt foarte, foarte greu de obținut...» a explicat Ionel Barbu, primarul comunei Adâncata. Tot din 2017, Primăria Bordușani așteaptă un răspuns din partea Uniunii Europene pentru cererea de finanțare a unui proiect în valoare de 300 mii de lei, prin care administrația locală dorește să moder­nizeze străzile din localitate. Până acum, edilii nu au primit niciun răspuns. «Totul se mișcă foarte, foarte greu... N-avem decât să așteptăm în continuare!» au explicat reprezentanții Primăriei Bordușani.
Drumuri agricole modernizate cu bani europeni, la Mărculești Din cele 45 de proiecte cu finanțare europeană depuse de primăriile din Ialomița, începând cu anul 2014, singurul finalizat este la Mărculești. Este vorba despre un proiect în valoare de 3,9 milioane de lei ce vizează modernizarea drumurilor de exploatație agricolă de pe raza loca­lității. Proiectul a fost depus pentru finanțare în 2015 și s-a încheiat anul acesta. «A fost un efort imens pe care l-am făcut, dar ne bucurăm că am reușit să realizăm acest proiect!» au precizat reprezentanții Primăriei Mărculești. Administrația locală mai are însă un proiect cu finanțare europeană, prin care dorește să construiască un centru multifuncțional de zi. La momentul de față acest proiect, a cărui valoare se ridică la suma de 800 mii lei, se află în faza de evaluare.

Fermierii ialomițeni, campioni la atragerea banilor europeni
Agricultura rămâne singurul domeniu în care Ialomița excelează din punct de vedere al atragerii fondurilor europene. În 2018, conform datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, valoarea subvențiilor de care au beneficiat fermierii ialomițeni din sectorul agricol și zootehnic a fost de 425 milioane de lei.
Ajutoare financiare pentru fermieri Banii europeni care au ajuns la fermierii ialomițeni au fost acordați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ialomița în baza a două mari programe. Este vorba despre Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Calculele pe care le-au făcut reprezentanții APIA Ialomița arată faptul că suprafața de teren agricol declarată eligibilă pentru plată a fost de 363 mii de hectare. Prin com­pa­rație cu alte județe din țara noastră, Ialomița a avut în 2018 o suprafață eligibilă a cărui procent s-a apropiat de 100%. Cele mai multe subvenții pe care le-au primit anul trecut fermierii din județul nostru au fost acordate prin intermediul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA). Din acest program fac parte măsuri precum Schema Unică de Plată pe Suprafață (SAPS), Plata Redistributivă (PR) sau Plata pentru Practici Agricole Benefice pentru Climă și Mediu (PPABCM). Valoarea ajutoarelor financiare aferente Schemei Unice de Plată pe Suprafață a fost în 2018 de 160,4 milioane de lei. De asemenea, pentru Practici Agricole Benefice pentru Climă și Mediu au fost acordate alte 125,9 milioane de lei. Totodată, anul trecut au fost acordate de către Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură și subvenții pentru înființarea culturilor ecologice. Subvențiile acordate prin această schemă de sprijin vizează pachete care au legătură cu dezvoltarea unui sistem de agricultură mult mai benefic mediului înconjurător. Valoarea acestor ajutoare financiare a fost de peste 700 mii de lei.

15 Iulie 2019, 07:55 (1103 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
«Bonusuri de lux» pentru implementarea proiectelor europene
Proiectele-fantomă realizate cu bani europeni în Ialomița
Proiecte de 10 milioane de euro, în pericol din cauza indiferenței beneficiarilor
GAL «Dunărea de Jos», campioana implementării fondurilor europene în Ialomița

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 21 Ian 2020
101 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

21 Ianuarie 2020, 17:15


Valea Ciorii: Peste 300 kg de pește, o barcă pneumatică și plase, confiscate de polițiști

Valea Ciorii: Peste 300 kg de pește, o barcă pneumatică și plase, confiscate de polițiști

Aproape 300 de kilograme de pește din speciile crap și somn precum și o barcă pneumatică și plase de pescuit au fost confiscate de polițiștii ialomițeni în localitatea Valea Ciorii. Astfel, luni, 20 ianuarie ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 14:15
(49 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Luni, 20 ianuarie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii din Stelnica, în timp ce efectuau un filtru rutier pe raza comunei Vlădeni, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 14:10
(38 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: 16 persoane evacuate dintr-un bloc cu 4 etaje

16 persoane au fost evacuate în cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2020, dintr-un bloc cu 4 etaje din Fetești, din cauza unei butelii care a luat foc. La locul intervenției au participat pompierii Gărzii ...[citește_toată_știrea]

21 Ianuarie 2020, 12:35
(66 vizualizări - 0 comentarii)


4

DSVSA Ialomița atenționează: Sunt active 17 focare de pestă porcină africană!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că luni, 20 ianuarie 2020, pe raza județului Ialomița, sunt declarate 17 focare de pestă porcină africană. Astfel, în localitatea ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 15:10
(127 vizualizări - 0 comentarii)


Bucu: 190 kg de pește, confiscate

Vineri, 17 ianuarie a.c., polițiștii au oprit pentru control, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din județul Ilfov. În urma verificării autovehiculului, polițiștii ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:45
(104 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Săli de jocuri de noroc, verificate de polițiști

Duminică, 19 ianuarie a.c., polițiștii de Ordine Publică și Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au desfășurat o acțiune preventivă pentru creșterea gradului de siguranță al ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:40
(115 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au oprit pentru control, pe raza comunei Săveni, un autoturism condus de un bărbat de 60 ani. În urma testării cu aparatul ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 14:35
(70 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: 4 accidente, cinci victime

În ultimele 48 ore, la nivelul județului Ialomița, pompierii au acționat pentru gestionarea a 62 intervenții destinate protecției comunității, din care 57 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență ...[citește_toată_știrea]

20 Ianuarie 2020, 10:40
(77 vizualizări - 0 comentarii)


9

Tânăr din Slobozia, arestat pentru «tâlhărie calificată»

În cursul zilei de 15 ianuarie a.c., polițiștii slobozeni au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 de ani cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de «tâlhărie calificată», săvârșită ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 12:10
(286 vizualizări - 0 comentarii)


10

Fetești: Acțiune de prevenire

Joi, 16 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor în zona unităților de învățământ, precum și ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:50
(169 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Cartierul Fetești Oraș

Pentru remedierea unei avarii survenită la nivelul unui branșament de pe strada Călărași din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile vineri, 17 ianuarie 2020, în ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:40
(141 vizualizări - 0 comentarii)


12

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

16 Ianuarie 2020, 18:55


DSVSA Ialomița: Au fost identificate zonele de risc privind gripa aviară

În contextul răspândirii virusului gripei aviare, reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița au identificat zonele din județ cu risc epidemiologic ridicat. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:20
(331 vizualizări - 0 comentarii)


Polei în Ialomița: Două accidente, patru persoane rănite

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere produse pe raza județului, soldate cu rănirea a patru persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:05
(281 vizualizări - 0 comentarii)


Bătrân de 70 de ani din Făcăeni, beat la volan

Miercuri, 15 ianuarie a.c., în jurul orelor 18,00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 70 de ani, din comuna Făcăeni, care conducea un autoturism pe raza localității ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:55
(483 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Gheorghe Doja, arestat după ce a condus fără permis

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:50
(244 vizualizări - 1 comentariu)


Accident la intrare în Movila

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orei 7,30, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe raza localității Movila, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:40
(262 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila accident


Bucu: La volan cu permisul suspendat

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orelor 15,30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de către un bărbat, de 47 de ani, din București, care a ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:35
(291 vizualizări - 1 comentariu)


Acțiune a polițiștilor feteșteni

Marți, 14 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. În cadrul acțiunii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:30
(255 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Locuri de muncă în Germania pentru studenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomita anunță ȋnceperea perioadei de ȋnregistrare a aplicațiilor ȋn programul destinat studenților care doresc să desfășoare o activitate lucrativă pe ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:15
(223 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Miercuri, 15 ianuarie 2020, cu prilejul «Zilei Culturii Naționale» și aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, la Liceul Tehnologic «Mihai Eminescu» din Slobozia, elevii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:10
(332 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Bătrână de 87 de ani, moartă într-un incendiu

Moldoveni: Bătrână de 87 de ani, moartă într-un incendiu

În noaptea de marți spre miercuri, 14/15 ianuarie 2020, puțin trecut de miezul nopții, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Moldoveni. La ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 11:20
(239 vizualizări - 0 comentarii)


Amara: Biciclist acroșat de un autoturism

Luni, 13 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs în localitatea Amara, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate ...[citește_toată_știrea]

14 Ianuarie 2020, 11:50
(207 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Cu permisul suspendat și beat la volan a produs un accident rutier

Sâmbătă, 11 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, în timp ce acționau pe raza localității Bucu, pe linia depistării persoanelor care conduc autovehicule aflate sub influența băuturilor ...[citește_toată_știrea]

13 Ianuarie 2020, 15:50
(233 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziție la Ion Roată la un bărbat suspectat de «tăiere ilegală» și «furt de arbori»

Percheziție la Ion Roată la un bărbat suspectat de «tăiere ilegală» și «furt de arbori»

Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Secției 6 Ion Roată au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat din comuna Ion Roată, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de «tăiere ilegală ...[citește_toată_știrea]

13 Ianuarie 2020, 15:45
(290 vizualizări - 0 comentarii)


Chirana: Un bărbat din Iași a murit într-un accident rutier

Chirana: Un bărbat din Iași a murit într-un accident rutier

Un grav accident rutier s-a petrecut în seara zilei de vineri, 10 ianuarie 2020, în zona Chirana. Se pare că șoferul unui autovehicul, identificat în persoana unui bărbat de 68 de ani, cu domiciliul în ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 20:20
(820 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Chirana accident


Taximetriștii din Fetești, amendați de polițiști

Taxiurile din Fetești au fost verificate de polițiștii ialomițeni. În urma controalelor, oamenii legii au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește starea tehnică a autovehiculelor, dar și faptul ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 17:20
(328 vizualizări - 1 comentariu)


Ajutoare de peste 500 mii de lei, acordate de Epsicopia Sloboziei și Călărașilor

Reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au realizat un bilanț al ajutoarelor pe care le-au acordat persoanelor aflate în dificultate din cadrul Episcopiei în ultimul trimestru al anului 2019 ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 17:05
(335 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Reținut pentru «tâlhărie calificată»

Polițiștii slobozeni au depistat persoana bănuită de comiterea infracțiunii de «tâlhărie calificată» săvârșită în data de 3 noiembrie 2019, asupra unei femei din municipiul Slobozia. Bărbatul în cauză a ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 14:35
(511 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Cunoscător în Mișcări de trupe pentru promovare @incompatibil în Spitalul Județean de Urgență Slobozia este cel mai mare angajator din Ialomița loc de casă Misleanu în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 22 ianuarie 2020 M-L în Grevă japoneză la Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia @ suporter: în Mișcări de trupe pentru promovare de închiriat garsonieră în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 22 ianuarie 2020 CETATEAN în Luminița Barcari zice că depolitizează școlile ialomițene incompetent în Himerele investiționale ale administrației Mocioniu Vio în Slobozia: Săli de jocuri de noroc, verificate de polițiști Un cetatean în Gropile de gunoi neconforme au fost înlocuite cu «depozitări necontrolate» PSD ist de Slobozia în Slobozia bea apă cu trihalometani Dimache în Șpăgile luate de agenții Poliției Autostrăzi-Fetești trebuie probate din nou UE rade în Agricultura din Ialomița, în pericol din cauza secetei pedologice in vestitoru primaverii în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! emigrant pe marte în Agricultura din Ialomița, în pericol din cauza secetei pedologice Slobozia în Agricultura din Ialomița, în pericol din cauza secetei pedologice Gabi în Agricultura din Ialomița, în pericol din cauza secetei pedologice Ce Mă în Agricultura din Ialomița, în pericol din cauza secetei pedologice YESS! în «Candidez pentru Primăria Slobozia și Consiliul Județean Ialomița!» jos mafia, sus patria în Legăturile primăriilor din Ialomița cu rețeaua infracțională destructurată de polițiștii din Giurgiu
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...