Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Acuzații grave aduse la adresa preotului din Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Numele duhovnicului apare într-o plângere penală înaintată organelor de cercetare penală din județul Călărași, de către meșterul care a realizat Biserica de lemn a comunității. Originar din Maramureș, omul a reclamat în respectivul document că a fost înșelat de preot, nefiindu-i achitați toți banii pentru lucrarea executată. Biserica de lemn de la Cojești a fost sfințită în 2015 de Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor.

«Țeapă» de manual Inițiatorul proiectului Bise­ricii de lemn de la Cojești a fost pre­otul paroh Daniel Ionel Preda. Acesta l-a contactat pe meșterul Petru Bârsan, din Maramureș, și l-a rugat să rea­lizeze lăcașul de cult, după mo­delul tradițional maramu­re­șean. După ce a bătut sute de kilometri până la Cojești, omul a semnat un contract prin care preotul l-a asigurat că va primi 50 mii de euro pentru construc­ția Bisericii de lemn. Încă de la început, în actele semnate, s-a specificat faptul că o parte din sumă va fi achitată de parohie, iar o alta de către un grup de sponsori. Printre aceștia s-a nu­mărat și Mihai Gurlui, actualul primar al comunei Belciugatele, de care aparține satul Cojești... Construcția bisericii s-a încheiat în 2015, dată la care a fost sfințită de Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Deși lu­crarea a fost executată «la cheie», meșterul Petru Bârsan așteaptă de 4 ani să-și primească cei 50 mii de euro... Abia în decembrie 2018, după multe intervenții, el a primit din partea preotului 15 mii de euro. Mai mult, în mo­mentul în care i-a dat banii, acesta l-a obli­gat să semneze o hârtie, autenti­ficată la notar, potrivit căreia nu mai are nicio pretenție financiară. În prezent, omul mai are de primit 35 mii de euro de la cei șapte sponsori care au de­clarat inițial că vor finanța construcția Bisericii de lemn. «Nu m-am gândit nicio­dată că dacă voi semna acel act se va interpreta că s-a plătit întreaga sumă a lucrării și că sponsorii vor fi astfel exonorați de datorie!» re­clamă Petru Bârsan. În prezent, omul a început o adevărată luptă pentru a-și recupera banii pe care i-a muncit. Mai mult, acesta a înaintat o plângere penală Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași, prin care îi acuză pe preot și sponsori de «înșelăciune».

«Noi i-am dat toți banii!» În replică la acuzațiile care i-au fost aduse, preotul paroh de la Cojești neagă toate acuzațiile. «Nimic nu este adevărat! I-am plătit lucrarea! Ce mai lucrare... Oricum nu a fost executată cum trebuie!» ne-a de­clarat părintele Daniel Ionel Preda. O atitudine similară a avut și Mihai Gurlui, primarul din Belciugatele. Acesta a declarat că: «Eu nu mai am niciun ban să-i dau! Să ne lase în pace că ne-a făcut mult rău... A pus „recuperatorii“ pe urmele noastre... Dacă nu-i convine să se adreseze instanței!».

Drept la replică
În vederea corectei informări a opiniei publice, Parohia Cojești, prin preot paroh Daniel Ionel Preda, solicităm publicarea dreptului la replică cu privire la articolul publicat de dvs în Ziarul Independent în data 17 iulie 2019, intitulat «Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor».
Ne arătăm surprinderea totală față de articolul publicat de dvs, care are caracter total neîntemeiat, șicanatoriu și, cu siguranță, formulat cu rea-credință.
Avem certitudinea ca dl Bârsan Petru v-a adus la cunoștință întreaga înțelegere comercială și modul de derulare al contractului de vânzare încheiat între Parohia Cojești și Petru Bârsan.
Domnul Petru Bârsan a solicitat Parohiei Cojești, în data de 29 mai 2015, finalizarea contractului prin plata sumei de 15.000 Euro, ca ultimă tranșă de plată din prețul total al contractului, exprimându-și în mod neechivoc consimțământul că «în aceste condiții să se considere contractul achitat [...] și datoria contractuală stinsă» prin plata acestei ultime tranșe în cuantum de 15.000 Euro. Această înțelegere comercială a fost consolidată prin declarația emisă de dl Petru Bârsan, autentificată în fața notarului public prin care a declarat că:
-recunoaște contractul de vânzare încheiat cu Parohia Cojești și își asumă toate penalitățile de întârziere aplicate în sarcina acestuia;
-dorește ca respectivul contract de vânzare să fie considerat achitat prin plata sumei de 15.000 Euro de către cumpărătoarea Parohia Cojești, reprezentată de Preot Paroh Preda Daniel Ionel;
-dorește ca prin plata ultimei sume de 15.000 Euro să fie considerată suficientă pentru lucrările de construcție efectuate.
Ulterior, în anul 2016, conform unei noi declarații autentificată în fața unui notar public, domnul Petru Bârsan a declarat că a primit de la Parohia Cojești suma de 15.000 Euro reprezentând contravaloarea execuției lucrărilor de construcție, declarație servind drept chitanță liberatorie de plată pentru orice sumă datorată în baza contractului de vânzare.
Practic, în anul 2016, domnul Bârsan Petru confirmă respectarea înțelegerii comerciale din data de 9 iunie 2015, reflectată ulterior și în declarația autentică emisă de acesta, respectiv că a primit plata sumei de 15.000 Euro de la Parohia Cojești. Prin această plată contractul a fost achitat integral și orice datorie stinsă.
Pentru toate plățile achitate anterior sumei de 15.000 Euro, dl Petru Bârsan a emis chitanțe, respectiv înscrisuri sub semnatură privată. Mai mult decât atât, lucrările executate de dl Petru Bârsan în temeiul contractului anterior menționat au prezentat numeroase deficiențe și vicii, recunoscute chiar de dl Petru Bârsan, care au generat costuri suplimentare pentru Parohia Cojești, costuri avansate de binefăcătorii acestui locaș de cult.
În considerarea celor de mai sus, respingem în mod categoric orice sume pretins a fi datorate și apreciem că demersurile dlui Petru Bârsan în vederea obligării noastre la plată constituie un abuz de drept, urmând a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a atrage răspunderea dlui Petru Bâlrsan pentru toate și orice prejudicii cauzate prin conduita sa.
Mai mult, conduita dlui Petru Bârsan are un caracter vădit abuziv și denigrator, având în vedere că, în măsura în care consideră că este prejudiciat conform contractului de vânzare încheiat, avea la îndemână posibilitatea investirii instanței judecătorești competente în scopul reparării pretinselor sume pe care apreciază că Parohia Cojești le-ar datora. Or, în contextul pasivității procesuale a dlui Petru Bârsan, este evidentă intenția acestuia de a prejudicia imaginea Sfântului Lăcaș, dat fiind caracterul activității religioase a beneficiarului lucrării.
Îndemnăm, pe această cale, jurnaliștii să dea dovadă de responsabilitate în redactarea articolelor, care ar trebui să fie caracterizate de realitatea și obiectivitatea informațiilor oferite publicului.
Referitor la interpretările jurnalistului care a redactat articolul, considerăm că acesta contravine deontologiei profesio­nale, iar libertatea de exprimare în niciun caz nu poate prejudicia imaginea unei alte persoane, dreptul la libera exprimare comportând îndatoriri și responsabilități.
Ne exprimăm speranța că, pe viitor, redactorii unor asemenea articole, se vor documenta în mod serios, solicitând și analizând documente suport celor prezentate în articolele publicate ori solicitate de diverse persoane spre publicare, tocmai pentrn a preîntâmpina ero­rile de informare sau interpretarea tendențioasă a informațiilor.
Solicităm în mod expres publicarea acestui drept la replică în aceleași condiții, în special de vizibilitate, ca articolul din data de 17.07.2019 «Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor»,
Parohia Cojești,
Preot Daniel Ionel Preda

19 Iulie 2019, 07:50 (2441 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
Preasfințitul Episcop Vincențiu, în mijlocul credincioșilor din județul Călărași

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 21 Nov 2019
202 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

19 Noiembrie 2019, 19:15


IPJ Ialomița: Acțiunea «Foc de Artificii»

Luni, 18 noiembrie a.c., Poliția Română a demarat acțiunea națională «Foc de Artificii». Și în acest an sunt continuate activitățile la nivel național, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe ...[citește_toată_știrea]

19 Noiembrie 2019, 16:05
(151 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Accident cu două victime

Un accident s-a produs la Slobozia, în dimineața zilei de sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în jurul orei 8,05, între două autoturisme. Pentru salvarea victimelor au intervenit o descarcerare și o ambulanță ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:30
(206 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Incendiu la Mihail Kogălniceanu

În vineri spre sâmbătă, 15/16 noiembrie a.c., în jurul orei 3,45, a izbucnit un incendiu la un garaj auto din incinta unei gospodării din localitatea Mihail Kogălniceanu. La fața locului s-au deplasat ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:25
(145 vizualizări - 0 comentarii)


4

Moldoveni: A ars un autoturism

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în jurul orelor 18,45, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu de autoturism din localitatea Moldoveni. La fața ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:20
(97 vizualizări - 0 comentarii)


Pompierii slobozeni au deblocat ușa unei bătrâne

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 16 noiembrie a.c., în jurul orelor 23,30, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei persoane de 73 ani. Pompierii ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:15
(221 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au plantat arbori la Colelia

Polițiștii au plantat arbori la Colelia

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Grivița au acceptat invitația de a participa la o acțiune de împădurire, desfășurată sub deviza «România plantează pentru mâine ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:15
(187 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți la volan

Duminică,17 noiembrie a.c, polițiștii feteșteni au depistat doi șoferi conducând autoturisme pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. În primul caz, un tânăr de 25 de ani, din Fetești, a ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:10
(113 vizualizări - 0 comentarii)


8

Fierbinți-Târg: Produse contrafăcute, confiscate

Zeci de produse cosmetice și articole de îmbrăcăminte, susceptibile a fi contrafăcute, au fost confiscate de polițiștii Orașului Fierbinți Târg. Vineri, 15 noiembrie a.c., polițiștii au oprit, pentru control ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:05
(100 vizualizări - 0 comentarii)


9

APIA: Pete 700 mii de fermieri, autorizați la plată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova informează că, începând cu data de 16 octombrie 2019, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2019, s-a autorizat la plată la nivel național ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 13:40
(127 vizualizări - 0 comentarii)


10

Proiecte europene implementate de DSVSA Ialomița

Printr-un comunicat de presă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează asupra semnării a două Contracte de finanțare cu fonduri europene nerambursabile prin Programul ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 11:05
(116 vizualizări - 0 comentarii)


DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

Direcția de Sănătate Publică Ialomița anunță faptul că a doua tranșă de vaccin antigripal a fost distribuită de la finalul săptămânii trecute în cabinetele medicilor de familie din județ. Astfel, peste ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 16:10
(264 vizualizări - 4 comentarii)


12
Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în preajma hramului bisericii «Sfântul Evanghelist Matei», vineri, 15 noiembrie 2019, la orele 17,00, o delegație de la ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:55
(332 vizualizări - 0 comentarii)


Proiect de promovare a școlilor de pompieri în liceele din Ialomița

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița au desfășurat o amplă campanie de promovare a școlilor de pompieri în liceele din județ. Campania a debutat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:50
(163 vizualizări - 1 comentariu)


Jilavele: Arestat pentru «evaziune fiscală»

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au reușit identificarea unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Jilavele, pe numele căruia Tribunalul Ialomița a emis un mandat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:45
(177 vizualizări - 0 comentarii)


Deficit de personal la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița

Concursurile din sursă externă organizate de Inspec­toratul de Poliție al Județului Ialomița au rezolvat pro­blema lipsei de personal doar parțial. Instituția continuă să aibă probleme din cauza deficitului ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:40
(310 vizualizări - 3 comentarii)


Accidente la Slobozia și Urziceni, trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere soldate cu rănirea a trei persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei 6,00, pe raza municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:35
(280 vizualizări - 0 comentarii)


APM Ialomița: «Voluntar, implică-te!»

Joi, 7 noiembrie 2019, la Sala de Festivități a Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia s-a desfășurat cea de a V-a ediție a evenimentului «Voluntar, implică-te!», eveniment organizat de Agenția ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:30
(130 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 18-22 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în localitățile ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:25
(137 vizualizări - 0 comentarii)


«Ziua Mondială a Diabetului», marcată și la Slobozia

Slobozia se alătură orașelor din țară care în noiembrie marchează «Ziua Mondială a Diabetului». Cu acest prilej, Direcția de Sănătate Publică și medicii diabetologi din județ organizează până pe data de ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:20
(133 vizualizări - 0 comentarii)


O nouă campanie la Crucea Roșie Ialomița

Crucea Roșie Ialomița este înscrisă în Programul «Colgate», o campanie ce se desfășoară în perioada noiembrie 2019-februarie 2020. Alături de alte 10 județe din țară, peste 77 mii de copii din clasele primare ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:15
(164 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

Un polițist rutier ialomițean a reușit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2500 metri din România, atingând înălțimile amețitoare ale Alpilor Italieni, Munților Balcani sau Muntele Olimp. Agentul ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:10
(142 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

În cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie a.c., pe raza municipiului Slobozia au fost angrenate aproximativ 40 de efective de Ordine Publică, Poliție Rutieră și Investigații Criminale, precum și luptători ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:15
(305 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Slobozia razie


DN21: Accident rutier soldat cu trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., în jurul orei 6,20, s-a produs o coliziune între două autoturisme pe Drumul Național 21. Pentru salvarea victimelor, au acționat salvatorii de la Detașamentul Slobozia cu o autospecială ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:10
(379 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: DN21 accident


Căzănești: «Cupa Bărăganului la Oină»

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Sala de Sport a orașului Căzănești se va desfășura, începând cu orele 10,00, prima ediție «Cupa Bărăganului la Oină». Competiția, organizată de Federația Română de Oină împreună ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:05
(481 vizualizări - 4 comentarii)


La volan prin Urziceni, fără permis de conducere

Marți, 12 noiembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un tânăr, de 18 ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Urziceni, fără a deține permis de conducere pentru ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:25
(209 vizualizări - 0 comentarii)


Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Peste 200 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 43 de ani, care transporta pe DN2A pește fără documente de proveniență ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:20
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: Accident rutier soldat cu cinci victime pe DJ212

Evenimentul s-a produs marți, 12 noiembrie a.c., în jurul orelor 19,30, când un autoturism a părărăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un pom aflat pe marginea șoselei. La locul intervenției au ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 13:05
(224 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Salonul de toamnă 2019»

Vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu orele 13,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Salonul de toamnă 2019». Evenimentul este organizat de Consiliul Județean ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 12:10
(295 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Și-a înscenat singur o tâlhărie după ce a pierdut banii la păcănele

Polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Slobozia, care și-ar fi înscenat singur o tâlhărie calificată. În fapt, luni, 11 noiembrie 2019, în jurul orelor 18,00, un bărbat a apelat numărul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:15
(393 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...