Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Acuzații grave aduse la adresa preotului din Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Numele duhovnicului apare într-o plângere penală înaintată organelor de cercetare penală din județul Călărași, de către meșterul care a realizat Biserica de lemn a comunității. Originar din Maramureș, omul a reclamat în respectivul document că a fost înșelat de preot, nefiindu-i achitați toți banii pentru lucrarea executată. Biserica de lemn de la Cojești a fost sfințită în 2015 de Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor.

«Țeapă» de manual Inițiatorul proiectului Bise­ricii de lemn de la Cojești a fost pre­otul paroh Daniel Ionel Preda. Acesta l-a contactat pe meșterul Petru Bârsan, din Maramureș, și l-a rugat să rea­lizeze lăcașul de cult, după mo­delul tradițional maramu­re­șean. După ce a bătut sute de kilometri până la Cojești, omul a semnat un contract prin care preotul l-a asigurat că va primi 50 mii de euro pentru construc­ția Bisericii de lemn. Încă de la început, în actele semnate, s-a specificat faptul că o parte din sumă va fi achitată de parohie, iar o alta de către un grup de sponsori. Printre aceștia s-a nu­mărat și Mihai Gurlui, actualul primar al comunei Belciugatele, de care aparține satul Cojești... Construcția bisericii s-a încheiat în 2015, dată la care a fost sfințită de Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Deși lu­crarea a fost executată «la cheie», meșterul Petru Bârsan așteaptă de 4 ani să-și primească cei 50 mii de euro... Abia în decembrie 2018, după multe intervenții, el a primit din partea preotului 15 mii de euro. Mai mult, în mo­mentul în care i-a dat banii, acesta l-a obli­gat să semneze o hârtie, autenti­ficată la notar, potrivit căreia nu mai are nicio pretenție financiară. În prezent, omul mai are de primit 35 mii de euro de la cei șapte sponsori care au de­clarat inițial că vor finanța construcția Bisericii de lemn. «Nu m-am gândit nicio­dată că dacă voi semna acel act se va interpreta că s-a plătit întreaga sumă a lucrării și că sponsorii vor fi astfel exonorați de datorie!» re­clamă Petru Bârsan. În prezent, omul a început o adevărată luptă pentru a-și recupera banii pe care i-a muncit. Mai mult, acesta a înaintat o plângere penală Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași, prin care îi acuză pe preot și sponsori de «înșelăciune».

«Noi i-am dat toți banii!» În replică la acuzațiile care i-au fost aduse, preotul paroh de la Cojești neagă toate acuzațiile. «Nimic nu este adevărat! I-am plătit lucrarea! Ce mai lucrare... Oricum nu a fost executată cum trebuie!» ne-a de­clarat părintele Daniel Ionel Preda. O atitudine similară a avut și Mihai Gurlui, primarul din Belciugatele. Acesta a declarat că: «Eu nu mai am niciun ban să-i dau! Să ne lase în pace că ne-a făcut mult rău... A pus „recuperatorii“ pe urmele noastre... Dacă nu-i convine să se adreseze instanței!».

Drept la replică
În vederea corectei informări a opiniei publice, Parohia Cojești, prin preot paroh Daniel Ionel Preda, solicităm publicarea dreptului la replică cu privire la articolul publicat de dvs în Ziarul Independent în data 17 iulie 2019, intitulat «Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor».
Ne arătăm surprinderea totală față de articolul publicat de dvs, care are caracter total neîntemeiat, șicanatoriu și, cu siguranță, formulat cu rea-credință.
Avem certitudinea ca dl Bârsan Petru v-a adus la cunoștință întreaga înțelegere comercială și modul de derulare al contractului de vânzare încheiat între Parohia Cojești și Petru Bârsan.
Domnul Petru Bârsan a solicitat Parohiei Cojești, în data de 29 mai 2015, finalizarea contractului prin plata sumei de 15.000 Euro, ca ultimă tranșă de plată din prețul total al contractului, exprimându-și în mod neechivoc consimțământul că «în aceste condiții să se considere contractul achitat [...] și datoria contractuală stinsă» prin plata acestei ultime tranșe în cuantum de 15.000 Euro. Această înțelegere comercială a fost consolidată prin declarația emisă de dl Petru Bârsan, autentificată în fața notarului public prin care a declarat că:
-recunoaște contractul de vânzare încheiat cu Parohia Cojești și își asumă toate penalitățile de întârziere aplicate în sarcina acestuia;
-dorește ca respectivul contract de vânzare să fie considerat achitat prin plata sumei de 15.000 Euro de către cumpărătoarea Parohia Cojești, reprezentată de Preot Paroh Preda Daniel Ionel;
-dorește ca prin plata ultimei sume de 15.000 Euro să fie considerată suficientă pentru lucrările de construcție efectuate.
Ulterior, în anul 2016, conform unei noi declarații autentificată în fața unui notar public, domnul Petru Bârsan a declarat că a primit de la Parohia Cojești suma de 15.000 Euro reprezentând contravaloarea execuției lucrărilor de construcție, declarație servind drept chitanță liberatorie de plată pentru orice sumă datorată în baza contractului de vânzare.
Practic, în anul 2016, domnul Bârsan Petru confirmă respectarea înțelegerii comerciale din data de 9 iunie 2015, reflectată ulterior și în declarația autentică emisă de acesta, respectiv că a primit plata sumei de 15.000 Euro de la Parohia Cojești. Prin această plată contractul a fost achitat integral și orice datorie stinsă.
Pentru toate plățile achitate anterior sumei de 15.000 Euro, dl Petru Bârsan a emis chitanțe, respectiv înscrisuri sub semnatură privată. Mai mult decât atât, lucrările executate de dl Petru Bârsan în temeiul contractului anterior menționat au prezentat numeroase deficiențe și vicii, recunoscute chiar de dl Petru Bârsan, care au generat costuri suplimentare pentru Parohia Cojești, costuri avansate de binefăcătorii acestui locaș de cult.
În considerarea celor de mai sus, respingem în mod categoric orice sume pretins a fi datorate și apreciem că demersurile dlui Petru Bârsan în vederea obligării noastre la plată constituie un abuz de drept, urmând a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a atrage răspunderea dlui Petru Bâlrsan pentru toate și orice prejudicii cauzate prin conduita sa.
Mai mult, conduita dlui Petru Bârsan are un caracter vădit abuziv și denigrator, având în vedere că, în măsura în care consideră că este prejudiciat conform contractului de vânzare încheiat, avea la îndemână posibilitatea investirii instanței judecătorești competente în scopul reparării pretinselor sume pe care apreciază că Parohia Cojești le-ar datora. Or, în contextul pasivității procesuale a dlui Petru Bârsan, este evidentă intenția acestuia de a prejudicia imaginea Sfântului Lăcaș, dat fiind caracterul activității religioase a beneficiarului lucrării.
Îndemnăm, pe această cale, jurnaliștii să dea dovadă de responsabilitate în redactarea articolelor, care ar trebui să fie caracterizate de realitatea și obiectivitatea informațiilor oferite publicului.
Referitor la interpretările jurnalistului care a redactat articolul, considerăm că acesta contravine deontologiei profesio­nale, iar libertatea de exprimare în niciun caz nu poate prejudicia imaginea unei alte persoane, dreptul la libera exprimare comportând îndatoriri și responsabilități.
Ne exprimăm speranța că, pe viitor, redactorii unor asemenea articole, se vor documenta în mod serios, solicitând și analizând documente suport celor prezentate în articolele publicate ori solicitate de diverse persoane spre publicare, tocmai pentrn a preîntâmpina ero­rile de informare sau interpretarea tendențioasă a informațiilor.
Solicităm în mod expres publicarea acestui drept la replică în aceleași condiții, în special de vizibilitate, ca articolul din data de 17.07.2019 «Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor»,
Parohia Cojești,
Preot Daniel Ionel Preda

19 Iulie 2019, 07:50 (3092 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
Preasfințitul Episcop Vincențiu, în mijlocul credincioșilor din județul Călărași

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 09 Iul 2020
144 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: 464 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 8 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 464, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 13:05
(198 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Atenție, se oprește apa în Cartierul Buliga!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile ce deservește municipiul Fetești/Ialomița, RAJA Constanța va sista furnizarea apei, joi, 9 iulie ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 09:40
(86 vizualizări - 0 comentarii)


Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Evenimentul a fost semnalat de un lucrător al unei firme marți, 7 iulie a.c., în jurul orelor 15,25. În sprijinul bărbatului de 43 de ani s-au deplasat de urgență 3 echipaje de salvare de la Detașamentul ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 08:40
(112 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

7 Iulie 2020, 17:10


Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Pompierii din Urziceni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins două utilaje agricole, puse în funcțiune pe un câmp din zona localității Ion Roată. Cel mai probabil flăcările au izbucnit ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 16:05
(166 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo-Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu vijelii (ce vor atinge în anumite intervale viteze de 80-90 km/h), averse ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:55
(72 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența alcoolului

În urma unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii ialomițeni au identificat , pe raza localităților Rădulești, Slobozia și Țăndărei, 4 conducători auto care circulau pe drumurile publice ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:50
(104 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu la o casă din Movila

Incendiu la o casă din Movila

Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia și membrii serviciului voluntar cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru stingerea unui incendiu care ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:05
(97 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila incendiu


8

Grupul de Comunicare Strategică: 455 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 7 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 455, cu 11 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 13:05
(148 vizualizări - 0 comentarii)


9

IȘJ Ialomița: Calendarul privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021 a fost reactualizat

În urma promulgării de către președintele României, Klaus Iohannis, a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 21:20
(215 vizualizări - 0 comentarii)


10

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 iulie a.c., în jurul orei 9,30, polițiștii din Slobozia au oprit pentru control, pe raza localității Misleanu, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din aceeași localitate. În urma solicitării ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 16:10
(144 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 444 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 6 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 444, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de vineri, ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 13:05
(198 vizualizări - 0 comentarii)


12

IPJ Ialomița: Acțiuni integrate pentru combaterea COVID-19

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, la nivelul județului Ialomița se vor desfășura acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2020, 08:20
(112 vizualizări - 0 comentarii)


13
Șosele însângerate în județul Ialomița

Șosele însângerate în județul Ialomița

Zi neagră pe șoselele din Ialomița sâmbătă, 4 iulie 2020. Cinci persoane au fost rănite și una a murit în urma a 3 accidente rutiere, petrecute pe raza localităților Fetești, Coșereni și Misleanu. Cel mai ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2020, 12:15
(663 vizualizări - 5 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

3 Iulie 2020, 17:10


Grupul de Comunicare Strategică: 440 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 3 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 440, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de joi, 2 ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 13:05
(227 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis sau cu permise suspendate

Joi, 2 iulie a.c., în jurul orelor 15,00, polițiștii din Balaciu în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe raza de competență au oprit pentru control un autoturism condus de un ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 11:40
(181 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Pieton acroșat de un autoturism

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 18,00, ISU Ialomița a intervenit la un accident rutier în municipiul Slobozia, în care un autoturism a lovit un pieton. La locul evenimentului s-a deplasat de urgență ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:55
(226 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Vineri dimineață, 3 iulie a.c., în jurul orei 3,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o șiră de baloți din paie în gospodăria unui cetățean din Cartierul Vlașca ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:50
(131 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


Slobozia: A luat foc ghena de ventilație

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 16,00, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu produs la o ghenă Slobozia. Incendiul a fost stins operativ de ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:45
(179 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia incendiu


Săveni: Incendiu la o anexă gospodărească

Săveni: Incendiu la o anexă gospodărească

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 11,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Săveni. La locul solicitării ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:40
(196 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Săveni incendiu


Proxenet din Axintele, arestat

Polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Urziceni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 16:50
(267 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Femei reținute pentru contrabandă cu țigări

Două femei, de 43 și 66 de ani, au fost reținute de polițiștii ialomițeni într-un dosar privind contrabanda cu țigări. Oamenii legii au efectuat în cursul zilei de joi, 2 iulie a.c., 10 percheziții domiciliare ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 16:45
(322 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Dosare penale pentru încălcarea Codului Rutier

Un tânăr de 22 de ani și un altul de 30 de ani s-au ales cu dosare penale după ce au fost suprinși în trafic încălcând regulile de circulație. Tânărul de 22 de ani s-a urcat la volan în stare de ebrietate ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 16:40
(192 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 436 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 2 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 436, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de miercuri, ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 13:05
(186 vizualizări - 0 comentarii)


Sudiți: Proiectil neexplodat găsit în grădină

Sudiți: Proiectil neexplodat găsit în grădină

O persoană din Sudiți a descoperit un proiectil de artilerie exploziv, de calibru 120 mm, miercuri, 1 iulie a.c., în jurul orelor 12,50, în grădina din propria gospodărie. Conștientizând ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 09:10
(236 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Contestații la Bacalaureat 2020

La nivelul județului Ialomița, 661 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate obținute de către candidații prezenți la probele din sesiunea curentă a examenului de Bacalaureat. ...[citește_toată_știrea]

2 Iulie 2020, 07:15
(246 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

97 de persoane amprentate, 122 de autoturisme controlate, 23 de sancțiuni contravenționale aplicate și 6962 de kilograme de deșeuri feroase ridicate de polițiști. Este bilanțul unei ample acțiuni de prevenire ...[citește_toată_știrea]

1 Iulie 2020, 14:40
(324 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Controale la centrele rezidențiale

Având în vedere prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  în  perioada 3-15.06.2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă ...[citește_toată_știrea]

1 Iulie 2020, 13:20
(322 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 432 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 1 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 432, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

1 Iulie 2020, 13:05
(221 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...