Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Acuzații grave aduse la adresa preotului din Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Numele duhovnicului apare într-o plângere penală înaintată organelor de cercetare penală din județul Călărași, de către meșterul care a realizat Biserica de lemn a comunității. Originar din Maramureș, omul a reclamat în respectivul document că a fost înșelat de preot, nefiindu-i achitați toți banii pentru lucrarea executată. Biserica de lemn de la Cojești a fost sfințită în 2015 de Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor.

«Țeapă» de manual Inițiatorul proiectului Bise­ricii de lemn de la Cojești a fost pre­otul paroh Daniel Ionel Preda. Acesta l-a contactat pe meșterul Petru Bârsan, din Maramureș, și l-a rugat să rea­lizeze lăcașul de cult, după mo­delul tradițional maramu­re­șean. După ce a bătut sute de kilometri până la Cojești, omul a semnat un contract prin care preotul l-a asigurat că va primi 50 mii de euro pentru construc­ția Bisericii de lemn. Încă de la început, în actele semnate, s-a specificat faptul că o parte din sumă va fi achitată de parohie, iar o alta de către un grup de sponsori. Printre aceștia s-a nu­mărat și Mihai Gurlui, actualul primar al comunei Belciugatele, de care aparține satul Cojești... Construcția bisericii s-a încheiat în 2015, dată la care a fost sfințită de Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Deși lu­crarea a fost executată «la cheie», meșterul Petru Bârsan așteaptă de 4 ani să-și primească cei 50 mii de euro... Abia în decembrie 2018, după multe intervenții, el a primit din partea preotului 15 mii de euro. Mai mult, în mo­mentul în care i-a dat banii, acesta l-a obli­gat să semneze o hârtie, autenti­ficată la notar, potrivit căreia nu mai are nicio pretenție financiară. În prezent, omul mai are de primit 35 mii de euro de la cei șapte sponsori care au de­clarat inițial că vor finanța construcția Bisericii de lemn. «Nu m-am gândit nicio­dată că dacă voi semna acel act se va interpreta că s-a plătit întreaga sumă a lucrării și că sponsorii vor fi astfel exonorați de datorie!» re­clamă Petru Bârsan. În prezent, omul a început o adevărată luptă pentru a-și recupera banii pe care i-a muncit. Mai mult, acesta a înaintat o plângere penală Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași, prin care îi acuză pe preot și sponsori de «înșelăciune».

«Noi i-am dat toți banii!» În replică la acuzațiile care i-au fost aduse, preotul paroh de la Cojești neagă toate acuzațiile. «Nimic nu este adevărat! I-am plătit lucrarea! Ce mai lucrare... Oricum nu a fost executată cum trebuie!» ne-a de­clarat părintele Daniel Ionel Preda. O atitudine similară a avut și Mihai Gurlui, primarul din Belciugatele. Acesta a declarat că: «Eu nu mai am niciun ban să-i dau! Să ne lase în pace că ne-a făcut mult rău... A pus „recuperatorii“ pe urmele noastre... Dacă nu-i convine să se adreseze instanței!».

Drept la replică
În vederea corectei informări a opiniei publice, Parohia Cojești, prin preot paroh Daniel Ionel Preda, solicităm publicarea dreptului la replică cu privire la articolul publicat de dvs în Ziarul Independent în data 17 iulie 2019, intitulat «Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor».
Ne arătăm surprinderea totală față de articolul publicat de dvs, care are caracter total neîntemeiat, șicanatoriu și, cu siguranță, formulat cu rea-credință.
Avem certitudinea ca dl Bârsan Petru v-a adus la cunoștință întreaga înțelegere comercială și modul de derulare al contractului de vânzare încheiat între Parohia Cojești și Petru Bârsan.
Domnul Petru Bârsan a solicitat Parohiei Cojești, în data de 29 mai 2015, finalizarea contractului prin plata sumei de 15.000 Euro, ca ultimă tranșă de plată din prețul total al contractului, exprimându-și în mod neechivoc consimțământul că «în aceste condiții să se considere contractul achitat [...] și datoria contractuală stinsă» prin plata acestei ultime tranșe în cuantum de 15.000 Euro. Această înțelegere comercială a fost consolidată prin declarația emisă de dl Petru Bârsan, autentificată în fața notarului public prin care a declarat că:
-recunoaște contractul de vânzare încheiat cu Parohia Cojești și își asumă toate penalitățile de întârziere aplicate în sarcina acestuia;
-dorește ca respectivul contract de vânzare să fie considerat achitat prin plata sumei de 15.000 Euro de către cumpărătoarea Parohia Cojești, reprezentată de Preot Paroh Preda Daniel Ionel;
-dorește ca prin plata ultimei sume de 15.000 Euro să fie considerată suficientă pentru lucrările de construcție efectuate.
Ulterior, în anul 2016, conform unei noi declarații autentificată în fața unui notar public, domnul Petru Bârsan a declarat că a primit de la Parohia Cojești suma de 15.000 Euro reprezentând contravaloarea execuției lucrărilor de construcție, declarație servind drept chitanță liberatorie de plată pentru orice sumă datorată în baza contractului de vânzare.
Practic, în anul 2016, domnul Bârsan Petru confirmă respectarea înțelegerii comerciale din data de 9 iunie 2015, reflectată ulterior și în declarația autentică emisă de acesta, respectiv că a primit plata sumei de 15.000 Euro de la Parohia Cojești. Prin această plată contractul a fost achitat integral și orice datorie stinsă.
Pentru toate plățile achitate anterior sumei de 15.000 Euro, dl Petru Bârsan a emis chitanțe, respectiv înscrisuri sub semnatură privată. Mai mult decât atât, lucrările executate de dl Petru Bârsan în temeiul contractului anterior menționat au prezentat numeroase deficiențe și vicii, recunoscute chiar de dl Petru Bârsan, care au generat costuri suplimentare pentru Parohia Cojești, costuri avansate de binefăcătorii acestui locaș de cult.
În considerarea celor de mai sus, respingem în mod categoric orice sume pretins a fi datorate și apreciem că demersurile dlui Petru Bârsan în vederea obligării noastre la plată constituie un abuz de drept, urmând a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a atrage răspunderea dlui Petru Bâlrsan pentru toate și orice prejudicii cauzate prin conduita sa.
Mai mult, conduita dlui Petru Bârsan are un caracter vădit abuziv și denigrator, având în vedere că, în măsura în care consideră că este prejudiciat conform contractului de vânzare încheiat, avea la îndemână posibilitatea investirii instanței judecătorești competente în scopul reparării pretinselor sume pe care apreciază că Parohia Cojești le-ar datora. Or, în contextul pasivității procesuale a dlui Petru Bârsan, este evidentă intenția acestuia de a prejudicia imaginea Sfântului Lăcaș, dat fiind caracterul activității religioase a beneficiarului lucrării.
Îndemnăm, pe această cale, jurnaliștii să dea dovadă de responsabilitate în redactarea articolelor, care ar trebui să fie caracterizate de realitatea și obiectivitatea informațiilor oferite publicului.
Referitor la interpretările jurnalistului care a redactat articolul, considerăm că acesta contravine deontologiei profesio­nale, iar libertatea de exprimare în niciun caz nu poate prejudicia imaginea unei alte persoane, dreptul la libera exprimare comportând îndatoriri și responsabilități.
Ne exprimăm speranța că, pe viitor, redactorii unor asemenea articole, se vor documenta în mod serios, solicitând și analizând documente suport celor prezentate în articolele publicate ori solicitate de diverse persoane spre publicare, tocmai pentrn a preîntâmpina ero­rile de informare sau interpretarea tendențioasă a informațiilor.
Solicităm în mod expres publicarea acestui drept la replică în aceleași condiții, în special de vizibilitate, ca articolul din data de 17.07.2019 «Scandal penal în Parohia Cojești a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor»,
Parohia Cojești,
Preot Daniel Ionel Preda

19 Iulie 2019, 07:50 (2794 vizualizări - 0 comentarii)

Citiți și:
Preasfințitul Episcop Vincențiu, în mijlocul credincioșilor din județul Călărași

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 02 Apr 2020
201 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:40
(44 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Sancțiuni aplicate de peste 414000 de lei

Marți, 31 martie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au constatat 14 infracțiuni și au aplicat peste 250 de sancțiuni contravenționale. Valoarea ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:35
(45 vizualizări - 0 comentarii)


Roșiori: Fără permis și beat la volan

Marți, 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au oprit pentru control, pe DJ02, pe raza comunei Roșiori, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăgoești ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:30
(30 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația «Solidaritatea Sanitară» solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID-19 pentru toți salariații din spitalele ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:10
(37 vizualizări - 0 comentarii)


4

Coșereni: Cu mașina la plimbare, deși trebuia să stea autoizolat

Tot mai mulți ialomițeni sunt sancționați de polițiști întrucât nu respectă obligativitatea izolării la domiciliu, așa cum prevede Ordonanța Militară Nr. 3. Un tânăr de 20 de ani din Coșereni a fost prins ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:25
(206 vizualizări - 0 comentarii)


Căzănești: Reținut pentru 24 de ore pentru că și-a agresat fiică

Un bărbat de 46 de ani din Căzănești a fost reținut luni, 30 martie 2020, după ce a provocat un scandal monstru în familia sa. Acesta și-a lovit fiica, apoi și-a amenințat soția. Foarte revoltat, bărbatul ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:20
(238 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendiu de vegetație uscată pe raza localității Valea Ciorii.
Luni, 30 martie, a.c., în jurul orelor 13,20, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu de vegetație uscată ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 10:40
(165 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița atenționează asupra cumpărăturilor on-line

În contextul evoluției pandemiei de COVID -19 și a măsurilor de restricție dispuse de Guvernul României pe perioada instituirii stării de urgență, există posibilitatea creșterii numărului de persoane care ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 09:10
(210 vizualizări - 0 comentarii)


8

Prefectura Ialomița, Coronavirus: 2245 de persoane sunt autoizolate la domiciliu

Reprezentanții Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița informează, printr-un comunicat de presă, faptul că la această oră, pe raza județului nostru, există 2245 de persoane ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:30
(274 vizualizări - 0 comentarii)


9

Medici pentru România: Suport on-line gratuit pentru pacienții cu boli cronice

Lansat în octombrie 2019, proiectul «Medici pentru România» vine în sprijinul pacienților cu boli cronice, în pandemie COVID-19. Pacienții cronici care nu se pot deplasa la cabinetele medicale, pot beneficia ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:20
(201 vizualizări - 0 comentarii)


10
Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Locuința unui localnic din comuna Axintele a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă, 28 martie 2020. La fața locului au intervenit pompierii din Urziceni, care au stins focul după aproximativ o oră și jumătate ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:10
(136 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Axintele incendiu


Gheorghe Lazăr: Dosar penal pentru conducere fără permis

Polițiștii din comuna Gheorghe Lazăr i-au întocmit dosar penal unui tânăr de 27 de ani, din comuna Bucu, pentru faptul că a condus pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Acesta a fost identificat ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:00
(137 vizualizări - 1 comentariu)


12
Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Polițiștii ialomițeni au desfășurat sâmbătă, 28 martie 2020, o acțiune preventivă pe raza municipiului Slobozia. Oamenii legii s-au deplasat în zona centrelor comerciale din oraș și au discutat cu cetățenii ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:50
(132 vizualizări - 0 comentarii)


13

Ialomița: Incendii de vegetație uscată

Peste 11 hectare de vegetație uscată au ars la sfârșitul săptămânii trecute. Pompierii ialomițeni au intervenit în zona localităților Bărbulești, Fierbinți Târg, Platonești și Bărcănești pentru a stinge ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:40
(80 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: Posibil infectat cu noul Coronavirus, decedat la Țăndărei

Direcția de Sănătate Publică Ialomița a inițiat o anchetă epidemiologică în urma decesului unui bărbat, de 39 de ani, din orașul Țăndărei. Acesta a fost consultat la Spitalul Orășenesc din Țăndărei, unde ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 16:40
(825 vizualizări - 4 comentarii)


Ialomița: Polițiștii sunt la datorie pe străzile din județ

Ialomița: Polițiștii sunt la datorie pe străzile din județ

În urma unei acțiuni preventive desfășurate la nivelul județului joi, 26 martie a.c., polițiștii au intervenit la 72 de evenimente, cele mai multe dintre acestea sesizate pe numărul unic de urgență 112 ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 16:35
(365 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Întreruperi programate la rețeaua de energie electrică

Din cauza lucrărilor de reparații ale rețelelor de distribuție a energiei electrice, Enel Dobrogea anunță faptul că, în perioada 30 martie-3 aprilie 2020, în anumite zone din localitățile Urziceni, Rași ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 16:30
(244 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Obținerea certificatului de situație de urgență

În Monitorul Oficial nr. 248, a fost publicat Ordinul nr. 791/24.03.2020, privind acordarea certificatelor de situație de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 11:35
(172 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la un autocamion pe Autostrada A2/km 146

Joi, 26 martie, a.c., în jurul orelor 23,35, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la un autocamion cu semiremorcă, produs pe Autostrada A2, în zona podului de la ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 11:10
(192 vizualizări - 0 comentarii)


Ciochina: Incendiu la o anexă gospodărească

Joi, 26 martie, a.c., în jurul orelor 19,15, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Ciochina. La locul solicitării ...[citește_toată_știrea]

27 Martie 2020, 11:05
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: La volan sub influența drogurilor

Un tânăr de 21 de ani a intrat în vizorul organelor de anchetă fiind depistat în trafic sub influența substanțelor interzise. El a fost oprit pentru un control de rutină în ziua de miercuri, 25 martie ...[citește_toată_știrea]

26 Martie 2020, 17:45
(191 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomițeni cercetați penal pentru că și-au agresat soțiile

Doi bărbați, de 40 și 33 de ani, domiciliați în Gheorghe Lazăr și Slobozia, sunt cercetați penal pentru că și-au agresat soțiile. În ziua de miercuri, 25 martie a.c., ambii au fost reclamați, prin numărul ...[citește_toată_știrea]

26 Martie 2020, 17:40
(179 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: Peste 2500 de ialomițeni sunt autoizolați la domiciliu

Potrivit unei informări transmise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Ialomița, la nivelul județului nostru există 77 de persoane aflate în carantină și alte 2551 autoizolate la ...[citește_toată_știrea]

26 Martie 2020, 17:35
(308 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Dacă refuzați în continuare testarea personalului atunci nu va mai avea cine să vă trateze!

Deși Președintele României a solicitat public autorităților să testeze cu prioritate salariații din Sănătate;
În condițiile în care absența testării a generat tragedia de la Spitalul Județean Suceava ...[citește_toată_știrea]

26 Martie 2020, 10:20
(288 vizualizări - 0 comentarii)


Făcăeni: L-ați văzut?

Făcăeni: L-ați văzut?

Polițiștii ialomițeni au dat în urmărire un tânăr de 17 ani, domiciliat în comuna Făcăeni, care a dispărut de la domiciliu. Miercuri, 25 martie a.c., familia acestuia a sesizat Poliția precizând faptul ...[citește_toată_știrea]

25 Martie 2020, 16:25
(558 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Platformă digitală adresată profesorilor

Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro), un spațiu creat pentru toate cadrele didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activitățile ...[citește_toată_știrea]

25 Martie 2020, 16:20
(228 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA SA Constanța: Înrerupere apă la Fetești!

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul 150 mm, de pe strada Vlad Țepeș, din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea ...[citește_toată_știrea]

25 Martie 2020, 16:15
(162 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: Măsuri de prevenire a incendiilor de vegetație uscată

Pompierii ialomițeni adresează cetățenilor o serie de recomandări cu privire la arderea controlată a vegetației uscată care acoperă miriștile. Operațiunea este strict interzisă, dacă nu este aplicată ca ...[citește_toată_știrea]

25 Martie 2020, 16:10
(155 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Modelul pe care se bazează Guvernul în gestionarea crizei Coronavirus este greșit!

Federația «Solidaritatea Sanitară» lansează o solicitare publică, adresată Guvernului, de reanalizare a strategiei ce stă la baza managementului crizei declanșate de COVID 19, propunând două completări ...[citește_toată_știrea]

25 Martie 2020, 12:05
(219 vizualizări - 0 comentarii)


Comunicat de presă al Comitetului de Supraveghere al Băncii Naționale a României

Comitetul de Supraveghere al Băncii Naționale a României, întrunit în ședință de urgență, a clarificat modul în care băncile și IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul ...[citește_toată_știrea]

25 Martie 2020, 11:50
(257 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
Claudia în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus ION în Aproape 1 milion de lei pentru un loc de joacă în Cartierul Bora! VASILE în Totul va fi bine! @Claudia în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus obiectiv în Trei ialomițeni infectați cu noul Coronavirus au murit Proasta'n târg în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Claudia în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus cetastean în Spitalul Fetești are nevoie de medici și echipamente pentru a trata bolnavii COVID-19 S-a deranjat MMC în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Pacient... în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Cetățean în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Om în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Om în Dezinfecția celor 1500 de scări de bloc din Ialomița, o misiune dificilă S-A DERANJAT PRINTESA CASANDRA în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Casandra...MMC în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus @Jilava. în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Cetatean în Trei ialomițeni infectați cu noul Coronavirus au murit @gmail în Dezinfecția celor 1500 de scări de bloc din Ialomița, o misiune dificilă MMC în Ialomițeancă de 60 de ani, moartă din cauza infecției cu noul Coronavirus Cetățean în Dezinfecția celor 1500 de scări de bloc din Ialomița, o misiune dificilă
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...