Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Ultima pomană bugetară a Guvernului Dăncilă

Bani pentru 29 de localități din Ialomița

Ultima pomană bugetară a Guvernului Dăncilă

bonus: Studiu de caz la Sfântu Gheorghe

În urmă cu mai bine de o săptămână, pe 14 octom­brie a.c., Guvernul Dăncilă a aprobat prin Hotărâre de Guvern alocarea a 16,99 milioane de lei pentru 29 de localități din Ialomița. Majoritatea acestor localități au primit sume consistente comparativ cu rectificarea bugetară anterioară, însă «fondurile rămân unele de supraviețuire administrativă». Primarii ialomițeni care au primit bani susțin la unison că fondurile nu permit realizarea de investiții, acestea fiind amânate «sine die» pentru anul următor.

Ultima dată e la noroc La 4 zile de la moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă a aprobat o ultimă rectificare bugetară din sumele defalcate din TVA. La nivel național, valoarea acestei rectificări a fost de 1,4 miliarde de lei, respectiv de 7 ori mai mică decât necesarul estimat. În Ialomița, mai puțin de jumătate dintre administrațiile locale au primit fonduri în cadrul acestei rectificări bugetare, însă sumele alocate au fost mai consistente decât la rectificarea bugetară din august. Printre cele 29 de localități care au beneficiat de aceste fonduri se numără și orașele Slobozia (2,5 milioane de lei), Fetești (2,2 milioane de lei), Amara (2,1 milioane de lei), Urziceni (1,3 mili­oane de lei) și ºăndărei (1,3 milioane de lei). În cazul localităților rurale, în top conduc locali­tățile Bărcănești (893 mii de lei), Perieți (830 mii de lei), Ciochina (640 mii de lei), Movila (548 mii de lei) și Sfântu Gheorghe (405 mii de lei), la coada clasamentului, ca și la rectificarea bugetară precedentă, situându-se Mihail Kogălniceanu (100 mii de lei) și Coșe­reni (75 mii de lei). Pentru restul loca­lităților județului, anul financiar se va încheia fără alte surprize, administrațiile locale fiind obligate să supraviețuiască din fondurile alocate până acum.

Unii primari acuză Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai acestei ultime rectificări bugetare s-a dovedit a fi primarul comunei Ciulnița, Gheorghe Stelică. Acesta ne-a declarat că fondurile primite, respectiv 422 mii de lei, sunt de două ori mai mici decât necesarul localității: «Am adrese făcute către toate forurile administrative, către toate ministerele, în care demonstrez că banii nu sunt suficienți! La început de an, mi-au construit un buget umflat cu 5 miliarde vechi, în care au băgat și taxele speciale, și amenzile... Iar între timp, am plătit și asistența socială! Așa am ajuns să nu pot mări salariile, să mă dea angajații în judecată și chiar să plece... Dar pe ei nu-i interesează asta! Spun că au dat! Ce au dat, de-abia ajunge ca să supraviețuim... Pentru investiții nici nu mai vorbesc! Ca să fac câte ceva în comună am apelat la credite... Am un credit de 2,8 miliarde vechi pentru un teren de sport... Trebuie să îl termin, dar dobânzile curg! Iar altfel, cer bani pentru orice. Pentru înscrierea în ADI Ialomița, pentru cofinanțări la proiectele europene... Pentru toate trebuie bani! Iar când încurajezi și tu un investitor care plătește cinstit taxe și impozite și promite că va retehnologiza, ei ți-l închid! Asta e administrația în România!».

Am întâlnit și primari fericiți Există însă administrații care sunt mulțumite cu sumele primite la această rectificare bugetară. Adrian Mocioniu, primarul orașului care a primit cea mai mare sumă din Ialomița (2,5 milioane de lei) declară că banii vor fi utilizați integral: «Un milion va fi alocat pentru cheltuielile cu asistența socială... Restul bani­lor vor fi utilizați în școli, pentru achiziții suplimentare la DADP sau oriunde va fi nevoie de ei...». Nicoleta Toma, primarul orașului Țăndărei: «Niciodată nu sunt de ajuns, dar sunt bineveniți...». Adrian Merlea, primarul comunei Perieți (830 mii de lei): «Banii vor fi utilizați pentru cheltuielile de personal și indemnizații pentru tot ce în­seamnă asistență socială! De asemenea, trebuie să asigurăm o serie de bunuri și servicii pentru Învățământ, dar și cheltuieli curente, cum ar fi paza localității, iluminatul public, etc. Avem, în sfârșit, bani până la sfârșitul anului!». Valeriu Mihai, primarul comunei Movila: «Banii care vor veni se vor folosi pentru plata asistenților personali! N-am înțeles niciodată de ce Guvernul s-a spălat pe mâini și ne obligă acum pe noi să-i plătim pe acești oameni... Ce să facem, asta-i si­tu­ația! Investițiile trebuie să mai aștepte...».

Lozul cel mare și lozul necâștigător Cea mai mare sumă alocată în mediul rural la această ultimă rectificare bugetară a fost la Bărcănești (893 mii de lei). Daniel Popa, primarul comunei, susține că este prima dată în 7 ani și jumătate când primește o sumă atât de consistentă: «O dată-n viață primesc și eu niște bani și toată lumea se întreabă „de ce?“. Dar, dacă vă uitați în urmă, o să vedeți că mereu am primit bani puțini... La rectificarea bugetară din august am primit 11 mii de lei... Pe aia nu o vede nimeni! Sigur, toți primarii au fost vitregiți de-a lungul timpului... Dar, privind în urmă, să știți că la Bărcănești banii au fost mereu puțini. Acum, nici cu ăștia nu ne îmbo­gățim, că avem de plătit asistența socială.
Dar terminăm și noi anul fără datorii!». La celălalt capăt al rectificării bugetare din Ialomița se situează comuna Coșe­reni (75 mii de lei). Primarul Lucian Tudorache, aflat la primul mandat, sus­ține că banii îi ajung doar pentru factura de căldură de la școală: «Am făcut recent o investiție în clădirile administrative și le-am racordat la gaze... Ei bine, după so­cotelile noastre, cu banii ăștia plătim factura pentru școală și ne mai rămâne niște mărunțiș pentru asistența socială... Inves­tițiile rămân pentru anul viitor, dacă vor fi bani mai mulți la buget!».

Mărunțiș din august, promisiuni mereu
Ultima rectificare bugetară, cea din luna august 2019, a adus bugetelor locale din Ialomița sume infime. Consemnam atunci că există localități cărora le-au fost alocate sume derizorii doar de 1000 de lei... Este cazul locali­tăților Moldoveni și Buești, care nu se regăsesc pe lista de localități bugetate la această ultimă rectificare. Pentru ele și multe altele precum Maia, Gheorghe Lazăr, Mihail Kogălniceau, rectificările bugetare nu reprezintă o formă de sprijin instituțional. Așa cum se poate observa, fondurile alocate de-a lungul acestui an au fost utilizate aproape exclusiv pentru asigurarea funcționării administrațiilor locale, iar investițiile au fost iarăși amânate cu un an. Guvernul Dăncilă și aproape toate guvernele anterioare au păstrat acest tipar de-a lungul ultimilor 10 ani, oferind în locul fondurilor de investiții promisiuni...

Momeli de cursă lungă
Ultima dintre promisiunile Guver­nului Dăncilă o reprezintă alocațiile bugetare derulate prin Fondul Național de Dezvoltare și Investiții. Acesta a devenit operațional luna trecută, însă drumul până la accesarea efectivă a fondurilor rămâne unul lung. În Ialomița, doar 5 localități s-au înscris în cursă. Este vorba despre 3 orașe și 2 comune, respectiv Țăndărei (5,3 mili­oane de lei), Slobozia (4,6 milioane de lei), Fetești (3,7 milioane de lei), Armășești, (29,7 milioane de lei) și Andrășești (1,2 mili­oane de lei). Banii vor fi utilizați pntru edificarea unor rețele de utilități sau modernizarea unor drumuri. Nu este însă clar când și cum vor primi administrațiile locale acești bani. Dar momeala a fost aruncată și negocierile sunt în curs.

Studiu de caz la Sfântu Gheorghe
Un caz particular în economia acestei rectificări bugetare pentru Ialomița îl reprezintă comuna Sfântu Gheorghe. Localitatea a primit 405 mii de lei, însă alocarea acestor fonduri, susține primarul Mădălin Teculescu, este o decizie reparatorie. «Practic, nu au făcut decât să ne dea înapoi ce ne-au luat calculând greșit la începutul anului... Sper să ne ajungă să închidem anul bugetar și să ne plătim datoriile!» ne-a declarat primarul Mădălin Teculescu. Reamintim că, asemeni comunei Ciulnița, comuna Sfântu Gheorghe a fost bugetată la începutul anului 2019 după o formulă greșită. La momentul respectiv, Mădălin Teculescu a acționat în instanță Consiliul Județean Ialomița și a trimis o sesizare către Direcția Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare din cadrul Ministerului Finanțelor, prin care a cerut «modificarea sumelor transmise către CJI pentru comuna Sf. Gheorghe deoarece veniturile sunt greșit calculate!». Concret, susținea Mădălin Teculescu atunci, în calculul veniturilor proprii ale comunei au fost incluse fonduri europene accesate în 2018, amenzi și penalități, donații și sponsorizări, precum și venituri din vânzarea unor bunuri din domeniul privat al comunei.

29 Octombrie 2019, 08:10 (1527 vizualizări - 3 comentarii)

Citiți și:
Ialomița a primit 16,99 milioane de lei
Administrațiile din Ialomița așteaptă încă o rectificare bugetară
Dezastru financiar administrativ în Ialomița

Comentariile cititorilor:


TUMOAREA - PSD:
(30 Octombrie 2019, 07:44)
Rectificare
-PSD-90%
-PNL-9 %
-Restul -1%
Logică în vederea campaniei electorale ,dar imorala.

Daniela:
(29 Octombrie 2019, 14:32)
Ardiles, explicat perfect!
Ardiles:
(29 Octombrie 2019, 08:37)
Majoritatea banilor vor fi utilizați pentru cheltuielile de personal, adica pentru a hranii pe angajatii primariilor si familiile lor care ard gazul de pomana pentru ei si nu pentru cetateani localitatilor. Practic ei pentru ei, in condidiile in care contribuabilul satean de rand merge la primarie cu capul plecat, sa nu care cumva sa deranjeze vreo amanta sau vreun musteriu angajat pe pile de primar sau pentru afisele lipite in campania electorala din anii trecuti. Prea mult pentru nimic.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 16 Nov 2019
204 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0
DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

Direcția de Sănătate Publică Ialomița anunță faptul că a doua tranșă de vaccin antigripal a fost distribuită de la finalul săptămânii trecute în cabinetele medicilor de familie din județ. Astfel, peste ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 16:10
(43 vizualizări - 0 comentarii)


Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în preajma hramului bisericii «Sfântul Evanghelist Matei», vineri, 15 noiembrie 2019, la orele 17,00, o delegație de la ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:55
(67 vizualizări - 0 comentarii)


Proiect de promovare a școlilor de pompieri în liceele din Ialomița

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița au desfășurat o amplă campanie de promovare a școlilor de pompieri în liceele din județ. Campania a debutat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:50
(45 vizualizări - 0 comentarii)


Jilavele: Arestat pentru «evaziune fiscală»

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au reușit identificarea unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Jilavele, pe numele căruia Tribunalul Ialomița a emis un mandat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:45
(43 vizualizări - 0 comentarii)


4

Deficit de personal la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița

Concursurile din sursă externă organizate de Inspec­toratul de Poliție al Județului Ialomița au rezolvat pro­blema lipsei de personal doar parțial. Instituția continuă să aibă probleme din cauza deficitului ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:40
(53 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Slobozia și Urziceni, trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere soldate cu rănirea a trei persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei 6,00, pe raza municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:35
(48 vizualizări - 0 comentarii)


APM Ialomița: «Voluntar, implică-te!»

Joi, 7 noiembrie 2019, la Sala de Festivități a Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia s-a desfășurat cea de a V-a ediție a evenimentului «Voluntar, implică-te!», eveniment organizat de Agenția ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:30
(49 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 18-22 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în localitățile ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:25
(37 vizualizări - 0 comentarii)


8

«Ziua Mondială a Diabetului», marcată și la Slobozia

Slobozia se alătură orașelor din țară care în noiembrie marchează «Ziua Mondială a Diabetului». Cu acest prilej, Direcția de Sănătate Publică și medicii diabetologi din județ organizează până pe data de ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:20
(43 vizualizări - 0 comentarii)


9

O nouă campanie la Crucea Roșie Ialomița

Crucea Roșie Ialomița este înscrisă în Programul «Colgate», o campanie ce se desfășoară în perioada noiembrie 2019-februarie 2020. Alături de alte 10 județe din țară, peste 77 mii de copii din clasele primare ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:15
(38 vizualizări - 0 comentarii)


10
IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

Un polițist rutier ialomițean a reușit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2500 metri din România, atingând înălțimile amețitoare ale Alpilor Italieni, Munților Balcani sau Muntele Olimp. Agentul ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:10
(43 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

În cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie a.c., pe raza municipiului Slobozia au fost angrenate aproximativ 40 de efective de Ordine Publică, Poliție Rutieră și Investigații Criminale, precum și luptători ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:15
(166 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


12

DN21: Accident rutier soldat cu trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., în jurul orei 6,20, s-a produs o coliziune între două autoturisme pe Drumul Național 21. Pentru salvarea victimelor, au acționat salvatorii de la Detașamentul Slobozia cu o autospecială ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:10
(168 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: DN21 accident


Căzănești: «Cupa Bărăganului la Oină»

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Sala de Sport a orașului Căzănești se va desfășura, începând cu orele 10,00, prima ediție «Cupa Bărăganului la Oină». Competiția, organizată de Federația Română de Oină împreună ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:05
(144 vizualizări - 0 comentarii)


La volan prin Urziceni, fără permis de conducere

Marți, 12 noiembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un tânăr, de 18 ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Urziceni, fără a deține permis de conducere pentru ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:25
(137 vizualizări - 0 comentarii)


Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Peste 200 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 43 de ani, care transporta pe DN2A pește fără documente de proveniență ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:20
(180 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: Accident rutier soldat cu cinci victime pe DJ212

Evenimentul s-a produs marți, 12 noiembrie a.c., în jurul orelor 19,30, când un autoturism a părărăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un pom aflat pe marginea șoselei. La locul intervenției au ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 13:05
(168 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Salonul de toamnă 2019»

Vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu orele 13,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Salonul de toamnă 2019». Evenimentul este organizat de Consiliul Județean ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 12:10
(178 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

12 Noiembrie 2019, 17:10


Slobozia: Și-a înscenat singur o tâlhărie după ce a pierdut banii la păcănele

Polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Slobozia, care și-ar fi înscenat singur o tâlhărie calificată. În fapt, luni, 11 noiembrie 2019, în jurul orelor 18,00, un bărbat a apelat numărul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:15
(258 vizualizări - 0 comentarii)


Beat și fără permis: Tânăr din Săveni, prins de polițiști la volanul unei mașini pe care o furase!

Luni, 11 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Platonești au fost sesizați de o femeie, de 40 de ani, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras autoturismul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:10
(199 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Țăndărei

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unui hidrant de la intersecția străzilor Artelor cu Mecanizării, din orașul Țăndărei, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:05
(100 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Misiuni pentru siguranța desfășurării Alegerilor Prezidențiale

În perioada 9-10 noiembrie 2019, polițiștii, jandarmii și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor asigura paza și protecția a 220 secții de votare ce s-au constituit pe raza județului ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:25
(279 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 11-15 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:20
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor în zona Urziceni

Marți, 7 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au efectuat o razie în municipiul Urziceni și comuna Bărbulești pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, a activităților comerciale ilicite ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:15
(157 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Activități de prevenire în unitățile de învățământ din Fetești

Aproximativ 800 de elevi din cadrul a 4 unități de învățământ de pe raza municipiului Fetești au participat la activități preventive în cadrul cărora au fost dezbătute diferite teme care să conducă la prevenirea ...[citește_toată_știrea]

8 Noiembrie 2019, 17:10
(131 vizualizări - 0 comentarii)


Atenție, se oprește apa în municipiul Fetești pentru lucrări E-Distribuție Dobrogea!

Pentru efectuarea lucrărilor anuale de reparații și întreținere a unor instalații și rețele electrice din municipiul Fetești, E-Distribuție Dobrogea va întrerupe furnizarea energiei electrice vineri, 8 ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 17:10
(328 vizualizări - 0 comentarii)


Munteni Buzău: Jandarmii, prezenți la «Târgul de Toamnă»

În perioada 8-9 noiembrie a.c., jandarmii ialomițeni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în localitatea Munteni Buzău cu ocazia «Târgului de Toamnă». În plus, în cadrul acestui eveniment ...[citește_toată_știrea]

7 Noiembrie 2019, 16:10
(245 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Marți, 5 noiembrie a.c., 49 de polițiști  ialomițeni au desfășurat o acțiune de amploare pe raza municipiului Slobozia. Astfel, au fost efectuate percheziții domiciliare ce au vizat documentarea activității ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:20
(394 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Slobozia razie


Slobozia: Tânăr reținut după ce a fost prins la volanul mașinii pe care o furase

Marți, 5 noiembrie a.c., polițiștii slobozeni au reținut pentru 24 ore doi tineri bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de «furt calificat», «tentativă de furt calificat» și «distrugere», fapte săvârșite ...[citește_toată_știrea]

6 Noiembrie 2019, 17:15
(265 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...