Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

Învățătorul care păzește «Muzeul Viu» din Ghimpați

Învățătorul care păzește «Muzeul Viu» din Ghimpați

A  venit din Argeș în urmă cu 47 de ani. A înființat «Muzeul Viu» în 2005, grație accesării unor fonduri europene. În urmă cu 2 ani, administrația din Ciulnița l-a evacuat promițându-i un spațiu nou. Acum îl construiește singur, la Școala Primară Mixtă «Maria și Petrache Neagu»... Școala părăsită de la Ghimpați. Și trăiește cu speranța că cele 600 de obiecte strânse de-a lungul celor aproape 50 de ani de către elevi vor fi din nou readuse la viață.

Povestea unei comori vii Școala e în jumatea satului, printre case înșirate mărgea de-a lungul șoselei. Iar drumul până aici e ireal, căci satul Ghimpați e într-o vale, departe de civilizație. Nu și pentru Gruia Vișoiu, profesorul de Istorie venit aici acum 47 de ani ca învățător. Pentru el civilizația e strânsă între cei 4 pereți ai depozitului care adăpostește colecția de 600 de obiecte a «Muzeului Viu» din Ghimpați. Ca să o vezi, trebuie să treci de o ladă de zestre geluită și prinsă-n chingi de oțel. N-a mai încăput în camera plină ochi și a rămas pe hol. E acolo de 2 ani, de când administrația din Ciulnița i-a promis profesorului Gruia Vișoiu un spațiu nou. În stânga depozitului improvizat e o sală de clasă cu șapa proaspăt turnată. În vara asta, după 2 ani de strâns bani din donații, domnul profesor și-a luat seama și a decis să facă el ce nu pot face autoritățile: «Muncesc eu și oamenii din sat... Voluntari! Dar acum a venit iarna și e mai greu. Bine că am turnat șapa... A mai rămas oleacă de ciment și mi-e teamă să nu se strice. Că cimentul trage umezeala...». Sala de clasă e departe de a fi gata. Iar puținii bani primiți din donații s-au terminat. «Unul m-a chemat de 7 ori la el... Om cu stare, cu pământ mult! A șaptea oară mi-a spus că nu îmi dă nimic... I-am spus bogdaproste că nu m-a chemat și a opta oară, să pierd vremea pe drum. Așa sunt oamenii, m-am obișnuit... Dar de renunțat, nu renunț! Și nu pentru că am îngropat aici toată viața mea, ci pentru că toate exponatele astea sunt ale elevilor care mi le-au lăsat în grijă!» ne spune cu un ochi râzând, iar cu celălalt umbrit de-o lacrimă pe care o alungă.

Ciobul din Neolitic Acum elevii sunt mari, iar unii dintre ei au plecat din râpele Ghimpațiului și nu s-au mai întors niciodată. Dar în urma lor au rămas obiectele donate. Primul a fost o ulcică ciobită din Neolitic: «Mulți ani n-am știut ce e... Era frumoasă și veche, se vedea pe ea, dar era ciobită. Într-o zi, acum vreo 10-15 ani, am dus-o la Muzeul Agriculturii, ca să o recon­diționez, că era ciobită. Acolo mi-au spus ce e cu ea... Și fiecare obiect are o poveste. Gramofonul e primit de la o bătrână din sat căreia i-au spart hoții casa, țața Pleșa. N-au putut să îl ia, că e greu tare... Iar de frică să nu se întoarcă hoții, ni l-a dat nouă. Războaiele de țesut orizontale le am de la copii. Dar am și un război de țesut vertical... Am urzitori, care erau folosite tot pentru țesut. Am vârtelnițe, roane, rășchitoare... Adică tot ce ține de prelucratul lânii. De fapt, așa a apărut ideea „Muzeului Viu“. Am zis că dacă tot există aceste obiecte și sunt funcționale, să le folosim. Am un curs opțional, cu elevii. Atât de mult le-a plăcut, că nu se mi dădeau duși de la școală. Au învățat să toarcă, să țeasă... Și au învățat și au crescut în Muzeu, printre obiecte, folosindu-le și învățând de la ele. La un moment dat erau 14 elevi care țeseau...». Vestea despre «Muzeul Viu» din Ghimpați s-a dus repede, în tot satul. Așa a ajuns Gruia Vișoiu păstrătorul istoriei comunității. În «Muzeul Viu», vreme de 10 ani, s-au adunat obiecte și cărți de cult religios, instrumentar școlar vechi, artefacte ale traiului zilnic, unele vechi de peste 100 de ani. Iar renumele Muzeului a crescut și bucuria copiilor a crescut și ea. Până într-o zi!...

Gruia nu se lasă
Gruia Vișoiu este acum învățător la Buești. Și singurul care mai luptă pentru «Muzeul Viu». Și tot singurul care visează la ziua când elevii vor intra iar în Muzeu pentru a învăța despre tradițiile strămoșești. «Copiii s-au mai împuținat, dar satul e încă viu... Eu tot zic că într-o bună zi o să avem iar trupă de dansuri populare, că n-au fost ani să nu venim cu diplome de la concursuri. O mulțime de părinți au hotărât că vin și ajută, voluntari... Iar în sat mai sunt femei în vârstă, care știu să țeasă și pot învăța copiii. Tanti Lenuța Cruțan e celebră, au venit și de la televiziune să o filmeze. Trebuie doar să reparăm școala, că asta ne ține în loc. Nu avem spațiu. Așa că fac și eu cât pot, în fiecare zi!». Îl lăsăm pe Gruia Vișoiu visând în poartă la ziua când va deschide din nou porțile «Muzeului Viu». Nu e departe ziua aia. Iar dacă nu-l lăsăm singur și-i dăm o mână de ajutor, se va bucura.

4 Decembrie 2019, 12:40 (3391 vizualizări - 9 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Maria:
(14 Decembrie 2019, 21:59)
Poate citesc si autoritatile acest articol si-l nominalizeaza pe domnul profesor la ,,Excelenta in educatie,,. D-na inspector Barcari,  cat timp s-a perindat pe la sefia I.S.J.,  nu a aflat si despre daruirea acestui dascal? Sau daca nu are premii la olmpiada, pe spaga ,nu este valoros?Poate mai analizeaza si activitatea profesorilor din mediul rural, unii chiar pot da clasa multora din cei de pe lista ISJ pentru,,excelenta in educatie,,. Mai umblati,stimati domni de la oras, si pe ulitele satului ialomitean!
Sanda:
(12 Decembrie 2019, 17:19)
Dl profesor a fost mereu un om de acțiune și a fost înzestrat de Dumnezeu cu harul unui dascăl în adevăratul sens al cuvântului. Îmi amintesc cum ne purta prin tainele istoriei cu vocea lui atât de speciala, cu glasul care avea un soi de magie... Și pe cât era de exigent, pe atât era de apreciat de toți elevii săi. Nu aveai cum să nu-l placi! Nu ma mira deloc determinarea cu care apară și acum adevăratele valori. Felicitări, domnule profesor! Mult succes în tot ce faceți! Promit sa aduc și eu fetele mele sa învețe sa terasa la muzeul dmv!
O fosta eleva recunoscatoare:
(10 Decembrie 2019, 21:46)
Imi aduc aminte de parca a fost ieri, desi au trecut 10 ani de atunci: un barbat solid, cu ochi blanzi, care a fost, este si va ramane un model de profesor pentru multe generatii. Atat de pasionat de ceea ce face incat niciun elev nu a trecut prin generala fara sa stie cel putin o frantura din istorie: o batalie, o cruciada, un razboi rece sau unul din razboaiele mondiale. Pe langa toate acestea, s a implicat, ne a unit, ne a format ca pe propria familie, ne a sustinut in ideile noastre, iar ceea ce ne a facut cu adevarat fericiti a fost faptul ca a impartasit cu noi dansul, cantecul si voia buna. Ne am dorit alaturi de dansul sa traim, sa luptam pentru ceea ce este romanesc, pentru traditii si pentru tot ce este al NOSTRU! Nu uitati:'Vesnicia s a nascut la sat'!! Generatii intregi va sunt recunoascatoare pentru tot ce ati facut, domnule diriginte! Multumesc.
Monica Daliu:
(10 Decembrie 2019, 14:29)
Buna ziua, as vrea sa stiu cum putem ajuta, exista un cont unde putem face donatii? Multumesc!
Ion Loredana :
(10 Decembrie 2019, 09:21)
Am fost mândra de profesorul meu de istorie și voi fi mereu.Datorită lui orele de istorie erau ore de povesti fascinante.Pentru mine a fost și va fi o persona excepțională,Donmul Gruia.
Daniela:
(9 Decembrie 2019, 23:24)
Este un om de milioane,sper sa ajungă sa iasă învingător,imi pare rău ca nu mai sunt in pentru a da o mână de ajutor.Vă mulțumesc că ați fost profesorul meu si ca există asa oamenii.
giovani:
(5 Decembrie 2019, 20:22)
d-l latifundiar pe care-l stiu toti (G.A) rateaza orice sansa onesta prin care ar putea ramane in memoria localnicilor.este avar si asata il face un nimeni in viitor. pacat.
Un învățător:
(5 Decembrie 2019, 16:56)
Felicitari, domnule profesor! Sunteti un adevarat român! Dar mă întreb: primăria și comunitatea locală ce fac? De ce nu se implică? Chiar atât de scump să fie?!
Poienar:
(5 Decembrie 2019, 09:15)
Salut initiativa domnului profesor Visoiu, un om deosebit de implicat in viata satului Ghimpati, din primele zile cind a calcat aceste meleaguri. A fost adoptat de acesti sateni dar si pentru el a fost dragoste la prima vedere. Cu toate ca il cunosc personal, nu mai stiam in ultimul timp ce mai face. Nu m-a surprins faptul ca nu a obosit inca in a lupta pentru acest sat. Nu m-a surprins nici povestea cu bogatul latifundiar dar lipsit de bun simt. Si nu este greu de ghicit cine este. Daca citesti - Blogul oamenilor liberi - Poiana Mosnenilor, ale  lui Lucian Filip Iorga, intelegi ca in aceste sate bisericile si scolile au fost construite cu banii oamenilor bogati de atunci. Acum ce constatam? Cu vreo 40 de ani in urma a venit o directiva care a obligat CAP-urile sa contribuie cu bani pentru a infiinta AEI-urile, niste complexe zootehnice. Un asemenea complex a existat si la Ghimpati. Se traia foarte greu pentru ca au indatorat satenii pentru multi ani, iar profitul il lua statul. Dupa revolutie, niste smecheri au luat aceste complexe pe nimic s-au instalat aici au pacalit taranii cumparindu-le pamintul pe putin si s-au ajuns mari latifundiari. Ca nu dau un leu pentru comunitate e treaba lor. Blestemul pamintului ii va ajunge din urma mai devreme sau mai tirziu. Dar cind nesimtirea ajunge atit de departe, umilind  un om ducindu-l cu vorba numai sa arate, cine este, (????) asta le intrece pe toate. Domnule profesor, cu perseverenta care va caracterizeaza o sa realizati acest muzeu. Succes.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Marți 07 Apr 2020
229 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 63 de cazuri de infecție COVID-19

Numărul cazurilor de infecție COVID-19 este în creștere la nivelul județului Ialomița. Potrivit estimărilor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică, în Ialomița există 63 de cazuri confirmate pozitiv ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:15
(190 vizualizări - 0 comentarii)


Proiectil neexplodat, descoperit la Armășești

Lucrările agricole de primăvară scot la iveală elemente de muniție neexplodată. Astfel, un cetățean din comuna Armășești ce executa în cursul dimineții de luni, 6 aprilie a.c., săpături pe un teren de pe ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:10
(90 vizualizări - 0 comentarii)


Roșiori: Bătrân de 88 de ani, carbonizat în propria casă

În cursul nopții de duminică spre luni, 5/6 aprilie a.c., un incendiu a curmat viața unui bărbat de 88 de ani, din Roșiori. Alarma s-a dat în jurul orelor 21,30, când casa bătrânului a fost cuprinsă de ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:05
(75 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Roșiori incendiu


Firmă din Fetești, controlată de polițiști după ce ar fi vândut măști neconforme

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei un operator economic din Fetești care comercializa măști de protecție și mănuși ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:35
(98 vizualizări - 0 comentarii)


4

Ordine de protecție provizorii emise de polițiști la Slobozia și Axintele

Sâmbătă, 4 aprilie a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie, de 45 de ani, din Slobozia, ar fi fost agresată de concubinul său, un bărbat de 46 de ani. De asemenea ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:30
(88 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat, pe raza comunei Bărbulești, un tânăr de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism fără a poseda permis ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:25
(83 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 56 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 56 de persoane ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 13:10
(246 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

În cadrul unor acțiuni de amploare desfășurate sâmbătă, 4 aprilie a.c., între orele 14,00-22,00, pe raza orașului Țăndărei și a municipiului Slobozia, au fost constituite 20 de dispozitive de ordine și ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 11:15
(842 vizualizări - 1 comentariu)


8

Amara: Incendiu la o fermă de animale. Un bărbat a ars de viu!

Un incendiu puternic a curpins în seara zilei de sâmbătă, 4 aprilie 2020, o fermă de animale din localitatea Amara. Pompierii Detașamentului Slobozia s-au luptat mai bine de 3 ore să stingă flăcările. ...[citește_toată_știrea]

4 Aprilie 2020, 23:15
(438 vizualizări - 0 comentarii)


9

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 45 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 45 de persoane ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 13:10
(399 vizualizări - 3 comentarii)


10
Intervenții ale pompierilor ialomițeni

Intervenții ale pompierilor ialomițeni

La nivelul județului, pompierii militari ialomițeni au acționat pentru gestionarea a 13 intervenții destinate protecției comunității, din care 8 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență. Astfel ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 11:05
(130 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Detalii despre șomajul tehnic

Pentru a facilita accesul în ceea ce privește depunerea documentelor de către agenții economici care vor beneficia de prevederile art. XI din OUG nr. 30/2020, pentru modificarea și completarea unor acte ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 10:40
(161 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 37 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 37 de persoane ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:10
(382 vizualizări - 0 comentarii)


13

Ograda: Ordin de protecție emis pe numele unui bărbat care și-ar fi lovit concubina

Polițiștii ialomițeni au emis miercuri, 1 aprilie .a.c., un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 34 de ani, din comuna Ograda, care și-ar fi lovit concubina. Poliția Municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:05
(162 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan fără permis și amendați pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare

Joi, 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de bărbat de 48 de ani din orașul Amara. În urma verificărilor efectuate ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 12:40
(275 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Miercuri, 1 aprilie, a.c., în jurul orelor 13,10, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu produs la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Drăgoești. ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 10:20
(119 vizualizări - 0 comentarii)


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:40
(254 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Sancțiuni aplicate de peste 414000 de lei

Marți, 31 martie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au constatat 14 infracțiuni și au aplicat peste 250 de sancțiuni contravenționale. Valoarea ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:35
(167 vizualizări - 1 comentariu)


Roșiori: Fără permis și beat la volan

Marți, 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au oprit pentru control, pe DJ02, pe raza comunei Roșiori, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăgoești ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:30
(122 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația «Solidaritatea Sanitară» solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID-19 pentru toți salariații din spitalele ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:10
(117 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Cu mașina la plimbare, deși trebuia să stea autoizolat

Tot mai mulți ialomițeni sunt sancționați de polițiști întrucât nu respectă obligativitatea izolării la domiciliu, așa cum prevede Ordonanța Militară Nr. 3. Un tânăr de 20 de ani din Coșereni a fost prins ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:25
(278 vizualizări - 0 comentarii)


Căzănești: Reținut pentru 24 de ore pentru că și-a agresat fiică

Un bărbat de 46 de ani din Căzănești a fost reținut luni, 30 martie 2020, după ce a provocat un scandal monstru în familia sa. Acesta și-a lovit fiica, apoi și-a amenințat soția. Foarte revoltat, bărbatul ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:20
(346 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendiu de vegetație uscată pe raza localității Valea Ciorii.
Luni, 30 martie, a.c., în jurul orelor 13,20, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu de vegetație uscată ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 10:40
(232 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița atenționează asupra cumpărăturilor on-line

În contextul evoluției pandemiei de COVID -19 și a măsurilor de restricție dispuse de Guvernul României pe perioada instituirii stării de urgență, există posibilitatea creșterii numărului de persoane care ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 09:10
(292 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: 2245 de persoane sunt autoizolate la domiciliu

Reprezentanții Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița informează, printr-un comunicat de presă, faptul că la această oră, pe raza județului nostru, există 2245 de persoane ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:30
(320 vizualizări - 0 comentarii)


Medici pentru România: Suport on-line gratuit pentru pacienții cu boli cronice

Lansat în octombrie 2019, proiectul «Medici pentru România» vine în sprijinul pacienților cu boli cronice, în pandemie COVID-19. Pacienții cronici care nu se pot deplasa la cabinetele medicale, pot beneficia ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:20
(290 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Locuința unui localnic din comuna Axintele a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă, 28 martie 2020. La fața locului au intervenit pompierii din Urziceni, care au stins focul după aproximativ o oră și jumătate ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:10
(241 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Axintele incendiu


Gheorghe Lazăr: Dosar penal pentru conducere fără permis

Polițiștii din comuna Gheorghe Lazăr i-au întocmit dosar penal unui tânăr de 27 de ani, din comuna Bucu, pentru faptul că a condus pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Acesta a fost identificat ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:00
(209 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Polițiștii ialomițeni au desfășurat sâmbătă, 28 martie 2020, o acțiune preventivă pe raza municipiului Slobozia. Oamenii legii s-au deplasat în zona centrelor comerciale din oraș și au discutat cu cetățenii ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:50
(220 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Incendii de vegetație uscată

Peste 11 hectare de vegetație uscată au ars la sfârșitul săptămânii trecute. Pompierii ialomițeni au intervenit în zona localităților Bărbulești, Fierbinți Târg, Platonești și Bărcănești pentru a stinge ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:40
(142 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...