Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

Învățătorul care păzește «Muzeul Viu» din Ghimpați

Învățătorul care păzește «Muzeul Viu» din Ghimpați

A  venit din Argeș în urmă cu 47 de ani. A înființat «Muzeul Viu» în 2005, grație accesării unor fonduri europene. În urmă cu 2 ani, administrația din Ciulnița l-a evacuat promițându-i un spațiu nou. Acum îl construiește singur, la Școala Primară Mixtă «Maria și Petrache Neagu»... Școala părăsită de la Ghimpați. Și trăiește cu speranța că cele 600 de obiecte strânse de-a lungul celor aproape 50 de ani de către elevi vor fi din nou readuse la viață.

Povestea unei comori vii Școala e în jumatea satului, printre case înșirate mărgea de-a lungul șoselei. Iar drumul până aici e ireal, căci satul Ghimpați e într-o vale, departe de civilizație. Nu și pentru Gruia Vișoiu, profesorul de Istorie venit aici acum 47 de ani ca învățător. Pentru el civilizația e strânsă între cei 4 pereți ai depozitului care adăpostește colecția de 600 de obiecte a «Muzeului Viu» din Ghimpați. Ca să o vezi, trebuie să treci de o ladă de zestre geluită și prinsă-n chingi de oțel. N-a mai încăput în camera plină ochi și a rămas pe hol. E acolo de 2 ani, de când administrația din Ciulnița i-a promis profesorului Gruia Vișoiu un spațiu nou. În stânga depozitului improvizat e o sală de clasă cu șapa proaspăt turnată. În vara asta, după 2 ani de strâns bani din donații, domnul profesor și-a luat seama și a decis să facă el ce nu pot face autoritățile: «Muncesc eu și oamenii din sat... Voluntari! Dar acum a venit iarna și e mai greu. Bine că am turnat șapa... A mai rămas oleacă de ciment și mi-e teamă să nu se strice. Că cimentul trage umezeala...». Sala de clasă e departe de a fi gata. Iar puținii bani primiți din donații s-au terminat. «Unul m-a chemat de 7 ori la el... Om cu stare, cu pământ mult! A șaptea oară mi-a spus că nu îmi dă nimic... I-am spus bogdaproste că nu m-a chemat și a opta oară, să pierd vremea pe drum. Așa sunt oamenii, m-am obișnuit... Dar de renunțat, nu renunț! Și nu pentru că am îngropat aici toată viața mea, ci pentru că toate exponatele astea sunt ale elevilor care mi le-au lăsat în grijă!» ne spune cu un ochi râzând, iar cu celălalt umbrit de-o lacrimă pe care o alungă.

Ciobul din Neolitic Acum elevii sunt mari, iar unii dintre ei au plecat din râpele Ghimpațiului și nu s-au mai întors niciodată. Dar în urma lor au rămas obiectele donate. Primul a fost o ulcică ciobită din Neolitic: «Mulți ani n-am știut ce e... Era frumoasă și veche, se vedea pe ea, dar era ciobită. Într-o zi, acum vreo 10-15 ani, am dus-o la Muzeul Agriculturii, ca să o recon­diționez, că era ciobită. Acolo mi-au spus ce e cu ea... Și fiecare obiect are o poveste. Gramofonul e primit de la o bătrână din sat căreia i-au spart hoții casa, țața Pleșa. N-au putut să îl ia, că e greu tare... Iar de frică să nu se întoarcă hoții, ni l-a dat nouă. Războaiele de țesut orizontale le am de la copii. Dar am și un război de țesut vertical... Am urzitori, care erau folosite tot pentru țesut. Am vârtelnițe, roane, rășchitoare... Adică tot ce ține de prelucratul lânii. De fapt, așa a apărut ideea „Muzeului Viu“. Am zis că dacă tot există aceste obiecte și sunt funcționale, să le folosim. Am un curs opțional, cu elevii. Atât de mult le-a plăcut, că nu se mi dădeau duși de la școală. Au învățat să toarcă, să țeasă... Și au învățat și au crescut în Muzeu, printre obiecte, folosindu-le și învățând de la ele. La un moment dat erau 14 elevi care țeseau...». Vestea despre «Muzeul Viu» din Ghimpați s-a dus repede, în tot satul. Așa a ajuns Gruia Vișoiu păstrătorul istoriei comunității. În «Muzeul Viu», vreme de 10 ani, s-au adunat obiecte și cărți de cult religios, instrumentar școlar vechi, artefacte ale traiului zilnic, unele vechi de peste 100 de ani. Iar renumele Muzeului a crescut și bucuria copiilor a crescut și ea. Până într-o zi!...

Gruia nu se lasă
Gruia Vișoiu este acum învățător la Buești. Și singurul care mai luptă pentru «Muzeul Viu». Și tot singurul care visează la ziua când elevii vor intra iar în Muzeu pentru a învăța despre tradițiile strămoșești. «Copiii s-au mai împuținat, dar satul e încă viu... Eu tot zic că într-o bună zi o să avem iar trupă de dansuri populare, că n-au fost ani să nu venim cu diplome de la concursuri. O mulțime de părinți au hotărât că vin și ajută, voluntari... Iar în sat mai sunt femei în vârstă, care știu să țeasă și pot învăța copiii. Tanti Lenuța Cruțan e celebră, au venit și de la televiziune să o filmeze. Trebuie doar să reparăm școala, că asta ne ține în loc. Nu avem spațiu. Așa că fac și eu cât pot, în fiecare zi!». Îl lăsăm pe Gruia Vișoiu visând în poartă la ziua când va deschide din nou porțile «Muzeului Viu». Nu e departe ziua aia. Iar dacă nu-l lăsăm singur și-i dăm o mână de ajutor, se va bucura.

4 Decembrie 2019, 12:40 (2597 vizualizări - 9 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Maria:
(14 Decembrie 2019, 21:59)
Poate citesc si autoritatile acest articol si-l nominalizeaza pe domnul profesor la ,,Excelenta in educatie,,. D-na inspector Barcari,  cat timp s-a perindat pe la sefia I.S.J.,  nu a aflat si despre daruirea acestui dascal? Sau daca nu are premii la olmpiada, pe spaga ,nu este valoros?Poate mai analizeaza si activitatea profesorilor din mediul rural, unii chiar pot da clasa multora din cei de pe lista ISJ pentru,,excelenta in educatie,,. Mai umblati,stimati domni de la oras, si pe ulitele satului ialomitean!
Sanda:
(12 Decembrie 2019, 17:19)
Dl profesor a fost mereu un om de acțiune și a fost înzestrat de Dumnezeu cu harul unui dascăl în adevăratul sens al cuvântului. Îmi amintesc cum ne purta prin tainele istoriei cu vocea lui atât de speciala, cu glasul care avea un soi de magie... Și pe cât era de exigent, pe atât era de apreciat de toți elevii săi. Nu aveai cum să nu-l placi! Nu ma mira deloc determinarea cu care apară și acum adevăratele valori. Felicitări, domnule profesor! Mult succes în tot ce faceți! Promit sa aduc și eu fetele mele sa învețe sa terasa la muzeul dmv!
O fosta eleva recunoscatoare:
(10 Decembrie 2019, 21:46)
Imi aduc aminte de parca a fost ieri, desi au trecut 10 ani de atunci: un barbat solid, cu ochi blanzi, care a fost, este si va ramane un model de profesor pentru multe generatii. Atat de pasionat de ceea ce face incat niciun elev nu a trecut prin generala fara sa stie cel putin o frantura din istorie: o batalie, o cruciada, un razboi rece sau unul din razboaiele mondiale. Pe langa toate acestea, s a implicat, ne a unit, ne a format ca pe propria familie, ne a sustinut in ideile noastre, iar ceea ce ne a facut cu adevarat fericiti a fost faptul ca a impartasit cu noi dansul, cantecul si voia buna. Ne am dorit alaturi de dansul sa traim, sa luptam pentru ceea ce este romanesc, pentru traditii si pentru tot ce este al NOSTRU! Nu uitati:'Vesnicia s a nascut la sat'!! Generatii intregi va sunt recunoascatoare pentru tot ce ati facut, domnule diriginte! Multumesc.
Monica Daliu:
(10 Decembrie 2019, 14:29)
Buna ziua, as vrea sa stiu cum putem ajuta, exista un cont unde putem face donatii? Multumesc!
Ion Loredana :
(10 Decembrie 2019, 09:21)
Am fost mândra de profesorul meu de istorie și voi fi mereu.Datorită lui orele de istorie erau ore de povesti fascinante.Pentru mine a fost și va fi o persona excepțională,Donmul Gruia.
Daniela:
(9 Decembrie 2019, 23:24)
Este un om de milioane,sper sa ajungă sa iasă învingător,imi pare rău ca nu mai sunt in pentru a da o mână de ajutor.Vă mulțumesc că ați fost profesorul meu si ca există asa oamenii.
giovani:
(5 Decembrie 2019, 20:22)
d-l latifundiar pe care-l stiu toti (G.A) rateaza orice sansa onesta prin care ar putea ramane in memoria localnicilor.este avar si asata il face un nimeni in viitor. pacat.
Un învățător:
(5 Decembrie 2019, 16:56)
Felicitari, domnule profesor! Sunteti un adevarat român! Dar mă întreb: primăria și comunitatea locală ce fac? De ce nu se implică? Chiar atât de scump să fie?!
Poienar:
(5 Decembrie 2019, 09:15)
Salut initiativa domnului profesor Visoiu, un om deosebit de implicat in viata satului Ghimpati, din primele zile cind a calcat aceste meleaguri. A fost adoptat de acesti sateni dar si pentru el a fost dragoste la prima vedere. Cu toate ca il cunosc personal, nu mai stiam in ultimul timp ce mai face. Nu m-a surprins faptul ca nu a obosit inca in a lupta pentru acest sat. Nu m-a surprins nici povestea cu bogatul latifundiar dar lipsit de bun simt. Si nu este greu de ghicit cine este. Daca citesti - Blogul oamenilor liberi - Poiana Mosnenilor, ale  lui Lucian Filip Iorga, intelegi ca in aceste sate bisericile si scolile au fost construite cu banii oamenilor bogati de atunci. Acum ce constatam? Cu vreo 40 de ani in urma a venit o directiva care a obligat CAP-urile sa contribuie cu bani pentru a infiinta AEI-urile, niste complexe zootehnice. Un asemenea complex a existat si la Ghimpati. Se traia foarte greu pentru ca au indatorat satenii pentru multi ani, iar profitul il lua statul. Dupa revolutie, niste smecheri au luat aceste complexe pe nimic s-au instalat aici au pacalit taranii cumparindu-le pamintul pe putin si s-au ajuns mari latifundiari. Ca nu dau un leu pentru comunitate e treaba lor. Blestemul pamintului ii va ajunge din urma mai devreme sau mai tirziu. Dar cind nesimtirea ajunge atit de departe, umilind  un om ducindu-l cu vorba numai sa arate, cine este, (????) asta le intrece pe toate. Domnule profesor, cu perseverenta care va caracterizeaza o sa realizati acest muzeu. Succes.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 18 Ian 2020
166 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Tânăr din Slobozia, arestat pentru «tâlhărie calificată»

În cursul zilei de 15 ianuarie a.c., polițiștii slobozeni au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 de ani cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de «tâlhărie calificată», săvârșită ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 12:10
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Acțiune de prevenire

Joi, 16 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii faptelor cu violență, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor în zona unităților de învățământ, precum și ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:50
(118 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea apei în Cartierul Fetești Oraș

Pentru remedierea unei avarii survenită la nivelul unui branșament de pe strada Călărași din municipiul Fetești, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile vineri, 17 ianuarie 2020, în ...[citește_toată_știrea]

17 Ianuarie 2020, 11:40
(96 vizualizări - 0 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

16 Ianuarie 2020, 18:55


4

DSVSA Ialomița: Au fost identificate zonele de risc privind gripa aviară

În contextul răspândirii virusului gripei aviare, reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița au identificat zonele din județ cu risc epidemiologic ridicat. Astfel ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:20
(262 vizualizări - 0 comentarii)


Polei în Ialomița: Două accidente, patru persoane rănite

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere produse pe raza județului, soldate cu rănirea a patru persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 18:05
(211 vizualizări - 0 comentarii)


Bătrân de 70 de ani din Făcăeni, beat la volan

Miercuri, 15 ianuarie a.c., în jurul orelor 18,00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Stelnica au depistat un bărbat, de 70 de ani, din comuna Făcăeni, care conducea un autoturism pe raza localității ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:55
(188 vizualizări - 0 comentarii)


Bărbat din Gheorghe Doja, arestat după ce a condus fără permis

Miercuri, 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Slobozia au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

16 Ianuarie 2020, 17:50
(171 vizualizări - 1 comentariu)


8

Accident la intrare în Movila

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orei 7,30, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe raza localității Movila, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:40
(210 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila accident


9

Bucu: La volan cu permisul suspendat

Marți, 14 ianuarie a.c., în jurul orelor 15,30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit, pe raza localității Bucu, un autoturism condus de către un bărbat, de 47 de ani, din București, care a ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:35
(235 vizualizări - 1 comentariu)


10

Acțiune a polițiștilor feteșteni

Marți, 14 ianuarie a.c., polițiștii feteșteni au desfășurat activități pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul silviculturii și pisciculturii. În cadrul acțiunii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 16:30
(200 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Locuri de muncă în Germania pentru studenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomita anunță ȋnceperea perioadei de ȋnregistrare a aplicațiilor ȋn programul destinat studenților care doresc să desfășoare o activitate lucrativă pe ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:15
(179 vizualizări - 0 comentarii)


12
Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Protopopiatul Slobozia: 15 ianuarie-«Ziua Culturii Naționale»

Miercuri, 15 ianuarie 2020, cu prilejul «Zilei Culturii Naționale» și aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, la Liceul Tehnologic «Mihai Eminescu» din Slobozia, elevii ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 15:10
(244 vizualizări - 0 comentarii)


Moldoveni: Bătrână de 87 de ani, moartă într-un incendiu

Moldoveni: Bătrână de 87 de ani, moartă într-un incendiu

În noaptea de marți spre miercuri, 14/15 ianuarie 2020, puțin trecut de miezul nopții, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Moldoveni. La ...[citește_toată_știrea]

15 Ianuarie 2020, 11:20
(191 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

14 Ianuarie 2020, 17:10


Amara: Biciclist acroșat de un autoturism

Luni, 13 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs în localitatea Amara, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate ...[citește_toată_știrea]

14 Ianuarie 2020, 11:50
(179 vizualizări - 0 comentarii)


Manasia: Cu permisul suspendat și beat la volan a produs un accident rutier

Sâmbătă, 11 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, în timp ce acționau pe raza localității Bucu, pe linia depistării persoanelor care conduc autovehicule aflate sub influența băuturilor ...[citește_toată_știrea]

13 Ianuarie 2020, 15:50
(196 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziție la Ion Roată la un bărbat suspectat de «tăiere ilegală» și «furt de arbori»

Percheziție la Ion Roată la un bărbat suspectat de «tăiere ilegală» și «furt de arbori»

Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Secției 6 Ion Roată au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat din comuna Ion Roată, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de «tăiere ilegală ...[citește_toată_știrea]

13 Ianuarie 2020, 15:45
(258 vizualizări - 0 comentarii)


Chirana: Un bărbat din Iași a murit într-un accident rutier

Chirana: Un bărbat din Iași a murit într-un accident rutier

Un grav accident rutier s-a petrecut în seara zilei de vineri, 10 ianuarie 2020, în zona Chirana. Se pare că șoferul unui autovehicul, identificat în persoana unui bărbat de 68 de ani, cu domiciliul în ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 20:20
(764 vizualizări - 1 comentariu)

Taguri: Chirana accident


Taximetriștii din Fetești, amendați de polițiști

Taxiurile din Fetești au fost verificate de polițiștii ialomițeni. În urma controalelor, oamenii legii au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește starea tehnică a autovehiculelor, dar și faptul ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 17:20
(292 vizualizări - 1 comentariu)


Ajutoare de peste 500 mii de lei, acordate de Epsicopia Sloboziei și Călărașilor

Reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au realizat un bilanț al ajutoarelor pe care le-au acordat persoanelor aflate în dificultate din cadrul Episcopiei în ultimul trimestru al anului 2019 ...[citește_toată_știrea]

10 Ianuarie 2020, 17:05
(285 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Reținut pentru «tâlhărie calificată»

Polițiștii slobozeni au depistat persoana bănuită de comiterea infracțiunii de «tâlhărie calificată» săvârșită în data de 3 noiembrie 2019, asupra unei femei din municipiul Slobozia. Bărbatul în cauză a ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 14:35
(459 vizualizări - 0 comentarii)


Două fete din Amara, dispărute

Două fete din Amara, dispărute

Polițiștii din Ialomița caută două minore, de 14 și 15 ani, care au plecat de la domiciliu. Persoanele care pot oferi informații care să conducă la depistarea acestora, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 10:40
(915 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Amara dispărute


Tânăr din Slobozia, arestat

Miercuri, 8 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative ...[citește_toată_știrea]

9 Ianuarie 2020, 10:35
(273 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia arestare


Primăria Slobozia: Obligativitatea de înscriere în Registrul Agricol

Primăria Municipiului Slobozia aduce la cunoștința persoanelor fizice și juridice obligația acestora de a declara următoarele date pentru înscrierea în Registrul Agricol. Astfel, între 5 ianuarie și ultima ...[citește_toată_știrea]

8 Ianuarie 2020, 11:20
(570 vizualizări - 0 comentarii)


Cosâmbești: Bătrână de 77 de ani, acroșată de o mașină

Luni, 6 ianuarie a.c., polițiștii rutieri din Slobozia au intervenit la un accident rutier produs pe DJ201, în localitatea Cosâmbești, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate a ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 14:50
(426 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Constănțean reținut pentru «înșelăciune» și «fals în înscrisuri sub semnătură privată»

Un bărbat de 34 de ani a fost reținut luni, 6 ianuarie 2020, de polițiștii ialomițeni, pentru comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune în formă continuată și de fals în înscriuri sub semnătură privată ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 13:55
(340 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Făcăeni, depistat băut la volan

Luni, 6 decembrie a.c., polițiștii din Fetești au depistat un tânăr de 22 de ani, din Făcăeni, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu în timp ce se afla sub influența alcoolului. ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 13:45
(198 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 5 permise reținute, amenzi de peste 79 mii de lei

Luni, 6 ianuarie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 24 de evenimente, dintre care 23 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. De asemenea, au fost sesizate 8 infracțiuni ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 13:40
(398 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Rata șomajului-4,38%

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4094 șomeri (din care 1867 femei), rata șomajului fiind de 4,38%, cu 0,97 pp ...[citește_toată_știrea]

7 Ianuarie 2020, 10:20
(269 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
alegator în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia curiosul în Întrerupere voluntară a activității la fostul Combinat Chimic Chelu în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! Trilogia din fundu curtii în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! @haiduc în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia A în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! Alegator în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia Denzel W în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia PSD ist în Grevă japoneză la Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia PSD ist de Slobozia în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia Anda Vasile în Grevă japoneză la Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia Raquell de Marakes în Ștefan Țintă, noul președinte al PSD Slobozia dojean în Primărie «în familie» la Gheorghe Doja și Albești vai în Luminița Barcari, nominalizată pentru o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației TWOQPACK în Grevă japoneză la Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia Bacul în Grevă japoneză la Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia Alt votant în Himerele investiționale ale administrației Mocioniu Orasan în Grevă japoneză la Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia Of of în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical! Geanina în S-a întâmplat la Balaciu: O pacientă a căzut în WC-ul din curtea cabinetului medical!
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...