Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Certificat de urbanism pentru prima fabrică de ars cauciucuri

Bomba ecologică de la Iazu

Certificat de urbanism pentru prima fabrică de ars cauciucuri

Firma Adora TECH a demarat procedurile legale pentru construirea primei instalații de piroliză a cauciucului din Ialomița. Conside­rată de experți drept «bombă ecologică», investiția a fost mascată în «două corturi me­talice» în curtea fostului CAP din Iazu, în imediata vecinătate a caselor. Certificatul de urbanism a fost deja eliberat de către autori­tățile locale din Scânteia, iar acum se așteaptă avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița. «Este o investiție complexă pentru care e nevoie de autorizație integrată de mediu...» a precizat Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției.

Noi afaceri cu deșeuri
Ialomița pare să fi devenit raiul afacerilor cu deșeuri de orice fel. După Vivani Salubritate, care va construi o groapă de deșeuri periculoase de 1 hectar, o firmă locală, Adora TECH, a obținut din partea Primăriei Scânteia un certificat de urbanism pentru construirea unei instalații de piroliză a cauciucului. Altfel spus, o stație de ardere a anvelopelor uzate în vederea obținerii de produse derivate, respectiv aditivi pentru benzină și gaze. Investiția ar urma să fie realizată la Iazu, la 20 de kilometri de Slobozia, în incinta fostului CAP, în imediata vecinătate a caselor din sat. Conform esti­mărilor inițiale, capacitatea de prelucrare a instalației este de 36 de tone, iar materia primă ar urma să fie depozitată în același loc. Alexandru Dascălu, unul dintre reprezentanții firmei, susține că «procesul este sigur și că impactul asupra mediului este minim...». Lo­cuitorii din Iazu sunt însă în­grijorați și se tem că vor ajunge asemeni celor din Ciulnița și Slobozia, afectați direct de acti­vitatea firmei Clean TECH, specializată în producția de hrană pentru animale. «Băiatul ăsta spune că nu e niciun pericol și că nici măcar fum nu iese. Dar dacă ard cauciucuri, tare mi-e teamă că n-o să fie așa. O să vedem!» ne explică un localnic cu casa lipită de gardul fostului CAP.

Autoritățile bat în retragere
Imediat după eliberarea certificatului de urbanism, primarul comunei Scânteia, Georgeta Ilie a bătut în retragere: «I-am elibe­rat certificat de urbanism pentru două corturi metalice... Apoi am aflat că vrea să facă o stație de piroliză! Nici nu știu prea bine ce înseamnă asta... Sigur, toate autoritățile locale vor agenți economici care să investească. Toți vrem industrie locală! Dar locui­torii sunt îngrijorați... Au aflat și au început să mă întrebe. Dacă mă întrebați pe mine, nu sunt de acord! Dar eu nu sunt un specia­list. Ar trebui să se pronunțe cei de la Mediu, să ne explice, să ne consilieze... În schimb, ei ne cer nouă explicații și clarificări...» a declarat ea pentru ziarul nostru. Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița analizează la acest mo­ment dosarul de autorizare al instalației de piroliză a cauciucului depus de Adora TECH. Con­form informațiilor oficiale, procedurile sunt în derulare, însă procesul va fi unul de durată: «Este o investiție complexă pentru care e nevoie de autorizație integrată de mediu... Aceasta este opinia mea. Pe cale de conse­cință, putem vorbi de această investiție începând cu anul viitor!» ne-a declarat Laurențiu Ghiauru, directorul Agenției.

Adora TECH, un pui de Clean TECH Surse mai bine informate decât noi susțin că în spatele Adora TECH se ascunde același Shimon Kashti, investitorul israelian care a reușit să construiască la Ciulnița fabrica de hrană pentru câini pe un teren care avea destinație de pășune. Cu sau fără el, investiția de la Iazu rămâne una extrem de controversată. Puținele instalații de piroliză a cauciucului care funcționează în România generează probleme de mediu grave. Și, peste tot unde se încearcă realizarea unor astfel de investiții, locuitorii din zonă protestează și cer autorităților să intervină pentru stoparea acestor demersuri.

13 Februarie 2020, 10:10 (2848 vizualizări - 19 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Cineva!:
(24 Februarie 2020, 16:34)
Apropo:Acel fermier MGG care se zice ca este lipit de gardul CAP nu e cel care a făcut pușcărie 9 ani!A nu confunda marfa cu ambalaju.
laurentiu ghiauru:
(18 Februarie 2020, 18:04)
mai potolitiva ca eu autorizatie de mediu tot ii dau indiferent de ce scrieti voi aici.
MGG:
(17 Februarie 2020, 13:53)
Nu cumva cetateanul ala cu gardul lipit de CAP, este un fermier care isi bate joc de angajati: ii munceste fara libere, concedii de odihna si le da doar jumatate din salariu? Poate se gandeste ca la statia aia de piroliza oamenii isi vor gasi de munca in conditii mai bune si vor pleca de la el si va ramane „Apa-n Cap" fara sclavi pe mosie? Altele sunt interesele sa nu se construiasca acolo nimic, nu teama cetatenilor. Apropo, popa din Iazu face campanie impotriva investitiei in biserica, de ce credeti? Cel mai bun cotizant la biserica si altele, este fix cetateanul ala ingrijorat!
Euronews:
(15 Februarie 2020, 12:27)
Titlu Euronews:"Romania, prostul Europei". Din cauza ca in tara noastra pretul pt neutralizarea deseurilor e cel mai mic(doar 17 euro, fata de 250 euro/tona in orice tara din UE) Romania e coplesita de deseuri!
Pentru eu de la mine:
(14 Februarie 2020, 19:34)
In loc sa fie accesate fonduri pentru impadurirea dealurilor sterpe din comuna(sute de hectare), parcuri fotovoltaice, masuri ecologice,  sunt aprobate  autorizatii pentru bombe ecologice.
Constantin:
(14 Februarie 2020, 19:28)
O fabrica de conserve, sucuri nu fac, vin sa arda cauciucuri.
David:
(14 Februarie 2020, 15:28)
Pentru dmna primar, daca vrea sa aducă investitori în comună, de ce nu a dat autorizația cu locația in Scânteia? Satul Iazu a rămas în paragină.Doar asta mai lipsea....!Vai de satul ăsta!x
laurentiu ghiauru:
(14 Februarie 2020, 15:17)
da confirm aprobarile le da Agentia de Protectie a Mediului.
Gigel:
(14 Februarie 2020, 09:04)
Dacă vă veți uita pe harta http://www.calitateaer.ro veți observa că peste tot în România, unde calitatea aerului este mai slabă, se datorează acestor pulberi în suspensie. Iar acolo unde calitatea aerului pare a fi bună, aceste pulberi NU sunt măsurate. În București, de exemplu, sunt decât 2 stații care măsoară acest indicator, și calitatea aerului este proastă. La celelalte stații acest indicator NU se măsoară, și calitatea aerului este bună. Vrăjeală de adormit copiii mici. Această vrăjeală (nemăsurarea pulberelor) a fost identificată și de Primăria Capitalei, care vrea un audit extern: https://www.g4media.ro/video-firea-vrea-audit-international-la-statiile-de-masurare-a-poluarii-in-bucuresti-sa-ne-spuna-daca-informatiile-furnizate-de-aceste-laboratoare-sunt-corecte-si-cum-trebuie-sa-procedam.html
Gigel:
(14 Februarie 2020, 08:53)
Agenția pentru Protecția Mediului NU a auzit niciodată de poluarea aerului. Domnul Ghiauru este cunoscut pentru expresia "Dacă are aviz de la Apele Române, nu am cum să nu îi dau avizul". Aerul nu face parte din mediu, probabil. Iar la Slobozia, de indicatorul esențial "Pulberi în suspensie" PM10 - nu a auzit, nu se măsoară. La Călărași (Modelu), de exemplu, unde acest indicator PM10 se măsoară, indicele este execrabil de prost - 4 din 6 (6 fiind deja bombă ecologică). La Slobozia acest indicator nu se măsoară! (deși avem poluatori importanți - Chemgas, Vivani, Clean Tech, Orion - care produc o grămadă de puiberi în aer) Oare când, domnule Ghiauru, ne veți spune adevărul? Când aerul va conta pentru Agenția pentru PROTECȚIA mediului? www.calitateaer.ro
Iazu:
(14 Februarie 2020, 04:56)
Eu am încredere in instituțiile statului “D.N.A.”,vor face lumina in acest caz atât la mediu cât și la Primăria Scinteia!
Mecla Gigel:
(13 Februarie 2020, 21:32)
În spate este Shimon Kashti și Oana Niculescu-Dascălu, mana lui dreapta de la Cleantech
Stiutorul:
(13 Februarie 2020, 21:29)
Da, chiar Shimon kashti este în spate
giovani:
(13 Februarie 2020, 19:53)
realitatea ne arata ca dupa obtinerea autorizatiilor de functionare este foarte dificil (uneori imposibil) de oprit.acum este momentul in care populatia sa iasa la proteste,sa initieze actiuni de blocare a derularii procedurii de autorizare,sa lupte.dupa este deja prea tarziu.
Stefan:
(13 Februarie 2020, 17:54)
Pentru "simplu". Dumneavoastră aveți idee ce înseamnă o instalație de piroliza, ce poluare produce. Poluarea se va întinde pana la Slobozia cel puțin. O stație de piroliza afectează mediul în o jurator pe o raza de cel puțin 50Km. Agricultori, legumicultorii cei care au animale vor fi afectați. Adio pepeni, porumb, soia și rapiță. Afara cu cei care vor sa prelucreze deșeurile, sa se ducă în tara la ei unde este nisip și pământ sterp. T

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 09 Apr 2020
90 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

anunț angajare

RISO SCOTTI DANUBIO SRL angajează
-ambalator manual-3 persoane
-electromecanic -1 persoana

Cerință specială: să locuiască în Slobozia
Persoana de contact: Mihai Nedelcu,
tel. 0729/167.293

8 Aprilie 2020, 13:50


Grupul de Comunicare Strategică: Numărul infecțiilor COVID-19 în Ialomița a ajuns la 79

În ultimele 24 de ore, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița au fost depistate 7 noi cazuri de infecție COVID-19. Astfel, numărul persoanelor bolnave a ajuns la 79. Totodată ...[citește_toată_știrea]

8 Aprilie 2020, 13:25
(156 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Percheziții la locuințele unor hoți

Polițiștii din Urziceni au efectuat marți, 7 aprilie 2020, două percheziții domiciliare pe raza orașului. Oamenii legii au descins la locuințele a doi bărbați, suspecți de spargerea sediului unei firme ...[citește_toată_știrea]

8 Aprilie 2020, 13:20
(96 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: S-a urcat beat la volan și a provocat un accident rutier

Un bărbat de 52 de ani din București este cercetat penal pentru «conducere în stare de ebrietate» și «vătămare corporală din culpă». În seara zilei de 7 aprilie 2020, în timp ce venea de la București către ...[citește_toată_știrea]

8 Aprilie 2020, 13:15
(56 vizualizări - 0 comentarii)


4

Slobozia: Amenzi de 57 mii de lei aplicate de polițiști

Polițiștii din Slobozia au organizat marți, 7 aprilie 2020, o acțiune de verificare a modului în care se respectă măsurile legale impuse pe perioada stării de urgență. Cu această ocazie au fost aplicate ...[citește_toată_știrea]

8 Aprilie 2020, 13:10
(78 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Foreței de Muncă Ialomița oferă 147 de noi locuri de muncă persoanelor aflate în căutarea unui serviciu. Cele mai multe dintre oferte sunt destinate șomerilor calificați ...[citește_toată_știrea]

8 Aprilie 2020, 13:05
(75 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: 73 persoane, confirmate cu COVID-19

Potrivit Instituției Prefectului Ialomița, la data de 7 aprilie 2020, conform raportului operativ al Direcției de Sănătate Publică Ialomița, 428  persoane se află în carantină. De asemenea, alte 1 ...[citește_toată_știrea]

7 Aprilie 2020, 16:40
(241 vizualizări - 1 comentariu)


Axintele: Reținut pentru că și-a amenințat soția

Un bărbat de 50 de ani din localitatea Axintele a fost reținut luni, 6 aprilie 2020, după ce a mers la locuința concubinei sale și a amenințat-o. Femeia în vârstă de 49 de ani a sunat la 112 și a cerut ...[citește_toată_știrea]

7 Aprilie 2020, 15:45
(65 vizualizări - 0 comentarii)


8

Grupul de Comunicare Strategică: Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere în județul Ialomița

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, la nivelul județului Ialomița se constată o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19. Astfel, dacă luni, 6 aplie 2020, erau înregistrate 63 de cazuri, marți ...[citește_toată_știrea]

7 Aprilie 2020, 13:05
(191 vizualizări - 0 comentarii)


9

RAJA SA Constanța răspunde provocărilor COVID-19

A trecut aproape o lună de când societatea noastră a impus primele măsuri de prevenire și de limitare a diseminării virusului SARS-CoV-2, atât pentru angajații RAJA SA Constanța cât și pentru comunitate ...[citește_toată_știrea]

7 Aprilie 2020, 12:55
(85 vizualizări - 0 comentarii)


10

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 63 de cazuri de infecție COVID-19

Numărul cazurilor de infecție COVID-19 este în creștere la nivelul județului Ialomița. Potrivit estimărilor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică, în Ialomița există 63 de cazuri confirmate pozitiv ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:15
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Proiectil neexplodat, descoperit la Armășești

Lucrările agricole de primăvară scot la iveală elemente de muniție neexplodată. Astfel, un cetățean din comuna Armășești ce executa în cursul dimineții de luni, 6 aprilie a.c., săpături pe un teren de pe ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:10
(117 vizualizări - 0 comentarii)


12

Roșiori: Bătrân de 88 de ani, carbonizat în propria casă

În cursul nopții de duminică spre luni, 5/6 aprilie a.c., un incendiu a curmat viața unui bărbat de 88 de ani, din Roșiori. Alarma s-a dat în jurul orelor 21,30, când casa bătrânului a fost cuprinsă de ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:05
(104 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Roșiori incendiu


13

Firmă din Fetești, controlată de polițiști după ce ar fi vândut măști neconforme

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei un operator economic din Fetești care comercializa măști de protecție și mănuși ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:35
(177 vizualizări - 0 comentarii)


Ordine de protecție provizorii emise de polițiști la Slobozia și Axintele

Sâmbătă, 4 aprilie a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie, de 45 de ani, din Slobozia, ar fi fost agresată de concubinul său, un bărbat de 46 de ani. De asemenea ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:30
(113 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat, pe raza comunei Bărbulești, un tânăr de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism fără a poseda permis ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:25
(116 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 56 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 56 de persoane ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 13:10
(278 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

În cadrul unor acțiuni de amploare desfășurate sâmbătă, 4 aprilie a.c., între orele 14,00-22,00, pe raza orașului Țăndărei și a municipiului Slobozia, au fost constituite 20 de dispozitive de ordine și ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 11:15
(1106 vizualizări - 1 comentariu)


Amara: Incendiu la o fermă de animale. Un bărbat a ars de viu!

Un incendiu puternic a curpins în seara zilei de sâmbătă, 4 aprilie 2020, o fermă de animale din localitatea Amara. Pompierii Detașamentului Slobozia s-au luptat mai bine de 3 ore să stingă flăcările. ...[citește_toată_știrea]

4 Aprilie 2020, 23:15
(466 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 45 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 45 de persoane ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 13:10
(433 vizualizări - 3 comentarii)


Intervenții ale pompierilor ialomițeni

Intervenții ale pompierilor ialomițeni

La nivelul județului, pompierii militari ialomițeni au acționat pentru gestionarea a 13 intervenții destinate protecției comunității, din care 8 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență. Astfel ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 11:05
(142 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Detalii despre șomajul tehnic

Pentru a facilita accesul în ceea ce privește depunerea documentelor de către agenții economici care vor beneficia de prevederile art. XI din OUG nr. 30/2020, pentru modificarea și completarea unor acte ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 10:40
(197 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 37 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 37 de persoane ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:10
(390 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Ordin de protecție emis pe numele unui bărbat care și-ar fi lovit concubina

Polițiștii ialomițeni au emis miercuri, 1 aprilie .a.c., un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 34 de ani, din comuna Ograda, care și-ar fi lovit concubina. Poliția Municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:05
(171 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan fără permis și amendați pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare

Joi, 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de bărbat de 48 de ani din orașul Amara. În urma verificărilor efectuate ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 12:40
(305 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Miercuri, 1 aprilie, a.c., în jurul orelor 13,10, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu produs la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Drăgoești. ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 10:20
(128 vizualizări - 0 comentarii)


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:40
(277 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Sancțiuni aplicate de peste 414000 de lei

Marți, 31 martie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au constatat 14 infracțiuni și au aplicat peste 250 de sancțiuni contravenționale. Valoarea ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:35
(179 vizualizări - 1 comentariu)


Roșiori: Fără permis și beat la volan

Marți, 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au oprit pentru control, pe DJ02, pe raza comunei Roșiori, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăgoești ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:30
(132 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația «Solidaritatea Sanitară» solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID-19 pentru toți salariații din spitalele ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:10
(129 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...