Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

Fondurile europene din containerele de la Traian

Metode inedite de implementare

Fondurile europene din containerele de la Traian

bonus: Magazinul de pompe funebre are concurență

În urmă cu 3 ani, comuna Traian a accesat 5 milioane de euro prin Fondul Social European-Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. La momentul respectiv, pro­iectul era declarat «cel mai complex de acest gen din România», dat fiind caracterul lui integrat și impactul asupra comunităților marginalizate. La 3 ani distanță, cele 22 de afaceri anunțate atunci au fost sigilate în niște containere, în spatele Primăriei. Primarul Fănel Năstase susține că «niciun ban european nu a fost cheltuit inutil!», însă nu are nicio explicație pentru ceea ce se întâmplă în realitate. Și asta e doar partea văzută a proiectului...

Un proiect de 5 milioane de euro Proiectul derulat prin POCU la Traian a fost considerat cel mai complex de acest gen din România. Unul similar, tot în valoare ce 5 milioane de euro, s-a derulat în paralel la Valea Ciorii. Cel de Traian însă, are o particularitate. Acolo, pe lângă «programele pentru sprijinirea familiilor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate prin activități educaționale, de ocupare, asistență socială și medico-socială, îmbunătățirea condițiilor de locuit, incluziune socială», autoritatea locală a sprijinit și 22 de întreprinzători locali pentru deschiderea unor afaceri de familie. Pe lista prezentată cu mândrie de către autorități figurau o cafenea literară, o tăbăcărie, un coafor, o cofetărie, un magazin de pompe funebre, o firmă care amenajează grădini, una care construiește sobe și șemineuri, o sală de fitness, o firmă de taxi... Și exemplele pot continua, căci imaginația celor care au conceput proiectul a fost debordantă, iar dorința autorităților de a accesa cu orice preț aceste fonduri infinită. Din cele 5 mili­oane de euro accesate la nivel local, celor 22 de antreprenori făcuți la apelul bocancilor le-au revenit 550 de mii de euro. Adică 25 mii de euro de fiecare. Restul au fost folosiți pentru docu­men­tații, cursuri, programe sociale, cantina socială, etc... Adică, potrivit datelor oficiale, pentru integrarea celor 879 de persoane din grupul-țintă, dintre care 234 de etnie romă.

La pas, printre afacerile de la Traian La începutul lunii februarie 2020, la Traian, cele 5 milioane de euro au lăsat semne. Primul pe care îl vedem este un carton de mucava pe care scrie. «Cafe-Litera SRL, Livia Style Coafură SRL-50 metri, Vasile IL Elena SRL, magazin mixt și pompe funebre-200 metri». Alegem distanța mai scurtă și dăm peste vulcanizarea «La doi frați», și ea firmă deschisă în cadrul proiectului... Patronul nu vrea «să dea declarații», a fost învățat de consultant să nu vorbească cu nimeni. Ne reorientăm către cafeneaua literară, singura din toată România deschisă în mediul rural. O descoperim într-un șir de 4 containere, înghesuite în curtea din spate a Primăriei Traian. E prima din șir! Prin geamurile containerului identificăm două mese, pe jumătate scoase din plasticul în care au venit împachetate și un bar improvizat. Nu par să fi fost folosite vreodată, deși programul e de la 7 dimineața la 9 seara... Urmează coaforul, sala de fitness și recuperare medicală și o firmă care se numește «5 artizani SRL», pe al cărei banner numărul de contact a fost șters. Mai numărăm o dată. Sunt 6 firme din 22, cu tot cu firma de pompe funebre pe care aveam să o descoperim o jumătate de oră mai târziu. Întrebăm un localnic rătăcit pe care aveam să-l redescoperim un minut mai târziu ca funcționar în cadrul Primăriei dacă s-a tuns vreodată la coaforul deschis aici: «Sigur! M-am tuns... Înainte nu aveam unde, ne tundeam la Slobozia!»

Realitatea lui Fănel Năstase Deși e vineri și bate-n ora două a amiezii, la Primărie e și primarul și vicele. Drumul până la biroul lui e tapițat cu proiecte. PNDL2, POCU, «Împreună pentru bunici»... Fănel Năstase n-a ratat nicio oportunitate de finanțare, niciun euro pe care l-ar fi putut atrage în comunitatea lui marginalizată și amenințată de excluziune socială. Cât despre cele 22 de afaceri de la el din comună, este evident că ele au un statut special: «La momentul ăsta nu putem vorbi de eficiență... Important e că ele au activitate! Sper că nimeni nu se așteaptă ca ele să aibă mi­liarde de euro profit...». Nu, dar am vrea să bem o cafea la cafeneaua literară: «Cum, nu e deschisă?! Nu m-am uitat... Păi, vedeți că are program! Dacă funcțio­nează? Cum să nu, toate funcționează, au activitate... Dacă vreți la tăbăcărie, trebuie să mergeți la el acasă. Dar să știți că vă costă, că am înțeles că și-a adus niște pielicele de o calitate foarte bună... Și la coafor la fel, trebuie să mergeți la ea acasă! Activitatea acestor firme nu înseamnă că ele trebuie să lucreze 24 de ore din 24. Containerele alea nu au contracte de concesiune, de-aia nu sunt deschise... Dar asta nu înseamnă că nu au activitate. Conform proiectului trebuie să funcționeze timp de 6 luni, din ianuarie 2020 până în august 2020! Asta e perioada de sustenabilitate. Așa au fost gândite în funcție de suma care a fost accesată... Vă arăt hârtia care confirmă această rea­litate! Și vă asigur că niciun ban european nu a fost cheltuit inutil! Iar acest proiect va fi exemplu de succes la nivel de regiune cel puțin...».

Magazinul de pompe funebre are concurență
Îl lăsăm pe primarul Fănel Năstase cu hârtia care confirmă realitatea perfectă. Realitatea lui! În drum spre ieșire ne acuză că suntem trimiși și că vrem să îi facem rău... Nu-i mai răspundem, o avea dreptate de vreme ce hârtiile demonstrează negru pe alb că toate cele 22 de firme funcționează. Ne hotărâm să căutăm firma de pompe funebre. Avem noroc, nea Vasile e acasă și vrea să stea de vorbă cu noi... Lui nu i-o fi spus consultantul să tacă?! Nea Vasile e om simplu, a lucrat la București, operator chimist. Apoi s-a mutat la țară, că a ieșit la pensie mai devreme. Acum are 60 de ani și afacerea asta. Dar merge scârțâit, că mai e o firmă de pompe funebre în sat: «Nu merge, că nu se vinde așa cum trebuie... Anul trecut i-am dat drumul, dar de-abia anul ăsta am început să vând. Sunt începător, nu prea vine lumea... Dar e satul mare, poate se află! N-am ce face, m-am băgat în asta, trebuie să o scot eu la capăt...». Ca să o scoată la capăt și să poată funcționa, nea Vasile a ales să bage containerul cu care s-a procopsit de la Primărie în curtea casei. Pentru că nu se înghesuie nimeni să cumpere cruci și cavouri, nea Vasile vinde haine second-hand și bunuri de larg consum. Hârtia igienică se vinde cel mai bine, ne mărturisește în timp ce ne invită să cumpărăm și noi câte ceva. La plecare, ne roagă să scriem frumos, ca să nu aibă el probleme: «Cu ăștia nu e bine să te pui, că nu știi ce poa’ să îți facă... Ei cu ale lor, noi cu sărăcia noastră!». Promitem și sperăm că ne-am ținut de cuvânt...

14 Februarie 2020, 08:10 (3915 vizualizări - 3 comentarii)

Citiți și:
«Împreună pentru bunici», un proiect de 3 milioane de lei pentru bătrânii din Traian
Administrația rurală din Ialomița caută funcționari

Comentariile cititorilor:


adevar:
(21 Februarie 2020, 18:58)
Care din firmele înființate aduc bani la bugetul de stat ? Mai au puțin și se termina implementarea proiectelor ? Câți din patroni au vrut sa se retragă dar au fost opriți in primărie ca se pierd bani și comisioane ? Patronii doar au fost școlarizați și plimbări prin tari străine pe banii celor ce contribuim la bugetul UE dar asta este unde conduce PSD . cum intr-o comuna unde toți copii sunt înapoiat mintali conform dosarelor facem CAFENEA LITERARĂ ? Și multe altele . PS sau primit dosare doar la sclavii primăriei nici un alt proiect neaprobat .
Marcel:
(15 Februarie 2020, 12:02)
Toată țara este săracă, nimeni nu mai cumpără și vinde ca s a furat totul. Întotdeauna mi au plăcut articolele dvs dar aici nu aveți dreptate. Am citit articolul de la început până la sfârșit și nu văd vina primarului aici. El a atras fonduri dar oamenii nu au bani pentru prostiile care s au făcut. Acum primarul trebuie să treacă in fiecare zi pe la toate, inclusiv la coafor:))). Acum pe bune, ce să faci cu fonduri europene intr o comună pentru că viața la sat in România a murit odată cu plecarea tineretului în străinătate?! Nu îl cunosc personal, nu mă interesează politica dar trebuie să fiți obiectivi și nu subiectiv. P. S. Sustin pe domnul Soare la Primăria Slobozia să facă curătenie in Slobozia. Nu mai scrieți de cei de la țară cu WC uri in spatele/fundul curții.
Maria :
(14 Februarie 2020, 12:33)
Jalnic! Se pare ca realitatea primarului este numai a lui si se simte bine in "realitatea" lui! Daca pe hartie este totul functionabil ........ ce facem cu realitatea in care traim noi?????
in realitatea lui exista si pensie speciala!


Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
12 Iul 2020
265 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: 521 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Sâmbătă, 11 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 521, cu 7 cazuri mai mult față de ziua de vineri ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2020, 13:05
(111 vizualizări - 0 comentarii)


Marsilieni: A fost găsit ialomițeanul evadat din Penitenciarul Rahova

În seara zilei de vineri, 10 iulie 2020, polițiștii ialomițeni au reușit să-l identifice pe tânărul de 32 de ani care, în luna martie, a evadat din Penitenciarul Rahova. Acesta se afla pe un câmp din localitatea ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 20:20
(195 vizualizări - 2 comentarii)


Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

10 Iulie 2020, 17:15


USR PLUS Ialomița susține strângerea de semnături on-line

Organizația USR PLUS Ialomița trage un puternic semnal de alarmă în ideea în care România se pregătește de Alegerile Locale care vor alea loc duminică, 27 septembrie 2020. Conform Legii 115/2015, fiecare ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 16:10
(78 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Reținut după ce a furat portofelul unei bătrâne

Un bărbat de 53 de ani, din Slobozia, a fost reținut pentru 24 de ore după ce a furat portofelul unei bătrâne de 71 de ani, plecată la cumpărături la un supermarket din oraș. Femeia a sesizat dispariția ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 16:05
(118 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 514 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 10 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 514, cu 11 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

10 Iulie 2020, 13:05
(190 vizualizări - 0 comentarii)


Gura Ialomiței: Beat la volan, a derapat cu mașina

Un cetățean din Gura Ialomiței a sesizat joi dimineața, 9 iulie a.c., în jurul orei 3,00, faptul că un autoturism a derapat pe raza localității. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:25
(157 vizualizări - 0 comentarii)


Perieți: Arestat pentru «furt calificat»

Miercuri, 8 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:20
(144 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Miercuri, 8 iulie a.c., în jurul orelor 22,00, polițiștii rutieri din Fetești au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani. În urma verificării în bazele de date, s-a ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:15
(131 vizualizări - 0 comentarii)


9
Razie la Bărbulești

Razie la Bărbulești

Peste 160 de efective ale Poliției și Jandarmeriei au descins în dimineața zilei de joi, 9 iulie a.c., în comuna Bărbulești, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, asigurarea climatului de ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 15:10
(156 vizualizări - 0 comentarii)


10

Grupul de Comunicare Strategică: 503 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 9 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 503, cu 39 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

9 Iulie 2020, 13:05
(263 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 464 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 8 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 464, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 13:05
(317 vizualizări - 0 comentarii)


12

Fetești: Atenție, se oprește apa în Cartierul Buliga!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării apei potabile ce deservește municipiul Fetești/Ialomița, RAJA Constanța va sista furnizarea apei, joi, 9 iulie ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 09:40
(123 vizualizări - 0 comentarii)


13
Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Gimbășani: Bărbat salvat de pompieri dintr-un canal de vizitare elevator

Evenimentul a fost semnalat de un lucrător al unei firme marți, 7 iulie a.c., în jurul orelor 15,25. În sprijinul bărbatului de 43 de ani s-au deplasat de urgență 3 echipaje de salvare de la Detașamentul ...[citește_toată_știrea]

8 Iulie 2020, 08:40
(202 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

7 Iulie 2020, 17:10


Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Ion Roată: Utilaje agricole cuprinse de flăcări

Pompierii din Urziceni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins două utilaje agricole, puse în funcțiune pe un câmp din zona localității Ion Roată. Cel mai probabil flăcările au izbucnit ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 16:05
(277 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo-Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu vijelii (ce vor atinge în anumite intervale viteze de 80-90 km/h), averse ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:55
(109 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan sub influența alcoolului

În urma unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii ialomițeni au identificat , pe raza localităților Rădulești, Slobozia și Țăndărei, 4 conducători auto care circulau pe drumurile publice ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:50
(159 vizualizări - 1 comentariu)


Incendiu la o casă din Movila

Incendiu la o casă din Movila

Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia și membrii serviciului voluntar cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru stingerea unui incendiu care ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 15:05
(131 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Movila incendiu


Grupul de Comunicare Strategică: 455 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 7 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 455, cu 11 cazuri mai mult față de ziua de luni, ...[citește_toată_știrea]

7 Iulie 2020, 13:05
(205 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Calendarul privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021 a fost reactualizat

În urma promulgării de către președintele României, Klaus Iohannis, a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 21:20
(307 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 iulie a.c., în jurul orei 9,30, polițiștii din Slobozia au oprit pentru control, pe raza localității Misleanu, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din aceeași localitate. În urma solicitării ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 16:10
(193 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 444 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 6 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 444, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de vineri, ...[citește_toată_știrea]

6 Iulie 2020, 13:05
(238 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiuni integrate pentru combaterea COVID-19

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, la nivelul județului Ialomița se vor desfășura acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea ...[citește_toată_știrea]

5 Iulie 2020, 08:20
(160 vizualizări - 0 comentarii)


Șosele însângerate în județul Ialomița

Șosele însângerate în județul Ialomița

Zi neagră pe șoselele din Ialomița sâmbătă, 4 iulie 2020. Cinci persoane au fost rănite și una a murit în urma a 3 accidente rutiere, petrecute pe raza localităților Fetești, Coșereni și Misleanu. Cel mai ...[citește_toată_știrea]

4 Iulie 2020, 12:15
(769 vizualizări - 5 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 440 de cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 3 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 440, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de joi, 2 ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 13:05
(283 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis sau cu permise suspendate

Joi, 2 iulie a.c., în jurul orelor 15,00, polițiștii din Balaciu în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe raza de competență au oprit pentru control un autoturism condus de un ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 11:40
(243 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Pieton acroșat de un autoturism

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 18,00, ISU Ialomița a intervenit la un accident rutier în municipiul Slobozia, în care un autoturism a lovit un pieton. La locul evenimentului s-a deplasat de urgență ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:55
(271 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Fetești: Șiră de baloți cuprinsă de flăcări

Vineri dimineață, 3 iulie a.c., în jurul orei 3,30, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o șiră de baloți din paie în gospodăria unui cetățean din Cartierul Vlașca ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:50
(180 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


Slobozia: A luat foc ghena de ventilație

Joi, 2 iulie, a.c., în jurul orelor 16,00, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu produs la o ghenă Slobozia. Incendiul a fost stins operativ de ...[citește_toată_știrea]

3 Iulie 2020, 10:45
(222 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia incendiu


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...