Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

Fondurile europene din containerele de la Traian

Metode inedite de implementare

Fondurile europene din containerele de la Traian

bonus: Magazinul de pompe funebre are concurență

În urmă cu 3 ani, comuna Traian a accesat 5 milioane de euro prin Fondul Social European-Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. La momentul respectiv, pro­iectul era declarat «cel mai complex de acest gen din România», dat fiind caracterul lui integrat și impactul asupra comunităților marginalizate. La 3 ani distanță, cele 22 de afaceri anunțate atunci au fost sigilate în niște containere, în spatele Primăriei. Primarul Fănel Năstase susține că «niciun ban european nu a fost cheltuit inutil!», însă nu are nicio explicație pentru ceea ce se întâmplă în realitate. Și asta e doar partea văzută a proiectului...

Un proiect de 5 milioane de euro Proiectul derulat prin POCU la Traian a fost considerat cel mai complex de acest gen din România. Unul similar, tot în valoare ce 5 milioane de euro, s-a derulat în paralel la Valea Ciorii. Cel de Traian însă, are o particularitate. Acolo, pe lângă «programele pentru sprijinirea familiilor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate prin activități educaționale, de ocupare, asistență socială și medico-socială, îmbunătățirea condițiilor de locuit, incluziune socială», autoritatea locală a sprijinit și 22 de întreprinzători locali pentru deschiderea unor afaceri de familie. Pe lista prezentată cu mândrie de către autorități figurau o cafenea literară, o tăbăcărie, un coafor, o cofetărie, un magazin de pompe funebre, o firmă care amenajează grădini, una care construiește sobe și șemineuri, o sală de fitness, o firmă de taxi... Și exemplele pot continua, căci imaginația celor care au conceput proiectul a fost debordantă, iar dorința autorităților de a accesa cu orice preț aceste fonduri infinită. Din cele 5 mili­oane de euro accesate la nivel local, celor 22 de antreprenori făcuți la apelul bocancilor le-au revenit 550 de mii de euro. Adică 25 mii de euro de fiecare. Restul au fost folosiți pentru docu­men­tații, cursuri, programe sociale, cantina socială, etc... Adică, potrivit datelor oficiale, pentru integrarea celor 879 de persoane din grupul-țintă, dintre care 234 de etnie romă.

La pas, printre afacerile de la Traian La începutul lunii februarie 2020, la Traian, cele 5 milioane de euro au lăsat semne. Primul pe care îl vedem este un carton de mucava pe care scrie. «Cafe-Litera SRL, Livia Style Coafură SRL-50 metri, Vasile IL Elena SRL, magazin mixt și pompe funebre-200 metri». Alegem distanța mai scurtă și dăm peste vulcanizarea «La doi frați», și ea firmă deschisă în cadrul proiectului... Patronul nu vrea «să dea declarații», a fost învățat de consultant să nu vorbească cu nimeni. Ne reorientăm către cafeneaua literară, singura din toată România deschisă în mediul rural. O descoperim într-un șir de 4 containere, înghesuite în curtea din spate a Primăriei Traian. E prima din șir! Prin geamurile containerului identificăm două mese, pe jumătate scoase din plasticul în care au venit împachetate și un bar improvizat. Nu par să fi fost folosite vreodată, deși programul e de la 7 dimineața la 9 seara... Urmează coaforul, sala de fitness și recuperare medicală și o firmă care se numește «5 artizani SRL», pe al cărei banner numărul de contact a fost șters. Mai numărăm o dată. Sunt 6 firme din 22, cu tot cu firma de pompe funebre pe care aveam să o descoperim o jumătate de oră mai târziu. Întrebăm un localnic rătăcit pe care aveam să-l redescoperim un minut mai târziu ca funcționar în cadrul Primăriei dacă s-a tuns vreodată la coaforul deschis aici: «Sigur! M-am tuns... Înainte nu aveam unde, ne tundeam la Slobozia!»

Realitatea lui Fănel Năstase Deși e vineri și bate-n ora două a amiezii, la Primărie e și primarul și vicele. Drumul până la biroul lui e tapițat cu proiecte. PNDL2, POCU, «Împreună pentru bunici»... Fănel Năstase n-a ratat nicio oportunitate de finanțare, niciun euro pe care l-ar fi putut atrage în comunitatea lui marginalizată și amenințată de excluziune socială. Cât despre cele 22 de afaceri de la el din comună, este evident că ele au un statut special: «La momentul ăsta nu putem vorbi de eficiență... Important e că ele au activitate! Sper că nimeni nu se așteaptă ca ele să aibă mi­liarde de euro profit...». Nu, dar am vrea să bem o cafea la cafeneaua literară: «Cum, nu e deschisă?! Nu m-am uitat... Păi, vedeți că are program! Dacă funcțio­nează? Cum să nu, toate funcționează, au activitate... Dacă vreți la tăbăcărie, trebuie să mergeți la el acasă. Dar să știți că vă costă, că am înțeles că și-a adus niște pielicele de o calitate foarte bună... Și la coafor la fel, trebuie să mergeți la ea acasă! Activitatea acestor firme nu înseamnă că ele trebuie să lucreze 24 de ore din 24. Containerele alea nu au contracte de concesiune, de-aia nu sunt deschise... Dar asta nu înseamnă că nu au activitate. Conform proiectului trebuie să funcționeze timp de 6 luni, din ianuarie 2020 până în august 2020! Asta e perioada de sustenabilitate. Așa au fost gândite în funcție de suma care a fost accesată... Vă arăt hârtia care confirmă această rea­litate! Și vă asigur că niciun ban european nu a fost cheltuit inutil! Iar acest proiect va fi exemplu de succes la nivel de regiune cel puțin...».

Magazinul de pompe funebre are concurență
Îl lăsăm pe primarul Fănel Năstase cu hârtia care confirmă realitatea perfectă. Realitatea lui! În drum spre ieșire ne acuză că suntem trimiși și că vrem să îi facem rău... Nu-i mai răspundem, o avea dreptate de vreme ce hârtiile demonstrează negru pe alb că toate cele 22 de firme funcționează. Ne hotărâm să căutăm firma de pompe funebre. Avem noroc, nea Vasile e acasă și vrea să stea de vorbă cu noi... Lui nu i-o fi spus consultantul să tacă?! Nea Vasile e om simplu, a lucrat la București, operator chimist. Apoi s-a mutat la țară, că a ieșit la pensie mai devreme. Acum are 60 de ani și afacerea asta. Dar merge scârțâit, că mai e o firmă de pompe funebre în sat: «Nu merge, că nu se vinde așa cum trebuie... Anul trecut i-am dat drumul, dar de-abia anul ăsta am început să vând. Sunt începător, nu prea vine lumea... Dar e satul mare, poate se află! N-am ce face, m-am băgat în asta, trebuie să o scot eu la capăt...». Ca să o scoată la capăt și să poată funcționa, nea Vasile a ales să bage containerul cu care s-a procopsit de la Primărie în curtea casei. Pentru că nu se înghesuie nimeni să cumpere cruci și cavouri, nea Vasile vinde haine second-hand și bunuri de larg consum. Hârtia igienică se vinde cel mai bine, ne mărturisește în timp ce ne invită să cumpărăm și noi câte ceva. La plecare, ne roagă să scriem frumos, ca să nu aibă el probleme: «Cu ăștia nu e bine să te pui, că nu știi ce poa’ să îți facă... Ei cu ale lor, noi cu sărăcia noastră!». Promitem și sperăm că ne-am ținut de cuvânt...

14 Februarie 2020, 08:10 (2298 vizualizări - 3 comentarii)

Citiți și:
«Împreună pentru bunici», un proiect de 3 milioane de lei pentru bătrânii din Traian
Administrația rurală din Ialomița caută funcționari

Comentariile cititorilor:


adevar:
(21 Februarie 2020, 18:58)
Care din firmele înființate aduc bani la bugetul de stat ? Mai au puțin și se termina implementarea proiectelor ? Câți din patroni au vrut sa se retragă dar au fost opriți in primărie ca se pierd bani și comisioane ? Patronii doar au fost școlarizați și plimbări prin tari străine pe banii celor ce contribuim la bugetul UE dar asta este unde conduce PSD . cum intr-o comuna unde toți copii sunt înapoiat mintali conform dosarelor facem CAFENEA LITERARĂ ? Și multe altele . PS sau primit dosare doar la sclavii primăriei nici un alt proiect neaprobat .
Marcel:
(15 Februarie 2020, 12:02)
Toată țara este săracă, nimeni nu mai cumpără și vinde ca s a furat totul. Întotdeauna mi au plăcut articolele dvs dar aici nu aveți dreptate. Am citit articolul de la început până la sfârșit și nu văd vina primarului aici. El a atras fonduri dar oamenii nu au bani pentru prostiile care s au făcut. Acum primarul trebuie să treacă in fiecare zi pe la toate, inclusiv la coafor:))). Acum pe bune, ce să faci cu fonduri europene intr o comună pentru că viața la sat in România a murit odată cu plecarea tineretului în străinătate?! Nu îl cunosc personal, nu mă interesează politica dar trebuie să fiți obiectivi și nu subiectiv. P. S. Sustin pe domnul Soare la Primăria Slobozia să facă curătenie in Slobozia. Nu mai scrieți de cei de la țară cu WC uri in spatele/fundul curții.
Maria :
(14 Februarie 2020, 12:33)
Jalnic! Se pare ca realitatea primarului este numai a lui si se simte bine in "realitatea" lui! Daca pe hartie este totul functionabil ........ ce facem cu realitatea in care traim noi?????
in realitatea lui exista si pensie speciala!


Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Sâmbătă 22 Feb 2020
182 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

21 Februarie 2020, 18:20


ISU Ialomița: 28 Februarie-Ziua Protecției Civile din România

Protecția civilă este o structură înființată încă de acum 87 de ani în România, cu scopul îndeplinirii sarcinilor umanitare destinate să protejeze populația civilă împotriva pericolelor, ostilităților sau ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2020, 10:50
(91 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Târgul Apicol, ediția a XI-a

Slobozia: Târgul Apicol, ediția a XI-a

Primăria Municipiului Slobozia prin Servicii Publice Slobozia SRL, în parteneriat cu Casa Mierii Cooperativă Agricolă, vă face cunoscut faptul că, în perioada 28 februarie-1 martie 2020, se va desfășura ...[citește_toată_știrea]

21 Februarie 2020, 09:40
(90 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Tânăr reținut pentru «furt calificat»

Miercuri, 19 februarie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au identificat un bărbat, de 28 de ani, din Slobozia, bănuit de comiterea infracțiunii de «furt ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2020, 16:15
(143 vizualizări - 0 comentarii)


4
Percheziții în Ialomița și Ilfov. Trei persoane reținute pentru «braconaj piscicol» și «furt calificat»!

Percheziții în Ialomița și Ilfov. Trei persoane reținute pentru «braconaj piscicol» și «furt calificat»!

Polițiștii din Ialomița au reținut trei bărbați în urma unor percheziții efectuate la locuințele unor persoane bănuite de «braconaj piscicol» și «furt calificat». Au fost descoperite peste 570 kilograme ...[citește_toată_știrea]

20 Februarie 2020, 08:10
(197 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița și IPJ Ialomița, controale în trafic

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează ialomițenii că, în scopul prevenirii reapariției de focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Ialomița, desfășoară ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 18:10
(165 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pe linia prevenirii și combaterii infracționalității în școli

Miercuri, 19 februarie a.c., polițiștii rutieri și cei de Ordine Publică din Slobozia au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii infracționalității în incinta și în zonele adiacente unităților ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:25
(153 vizualizări - 0 comentarii)


Grecii de Jos: Șoferul de 87 de ani a acroșat cu mașina un biciclist

Marți, 18 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs pe DJ101, în localitatea Grecii de Jos, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:20
(185 vizualizări - 1 comentariu)


8

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Marți, 18 februarie a.c., în jurul orelor 16,00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pe DN2, pe raza comunei Movilița, un autoturism condus de un tânăr, de 20 de ani, din Coșereni ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:15
(157 vizualizări - 0 comentarii)


9

Mărculești: A intrat cu tractorul în gard

Marți, 18  februarie a.c., în jurul orelor 17,00, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Slobozia au fost sesizați prin 112 de o femeie din localitatea Mărculești, despre faptul că un tractor ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:10
(204 vizualizări - 0 comentarii)


10

Slobozia: Vernisaj la Centrul Cultural «Ionel Perlea»

Muzeul Județean Ialomița organizează o expoziție de lucrări a 22 de artiști plastici, din colecțiile Muzeului. 31 de tablouri ale unor artiști renumiți, printre care și Constantin Piliuță, Dona Noni Delavrancea ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 17:05
(178 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții în Ialomița și Ilfov. Evaziunea fiscală cu achiziții intracomunitare, în vizor!

Miercuri, 19 februarie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 15 percheziții domiciliare, în cadrul unei operațiuni pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul ...[citește_toată_știrea]

19 Februarie 2020, 09:05
(502 vizualizări - 0 comentarii)


12

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

18 Februarie 2020, 18:20


13

Slobozia: Ordine de protecție provizorie pentru violență domestică

Polițiștii din Slobozia au emis marți, 17 februarie a.c., două ordine de protecție provizorie. Documentele au fost eliberate după ce două femei, victime ale violenței domestice, au făcut solicitări în acest ...[citește_toată_știrea]

18 Februarie 2020, 18:05
(244 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Polițiștii au dispus confiscarea a peste 160 kg de pește

Țăndărei: Polițiștii au dispus confiscarea a peste 160 kg de pește

Peste 160 de kilograme de pește din specia caras au fost confiscate de polițiștii ialomițeni pe raza localității Țăndărei. Astfel, duminică, 16 februarie a.c., polițiștii, în timp ce patrulau pe DN2A în ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 23:05
(286 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Arestat pentru «act sexual cu un minor»

Vineri, 14 februarie a.c., polițiștii au acționat pe raza de competență pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:55
(249 vizualizări - 0 comentarii)


Un tânăr din Făcăeni a modificat data inspecției tehnice periodice la mașină

Sâmbătă, 15 februarie a.c., polițiștii au oprit, pentru control, un autoturism ce se deplasa pe DN3B, din direcția Fetești către Chirana, condus de un tânăr, de 21 de ani, din Făcăeni. În urma verificării ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:50
(270 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Șase șoferi, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, au fost depistați de polițiști conducând autoturisme pe drumurile publice fără a deține permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Alți ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:45
(196 vizualizări - 0 comentarii)


Percheziții la Urziceni și Manasia

Aproape 100 de polițiști ialomițeni au efectuat luni, 17 februarie 2020, pe raza municipiului Urziceni și a comunei Manasia 12 percheziții domiciliare. În urma acestora au fost ridicate 4 arme, fiind aplicate ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 22:40
(227 vizualizări - 0 comentarii)


Contractele de muncă cu timp parțial, în atenția ITM Ialomița

În perioada 13-23 ianuarie 2020, s-a desfășurat, la inițiativa Inspecției Muncii, o campanie națională privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 16:05
(246 vizualizări - 2 comentarii)


AJOFM Ialomița: Prima de activare

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița aduce la cunoștința șomerilor înregistrați în evidențele Agenției, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj că, în conformitate cu prevederile ...[citește_toată_știrea]

17 Februarie 2020, 10:50
(205 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Minoră de 13 ani, apel fals la 112 sub pretextul de răpire

Zeci de polițiști și jandarmi s-au mobilizat joi, 13 februarie a.c., pentru a localiza o minoră în vârstă de 13 ani care a apelat, la orele 14,00, numărul unic de urgență pentru a anunța că ar fi fost răpită ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:35
(392 vizualizări - 1 comentariu)


Alexeni: Bărbat de 56 de ani, mort după ce a traversat prin loc nepermis

Joi, 13 februarie a.c., în jurul orelor 19,00, polițiștii Serviciului Rutier au intervenit pe raza localității Alexeni după ce un bărbat, în vârstă de 47 de ani, a accidentat mortal un altul în vârstă de ...[citește_toată_știrea]

14 Februarie 2020, 16:25
(309 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: A intrat cu mașina într-o țeavă de gaz

Slobozia: A intrat cu mașina într-o țeavă de gaz

Accident rutier pe raza municipiului Slobozia, în dimineața zilei de joi, 13 februarie 2020. O mașină în care se aflau un adult și doi minori a intrat într-o țeavă de gaze. Pompierii Detașamentului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

13 Februarie 2020, 14:05
(448 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


O femeie s-a aruncat de pe podul de la Fetești

O femeie s-a aruncat de pe podul de la Fetești

Întrucât condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, miercuri, 12 februarie a.c., în jurul orelor 10,00, s-au reluat căutările pe Brațul Borcea al Dunării, în zona localității Vlădeni, pentru cele două persoane ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2020, 16:10
(541 vizualizări - 0 comentarii)


Fierbinții de Jos: Avarie la conducta de alimentare cu apă

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă de pe strada Podgoriilor, din localitatea Fierbinții de Jos, județul Ialomița, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

12 Februarie 2020, 15:20
(246 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Pieton acroșat de un autoturism

Luni, 10 februarie 2020, polițiștii din Urziceni au intervenit la un accident rutier produs pe DJ201, în localitatea Coșereni, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate a reieșit ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 16:10
(304 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Luni, 10 februarie a.c., în jurul orelor 20,00, polițiștii au oprit în trafic pe DN2C, pe raza localității Grivița, un autoturism condus de un bărbat de 63 de ani, din județul Mureș. În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:50
(313 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița: Focare de pestă stinse oficial

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează cu privire la faptul că, în perioada 30 ianuarie-3 februarie 2020, la nivelul județului au fost stinse 17 focare de pestă ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:45
(358 vizualizări - 0 comentarii)


Atenție, se oprește apa în orașul Fetești!

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane de legătură de pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de pe strada Călărași, din municipiul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA Constanța ...[citește_toată_știrea]

11 Februarie 2020, 15:40
(334 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
giovani în Afaceri administrative de 5 milioane de euro în «eurocomuna» Valea Ciorii slobozean în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Ciuma rosie nu moare în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Petrica cu teava mica în Fantezii edilitare cu gaze naturale, marcă înregistrată Consiliul Județean Nini în «Slobozia nu e groapa de gunoi a nimănui!» un om simplu în Afaceri administrative de 5 milioane de euro în «eurocomuna» Valea Ciorii Ilie. în 3 amicale până la startul returului @.... în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Incet si sigur în Fantezii edilitare cu gaze naturale, marcă înregistrată Consiliul Județean .... în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei adevar în Fondurile europene din containerele de la Traian carmen în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei cetatean în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Maria Irina în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Alx în «La Cluj, jucătoarele au evoluat execrabil!» platitor în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei @Marian&Miruna în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Slobozia în Primarul Mocioniu a semnat pentru o investiție de 28 milioane de lei Leonard în 3 amicale până la startul returului @Bogdan în Liviu Patrichi, director la Spitalul Fetești
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...