Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

Avocat la 13 ani

Avocat la 13 ani

Se numește Cristian Gabriel Moraru și este elev al Școlii Gimnaziale «Barbu Catargiu» din comuna Maia, județul Ialomița. Și este singurul elev din școală care a cerut ore opționale de Educație Juridică. «Vreau să îi apăr pe cei care spun adevărul până la capăt!» ne spune. Și îl credem!

La marginea lumii Școala din Maia e la marginea lumii, pe o stradă lăturalnică și desfundată. N-o găsești dacă nu întrebi și n-o bagi de seamă dacă nu o cauți... Dar e școala lui Cristian și pentru el e cea mai frumoasă de pe pământ. Pentru că aici a găsit profesori care îi cultivă pasiunile și îl încurajează să facă ce își dorește. «Îmi place Matematica și îmi place Educația civică. Așa am descoperit ca am drepturi și că există legi care mi le protejează...» își începe el povestea. Are vocea sigură și ochii luminoși, ca orice copil fără griji. Și pasiunea asta pe care nimeni nu și-o explică, pentru legi. «În urmă cu 2 ani, am fost cu școala la Judecătorie, la Urziceni... Acolo am făcut o simulare și eu am primit rolul procurorului. Dar eu nu vreau să fiu procuror... Vreau să fiu avocat și să îi apăr pe cei care spun adevărul până la capăt!».Ca să-și urmeze visul, Cristian le-a cerut profesorilor ore opționale de Educație Juridică la clasa lui. La vot, a învins majoritatea și va face ore despre le­gende și mituri... Dar nu îi pare rău! Iar preocupările lui rămân...

Ce este «adevărul» pentru Cristian? Cristian poate vorbi ceasuri în șir despre pasiunea lui pentru lege și me­seria de avocat. Urmărește emisiuni de profil, citește cărți de specialitate și are propriile păreri despre «adevăr» și «com­promis». «Eu n-am copiat niciodată la lucrări și n-o să o fac dar mi s-a întâmplat să văd un coleg copiind... Nu l-am pârât, pentru că nu-i frumos! Dar i-am atras atenția după și l-am rugat să nu mai facă asta. Acesta este un compromis bun! Există însă și compromisuri rele, pe care n-am să le fac niciodată... Să minți, să furi, să faci rău oamenilor... Acestea sunt compromisurile rele, pe care oamenii n-ar trebui să le facă niciodată! Iar eu voi fi un avocat drept, care va apăra oamenii indiferent de etnie și de condiția socială. Oamenii au nevoie să fie apărați, mai ales dacă sunt săraci!». Îl întrebăm ce ar spune celor de vârsta lui, dacă ar avea ocazia: «Să aibă încredere în ei ca să ajungă unde își doresc... Să își propună un lucru și să îl facă! Numai învățând putem ajunge undeva. Nu putem reuși în viață prin fraudă, prin furat, prin fapte necinstite...».

Exponentul unei generații Discursul lui Cristian pare decadent. Și, categoric, ireal la 13 ani. Directorul școlii, Ileana Niculae ne asigură că nu: «Este, fără îndoială, o pasiune inedită. Poate că a avut și școala o contribuție, în 2017, când a organizat o săptămână dedicată Educației Juridice. Dar meritul este exclusiv al lui! Este un copil deosebit, care ne surprinde în fiecare zi... Și ne face, uneori, să ne reevaluăm poziția ca adulți!». Când nu visează să fie avocat, Cristian e un copil ca oricare altul. Citește beletristica din programa școlară, joacă fotbal în curtea școlii «dar nu prea mă alege nimeni, că sunt mai greoi și nu alerg destul de repede», urmărește documentare istorice despre Al Doilea Război Mondial... Și își ajută fratele, elev în clasa a V-a, la problemele de Matematică. «Pe mine mă supără nedreptatea. Trăim într-o lume strâmbă, în care se fură mult și cei bogați ajung în funcții, iar cei săraci nu ajung nicăieri... Eu visez să ajung în America. Știți că se spune că „America e țara tuturor posibilităților“. Ei, bine, eu vreau să fiu avocat acolo!».

100 mii de lei sponsorizare pentru școala din Maia în anul 2019
Aflată la marginea județului, școala din Maia a trebuit să se descurce singură. O face de 10 ani, sprijinită de Asociația «World Vision» și de sponsori privați. Ultima dată, «Starbucks» a investit în reabilitarea școlii peste 100 mii de lei. «Vara trecută, în mai puțin de două luni, am reușit să facem mi­nuni cu bani puțini... De la lambriuri pe pereții școlii la calculatoare noi și performante în sala de Informatică! Și nu sunt singurele investiții pe care am reușit să le facem cu fonduri private. Facem și excursii, și proiecte școlare, și programe educaționale...» ne explică directorul școlii, Ileana Niculae. Dove­zile zecilor de evenimente școlare rea­lizate an de an prin intermediul sponsorilor sunt pe pagina de Facebook a școlii. Iar în fotografii, bucuria surprinsă pe chipurile copiilor e neprețuită...

22 Februarie 2020, 10:40 (2388 vizualizări - 5 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Eu:
(24 Februarie 2020, 13:02)
Candva ,cineva spunea ca scoala romaneasca scoate tampiti.Iata ca scoala din Maia scoate si copii care doresc sa ajunga ceva in viata,iar altii chiar au ajuns.Sa lasam rautatile si sa respectam munca celor ce muncesc pentru educatia copiilor nostri.Ca cineva nu vrea sa recunoasca este treaba lor.Ca parinte de copil pot spune ca la Maia se face carte.Felicitari.
Gigel:
(24 Februarie 2020, 10:30)
Cristian, să ții minte un lucru: în viață vor fi mulți care vor încerca să îți spulbere speranțele. Tu trebuie să fii tare și să crezi în tine, în ceea ce îți dorești. Nu te lua după cei care au comentat pe aici, sunt oameni care nu au nici un vis în viață. Mai ales în momentele grele, amintește-ți să mergi înainte și realizează-ți visul!
Nu:
(24 Februarie 2020, 05:35)
Dezamăgire ai sa ai la capitolul asta cu avocatura, procurorii, studii de drept. Din păcate în zona nu prea ai exemple de urmat care sa-ti fie etalon în viața, la capitolul avocați în zona, toți sau aproape toți sunt varza, babe șchioape lovite de mașini pe vremea când avea alt statut, care te jupoaie de bani. În cealaltă barca avocatul statului sau procuror din câte știu prin județ nu a fost niciodată un el sau o ea cu ceva performante notabil8, numai pârliți de clasa mica. E hai că era sa uit acum este unul (...) pe val care a ajuns  DNA și primul lucru care la făcut a fost săi facă manevră unui renumit chirurg. Da până o afla și  presa cum sărea coarda la Urziceni nu mai este mult. Coarda însemnând dosarele alea multe clasate și limba băgată pe la alte otrăvite din capitală.  Da să lăsăm in seama anume ziariști, pe când o rasufla sa vezi cum iese premiant că pocnitoarea care la dus acolo.
Pustule apucate de croșetat, de orice altceva decât drept. Fii bun și ascultă nu intra in cotețul porcilor.
Stefania:
(23 Februarie 2020, 07:47)
Bine piciulică, am inteles că nu vrei sa te faci procuror, am citit și noi că ai fost la judecătoria Urziceni, unde a avut loc o simulare, o joaca de-a procurorul cu prietenul sau inculpat.
Piciulică procurorii nu sunt ce au fost odata, azi nu mai sunt tocmai cinstiti, de multe ori apară  hotii, ai exemplu la tine in comuna, chiar în legătură cu școala. Hotul aparat de nea Po!itistul și de nea procuror. Cu facultatea de drept poți deveni secretar de primărie, dar nu cred că te-ar prinde pe tine. Meseria asta mai nou la moda pentru pițipoancele blonde, neveste de caporal,i ele sunt mai cu tupeu de obrăznicătură. La început fac pe prostutele naive, dar se șmecheresc odată venirea iernii când în centrala, fochistul incepe sa bage odata, de doua, trei ori pe săptămână lemne pentru căldură și liniste sufletească .
La Maia centrala nu funcționează că nu aveți secretara nevasta de caporal și nici pitipoanca blonda nu este. Fochistul nu este interesat, trebuie un fochist capabil sa care lemne, daca are și WW Touareg alb este fix ce trebuie. Lăsăm la oparte gluma din cârciuma de la colț. Eu Ștefania îți spun răspicată​. Nu se merită să faci meseria asta, ești înconjurat in permanență numai​ de hoți. Renunță daca nu ești pițipoancă
Glont:
(22 Februarie 2020, 23:34)
Copiile sa stii un singur lucru, vis a vis de toate dreptul si avocatura la care visezi , ai sanse 100% sa termini dreptul la stat ori la romano - africana, dar 1% maxim 2% sa fii admis la INM, daca taica-tu nu este judecator, sau maica-ta, procuror ori vice versa. O sa treci de absolut toate probele scrise, zic si eu, dar la interviul cu comisia, ai STOP cariera. Mai ai o posibilitate intre 50 mii si 60 mii, plicul dar nu lei, ci de UE moneda, pusa la poarta cui trebuie. Cam asa devii azi viitor pensionar special. In avocatura aia sanse mai mari fara spaga enorma pusa in poarta, dar si acolo sari un pic la cap. Asta depinde de noroc. Important este ca in ialomita, ambele joburi sunt degradate din cauza puslamalelor, care au fraternizat cu infractorul, dar si cu bestiile din politica. Mai bine aspira, pregateste-te, viseaza la un post de strungar, ori la un post la Nasa decat in lumea mizerabila care inconjoara zeita oarba a dreptatii. Mai sunt si aia sau alea de au terminat dreptul, care au dat cate o vitica ca sa linga clantele cate unui notariat pana cand, tamajurul si hair stylistul o lanseaza pe functie mare, direct pe burta, sub burta plina de borhot a unui parlit de taran, ajuns politician ales al comunei. Altfel spus viseaza tinere in alta zona mai putin alunecoasa.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 06 Apr 2020
252 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 63 de cazuri de infecție COVID-19

Numărul cazurilor de infecție COVID-19 este în creștere la nivelul județului Ialomița. Potrivit estimărilor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică, în Ialomița există 63 de cazuri confirmate pozitiv ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:15
(147 vizualizări - 0 comentarii)


Proiectil neexplodat, descoperit la Armășești

Lucrările agricole de primăvară scot la iveală elemente de muniție neexplodată. Astfel, un cetățean din comuna Armășești ce executa în cursul dimineții de luni, 6 aprilie a.c., săpături pe un teren de pe ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:10
(70 vizualizări - 0 comentarii)


Roșiori: Bătrân de 88 de ani, carbonizat în propria casă

În cursul nopții de duminică spre luni, 5/6 aprilie a.c., un incendiu a curmat viața unui bărbat de 88 de ani, din Roșiori. Alarma s-a dat în jurul orelor 21,30, când casa bătrânului a fost cuprinsă de ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 13:05
(61 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Roșiori incendiu


Firmă din Fetești, controlată de polițiști după ce ar fi vândut măști neconforme

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei un operator economic din Fetești care comercializa măști de protecție și mănuși ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:35
(76 vizualizări - 0 comentarii)


4

Ordine de protecție provizorii emise de polițiști la Slobozia și Axintele

Sâmbătă, 4 aprilie a.c., Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie, de 45 de ani, din Slobozia, ar fi fost agresată de concubinul său, un bărbat de 46 de ani. De asemenea ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:30
(77 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Vineri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Jilavele au depistat, pe raza comunei Bărbulești, un tânăr de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism fără a poseda permis ...[citește_toată_știrea]

6 Aprilie 2020, 12:25
(71 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 56 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 56 de persoane ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 13:10
(233 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

Polițiștii au confiscat arme la Țăndărei

În cadrul unor acțiuni de amploare desfășurate sâmbătă, 4 aprilie a.c., între orele 14,00-22,00, pe raza orașului Țăndărei și a municipiului Slobozia, au fost constituite 20 de dispozitive de ordine și ...[citește_toată_știrea]

5 Aprilie 2020, 11:15
(609 vizualizări - 1 comentariu)


8

Amara: Incendiu la o fermă de animale. Un bărbat a ars de viu!

Un incendiu puternic a curpins în seara zilei de sâmbătă, 4 aprilie 2020, o fermă de animale din localitatea Amara. Pompierii Detașamentului Slobozia s-au luptat mai bine de 3 ore să stingă flăcările. ...[citește_toată_știrea]

4 Aprilie 2020, 23:15
(419 vizualizări - 0 comentarii)


9

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 45 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 45 de persoane ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 13:10
(388 vizualizări - 3 comentarii)


10
Intervenții ale pompierilor ialomițeni

Intervenții ale pompierilor ialomițeni

La nivelul județului, pompierii militari ialomițeni au acționat pentru gestionarea a 13 intervenții destinate protecției comunității, din care 8 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență. Astfel ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 11:05
(129 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Detalii despre șomajul tehnic

Pentru a facilita accesul în ceea ce privește depunerea documentelor de către agenții economici care vor beneficia de prevederile art. XI din OUG nr. 30/2020, pentru modificarea și completarea unor acte ...[citește_toată_știrea]

3 Aprilie 2020, 10:40
(147 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: În Ialomița există 37 de cazuri de infecție COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității situația pe județe a cazurilor de infecție COVID-19. Potrivit estimărilor oficiale, la nivelul județului Ialomița există, în momentul de față, 37 de persoane ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:10
(381 vizualizări - 0 comentarii)


13

Ograda: Ordin de protecție emis pe numele unui bărbat care și-ar fi lovit concubina

Polițiștii ialomițeni au emis miercuri, 1 aprilie .a.c., un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 34 de ani, din comuna Ograda, care și-ar fi lovit concubina. Poliția Municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 13:05
(161 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan fără permis și amendați pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare

Joi, 2 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de bărbat de 48 de ani din orașul Amara. În urma verificărilor efectuate ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 12:40
(250 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Incendii la Drăgoești și Răsimnicea

Miercuri, 1 aprilie, a.c., în jurul orelor 13,10, dispeceratul Inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu produs la o anexă gospodărească a unui cetățean din localitatea Drăgoești. ...[citește_toată_știrea]

2 Aprilie 2020, 10:20
(118 vizualizări - 0 comentarii)


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: «Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit!»

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:40
(253 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Sancțiuni aplicate de peste 414000 de lei

Marți, 31 martie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au constatat 14 infracțiuni și au aplicat peste 250 de sancțiuni contravenționale. Valoarea ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:35
(156 vizualizări - 1 comentariu)


Roșiori: Fără permis și beat la volan

Marți, 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Coșereni au oprit pentru control, pe DJ02, pe raza comunei Roșiori, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăgoești ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:30
(121 vizualizări - 0 comentarii)


Federația «Solidaritatea Sanitară»: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația «Solidaritatea Sanitară» solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID-19 pentru toți salariații din spitalele ...[citește_toată_știrea]

1 Aprilie 2020, 13:10
(106 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Cu mașina la plimbare, deși trebuia să stea autoizolat

Tot mai mulți ialomițeni sunt sancționați de polițiști întrucât nu respectă obligativitatea izolării la domiciliu, așa cum prevede Ordonanța Militară Nr. 3. Un tânăr de 20 de ani din Coșereni a fost prins ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:25
(263 vizualizări - 0 comentarii)


Căzănești: Reținut pentru 24 de ore pentru că și-a agresat fiică

Un bărbat de 46 de ani din Căzănești a fost reținut luni, 30 martie 2020, după ce a provocat un scandal monstru în familia sa. Acesta și-a lovit fiica, apoi și-a amenințat soția. Foarte revoltat, bărbatul ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 15:20
(345 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendii de vegetație uscată la Valea Ciorii, Amara și Rovine. Incendiu într-o curte din Țăndărei!

Incendiu de vegetație uscată pe raza localității Valea Ciorii.
Luni, 30 martie, a.c., în jurul orelor 13,20, ISU Ialomița a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu de vegetație uscată ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 10:40
(229 vizualizări - 1 comentariu)


DSVSA Ialomița atenționează asupra cumpărăturilor on-line

În contextul evoluției pandemiei de COVID -19 și a măsurilor de restricție dispuse de Guvernul României pe perioada instituirii stării de urgență, există posibilitatea creșterii numărului de persoane care ...[citește_toată_știrea]

31 Martie 2020, 09:10
(280 vizualizări - 0 comentarii)


Prefectura Ialomița, Coronavirus: 2245 de persoane sunt autoizolate la domiciliu

Reprezentanții Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița informează, printr-un comunicat de presă, faptul că la această oră, pe raza județului nostru, există 2245 de persoane ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:30
(318 vizualizări - 0 comentarii)


Medici pentru România: Suport on-line gratuit pentru pacienții cu boli cronice

Lansat în octombrie 2019, proiectul «Medici pentru România» vine în sprijinul pacienților cu boli cronice, în pandemie COVID-19. Pacienții cronici care nu se pot deplasa la cabinetele medicale, pot beneficia ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:20
(279 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Axintele: Locuință cuprinsă de flăcări

Locuința unui localnic din comuna Axintele a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă, 28 martie 2020. La fața locului au intervenit pompierii din Urziceni, care au stins focul după aproximativ o oră și jumătate ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:10
(239 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Axintele incendiu


Gheorghe Lazăr: Dosar penal pentru conducere fără permis

Polițiștii din comuna Gheorghe Lazăr i-au întocmit dosar penal unui tânăr de 27 de ani, din comuna Bucu, pentru faptul că a condus pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Acesta a fost identificat ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 16:00
(208 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Ialomița: Acțiuni preventive ale polițiștilor

Polițiștii ialomițeni au desfășurat sâmbătă, 28 martie 2020, o acțiune preventivă pe raza municipiului Slobozia. Oamenii legii s-au deplasat în zona centrelor comerciale din oraș și au discutat cu cetățenii ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:50
(217 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Incendii de vegetație uscată

Peste 11 hectare de vegetație uscată au ars la sfârșitul săptămânii trecute. Pompierii ialomițeni au intervenit în zona localităților Bărbulești, Fierbinți Târg, Platonești și Bărcănești pentru a stinge ...[citește_toată_știrea]

30 Martie 2020, 15:40
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...