EVENIMENT
Un consilier județean cere public demisia președintelui Silvian Ciupercă
Abuz de funcție la Consiliul Județean Ialomița
Consilierul județean Ștefan Mihăilă a cerut public demisia președintelui Silvian Ciupercă. Alături de președintele Consiliului Județean sînt vizați secretarul județului, Adrian Ionescu și vicepreședintele instituției, Ioan Martin. În opinia lui Ștefan Mihăilă, cei trei se fac vinovați de blocarea unei propuneri de proiect de hotărîre care viza «modificarea hotărîrii Consiliului Județean Ialomița privind aprobarea organigramei aparatului de specialitate al instituției». În replică, oficialii Consiliului Județean susțin că propunerea «nu este necesară și oportună». Aparent artificial, conflictul creat ascunde unul dintre cele mai mari scandaluri publice din administrația județeană a ultimilor ani. Pentru deblocarea situației, Consiliul Județean Ialomița a solicitat Agenției Naționale a Funcționarilor Publici un punct de vedere privitor la legalitatea propunerii formulate de consilierul județean Ștefan Mihăilă.
Mărul otrăvit al consilierului Ștefan Mihăilă
Într-o scrisoare remisă presei locale, consilierul PNȚCD acuză conducerea Consiliului Județean de blocarea unei propuneri de proiect de hotărîre care viza modificarea hotărîrii Consiliului Județean Ialomița privind aprobarea organigramei aparatului de specialitate al instituției. Concret, susține consilierul în scrisoarea sa, «proiectul de hotărîre pe care l-am inițiat și doresc să-l supun aprobării colegilor consilieri județeni se referă la trecerea Compartimentului Resurse Umane din subordinea vicepreședintelui Consiliului Județean Ialomița (funcție politică), respectiv din componența Direcției Buget-Finanțe, în cadrul Serviciului Juridic și în subordinea secretarului județului (funcționar public), respectiv al directorului executiv adjunct al Direcției Coordonare-Organizare. În motivarea proiectului de hotărîre pe care doresc să-l supun atenției colegilor consilieri județeni am avut în vedere faptul că, în mod repetat, au fost încălcate prevederile legale referitoare la angajarea temporară sau definitivă a unor funcționari publici, scopul vădit fiind acela de a servi anumite interese de partid, susținute de președintele Consiliului Județean Ialomița, dl Silvian Ciupercă (exemple Alecsandru Știucă și Marin Constantin)». Mai mult, susține consilierul județean Ștefan Mihăilă, la începutul acestei luni, cei trei oficiali cărora le cere demisia, au făcut presiuni asupra lui pentru a-l obliga să renunțe la acest proiect. «Pe 5 decembrie, dacă nu mă înșel, m-au chemat la o discuție. „Ce bine“, mi-am zis... O să lucrăm la proiect... Dar nu! Ei au făcut presiuni asupra mea pentru a retrage acest proiect. Și, din cîte am aflat, nu sînt singurul consilier județean ale cărui proiecte sînt blocate. Normal ar fi fost să-l lase! Au majoritate în Consiliu, îl puteau respinge fără probleme. Dar nu au vrut să apară un astfel de proiect și au făcut tot posibilul pentru a mă descuraja...» a mai declarat Ștefan Mihăilă pentru Independent.
ANFP, colacul de salvare al Consiliului Județean Ialomița
Acuzațiile formulate de către Ștefan Mihăilă, ca și propunerea acestuia, sînt fără precedent la nivelul instituției. Pentru a formula o poziție oficială, susține secretarul județului, Adrian Ionescu, acesta s-a adresat Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. «Partea de Resurse Umane este strict legată de cea de Cheltuieli de Salarizare și colaborează intrinsec cu Compartimentul Buget-Finanțe. Prin urmare, am considerat că această modificare nu este nici necesară și nici oportună. Totuși, pentru a nu fi acuzați de o interpretare eronată a legii, am cerut ANFP un punct de vedere privind legalitatea unei astfel de propuneri, venită din partea unui consilier județean. Ștefan Mihăilă a mai sesizat niște lucruri legate de două concursuri care s-au ținut la Consiliul Județean, i-am demonstrat cu documente, cu probe și cu acte că acele concursuri au fost legale și au prezentat toate prevederile în vigoare, respectiv statutul funcționarului public, HG 611, care reglementează cariera funcționarului public și modalitățile în care se organizează și se desfășoară concursurile de ocupare a unei funcții publice!». În adresa înaintată ANFP și semnată de președintele Silvian Ciupercă acesta întreabă, printre altele, dacă «întocmirea organigramei și statului de funcții se poate face și la propunerea unui consilier județean sau este o atribuție exclusivă a președintelui consiliului județean (...)». Ștefan Mihăilă susține că adresa remisă ANFP este inexactă și că el nu a cerut niciodată modificări ale statului de funcții. «Ceea ce am cerut eu este trecerea unui compartiment de la o structură politizată, la una nepolitizată. Ei caută acum soluții pentru a nu supune proiectul aprobării în plen. Probabil că le este teamă de eventualele consecințe...» precizează Ștefan Mihăilă.
Consiliul Județean, trambulină pentru camarila PSD
Proiectul de hotărîre propus de către Ștefan Mihăilă este legat indisolubil de modul în care Consiliul Județean Ialomița a organizat concursurile de numire în funcții publice ale ex-prefectului Alecsandru Știucă și actualului subprefect Marin Constantin. Documentele publice din cadrul Consiliului Județean și făcute publice de către consilierul județean conduc la concluzia că oficialii județului se fac vinovați de «abuz de funcție» în favoarea celor doi și încălcări grosolane ale legislației în vigoare.
Cazul Știucă, o poveste uitată Alecsandru Știucă este unul dintre prefecții care a condus, meteoric, județul, și în anul 2009. Numirea sa în funcție a fost considerată la momentul respectiv o compensație la ratarea fotoliului de senator din toamna anului 2008. Însă pentru a ocupa această funcție publică, Alecsandru Știucă a avut nevoie de vechime în funcție ca... funcționar public. În aceste condiții, în 2 februarie 2009, profesorul Alecsandru Știucă și-a depus dosarul de candidat pentru un post de șef serviciu Patrimoniu Public și Privat în cadrul Direcției Achiziții și Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Ialomița. Concursul a fost cîștigat o săptămînă mai tîrziu, pe 2 martie, iar pe 18 martie, prin HG 277, după numai două săptămîni de stagiu ca funcționar public, Alecsandru Știucă devenea, temporar, prefect al județului Ialomița. Trecînd peste maniera jenantă în care oficialii Consiliului Județean Ialomița au încercat să mimeze legalitatea transformînd un profesor în funcționar public «la apelul bocancilor», Alecsandru Stiucă a obținut postul de șef serviciu în mod ilegal. Aceleași documente care confirmă numirea sa precizează, negru pe alb, că una dintre condițiile de participare la concurs o reprezintă cei «doi ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice». Or această vechime, în cazul lui Alecsandru Știucă, nu exista!
Subprefectul Costică, un scandal peren Dacă pe crucea ilegalității comise pentru Alexandru Știucă a nins demult, pe cea făcută pentru subprefectul Marin Constantin zăpada e proaspătă. Reamintim că acesta a fost numit subprefect pe 30 mai 2012, prin HG 554, după ce, cu numai o săptămînă în urmă, cîștigase concursul de consilier superior în cadrul aceleeași Direcții de Achiziții și Patrimoniu din Cadrul Consiliului Județean Ialomița. Pentru că scandalul acestei numiri a fost publicat și răspublicat, nu vom insista asupra lui și vom spune doar că pentru a ocupa o funcție de consilier superior în cadrul instituției un angajat trebuia să aibă o vechime de minim 9 ani! Ce este însă suprinzător în cazul acestei recidive, nu e încălcarea legii, ci efectul de bumerang pe care l-a creat și pe care încercăm să vi-l explicăm, cît mai succint. Pentru că, la angajare, subprefectul Marin Constantin a ocupat postul unei angajate aflate în concediu maternal, la 2 ani distanță, Consiliul Județean s-a văzut obligat să organizeze un nou concurs prin care să conserve calitatea de funcționar public a lui Marin Constantin. Drept pentru care, pe 19 iunie 2014, la orele 10,00, instituția a organizat special pentru subprefectul favorit al lui Silvian Ciupercă, un concurs de ocupare a funcției de consilier grad superior, în cadrul Direcției Coordonare-Organizare, compartimentul pentru Informare și Relații publice. Potrivit informațiilor oficiale puse la dispoziție de către instituție, Marin Constantin a cîștigat detașat acest concurs cu 168,66 puncte, după care s-a întors bine mersi în biroul lui de subprefect apolitic al județului.
Toți o apă și-un pămînt Scandalurile numirilor în funcție ale prefecților și subprefecților de Ialomița nu sînt o noutate. Tot prin forțarea legii și încălcarea unor reglementări administrative s-a făcut numirea în funcție a prefecților Cazacu Marinică și Mădălin Teculescu (PD-L). La fel s-a întîmplat și cu prefectul Constantin Atanasiu (PC), adus în fruntea județului pe post de Agamiță Dandanache. Și, nu ne îndoim de acest lucru, la fel se va întîmpla și în viitor, după ce prefectul Gigi Petre se va plictisi de această jucărie administrativă pe care a monopolizat-o în urma unui proces lung și controversat. Subprefectul Marin Constantin este însă subprefect în funcție. Și pentru că a refuzat, în ciuda încercării noastre repetate de a-l contacta, să ofere un punct de vedere asupra acestui scandal administrativ în plină desfășurare, îi adresăm public o singură întrebare: «Pentru a susține concursul din 19.06.2014 v-ați învoit o zi de la slujbă sau ați chiulit două ceasuri, ca băieții, domnule subprefect?»
8 Ianuarie 2015, 19:15 (13219 vizualizări - 27 comentarii)
Războiul celor 8700 de hectare
Ialomița: Prefectul pierde primul război instituțional al anului
Războiul pămîntului de la Giurgeni- Vlădeni
Moarte fulgerătoare a fostului președinte al Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă
Vasile Silvian, consilierul președintelui Pavel la Departamentul «Moaște Administrative»
Comentariile cititorilor:
(27 Ianuarie 2015, 12:05)
Ei, așa mai merge... Na, că am și uitat ce-i scrisesem rexpectivului "cetățean"... Ah... uite ce-ți propun eu lu' matale: dacă tot ești așa de "justițiar" și ai și dovezile de rigoare, de ce nu faci o sesizare organelor competente? Sau vrei cumva să fii complice la aceste măgării, incoruptibilule ce ești? PS: Dacă te hotărăști să trimiți sesizarea respectivă, dă-ți numele real. Nu de alta, dar să nu fie folosită de organe în alte scopuri... igienice, dacă înțelegi ce vreau să spun :)
(27 Ianuarie 2015, 11:22)
Aș vrea să știu de ce nu publicați toate comentariile? Sau le publicați numai pe cele care vă convin?Am vrut să dau un răspuns cinstitului "cetățean" și nu am putut! Asta înseamnă la dumneavoastră "libertatea exprimării", nu-i așa? :)
(18 Ianuarie 2015, 22:57)
cand era prin prefectura,innebunise biroul cu mirosul de sunca afumata pe care o tinea in sertarul biroului lui...unde ar fi trebuit sa tina acte ...ave Cezar!! si voi va luati de alecsandru stiuca???cate generatii a format domnul profesor,stiti??mancatorii de sunca sa plece,nu intelectualii,mai fratilor! de asta suntem unde suntem
(16 Ianuarie 2015, 22:16)
sa nu l uitam pe juristul onor consiliului judetean-dl valcan gigi-fost muncitor la combinat, angajat ca jurist inainte sa aiba macar o diploma de carton. asta cum se mai explica,domnilor???cine le explica cetatenilor ca acesta ar poseda o inalta pregatire juridica, ca vegheaza la aplicarea legii in aceasta inalta institutie administrativa??ia dati o raita prin parcarea in care tine trei masini sa vedeti cu ce sechele a ramas de la combinat si cum muta el motorina din masina CJ-ului in cele personale ca ultimul cetatean lipsit de mijloace de subzistenta...apoi platiti-l omeneste,domnilor,sa-si poata permite sa si alimenteze limuzinele pe care le detine
(13 Ianuarie 2015, 17:56)
Ultima solutie pentru consilierul iabraș ar fi aceasta: la urmatoarea intilnire cu partea adversa sa le fluture in fata ochilor o capă roșie dupa care cheama repede banderilleros sa le aplice lovitura fatala. La reconstituire o sa spuna ca roșul e de vină.
(13 Ianuarie 2015, 17:48)
Asa domnu Mihaila. Baga-i in boala pe netrebnici. Barim peri albi sa le scoti daca nimic altceva nu merge.
(13 Ianuarie 2015, 17:43)
La cirmele judetului avem parte de un mariaj cit se poate de fericit. USLul s-a spart, presedintele s-a schimbat, PNLul isi anunta intentia de a prelua guvernarea doar tandemuI aflat la cirma CJI e de neclintit. Sa mai zica cineva ca dragostea dureaza 3 ani.
(13 Ianuarie 2015, 17:29)
Dl. Martin si dl. Ciuperca zici ca au facut proba la aparatul radiologic Zen si nu le-a mai trecut.
(13 Ianuarie 2015, 17:27)
Explicabila opozitia intimpinata de Mihaila Stefan: si-a renegat originile. Nu poarta nici opincile nici cusma po ureche. Boii sper totusi ca ii are acasa.
(13 Ianuarie 2015, 14:11)
Asteptam cu nesat noile intimplari ale "profesorului traznit" din anul care tocmai a inceput si sa nu uitam ca nu aduce anul ce aduce dnaul.
(13 Ianuarie 2015, 14:06)
Iti trebuie intr-adevar cunostinte solide de matematici superioare ca atunci cind ti se da ordin sa iasa cine trebuie tu sa eludezi legea si sa apelezi la reducerea la absurd. De neinlocuit asemenea calitate si daca nu intervin forte potrivnice sint sanse sa te eternizezi.
(13 Ianuarie 2015, 08:20)
Ciupercă = Capo di capi. Legea in CJI = OMERTA
(12 Ianuarie 2015, 20:01)
De studiile teologice ale domnului Ciuperca am si uitat. In fiecare dimineata isi incepe slujba cu un Pax vobiscum si pina la apusul soarelui nu se mai aude nici musca.
(12 Ianuarie 2015, 19:55)
Daca nu-si facea auzit glasul puternic de dizident consilierul Mihaila, cit pe ce sa credem ca in CJI domneste o pax romana. Somnul zilnic se incheie imediat dupa sfirsitul orelor de program.
(10 Ianuarie 2015, 21:23)
Sint capabili de niste scamatorii oamenii astia de pina si Josefini ar fi invidios. Pericolul cu jobenul si bagheta in cazul in care nu esti un maestru desavirsit apare cind in urma plafonarii vrei sa scoti un porumbel si-ti iese un crocodil. Uneori prea multi colti strica.