EVENIMENT

Cutremurul din octombrie 2018, găsit «vinovat» de directorul Urban SA Slobozia, Valentin Cilibeanu
Slobozia bea apă cu Trihalometani
Apa distribuită în rețea locuitorilor din Slobozia are din nou probleme de potabilitate. Conform ultimului buletin de analize, eliberat de Direcția de Sănătate Publică Ialomița, în luna decembrie 2018 au fost descoperite concentrații peste limita admisă de Trihalometani, substanțe care pot provoca mai multe tipuri de cancer. Până acum nu se cunoaște cauza care a produs această situație, însă administratorii Urban Slobozia nu exclud ca depășirile să fi fost generate de cutremurul de pământ produs la sfârșitul lunii octombrie 2018...
Pericolul de la robinete Potrivit reprezentanților firmei Urban SA, la sfârșitul lunii octombrie 2018, au fost prelevate mai multe probe din apa distribuită în rețea locuitorilor din Slobozia pentru a se analiza calitatea acesteia. Analizele au fost realizate la laboratorul de specialitate al Direcției de Sănătate Publică Ialomița, rezultatele fiind făcute publice în a doua jumătate a lunii decembrie 2018. Potrivit documentelor oficiale eliberate de DSP Ialomița, în probele de apă prelevate s-a constatat o concentrație peste limita admisă pentru parametrul «Trihalometani». Acest compus chimic este periculos pentru sănătate, fiind responsabil pentru producerea mai multor tipuri de cancer. Trihalometanii rezultă în urma procedeului de clorinare, metodă prin care se distrug alte microorganisme care există în apă și care pot, de asemenea, să prezinte un risc pentru organism. «S-au constatat depășiri pentru acest parametru, motiv pentru care s-au dispus măsurile legale în acest caz. Societatea a fost amendată cu suma de 4000 de lei și s-a recurs la aplicarea unor măsuri de conformare!» a explicat Mihaela Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Ialomița.
Explicații uluitoare Acum, reprezentanții Primăriei Slobozia și cei ai Urban SA Slobozia încearcă să afle cauza reală a acestei probleme. O posibilă explicație ar reprezenta-o clorinarea în exces a apei distribuită în rețea. Totuși, oficialii firmei Urban SA Slobozia susțin însă că procesul de tratare s-a realizat conform protocolului. «Procedura de tratare a apei s-a realizat corespunzător... Avem un plan după care lucrăm și s-a respectat întocmai! Nu a fost vorba despre o deficiență din acest punct de vedere...» susține Valentin Cilibeanu, directorul Urban SA Slobozia. Totuși reprezentanții operatorului de apă al Sloboziei nu exclud posibilitatea ca problema de potabilitate să fi fost generată de cutremurul de pământ produs în octombrie 2018, cu câteva zile înainte de prelevarea probelor pentru analize. «Nu știm exact cauza nici la această oră... Ne-am gândit că ar putea fi și acel cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, produs înainte ca noi să facem analizele... Vom vedea până la urmă care este cauza!» a mai spus Valentin Cilibeanu. În acest sens, reprezentanții Urban SA Slobozia au trimis o notificare către Institutul Național de Sănătate Publică prin care au încercat să afle dacă după cutremurul din octombrie 2018 și alte analize de apă au avut concentrații mai mari de Trihalometani. «Răspunsul pe care l-am primit nu a fost concludent, pentru că cei de la INSP ne-au explicat faptul că în acea perioadă au realizat analize doar pentru suprafață, nu pentru adâncime...» a mai spus Valentin Cilibeanu. Ipoteza avansată de administratorii firmei care distribuie apa în municipiul Slobozia este contrazisă cu argumente solide de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Aceștia au explicat faptul că doar cutremurele foarte mari ca intensitate pot modifica calitatea apelor subterane. «Având în vedere magnitudinea acestui cutremur, este imposibil să se producă fenomene care să aibă ca rezultat modificarea calității apei. Se poate întâmpla, dar în cazul unor cutremure de pământ cu magnitudini foarte mari!» a explicat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cel mai mare risc Din cauza problemelor de potabilitate a apei, operatorul Urban SA Slobozia riscă să rămână fără autorizație sanitară de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Iar în lipsa acestei autorizații societatea și-ar putea înceta activitatea. Pentru ca operatorul să fie considerat conform din punct de vedere al sănătății publice, conducerea Urban SA Slobozia trebuie să obțină un aviz din partea DSP Ialomița. În momentul de față, având în vedere situația generată (concentrațiile ridicate de Trihalometani descoperite în apa furnizată populației), au fost prelevate probe de apă pentru a fi analizate. Rezultatele acestor noi analize vor fi făcute publice aproape de sfârșitul lunii ianuarie 2019. În cazul în care concentrația de Trihalometani scade, Urban Slobozia va primi avizul DSP necesar menținerii autorizației sanitare de funcționare. «Eu am toată convingerea că aceste analize vor fi conforme și nu vom mai avea probleme! Cu siguranță vom obține și acel aviz...» a mai spus Valentin Cilibeanu, directorul Urban SA Slobozia.
Un proiect ratat
În toamna anului trecut, Primăria Slobozia și Consiliul Județean Ialomița s-au asociat în vederea realizării unui proiect care viza extinderea și modernizarea stației de tratare a apei din Slobozia. Astfel, s-a urmărit dotarea stației cu noi echipamente care să asigure proceduri de tratare a apei mult mai eficiente. Fondurile, a căror valoare depășea suma de 8 milioane de lei, ar fi trebuit alocate în două tranșe de administrația județeană. Primele 4 milioane de lei urmau să fie alocate la sfârșitul lunii decembrie 2018, însă demersul nu s-a concretizat. «Nu am înțeles exact despre ce a fost vorba, cert este că s-a mai amânat cu un an realizarea acestui proiect...» a mai spus Valentin Cilibeanu, directorul Urban SA Slobozia.
16 Ianuarie 2019, 15:15 (8217 vizualizări - 11 comentarii)
Investiții punctuale în rețeaua de apă și apă uzată a orașului Slobozia
Apă și canalizare pentru blocurile și casele Sloboziei
Se evacuează apa din subsolurile inundate
Comentariile cititorilor:
(20 Ianuarie 2019, 11:04)
"Trihalomethanes (THMs) are chemical compounds in which three of the four hydrogen atoms of methane (CH4) are replaced by halogen atoms. Many trihalomethanes find uses in industry as solvents or refrigerants. THMs are also environmental pollutants, and many are considered carcinogenic. " - sursa Wikimpedia. Si daca este dovedit ca este crima sa furnizezi asa ceva,de ce nu pleaca niciunul spre instanta? Ca apa orasului este utilizata sigur de multi beneficiari,ca fiind sigura.
(19 Ianuarie 2019, 17:16)
Puteti cumpara pa plata tot timpul, nu conteaza....atata timp cat pianea facuta de brutariile locale foloseste apa de la robinet, la fel si restaurantele din oras,..folosesc apa de la robinet pentru prepararea mancarii...deci de imbolnavit i, ne imbolnavim ...incet si sigur..mizerie de oras si de politicieni locali....
(19 Ianuarie 2019, 10:53)
Cata nebunie!Porcul de ionascu a demarat nebunia apei,continuata de partidul ce l a propulsat,au trecut ani si ani,nimeni nu stie ce efecte are aceasta apa,cert fiind ca la toate mizeriile astea avem multi slobozeni ce stiau/stiu ca suntem prostiti si pusi sa platim.Ori nu stiau decat primarii si cilibeanu? Nu zau...Despre complicitate nu zice nimeni nimic?In plus,cum dracu?psd ul asta asa mare influenta sa aibe??Chiar sa nu gasim un cetatean sa stie cum invingem nenorocirea din judet?
(18 Ianuarie 2019, 12:37)
Este o explicatie pentru adormit copiii.......asa cum a spus directorul Institutului de Fizica Pamantului cutremurul de 5 grade nu putea sa produca o schimbare asa de produnda in foraje! Cum sa ajunga la sursa de apa subterana o contaminare cu trihalometanii care rezulta dupa tratarea apei cu clor ............... in statia de tratare???? povesti pentru copii
(18 Ianuarie 2019, 12:09)
7 ( Ș A P T E ) lei, pret pentru un metru cub de apa, porcaria care curge la chiuveta si ei o numesc apa potabila.
Pentru ce??!! Dece??!!
Si cei care invoca potabilitatea cu fel de fel, de analize si care ne mint, consuma apa plata!
Nu am sa va spun mincinosi, lasi, sau cum v-au facut altii, eu o sa va spun:
C R I M I N A L I !!!!
Sper ca într-o bună zi să plătiți! Iar până atunci, toți locuitorii acestui oraș să facă câte o sesizare la OPC Ialomița, pentru a opri prețul la mizeria pe care ei ne-o vând la acest preț nejustificat.
(17 Ianuarie 2019, 23:49)
Este clar ca la sfarsitul lunii ianuarie analizele vor iesi bune astfel incat sa fie obtinut avizul...doar ca din anumite interese meschine...nimeni nu se gandeste la sanatatea noastra , a locuitorilor neinsemnati ai acestui oras, a fraierilor care inca platesc la Urban apa aceasta ca fiind apa potabila si totodata cumpara din magazine bidoane peste bidoane de apa ce se presupune a fi buna.Asadar , multumim pentru informatii...masuri oricum nu se iau de ani intregi
(17 Ianuarie 2019, 12:33)
Cine mai are incredere ? Sunt convins ca toate astea sunt minciuni.Oricum o sa primeasca avizul..Asa ca domnul de la Urban ne mai abureste un an .Organele competente ce fac ?
(17 Ianuarie 2019, 11:56)
Psd-ul a abandonat ideea potabilizarii apei din Slobozia si a demarat a doua etapa, fireasca, in urma efectelor consumului de atatia ani pt locuitorii ei si anume extinderea cimitirului orasului..
(17 Ianuarie 2019, 08:30)
Apa menajeră la pret de apă potabilă!
(16 Ianuarie 2019, 22:19)
Sa scoti sitele bateriei sa vezi"ruginohalometanopesede"!!Da-i bună apa,nu fiți bulangii!Ca așa au declarat si ionascu si stoica,"tu-in c.r pă mă-sa, dar!"Bea-o-ar cu neamul lor impărtășit sau nu!" Cilibene, tu stai dracu jos, in banca! E plina lumea de prosti iar tu te-ai aliniat,ca poate prindeai un ciolanaș!Nenorociti de doi bani!
(16 Ianuarie 2019, 20:32)
Ne va “încălzi” sau “hrăni” cu ceva o noua hârtie care sa contrazică analiza actuala? Cum a fost anunțată populația din oraș ca apa nu este potabilă? Când? Acum când cineva se simte totuși responsabil sa publice ultimul rezultat al analizelor? Vinovat probabil un cutremur! Sictir onorate șef de instituție. Poate s-a cutremurat scaunul domniei tale! Nu va este mila de sărăcia care bântuie orașul și de aceea nici nu va pasa ca nu toată lumea are posibilitatea sa-și cumpere apa pentru nevoia zilnică de hrana. Sa va fie rusine. Mi-e scârbă de așa concetățeni.