EVENIMENT

Din toamna anului 2020
Inspectoratul Școlar Județean Ialomița lasă liceele fără elevi și profesori
Aprobarea planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 aruncă Inspectoratul Școlar Județean Ialomița într-un scandal public. Totul din cauza deciziei instituției de a reduce 13 clase de liceu din cele propuse de unitățile de învățământ. Reprezentanții liceelor susțin faptul că măsura a fost aplicată preferențial, fără a se ține cont de performanțele școlilor. O reacție au avut și oficialii locali ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Ialomița, care au transmis Ministerului Educației un memoriu prin care solicită aplicarea unui act normativ potrivit căruia numărul mediu al elevilor dintr-o clasă ar trebui redus de la 28 la 25. «Considerăm că astfel nu vor mai exista problemele pe care le generează astăzi scăderea numărului de elevi» susține Liviu Neagu, președinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Ialomița. Reducerea numărului de clase afectează siguranța locurilor de muncă, mai ales în cazul profesorilor suplinitori.
O decizie controversată
În urmă cu o săptămână, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, împreună cu directorii unităților de învățământ din județ, au organizat o ședință în care s-a aprobat planul de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021. Potrivit metodologiilor implementate de Ministerul Educației, acest document trebuie inițiat și aprobat la începutul fiecărui an calendaristic și intră în vigoare la 1 septembrie, dată la care debutează viitorul an școlar. Dacă în ceea ce privește învățământul primar și cel gimnazial nu au existat probleme, aprobarea planului pentru învățământul liceal a iscat un adevărat scandal public. Oficialii Inspectoratului Școlar Județean Ialomița au luat hotărârea de a reduce 13 clase din cele 94 propuse de unitățile de învățământ. Decizia a generat numeroase nemulțumiri în rândurile unităților de învățământ care, de la toamnă, vor fi nevoite să-și înceapă activitatea cu mai puține clase. Reprezentanții acestor unități de învățământ au explicat faptul că, prin măsura aplicată, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița încearcă să mențină pe linia de plutire, artificial, activitatea unor licee fără performanță. «S-au luat clase de la liceele bune și s-au dat la cele slabe... Tot ce face Inspectoratul Școlar Județean este de a susține aceste școli fără performanță! Să luăm cazul Sloboziei, acolo unde au fost luate clase de la liceele bune și date la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu“ sau Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului“, despre care toată lumea știe că sunt cele mai slabe din oraș...» a comentat situația un profesor nemulțumit de atitudinea Inspectoratului Școlar Județean Ialomița. În replică la acuzațiile care le-au fost aduse, oficialii Inspectoratului Școlar au explicat faptul că principalul criteriu de care s-a ținut cont în aprobarea planului de școlarizare pentru liceele din județ a fost reprezentat de numărul de elevi care termină clasa a VIII-a. «Numărul elevilor care termină ciclul gimnazial este mic... A trebuit să organizăm rețeaua școlară astfel încât să corespundă metodologiei aprobată de Ministerul Educației!» a explicat Steluța Mitrea, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.
Proteste în școli
Deși multe dintre liceele vizate de decizia Inspectoratului Școlar Județean Ialomița s-au resemnat, altele au apelat la diferite forme de protest. Cea mai vizibilă reacție a fost cea a reprezentanților Liceului Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia, unitate de învățământ ai cărei profesori au intrat preț de câteva zile în grevă japoneză. Școala a rămas fără două din cele 8 clase pe care le-a propus în planul de școlarizare înaintat Inspectoratului Școlar Județean Ialomița. «Într-adevăr, este o situație care ne dezavantajează... Colegii noștri s-au arătat dezamăgiți, motiv pentru care au intrat în grevă japoneză! Ei susțin totuși cursurile, iar activitatea didactică s-a desfășurat fără probleme. Tot nu am înțeles care au fost criteriile în baza cărora Inspectoratul Școlar Județean Ialomița a decis să ne „taie“ clasele. Suntem o școală care are rezultate și sunt vizibile. Suntem cel mai bun liceu tehnologic din județul Ialomița! La toate acestea trebuie adăugat faptul că și în 2016 liceul nostru a rămas fără o clasă...» a explicat Daniela Mihalache, directorul unității de învățământ. De asemenea, Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia i-a fost «tăiată» o clasă. Conducerea unității de învățământ a înaintat Prefecturii Ialomița un memoriu prin care își exprimă nemulțumirea față de decizia Inspectoratului Școlar Județean Ialomița. Măsura adoptată de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița afectează activitatea profesorilor. Prin reducerea numărului de clase se reduce și numărul orelor. Astfel, unele cadre didactice ar putea rămâne fără locuri de muncă. «În cadrul școlii noastre este pusă în discuție siguranța posturilor profesorilor suplinitori. Avem profesori suplinitori atât pentru disciplinele de cultură generală, cât și pentru cele tehnice...» a adăugat Daniela Mihalache, directorul Liceului Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia.
Reacția sindicaliștilor
Scandalul dintre Inspectoratul Școlar Județean Ialomița și liceele din județ a intrat și în atenția Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Ialomița. Oficialii formațiunii sindicale au explicat faptul că situația poate fi depășită, invocând un act normativ care, dacă ar fi aplicat, ar putea avea ca efect împiedicarea reducerii numărului de clase din licee. «Noi am înaintat un memoriu către Ministerul Educației în care am solicitat să țină cont de o lege în baza căreia numărul mediu de elevi dintr-o clasă ar trebui redus de la 28 la 25... Considerăm că astfel nu vor mai exista problemele pe care le generează astăzi scăderea numărului de elevi!» susține Liviu Neagu, președinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Ialomița.
23 Ianuarie 2020, 15:05 (3447 vizualizări - 5 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(28 Ianuarie 2020, 22:14)
Draga independent nuvte dezici de spiritul obiectiv. Titlul articolului te plasează în ridicol. Brava musiu
(26 Ianuarie 2020, 21:16)
Având în vedere faptul ca elevii sunt din ce în ce mai putini și mai slabi pregătiți este normal sa se taie. Ce poate sa facă un elev de 6 ( asa cum au întrat la CNMV) la colegiu.. să rămână corigent înainte de bac. Dar ce mai, la colegiu intrau în general copii de peste 8, care nu intrau în bac... Oare colegiul ii prostește??! și nu și face treaba asa cum ii renumele??!? În schimb liceele tehnologice, la care întra elevi de maxim 6 sunt blamati ptr procentele de la bac. Pai de unde procente de aici.. Elevii de maxim 6 sa ia 7la bac... Poate după o munca adevărat titanica a unor buni profesori... Asta nu se vede în schimb.
(25 Ianuarie 2020, 13:33)
Cei de la Cuza sunt atât de supărați încât au petrecut frumos la select.
(24 Ianuarie 2020, 08:33)
Consiliului de administratie(??) a insp scolar judetean facem recomandarea profitabila ca in locul claselor sa se inchirieze spatii pentru pariuri sportive si pentru fara frecventa sali de "pacanele".Venind cu putere ca trend,de asemenea 2 sau 3 sali de curs vrem sa pregateasca"pitzi" pentru scene reusite pe TikTok.Despre Dana Budeanu?Haideti sa completam retelele sociale cu replici pentru "baierii mamei" sau jandarmii ce au renuntat la bocanci pentru a li se observa gleznele finute si lipsa sosetelelor. In loc sa modoficati sistemul de invatamant pe criterii reale de capacitate,ati gandit ca mai bine ii puneti pe drumul golaniei sau al Europei pe tinerii tarii.Perfect!Sa organizati scoli de meserii nu era mai simplu?
(23 Ianuarie 2020, 21:50)
La sedinta de analiza a Consiliului de Administatie al ISJ in care s-a stabilit planul de scolarizare, nu au fost invitati directori de liceu. Daca nu ai pile printre membrii CA-ului, care sa te sustina, esti mancat de gargarite. Nu ai proiecte in care sa ai implicati oameni din CA nu ai nicio sansa sa nu ti se taie clase