EVENIMENT

EXCLUSIV: Foștii inculpați ai «Dosarului Țăndărei» cer despăgubiri de 1 milion de euro statului român
Achitați definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș, foștii inculpați din «Dosarul Țăndărei» vor să facă o adevărată revoluție în instanță. În urmă cu o săptămână, doi dintre aceștia au depus o acțiune comună la Tribunalul Ialomița în care cer statului român daune morale de 1 milion de euro, motivând faptul că arestarea lor preventivă din anul 2010 a fost ilegală. Oficialii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT), structura de Parchet care a instrumentat «Dosarul Țăndărei», au recunoscut public faptul că procurorul care investigat cazul a greșit ancheta. «Dosarul Țăndărei» a cărui finalitate a dus la achitarea a 25 de inculpați acuzați de «trafic de persoane» reprezintă cel mai mare eșec al justiției românești...
Acțiune surprinzătoare Procesul deschis de cei doi foști inculpați ai «Dosarului Țăndărei» își are temeiul în baza art. 539 din Codul de Procedură Penală, care vizează «dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate». Potrivit textului de lege, «are dreptul la repararea pagubei și persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate». În anul 2010, timp de aproximativ 9 luni, toți cei 25 de inculpați ai cauzei au fost arestați preventiv de Tribunalul Harghita, în baza solicitărilor făcute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT). După această perioadă, aceștia au fost lăsați în libertate sub supravegherea organelor judiciare locale. Achitarea definitivă în «Dosarul Țăndărei» i-a determinat pe foștii inculpați să acuze organele judiciare ale statului român de practici ilegale în ceea ce privește măsurile preventive impuse pe numele lor, în urmă cu 10 ani. Motivând faptul că măsura arestării preventive impusă pe numele lor a fost ilegală, doi dintre foștii inculpați ai anchetei pe care DIICOT a pierdut-o în instanță cer acum daune morale statului român, invocând textul de lege enunțat în rândurile de mai sus. Noul proces a fost deschis pe rolul Secției Civile a Tribunalului Ialomița și reprezintă un caz unic la nivelul instanțelor din județul Ialomița. Surse judiciare au precizat în exclusivitate pentru ziarul nostru faptul că valoarea daunelor solicitate de către cei doi reclamanți se ridică la 1 milion de euro! De asemenea, se pare că acesta nu va fi singurul proces pe care foștii inculpați ai «Dosarului Țăndărei» îl vor deschide invocând faptul că au fost reținuți ilegal. În perioada următoare, alte acțiuni similare ar urma să fie înregistrate pe rolul Tribunalului Ialomița.
Oficialii DIICOT vorbesc public La 8 luni de la sentința definitivă de achitare dată de Curtea de Apel București, oficialii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut primele declarații cu privire la eșecul «Dosarului Țăndărei». Într-un interviu acordat presei centrale, Georgiana Hossu, actualul procuror-șef al DIICOT-Structura Centrală, a recunoscut public faptul că ancheta în cazul traficanților de copii din Țăndărei a fost greșit instrumentată de către procurorul de caz. «În urma verificărilor pe care le-am făcut, s-a ajuns la concluzia că soluția de achitare este imputabilă procurorului de caz. Acesta nu a descris amănunțit acuzațiile formulate, iar probele nu au reușit să dovedească dincolo de orice dubiu acuzațiile aduse» a precizat Georgiana Hossu, procurorul-șef al DIICOT, citată de presa centrală. Reamintim faptul că ancheta în «Dosarul Țăndărei» a început în aprilie 2010, ocazie cu care procurorii DIICOT, alături de organele judiciare din Marea Britanie, au organizat razii de amploare în orașul Țăndărei. 25 de persoane au fost reținute și ulterior arestate, sub acuzația de «trafic de minori». Toți inculpații cauzei au fost acuzați de organele judiciare că au exploatat 180 minori din Țăndărei, pe care i-ar fi obligat să fure și să cerșească pe străzile marilor orașe din Anglia. Potrivit actelor de urmărire penală ale DIICOT, cercetările au debutat în mai 2006, când autoritățile din Marea Britanie au extrădat în România trei minori care încercau să pătrundă ilegal pe teritoriul Angliei.
Marele eșec al justiției românești
Achitarea celor 25 de inculpați ai «Dosarului Țăndărei» reprezintă cel mai mare eșec al justiției din România. Într-un punct de vedere oficial transmis publicității, reprezentanții Curții de Apel Târgu Mureș au făcut referire la modul deficitar în care procurorul DIICOT a gestionat această anchetă. Magistrații au atras atenția cu privire la erorile care au apărut în Rechizitoriul în baza căruia inculpații au fost trimiși în judecată. Documentul abundă de omisiuni, care i-au determinat pe judecători să reconsidere toate faptele descrise în acest document și să încline balanța în favoarea achitării și nu în cea a condamnării. «Autorii Rechizitoriului s-au limitat la o descriere mai mult decât sumară a activității infracționale, arătând în principal că din probele administrate sau din declarațiile martorilor rezultă infracțiunile reținute în sarcina fiecărui inculpat, fără a realiza însă și o descriere amănunțită a acestor activități infracționale și a probelor sau declarațiilor pe care se sprijină acuzarea pentru fiecare inculpat în parte» își exprimă opinia judecătorii mureșeni. De asemenea, procurorii DIICOT au omis să indice în actele de sesizare înaintate instanțelor numele părților vătămate. Totodată, anchetatorii au propus spre audiere martori plecați în străinătate pentru care nu s-au făcut demersuri în ceea ce privește aducerea în țară pentru a pleda în fața instanței. La toate aceastea se adaugă și confuzia anchetatorilor cu privire la numărul exact de minori traficați de către inculpați. Deși potrivit Rechizitoriului ar fi fost folosiți în activitatea infracțională 224 de minori, în realitate nominalizați în fața instanței au fost doar 74.
19 August 2020, 08:05 (6633 vizualizări - 9 comentarii)
Curtea de Apel București a decis rejudecarea proceselor foștilor inculpați ai «Dosarului Țăndărei»
Procurorii DIICOT au sabotat «Dosarul Țăndărei»
Comentariile cititorilor:
(21 August 2020, 08:19)
Deci cativa cetateni dobandesc averi colosale intr un timp foarte scurt,autoritatile regatului se sesizeaza pentru ca o sleahta de nemernici erau infractori,iar in Romania totul este privit ca normalitate.Ca asa e la noi.La altii nu poti avea asa de multi bani brusc.Ca intervine politia,fiscul.La noi intervin spagile si traficul de influenta.Ca se fura incepand de la politicieni pana....
(20 August 2020, 08:10)
Auzi :procurorul de caz nu a reusit sa prezinte toate probele..Erau si in limba engleza iar dosarul in limba romana era uitat la amanta,pe noptiera.Sau cum?Pentru un betiv care fura o gaina si o damigeana cu vin,procurorii de caz se motiveaza,isi pregatesc pledoaria meticulos iar pentru rromii ce au avut investigatii internationale,procurorul a s-a prezentat doar ca sa fie in sala?Iar noi trebuie sa credem aceasta vrajeala demna de ras? Pemtru ca acel procuror probabil si-a primit ce trebuia,administrand dosarul ca pe un furt de biciclete?
(20 August 2020, 05:49)
Nu numai ca i ati incurajat pe romi sa faca in continuare nenorociri ,prin decizia de achitare,dar acum i ati facut sa sara si la gatul vostru sa va /ne jupoaie de bani.vedeti ironia sortii!pe cine nu lasi sa moara ,nu te lasa sa traiesti!I ati avut in mana ,acum va au ei la mana...Rusine sa va fie!suntem de rasul lumii!
(19 August 2020, 21:05)
1. Este o rusine si o palma pe obrazul Romaniei sa ceara banii tarii aceia care nu au contribuit, ei si tot neamul lor, cu un leu, vreodata, la vistieria nationala. 2. Daca nu au fapte infractionale dar nu au nicio zi de munca cinstita, aici sau in lume, cum au reusit sa adune situatii materiale inexplicabile?!?? 3. Oare e tarziu sa le fie dovedite faptele cu probe indubitable?! Nu este tarziu. Dar cine sa o faca? Hai oameni buni si corecti,....hai ca se poate sa arate si forta tarii ca nu suntem buni doar de muls!
(19 August 2020, 11:21)
Statul e bun de plata pt porcariile făcute de anchetatori : polițiști, procurori si judecători. Bugetul statului vine de la "fraierii" care platesc darile catre stat.
(19 August 2020, 10:33)
Sectia de Investigare a Magistratilor sa hotarasca: Curtea de Apel Tg Mures sa plateasca solidar milionul de euro clientilor pe care i-au salvat de la puscarie. Oricum, cazul nu ramane asa cum e acum.
(19 August 2020, 09:50)
Sper să și câștige!! Dar să nu mai aibă cine să le dea banii...
(19 August 2020, 08:52)
Daca tanti Gioirgi de la DIICOT urmarea niste filmulete din Anglia, daca aceeasi tanti s-ar intreba din ce bani au ridicat magaronii palate in Tandarei, daca ar intreba magaroni din Tandarei filmati cand dadau copii la cersit, atunci n-ar mai treebui alte probe. Probele aduse de autoritatile din Anglia nu sunt bune , au spaga pusa pe zero ???
(19 August 2020, 08:15)
Intreb pentru un prieten:anchetatorii au licente de Ghe Cristea?Daca nu,e clar ca e complicitate.Ancheteaza englezii,e vizibil ca nu poti obține asa sume de bani decât daca esti membru Bildenberg dar ii faci scapati pe onestii de Tandarei.Pe anchetatorii de carton nu ii intreaba nimeni nimic?Dar pe judecatorii mai putin cinstiti?