EVENIMENT

Ialomițenii au venit în număr mare la spitale pentru a se vaccina anti-COVID-19
Spitalele din Fetești, Slobozia și Urziceni au fost luate cu asalt de persoanele cuprinse în etapa a doua de vaccinare, programate în platforma informatică pentru imunizare. Reprezentanții unităților medicale caută soluții pentru a face față numărului mare de solicitări. Soluții caută și Direcția de Sănătate Publică Ialomița în vederea deschiderii Centrelor de vaccinare comunitare, amenajate din fondurile administrațiilor locale. În Ialomița, există 8 astfel de Centre în 6 localități din județ.
Vaccinarea populației a căzut pe umerii medicilor
Vineri, 15 ianuarie a.c., România a dat startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Deși au fost pregătite Centre speciale, acestea nu au putut fi deschise din cauza lipsei de personal. Persoanele cuprinse în această etapă (pacienții cu boli cronice și angajații din domenii de activitate considerate esențiale) au avut doar posibilitatea de a se programa la unul dintre Centrele de vaccinare, deschise în incinta spitalelor. În Ialomița, Direcția de Sănătate Publică Ialomița a avizat amenajarea a 8 Centre de vaccinare la Slobozia, Fetești, Țăndărei, Urziceni, Amara și Fierbinți-Târg, însă deschise pentru vaccinare au fost cele din Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Spitalul Municipal «Anghel Saligny» Fetești și Spitalul Municipal Urziceni. «Facem eforturi pentru a putea da în folosință Centrele comunitare de vaccinare. Acum, sunt disponibile doar 3, cele pe care le-am utilizat și pentru imunizarea personalului medical... Noi sperăm că vom reuși să convingem medicii să vină să desfășoare activitatea în cadrul acestor Centre comunitare, amenajate de autoritățile locale. Actul normativ există acum, nu cred că vor mai fi probleme. Este doar o chestiune de timp până când vor fi puse la dispoziția celor care doresc să se imunizeze!» a declarat Valentin Spătărelu, coordonatorul județean al campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
«Vom suplimenta personalul!»
Luni, 18 ianuarie 2021, la primele ore ale dimineții, Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia era neîncăpător. Oamenii care s-au programat încă de la sfârșitul săptămânii trecute au venit să se imunizeze. Numărul mare de persoane i-a făcut pe reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slobozia să apeleze la măsuri de suplimentare a personalului care își desfășoară activitatea în cadrul acestui Centru. «Capacitatea noastră de vaccinare este de aproximativ 60 de persoane într-o zi... Numărul celor care au venit este mult mai mare. Din estimările noastre, doar astăzi sunt programați să se vaccineze în Centrul nostru 120 de persoane. Dacă în zilele următoare ritmul va fi același, și cu siguranță va fi!, vom fi nevoiți să suplimentăm personalul medical în cadrul Centrului de vaccinare pentru a putea face față tuturor solicitărilor pe care le avem... Chiar dacă este o perioadă aglomerată, pe noi ne bucură faptul că oamenii vin să se vaccineze!» a declarat Liviu Patrichi, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Număr mare de solicitări în vederea vaccinării a existat și în cazul celorlalte două Centre din cadrul Spitalului Municipal «Anghel Saligny» Fetești și Spitalului Municipal Urziceni. «La fel ca la Slobozia, media zilnică a programărilor a fost de 120, și la Fetești și la Urziceni... Ne dorim ca cetățenii să se poată imuniza în Centrele de vaccinare comunitare cât mai repede!» a adăugat Valentin Spătărelu, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din județul Ialomița.
Speranțe pentru revenirea la viața normală
Nu doar autorităților campania de vaccinare le-a dat bătăi de cap, ci și oamenilor. Aceștia au reclamat faptul că le-a fost foarte greu să se programeze cu ajutorul platformei pusă la dispoziție, din cauza faptului că întreaga rețea informatică a funcționat cu deficiențe. În alte cazuri, au fost nevoiți să aștepte cu orele pentru a se putea programa la telefon. «A fost foarte greu să ne programăm... Am încercat la telefon, la acel call-center. Am stat o oră, până am reușit să prind legătura. M-am programat atât eu, cât și mama mea. Eu lucrez într-un domeniu în care sunt în permanență printre oameni, mama mea are peste 65 de ani... Ne-am dorit să ne vaccinăm imediat cum am aflat că avem această oportunitate. Cu toții ne dorim să revenim la viețile noastre și cred că acest vaccin ne poate oferi această șansă!» a declarat Nicoleta Dima, în timp ce-și aștepta rândul în fața cabinetului de vaccinare din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În timp ce era evaluată din punct de vedere medical, Monica Mihai, lucrător în domeniul transporturilor, a povestit experiența prin care a trecut până a ajuns să fie programată pentru vaccinare de sistemul informatic. «A fost foarte complicat până am reușit. Platforma respectivă nu se putea deschide... Am așteptat până după miezul nopții de vineri spre sâmbătă și, într-un final, am reușit! Nu am vrut să renunț, pentru că pentru mine vaccinarea este foarte importantă... Îmi doresc viața pe care o aveam înainte!» a declarat femeia.
Cadrele medicale refuză vaccinarea În timp ce populația este tot mai interesată de vaccinarea anti-COVID-19, personalul medical privește încă neîncrezător imunizarea. La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, de exemplu, și-au exprimat acordul în vederea vaccinării 450 de angajați din cei peste 800 pe care instituția îi are. Datele statistice arată că până acum 350 de salariați s-au imunizat. «Avem 350 de salariați care s-au vaccinat efectiv, îi așteptăm și pe ceilalți să vină să se imunizeze. În cazul celor care refuză nu avem ce să facem, pentru că e dorința dumnealor...» a mai spus Liviu Patrichi, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
19 Ianuarie 2021, 15:20 (2182 vizualizări - 7 comentarii)
Ialomița are funcțional doar un singur centru de vaccinare
Medicii din Ialomița se pregătesc de vaccinarea anti-COVID-19
Ialomița va avea 8 centre de vaccinare anti-COVID-19
Comentariile cititorilor:
(5 Martie 2021, 18:39)
Suntem din Bucuresti si am fost programati pentru vaccin marti 09.03 2021 la ora 12. ASteptam confirmarea, pentru a nu face deplasarea degeaba.
(21 Ianuarie 2021, 17:09)
Dop, un dobitoc = 21.900
(21 Ianuarie 2021, 13:22)
La Țăndărei, centrul de vaccinare încă nu este funcțional! Cine poartă răspunderea pentru această întârziere?
(21 Ianuarie 2021, 09:31)
Israel, o tara cu 9 milioane de locuitori, au vaccinat 50% din populatie intr-o luna. Iar la Slobozia noi facem 60 pe zi (cu acelasi vaccin).
(20 Ianuarie 2021, 19:38)
60 x 365 = 2190 atât reprezintă numărul de slobozeni ce pot fi vaccinați într-un an!!! Bătaie de joc!!
(20 Ianuarie 2021, 19:25)
Cum este posibil că doar 60 de oameni pot beneficia de vaccin într-o zi??!! Nu vi se pare că este foarte puțin?? Sunteți de tot râsul! Ați auzit de pandemie??!!
(20 Ianuarie 2021, 07:34)
LA NUMARUL DSP IALOMITA AM SUNAT MARTI 8 ORE FARA A RASPUNDE CINEVA .LA BUCURESTI RASPUND IN 5 MINUTE DAR TE PROGRAMEAZA DEPARTE IN TARA