EVENIMENT

În 2020
Primăriile din Ialomița au colectat taxe și impozite locale de 80,7 milioane de lei
O statistică a Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița arată faptul că cele 66 de administrații locale din Ialomița au reușit să colecteze taxe și impozite locale în valoare de 80,7 milioane de lei. Exprimată în procente, această sumă reprezintă un grad de colectare de aproximativ 72% din valorile pe care primăriile ialomițene și-au propus să le realizeze. «Facem și noi ce putem ca să-i determinăm pe oameni să plătească!» spun la unison primarii ialomițeni.
Mai puțini bani la bugetele locale Analiza Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița, din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița, arată faptul că suma totală propusă pentru a fi colectată de către cele 66 de administrații locale din Ialomița, în cursul anului trecut, a fost de 110 milioane de lei. Datele arată că primăriile ialomițene au reușit să colecteze doar 80,7 milioane de lei... Motivele care au determinat colectarea mai scăzută de sume decât cele propuse sunt diverse și diferă de la o primărie la alta. Ca de fiecare dată, o mare problemă o reprezintă refuzul contribuabililor de a-și achita amenzile pe care le-au primit, în special, din partea polițiștilor Serviciului de Poliție Rutieră. De asemenea, un alt factor care a generat o scădere a încasărilor la bugetele loale a fost imposibilitatea aplicării măsurilor de executare silită, suspendate fiind din cauza pandemiei de COVID-19. «Într-adevăr, a fost un an dificil, însă administrațiile locale au făcut eforturi pentru a putea încasa taxele locale și de a respecta programele pe care le-au implementat în acest sens!» au explicat reprezentanții Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița. Datele arată că 10 administrații locale din județul Ialomița au avut un grad de încasare al taxelor locale în 2020 sub 50%.
Realitatea din primării Dincolo de dezinteresul cetățenilor sau actele normative adoptate, colectarea taxelor și impozitelor locale a reprezentat mereu o adevărată provocare pentru administrațiile locale. La nivelul județului Ialomița, localitatea cu cel mai scăzut grad de încasare al taxelor locale este comuna Borănești. Datele Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică arată că administrația locală de aici a reușit să încaseze la bugetul local doar 34% din suma totală de 525 mii de lei planificată pentru a fi colectată. Ionuț Grecea, actualul edil al comunei Borănești, susține că angajații primăriei în fruntea căreia a fost ales au acceptat ca persoanele cu datorii la bugetul local să plătească sumele fiecare după cum a considerat. «De exemplu, dacă un om are mai multe mașini și vrea să vândă una dintre ele, am stabilit să primească „fiscalul“ și să plătească datoriile doar pentru cea pe care o are la vânzare. Orice ban adus la bugetul local este bun, decât să nu primim nimic... Nu este o situație care să ne bucure, dar nu avem cum să facem altfel pentru a-i determina pe oameni să achite datoriile către serviciul de Taxe și Impozite Locale!» a declarat Ionuț Grecea, edilul localității Borănești. În comuna Jilavele, localitate pe care Direcția de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița a plasat-o pe lista administrațiilor locale care, în 2020, au avut un grad de încasare a taxelor locale sub 50%, marea problemă o reprezintă sărăcia în care localnicii trăiesc. Administrația locală susține că, din cauza veniturilor mici, oamenii nu vin să plătească taxele locale. «Da, am avut un un grad scăzut de încasare, dar să știți că la noi marea problemă o reprezintă sărăcia oamenilor... Sunt oameni care nu au efectiv venituri. De aici toată problema aceasta legată de gradul scăzut de încasare al taxelor locale! Vom avea întâlniri cu cetățenii și vom încerca să-i determinăm cumva să plătească...» a precizat Miloevici Ene Petre, primarul localității Jilavele. La Făcăeni, localitate unde gradul de colectare al taxelor locale a fost de doar 40%, administrația locală dă vina pe calculele eronate ale Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică. Reprezentanții administrației locale susțin faptul că nu puține au fost dățile în care ceea ce s-a scris în actele oficiale a fost total diferit față de situația reală. «Credeți că cei de la Finanțe nu pot greși? Vă spun eu că s-au făcut multe erori în ceea ce privește calculele în legătură cu Primăria Făcăeni. Gradul nostru de încasare a fost mult mai mare decât scrie în acele documente și o putem demonstra în orice moment, cu acte oficiale ale Primăriei Făcăeni!» a declarat Nuți Roșu, primarul comunei Făcăeni.
Și totuși se poate
Printre puținele localități din Ialomița al căror grad de încasare a taxelor locale depășește 50% se numără și comuna Sfântu Gheorghe. Administrația locală a reușit în 2020 să aibă un nivel de colectare de aproximativ 80%. Mădălin Teculescu, edilul localității, recunoaște că demersul a fost unul delicat, dar se declară satisfăcut de modul în care a reușit să găsească o bună colaborare cu cetățenii comunității pe care o reprezintă. Măsurile adoptate au vizat discuții cu cetățenii, aplicarea legilor în materia executărilor silite și scoaterea din baza de impozitare a sumelor care nu mai puteau fi recuperate. «După mai multe demersuri pe care noi le-am inițiat, am reușit să creăm un acord al bazelor de date de la mai multe instituții publice astfel încât să avem o imagine clară a tuturor veniturilor și bunurilor fiecărui contribuabil cu istoric de datorii la primărie. Apoi, este foarte important ca toate administrațiile locale să știe să comunice cu cetățenii. Din discuție în discuție, noi am reușit să-i facem pe oameni să înțeleagă faptul că au o obligație pe care trebuie să o respecte, iar acum nu mai avem probleme!» a declarat Mădălin Teculescu, primarul comunei Sfântu Gheorghe.
19 Februarie 2021, 11:50 (2085 vizualizări - 2 comentarii)
Administrațiile din Ialomița investesc în Studii de Fezabilitate pentru «rețele inteligente de gaze»
Jumătate dintre administrațiile locale solicită ilegal plata serviciilor de furnizare a apei
Administrațiile din Ialomița așteaptă încă o rectificare bugetară
Comentariile cititorilor:
(20 Februarie 2021, 23:10)
Impozitați averea afișată: vile, mașini foarte scumpe, apartamente la mare și la munte, terenuri, ș.a.m.d..
(19 Februarie 2021, 15:22)
Oricum nu stiau cum sa ii cheltuiasca,la ce folos mai multi bani daca judetul a ramas in anii '90.