EVENIMENT

Promisiuni noi pentru anul școlar 2021-2022
Elevii din Ialomița așteaptă de 5 ani învățământul dual
Învățământul dual în Ialomița este doar «scenariu de lucru». În ultimii 5 ani, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița nu a reușit să școlarizeze niciun elev conform acestui sistem. Inspectorul general școlar Steluța Mitrea promite 5 clase de elevi pentru anul școlar 2021-2022. Georgian Mocănescu, directorul AJOFM Ialomița susține că agenții economici nu sunt interesați de susținerea acestei forme de învâțământ.
Un eșec județean ascuns sub preș
După 30 de ani de experimente educaționale, absolvenții liceelor din Ialomița încă mai așteaptă soluții instituționale care să le permită accesul rapid pe piața muncii. În locul acestor soluții, elevii primesc citate mobilizatoare de genul celei afișate pe site-ul Liceului Tehnologic Țăndărei: «Educația trebuie să țintească a-l face pe om folositor lui și societății»-Ion Ghica. Cu aceste cuvinte, altfel goale de conținut, și o educație precară, absolvenții de licee îngroașă rândurile șomerilor până reușesc să plece la muncă în Europa. Cei care își permit să nu muncească sau să plătească cursurile unei facultăți devin analfabeți funcționali cu diplome și ajung să paraziteze... Statul. În tot acest timp, mediul privat susține că învățământul nu produce forță de muncă specializată, conform noilor exigențe profesionale și economice apărute. Pentru a contrabalansa aceste acuzații, sistemul de învățământ românesc «a inventat» sistemul de învățământ dual, ca «formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ». În Ialomița, organizarea unor clase de învățământ dual, la 5 ani de la inventarea conceptului, este la ani lumină de primul rezultat. Conform datelor oficiale, până la acest moment nu a fost înființată nicio astfel de clasă în cele 16 licee existente Ialomița.
«Dolce far niente» în Învățământul ialomițean
Inspectorul general școlar, Steluța Mitrea, susține că situația poate fi îndreptată începând cu următorul an școlar: «Nu am avut niciodată clase de învățământ dual în Ialomița... Dar facem demersuri pentru ca, începând cu toamna acestui an, să avem măcar 5 clase! Știm deja că vor exista două astfel de clase la Țăndărei, unde avem o clasă cu profil mecanic, și la Fierbinți, unde ENEL Dobrogea este dispusă să specializeze o clasă de liceu... Dar avem discuții și cu Inspectoratul Județean Școlar Constanța pentru a realiza niște parteneriate viabile!». Declarațiile inspectorului general Steluța Mitrea sunt doar proiecții lipsite de finalitate la acest moment. Iar inspectorul pentru profesional și tehnic, Florina Roman, consideră că principala responsabilitate în implementarea acestui tip de învățământ revine agenților economici. «Minimul bursei stabilite de Minister este de 200 de lei... Dacă agentul economic este cu dare de mână și conștient că el își formează forța de muncă, poate să ofere mult mai mult. Dar sunt extrem de puțini agenți economici dispuși să facă acest efort. Există nevoie de forță de muncă, dar nimeni nu gândește în perspectivă. Este o investiție a agentului economic acest învățământ dual... Dacă el ar gândi în perspectivă, cu siguranță s-ar implica mai mult! Problema principală în acest învățământ dual în Ialomița este această viziune. Există și excepții notabile, precum cea de la Țăndărei sau proiectul ENEL de la Fierbinți...» declară Florina Roman.
Realitatea nu lasă loc de speranțe
Incapacitatea sistemului de Învățământ ialomițean de a atrage agenții economici în finanțarea învățământului dual este confirmată și de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița. Georgian Mocănescu, directorul Agenției, consideră că eșecul acestui sistem de învățământ nu poate fi evitat: «Eu am făcut parte dintr-o comisie mixtă care s-a ocupat de promovarea acestui sistem de învățământ în rândul agenților economici... Problema nu e la acești angajatori! Există firme interesate de susținerea acestor elevi. Numai că, o dată specializați, elevii nu aleg locurile de muncă respective. Pur și simplu pleacă din țară. Iar agentul economic nu poate beneficia de forța de muncă pe care a calificat-o!». Evident, pentru experiențele eșuate de până acum nici Inspectoratul Școlar și nici AJOFM nu au cerut modificarea legislației sau identificarea unor soluții alternative. Cât despre angajatori, aceștia preferă să-și specializeze angajații la locul de muncă, după absolvirea ciclului liceal, evitând astfel orice contact cu un sistem educațional care, după 30 de ani, se dovedește în continuare incapabil să furnizeze forță de muncă specializată.
23 Februarie 2021, 12:20 (748 vizualizări - 0 comentarii)
Pandemia de COVID-19 pensionează profesorii din Ialomița mai devreme
Steluța Mitrea a câștigat procesul intentat Ministerului Educației
Steluța Mitrea a câștigat procesul intentat Ministerului Educației