EVENIMENT

Mai mulți bani la bugetele primăriilor ialomițene
Măsurile de executare silită aplicate de administrațiile locale par că au produs efecte. «În primele 9 luni ale anului în curs, încasările la bugetele locale ale celor 66 de primării din Ialomița au ajuns la 83%!» susțin oficialii Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița. Valoarea totală a sumelor încasate este de 275 milioane de lei, potrivit unei statistici oficiale a instituției.
Mai mulți bani la bugetele locale Analiza Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița, din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița, arată faptul că suma totală propusă pentru a fi colectată de către cele 66 de administrații locale din Ialomița, la începutul anului 2021, a fost de 329 milioane de lei, potrivit informațiilor oficiale. Datele arată că primăriile ialomițene au reușit să colecteze 275 milioane de lei. Exprimată în procente, această sumă arată că gradul de încasare al taxelor și impozitelor locale a fost de 83%. Oficialii Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița susțin faptul că gradul de încasare a fost unul pozitiv în 2021 prin comparație cu alți ani. Datele oficiale oferite de instituție arată că majoritatea primăriilor din județ au un grad de încasare a taxelor locale în jurul valorii de 80%. Specialiștii în finanțe publice susțin faptul că ceea ce a determinat această creștere a gradului de încasare este utilizarea mai eficientă a mijloacelor de recuperare a creanțelor prin aplicarea măsurilor de executare silită. «În 2020 au fost probleme și din cauza faptului că executările silite au fost suspendate o bună bucată de timp, din cauza măsurilor aplicate de autorități pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19... Reluarea procedurilor de executare silită a determinat și o creștere a încasărilor la bugetul local!» au explicat economiștii Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița.
Bani la buget prin executări silite Administrația locală din comuna Sfântu Gheorghe și-a propus să încaseze 1,9 milioane de lei. Din ianuarie și până în septembrie a reușit să colecteze la bugetul local 1,6 milioane de lei, adică 81% din valoarea sumei stabilite inițial. Mădălin Teculescu, primarul localității, susține faptul că ceea ce a contat au fost adresele trimise cetățenilor datornici prin care au fost înștiințați că restanțele vor fi transformate în zile de muncă în folosul comunității. La Sfântu Gheorghe, o mare parte din sumele care ajungeau cu greu la bugetul local erau reprezentate de amenzile primite de cetățeni. «Poate că executările silite realizate, poate că adresele prin care le-am explicat foarte clar faptul că vor fi obligați să presteze muncă în folosul comunității i-au făcut pe unii cetățeni, care refuzau să plătească, să fie mai conștiincioși... Pot spune că suntem mulțumiți de felul în care au fost încasați banii la bugetul local în cele 9 luni ale anului 2021!» a declarat Mădălin Teculescu, primarul localității Sfântu Gheorghe. Măsurile de executare silită, prin somațiile transmise acasă cetățenilor, i-au făcut și pe localnicii din Gârbovi să fie mai responsabili. La începutul anului, administrația locală și-a propus să încaseze 2,4 milioane de lei. În cele 9 luni ale anului în curs, în bugetul Primăriei Gârbovi au ajuns 2,1 milioane de lei. Exprimată în procente, această sumă arată că administrația locală a reușit să colecteze 86% din suma stabilită inițial. «Oamenii au devenit mai conștiincioși în momentul în care am pus în aplicare și măsurile de executare silită. Și-au dat seama că dacă nu plătesc la bugetul local nu pot obține niciun fel de act administrativ eliberat de instituția noastră. Iar la țară ai nevoie de multe hârtii de la primărie...» susține Vasile Popa, primarul localității Gârbovi. O situație similară se regăsește și în comuna Făcăeni. La începutul anului, administrația locală și-a propus să încaseze 4,6 milioane de lei. În 9 luni, Primăria Făcăeni a reușit să colecteze 4 milioane de lei, ceea ce reprezintă 86% din suma stabilită. Oficialii Primăriei Făcăeni susțin că au reușit să-i mobilizeze pe cetățenii cu datorii prin emiterea de titluri executorii. «Ne-am folosit și noi de prevederile legii și am pus în aplicare măsurile de executare silită... Așa am reușit să înregistrăm o creștere a fondurilor la bugetul local. Suntem mulțumiți de gradul de colectare!» a precizat Nuți Roșu, primarul comunei Făcăeni.
Gradul de încasare al Primăriei Slobozia
Primăria Slobozia rămâne administrația locală cu cel mai mare grad de încasare a taxelor și impozitelor locale. Reprezentanții instituției susțin că procentul este de 98%. Astfel, din cele 85,8 milioane de lei estimați a fi colectați la începutul anului în curs, până la acest moment au fost încasați 83,8 milioane de lei. La această sumă se adaugă o serie de venituri suplimentare de care administrația Soare a beneficiat în decursul anului 2021. Concret, este vorba despre cele 7,8 milioane de lei reprezentând cota de 63% din impozitul pe venit, achitată de lichidatorii Chemgas Holding SRL la bugetul de stat după vânzarea activelor fostului Combinat Chimic, precum și de alte 1,9 milioane de lei de la bugetul de stat.
16 Noiembrie 2021, 16:05 (2910 vizualizări - 5 comentarii)
Gradul de încasare a taxelor și impozitelor în Ialomița a fost de 53,79%
Ialomița nu are secretari de primărie
Primăriile din Ialomița au rămas fără secretari
Comentariile cititorilor:
(20 Noiembrie 2021, 11:36)
Au ajuns la 83 %, și unde sunt rezultatele?
(19 Noiembrie 2021, 20:59)
De ce eu contribuabilul CORCODEL DE LA DUMITRESTI, sa platesc salariul, lui Hambrus calare pe magarus, pus politist local, care nu a fost bun la primarie. Daca eu la Dumitresti aveam banii platiti de AI NOSTRI DIN SAT, azi va jur deveneam ORAS. Adica eu platesc o lepra prisa la furat, mutat la alta munca, ca pe banii mei in continuare sa fure. Este o vorba in BARAGAN: ''-Din cocos nu faci gaina si din curva, gospodina-nu o sa vezi zapada neagra si tigan sa faca treaba!'' Refuz sa platesc salariu lu hambrus, ala plimbat la serviciu. De ce sa platim stafii, ca avem si noi datorii. Pe noi cine ne respecta si ne face tooaleta, la paris si bruxeles, cu orase pe ales. Ca Ginuta e fudula, nu se-ntinde pe aratura, are simt mare si prestanta, nambar 1 in aceasta piata. Azi i-l platim pe ionascu, pe Hambrus si pe Ivascu, maine pe Ginuta, vampa, platim saua, paltim scroafa, iapa si amanta focoasa, daca vrei sa nu te dea fiscul afara din casa. PLATIM CA NISTE CREDULI, URSARELI SI FURACIUNI.
(17 Noiembrie 2021, 11:07)
Nu este deloc tampita( eu sunt tot datornic)...eu un lucru normal intr-o tara civilizata( mai ales pentru amenzi)...felicitari pentru amenajarea parcurilor din oras. Este regretabil cazul prezentat!! Si mi se pare un lucru foarte bun faptul ca se.pot plati datoriile si on-line..pe site-ul primariei..
(16 Noiembrie 2021, 21:31)
de ce ati pus poza cu ANAF ? nu au niciun merit pentru incasarea taxelor locale !
ei sunt o gaura neagra pentru judet, cheltuie mai mult pe fond salarii si intretinere decat incaseaza la buget.
sa le fie rusine !
(16 Noiembrie 2021, 21:26)
O măsură foarte tâmpită. Fiindcă s-a aplicat prin executarea conturilor bancare a re datornicilor. Nu cum zice Teculescu. Da, modalitatea e legală, fiindcă legea le dă voie să procedeze așa. Dar să blochezi conturile oamenilor fără nici un fel de discernământ, e un abuz. Cunosc un caz în care un pensionar nu a putut să-și cumpere 4 luni medicamente fiindcă a așteptat ca din pensie să se stingă debitul la primărie. Veți spune că de ce n-a plătit la timp, dar e o lege care spune că popririle pe venituri nu pot depăși o treime din cuantumul acestora, dar nu s-a respectat această regulă. Banca te trimite la primărie, contabilul primăriei zice că a aplicat legea... Tâmpiți toti! Iar primarii se laudă cu „reușita” lor.