EVENIMENT

Parchetul Județean Ialomița anchetează dosarul «CAR Învățământ Slobozia»
Recent s-au împlinit 2 ani de când membrii CAR Învățământ Slobozia au depus o plângere penală la Poliția Municipiului Slobozia, acuzând comitetul director de nerespectarea contractelor în ceea ce privește modalitatea de rambursare a sumelor depuse. Dosarul a ajuns acum pe masa de lucru a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Oficialii instituției au confirmat preluarea cauzei precizând că fac cercetări in rem într-o anchetă ce vizează fapte de «delapidare cu consecințe deosebit de grave». În urmă cu o săptămână, ofițerii de poliție judiciară delegați de procurori au ridicat o serie de documente din sediul CAR Învățământ Slobozia. Între timp, procedura de înlocuire a conducerii entității prin convocarea Adunării Generale Extraordinare nu s-a concretizat din cauza numărului mic de membri care au sprijinit acest demers. Mai mult, la momentul de față, CAR Învățământ ar fi rămas fără președinte, după demisia Mihaelei Neagu din această funcție.
Verificările sunt în curs În vara anului 2020, nemulțumiți de faptul că nu primesc la timp banii depuși la CAR Învățământ Slobozia, 54 de membri au depus o plângere la Poliția Municipiului Slobozia. Inițial, faptele verificate de polițiști au vizat comiterea infracțiunii de «neglijență în serviciu». Anul trecut, în luna iulie, dosarul a fost înaintat spre soluționare ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. Ofițerii SICE au schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute inițial din «neglijență în serviciu» în «abuz în serviciu». În urmă cu o lună și jumătate, ancheta privind CAR Învățământ Slobozia a fost declinată către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Reprezentanții instituției au confirmat oficial faptul că dosarul a ajuns la Parchetul Județean și că se fac verificări in rem, pornind de la plângerea depusă în 2020 de către cei 54 de membri. Procurorii au schimbat însă încadrarea juridică a faptelor de natură penală descrise în actul de sesizare. Noile verificări se realizează acum sunt aspectul comiterii infracțiuni de «delapidare cu consecințe deosebit de grave». În urmă cu o săptămână, mai mulți ofițeri de poliție judiciară, coordonați de procurorul de caz al Parchetului Județean Ialomița au făcut primele verificări în această cauză, ridicând mai multe documente de la sediul CAR Învățământ Slobozia. «Este vorba despre o serie de acte procedurale care trebuie îndeplinite și care se realizează conform Codului de Procedură Penală. Deocamdată, ancheta se află într-un stadiu incipient, verficările vizând fapte, nu persoane. Pe măsură ce apar elemente de noutate care pot fi făcute publice, vom oferi opiniei publice toate informațiile!» au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița.
Convocarea Adunării Generale Extraordinare trenează În paralel cu ancheta procurorilor, un grup de inițiativă, format din păgubiți ai CAR Învățământ Slobozia, a început încă din vară demersuri pentru înlocuirea conducerii. Pentru a realiza acest demers este nevoie de acceptul unei treimi din totalul membrilor pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare. Inițiatorul grupului este profesorul Viorel Vivari Bănescu. Acesta a făcut demersuri pentru a-i convinge pe membrii activi să semneze documentele care validau convocarea Adunării Generale Extraordinare, însă precizează că foarte puțini dintre păgubiți au răspuns demersului său. «Demersul nu s-a concretizat pentru că încă așteptăm răspuns de la Comitetul Director cu privire la numărul exact al membrilor activi. Dacă sunt peste 4000, așa cum avem informații, atunci este nevoie de mai multe semnături pentru a atinge acea treime necesară convocării Adunării Generale Extraordinare... Dacă sunt mai puțini, eu cred că am putea îndeplini această condiție. De peste 30 de zile așteptăm răspuns din partea Comitetului Director dar nu se răspunde... De ce este foarte ușor de înțeles...» a comentat situația profesorul Viorel Vivari Bănescu. Prin Adunarea Generală Extraordinară se încearcă înlocuirea actualului Comitet Director cu unul care să ofere o imagine transparentă a modului în care s-a gestionat, începând din 2020 și până în prezent, bugetul CAR Învățământ Slobozia și s-au realizat rambursările către diferiți membri. În momentul de față, Comitetul Director al entității ar fi compus din directoarea economică și casieră, după ce președinta Mihaela Neagu și-ar fi dat demisia. Contactată telefonic pentru a confirma această informație, Mihaela Neagu nu a răspuns.
6 Octombrie 2022, 07:55 (14912 vizualizări - 18 comentarii)
Procurorii trag de timp în dosarul «CAR Învățământ Slobozia»
Polițiștii au reținut trei persoane în dosarul «CAR Învățământ Slobozia»
Comentariile cititorilor:
(6 Octombrie 2022, 13:02)
Se misca foarte rapid domnii din Ministerul Public, dar doar daca au interes. Vai de capul nostru !!!
(6 Octombrie 2022, 12:45)
In rem rămâne până la prescripție.
(6 Octombrie 2022, 09:39)
Extraordinar! După 2 ani de zile de la depunerea plângerii penale, se ridică documentele cu relevanță în dosar. Fraților, după 2 ani de zile!
Oare în această perioadă nu s-au putut distruge sau falsifica anumite documente de către cei vinovați?
Care mai este relevanță acestor documente dacă nu mai avem garanția că sunt cele reale?