EVENIMENT

Parchetul Județean Ialomița anchetează dosarul «CAR Învățământ Slobozia»
Recent s-au împlinit 2 ani de când membrii CAR Învățământ Slobozia au depus o plângere penală la Poliția Municipiului Slobozia, acuzând comitetul director de nerespectarea contractelor în ceea ce privește modalitatea de rambursare a sumelor depuse. Dosarul a ajuns acum pe masa de lucru a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Oficialii instituției au confirmat preluarea cauzei precizând că fac cercetări in rem într-o anchetă ce vizează fapte de «delapidare cu consecințe deosebit de grave». În urmă cu o săptămână, ofițerii de poliție judiciară delegați de procurori au ridicat o serie de documente din sediul CAR Învățământ Slobozia. Între timp, procedura de înlocuire a conducerii entității prin convocarea Adunării Generale Extraordinare nu s-a concretizat din cauza numărului mic de membri care au sprijinit acest demers. Mai mult, la momentul de față, CAR Învățământ ar fi rămas fără președinte, după demisia Mihaelei Neagu din această funcție.
Verificările sunt în curs În vara anului 2020, nemulțumiți de faptul că nu primesc la timp banii depuși la CAR Învățământ Slobozia, 54 de membri au depus o plângere la Poliția Municipiului Slobozia. Inițial, faptele verificate de polițiști au vizat comiterea infracțiunii de «neglijență în serviciu». Anul trecut, în luna iulie, dosarul a fost înaintat spre soluționare ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. Ofițerii SICE au schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute inițial din «neglijență în serviciu» în «abuz în serviciu». În urmă cu o lună și jumătate, ancheta privind CAR Învățământ Slobozia a fost declinată către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Reprezentanții instituției au confirmat oficial faptul că dosarul a ajuns la Parchetul Județean și că se fac verificări in rem, pornind de la plângerea depusă în 2020 de către cei 54 de membri. Procurorii au schimbat însă încadrarea juridică a faptelor de natură penală descrise în actul de sesizare. Noile verificări se realizează acum sunt aspectul comiterii infracțiuni de «delapidare cu consecințe deosebit de grave». În urmă cu o săptămână, mai mulți ofițeri de poliție judiciară, coordonați de procurorul de caz al Parchetului Județean Ialomița au făcut primele verificări în această cauză, ridicând mai multe documente de la sediul CAR Învățământ Slobozia. «Este vorba despre o serie de acte procedurale care trebuie îndeplinite și care se realizează conform Codului de Procedură Penală. Deocamdată, ancheta se află într-un stadiu incipient, verficările vizând fapte, nu persoane. Pe măsură ce apar elemente de noutate care pot fi făcute publice, vom oferi opiniei publice toate informațiile!» au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița.
Convocarea Adunării Generale Extraordinare trenează În paralel cu ancheta procurorilor, un grup de inițiativă, format din păgubiți ai CAR Învățământ Slobozia, a început încă din vară demersuri pentru înlocuirea conducerii. Pentru a realiza acest demers este nevoie de acceptul unei treimi din totalul membrilor pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare. Inițiatorul grupului este profesorul Viorel Vivari Bănescu. Acesta a făcut demersuri pentru a-i convinge pe membrii activi să semneze documentele care validau convocarea Adunării Generale Extraordinare, însă precizează că foarte puțini dintre păgubiți au răspuns demersului său. «Demersul nu s-a concretizat pentru că încă așteptăm răspuns de la Comitetul Director cu privire la numărul exact al membrilor activi. Dacă sunt peste 4000, așa cum avem informații, atunci este nevoie de mai multe semnături pentru a atinge acea treime necesară convocării Adunării Generale Extraordinare... Dacă sunt mai puțini, eu cred că am putea îndeplini această condiție. De peste 30 de zile așteptăm răspuns din partea Comitetului Director dar nu se răspunde... De ce este foarte ușor de înțeles...» a comentat situația profesorul Viorel Vivari Bănescu. Prin Adunarea Generală Extraordinară se încearcă înlocuirea actualului Comitet Director cu unul care să ofere o imagine transparentă a modului în care s-a gestionat, începând din 2020 și până în prezent, bugetul CAR Învățământ Slobozia și s-au realizat rambursările către diferiți membri. În momentul de față, Comitetul Director al entității ar fi compus din directoarea economică și casieră, după ce președinta Mihaela Neagu și-ar fi dat demisia. Contactată telefonic pentru a confirma această informație, Mihaela Neagu nu a răspuns.
6 Octombrie 2022, 10:55 (17315 vizualizări - 18 comentarii)
Inculpat scăpat «printre degete» de procurorii ialomițeni
Acuzațiile într-un dosar de «braconaj» al Parchetului Județean Ialomița riscă să se prescrie
Procurorii trag de timp în dosarul «CAR Învățământ Slobozia»
Polițiștii au reținut trei persoane în dosarul «CAR Învățământ Slobozia»
Comentariile cititorilor:
(13 Octombrie 2022, 17:01)
Sotia mea s-a adresat judecatoriei Slobozia.Si ce hotarare credeti ca s-a dat ? Cererea de restituire a fondului social depus este neitemeiata.Auzi justitie in Ialomita.Am depus bani pentru zile negre si cand ai nevoie de ei nu ii poti retrage.Cu alte cuvinte acest CAR este lasat de capul lui sa faca ce vrea.Halal justitie !
(9 Octombrie 2022, 23:27)
@Pagubit. Stai calm ca nu le face nimeni nimic.Majoritatea s-au resemnat. in doi ani de zile nu le-a dat unul cu tastatura in cap.
Si la ce se asteapta lumea? BAnii sau papat. Si daca vor ajunge dupa grfatii, desi nu cred, banii nu mai sunt. Singura solutie ar fi sechestrul. dar fac pariu ca nu e nimic pe numele lor.
Sa fie sanatosi si cei care au dus banii acolo atrasi de dobanda mare in loc sa ii duca in banca.
(9 Octombrie 2022, 18:03)
sunt atatia pagubiti.
si doamnele le rade in nas.
si-au luat 3 case pe strada ghoerghe doja.
nu le este frica ca nu o sa mai dureze mult pana cand o sa intre lumea peste ele in casa???
nu le este frica sa isi lase nepotii singuri pe strada???
probabil nu constinentizeaza inca durerea unor oameni care nu mai au nimic de pierdut.
(8 Octombrie 2022, 21:07)
Puneți cruce că bani ciuuci nu mai vedeți în veci, vecilor, mai ales cu parchetul și justiția din Ialomița. La revedere și un morcov copt, mai repede vedeți Antarctica sau insula Paștelui decât bani recuperati sau justiție. Luați hapuri pentru somn că nici în visele frumoase nu o sa vedeți banii. Credeți în minuni, niciodată în Ialomița. Mai repede un parț de la vreun hoit daca sa sperați la justiție, ascultați aici, beți o țuică, mergeți beți că bani, ciuciu.
(8 Octombrie 2022, 17:57)
De CAR Țăndărei nu se mai aude nimic!!
(8 Octombrie 2022, 01:32)
Pentru cel ce nu dorește schibarea conducerii actuale a CAR cā astfel hoațele și-ar pierde urma. Nene ori esti...p, ori ești...p. Cum sā lase la conducere aceiași hoți astfel są le dea posibilitatea sā facā în continuare ce vor, sā distrugă prove. Oricum este foarte târziu. Trebuia înlocuitā conducerea de cel puțin un an, fācutā o expertizā contabilā care ar fi ajutat atât pe pāgubiți cât și organele de cercetare. Dar cred cā nu s-a vrut. Iar inși ca tine, bateți câmpii.
(7 Octombrie 2022, 17:55)
E dezastru ce se întâmplă la acest CAR! Doamnele de acolo sunt impertinenta și dau răspunsuri foarte nepotrivite.Am încercat de nenumărate sa mi se restituie o suma de bani și ele îți spun că de undeva mi dea 1000 de lei ca au în casierie doar 10 lei. Menționez ca au venit mai multe persoane sa și plătească rata și ele o țineau una și buna " ca ce le tot cerem bani ". Au venit oamenii sa ceara bani pentru decese ,pentru tratarea unor boli și ele nici măcar nu ii luau în seama. Va rugam sa ne țineți la curent cu ce se întâmplă acolo.
(7 Octombrie 2022, 16:28)
Ce hoție Auziți sa se schimbe conducerea Ceareului de ce oare nu cumva sa se piardă urma celor care au furat ? Da sa se schimbe dar după ce se confica averea celor care au condus pana acum și sa scoată bani oamenilor.
(7 Octombrie 2022, 16:10)
Sā sperām cā aceste hoațe vor plāti. Vād cā procurorul a schimbat încadrarea juridicā. Din neglijențā în serviciul īn delapidare cu consecințe deosebit de grave. Aceasta înseamnā cā procurorul are indicii sau probe care-l determinā sā ia aceastā hotārâre. Succes domnule/ doamnā procuror! Sā vā lumineze bunul Dumnezeu calea în a gāsi cele mai bune soluții de aflare a adevārului. Banii economisiți cu mare efort de cātre cadrele didactice din salariile și așa mici reprezintā în unele cazuri economiile lor și ale familiilor lor ( copii) de o viațā. Vā rugām domnilor procurori sā aveți în vedere și punerea sub sechestru de urgențā a bunurilor. Din ce știu numita (...) se lāfāie în viloaie ( Amara,Bran și pe unde o mai fi investit) mașini de lux.
(7 Octombrie 2022, 13:55)
Dupa 2 ani stadiu incipient???? Halucinant! Sa asteptam alti cativa ani pentru finalizarea cercetarilor....cam aceasta ar fi ideea..
(7 Octombrie 2022, 12:41)
Dragi cetateni ai acestei tari frumoase stai linistiti ca nu se rezolva nimic.....sa ne spună anchetatorii cati oameni sus puși de prin parchet politie și alte instituții plătiți din banii noștri au avut bani depuși acolo și retrași imediat cum au fost anunțați ca se apropie colapsul....si d voastră va așteptați sa rezolve cineva ceva....
(7 Octombrie 2022, 02:02)
Procurorii sā cearā de la banci și în mod special de la Banca Transilvania, conturile deschise de cele douā salariate ale CAR și vor constata cā sume care ar fi trebuit sā ajungā în contul CAR ajungeau în conturile lor personale.
(7 Octombrie 2022, 00:04)
Ce dreacu voi chiar credeți că vreodată parchetarii ăștia sunt pe bune. Ce dreacu ați văzut voi vreodată că hot la hot să-și scoată ochi. Visați, dreptate în Ialomița, căci cu visele rămâneți. Bai capul vostru de hoti
(6 Octombrie 2022, 21:27)
La titlu, merge in loc de cuvantul ,,ancheteaza,, si cuvantul ,,tergiverseaza,,
Adica 2 (DOI) ani nu s-a facut nimic? Cum adica /IN REM/ ? Hotii nu se cunosc, ramane cu autor necunoscut?
Oare anchetatorii se pot privi in oglinda ?
(6 Octombrie 2022, 18:49)
La ghiseu casiera ne spune ca au cistigat recursul si asteapta sa reinceapa restituirile ,.????? Ce sa mai intelegi din acest articol ?