EVENIMENT

Dosarul «CAR Învățământ Slobozia» a ajuns la DNA
Ancheta începută la Slobozia privind activitatea frauduloasă a angajatelor CAR Învățământ Slobozia IFN a fost declinată către Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală. Reprezentanții DNA susțin că dosarul se află în analiză, urmând să stabilească următoarele demersuri procedurale pentru ca vinovații să fie trași la răspundere. Reamintim că prejudiciul în această cauză depășește 49 milioane de lei și a fost creat vreme de aproape două decenii.
Filmul unei anchete CAR Învățământ Slobozia IFN este cea mai veche entitate financiar-nebancară din județ, fiind înființată încă din anul 1970. Problemele financiare ale instituției au apărut în anul 2020, când membrii instituției au făcut demersuri pentru returnarea fondurilor depuse, sub presiunea pandemiei de COVID-19. În urma unor situații financiare transmise către Uniunea Națională CAR, s-a descoperit faptul că indicatorii economici prezentați în rapoartele oficiale nu se susțin. Astfel, a fost demarată procedura dezafilierii CAR Învățământ Slobozia IFN de la această entitate. În paralel, deponenții au făcut sesizări către organele judiciare locale din Slobozia, în 2020 fiind deschis dosarul penal. Ancheta s-a aflat în lucru la Poliția Municipiului Slobozia și, ulterior, a fost transferat către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și, apoi, către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița. Procurorii Parchetului Județean au fost cei care au făcut verificări amănunțite și au identificat principalii suspecți ai cauzei. Este vorba despre directorul economic Margareta Dicieanu, contabila Mădălina Nicoleta Akdeniz și casiera Marinela Tinca. Acestea ar fi creat în contabilitate un circuit fictiv de încasări și plăți lăsându-i pe deponenți să creadă că vor beneficia, pentru sumele depuse, de dobânzi mult mai mari decât cele oferite de instituțiile bancare. În timpul verificărilor, procurorii au solicitat și sprijinul Uniunii Județene CAR Ialomița, ai cărei experți au descoperit faptul că schema «piramidală» pusă la cale de cele trei femei a fost creată în urmă cu mai bine de două decenii. Reținute pentru 24 de ore, angajatele CAR Învățământ Slobozia IFN au fost lăsate în libertate, în cazul lor fiind reținute infracțiunile de «delapidare», «înșelăciune», «abuz în serviciu», «fals în înscrisuri oficiale». Valoarea estimată a prejudiciului pe care l-au creat se ridică la peste 49 milioane de lei. Având în vedere imensul prejudiciu creat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița și-a declinat competența către Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală. Informația a fost confirmată chiar de către reprezentanții instituției. «Dosarul a fost declinat spre soluționare către Structura Centrală a DNA...» a declarat procurorul Viorica Dinu, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului Județean Ialomița. Reprezentanții DNA susțin că la momentul de față ancheta se află în analiză, urmând a se identifica elementele care pot corespunde cu activitatea specifică instituției. Cel mai probabil din numărul de infracțiuni reținute de procurorii din Slobozia, DNA va face verificări pentru faptele de «abuz în serviciu», infracțiuni aflate în sfera sa de competență.
Demersuri pentru rambursarea sumelor În momentul de față, CAR Învățământ Slobozia IFN are un nou comitet director, ales în cadrul Adunării Generale Extraordinare a membrilor Asociației CAR Învățământ Slobozia, desfășurată anul trecut în noiembrie. În așteptarea unui verdict în ceea ce privește preluarea atribuțiilor conferite de Judecătoria Slobozia, noul președinte, Adrian Popa, susține că va face toate demersurile pentru a rambursa sumele solicitate de către deponenți. După validarea de către instanță, noul Consiliu Director va realiza un control financiar intern, urmând a fi analizate toate contractele de împrumut aflate în derulare. «Se are în vedere verificarea valorii totale reale a fondurilor sociale ale membrilor CAR... Valoarea banilor disponibili în cadrul CAR, precum și valoarea deficitului care trebuie recuperat!» se arată într-un comunicat de presă al noului Comitet Director al CAR Învățământ Slobozia IFN. Mai mult decât atât, noii reprezentanți ai entității fac apel către persoanele care au rate să facă demersuri pentru a le plăti, chiar dacă activitatea la sediul instituției este stopată pentru moment. Din cauza anchetei penale deschisă de procurori, sediul din Slobozia al CAR Învățământ Slobozia se află sub sechestru, urmând a fi deschis după validarea noii conduceri de către instanța de judecată. «Facem apel ca toate persoanele împrumutate să achite ratele astfel încât să se evite orice situație neprevăzută... Banii vor ajunge într-un cont special, la care au acces, în momentul de față, doar organele de anchetă!» mai spun noii reprezentanți ai CAR Învățământ Slobozia IFN.
23 Ianuarie 2023, 07:55 (7504 vizualizări - 15 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(12 Februarie 2023, 22:34)
Inteleg ca se apropie lantul de par si sunt termene la instante de Dragobete si Martisor. Festina lente dar Sigur.
(24 Ianuarie 2023, 19:47)
Pentru cei pagubiti, am o intrebare : ce dobanda primeau la bani fata de banca? Din cate am inteles unii aveau bani de 10-15 ani acolo, deci au facut profituri frumoase. Ca o simpla logica, cum iti puteau da la bani , dobanzi mai mari ca la banca?! Ce afaceri putea face CAR-ul cu banii, investea cumva in petrol, gaze ,aur?! Nu te intrebi si tu, cand vezi ca dobanzile sunt mai mari decat la banca, ca la un moment dat se va sparge buba! Nu a-ti avut exemplul Caritas, nu a fost o lectie?! Romanul este disperat sa faca bani multi si usor. Asa ca dragi pagubiti a-ti facut afacere, iar in afacere poti si pierde , nu doar castiga.
(24 Ianuarie 2023, 14:07)
De 3 ani s-a spart buboiul de la CAR-ul acesta. Toate instituțiile la care au apelat cei jefuiți de aceste " doamne" au tăcut, nu au anchetat activitatea acestora. Oare de ce s-a așteptat atâta timp? E simplu: cei care trebuiau sa cerceteze acest caz, si-au recuperat banii. Alții au dat comision doamnelor de peste 10-20% din suma depusa la CAR. Poate DNA va face lumina în acest caz.Sa facă publica situația cu cei care si-au recuperat banii cu nesimtire.
(24 Ianuarie 2023, 12:49)
Buna ziua,nu mai cred ca se va mai schimba ceva ,tare ar fi sa ne putem recupera bani.
(24 Ianuarie 2023, 11:59)
Exista fond de garantare pentru aceste C.A.R? Ce institutii supravegheaza activitatea institutiei financiar nebancare? Ar putea fi institutia trasa la raspundere?
(24 Ianuarie 2023, 10:40)
Tutu a dat in fiert gramatica limbii romane conjugand verbul a lua: eu i-au, tu i-ei, el i-a. La imperativ: i-au, i-ati ..Si, vorba ei, e satisfacuta de rezultat..
(23 Ianuarie 2023, 23:12)
Si ar trebui sa ia chitantierele la control, deoarece unii dintre noi, cred ca am dat ratele fara a fi introduse in sold. De fiecare data, pe extras, o mare harababura!!!!Dobanda la dobanda si iar la dobanda......
(23 Ianuarie 2023, 21:59)
@Pagubit rău te bășicăși cu iul. Nu face spume că dai in fiert și i-ați adio de la cașcaval că se plimba dosarul pe la instanțe. Apropo ești satisfăcut de rezultat?
(23 Ianuarie 2023, 18:39)
Tutuleee! Vrei sā pari cā ai noțiuni juridice dar ai probleme grave de înțelegere. Cum ai priceput tu, cā aplaud faptul cā dosarul a ajuns la DNA? Sunt chiar revoltat cā DNA nu poate sā le cerceteze decât pentru neglijențā în serviciu. Ai înțeles cā eu le iau parte acestor individe și sunt fericit de cum se desfāșoarā cercetarea? Și ai grijā cu scrierea, mai ales folosirea lui i.
(23 Ianuarie 2023, 17:59)
S a trimis dosarul la DNA, structura centrală pentru că este vorba de un grup organizat, specializat(probabil) în deturnări de fonduri.Dar sa o luam cu inceputul:vorbim de un IFN, defapt ,un grup de "investitori ",deponenți, membrii de cotizanti, gen Caritas,FNI,etc,în care unii chiar reușesc să câștige bănuți, iar alții (cei mai multi),pierd.Asta e legea instituțiilor financiare nonbancare, a fost înființată în românia încă din anii 90.CAR vechi,pe structura căruia s a dezvoltat si cel din învățământ, din IL,e o altă entitate, diferită de ceea ce a ajuns sa fie.Jucaria s a stricat ,pentru că băncile au redus dobânzile, iar oamenii, nu s au mai împrumutat cu dobânda de 50% de la CAR uri.E simplu.A venit pandemia, unii si au vrut banii,cu dobânda cu tot,i au primit(aici e marea problemă),iar fondul a rămas neaintretinut. Cine e de vina?Au fost legale restituirile de sume pre si post pandemie? Fiind vorba de IFN ,institutie aflată în afara sferii legilor bancare,care își stabilește propriul regulament,NU vor fi vinovați!
(23 Ianuarie 2023, 17:51)
Aliluia cântați in cor in fata la DNA și chemați protopopul cu un mare sobor de popi să facă parastase și veșnică pomenire că bani nu mai vedeți voi vreodată, de parcă nu ați ști că în Ialomița morții nu se dezgroapă după 7 ani, darămite după 20 de ani. De parcă nu ați știi cum funcționează justiția din Romanica și mai ales în Ialomița. Numai de bine sa auzim dar de unde banii înapoi, de la cine și cum săi recupereze. Sa scrieți la ziar când vor fii recuperați 47 milioane.
(23 Ianuarie 2023, 14:59)
@Pagubit, scuze dar bati campii mult de tot pe miriste in ziar scrie clar, ancheta a fost declinata care DNA, deci nici macar nu are ce cauta la instanta, de spui tu ca se plimba. Instanta nu face cercetare penala, instana judeca. Cercetarea si urmarirea penala o face un politist de la DNA sub stricta supraveghe a unui procuror. Politistul propune, procurorul accepta ori refuza propunerea. Asadar induci inceroare. Avand in vedere, ca dosrul a fost declinat spre solutionare la DNA nu este decat o nasumare de raspundere si de tergiversare a solutionari cauzelor penale si nu numai, o chestie des intalnita in Ialomita. Tinand cont ca multi cu neamuri, cu rude, cu fini, nasi, prieteni, cunostiinte, se spala intre ei. Coruptia e adânc inradacinata in politie, procuratura, Ialomita si DNA ul ala din Bucuresti, de il lauda lumea nestiutore, de nu iti imaginezi. Sa nu ai certitudinea ca tot ce ajunge la DNA se si tezolva pe bune. Sunt din Ialomita detasati la DNA, de unde stii tu ca unul din presupusii faptuitori nu este neam, ruda, prieten, cunostiinta cu cineva din DNA. Oti dai seama ca se umbla peste tot la relatii, iti dai seama ca sunt dispusi sa dea bani, porci, tuica, vaci, acolo numai ca sa scape de puscarie fie si doar cu o suspendare. Si ce te faci daca la DNA ul ala nu dai peste o portocala, care sa inceapa anchetarea pagbitilor, ha mai stii. In Ialomita toti rude toto neamuri, care de la Fetesti, la Utziceni, de la Ciulnita la Amara si Slobozia. Sincera sa fiu cred ca este o musamalizare pe fata a acestui caz. Si pun mainile in foc ca asa va fii si chiar daca va fii trimis in insanta la tribunalul Slobozia , ce asteptari sa ai de la masina albalux. Mai mult de un 2 ani cu supendare nu o sa vedem si niciodata prejudiciul recuperat de pagubiti. Sti cum zice turcul, bye bye, la revedere mortul e devina ca nu respira. Lasa-ma cu DNA ca si gura lor mananca, ca si ei au rude si prieteni in Ialomita.
(23 Ianuarie 2023, 12:18)
Era un nene de pe la piata din urziceni pe la dna asra renumit si nu oricim, uns direct sef pe acolo, mare specialist de acoperit oalele cu mizerii din ialomita. Raspuns final de la inceput. Fapta nu exista, se prescrie, nu sunt elemente de infractiune, gaseste el ceva, deci nup de la nascare. Asa ca e țeapă adio proces penal si recuperare prejudiciu, adio bani. Ma umfla râsul! Ma voi chiar credeti in idiotenia asta de 4 lei cu dna?
(23 Ianuarie 2023, 11:02)
Càtre noua conducere a CAR Învāțāmânt. Transmiteți notificāri cātre toți împrumutații, pentru confirmarea soldurilor! S-ar putea sā aveți mari surprize! S-ar putea sā constatați împrumuturi fictive pe numele unor persoane care în realitate nu au habar de asta. Faceți adrese la bānci pentru cā pârâtele încasau bani de la împrumutați prin conturi deschise direct pe numele lor ca persoane fizice. Asta era în mai 2020. Cazul pe care-l știu a fost la BT Slobozia.
(23 Ianuarie 2023, 09:47)
Dosarul este încā în procedura de plimbare de la o instanțā la alta, pânā se ajunge la trimiterea lor în judecatā pentru nimic. Adică de la încadrarea lor în delapidare și fals, la DNA nu pot fi acuzate decât de neglijențā în serviciu. Adicā frecție...Verificarea financiarā dispusā de Parchetul Ialomița a fost fācutā de ,,specialiștii" CAR structura centralā. Aloo Parchetule, Madam Dicianu era prietenā și era consiliatā permanent în ceea ce fācea de cātre specialista de la CAR structura județeanā. Dacā se vroia sā se afle adevārul trebuia puși specialiști neutri. Se vede de la o poștā cum structura centralā le acoperā. Adicā s-a strāduit sā demonstreze cā s-a ajuns aici nu pentru cā gruparea infracționalā a furat banii ci pentru cā a gândit un sistem CAR piramidal. Asta dupā modelul clasic de furat în România, când nu se vrea prinderea hoților, se dā vina pe sistem. Noua conducere a CAR, de unde știți voi cā recuperarea unor debite se face cu rugāminți? Terminați cu cretinismele astea! Dacā sunteți habarniști luați pe lângā voi persoane cu expertizā. Faceți dosare și procedura de notificari, somații și executāri silite. Sau faceți parte tot din complot, puși sā trageți de timp pânā la prescriere! Întreruperea prescrierii se face cu documente juridice nu cu rugāminți verbale. Aveți grijā cā o sā dați și voi cu subsemnatul!